Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૩. વેદિકારકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    3. Vedikārakattheraapadānavaṇṇanā

    નિબ્બુતે લોકનાથમ્હીતિઆદિકં આયસ્મતો વેદિકારકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પિયદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા નિબ્બુતે સત્થરિ પસન્નો તસ્સ ચેતિયે વલયં કારેસિ, સત્તહિ રતનેહિ પરિપૂરેત્વા મહાપૂજં કારેસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો અનેકેસુ જાતિસતસહસ્સેસુ પૂજનીયો મહદ્ધનો મહાભોગો ઉભયસુખં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિભવસમ્પન્નો પબ્બજિત્વા વાયમન્તો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Nibbutelokanāthamhītiādikaṃ āyasmato vedikārakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto piyadassissa bhagavato kāle vibhavasampanne ekasmiṃ kule nibbatto viññutaṃ patvā gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā nibbute satthari pasanno tassa cetiye valayaṃ kāresi, sattahi ratanehi paripūretvā mahāpūjaṃ kāresi. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto anekesu jātisatasahassesu pūjanīyo mahaddhano mahābhogo ubhayasukhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto vibhavasampanno pabbajitvā vāyamanto nacirasseva arahā ahosi.

    ૧૦. સો એકદિવસં અત્તનો પુબ્બે કતકુસલં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નિબ્બુતે લોકનાથમ્હીતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તત્થમેવ. પિયદસ્સીનરુત્તમેતિ પિયં સોમનસ્સાકારં દસ્સનં યસ્સ સો પિયદસ્સી, આરોહપરિણાહદ્વત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણઅસીતાનુબ્યઞ્જનબ્યામપ્પભામણ્ડલેહિ સાધુ મહાજનપ્પસાદં જનયનાકારદસ્સનોતિ અત્થો. નરાનં ઉત્તમોતિ નરુત્તમો, પિયદસ્સી ચ સો નરુત્તમો ચેતિ પિયદસ્સીનરુત્તમો, તસ્મિં પિયદસ્સીનરુત્તમે નિબ્બુતે ધાતુગબ્ભમ્હિ મુત્તવેદિં અહં અકાસિન્તિ સમ્બન્ધો. પુપ્ફાધારત્થાય પરિયોસાને વેદિકાવલયં અકાસિન્તિ અત્થો.

    10. So ekadivasaṃ attano pubbe katakusalaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nibbute lokanāthamhītiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva. Piyadassīnaruttameti piyaṃ somanassākāraṃ dassanaṃ yassa so piyadassī, ārohapariṇāhadvattiṃsamahāpurisalakkhaṇaasītānubyañjanabyāmappabhāmaṇḍalehi sādhu mahājanappasādaṃ janayanākāradassanoti attho. Narānaṃ uttamoti naruttamo, piyadassī ca so naruttamo ceti piyadassīnaruttamo, tasmiṃ piyadassīnaruttame nibbute dhātugabbhamhi muttavediṃ ahaṃ akāsinti sambandho. Pupphādhāratthāya pariyosāne vedikāvalayaṃ akāsinti attho.

    ૧૧. મણીહિ પરિવારેત્વાતિ મણતિ જોતતિ પભાસતીતિ મણિ, અથ વા જનાનં મનં પૂરેન્તો સોમનસ્સં કરોન્તો ઇતો ગતો પવત્તોતિ મણિ, જાતિરઙ્ગમણિવેળુરિયમણિઆદીહિ અનેકેહિ મણીહિ કતવેદિકાવલયં પરિવારેત્વા ઉત્તમં મહાપૂજં અકાસિન્તિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    11.Maṇīhi parivāretvāti maṇati jotati pabhāsatīti maṇi, atha vā janānaṃ manaṃ pūrento somanassaṃ karonto ito gato pavattoti maṇi, jātiraṅgamaṇiveḷuriyamaṇiādīhi anekehi maṇīhi katavedikāvalayaṃ parivāretvā uttamaṃ mahāpūjaṃ akāsinti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.

    વેદિકારકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Vedikārakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૩. વેદિકારકત્થેરઅપદાનં • 3. Vedikārakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact