Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    વત્તક્ખન્ધકકથા

    Vattakkhandhakakathā

    ૨૯૧૪.

    2914.

    આગન્તુકાવાસિકપિણ્ડચારી-;

    Āgantukāvāsikapiṇḍacārī-;

    સેનાસનારઞ્ઞનુમોદનાસુ ;

    Senāsanāraññanumodanāsu ;

    વત્તાનિ ભત્તે ગમિકસ્સ જન્તા-;

    Vattāni bhatte gamikassa jantā-;

    ઘરે તથા વચ્ચકુટિપ્પવેસે.

    Ghare tathā vaccakuṭippavese.

    ૨૯૧૫.

    2915.

    આચરિયુપજ્ઝાયકસિસ્સસદ્ધિ- ;

    Ācariyupajjhāyakasissasaddhi- ;

    વિહારિવત્તાનિપિ સબ્બસોવ;

    Vihārivattānipi sabbasova;

    વત્તાનિ વુત્તાનિ ચતુદ્દસેવ;

    Vattāni vuttāni catuddaseva;

    વિસુદ્ધચિત્તેન વિનાયકેન.

    Visuddhacittena vināyakena.

    ૨૯૧૬.

    2916.

    આગન્તુકેન આરામં, પવિસન્તેન ભિક્ખુના;

    Āgantukena ārāmaṃ, pavisantena bhikkhunā;

    છત્તં પનાપનેતબ્બં, મુઞ્ચિતબ્બા ઉપાહના.

    Chattaṃ panāpanetabbaṃ, muñcitabbā upāhanā.

    ૨૯૧૭.

    2917.

    ઓગુણ્ઠનં ન કાતબ્બં, સીસે ચીવરમેવ વા;

    Oguṇṭhanaṃ na kātabbaṃ, sīse cīvarameva vā;

    ન હિ તેન ચ ધોતબ્બા, પાદા પાનીયવારિના.

    Na hi tena ca dhotabbā, pādā pānīyavārinā.

    ૨૯૧૮.

    2918.

    વન્દિતબ્બાવ પુચ્છિત્વા, વિહારે વુડ્ઢભિક્ખુનો;

    Vanditabbāva pucchitvā, vihāre vuḍḍhabhikkhuno;

    કાલે સેનાસનં તેન, પુચ્છિતબ્બઞ્ચ ભિક્ખુના.

    Kāle senāsanaṃ tena, pucchitabbañca bhikkhunā.

    ૨૯૧૯.

    2919.

    વચ્ચટ્ઠાનઞ્ચ પસ્સાવ-ટ્ઠાનં પાનીયમેવ ચ;

    Vaccaṭṭhānañca passāva-ṭṭhānaṃ pānīyameva ca;

    પરિભોજનીયં સઙ્ઘ-કતિકં ગોચરાદિકં.

    Paribhojanīyaṃ saṅgha-katikaṃ gocarādikaṃ.

    ૨૯૨૦.

    2920.

    વુડ્ઢમાગન્તુકં દિસ્વા, ભિક્ખુનાવાસિકેનપિ;

    Vuḍḍhamāgantukaṃ disvā, bhikkhunāvāsikenapi;

    પત્તં પટિગ્ગહેતબ્બં, પચ્ચુગ્ગન્ત્વાન ચીવરં.

    Pattaṃ paṭiggahetabbaṃ, paccuggantvāna cīvaraṃ.

    ૨૯૨૧.

    2921.

    આસનં પઞ્ઞપેતબ્બં, તસ્સ પાદોદકમ્પિ ચ;

    Āsanaṃ paññapetabbaṃ, tassa pādodakampi ca;

    ઉપનિક્ખિપિતબ્બઞ્ચ, પુચ્છિતબ્બઞ્ચ વારિના.

    Upanikkhipitabbañca, pucchitabbañca vārinā.

    ૨૯૨૨.

    2922.

    વન્દેય્યો પઞ્ઞપેતબ્બં, તસ્સ સેનાસનમ્પિ ચ;

    Vandeyyo paññapetabbaṃ, tassa senāsanampi ca;

    અજ્ઝાવુત્થમવુત્થં વા, ગોચરાગોચરમ્પિ ચ.

    Ajjhāvutthamavutthaṃ vā, gocarāgocarampi ca.

    ૨૯૨૩.

    2923.

    વચ્ચટ્ઠાનઞ્ચ પસ્સાવ-ટ્ઠાનં સેક્ખકુલાનિ ચ;

    Vaccaṭṭhānañca passāva-ṭṭhānaṃ sekkhakulāni ca;

    પવેસે નિક્ખમે કાલો, વત્તબ્બો પાનિયાદિકં.

    Pavese nikkhame kālo, vattabbo pāniyādikaṃ.

    ૨૯૨૪.

    2924.

    સચે સો નવકો હોતિ;

    Sace so navako hoti;

    આગતાગન્તુકો યથા;

    Āgatāgantuko yathā;

    નિસિન્નેનેવ તેનસ્સ;

    Nisinneneva tenassa;

    સબ્બમાવાસિભિક્ખુના.

    Sabbamāvāsibhikkhunā.

    ૨૯૨૫.

    2925.

    ‘‘અત્ર પત્તં ઠપેહીતિ, નિસીદાહીદમાસનં’’;

    ‘‘Atra pattaṃ ṭhapehīti, nisīdāhīdamāsanaṃ’’;

    ઇચ્ચેવં પન વત્તબ્બં, દેય્યં સેનાસનમ્પિ ચ.

    Iccevaṃ pana vattabbaṃ, deyyaṃ senāsanampi ca.

    ૨૯૨૬.

    2926.

    દારુમત્તિકભણ્ડાનિ, ગન્તુકામેન ભિક્ખુના;

    Dārumattikabhaṇḍāni, gantukāmena bhikkhunā;

    ગન્તબ્બં પટિસામેત્વા, થકેત્વાવસથમ્પિ ચ.

    Gantabbaṃ paṭisāmetvā, thaketvāvasathampi ca.

    ૨૯૨૭.

    2927.

    આપુચ્છિત્વાપિ ગન્તબ્બં, ભિક્ખુના સયનાસનં;

    Āpucchitvāpi gantabbaṃ, bhikkhunā sayanāsanaṃ;

    પુચ્છિતબ્બે અસન્તેપિ, ગોપેત્વા વાપિ સાધુકં.

    Pucchitabbe asantepi, gopetvā vāpi sādhukaṃ.

    ૨૯૨૮.

    2928.

    સહસા પવિસે નાપિ, સહસા ન ચ નિક્ખમે;

    Sahasā pavise nāpi, sahasā na ca nikkhame;

    નાતિદૂરે નચ્ચાસન્ને, ઠાતબ્બં પિણ્ડચારિના.

    Nātidūre naccāsanne, ṭhātabbaṃ piṇḍacārinā.

    ૨૯૨૯.

    2929.

    વામહત્થેન સઙ્ઘાટિં, ઉચ્ચારેત્વાથ ભાજનં;

    Vāmahatthena saṅghāṭiṃ, uccāretvātha bhājanaṃ;

    દક્ખિણેન પણામેત્વા, ભિક્ખં ગણ્હેય્ય પણ્ડિતો.

    Dakkhiṇena paṇāmetvā, bhikkhaṃ gaṇheyya paṇḍito.

    ૨૯૩૦.

    2930.

    સૂપં વા દાતુકામાતિ, સલ્લક્ખેય્ય મુહુત્તકં;

    Sūpaṃ vā dātukāmāti, sallakkheyya muhuttakaṃ;

    ઓલોકેય્યન્તરા ભિક્ખુ, ન ભિક્ખાદાયિકામુખં.

    Olokeyyantarā bhikkhu, na bhikkhādāyikāmukhaṃ.

    ૨૯૩૧.

    2931.

    પાનીયાદિ પનાનેય્યં, ભિક્ખુનારઞ્ઞકેનપિ;

    Pānīyādi panāneyyaṃ, bhikkhunāraññakenapi;

    નક્ખત્તં તેન યોગો ચ, જાનિતબ્બા દિસાપિ ચ.

    Nakkhattaṃ tena yogo ca, jānitabbā disāpi ca.

    ૨૯૩૨.

    2932.

    વચ્ચપસ્સાવતિત્થાનિ, ભવન્તિ પટિપાટિયા;

    Vaccapassāvatitthāni, bhavanti paṭipāṭiyā;

    કરોન્તસ્સ યથાવુડ્ઢં, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Karontassa yathāvuḍḍhaṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૯૩૩.

    2933.

    સહસા ઉબ્ભજિત્વા વા, ન ચ વચ્ચકુટિં વિસે;

    Sahasā ubbhajitvā vā, na ca vaccakuṭiṃ vise;

    ઉક્કાસિત્વા બહિ ઠત્વા, પવિસે સણિકં પન.

    Ukkāsitvā bahi ṭhatvā, pavise saṇikaṃ pana.

    ૨૯૩૪.

    2934.

    વચ્ચં ન નિત્થુનન્તેન, કાતબ્બં પન ભિક્ખુના;

    Vaccaṃ na nitthunantena, kātabbaṃ pana bhikkhunā;

    ખાદતો દન્તકટ્ઠં વા, કરોતો હોતિ દુક્કટં.

    Khādato dantakaṭṭhaṃ vā, karoto hoti dukkaṭaṃ.

    ૨૯૩૫.

    2935.

    વચ્ચં પન ન કાતબ્બં, બહિદ્ધા વચ્ચદોણિયા;

    Vaccaṃ pana na kātabbaṃ, bahiddhā vaccadoṇiyā;

    પસ્સાવોપિ ન કાતબ્બો, બહિ પસ્સાવદોણિયા.

    Passāvopi na kātabbo, bahi passāvadoṇiyā.

    ૨૯૩૬.

    2936.

    ખરેન નાવલેખેય્ય, ન કટ્ઠં વચ્ચકૂપકે;

    Kharena nāvalekheyya, na kaṭṭhaṃ vaccakūpake;

    છડ્ડેય્ય ન ચ પાતેય્ય, ખેળં પસ્સાવદોણિયા.

    Chaḍḍeyya na ca pāteyya, kheḷaṃ passāvadoṇiyā.

    ૨૯૩૭.

    2937.

    પાદુકાસુ ઠિતોયેવ, ઉબ્ભજેય્ય વિચક્ખણો;

    Pādukāsu ṭhitoyeva, ubbhajeyya vicakkhaṇo;

    પટિચ્છાદેય્ય તત્થેવ, ઠત્વા નિક્ખમને પન.

    Paṭicchādeyya tattheva, ṭhatvā nikkhamane pana.

    ૨૯૩૮.

    2938.

    નાચમેય્ય સચે વચ્ચં, કત્વા યો સલિલે સતિ;

    Nācameyya sace vaccaṃ, katvā yo salile sati;

    તસ્સ દુક્કટમુદ્દિટ્ઠં, મુનિના મોહનાસિના.

    Tassa dukkaṭamuddiṭṭhaṃ, muninā mohanāsinā.

    ૨૯૩૯.

    2939.

    સસદ્દં નાચમેતબ્બં, કત્વા ચપુ ચપૂતિ ચ;

    Sasaddaṃ nācametabbaṃ, katvā capu capūti ca;

    આચમિત્વા સરાવેપિ, સેસેતબ્બં ન તૂદકં.

    Ācamitvā sarāvepi, sesetabbaṃ na tūdakaṃ.

    ૨૯૪૦.

    2940.

    ઊહતમ્પિ અધોવિત્વા, નિક્ખમન્તસ્સ દુક્કટં;

    Ūhatampi adhovitvā, nikkhamantassa dukkaṭaṃ;

    ઉક્લાપાપિ સચે હોન્તિ, સોધેતબ્બં અસેસતો.

    Uklāpāpi sace honti, sodhetabbaṃ asesato.

    ૨૯૪૧.

    2941.

    અવલેખનકટ્ઠેન, પૂરો ચે પીઠરો પન;

    Avalekhanakaṭṭhena, pūro ce pīṭharo pana;

    છડ્ડેય્ય કુમ્ભિ રિત્તા ચે, કુમ્ભિં પૂરેય્ય વારિના.

    Chaḍḍeyya kumbhi rittā ce, kumbhiṃ pūreyya vārinā.

    ૨૯૪૨.

    2942.

    અનજ્ઝિટ્ઠો હિ વુડ્ઢેન, પાતિમોક્ખં ન ઉદ્દિસે;

    Anajjhiṭṭho hi vuḍḍhena, pātimokkhaṃ na uddise;

    ધમ્મં ન ચ ભણે, પઞ્હં, ન પુચ્છેય્ય ન વિસ્સજે.

    Dhammaṃ na ca bhaṇe, pañhaṃ, na puccheyya na vissaje.

    ૨૯૪૩.

    2943.

    આપુચ્છિત્વા કથેન્તસ્સ, વુડ્ઢં વુડ્ઢતરાગમે;

    Āpucchitvā kathentassa, vuḍḍhaṃ vuḍḍhatarāgame;

    પુન આપુચ્છને કિચ્ચં, નત્થીતિ પરિદીપિતં.

    Puna āpucchane kiccaṃ, natthīti paridīpitaṃ.

    ૨૯૪૪.

    2944.

    વુડ્ઢેનેકવિહારસ્મિં, સદ્ધિં વિહરતા પન;

    Vuḍḍhenekavihārasmiṃ, saddhiṃ viharatā pana;

    અનાપુચ્છા હિ સજ્ઝાયો, ન કાતબ્બો કદાચિપિ.

    Anāpucchā hi sajjhāyo, na kātabbo kadācipi.

    ૨૯૪૫.

    2945.

    ઉદ્દેસોપિ ન કાતબ્બો, પરિપુચ્છાય કા કથા;

    Uddesopi na kātabbo, paripucchāya kā kathā;

    ન ચ ધમ્મો કથેતબ્બો, ભિક્ખુના ધમ્મચક્ખુના.

    Na ca dhammo kathetabbo, bhikkhunā dhammacakkhunā.

    ૨૯૪૬.

    2946.

    ન દીપો વિજ્ઝાપેતબ્બો, કાતબ્બો વા ન ચેવ સો;

    Na dīpo vijjhāpetabbo, kātabbo vā na ceva so;

    વાતપાનકવાટાનિ, થકેય્ય વિવરેય્ય નો.

    Vātapānakavāṭāni, thakeyya vivareyya no.

    ૨૯૪૭.

    2947.

    ચઙ્કમે ચઙ્કમન્તો ચ, વુડ્ઢતો પરિવત્તયે;

    Caṅkame caṅkamanto ca, vuḍḍhato parivattaye;

    તમ્પિ ચીવરકણ્ણેન, કાયેન ન ચ ઘટ્ટયે.

    Tampi cīvarakaṇṇena, kāyena na ca ghaṭṭaye.

    ૨૯૪૮.

    2948.

    પુરતો નેવ થેરાનં, ન્હાયેય્ય ન પનૂપરિ;

    Purato neva therānaṃ, nhāyeyya na panūpari;

    ઉત્તરં ઓતરન્તાનં, દદે મગ્ગં, ન ઘટ્ટયે.

    Uttaraṃ otarantānaṃ, dade maggaṃ, na ghaṭṭaye.

    ૨૯૪૯.

    2949.

    વત્તં અપરિપૂરેન્તો, ન સીલં પરિપૂરતિ;

    Vattaṃ aparipūrento, na sīlaṃ paripūrati;

    અસુદ્ધસીલો દુપ્પઞ્ઞો, ચિત્તેકગ્ગં ન વિન્દતિ.

    Asuddhasīlo duppañño, cittekaggaṃ na vindati.

    ૨૯૫૦.

    2950.

    વિક્ખિત્તચિત્તોનેકગ્ગો, સદ્ધમ્મં ન ચ પસ્સતિ;

    Vikkhittacittonekaggo, saddhammaṃ na ca passati;

    અપસ્સમાનો સદ્ધમ્મં, દુક્ખા ન પરિમુચ્ચતિ.

    Apassamāno saddhammaṃ, dukkhā na parimuccati.

    ૨૯૫૧.

    2951.

    તસ્મા હિ વત્તં પૂરેય્ય, જિનપુત્તો વિચક્ખણો;

    Tasmā hi vattaṃ pūreyya, jinaputto vicakkhaṇo;

    ઓવાદં બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, કત્વા નિબ્બાનમેહિતિ.

    Ovādaṃ buddhaseṭṭhassa, katvā nibbānamehiti.

    વત્તક્ખન્ધકકથા.

    Vattakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact