Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. વેરોચનઅસુરિન્દસુત્તવણ્ણના

    8. Verocanaasurindasuttavaṇṇanā

    ૨૫૪. અટ્ઠમે અટ્ઠંસૂતિ દ્વારપાલરૂપકાનિ વિય ઠિતા. નિપ્ફદાતિ નિપ્ફત્તિ, યાવ અત્થો નિપ્ફજ્જતિ, તાવ વાયમેથેવાતિ વદતિ. દુતિયગાથા સક્કસ્સ. તત્થ ખન્ત્યા ભિય્યોતિ નિપ્ફન્નસોભનેસુ અત્થેસુ ખન્તિતો ઉત્તરિતરો અત્થો નામ નત્થિ. અત્થજાતાતિ કિચ્ચજાતા. સોણસિઙ્ગાલાદયોપિ હિ ઉપાદાય અકિચ્ચજાતો સત્તો નામ નત્થિ. ઇતો એત્તો ગમનમત્તમ્પિ કિચ્ચમેવ હોતિ. સંયોગપરમા ત્વેવ, સમ્ભોગા સબ્બપાણિનન્તિ પારિવાસિકઓદનાદીનિ હિ અસમ્ભોગારહાનિ હોન્તિ, તાનિ પુન ઉણ્હાપેત્વા ભજ્જિત્વા સપ્પિમધુફાણિતાદીહિ સંયોજિતાનિ સમ્ભોગારહાનિ હોન્તિ. તેનાહ ‘‘સંયોગપરમા ત્વેવ, સમ્ભોગા સબ્બપાણિન’’ન્તિ . નિપ્ફન્નસોભનો અત્થોતિ ઇમે અત્થા નામ નિપ્ફન્નાવ સોભન્તિ. પુન ચતુત્થગાથા સક્કસ્સ. તત્થાપિ વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બો. અટ્ઠમં.

    254. Aṭṭhame aṭṭhaṃsūti dvārapālarūpakāni viya ṭhitā. Nipphadāti nipphatti, yāva attho nipphajjati, tāva vāyamethevāti vadati. Dutiyagāthā sakkassa. Tattha khantyā bhiyyoti nipphannasobhanesu atthesu khantito uttaritaro attho nāma natthi. Atthajātāti kiccajātā. Soṇasiṅgālādayopi hi upādāya akiccajāto satto nāma natthi. Ito etto gamanamattampi kiccameva hoti. Saṃyogaparamā tveva, sambhogā sabbapāṇinanti pārivāsikaodanādīni hi asambhogārahāni honti, tāni puna uṇhāpetvā bhajjitvā sappimadhuphāṇitādīhi saṃyojitāni sambhogārahāni honti. Tenāha ‘‘saṃyogaparamā tveva, sambhogā sabbapāṇina’’nti . Nipphannasobhano atthoti ime atthā nāma nipphannāva sobhanti. Puna catutthagāthā sakkassa. Tatthāpi vuttanayeneva attho veditabbo. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. વેરોચનઅસુરિન્દસુત્તં • 8. Verocanaasurindasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. વેરોચનઅસુરિન્દસુત્તવણ્ણના • 8. Verocanaasurindasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact