Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
પારાજિકવણ્ણના
Pārājikavaṇṇanā
વેરઞ્જકણ્ડો
Verañjakaṇḍo
વેરઞ્જકણ્ડવણ્ણના
Verañjakaṇḍavaṇṇanā
‘‘તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા વેસાલિયં વિહરતિ મહાવને કૂટાગારસાલાયં. તેન ખો પન સમયેન વેસાલિયા અવિદૂરે કલન્દગામો નામ હોતી’’તિ વિનયનિદાને આરભિતબ્બે વેરઞ્જકણ્ડસ્સ આરમ્ભો કિમત્થોતિ ચે? વુચ્ચતે – મૂલતો પભુતિ વિનયનિદાનં દસ્સેતું. યદિ એવં ‘‘પઠમં આવુસો ઉપાલિ પારાજિકં કત્થ પઞ્ઞત્તન્તિ, વેસાલિય’’ન્તિ વચનેન વિરુજ્ઝતીતિ ચે? ન વિરુજ્ઝતિ. કસ્મા? કત્થ પઞ્ઞત્તન્તિ હિ નિદાનપુચ્છા. એવં સન્તેપિ ‘‘પઠમસ્સ પારાજિકસ્સ કિંનિદાન’’ન્તિ પુચ્છિતે સાધારણમહાનિદાનવિસ્સજ્જનં અયુત્તં વિયાતિ? નાયુત્તં, સબ્બેસં સિક્ખાપદાનં પાટેક્કં નિદાનસ્સ પુટ્ઠત્તા તસ્સ વિસ્સજ્જેતબ્બત્તા ચ સબ્બસાધારણમહાનિદાનં પઠમમાહ. એકન્તેન પુચ્છાવિસ્સજ્જનક્કમેન પારાજિકાદીનિ સઙ્ગહં આરોપિતાનિ. કથં આરોપિતાનીતિ ચે? આયસ્મતા મહાકસ્સપેન અનુક્કમેન સબ્બોપિ વિનયો પુચ્છિતો, પુટ્ઠેન ચ આયસ્મતા ઉપાલિત્થેરેન યથાસમ્ભવં નિરન્તરં વિસ્સજ્જિતમેવ. અપુચ્છિતાનિપિ વિનીતવત્થુઆદીનિ યુજ્જમાનાનિ વત્થૂનિ અન્તોકત્વા વિસ્સજ્જનક્કમેનેવ ગણસજ્ઝાયમકંસૂતિ વેદિતબ્બં. અઞ્ઞથા વેરઞ્જકણ્ડં પઠમપારાજિકસ્સેવ નિદાનન્તિ વા અનધિકારિકં વા નિપ્પયોજનં વા પાટેક્કં સિક્ખાપદનિદાનપુચ્છાનન્તરં તદેવ વિસ્સજ્જેતબ્બન્તિ વા આપજ્જતિ, તસ્મા આદિતો પભુતિ વિનયનિદાનં દસ્સેતું ‘‘તેન સમયેના’’તિઆદિ આરદ્ધં.
‘‘Tena samayena buddho bhagavā vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ. Tena kho pana samayena vesāliyā avidūre kalandagāmo nāma hotī’’ti vinayanidāne ārabhitabbe verañjakaṇḍassa ārambho kimatthoti ce? Vuccate – mūlato pabhuti vinayanidānaṃ dassetuṃ. Yadi evaṃ ‘‘paṭhamaṃ āvuso upāli pārājikaṃ kattha paññattanti, vesāliya’’nti vacanena virujjhatīti ce? Na virujjhati. Kasmā? Kattha paññattanti hi nidānapucchā. Evaṃ santepi ‘‘paṭhamassa pārājikassa kiṃnidāna’’nti pucchite sādhāraṇamahānidānavissajjanaṃ ayuttaṃ viyāti? Nāyuttaṃ, sabbesaṃ sikkhāpadānaṃ pāṭekkaṃ nidānassa puṭṭhattā tassa vissajjetabbattā ca sabbasādhāraṇamahānidānaṃ paṭhamamāha. Ekantena pucchāvissajjanakkamena pārājikādīni saṅgahaṃ āropitāni. Kathaṃ āropitānīti ce? Āyasmatā mahākassapena anukkamena sabbopi vinayo pucchito, puṭṭhena ca āyasmatā upālittherena yathāsambhavaṃ nirantaraṃ vissajjitameva. Apucchitānipi vinītavatthuādīni yujjamānāni vatthūni antokatvā vissajjanakkameneva gaṇasajjhāyamakaṃsūti veditabbaṃ. Aññathā verañjakaṇḍaṃ paṭhamapārājikasseva nidānanti vā anadhikārikaṃ vā nippayojanaṃ vā pāṭekkaṃ sikkhāpadanidānapucchānantaraṃ tadeva vissajjetabbanti vā āpajjati, tasmā ādito pabhuti vinayanidānaṃ dassetuṃ ‘‘tena samayenā’’tiādi āraddhaṃ.
ઇદાનિ નિદાનભણને પયોજનં વક્ખામ – વિનયસ્સઆણાદેસનત્તા ભગવતો તાવ આણારહભાવદીપનં , આણાભૂતસ્સ ચ વિનયસ્સ અનઞ્ઞવિસયભાવદીપનં, આણાય ઠિતાનં સાવકાનં મહાનુભાવદીપનઞ્ચાતિ તિવિધમસ્સ પયોજનં. કથં? આણાસાસનારહો હિ ભગવા પહીનકિલેસત્તા, અધિગતગુણવિસેસત્તા, લોકજેટ્ઠસેટ્ઠત્તા, તાદિભાવપ્પત્તત્તા ચ, અરસરૂપતાદીહિ અટ્ઠહિ અક્કોસવત્થૂહિ અકમ્પનતો ભગવતો તાદિભાવપ્પત્તિ વેદિતબ્બા, અટ્ઠન્નમ્પિ તેસં અક્કોસવત્થૂનં અત્તનિ સમ્ભવપરિયાયદીપનપાળિયા પહીનકિલેસતા વેદિતબ્બા . ચતુન્નં ઝાનાનં તિસ્સન્નઞ્ચ વિજ્જાનં અધિગમપરિદીપનેન અધિગતગુણવિસેસતા વેદિતબ્બા. ‘‘નાહં તં બ્રાહ્મણ પસ્સામિ સદેવકે…પે॰… મુદ્ધાપિ તસ્સ વિપતેય્યા’’તિ ચ ‘‘જેટ્ઠો સેટ્ઠો લોકસ્સા’’તિ ચ વચનેન જેટ્ઠસેટ્ઠતા વેદિતબ્બા, ઇદઞ્ચ ભગવતો આણારહભાવદીપનપ્પયોજનં. ‘‘આગમેહિ ત્વં સારિપુત્ત, આગમેહિ ત્વં સારિપુત્ત, તથાગતોવ તત્થ કાલં જાનિસ્સતી’’તિ વચનં અનઞ્ઞવિસયભાવદીપનં. ‘‘સાધાહં, ભન્તે, પથવિં પરિવત્તેય્ય’’ન્તિ ચ ‘‘એકાહં, ભન્તે, પાણિં અભિનિમ્મિનિસ્સામી’’તિ ચ ‘‘સાધુ, ભન્તે, સબ્બો ભિક્ખુસઙ્ઘો ઉત્તરકુરું પિણ્ડાય ગચ્છેય્યા’’તિ ચ ઇમેહિ થેરસ્સ તીહિ સીહનાદેહિ આણાય ઠિતાનં સાવકાનં મહાનુભાવતાદીપનં વેદિતબ્બં. સાવત્થિયાદીસુ અવિહરિત્વા કિમત્થં ભગવા વેરઞ્જાયમેવ તદા વિહાસીતિ ચે? નળેરુયક્ખસ્સ પીતિસઞ્જનનત્થં, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ભિક્ખાવસેન અકિલમનત્થં, વેરઞ્જબ્રાહ્મણસ્સ પસાદસઞ્જનનત્થં, મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ આનુભાવદીપનટ્ઠાનભૂતત્તા, સારિપુત્તત્થેરસ્સ વિનયપઞ્ઞત્તિયાચનહેતુભૂતપરિવિતક્કનટ્ઠાનભૂતત્તા ચ. તેસુ પચ્છિમં બલવકારણં, તેન વુત્તં અટ્ઠકથાયં ‘‘તેન સમયેનાતિ યેન કાલેન આયસ્મતો…પે॰… તેન કાલેના’’તિ. પુરિમેસુ ચતૂસુ અસઙ્ગહકારણેસુ પઠમેન ભગવા મેત્તાભાવનાદિના અમનુસ્સાનં ચિત્તસંરક્ખણેન ભિક્ખૂનં આદરં જનેતિ. દુતિયેન પરિસાવચરેન ભિક્ખુના એવં પરિસા સઙ્ગહેતબ્બા, એવં અપ્પિચ્છેન સન્તુટ્ઠેન ચ ભવિતબ્બન્તિ વા દસ્સેતિ. તતિયેન પચ્ચયે નિરપેક્ખેન કુલાનુગ્ગહો કાતબ્બોતિ. ચતુત્થેન એવં મહાનુભાવેનાપિ પચ્ચયત્થં ન લોલુપ્પં કાતબ્બં, કેવલં પરદત્તુપજીવિના ભવિતબ્બન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘તેનાતિઆદિપાઠસ્સ…પે॰… વિનયસ્સત્થવણ્ણન’’ન્તિ વચનતો અઞ્ઞો તેનાતિઆદિપાઠો, અઞ્ઞો વિનયો આપજ્જતિ.
Idāni nidānabhaṇane payojanaṃ vakkhāma – vinayassaāṇādesanattā bhagavato tāva āṇārahabhāvadīpanaṃ , āṇābhūtassa ca vinayassa anaññavisayabhāvadīpanaṃ, āṇāya ṭhitānaṃ sāvakānaṃ mahānubhāvadīpanañcāti tividhamassa payojanaṃ. Kathaṃ? Āṇāsāsanāraho hi bhagavā pahīnakilesattā, adhigataguṇavisesattā, lokajeṭṭhaseṭṭhattā, tādibhāvappattattā ca, arasarūpatādīhi aṭṭhahi akkosavatthūhi akampanato bhagavato tādibhāvappatti veditabbā, aṭṭhannampi tesaṃ akkosavatthūnaṃ attani sambhavapariyāyadīpanapāḷiyā pahīnakilesatā veditabbā . Catunnaṃ jhānānaṃ tissannañca vijjānaṃ adhigamaparidīpanena adhigataguṇavisesatā veditabbā. ‘‘Nāhaṃ taṃ brāhmaṇa passāmi sadevake…pe… muddhāpi tassa vipateyyā’’ti ca ‘‘jeṭṭho seṭṭho lokassā’’ti ca vacanena jeṭṭhaseṭṭhatā veditabbā, idañca bhagavato āṇārahabhāvadīpanappayojanaṃ. ‘‘Āgamehi tvaṃ sāriputta, āgamehi tvaṃ sāriputta, tathāgatova tattha kālaṃ jānissatī’’ti vacanaṃ anaññavisayabhāvadīpanaṃ. ‘‘Sādhāhaṃ, bhante, pathaviṃ parivatteyya’’nti ca ‘‘ekāhaṃ, bhante, pāṇiṃ abhinimminissāmī’’ti ca ‘‘sādhu, bhante, sabbo bhikkhusaṅgho uttarakuruṃ piṇḍāya gaccheyyā’’ti ca imehi therassa tīhi sīhanādehi āṇāya ṭhitānaṃ sāvakānaṃ mahānubhāvatādīpanaṃ veditabbaṃ. Sāvatthiyādīsu aviharitvā kimatthaṃ bhagavā verañjāyameva tadā vihāsīti ce? Naḷeruyakkhassa pītisañjananatthaṃ, bhikkhusaṅghassa bhikkhāvasena akilamanatthaṃ, verañjabrāhmaṇassa pasādasañjananatthaṃ, mahāmoggallānattherassa ānubhāvadīpanaṭṭhānabhūtattā, sāriputtattherassa vinayapaññattiyācanahetubhūtaparivitakkanaṭṭhānabhūtattā ca. Tesu pacchimaṃ balavakāraṇaṃ, tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘tena samayenāti yena kālena āyasmato…pe… tena kālenā’’ti. Purimesu catūsu asaṅgahakāraṇesu paṭhamena bhagavā mettābhāvanādinā amanussānaṃ cittasaṃrakkhaṇena bhikkhūnaṃ ādaraṃ janeti. Dutiyena parisāvacarena bhikkhunā evaṃ parisā saṅgahetabbā, evaṃ appicchena santuṭṭhena ca bhavitabbanti vā dasseti. Tatiyena paccaye nirapekkhena kulānuggaho kātabboti. Catutthena evaṃ mahānubhāvenāpi paccayatthaṃ na loluppaṃ kātabbaṃ, kevalaṃ paradattupajīvinā bhavitabbanti dasseti. ‘‘Tenātiādipāṭhassa…pe… vinayassatthavaṇṇana’’nti vacanato añño tenātiādipāṭho, añño vinayo āpajjati.
‘‘તેનાતિઆદિપાઠમ્હા, કો અઞ્ઞો વિનયો ઇધ;
‘‘Tenātiādipāṭhamhā, ko añño vinayo idha;
તસ્સત્થં દસ્સયન્તોવ, કરે વિનયવણ્ણન’’ન્તિ. –
Tassatthaṃ dassayantova, kare vinayavaṇṇana’’nti. –
ચે? નનુ વુત્તં પુબ્બેવ ‘‘ઇદઞ્હિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો અત્તપચ્ચક્ખવચનં ન હોતી’’તિઆદિ, તસ્મા ઉપાલિત્થેરેન વુત્તસ્સ તેનાતિઆદિપાઠસ્સ અત્થં નાનપ્પકારતો દસ્સયન્તો કરિસ્સામિ વિનયસ્સ ભગવતો અત્તપચ્ચક્ખવચનભૂતસ્સ અત્થવણ્ણનન્તિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. યદિ એવં ‘‘તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા વેરઞ્જાયં વિહરતીતિ એવમાદિવચનપટિમણ્ડિતનિદાનં વિનયપિટકં કેન ધારિત’’ન્તિઆદિવચનં વિરુજ્ઝતિ ‘‘તેન સમયેના’’તિઆદિવચનસ્સ વિનયપિટકપરિયાપન્નભાવદીપનતોતિ ચે? ન, અઞ્ઞત્થેપિ તબ્બોહારસિદ્ધિતો ‘‘નાનાવિધભિત્તિકમ્મપટિમણ્ડિતવસનો પુરિસો’’તિઆદીસુ વિય. વિનયસ્સાદિભાવેન સઙ્ગીતિકારકેહિ અનુઞ્ઞાતત્તા વિનયપરિયાપન્નતાપિ યુજ્જતિ તસ્સ વચનસ્સ. એત્થાહ – યથા સુત્તન્તે ‘‘એકં સમય’’ન્તિ ચ, અભિધમ્મે ચ ‘‘યસ્મિં સમયે’’તિ અનિયમતો વુત્તં, તથા અવત્વા ઇધ ‘‘તેન સમયેના’’તિ પઠમં તંનિદ્દેસોવ કસ્મા વુત્તોતિ? વુચ્ચતે – તસ્સ તસ્સ સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિસમયસ્સ, યસ્સ વા સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિહેતુભૂતસ્સ સમયસ્સ હેતુ ભગવા તત્થ તત્થ વિહાસિ, તસ્સ ચ સમયસ્સ અતીતસ્સ તેસં સઙ્ગીતિકારકાનં વસીનં સુવિદિતત્તા. કથં? ‘‘યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા તે ઉજ્ઝાયન્તી’’તિઆદિવચનતો, ‘‘અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસુ’’ન્તિ ચ ‘‘અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને સન્નિપાતાપેત્વા’’તિ ચ ‘‘ભિક્ખૂનં તદનુચ્છવિકં તદનુ…પે॰… દસ અત્થવસે પટિચ્ચ સઙ્ઘસુટ્ઠુતાયા’’તિ ચ ‘‘એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથા’’તિ ચ ખન્ધકેસુ ચ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, તીહિ સરણગમનેહિ પબ્બજ્જ’’ન્તિઆદિવિનયક્કમસ્સ વચનતો યો સો સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિસમયો, તસ્સ તસ્સ વિનયક્કમસ્સ સો પઞ્ઞત્તિસમયો ચ સુવિદિતો તેસં પઞ્ચસતાનં ધમ્મધરાનં ભિક્ખૂનં, નાયં નયો સુત્તન્તાભિધમ્મેસુ સમ્ભવતિ. તસ્મા સુવિદિતત્તા તેન સમયેન હેતુભૂતેન વિહરતીતિ વિહરતિપદેન એકસમ્બન્ધત્તા ચ પઠમં યંનિદ્દેસાદિનો અસમ્ભવતો ચ વિનયપિટકે તંનિદ્દેસોવ પઠમં વુત્તો. કથં? એત્થ ‘‘યેન ખો પન સમયેન વેસાલિયા અવિદૂરે કલન્દગામો નામ હોતી’’તિ વા ‘‘યેન ખો પન સમયેન વેસાલી…પે॰… હોતી’’તિ વા અસમ્ભવતો યંનિદ્દેસેન અવત્વા તંનિદ્દેસસ્સેવ સમ્ભવતો ‘‘તેન ખો પન સમયેન…પે॰… કલન્દગામો નામ હોતી’’તિ વુત્તન્તિ, કેવલં સુવિદિતત્તા વા. અનિયમનિદ્દેસવચનન્તિ એત્થ કિઞ્ચાપિ યથાવુત્તનયેન નિયમનિદ્દેસવચનમેવેતં તંનિદ્દેસત્તા, તથાપિ સમ્પતિકાલવસેન તદિતરેસં ભિક્ખૂનં અવિદિતત્તા ‘‘અનિયમનિદ્દેસવચન’’ન્તિ વુત્તં. યં પન વુત્તં ‘‘અયઞ્હિ સબ્બસ્મિમ્પિ વિનયે યુત્તી’’તિ, તં તબ્બહુલેન વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં.
Ce? Nanu vuttaṃ pubbeva ‘‘idañhi buddhassa bhagavato attapaccakkhavacanaṃ na hotī’’tiādi, tasmā upālittherena vuttassa tenātiādipāṭhassa atthaṃ nānappakārato dassayanto karissāmi vinayassa bhagavato attapaccakkhavacanabhūtassa atthavaṇṇananti evamettha attho daṭṭhabbo. Yadi evaṃ ‘‘tena samayena buddho bhagavā verañjāyaṃ viharatīti evamādivacanapaṭimaṇḍitanidānaṃ vinayapiṭakaṃ kena dhārita’’ntiādivacanaṃ virujjhati ‘‘tena samayenā’’tiādivacanassa vinayapiṭakapariyāpannabhāvadīpanatoti ce? Na, aññatthepi tabbohārasiddhito ‘‘nānāvidhabhittikammapaṭimaṇḍitavasano puriso’’tiādīsu viya. Vinayassādibhāvena saṅgītikārakehi anuññātattā vinayapariyāpannatāpi yujjati tassa vacanassa. Etthāha – yathā suttante ‘‘ekaṃ samaya’’nti ca, abhidhamme ca ‘‘yasmiṃ samaye’’ti aniyamato vuttaṃ, tathā avatvā idha ‘‘tena samayenā’’ti paṭhamaṃ taṃniddesova kasmā vuttoti? Vuccate – tassa tassa sikkhāpadapaññattisamayassa, yassa vā sikkhāpadapaññattihetubhūtassa samayassa hetu bhagavā tattha tattha vihāsi, tassa ca samayassa atītassa tesaṃ saṅgītikārakānaṃ vasīnaṃ suviditattā. Kathaṃ? ‘‘Ye te bhikkhū appicchā te ujjhāyantī’’tiādivacanato, ‘‘atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesu’’nti ca ‘‘atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne sannipātāpetvā’’ti ca ‘‘bhikkhūnaṃ tadanucchavikaṃ tadanu…pe… dasa atthavase paṭicca saṅghasuṭṭhutāyā’’ti ca ‘‘evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyāthā’’ti ca khandhakesu ca ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tīhi saraṇagamanehi pabbajja’’ntiādivinayakkamassa vacanato yo so sikkhāpadapaññattisamayo, tassa tassa vinayakkamassa so paññattisamayo ca suvidito tesaṃ pañcasatānaṃ dhammadharānaṃ bhikkhūnaṃ, nāyaṃ nayo suttantābhidhammesu sambhavati. Tasmā suviditattā tena samayena hetubhūtena viharatīti viharatipadena ekasambandhattā ca paṭhamaṃ yaṃniddesādino asambhavato ca vinayapiṭake taṃniddesova paṭhamaṃ vutto. Kathaṃ? Ettha ‘‘yena kho pana samayena vesāliyā avidūre kalandagāmo nāma hotī’’ti vā ‘‘yena kho pana samayena vesālī…pe… hotī’’ti vā asambhavato yaṃniddesena avatvā taṃniddesasseva sambhavato ‘‘tena kho pana samayena…pe… kalandagāmo nāma hotī’’ti vuttanti, kevalaṃ suviditattā vā. Aniyamaniddesavacananti ettha kiñcāpi yathāvuttanayena niyamaniddesavacanamevetaṃ taṃniddesattā, tathāpi sampatikālavasena taditaresaṃ bhikkhūnaṃ aviditattā ‘‘aniyamaniddesavacana’’nti vuttaṃ. Yaṃ pana vuttaṃ ‘‘ayañhi sabbasmimpi vinaye yuttī’’ti, taṃ tabbahulena vuttanti veditabbaṃ.
યદિ સબ્બં તેનાતિ પદં અનિયમનિદ્દેસવચનં ભવેય્ય, તેન હિ ભિક્ખવે ભિક્ખૂનં સિક્ખાપદન્તિ એત્થ ઇદમ્પિ પુબ્બે સિદ્ધત્થં તેનાતિ પદં અનિયમનિદ્દેસવચનં ભવેય્ય. ‘‘તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા ઉરુવેલાયં વિહરતી’’તિઆદીસુ વુત્તં તેનાતિ પદઞ્ચ અનિયમનિદ્દેસવચનં ભવેય્ય, ન ચ હોતિ, તસ્મા યેસં તેન તંનિદ્દેસેન નિદ્દિટ્ઠત્થો અવિદિતો, તેસં વસેનાહ ‘‘અનિયમનિદ્દેસવચનમેત’’ન્તિ. અથ વા તતો પઠમં તદત્થાદસ્સનતો પચ્છાપિ તંસમ્બન્ધેન યંનિદ્દેસદસ્સનતો ચ ‘‘અનિયમનિદ્દેસવચનમેત’’ન્તિ વુત્તં. અથ વા પુબ્બણ્હાદીસુ અયં નામાતિ અનિયમેત્વા કાલપરિદીપનસ્સ સમયસદ્દસ્સ ઉપપદભાવેનપિ એવં વત્તુમરહતિ ‘‘યદિદં અનિયમનિદ્દેસવચન’’ન્તિ. અથ વા ‘‘તેના’’તિ વુત્તે તેન ઘટેન પટેનાતિ સબ્બત્થપ્પસઙ્ગનિવારણત્થં નિયમં કરોતિ ‘‘સમયેના’’તિ. કેન પન સમયેન? પરભાગે અત્થતો સિદ્ધેન સારિપુત્તસ્સ પરિવિતક્કસમયેન. એત્થાહ – વિતક્કસમયો ચે ઇધાધિપ્પેતો, ‘‘પરતો ઇધ પન હેતુઅત્થો કરણત્થો ચ સમ્ભવતિ. યો હિ સો સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિસમયો સારિપુત્તાદીહિપિ દુબ્બિઞ્ઞેય્યો, તેન સમયેન હેતુભૂતેન કરણભૂતેન ચા’’તિઆદિવચનં વિરુજ્ઝતીતિ? ન, બાહુલ્લેન વુત્તત્તા. સુત્તન્તાભિધમ્મેસુ વિય અવત્વા ઇધ વિનયપિટકે કરણવચનેન કસ્મા નિદ્દેસોતિ હિ ચોદના. તસ્મા તસ્સા વિસ્સજ્જને બાહુલ્લેન કરણવચનપ્પયોજનં વત્તુકામો આચરિયો આહ ‘‘યો સો સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિસમયો’’તિઆદિ. ન સમ્પતિ વુચ્ચમાનસ્સેવ કરણવચનસ્સ પયોજનં વત્તુકામો, ઇમસ્સ પન હેતુઅત્થોવ સમ્ભવતિ, ન કરણત્થો, તસ્મા આહ ‘‘અપરભાગે અત્થતો સિદ્ધેના’’તિઆદિ. સમયઞ્ચાતિ આગમનપચ્ચયસમવાયં તદનુરૂપકાલઞ્ચ ઉપાદાયાતિ અત્થો. પચ્ચયસામગ્ગિઞ્ચ આગમનકાલઞ્ચ લભિત્વા જાનિસ્સામાતિ અધિપ્પાયો.
Yadi sabbaṃ tenāti padaṃ aniyamaniddesavacanaṃ bhaveyya, tena hi bhikkhave bhikkhūnaṃ sikkhāpadanti ettha idampi pubbe siddhatthaṃ tenāti padaṃ aniyamaniddesavacanaṃ bhaveyya. ‘‘Tena samayena buddho bhagavā uruvelāyaṃ viharatī’’tiādīsu vuttaṃ tenāti padañca aniyamaniddesavacanaṃ bhaveyya, na ca hoti, tasmā yesaṃ tena taṃniddesena niddiṭṭhattho avidito, tesaṃ vasenāha ‘‘aniyamaniddesavacanameta’’nti. Atha vā tato paṭhamaṃ tadatthādassanato pacchāpi taṃsambandhena yaṃniddesadassanato ca ‘‘aniyamaniddesavacanameta’’nti vuttaṃ. Atha vā pubbaṇhādīsu ayaṃ nāmāti aniyametvā kālaparidīpanassa samayasaddassa upapadabhāvenapi evaṃ vattumarahati ‘‘yadidaṃ aniyamaniddesavacana’’nti. Atha vā ‘‘tenā’’ti vutte tena ghaṭena paṭenāti sabbatthappasaṅganivāraṇatthaṃ niyamaṃ karoti ‘‘samayenā’’ti. Kena pana samayena? Parabhāge atthato siddhena sāriputtassa parivitakkasamayena. Etthāha – vitakkasamayo ce idhādhippeto, ‘‘parato idha pana hetuattho karaṇattho ca sambhavati. Yo hi so sikkhāpadapaññattisamayo sāriputtādīhipi dubbiññeyyo, tena samayena hetubhūtena karaṇabhūtena cā’’tiādivacanaṃ virujjhatīti? Na, bāhullena vuttattā. Suttantābhidhammesu viya avatvā idha vinayapiṭake karaṇavacanena kasmā niddesoti hi codanā. Tasmā tassā vissajjane bāhullena karaṇavacanappayojanaṃ vattukāmo ācariyo āha ‘‘yo so sikkhāpadapaññattisamayo’’tiādi. Na sampati vuccamānasseva karaṇavacanassa payojanaṃ vattukāmo, imassa pana hetuatthova sambhavati, na karaṇattho, tasmā āha ‘‘aparabhāge atthato siddhenā’’tiādi. Samayañcāti āgamanapaccayasamavāyaṃ tadanurūpakālañca upādāyāti attho. Paccayasāmaggiñca āgamanakālañca labhitvā jānissāmāti adhippāyo.
એત્થાહ – યથા ‘‘એકોવ ખો, ભિક્ખવે, ખણો સમયો ચા’’તિ એત્થ ખણસમયાનં એકો અત્થો, તથા કાલઞ્ચ સમયઞ્ચ ઉપાદાયાતિ કાલસમયાનં એકો અત્થો સિયા, અપિચ આગમનપચ્ચયસમવાયો ચેત્થ સમયો કાલસ્સાપિ આગમનપચ્ચયત્તા સમયગ્ગહણેનેવ સો ગહિતોતિ વિસું કાલો કિમત્થં ગહિતોતિ ચ? વુચ્ચતે – અપ્પેવ નામ સ્વેપીતિ કાલસ્સ પઠમં નિયમિતત્તા ન સમયો કાલત્થો . તસ્મિં સ્વેતિ નિયમિતકાલે ઇતરેસં આગમનપચ્ચયાનં સમવાયં પટિચ્ચ ઉપસઙ્કમેય્યામ યથાનિયમિતકાલેપિ પુબ્બણ્હાદિપ્પભેદં યથાવુત્તસમવાયાનુરૂપં કાલઞ્ચ ઉપાદાયાતિ સ્વેતિ પરિચ્છિન્નદિવસે પુબ્બણ્હાદિકાલનિયતભાવં દસ્સેતિ, તસ્મા કાલસમયાનં ન એકત્થત્તા કાલસ્સ વિસું ગહણમ્પિ સાત્થકન્તિ વેદિતબ્બં. યસ્મા ખણે ખણે ત્વં ભિક્ખુ જાયસિ ચ જીયસિ ચ મીયસિ ચેતિ ભિક્ખુનિયા સન્તિકે અભિક્ખણં ગચ્છતીતિ (પાચિ॰ ૧૯૮) ચ ખણે ખણે ભાસતિ સત્થુસાસનન્તિ ચ ખણસદ્દો અનેકત્થો, તથા સમયસદ્દો ચ, તસ્મા એકમેકેન નિયમેન્તો ‘‘એકોવ ખો, ભિક્ખવે, ખણો ચ સમયો ચા’’તિ આહ. ખણસમયાનં અત્થો એકત્થો યુજ્જતિ ખણો ઓકાસલાભો, અટ્ઠક્ખણવજ્જિતો નવમો ખણોતિ અત્થો. અત્તનો અત્તનો ઉચ્છેદાદયો દિટ્ઠિગતસઙ્ખાતે સમયે એત્થ પવદન્તીતિ સમયપ્પવાદકો. સ્વેવ તિન્દુકાચીરસઙ્ખાતાય તિમ્બરુરુક્ખપન્તિયા પરિક્ખિત્તત્તા તિન્દુકાચીરં. એકસાલકેતિ એકો સાલરુક્ખો. ‘‘કુટિકા’’તિપિ વદન્તિ. અત્થાભિસમયાતિ અત્તનો હિતપટિલાભા. ધીરોતિ ચ પણ્ડિતો વુચ્ચતિ, નાઞ્ઞો. સમ્મા માનાભિસમયાતિ સુટ્ઠુ માનસ્સ પહાનેન, સમુચ્છેદવસેન સુટ્ઠુ માનપ્પહાનેનાતિ અત્થો. દુક્ખસ્સ પીળનટ્ઠોતિઆદીસુ ‘‘ચતુન્નં સચ્ચાનં ચતૂહિ આકારેહિ પટિવેધો’’તિઆદીસુ ખન્ધપઞ્ચકસઙ્ખાતસ્સ દુક્ખસ્સ દુક્ખાકારતાયટ્ઠો. સઙ્ખતટ્ઠો કારણુપ્પત્તિઅત્થો, દુક્ખાય વેદનાય સન્તાપટ્ઠો. સુખાય વેદનાય વિપરિણામટ્ઠો. પીળનટ્ઠાદિકોવ અભિસમયટ્ઠોતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. ગબ્ભોક્કન્તિસમયોતિઆદીસુપિ પથવીકમ્પનઆલોકપાતુભાવાદીહિ દેવમનુસ્સેસુ પાકટો. દુક્કરકારિકસમયોપિ કાળો સમણો ગોતમો ન કાળોતિઆદિના પાકટો. સત્તસત્તાહાનિ ચ અઞ્ઞાનિ ચ દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારસમયો.
Etthāha – yathā ‘‘ekova kho, bhikkhave, khaṇo samayo cā’’ti ettha khaṇasamayānaṃ eko attho, tathā kālañca samayañca upādāyāti kālasamayānaṃ eko attho siyā, apica āgamanapaccayasamavāyo cettha samayo kālassāpi āgamanapaccayattā samayaggahaṇeneva so gahitoti visuṃ kālo kimatthaṃ gahitoti ca? Vuccate – appeva nāma svepīti kālassa paṭhamaṃ niyamitattā na samayo kālattho . Tasmiṃ sveti niyamitakāle itaresaṃ āgamanapaccayānaṃ samavāyaṃ paṭicca upasaṅkameyyāma yathāniyamitakālepi pubbaṇhādippabhedaṃ yathāvuttasamavāyānurūpaṃ kālañca upādāyāti sveti paricchinnadivase pubbaṇhādikālaniyatabhāvaṃ dasseti, tasmā kālasamayānaṃ na ekatthattā kālassa visuṃ gahaṇampi sātthakanti veditabbaṃ. Yasmā khaṇe khaṇe tvaṃ bhikkhu jāyasi ca jīyasi ca mīyasi ceti bhikkhuniyā santike abhikkhaṇaṃ gacchatīti (pāci. 198) ca khaṇe khaṇe bhāsati satthusāsananti ca khaṇasaddo anekattho, tathā samayasaddo ca, tasmā ekamekena niyamento ‘‘ekova kho, bhikkhave, khaṇo ca samayo cā’’ti āha. Khaṇasamayānaṃ attho ekattho yujjati khaṇo okāsalābho, aṭṭhakkhaṇavajjito navamo khaṇoti attho. Attano attano ucchedādayo diṭṭhigatasaṅkhāte samaye ettha pavadantīti samayappavādako. Sveva tindukācīrasaṅkhātāya timbarurukkhapantiyā parikkhittattā tindukācīraṃ. Ekasālaketi eko sālarukkho. ‘‘Kuṭikā’’tipi vadanti. Atthābhisamayāti attano hitapaṭilābhā. Dhīroti ca paṇḍito vuccati, nāñño. Sammā mānābhisamayāti suṭṭhu mānassa pahānena, samucchedavasena suṭṭhu mānappahānenāti attho. Dukkhassa pīḷanaṭṭhotiādīsu ‘‘catunnaṃ saccānaṃ catūhi ākārehi paṭivedho’’tiādīsu khandhapañcakasaṅkhātassa dukkhassa dukkhākāratāyaṭṭho. Saṅkhataṭṭho kāraṇuppattiattho, dukkhāya vedanāya santāpaṭṭho. Sukhāya vedanāya vipariṇāmaṭṭho. Pīḷanaṭṭhādikova abhisamayaṭṭhoti attho daṭṭhabbo. Gabbhokkantisamayotiādīsupi pathavīkampanaālokapātubhāvādīhi devamanussesu pākaṭo. Dukkarakārikasamayopi kāḷo samaṇo gotamo na kāḷotiādinā pākaṭo. Sattasattāhāni ca aññāni ca diṭṭhadhammasukhavihārasamayo.
અચ્ચન્તમેવ તં સમયન્તિ આરમ્ભતો પટ્ઠાય યાવ પત્તસન્નિટ્ઠાના, તાવ અચ્ચન્તસમ્પયોગેન તસ્મિં સમયે. કરુણાવિહારેન વિહાસીતિ કરુણાકિચ્ચવિહારેન તસ્મિં સમયે વિહાસીતિ અત્થો. તં સમયઞ્હિ કરુણાકિચ્ચસમયં. ઞાણકિચ્ચં કરુણાકિચ્ચન્તિ દ્વે ભગવતો કિચ્ચાનિ, અભિસમ્બોધિ ઞાણકિચ્ચં, મહાકરુણાસમાપત્તિં સમાપજ્જિત્વા વેનેય્યસત્તાવલોકનં કત્વા તદનુરૂપકરણં કરુણાકિચ્ચં. ‘‘સન્નિપતિતાનં વો, ભિક્ખવે, દ્વયં કરણીય’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૭૩; ઉદા॰ ૧૨, ૨૮) હિ વુત્તં, તં ભગવાપિ કરોતિયેવ. અથ વા આગન્તુકેહિ ભિક્ખૂહિ આદિસમાયોગઞ્ચ. તત્થ કરુણાકિચ્ચં વિહારં દસ્સેન્તો ‘‘કરુણાવિહારેન વિહાસી’’તિ આહ. અધિકરણઞ્હિ કાલત્થોતિ એત્થ હિ-કારો કારણત્થો. તત્થ હિ અભિધમ્મે કાલસમૂહખણસમવાયહેતુસઙ્ખાતવસેન પઞ્ચવિધો સમયટ્ઠો દટ્ઠબ્બો. કાલસમૂહટ્ઠો સમયો કથં અધિકરણં હોતિ? અધિકરણમુપ્પત્તિટ્ઠાનં પુબ્બણ્હે જાતોતિ યથા, એવં કાલટ્ઠો સમયસદ્દો દટ્ઠબ્બો. કથં રાસટ્ઠો? યવરાસિમ્હિ જાતોતિ યથા. તસ્મા યસ્મિં કાલે પુઞ્જે વા ચિત્તં સમુપ્પન્નં, તસ્મિં કાલે પુઞ્જે વા ફસ્સાદયો ઉપ્પજ્જન્તીતિ વુત્તં હોતિ. અધિકરણઞ્હીતિ એત્થ અભિધમ્મે નિદ્દિટ્ઠં અધિકરણં કાલટ્ઠો સમૂહટ્ઠો ચ હોતિ, ‘‘યસ્મિં સમયે’’તિ વુત્તં અધિકરણં સન્ધાય વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. ઇદાનિ ભાવેનભાવલક્ખણઞ્ચ દસ્સેન્તો ‘‘તત્થ વુત્તાન’’મિચ્ચાદિમાહ. તત્થ અભિધમ્મે વુત્તાનં ભાવો નામ કિન્તિ? ઉપ્પત્તિ વિજ્જમાનતા, સા તેસં તત્થ વુત્તાનં ફસ્સાદિધમ્માનં, સા પન સમયસ્સ ભાવેન ભાવો લક્ખીયતિ ઞાયતિ, તસ્મા તત્થ ભુમ્મવચનનિદ્દેસો કતોતિ વુત્તં હોતિ.
Accantameva taṃ samayanti ārambhato paṭṭhāya yāva pattasanniṭṭhānā, tāva accantasampayogena tasmiṃ samaye. Karuṇāvihārena vihāsīti karuṇākiccavihārena tasmiṃ samaye vihāsīti attho. Taṃ samayañhi karuṇākiccasamayaṃ. Ñāṇakiccaṃ karuṇākiccanti dve bhagavato kiccāni, abhisambodhi ñāṇakiccaṃ, mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjitvā veneyyasattāvalokanaṃ katvā tadanurūpakaraṇaṃ karuṇākiccaṃ. ‘‘Sannipatitānaṃ vo, bhikkhave, dvayaṃ karaṇīya’’nti (ma. ni. 1.273; udā. 12, 28) hi vuttaṃ, taṃ bhagavāpi karotiyeva. Atha vā āgantukehi bhikkhūhi ādisamāyogañca. Tattha karuṇākiccaṃ vihāraṃ dassento ‘‘karuṇāvihārena vihāsī’’ti āha. Adhikaraṇañhi kālatthoti ettha hi-kāro kāraṇattho. Tattha hi abhidhamme kālasamūhakhaṇasamavāyahetusaṅkhātavasena pañcavidho samayaṭṭho daṭṭhabbo. Kālasamūhaṭṭho samayo kathaṃ adhikaraṇaṃ hoti? Adhikaraṇamuppattiṭṭhānaṃ pubbaṇhe jātoti yathā, evaṃ kālaṭṭho samayasaddo daṭṭhabbo. Kathaṃ rāsaṭṭho? Yavarāsimhi jātoti yathā. Tasmā yasmiṃ kāle puñje vā cittaṃ samuppannaṃ, tasmiṃ kāle puñje vā phassādayo uppajjantīti vuttaṃ hoti. Adhikaraṇañhīti ettha abhidhamme niddiṭṭhaṃ adhikaraṇaṃ kālaṭṭho samūhaṭṭho ca hoti, ‘‘yasmiṃ samaye’’ti vuttaṃ adhikaraṇaṃ sandhāya vuttanti daṭṭhabbaṃ. Idāni bhāvenabhāvalakkhaṇañca dassento ‘‘tattha vuttāna’’miccādimāha. Tattha abhidhamme vuttānaṃ bhāvo nāma kinti? Uppatti vijjamānatā, sā tesaṃ tattha vuttānaṃ phassādidhammānaṃ, sā pana samayassa bhāvena bhāvo lakkhīyati ñāyati, tasmā tattha bhummavacananiddeso katoti vuttaṃ hoti.
તત્થ ખણો નામ અટ્ઠક્ખણવિનિમુત્તો નવમો ખણો, તસ્મિં સતિ ઉપ્પજ્જતિ. સમવાયો નામ ચક્ખુન્દ્રિયાદિકારણસામગ્ગી, તસ્મિં સતિ ઉપ્પજ્જતિ. હેતુ નામ રૂપાદિઆરમ્મણં. તસ્મા તસ્મિં ખણકારણસમવાયહેતુમ્હિ સતિ તેસં ફસ્સાદીનં ભાવો વિજ્જમાનતા હોતીતિ વુત્તં હોતિ. ઇધ પન હેતુઅત્થો કરણત્થો ચ સમ્ભવતીતિ એત્થ અત્થદ્વયમેકસ્સ સમ્ભવતીતિ ઇધ વિનયે વુત્તસ્સ સમયસદ્દસ્સ કત્તુકરણત્થે તતિયા હેતુમ્હિ ચ ઇત્યુત્તત્તા. સો દુબ્બિઞ્ઞેય્યોતિ ‘‘તથાગતોવ તત્થ કાલં જાનિસ્સતી’’તિ વુત્તત્તાતિ વુત્તં હોતિ. તેન સમયેનાતિ તસ્સ સમયસ્સ કારણા ‘‘અન્નેન વસતિ વિજ્જાય વસતી’’તિ યથા, અન્નં વા વિજ્જં વા લભામીતિ તદત્થં વસતીત્યત્થો. એવં ‘‘તેન સમયેન વિહરતી’’તિ વુત્તે હેત્વત્થે તતિયા દટ્ઠબ્બા, તસ્મા સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિયા સમયઞ્ચ વીતિક્કમઞ્ચ ઓલોકયમાનો તત્થ તત્થ વિહાસીતિ વુત્તં હોતિ. તતિયપારાજિકાદીસુ ‘‘ઇચ્છામહં, ભિક્ખવે, અદ્ધમાસં , પટિસલ્લીયિતુ’’ન્તિ (પારા॰ ૧૬૨) એવમાદીસુ દટ્ઠબ્બા, તસ્મા દુતિયા કાલદ્ધાને અચ્ચન્તસંયોગેતિ દુતિયાત્ર સમ્ભવતિ ‘‘માસમધીતે દિવસમધીતે’’તિ યથા. ઇધ પન હેતુઅત્થો કરણત્થો ચ સમ્ભવતીતિ એત્થ યસ્સ કરણવચનસ્સ હેતુઅત્થો સમ્ભવતિ, તેન સમયેન હેતુભૂતેન તં તં વત્થુવીતિક્કમસઙ્ખાતં વીતિક્કમસમયસઙ્ખાતં વા સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિહેતુઞ્ચ અપેક્ખમાનો ભગવા તત્થ તત્થ વિહાસિ. યસ્સ કરણત્થો સમ્ભવતિ, તેન કરણભૂતેન સમયેન સમ્પત્તેન સિક્ખાપદાનિ પઞ્ઞાપયન્તો ભગવા તત્થ તત્થ વિહાસીતિ અધિપ્પાયો.
Tattha khaṇo nāma aṭṭhakkhaṇavinimutto navamo khaṇo, tasmiṃ sati uppajjati. Samavāyo nāma cakkhundriyādikāraṇasāmaggī, tasmiṃ sati uppajjati. Hetu nāma rūpādiārammaṇaṃ. Tasmā tasmiṃ khaṇakāraṇasamavāyahetumhi sati tesaṃ phassādīnaṃ bhāvo vijjamānatā hotīti vuttaṃ hoti. Idha pana hetuattho karaṇattho ca sambhavatīti ettha atthadvayamekassa sambhavatīti idha vinaye vuttassa samayasaddassa kattukaraṇatthe tatiyā hetumhi ca ityuttattā. So dubbiññeyyoti ‘‘tathāgatova tattha kālaṃ jānissatī’’ti vuttattāti vuttaṃ hoti. Tena samayenāti tassa samayassa kāraṇā ‘‘annena vasati vijjāya vasatī’’ti yathā, annaṃ vā vijjaṃ vā labhāmīti tadatthaṃ vasatītyattho. Evaṃ ‘‘tena samayena viharatī’’ti vutte hetvatthe tatiyā daṭṭhabbā, tasmā sikkhāpadapaññattiyā samayañca vītikkamañca olokayamāno tattha tattha vihāsīti vuttaṃ hoti. Tatiyapārājikādīsu ‘‘icchāmahaṃ, bhikkhave, addhamāsaṃ , paṭisallīyitu’’nti (pārā. 162) evamādīsu daṭṭhabbā, tasmā dutiyā kāladdhāne accantasaṃyogeti dutiyātra sambhavati ‘‘māsamadhīte divasamadhīte’’ti yathā. Idha pana hetuattho karaṇattho ca sambhavatīti ettha yassa karaṇavacanassa hetuattho sambhavati, tena samayena hetubhūtena taṃ taṃ vatthuvītikkamasaṅkhātaṃ vītikkamasamayasaṅkhātaṃ vā sikkhāpadapaññattihetuñca apekkhamāno bhagavā tattha tattha vihāsi. Yassa karaṇattho sambhavati, tena karaṇabhūtena samayena sampattena sikkhāpadāni paññāpayanto bhagavā tattha tattha vihāsīti adhippāyo.
ગણ્ઠિપદે પન ‘‘સુદિન્નાદીનં વીતિક્કમોવ કારણં નામ, તસ્સ નિયમભૂતો કાલો પન કરણમેવ તં કાલં અનતિક્કમિત્વાવ સિક્ખાપદસ્સ પઞ્ઞપેતબ્બત્તા’’તિ વુત્તં, તં નિદ્દોસં. યં પન વુત્તં ‘‘ઇદં કરણં પુબ્બભાગત્તા પઠમં વત્તબ્બમ્પિ પચ્છા વુત્ત’’ન્તિ, તં દુવુત્તં. હેતુઅત્થતો હિ યથા પચ્છા કરણત્થો યોજિયમાનો અનુક્કમેનેવ યોગં ગચ્છતિ, તથા ચ યોજિતો. યં પન અટ્ઠકથાચરિયો પચ્છા વુત્તં ઇદં કરણત્થં પઠમં યોજેત્વા પઠમં વુત્તં હેતુઅત્થં પચ્છા યોજેસિ, તં યોજનાસુખત્તાતિ વેદિતબ્બન્તિ આચરિયેન લિખિતં. ઇતો પટ્ઠાય યત્થ યત્થ ‘‘આચરિયેન લિખિત’’ન્તિ વા ‘‘આચરિયસ્સ તક્કો’’તિ વા વુચ્ચતિ, તત્થ તત્થ આચરિયો નામ આનન્દાચરિયો કલસપુરવાસીતિ ગહેતબ્બો. એત્થાહ – યથા સુત્તન્તે ‘‘એકં સમયં ભગવા’’તિ વુચ્ચતિ, તથા ‘‘તેન સમયેન ભગવા વેરઞ્જાય’’ન્તિ વત્તબ્બં, અથ સવેવચનં વત્તુકામો થેરો, તથાગતો સુગતોતિઆદીનિપિ વત્તબ્બાનિ, અથ ઇમસ્સેવ પદદ્વયસ્સ ગહણે કિઞ્ચિ પયોજનં અત્થિ, તં વત્તબ્બન્તિ? વુચ્ચતે – કેસઞ્ચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો પરમગમ્ભીરં અજ્ઝાસયક્કમં અજાનતં ‘‘અપઞ્ઞત્તે સિક્ખાપદે અનાદીનવદસ્સો…પે॰… અભિવિઞ્ઞાપેસી’’તિઆદિકં (પારા॰ ૩૬) ‘‘અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં સુદિન્નં પટિપુચ્છી’’તિઆદિકઞ્ચ (પારા॰ ૩૯) ‘‘સાદિયિ ત્વં ભિક્ખૂતિ. નાહં ભગવા સાદિયિ’’ન્તિઆદિકઞ્ચ (પારા॰ ૭૨) તથા પુરાણવોહારિકં ભિક્ખું પુચ્છિત્વા તેન વુત્તપરિચ્છેદેન દુતિયપારાજિકપઞ્ઞાપનઞ્ચ દેવદત્તસ્સ પબ્બજ્જાનુજાનનઞ્ચાતિ એવમાદિકં વિનયપરિયત્તિં દિસ્વા બુદ્ધસુબુદ્ધતં પટિચ્ચ સઙ્કા સમ્ભવેય્ય, ‘‘તથા કિં પન તુય્હં છવસ્સ ખેળાસકસ્સા’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૩૬) એવમાદિકં ફરુસવચનપટિસંયુત્તં વિનયપરિયત્તિં નિસ્સાય ખીણાસવત્તં પટિચ્ચ સઙ્કા સમ્ભવેય્ય, તદુભયસઙ્કાવિનોદનત્થં આયસ્મતા ઉપાલિત્થેરેન ઇદમેવ પદદ્વયગ્ગહણં સબ્બત્થ કતન્તિ વેદિતબ્બં. તેનેતં દીપેતિ – કામં સબ્બઞેય્યબુદ્ધત્તા બુદ્ધોયેવ, ભગ્ગસબ્બદોસત્તા ભગવાવ, સો સત્થાતિ. પરતોપિ વુત્તં ‘‘જાનન્તાપિ તથાગતા પુચ્છન્તિ…પે॰… અનત્થસંહિતે સેતુઘાતો તથાગતાન’’ન્તિ (પારા॰ ૧૬). સુત્તન્તે ચ વુત્તં ‘‘સણ્હેનપિ કેસિ વિનેમિ ફરુસેનપી’’તિઆદિ (અ॰ નિ॰ ૪.૧૧૧).
Gaṇṭhipade pana ‘‘sudinnādīnaṃ vītikkamova kāraṇaṃ nāma, tassa niyamabhūto kālo pana karaṇameva taṃ kālaṃ anatikkamitvāva sikkhāpadassa paññapetabbattā’’ti vuttaṃ, taṃ niddosaṃ. Yaṃ pana vuttaṃ ‘‘idaṃ karaṇaṃ pubbabhāgattā paṭhamaṃ vattabbampi pacchā vutta’’nti, taṃ duvuttaṃ. Hetuatthato hi yathā pacchā karaṇattho yojiyamāno anukkameneva yogaṃ gacchati, tathā ca yojito. Yaṃ pana aṭṭhakathācariyo pacchā vuttaṃ idaṃ karaṇatthaṃ paṭhamaṃ yojetvā paṭhamaṃ vuttaṃ hetuatthaṃ pacchā yojesi, taṃ yojanāsukhattāti veditabbanti ācariyena likhitaṃ. Ito paṭṭhāya yattha yattha ‘‘ācariyena likhita’’nti vā ‘‘ācariyassa takko’’ti vā vuccati, tattha tattha ācariyo nāma ānandācariyo kalasapuravāsīti gahetabbo. Etthāha – yathā suttante ‘‘ekaṃ samayaṃ bhagavā’’ti vuccati, tathā ‘‘tena samayena bhagavā verañjāya’’nti vattabbaṃ, atha savevacanaṃ vattukāmo thero, tathāgato sugatotiādīnipi vattabbāni, atha imasseva padadvayassa gahaṇe kiñci payojanaṃ atthi, taṃ vattabbanti? Vuccate – kesañci buddhassa bhagavato paramagambhīraṃ ajjhāsayakkamaṃ ajānataṃ ‘‘apaññatte sikkhāpade anādīnavadasso…pe… abhiviññāpesī’’tiādikaṃ (pārā. 36) ‘‘atha kho bhagavā āyasmantaṃ sudinnaṃ paṭipucchī’’tiādikañca (pārā. 39) ‘‘sādiyi tvaṃ bhikkhūti. Nāhaṃ bhagavā sādiyi’’ntiādikañca (pārā. 72) tathā purāṇavohārikaṃ bhikkhuṃ pucchitvā tena vuttaparicchedena dutiyapārājikapaññāpanañca devadattassa pabbajjānujānanañcāti evamādikaṃ vinayapariyattiṃ disvā buddhasubuddhataṃ paṭicca saṅkā sambhaveyya, ‘‘tathā kiṃ pana tuyhaṃ chavassa kheḷāsakassā’’ti (cūḷava. 336) evamādikaṃ pharusavacanapaṭisaṃyuttaṃ vinayapariyattiṃ nissāya khīṇāsavattaṃ paṭicca saṅkā sambhaveyya, tadubhayasaṅkāvinodanatthaṃ āyasmatā upālittherena idameva padadvayaggahaṇaṃ sabbattha katanti veditabbaṃ. Tenetaṃ dīpeti – kāmaṃ sabbañeyyabuddhattā buddhoyeva, bhaggasabbadosattā bhagavāva, so satthāti. Paratopi vuttaṃ ‘‘jānantāpi tathāgatā pucchanti…pe… anatthasaṃhite setughāto tathāgatāna’’nti (pārā. 16). Suttante ca vuttaṃ ‘‘saṇhenapi kesi vinemi pharusenapī’’tiādi (a. ni. 4.111).
અસાધારણહેતુમ્હીતિ એત્થ કુસલમૂલાનિ ન અકુસલાનં કદાચિ મૂલાનિ હોન્તિ, તથા અકુસલમૂલાનિ કુસલાનં, અબ્યાકતમૂલાનિ ન કદાચિ કુસલાનન્તિ અયમેવ નયો લબ્ભતિ, યસ્મા કુસલા હેતૂ તંસમુટ્ઠાનાનં રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૦૧ આદયો), તસ્મા કુસલાનિ કુસલાનંયેવાતિઆદિનયો ન લબ્ભતિ. પુચિ વુચ્ચતે કુટ્ઠા, તે મન્દયતિ નાસયતીતિ પુચિમન્દો. સત્તાનં હિતસુખનિપ્ફાદનાધિમુત્તતન્તિ એત્થ સામઞ્ઞતો વુત્તસત્તે દ્વિધા ભિન્દિત્વા દસ્સેતું ‘‘મનુસ્સાનં ઉપકારબહુલત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. બહુજનહિતાયાતિ બહુનો જનસ્સ હિતત્થાય. પઞ્ઞાસમ્પત્તિયા દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકહિતૂપદેસકો હિ ભગવા. સુખાયાતિ સુખત્થાય. ચાગસમ્પત્તિયા ઉપકારકસુખસમ્પદાયકો હિ એસ. મેત્તાકરુણાસમ્પત્તિયા લોકાનુકમ્પાય માતાપિતરો વિય. લોકસ્સ રક્ખિતગોપિતા હિ એસ. દેવમનુસ્સાનન્તિ એત્થ ભબ્બપુગ્ગલે વેનેય્યસત્તેયેવ ગહેત્વા તેસં નિબ્બાનમગ્ગફલાધિગમાય અત્તનો ઉપ્પત્તિં દસ્સેતિ. ‘‘અત્થાયા’’તિ હિ વુત્તે પરમત્થત્થાય નિબ્બાનાય, ‘‘હિતાયા’’તિ વુત્તે તંસમ્પાપકમગ્ગત્થાયાતિ વુત્તં હોતિ, મગ્ગતો ઉત્તરિ હિતં નામ નત્થીતિ. સુખાયાતિ ફલસમાપત્તિસુખત્થાય તતો ઉત્તરિ સુખાભાવતો. દિટ્ઠિસીલસઙ્ઘાતેનાતિ એત્થ સમાધિં પઞ્ઞઞ્ચ અગ્ગહેત્વા દિટ્ઠિસીલમત્તગ્ગહણં સબ્બસેક્ખાસેક્ખસામઞ્ઞત્તા. કોસમ્બકસુત્તેપિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૯૨) ‘‘સીલસામઞ્ઞગતો વિહરતિ, દિટ્ઠિસામઞ્ઞગતો વિહરતી’’તિ વુત્તં. દિટ્ઠિગ્ગહણેન પઞ્ઞાપિ ગહિતાતિ ચે? ન, સોતાપન્નાદીનમ્પિ પઞ્ઞાય પરિપૂરકારિભાવપ્પસઙ્ગતો, તસ્મા એકલક્ખણાનમ્પિ તાસં પઞ્ઞાદિટ્ઠીનં અવત્થન્તરભેદો અત્થિ ધિતિસમાધિન્દ્રિયસમ્માસમાધીનં વિય . અઞ્ઞાસીતિ એત્થ સોતદ્વારાનુસારેન ઞાતા, અત્થા સુતાતિ હિ વુચ્ચન્તિ ‘‘સુતમેતં, ભો ગોતમ, પાપકા સમાચારા દિસ્સન્તિ ચેવ સુય્યન્તિ ચા’’તિઆદીસુ વિય. ‘‘ભિક્ખુ ખો, ઉપાલિ , સઙ્ઘં ભિન્દતી’’તિઆદીસુ (ચૂળવ॰ ૩૫૪) વિય અવધારણત્થે વા. વેરઞ્જાયં ભવો વિજ્જમાનો. ઇત્થમ્ભૂતસ્સ એવં ભૂતસ્સ. કથં ભૂતસ્સ? સક્યપુત્તસ્સ સક્યકુલા પબ્બજિતસ્સ, એવં હુત્વા ઠિતસ્સ કિત્તિસદ્દો અબ્ભુગ્ગતોતિ અભિસદ્દેન યોગે ઉપયોગવચનાનિ હોન્તીતિ અત્થો.