Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    5. பாராயனவக்³கோ³

    5. Pārāyanavaggo

    வத்து²கா³தா²

    Vatthugāthā

    982.

    982.

    கோஸலானங் புரா ரம்மா, அக³மா த³க்கி²ணாபத²ங்;

    Kosalānaṃ purā rammā, agamā dakkhiṇāpathaṃ;

    ஆகிஞ்சஞ்ஞங் பத்த²யானோ, ப்³ராஹ்மணோ மந்தபாரகூ³.

    Ākiñcaññaṃ patthayāno, brāhmaṇo mantapāragū.

    983.

    983.

    ஸோ அஸ்ஸகஸ்ஸ விஸயே, அளகஸ்ஸ 1 ஸமாஸனே;

    So assakassa visaye, aḷakassa 2 samāsane;

    வஸி கோ³தா⁴வரீகூலே, உஞ்சே²ன ச ப²லேன ச.

    Vasi godhāvarīkūle, uñchena ca phalena ca.

    984.

    984.

    தஸ்ஸேவ உபனிஸ்ஸாய, கா³மோ ச விபுலோ அஹு;

    Tasseva upanissāya, gāmo ca vipulo ahu;

    ததோ ஜாதேன ஆயேன, மஹாயஞ்ஞமகப்பயி.

    Tato jātena āyena, mahāyaññamakappayi.

    985.

    985.

    மஹாயஞ்ஞங் யஜித்வான, புன பாவிஸி அஸ்ஸமங்;

    Mahāyaññaṃ yajitvāna, puna pāvisi assamaṃ;

    தஸ்மிங் படிபவிட்ட²ம்ஹி, அஞ்ஞோ ஆக³ஞ்சி² ப்³ராஹ்மணோ.

    Tasmiṃ paṭipaviṭṭhamhi, añño āgañchi brāhmaṇo.

    986.

    986.

    உக்³க⁴ட்டபாதோ³ தஸிதோ 3, பங்கத³ந்தோ ரஜஸ்ஸிரோ;

    Ugghaṭṭapādo tasito 4, paṅkadanto rajassiro;

    ஸோ ச நங் உபஸங்கம்ம, ஸதானி பஞ்ச யாசதி.

    So ca naṃ upasaṅkamma, satāni pañca yācati.

    987.

    987.

    தமேனங் பா³வரீ தி³ஸ்வா, ஆஸனேன நிமந்தயி;

    Tamenaṃ bāvarī disvā, āsanena nimantayi;

    ஸுக²ஞ்ச குஸலங் புச்சி², இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Sukhañca kusalaṃ pucchi, idaṃ vacanamabravi.

    988.

    988.

    ‘‘யங் கோ² மம தெ³ய்யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் விஸஜ்ஜிதங் மயா;

    ‘‘Yaṃ kho mama deyyadhammaṃ, sabbaṃ visajjitaṃ mayā;

    அனுஜானாஹி மே ப்³ரஹ்மே, நத்தி² பஞ்சஸதானி மே’’.

    Anujānāhi me brahme, natthi pañcasatāni me’’.

    989.

    989.

    ‘‘ஸசே மே யாசமானஸ்ஸ, ப⁴வங் நானுபத³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Sace me yācamānassa, bhavaṃ nānupadassati;

    ஸத்தமே தி³வஸே துய்ஹங், முத்³தா⁴ ப²லது ஸத்ததா⁴’’.

    Sattame divase tuyhaṃ, muddhā phalatu sattadhā’’.

    990.

    990.

    அபி⁴ஸங்க²ரித்வா குஹகோ, பே⁴ரவங் ஸோ அகித்தயி;

    Abhisaṅkharitvā kuhako, bheravaṃ so akittayi;

    தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, பா³வரீ து³க்கி²தோ அஹு.

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, bāvarī dukkhito ahu.

    991.

    991.

    உஸ்ஸுஸ்ஸதி அனாஹாரோ, ஸோகஸல்லஸமப்பிதோ;

    Ussussati anāhāro, sokasallasamappito;

    அதோ²பி ஏவங் சித்தஸ்ஸ, ஜா²னே ந ரமதீ மனோ.

    Athopi evaṃ cittassa, jhāne na ramatī mano.

    992.

    992.

    உத்ரஸ்தங் து³க்கி²தங் தி³ஸ்வா, தே³வதா அத்த²காமினீ;

    Utrastaṃ dukkhitaṃ disvā, devatā atthakāminī;

    பா³வரிங் உபஸங்கம்ம, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Bāvariṃ upasaṅkamma, idaṃ vacanamabravi.

    993.

    993.

    ‘‘ந ஸோ முத்³த⁴ங் பஜானாதி, குஹகோ ஸோ த⁴னத்தி²கோ;

    ‘‘Na so muddhaṃ pajānāti, kuhako so dhanatthiko;

    முத்³த⁴னி முத்³த⁴பாதே வா, ஞாணங் தஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி’’.

    Muddhani muddhapāte vā, ñāṇaṃ tassa na vijjati’’.

    994.

    994.

    ‘‘போ⁴தீ சரஹி ஜானாஸி, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தா;

    ‘‘Bhotī carahi jānāsi, taṃ me akkhāhi pucchitā;

    முத்³த⁴ங் முத்³தா⁴தி⁴பாதஞ்ச, தங் ஸுணோம வசோ தவ’’.

    Muddhaṃ muddhādhipātañca, taṃ suṇoma vaco tava’’.

    995.

    995.

    ‘‘அஹம்பேதங் ந ஜானாமி, ஞாணமெத்த² ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Ahampetaṃ na jānāmi, ñāṇamettha na vijjati;

    முத்³த⁴னி முத்³தா⁴தி⁴பாதே ச, ஜினானங் ஹெத்த² 5 த³ஸ்ஸனங்’’.

    Muddhani muddhādhipāte ca, jinānaṃ hettha 6 dassanaṃ’’.

    996.

    996.

    ‘‘அத² கோ சரஹி ஜானாதி, அஸ்மிங் பத²விமண்ட³லே 7;

    ‘‘Atha ko carahi jānāti, asmiṃ pathavimaṇḍale 8;

    முத்³த⁴ங் முத்³தா⁴தி⁴பாதஞ்ச, தங் மே அக்கா²ஹி தே³வதே’’.

    Muddhaṃ muddhādhipātañca, taṃ me akkhāhi devate’’.

    997.

    997.

    ‘‘புரா கபிலவத்து²ம்ஹா, நிக்க²ந்தோ லோகனாயகோ;

    ‘‘Purā kapilavatthumhā, nikkhanto lokanāyako;

    அபச்சோ ஓக்காகராஜஸ்ஸ, ஸக்யபுத்தோ பப⁴ங்கரோ.

    Apacco okkākarājassa, sakyaputto pabhaṅkaro.

    998.

    998.

    ‘‘ஸோ ஹி ப்³ராஹ்மண ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘So hi brāhmaṇa sambuddho, sabbadhammāna pāragū;

    ஸப்³பா³பி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    Sabbābhiññābalappatto, sabbadhammesu cakkhumā;

    ஸப்³ப³கம்மக்க²யங் பத்தோ, விமுத்தோ உபதி⁴க்க²யே.

    Sabbakammakkhayaṃ patto, vimutto upadhikkhaye.

    999.

    999.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ ஸோ ப⁴க³வா லோகே, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி சக்கு²மா;

    ‘‘Buddho so bhagavā loke, dhammaṃ deseti cakkhumā;

    தங் த்வங் க³ந்த்வான புச்ச²ஸ்ஸு, ஸோ தே தங் ப்³யாகரிஸ்ஸதி’’.

    Taṃ tvaṃ gantvāna pucchassu, so te taṃ byākarissati’’.

    1000.

    1000.

    ஸம்பு³த்³தோ⁴தி வசோ ஸுத்வா, உத³க்³கோ³ பா³வரீ அஹு;

    Sambuddhoti vaco sutvā, udaggo bāvarī ahu;

    ஸோகஸ்ஸ தனுகோ ஆஸி, பீதிஞ்ச விபுலங் லபி⁴.

    Sokassa tanuko āsi, pītiñca vipulaṃ labhi.

    1001.

    1001.

    ஸோ பா³வரீ அத்தமனோ உத³க்³கோ³, தங் தே³வதங் புச்ச²தி வேத³ஜாதோ;

    So bāvarī attamano udaggo, taṃ devataṃ pucchati vedajāto;

    ‘‘கதமம்ஹி கா³மே நிக³மம்ஹி வா பன, கதமம்ஹி வா ஜனபதே³ லோகனாதோ²;

    ‘‘Katamamhi gāme nigamamhi vā pana, katamamhi vā janapade lokanātho;

    யத்த² க³ந்த்வான பஸ்ஸேமு 9, ஸம்பு³த்³த⁴ங் த்³விபது³த்தமங்’’ 10,.

    Yattha gantvāna passemu 11, sambuddhaṃ dvipaduttamaṃ’’ 12,.

    1002.

    1002.

    ‘‘ஸாவத்தி²யங் கோஸலமந்தி³ரே ஜினோ, பஹூதபஞ்ஞோ வரபூ⁴ரிமேத⁴ஸோ;

    ‘‘Sāvatthiyaṃ kosalamandire jino, pahūtapañño varabhūrimedhaso;

    ஸோ ஸக்யபுத்தோ விது⁴ரோ அனாஸவோ, முத்³தா⁴தி⁴பாதஸ்ஸ விதூ³ நராஸபோ⁴’’.

    So sakyaputto vidhuro anāsavo, muddhādhipātassa vidū narāsabho’’.

    1003.

    1003.

    ததோ ஆமந்தயீ ஸிஸ்ஸே, ப்³ராஹ்மணே மந்தபாரகே³;

    Tato āmantayī sisse, brāhmaṇe mantapārage;

    ‘‘ஏத² மாணவா அக்கி²ஸ்ஸங், ஸுணாத² வசனங் மம.

    ‘‘Etha māṇavā akkhissaṃ, suṇātha vacanaṃ mama.

    1004.

    1004.

    ‘‘யஸ்ஸேஸோ து³ல்லபோ⁴ லோகே, பாதுபா⁴வோ அபி⁴ண்ஹஸோ;

    ‘‘Yasseso dullabho loke, pātubhāvo abhiṇhaso;

    ஸ்வாஜ்ஜ லோகம்ஹி உப்பன்னோ, ஸம்பு³த்³தோ⁴ இதி விஸ்ஸுதோ;

    Svājja lokamhi uppanno, sambuddho iti vissuto;

    கி²ப்பங் க³ந்த்வான ஸாவத்தி²ங், பஸ்ஸவ்ஹோ த்³விபது³த்தமங்’’.

    Khippaṃ gantvāna sāvatthiṃ, passavho dvipaduttamaṃ’’.

    1005.

    1005.

    ‘‘கத²ங் சரஹி ஜானேமு, தி³ஸ்வா பு³த்³தோ⁴தி ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Kathaṃ carahi jānemu, disvā buddhoti brāhmaṇa;

    அஜானதங் நோ பப்³ரூஹி, யதா² ஜானேமு தங் மயங்’’.

    Ajānataṃ no pabrūhi, yathā jānemu taṃ mayaṃ’’.

    1006.

    1006.

    ‘‘ஆக³தானி ஹி மந்தேஸு, மஹாபுரிஸலக்க²ணா;

    ‘‘Āgatāni hi mantesu, mahāpurisalakkhaṇā;

    த்³வத்திங்ஸானி ச 13 ப்³யாக்கா²தா, ஸமத்தா அனுபுப்³ப³ஸோ.

    Dvattiṃsāni ca 14 byākkhātā, samattā anupubbaso.

    1007.

    1007.

    ‘‘யஸ்ஸேதே ஹொந்தி க³த்தேஸு, மஹாபுரிஸலக்க²ணா;

    ‘‘Yassete honti gattesu, mahāpurisalakkhaṇā;

    த்³வேயேவ தஸ்ஸ க³தியோ, ததியா ஹி ந விஜ்ஜதி.

    Dveyeva tassa gatiyo, tatiyā hi na vijjati.

    1008.

    1008.

    ‘‘ஸசே அகா³ரங் ஆவஸதி 15, விஜெய்ய பத²விங் இமங்;

    ‘‘Sace agāraṃ āvasati 16, vijeyya pathaviṃ imaṃ;

    அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன, த⁴ம்மேனமனுஸாஸதி.

    Adaṇḍena asatthena, dhammenamanusāsati.

    1009.

    1009.

    ‘‘ஸசே ச ஸோ பப்³ப³ஜதி, அகா³ரா அனகா³ரியங்;

    ‘‘Sace ca so pabbajati, agārā anagāriyaṃ;

    விவட்டச்ச²தோ³ 17 ஸம்பு³த்³தோ⁴, அரஹா ப⁴வதி அனுத்தரோ.

    Vivaṭṭacchado 18 sambuddho, arahā bhavati anuttaro.

    1010.

    1010.

    ‘‘ஜாதிங் கொ³த்தஞ்ச லக்க²ணங், மந்தே ஸிஸ்ஸே புனாபரே;

    ‘‘Jātiṃ gottañca lakkhaṇaṃ, mante sisse punāpare;

    முத்³த⁴ங் முத்³தா⁴தி⁴பாதஞ்ச, மனஸாயேவ புச்ச²த².

    Muddhaṃ muddhādhipātañca, manasāyeva pucchatha.

    1011.

    1011.

    ‘‘அனாவரணத³ஸ்ஸாவீ, யதி³ பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Anāvaraṇadassāvī, yadi buddho bhavissati;

    மனஸா புச்சி²தே பஞ்ஹே, வாசாய விஸ்ஸஜெஸ்ஸதி’’.

    Manasā pucchite pañhe, vācāya vissajessati’’.

    1012.

    1012.

    பா³வரிஸ்ஸ வசோ ஸுத்வா, ஸிஸ்ஸா ஸோளஸ ப்³ராஹ்மணா;

    Bāvarissa vaco sutvā, sissā soḷasa brāhmaṇā;

    அஜிதோ திஸ்ஸமெத்தெய்யோ, புண்ணகோ அத² மெத்தகூ³.

    Ajito tissametteyyo, puṇṇako atha mettagū.

    1013.

    1013.

    தோ⁴தகோ உபஸீவோ ச, நந்தோ³ ச அத² ஹேமகோ;

    Dhotako upasīvo ca, nando ca atha hemako;

    தோதெ³ய்யகப்பா து³ப⁴யோ, ஜதுகண்ணீ ச பண்டி³தோ.

    Todeyyakappā dubhayo, jatukaṇṇī ca paṇḍito.

    1014.

    1014.

    ப⁴த்³ராவுதோ⁴ உத³யோ ச, போஸாலோ சாபி ப்³ராஹ்மணோ;

    Bhadrāvudho udayo ca, posālo cāpi brāhmaṇo;

    மோக⁴ராஜா ச மேதா⁴வீ, பிங்கி³யோ ச மஹாஇஸி.

    Mogharājā ca medhāvī, piṅgiyo ca mahāisi.

    1015.

    1015.

    பச்சேகக³ணினோ ஸப்³பே³, ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ விஸ்ஸுதா;

    Paccekagaṇino sabbe, sabbalokassa vissutā;

    ஜா²யீ ஜா²னரதா தீ⁴ரா, புப்³ப³வாஸனவாஸிதா.

    Jhāyī jhānaratā dhīrā, pubbavāsanavāsitā.

    1016.

    1016.

    பா³வரிங் அபி⁴வாதெ³த்வா, கத்வா ச நங் பத³க்கி²ணங்;

    Bāvariṃ abhivādetvā, katvā ca naṃ padakkhiṇaṃ;

    ஜடாஜினத⁴ரா ஸப்³பே³, பக்காமுங் உத்தராமுகா².

    Jaṭājinadharā sabbe, pakkāmuṃ uttarāmukhā.

    1017.

    1017.

    அளகஸ்ஸ பதிட்டா²னங், புரிமாஹிஸ்ஸதிங் 19 ததா³;

    Aḷakassa patiṭṭhānaṃ, purimāhissatiṃ 20 tadā;

    உஜ்ஜேனிஞ்சாபி கோ³னத்³த⁴ங், வேதி³ஸங் வனஸவ்ஹயங்.

    Ujjeniñcāpi gonaddhaṃ, vedisaṃ vanasavhayaṃ.

    1018.

    1018.

    கோஸம்பி³ஞ்சாபி ஸாகேதங், ஸாவத்தி²ஞ்ச புருத்தமங்;

    Kosambiñcāpi sāketaṃ, sāvatthiñca puruttamaṃ;

    ஸேதப்³யங் கபிலவத்து²ங், குஸினாரஞ்ச மந்தி³ரங்.

    Setabyaṃ kapilavatthuṃ, kusinārañca mandiraṃ.

    1019.

    1019.

    பாவஞ்ச போ⁴க³னக³ரங், வேஸாலிங் மாக³த⁴ங் புரங்;

    Pāvañca bhoganagaraṃ, vesāliṃ māgadhaṃ puraṃ;

    பாஸாணகங் சேதியஞ்ச, ரமணீயங் மனோரமங்.

    Pāsāṇakaṃ cetiyañca, ramaṇīyaṃ manoramaṃ.

    1020.

    1020.

    தஸிதோவுத³கங் ஸீதங், மஹாலாப⁴ங்வ வாணிஜோ;

    Tasitovudakaṃ sītaṃ, mahālābhaṃva vāṇijo;

    சா²யங் த⁴ம்மாபி⁴தத்தோவ, துரிதா பப்³ப³தமாருஹுங்.

    Chāyaṃ dhammābhitattova, turitā pabbatamāruhuṃ.

    1021.

    1021.

    ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தோ;

    Bhagavā tamhi samaye, bhikkhusaṅghapurakkhato;

    பி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, ஸீஹோவ நத³தீ வனே.

    Bhikkhūnaṃ dhammaṃ deseti, sīhova nadatī vane.

    1022.

    1022.

    அஜிதோ அத்³த³ஸ பு³த்³த⁴ங், ஸதரங்ஸிங் 21 வ பா⁴ணுமங்;

    Ajito addasa buddhaṃ, sataraṃsiṃ 22 va bhāṇumaṃ;

    சந்த³ங் யதா² பன்னரஸே, பாரிபூரிங் உபாக³தங்.

    Candaṃ yathā pannarase, pāripūriṃ upāgataṃ.

    1023.

    1023.

    அத²ஸ்ஸ க³த்தே தி³ஸ்வான, பரிபூரஞ்ச ப்³யஞ்ஜனங்;

    Athassa gatte disvāna, paripūrañca byañjanaṃ;

    ஏகமந்தங் டி²தோ ஹட்டோ², மனோபஞ்ஹே அபுச்ச²த².

    Ekamantaṃ ṭhito haṭṭho, manopañhe apucchatha.

    1024.

    1024.

    ‘‘ஆதி³ஸ்ஸ ஜம்மனங் 23 ப்³ரூஹி, கொ³த்தங் ப்³ரூஹி ஸலக்க²ணங் 24;

    ‘‘Ādissa jammanaṃ 25 brūhi, gottaṃ brūhi salakkhaṇaṃ 26;

    மந்தேஸு பாரமிங் ப்³ரூஹி, கதி வாசேதி ப்³ராஹ்மணோ’’.

    Mantesu pāramiṃ brūhi, kati vāceti brāhmaṇo’’.

    1025.

    1025.

    ‘‘வீஸங் வஸ்ஸஸதங் ஆயு, ஸோ ச கொ³த்தேன பா³வரீ;

    ‘‘Vīsaṃ vassasataṃ āyu, so ca gottena bāvarī;

    தீணிஸ்ஸ லக்க²ணா க³த்தே, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³.

    Tīṇissa lakkhaṇā gatte, tiṇṇaṃ vedāna pāragū.

    1026.

    1026.

    ‘‘லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸனிக⁴ண்டு³ஸகேடுபே⁴;

    ‘‘Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇḍusakeṭubhe;

    பஞ்சஸதானி வாசேதி, ஸத⁴ம்மே பாரமிங் க³தோ’’.

    Pañcasatāni vāceti, sadhamme pāramiṃ gato’’.

    1027.

    1027.

    ‘‘லக்க²ணானங் பவிசயங், பா³வரிஸ்ஸ நருத்தம;

    ‘‘Lakkhaṇānaṃ pavicayaṃ, bāvarissa naruttama;

    கங்க²ச்சி²த³ 27 பகாஸேஹி, மா நோ கங்கா²யிதங் அஹு’’.

    Kaṅkhacchida 28 pakāsehi, mā no kaṅkhāyitaṃ ahu’’.

    1028.

    1028.

    ‘‘முக²ங் ஜிவ்ஹாய சா²தே³தி, உண்ணஸ்ஸ ப⁴முகந்தரே;

    ‘‘Mukhaṃ jivhāya chādeti, uṇṇassa bhamukantare;

    கோஸோஹிதங் வத்த²கு³ய்ஹங், ஏவங் ஜானாஹி மாணவ’’.

    Kosohitaṃ vatthaguyhaṃ, evaṃ jānāhi māṇava’’.

    1029.

    1029.

    புச்ச²ஞ்ஹி கிஞ்சி அஸுணந்தோ, ஸுத்வா பஞ்ஹே வியாகதே;

    Pucchañhi kiñci asuṇanto, sutvā pañhe viyākate;

    விசிந்தேதி ஜனோ ஸப்³போ³, வேத³ஜாதோ கதஞ்ஜலீ.

    Vicinteti jano sabbo, vedajāto katañjalī.

    1030.

    1030.

    ‘‘கோ நு தே³வோ வா ப்³ரஹ்மா வா, இந்தோ³ வாபி ஸுஜம்பதி;

    ‘‘Ko nu devo vā brahmā vā, indo vāpi sujampati;

    மனஸா புச்சி²தே பஞ்ஹே, கமேதங் படிபா⁴ஸதி.

    Manasā pucchite pañhe, kametaṃ paṭibhāsati.

    1031.

    1031.

    ‘‘முத்³த⁴ங் முத்³தா⁴தி⁴பாதஞ்ச, பா³வரீ பரிபுச்ச²தி;

    ‘‘Muddhaṃ muddhādhipātañca, bāvarī paripucchati;

    தங் ப்³யாகரோஹி ப⁴க³வா, கங்க²ங் வினய நோ இஸே’’.

    Taṃ byākarohi bhagavā, kaṅkhaṃ vinaya no ise’’.

    1032.

    1032.

    ‘‘அவிஜ்ஜா முத்³தா⁴தி ஜானாஹி, விஜ்ஜா முத்³தா⁴தி⁴பாதினீ;

    ‘‘Avijjā muddhāti jānāhi, vijjā muddhādhipātinī;

    ஸத்³தா⁴ஸதிஸமாதீ⁴ஹி, ச²ந்த³வீரியேன ஸங்யுதா’’.

    Saddhāsatisamādhīhi, chandavīriyena saṃyutā’’.

    1033.

    1033.

    ததோ வேதே³ன மஹதா, ஸந்த²ம்பி⁴த்வான மாணவோ;

    Tato vedena mahatā, santhambhitvāna māṇavo;

    ஏகங்ஸங் அஜினங் கத்வா, பாதே³ஸு ஸிரஸா பதி.

    Ekaṃsaṃ ajinaṃ katvā, pādesu sirasā pati.

    1034.

    1034.

    ‘‘பா³வரீ ப்³ராஹ்மணோ போ⁴தோ, ஸஹ ஸிஸ்ஸேஹி மாரிஸ;

    ‘‘Bāvarī brāhmaṇo bhoto, saha sissehi mārisa;

    உத³க்³க³சித்தோ ஸுமனோ, பாதே³ வந்த³தி சக்கு²ம’’.

    Udaggacitto sumano, pāde vandati cakkhuma’’.

    1035.

    1035.

    ‘‘ஸுகி²தோ பா³வரீ ஹோது, ஸஹ ஸிஸ்ஸேஹி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Sukhito bāvarī hotu, saha sissehi brāhmaṇo;

    த்வஞ்சாபி ஸுகி²தோ ஹோஹி, சிரங் ஜீவாஹி மாணவ.

    Tvañcāpi sukhito hohi, ciraṃ jīvāhi māṇava.

    1036.

    1036.

    ‘‘பா³வரிஸ்ஸ ச துய்ஹங் வா, ஸப்³பே³ஸங் ஸப்³ப³ஸங்ஸயங்;

    ‘‘Bāvarissa ca tuyhaṃ vā, sabbesaṃ sabbasaṃsayaṃ;

    கதாவகாஸா புச்ச²வ்ஹோ, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²த²’’.

    Katāvakāsā pucchavho, yaṃ kiñci manasicchatha’’.

    1037.

    1037.

    ஸம்பு³த்³தே⁴ன கதோகாஸோ, நிஸீதி³த்வான பஞ்ஜலீ;

    Sambuddhena katokāso, nisīditvāna pañjalī;

    அஜிதோ பட²மங் பஞ்ஹங், தத்த² புச்சி² ததா²க³தங்.

    Ajito paṭhamaṃ pañhaṃ, tattha pucchi tathāgataṃ.

    வத்து²கா³தா² நிட்டி²தா.

    Vatthugāthā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. முளகஸ்ஸ (ஸ்யா॰), மூள்ஹகஸ்ஸ (க॰), மளகஸ்ஸ (நித்³தே³ஸ)
    2. muḷakassa (syā.), mūḷhakassa (ka.), maḷakassa (niddesa)
    3. தஸ்ஸிதோ (க॰)
    4. tassito (ka.)
    5. முத்³த⁴ங் முத்³தா⁴தி⁴பாதோ ச, ஜினானங் ஹேத (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. muddhaṃ muddhādhipāto ca, jinānaṃ heta (sī. syā. pī.)
    7. புத²விமண்ட³லே (ஸீ॰ பீ॰)
    8. puthavimaṇḍale (sī. pī.)
    9. க³ந்த்வா நமஸ்ஸேமு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. த்³விபது³த்தமங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    11. gantvā namassemu (sī. syā. pī.)
    12. dvipaduttamaṃ (sī. syā. pī.)
    13. த்³வித்திங்ஸா ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), த்³வித்திங்ஸ தானி (?)
    14. dvittiṃsā ca (sī. syā. pī.), dvittiṃsa tāni (?)
    15. அஜ்ஜா²வஸதி (க॰)
    16. ajjhāvasati (ka.)
    17. விவத்தச²த்³தோ³ (ஸீ॰)
    18. vivattachaddo (sī.)
    19. புரிமங் மாஹிஸ்ஸதிங் (ஸீ॰ பீ॰), புரங் மாஹிஸ்ஸதிங் (ஸ்யா॰)
    20. purimaṃ māhissatiṃ (sī. pī.), puraṃ māhissatiṃ (syā.)
    21. வீதரங்ஸிங்வ (ஸ்யா॰), ஸதரங்ஸீவ (க॰), பீதரங்ஸீவ (நித்³தே³ஸ)
    22. vītaraṃsiṃva (syā.), sataraṃsīva (ka.), pītaraṃsīva (niddesa)
    23. ஜப்பனங் (க॰)
    24. ப்³ரூஹிஸ்ஸ லக்க²ணங் (நித்³தே³ஸ)
    25. jappanaṃ (ka.)
    26. brūhissa lakkhaṇaṃ (niddesa)
    27. தண்ஹச்சி²த³ (ப³ஹூஸு)
    28. taṇhacchida (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / வத்து²கா³தா²வண்ணனா • Vatthugāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact