Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. વેરોચનઅસુરિન્દસુત્તવણ્ણના

    8. Verocanaasurindasuttavaṇṇanā

    ૨૫૪. દ્વારપાલરૂપકાનિ વિયાતિ દ્વારપાલાકારેન કતપટિમાયો વિય. વાયમેથેવ, ન અન્તરા સંકોચં આપજ્જેય્યાતિ અધિપ્પાયો. નિપ્ફન્નસોભનેસૂતિ નિપ્ફન્નભાવેન સુન્દરેસુ. સબ્બે હિ અનિપ્ફન્ના અત્થા ન સોભન્તિ. કિચ્ચજાતાતિ વિપ્પકતભાવેન સઞ્જાતકિચ્ચા. અકિચ્ચજાતોતિ અસઞ્જાતકિચ્ચો કિચ્ચરહિતો નામ નત્થિ ગમનટ્ઠિતસયનનિસજ્જાદિવસેન ઉપ્પજ્જનકદુક્ખવિનોદનભાવતો. સંયોગપરમાત્વેવ સમ્ભોગાતિ ઇમેસં સત્તાનં સંભુઞ્જિતબ્બવત્થૂનિ નામ પકતિયા વિરોધસીલાનિપિ અસંયોગેન વા અસુન્દરાનિપિ, તાનિ અભિસઙ્ખરણપચનસંયોજનપરમાનિ વેદિતબ્બાનિ તથા સતિ સમ્ભોગારહભાવૂપગમનતો. તેનાહ ‘‘પારિવાસિકઓદનાદીની’’તિઆદિ. ઉણ્હાપેત્વા પરિભુઞ્જિતબ્બયુત્તે પરિભજ્જિત્વાતિ અધિપ્પાયો.

    254.Dvārapālarūpakāniviyāti dvārapālākārena katapaṭimāyo viya. Vāyametheva, na antarā saṃkocaṃ āpajjeyyāti adhippāyo. Nipphannasobhanesūti nipphannabhāvena sundaresu. Sabbe hi anipphannā atthā na sobhanti. Kiccajātāti vippakatabhāvena sañjātakiccā. Akiccajātoti asañjātakicco kiccarahito nāma natthi gamanaṭṭhitasayananisajjādivasena uppajjanakadukkhavinodanabhāvato. Saṃyogaparamātveva sambhogāti imesaṃ sattānaṃ saṃbhuñjitabbavatthūni nāma pakatiyā virodhasīlānipi asaṃyogena vā asundarānipi, tāni abhisaṅkharaṇapacanasaṃyojanaparamāni veditabbāni tathā sati sambhogārahabhāvūpagamanato. Tenāha ‘‘pārivāsikaodanādīnī’’tiādi. Uṇhāpetvā paribhuñjitabbayutte paribhajjitvāti adhippāyo.

    વેરોચનઅસુરિન્દસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Verocanaasurindasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. વેરોચનઅસુરિન્દસુત્તં • 8. Verocanaasurindasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. વેરોચનઅસુરિન્દસુત્તવણ્ણના • 8. Verocanaasurindasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact