Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૪૭] ૧૦. વેસ્સન્તરજાતકવણ્ણના

    [547] 10. Vessantarajātakavaṇṇanā

    દસવરકથાવણ્ણના

    Dasavarakathāvaṇṇanā

    ફુસ્સતી વરવણ્ણાભેતિ ઇદં સત્થા કપિલવત્થું ઉપનિસ્સાય નિગ્રોધારામે વિહરન્તો પોક્ખરવસ્સં આરબ્ભ કથેસિ. યદા હિ સત્થા પવત્તિતવરધમ્મચક્કો અનુક્કમેન રાજગહં ગન્ત્વા તત્થ હેમન્તં વીતિનામેત્વા ઉદાયિત્થેરેન મગ્ગદેસકેન વીસતિસહસ્સખીણાસવપરિવુતો પઠમગમનેન કપિલવત્થું અગમાસિ, તદા સક્યરાજાનો ‘‘મયં અમ્હાકં ઞાતિસેટ્ઠં પસ્સિસ્સામા’’તિ સન્નિપતિત્વા ભગવતો વસનટ્ઠાનં વીમંસમાના ‘‘નિગ્રોધસક્કસ્સારામો રમણીયો’’તિ સલ્લક્ખેત્વા તત્થ સબ્બં પટિજગ્ગનવિધિં કત્વા ગન્ધપુપ્ફાદિહત્થા પચ્ચુગ્ગમનં કરોન્તા સબ્બાલઙ્કારપ્પટિમણ્ડિતે દહરદહરે નાગરદારકે ચ નાગરદારિકાયો ચ પઠમં પહિણિંસુ, તતો રાજકુમારે ચ રાજકુમારિકાયો ચ. તેસં અન્તરા સામં ગન્ધપુપ્ફચુણ્ણાદીહિ સત્થારં પૂજેત્વા ભગવન્તં ગહેત્વા નિગ્રોધારામમેવ અગમિંસુ. તત્થ ભગવા વીસતિસહસ્સખીણાસવપરિવુતો પઞ્ઞત્તવરબુદ્ધાસને નિસીદિ. તદા હિ સાકિયા માનજાતિકા માનત્થદ્ધા. તે ‘‘અયં સિદ્ધત્થકુમારો અમ્હેહિ દહરતરો, અમ્હાકં કનિટ્ઠો ભાગિનેય્યો પુત્તો નત્તા’’તિ ચિન્તેત્વા દહરદહરે રાજકુમારે ચ રાજકુમારિકાયો ચ આહંસુ ‘‘તુમ્હે ભગવન્તં વન્દથ, મયં તુમ્હાકં પિટ્ઠિતો નિસીદિસ્સામા’’તિ.

    Phussatīvaravaṇṇābheti idaṃ satthā kapilavatthuṃ upanissāya nigrodhārāme viharanto pokkharavassaṃ ārabbha kathesi. Yadā hi satthā pavattitavaradhammacakko anukkamena rājagahaṃ gantvā tattha hemantaṃ vītināmetvā udāyittherena maggadesakena vīsatisahassakhīṇāsavaparivuto paṭhamagamanena kapilavatthuṃ agamāsi, tadā sakyarājāno ‘‘mayaṃ amhākaṃ ñātiseṭṭhaṃ passissāmā’’ti sannipatitvā bhagavato vasanaṭṭhānaṃ vīmaṃsamānā ‘‘nigrodhasakkassārāmo ramaṇīyo’’ti sallakkhetvā tattha sabbaṃ paṭijagganavidhiṃ katvā gandhapupphādihatthā paccuggamanaṃ karontā sabbālaṅkārappaṭimaṇḍite daharadahare nāgaradārake ca nāgaradārikāyo ca paṭhamaṃ pahiṇiṃsu, tato rājakumāre ca rājakumārikāyo ca. Tesaṃ antarā sāmaṃ gandhapupphacuṇṇādīhi satthāraṃ pūjetvā bhagavantaṃ gahetvā nigrodhārāmameva agamiṃsu. Tattha bhagavā vīsatisahassakhīṇāsavaparivuto paññattavarabuddhāsane nisīdi. Tadā hi sākiyā mānajātikā mānatthaddhā. Te ‘‘ayaṃ siddhatthakumāro amhehi daharataro, amhākaṃ kaniṭṭho bhāgineyyo putto nattā’’ti cintetvā daharadahare rājakumāre ca rājakumārikāyo ca āhaṃsu ‘‘tumhe bhagavantaṃ vandatha, mayaṃ tumhākaṃ piṭṭhito nisīdissāmā’’ti.

    તેસુ એવં અવન્દિત્વા નિસિન્નેસુ ભગવા તેસં અજ્ઝાસયં ઓલોકેત્વા ‘‘ન મં ઞાતયો વન્દન્તિ, હન્દ ઇદાનેવ વન્દાપેસ્સામી’’તિ અભિઞ્ઞાપાદકં ચતુત્થજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા તતો વુટ્ઠાય આકાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા તેસં સીસે પાદપંસું ઓકિરમાનો વિય કણ્ડમ્બરુક્ખમૂલે યમકપાટિહારિયસદિસં પાટિહારિયં અકાસિ. રાજા સુદ્ધોદનો તં અચ્છરિયં દિસ્વા આહ ‘‘ભન્તે, તુમ્હાકં જાતદિવસે કાળદેવલસ્સ વન્દનત્થં ઉપનીતાનં વો પાદે પરિવત્તિત્વા બ્રાહ્મણસ્સ મત્થકે ઠિતે દિસ્વા અહં તુમ્હાકં પાદે વન્દિં, અયં મે પઠમવન્દના. પુનપિ વપ્પમઙ્ગલદિવસે જમ્બુચ્છાયાય સિરિસયને નિસિન્નાનં વો જમ્બુચ્છાયાય અપરિવત્તનં દિસ્વાપિ અહં તુમ્હાકં પાદે વન્દિં, અયં મે દુતિયવન્દના. ઇદાનિ ઇમં અદિટ્ઠપુબ્બં પાટિહારિયં દિસ્વાપિ તુમ્હાકં પાદે વન્દામિ, અયં મે તતિયવન્દના’’તિ. રઞ્ઞા પન વન્દિતે અવન્દિત્વા ઠાતું સમત્થો નામ એકસાકિયોપિ નાહોસિ, સબ્બે વન્દિંસુયેવ.

    Tesu evaṃ avanditvā nisinnesu bhagavā tesaṃ ajjhāsayaṃ oloketvā ‘‘na maṃ ñātayo vandanti, handa idāneva vandāpessāmī’’ti abhiññāpādakaṃ catutthajjhānaṃ samāpajjitvā tato vuṭṭhāya ākāsaṃ abbhuggantvā tesaṃ sīse pādapaṃsuṃ okiramāno viya kaṇḍambarukkhamūle yamakapāṭihāriyasadisaṃ pāṭihāriyaṃ akāsi. Rājā suddhodano taṃ acchariyaṃ disvā āha ‘‘bhante, tumhākaṃ jātadivase kāḷadevalassa vandanatthaṃ upanītānaṃ vo pāde parivattitvā brāhmaṇassa matthake ṭhite disvā ahaṃ tumhākaṃ pāde vandiṃ, ayaṃ me paṭhamavandanā. Punapi vappamaṅgaladivase jambucchāyāya sirisayane nisinnānaṃ vo jambucchāyāya aparivattanaṃ disvāpi ahaṃ tumhākaṃ pāde vandiṃ, ayaṃ me dutiyavandanā. Idāni imaṃ adiṭṭhapubbaṃ pāṭihāriyaṃ disvāpi tumhākaṃ pāde vandāmi, ayaṃ me tatiyavandanā’’ti. Raññā pana vandite avanditvā ṭhātuṃ samattho nāma ekasākiyopi nāhosi, sabbe vandiṃsuyeva.

    ઇતિ ભગવા ઞાતયો વન્દાપેત્વા આકાસતો ઓતરિત્વા પઞ્ઞત્તવરબુદ્ધાસને નિસીદિ. નિસિન્ને ચ ભગવતિ સિખાપત્તો ઞાતિસમાગમો અહોસિ, સબ્બે એકગ્ગચિત્તા હુત્વા નિસીદિંસુ. તતો મહામેઘો ઉટ્ઠહિત્વા પોક્ખરવસ્સં વસ્સિ, તમ્બવણ્ણં ઉદકં હેટ્ઠા વિરવન્તં ગચ્છતિ. યે તેમેતુકામા, તે તેમેન્તિ. અતેમેતુકામસ્સ સરીરે એકબિન્દુમત્તમ્પિ ન પતતિ. તં દિસ્વા સબ્બે અચ્છરિયબ્ભુતચિત્તજાતા અહેસું. ‘‘અહો અચ્છરિયં અહો અબ્ભુતં અહો બુદ્ધાનં મહાનુભાવતા, યેસં ઞાતિસમાગમે એવરૂપં પોક્ખરવસ્સં વસ્સી’’તિ ભિક્ખૂ કથં સમુટ્ઠાપેસું. તં સુત્વા સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ મમ ઞાતિસમાગમે મહામેઘો પોક્ખરવસ્સં વસ્સિયેવા’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Iti bhagavā ñātayo vandāpetvā ākāsato otaritvā paññattavarabuddhāsane nisīdi. Nisinne ca bhagavati sikhāpatto ñātisamāgamo ahosi, sabbe ekaggacittā hutvā nisīdiṃsu. Tato mahāmegho uṭṭhahitvā pokkharavassaṃ vassi, tambavaṇṇaṃ udakaṃ heṭṭhā viravantaṃ gacchati. Ye temetukāmā, te tementi. Atemetukāmassa sarīre ekabindumattampi na patati. Taṃ disvā sabbe acchariyabbhutacittajātā ahesuṃ. ‘‘Aho acchariyaṃ aho abbhutaṃ aho buddhānaṃ mahānubhāvatā, yesaṃ ñātisamāgame evarūpaṃ pokkharavassaṃ vassī’’ti bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Taṃ sutvā satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi mama ñātisamāgame mahāmegho pokkharavassaṃ vassiyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે સિવિરટ્ઠે જેતુત્તરનગરે સિવિમહારાજા નામ રજ્જં કારેન્તો સઞ્જયં નામ પુત્તં પટિલભિ. સો તસ્સ વયપ્પત્તસ્સ મદ્દરાજધીતરં ફુસ્સતિં નામ રાજકઞ્ઞં આનેત્વા રજ્જં નિય્યાદેત્વા ફુસ્સતિં અગ્ગમહેસિં અકાસિ. તસ્સા અયં પુબ્બયોગો – ઇતો એકનવુતિકપ્પે વિપસ્સી નામ સત્થા લોકે ઉદપાદિ. તસ્મિં બન્ધુમતિનગરં નિસ્સાય ખેમે મિગદાયે વિહરન્તે એકો રાજા રઞ્ઞો બન્ધુમસ્સ અનગ્ઘેન ચન્દનસારેન સદ્ધિં સતસહસ્સગ્ઘનિકં સુવણ્ણમાલં પેસેસિ. રઞ્ઞો પન દ્વે ધીતરો અહેસું. સો તં પણ્ણાકારં તાસં દાતુકામો હુત્વા ચન્દનસારં જેટ્ઠિકાય અદાસિ, સુવણ્ણમાલં કનિટ્ઠાય અદાસિ. તા ઉભોપિ ‘‘ન મયં ઇમં અત્તનો સરીરે પિળન્ધિસ્સામ, સત્થારમેવ પૂજેસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા રાજાનં આહંસુ ‘‘તાત, ચન્દનસારેન ચ સુવણ્ણમાલાય ચ દસબલં પૂજેસ્સામા’’તિ. તં સુત્વા રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિ. જેટ્ઠિકા સુખુમચન્દનચુણ્ણં કારેત્વા સુવણ્ણસમુગ્ગં પૂરેત્વા ગણ્હાપેસિ. કનિટ્ઠભગિની પન સુવણ્ણમાલં ઉરચ્છદમાલં કારાપેત્વા સુવણ્ણસમુગ્ગેન ગણ્હાપેસિ. તા ઉભોપિ મિગદાયવિહારં ગન્ત્વા જેટ્ઠિકા ચન્દનચુણ્ણેન દસબલસ્સ સુવણ્ણવણ્ણં સરીરં પૂજેત્વા સેસચુણ્ણાનિ ગન્ધકુટિયં વિકિરિત્વા ‘‘ભન્તે, અનાગતે તુમ્હાદિસસ્સ બુદ્ધસ્સ માતા ભવેય્ય’’ન્તિ પત્થનં અકાસિ. કનિટ્ઠભગિનીપિ તથાગતસ્સ સુવણ્ણવણં સરીરં સુવણ્ણમાલાય કતેન ઉરચ્છદેન પૂજેત્વા ‘‘ભન્તે, યાવ અરહત્તપ્પત્તિ, તાવ ઇદં પસાધનં મમ સરીરા મા વિગતં હોતૂ’’તિ પત્થનં અકાસિ. સત્થાપિ તાસં અનુમોદનં અકાસિ.

    Atīte siviraṭṭhe jetuttaranagare sivimahārājā nāma rajjaṃ kārento sañjayaṃ nāma puttaṃ paṭilabhi. So tassa vayappattassa maddarājadhītaraṃ phussatiṃ nāma rājakaññaṃ ānetvā rajjaṃ niyyādetvā phussatiṃ aggamahesiṃ akāsi. Tassā ayaṃ pubbayogo – ito ekanavutikappe vipassī nāma satthā loke udapādi. Tasmiṃ bandhumatinagaraṃ nissāya kheme migadāye viharante eko rājā rañño bandhumassa anagghena candanasārena saddhiṃ satasahassagghanikaṃ suvaṇṇamālaṃ pesesi. Rañño pana dve dhītaro ahesuṃ. So taṃ paṇṇākāraṃ tāsaṃ dātukāmo hutvā candanasāraṃ jeṭṭhikāya adāsi, suvaṇṇamālaṃ kaniṭṭhāya adāsi. Tā ubhopi ‘‘na mayaṃ imaṃ attano sarīre piḷandhissāma, satthārameva pūjessāmā’’ti cintetvā rājānaṃ āhaṃsu ‘‘tāta, candanasārena ca suvaṇṇamālāya ca dasabalaṃ pūjessāmā’’ti. Taṃ sutvā rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Jeṭṭhikā sukhumacandanacuṇṇaṃ kāretvā suvaṇṇasamuggaṃ pūretvā gaṇhāpesi. Kaniṭṭhabhaginī pana suvaṇṇamālaṃ uracchadamālaṃ kārāpetvā suvaṇṇasamuggena gaṇhāpesi. Tā ubhopi migadāyavihāraṃ gantvā jeṭṭhikā candanacuṇṇena dasabalassa suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ pūjetvā sesacuṇṇāni gandhakuṭiyaṃ vikiritvā ‘‘bhante, anāgate tumhādisassa buddhassa mātā bhaveyya’’nti patthanaṃ akāsi. Kaniṭṭhabhaginīpi tathāgatassa suvaṇṇavaṇaṃ sarīraṃ suvaṇṇamālāya katena uracchadena pūjetvā ‘‘bhante, yāva arahattappatti, tāva idaṃ pasādhanaṃ mama sarīrā mā vigataṃ hotū’’ti patthanaṃ akāsi. Satthāpi tāsaṃ anumodanaṃ akāsi.

    તા ઉભોપિ યાવતાયુકં ઠત્વા દેવલોકે નિબ્બત્તિંસુ. તાસુ જેટ્ઠભગિની દેવલોકતો મનુસ્સલોકં , મનુસ્સલોકતો દેવલોકં સંસરન્તી એકનવુતિકપ્પાવસાને અમ્હાકં બુદ્ધુપ્પાદકાલે બુદ્ધમાતા મહામાયાદેવી નામ અહોસિ. કનિટ્ઠભગિનીપિ તથેવ સંસરન્તી કસ્સપદસબલસ્સ કાલે કિકિસ્સ રઞ્ઞો ધીતા હુત્વા નિબ્બત્તિ. સા ચિત્તકમ્મકતાય વિય ઉરચ્છદમાલાય અલઙ્કતેન ઉરેન જાતત્તા ઉરચ્છદા નામ કુમારિકા હુત્વા સોળસવસ્સિકકાલે સત્થુ ભત્તાનુમોદનં સુત્વા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાય અપરભાગે ભત્તાનુમોદનં સુણન્તેનેવ પિતરા સોતાપત્તિફલં પત્તદિવસેયેવ અરહત્તં પત્વા પબ્બજિત્વા પરિનિબ્બાયિ. કિકિરાજાપિ અઞ્ઞા સત્ત ધીતરો લભિ. તાસં નામાનિ –

    Tā ubhopi yāvatāyukaṃ ṭhatvā devaloke nibbattiṃsu. Tāsu jeṭṭhabhaginī devalokato manussalokaṃ , manussalokato devalokaṃ saṃsarantī ekanavutikappāvasāne amhākaṃ buddhuppādakāle buddhamātā mahāmāyādevī nāma ahosi. Kaniṭṭhabhaginīpi tatheva saṃsarantī kassapadasabalassa kāle kikissa rañño dhītā hutvā nibbatti. Sā cittakammakatāya viya uracchadamālāya alaṅkatena urena jātattā uracchadā nāma kumārikā hutvā soḷasavassikakāle satthu bhattānumodanaṃ sutvā sotāpattiphale patiṭṭhāya aparabhāge bhattānumodanaṃ suṇanteneva pitarā sotāpattiphalaṃ pattadivaseyeva arahattaṃ patvā pabbajitvā parinibbāyi. Kikirājāpi aññā satta dhītaro labhi. Tāsaṃ nāmāni –

    ‘‘સમણી સમણગુત્તા ચ, ભિક્ખુની ભિક્ખદાયિકા;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhadāyikā;

    ધમ્મા ચેવ સુધમ્મા ચ, સઙ્ઘદાસી ચ સત્તમી’’તિ.

    Dhammā ceva sudhammā ca, saṅghadāsī ca sattamī’’ti.

    તા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે –

    Tā imasmiṃ buddhuppāde –

    ‘‘ખેમા ઉપ્પલવણ્ણા ચ, પટાચારા ચ ગોતમી;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca gotamī;

    ધમ્મદિન્ના મહામાયા, વિસાખા ચાપિ સત્તમી’’તિ.

    Dhammadinnā mahāmāyā, visākhā cāpi sattamī’’ti.

    તાસુ ફુસ્સતી સુધમ્મા નામ હુત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા વિપસ્સિસમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ કતાય ચન્દનચુણ્ણપૂજાય ફલેન રત્તચન્દનરસપરિપ્ફોસિતેન વિય સરીરેન જાતત્તા ફુસ્સતી નામ કુમારિકા હુત્વા દેવેસુ ચ મનુસ્સેસુ ચ સંસરન્તી અપરભાગે સક્કસ્સ દેવરઞ્ઞો અગ્ગમહેસી હુત્વા નિબ્બત્તિ. અથસ્સા યાવતાયુકં ઠત્વા પઞ્ચસુ પુબ્બનિમિત્તેસુ ઉપ્પન્નેસુ સક્કો દેવરાજા તસ્સા પરિક્ખીણાયુકતં ઞત્વા મહન્તેન યસેન તં આદાય નન્દનવનુય્યાનં ગન્ત્વા તત્થ તં અલઙ્કતસયનપિટ્ઠે નિસિન્નં સયં સયનપસ્સે નિસીદિત્વા એતદવોચ ‘‘ભદ્દે ફુસ્સતિ, તે દસ વરે દમ્મિ, તે ગણ્હસ્સૂ’’તિ વદન્તો ઇમસ્મિં ગાથાસહસ્સપટિમણ્ડિતે મહાવેસ્સન્તરજાતકે પઠમં ગાથમાહ –

    Tāsu phussatī sudhammā nāma hutvā dānādīni puññāni katvā vipassisammāsambuddhassa katāya candanacuṇṇapūjāya phalena rattacandanarasaparipphositena viya sarīrena jātattā phussatī nāma kumārikā hutvā devesu ca manussesu ca saṃsarantī aparabhāge sakkassa devarañño aggamahesī hutvā nibbatti. Athassā yāvatāyukaṃ ṭhatvā pañcasu pubbanimittesu uppannesu sakko devarājā tassā parikkhīṇāyukataṃ ñatvā mahantena yasena taṃ ādāya nandanavanuyyānaṃ gantvā tattha taṃ alaṅkatasayanapiṭṭhe nisinnaṃ sayaṃ sayanapasse nisīditvā etadavoca ‘‘bhadde phussati, te dasa vare dammi, te gaṇhassū’’ti vadanto imasmiṃ gāthāsahassapaṭimaṇḍite mahāvessantarajātake paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૬૫૫.

    1655.

    ‘‘ફુસ્સતી વરવણ્ણાભે, વરસ્સુ દસધા વરે;

    ‘‘Phussatī varavaṇṇābhe, varassu dasadhā vare;

    પથબ્યા ચારુપુબ્બઙ્ગિ, યં તુય્હં મનસો પિય’’ન્તિ.

    Pathabyā cārupubbaṅgi, yaṃ tuyhaṃ manaso piya’’nti.

    એવમેસા મહાવેસ્સન્તરધમ્મદેસના દેવલોકે પતિટ્ઠાપિતા નામ હોતિ.

    Evamesā mahāvessantaradhammadesanā devaloke patiṭṭhāpitā nāma hoti.

    તત્થ ફુસ્સતીતિ તં નામેનાલપતિ. વરવણ્ણાભેતિ વરાય વણ્ણાભાય સમન્નાગતે. દસધાતિ દસવિધે. પથબ્યાતિ પથવિયં ગહેતબ્બે કત્વા વરસ્સુ ગણ્હસ્સૂતિ વદતિ. ચારુપુબ્બઙ્ગીતિ ચારુના પુબ્બઙ્ગેન વરલક્ખણેન સમન્નાગતે. યં તુય્હં મનસો પિયન્તિ યં યં તવ મનસા પિયં, તં તં દસહિ કોટ્ઠાસેહિ ગણ્હાહીતિ વદતિ.

    Tattha phussatīti taṃ nāmenālapati. Varavaṇṇābheti varāya vaṇṇābhāya samannāgate. Dasadhāti dasavidhe. Pathabyāti pathaviyaṃ gahetabbe katvā varassu gaṇhassūti vadati. Cārupubbaṅgīti cārunā pubbaṅgena varalakkhaṇena samannāgate. Yaṃ tuyhaṃ manaso piyanti yaṃ yaṃ tava manasā piyaṃ, taṃ taṃ dasahi koṭṭhāsehi gaṇhāhīti vadati.

    સા અત્તનો ચવનધમ્મતં અજાનન્તી પમત્તા હુત્વા દુતિયગાથમાહ –

    Sā attano cavanadhammataṃ ajānantī pamattā hutvā dutiyagāthamāha –

    ૧૬૫૬.

    1656.

    ‘‘દેવરાજ નમો ત્યત્થુ, કિં પાપં પકતં મયા;

    ‘‘Devarāja namo tyatthu, kiṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    રમ્મા ચાવેસિ મં ઠાના, વાતોવ ધરણીરુહ’’ન્તિ.

    Rammā cāvesi maṃ ṭhānā, vātova dharaṇīruha’’nti.

    તત્થ નમો ત્યત્થૂતિ નમો તે અત્થુ. કિં પાપન્તિ કિં મયા તવ સન્તિકે પાપં પકતન્તિ પુચ્છતિ. ધરણીરુહન્તિ રુક્ખં.

    Tattha namo tyatthūti namo te atthu. Kiṃ pāpanti kiṃ mayā tava santike pāpaṃ pakatanti pucchati. Dharaṇīruhanti rukkhaṃ.

    અથસ્સા પમત્તભાવં ઞત્વા સક્કો દ્વે ગાથા અભાસિ –

    Athassā pamattabhāvaṃ ñatvā sakko dve gāthā abhāsi –

    ૧૬૫૭.

    1657.

    ‘‘ન ચેવ તે કતં પાપં, ન ચ મે ત્વમસિ અપ્પિયા;

    ‘‘Na ceva te kataṃ pāpaṃ, na ca me tvamasi appiyā;

    પુઞ્ઞઞ્ચ તે પરિક્ખીણં, યેન તેવં વદામહં.

    Puññañca te parikkhīṇaṃ, yena tevaṃ vadāmahaṃ.

    ૧૬૫૮.

    1658.

    ‘‘સન્તિકે મરણં તુય્હં, વિનાભાવો ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Santike maraṇaṃ tuyhaṃ, vinābhāvo bhavissati;

    પટિગ્ગણ્હાહિ મે એતે, વરે દસ પવેચ્છતો’’તિ.

    Paṭiggaṇhāhi me ete, vare dasa pavecchato’’ti.

    તત્થ યેન તેવન્તિ યેન તે એવં વદામિ. તુય્હં વિનાભાવોતિ તવ અમ્હેહિ સદ્ધિં વિયોગો ભવિસ્સતિ. પવેચ્છતોતિ દદમાનસ્સ.

    Tattha yena tevanti yena te evaṃ vadāmi. Tuyhaṃ vinābhāvoti tava amhehi saddhiṃ viyogo bhavissati. Pavecchatoti dadamānassa.

    સા સક્કસ્સ વચનં સુત્વા નિચ્છયેન અત્તનો મરણં ઞત્વા વરં ગણ્હન્તી આહ –

    Sā sakkassa vacanaṃ sutvā nicchayena attano maraṇaṃ ñatvā varaṃ gaṇhantī āha –

    ૧૬૫૯.

    1659.

    ‘‘વરં ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    ‘‘Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    સિવિરાજસ્સ ભદ્દન્તે, તત્થ અસ્સં નિવેસને.

    Sivirājassa bhaddante, tattha assaṃ nivesane.

    ૧૬૬૦.

    1660.

    ‘‘નીલનેત્તા નીલભમુ, નીલક્ખી ચ યથા મિગી;

    ‘‘Nīlanettā nīlabhamu, nīlakkhī ca yathā migī;

    ફુસ્સતી નામ નામેન, તત્થપસ્સં પુરિન્દન.

    Phussatī nāma nāmena, tatthapassaṃ purindana.

    ૧૬૬૧.

    1661.

    ‘‘પુત્તં લભેથ વરદં, યાચયોગં અમચ્છરિં;

    ‘‘Puttaṃ labhetha varadaṃ, yācayogaṃ amacchariṃ;

    પૂજિતં પટિરાજૂહિ, કિત્તિમન્તં યસસ્સિનં.

    Pūjitaṃ paṭirājūhi, kittimantaṃ yasassinaṃ.

    ૧૬૬૨.

    1662.

    ‘‘ગબ્ભં મે ધારયન્તિયા, મજ્ઝિમઙ્ગં અનુન્નતં;

    ‘‘Gabbhaṃ me dhārayantiyā, majjhimaṅgaṃ anunnataṃ;

    કુચ્છિ અનુન્નતો અસ્સ, ચાપંવ લિખિતં સમં.

    Kucchi anunnato assa, cāpaṃva likhitaṃ samaṃ.

    ૧૬૬૩.

    1663.

    ‘‘થના મે નપ્પપતેય્યું, પલિતા ન સન્તુ વાસવ;

    ‘‘Thanā me nappapateyyuṃ, palitā na santu vāsava;

    કાયે રજો ન લિમ્પેથ, વજ્ઝઞ્ચાપિ પમોચયે.

    Kāye rajo na limpetha, vajjhañcāpi pamocaye.

    ૧૬૬૪.

    1664.

    ‘‘મયૂરકોઞ્ચાભિરુદે, નારિવરગણાયુતે;

    ‘‘Mayūrakoñcābhirude, nārivaragaṇāyute;

    ખુજ્જચેલાપકાકિણ્ણે, સૂતમાગધવણ્ણિતે.

    Khujjacelāpakākiṇṇe, sūtamāgadhavaṇṇite.

    ૧૬૬૫.

    1665.

    ‘‘ચિત્રગ્ગળેરુઘુસિતે, સુરામંસપબોધને;

    ‘‘Citraggaḷerughusite, surāmaṃsapabodhane;

    સિવિરાજસ્સ ભદ્દન્તે, તત્થસ્સં મહેસી પિયા’’તિ.

    Sivirājassa bhaddante, tatthassaṃ mahesī piyā’’ti.

    તત્થ સિવિરાજસ્સાતિ સા સકલજમ્બુદીપતલં ઓલોકેન્તી અત્તનો અનુચ્છવિકં સિવિરઞ્ઞો નિવેસનં દિસ્વા તત્થ અગ્ગમહેસિભાવં પત્થેન્તી એવમાહ. યથા મિગીતિ એકવસ્સિકા હિ મિગપોતિકા નીલનેત્તા હોતિ, તેનેવમાહ. તત્થપસ્સન્તિ તત્થપિ ઇમિનાવ નામેન અસ્સં. લભેથાતિ લભેય્યં. વરદન્તિ અલઙ્કતસીસઅક્ખિયુગલહદયમંસરુધિરસેતચ્છત્તપુત્તદારેસુ યાચિતયાચિતસ્સ વરભણ્ડસ્સ દાયકં. કુચ્છીતિ ‘‘મજ્ઝિમઙ્ગ’’ન્તિ વુત્તં સરૂપતો દસ્સેતિ. લિખિતન્તિ યથા છેકેન ધનુકારેન સમ્મા લિખિતં ધનુ અનુન્નતમજ્ઝં તુલાવટ્ટં સમં હોતિ, એવરૂપો મે કુચ્છિ ભવેય્ય.

    Tattha sivirājassāti sā sakalajambudīpatalaṃ olokentī attano anucchavikaṃ sivirañño nivesanaṃ disvā tattha aggamahesibhāvaṃ patthentī evamāha. Yathā migīti ekavassikā hi migapotikā nīlanettā hoti, tenevamāha. Tatthapassanti tatthapi imināva nāmena assaṃ. Labhethāti labheyyaṃ. Varadanti alaṅkatasīsaakkhiyugalahadayamaṃsarudhirasetacchattaputtadāresu yācitayācitassa varabhaṇḍassa dāyakaṃ. Kucchīti ‘‘majjhimaṅga’’nti vuttaṃ sarūpato dasseti. Likhitanti yathā chekena dhanukārena sammā likhitaṃ dhanu anunnatamajjhaṃ tulāvaṭṭaṃ samaṃ hoti, evarūpo me kucchi bhaveyya.

    નપ્પપતેય્યુન્તિ પતિત્વા લમ્બા ન ભવેય્યું. પલિતા ન સન્તુ વાસવાતિ વાસવ દેવસેટ્ઠ, પલિતાનિપિ મે સિરસ્મિં ન સન્તુ મા પઞ્ઞાયિંસુ. ‘‘પલિતાનિ સિરોરુહા’’તિપિ પાઠો. વજ્ઝઞ્ચાપીતિ કિબ્બિસકારકં રાજાપરાધિકં વજ્ઝપ્પત્તચોરં અત્તનો બલેન મોચેતું સમત્થા ભવેય્યં. ઇમિના અત્તનો ઇસ્સરિયભાવં દીપેતિ. ભૂતમાગધવણ્ણિતેતિ ભોજનકાલાદીસુ થુતિવસેન કાલં આરોચેન્તેહિ સૂતેહિ ચેવ માગધકેહિ ચ વણ્ણિતે. ચિત્રગ્ગળેરુઘુસિતેતિ પઞ્ચઙ્ગિકતૂરિયસદ્દસદિસં મનોરમં રવં રવન્તેહિ સત્તરતનવિચિત્તેહિ દ્વારકવાટેહિ ઉગ્ઘોસિતે. સુરામંસપબોધનેતિ ‘‘પિવથ, ખાદથા’’તિ સુરામંસેહિ પબોધિયમાનજને એવરૂપે સિવિરાજસ્સ નિવેસને તસ્સ અગ્ગમહેસી ભવેય્યન્તિ ઇમે દસ વરે ગણ્હિ.

    Nappapateyyunti patitvā lambā na bhaveyyuṃ. Palitā na santu vāsavāti vāsava devaseṭṭha, palitānipi me sirasmiṃ na santu mā paññāyiṃsu. ‘‘Palitāni siroruhā’’tipi pāṭho. Vajjhañcāpīti kibbisakārakaṃ rājāparādhikaṃ vajjhappattacoraṃ attano balena mocetuṃ samatthā bhaveyyaṃ. Iminā attano issariyabhāvaṃ dīpeti. Bhūtamāgadhavaṇṇiteti bhojanakālādīsu thutivasena kālaṃ ārocentehi sūtehi ceva māgadhakehi ca vaṇṇite. Citraggaḷerughusiteti pañcaṅgikatūriyasaddasadisaṃ manoramaṃ ravaṃ ravantehi sattaratanavicittehi dvārakavāṭehi ugghosite. Surāmaṃsapabodhaneti ‘‘pivatha, khādathā’’ti surāmaṃsehi pabodhiyamānajane evarūpe sivirājassa nivesane tassa aggamahesī bhaveyyanti ime dasa vare gaṇhi.

    તત્થ સિવિરાજસ્સ અગ્ગમહેસિભાવો પઠમો વરો, નીલનેત્તતા દુતિયો, નીલભમુકતા તતિયો, ફુસ્સતીતિ નામં ચતુત્થો, પુત્તપટિલાભો પઞ્ચમો, અનુન્નતકુચ્છિતા છટ્ઠો, અલમ્બત્થનતા સત્તમો, અપલિતભાવો અટ્ઠમો, સુખુમચ્છવિભાવો નવમો, વજ્ઝપ્પમોચનસમત્થતા દસમો વરોતિ.

    Tattha sivirājassa aggamahesibhāvo paṭhamo varo, nīlanettatā dutiyo, nīlabhamukatā tatiyo, phussatīti nāmaṃ catuttho, puttapaṭilābho pañcamo, anunnatakucchitā chaṭṭho, alambatthanatā sattamo, apalitabhāvo aṭṭhamo, sukhumacchavibhāvo navamo, vajjhappamocanasamatthatā dasamo varoti.

    સક્કો આહ –

    Sakko āha –

    ૧૬૬૬.

    1666.

    ‘‘યે તે દસ વરા દિન્ના, મયા સબ્બઙ્ગસોભને;

    ‘‘Ye te dasa varā dinnā, mayā sabbaṅgasobhane;

    સિવિરાજસ્સ વિજિતે, સબ્બે તે લચ્છસી વરે’’તિ.

    Sivirājassa vijite, sabbe te lacchasī vare’’ti.

    અથસ્સા સક્કો દેવરાજા ફુસ્સતિયા દસ વરે અદાસિ, દત્વા ચ પન ‘‘ભદ્દે ફુસ્સતિ, તવ સબ્બે તે સમિજ્ઝન્તૂ’’તિ વત્વા અનુમોદિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –

    Athassā sakko devarājā phussatiyā dasa vare adāsi, datvā ca pana ‘‘bhadde phussati, tava sabbe te samijjhantū’’ti vatvā anumodi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    ૧૬૬૭.

    1667.

    ‘‘ઇદં વત્વાન મઘવા, દેવરાજા સુજમ્પતિ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;

    ફુસ્સતિયા વરં દત્વા, અનુમોદિત્થ વાસવો’’તિ.

    Phussatiyā varaṃ datvā, anumodittha vāsavo’’ti.

    તત્થ અનુમોદિત્થાતિ ‘‘સબ્બે તે લચ્છસિ વરે’’તિ એવં વરે દત્વા પમુદ્દિતો તુટ્ઠમાનસો અહોસીતિ અત્થો.

    Tattha anumoditthāti ‘‘sabbe te lacchasi vare’’ti evaṃ vare datvā pamuddito tuṭṭhamānaso ahosīti attho.

    દસવરકથા નિટ્ઠિતા.

    Dasavarakathā niṭṭhitā.

    હિમવન્તવણ્ણના

    Himavantavaṇṇanā

    ઇતિ સા વરે ગહેત્વા તતો ચુતા મદ્દરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિ. જાયમાના ચ ચન્દનચુણ્ણપરિકિણ્ણેન વિય સરીરેન જાતા. તેનસ્સા નામગ્ગહણદિવસે ‘‘ફુસ્સતી’’ત્વેવ નામં કરિંસુ. સા મહન્તેન પરિવારેન વડ્ઢિત્વા સોળસવસ્સકાલે ઉત્તમરૂપધરા અહોસિ. અથ નં સિવિમહારાજા પુત્તસ્સ સઞ્જયકુમારસ્સ અત્થાય આનેત્વા તસ્સ છત્તં ઉસ્સાપેત્વા સોળસન્નં ઇત્થિસહસ્સાનં જેટ્ઠિકં કત્વા અગ્ગમહેસિટ્ઠાને ઠપેસિ. તેન વુત્તં –

    Iti sā vare gahetvā tato cutā maddarañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Jāyamānā ca candanacuṇṇaparikiṇṇena viya sarīrena jātā. Tenassā nāmaggahaṇadivase ‘‘phussatī’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Sā mahantena parivārena vaḍḍhitvā soḷasavassakāle uttamarūpadharā ahosi. Atha naṃ sivimahārājā puttassa sañjayakumārassa atthāya ānetvā tassa chattaṃ ussāpetvā soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhikaṃ katvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘તતો ચુતા સા ફુસ્સતી, છત્તિયે ઉપપજ્જથ;

    ‘‘Tato cutā sā phussatī, chattiye upapajjatha;

    જેતુત્તરમ્હિ નગરે, સઞ્જયેન સમાગમી’’તિ.

    Jetuttaramhi nagare, sañjayena samāgamī’’ti.

    સા સઞ્જયસ્સ પિયા મનાપા અહોસિ. અથ નં સક્કો આવજ્જમાનો ‘‘મયા ફુસ્સતિયા દિન્નવરેસુ નવ વરા સમિદ્ધા’’તિ દિસ્વા ‘‘એકો પન પુત્તવરો ન તાવ સમિજ્ઝતિ, તમ્પિસ્સા સમિજ્ઝાપેસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. તદા મહાસત્તો તાવતિંસદેવલોકે વસતિ, આયુ ચસ્સ પરિક્ખીણં અહોસિ. તં ઞત્વા સક્કો તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘મારિસ, તયા મનુસ્સલોકં ગન્તું વટ્ટતિ, તત્થ સિવિરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિતું વટ્ટતી’’તિ વત્વા તસ્સ ચેવ અઞ્ઞેસઞ્ચ ચવનધમ્માનં સટ્ઠિસહસ્સાનં દેવપુત્તાનં પટિઞ્ઞં ગહેત્વા સકટ્ઠાનમેવ ગતો. મહાસત્તોપિ તતો ચવિત્વા તત્થુપપન્નો, સેસદેવપુત્તાપિ સટ્ઠિસહસ્સાનં અમચ્ચાનં ગેહેસુ નિબ્બત્તિંસુ. મહાસત્તે કુચ્છિગતે ફુસ્સતી દોહળિની હુત્વા ચતૂસુ નગરદ્વારેસુ નગરમજ્ઝે રાજનિવેસનદ્વારે ચાતિ છસુ ઠાનેસુ છ દાનસાલાયો કારાપેત્વા દેવસિકં છ સતસહસ્સાનિ વિસ્સજ્જેત્વા મહાદાનં દાતુકામા અહોસિ.

    Sā sañjayassa piyā manāpā ahosi. Atha naṃ sakko āvajjamāno ‘‘mayā phussatiyā dinnavaresu nava varā samiddhā’’ti disvā ‘‘eko pana puttavaro na tāva samijjhati, tampissā samijjhāpessāmī’’ti cintesi. Tadā mahāsatto tāvatiṃsadevaloke vasati, āyu cassa parikkhīṇaṃ ahosi. Taṃ ñatvā sakko tassa santikaṃ gantvā ‘‘mārisa, tayā manussalokaṃ gantuṃ vaṭṭati, tattha sivirañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti vatvā tassa ceva aññesañca cavanadhammānaṃ saṭṭhisahassānaṃ devaputtānaṃ paṭiññaṃ gahetvā sakaṭṭhānameva gato. Mahāsattopi tato cavitvā tatthupapanno, sesadevaputtāpi saṭṭhisahassānaṃ amaccānaṃ gehesu nibbattiṃsu. Mahāsatte kucchigate phussatī dohaḷinī hutvā catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe rājanivesanadvāre cāti chasu ṭhānesu cha dānasālāyo kārāpetvā devasikaṃ cha satasahassāni vissajjetvā mahādānaṃ dātukāmā ahosi.

    રાજા તસ્સા દોહળં સુત્વા નેમિત્તકે બ્રાહ્મણે પક્કોસાપેત્વા પુચ્છિ. નેમિત્તકા – ‘‘મહારાજ, દેવિયા કુચ્છિમ્હિ દાનાભિરતો સત્તો ઉપ્પન્નો, દાનેન તિત્તિં ન ગમિસ્સતી’’તિ વદિંસુ. તં સુત્વા રાજા તુટ્ઠમાનસો હુત્વા છ દાનસાલાયો કારાપેત્વા વુત્તપ્પકારં દાનં પટ્ઠપેસિ. બોધિસત્તસ્સ પટિસન્ધિગ્ગહણકાલતો પટ્ઠાય રઞ્ઞો આયસ્સ પમાણં નામ નાહોસિ. તસ્સ પુઞ્ઞાનુભાવેન સકલજમ્બુદીપરાજાનો પણ્ણાકારં પહિણિંસુ. દેવી મહન્તેન પરિવારેન ગબ્ભં ધારેન્તી દસમાસે પરિપુણ્ણે નગરં દટ્ઠુકામા હુત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા નગરં દેવનગરં વિય અલઙ્કારાપેત્વા દેવિં રથવરં આરોપેત્વા નગરં પદક્ખિણં કારેસિ. તસ્સા વેસ્સાનં વીથિયા વેમજ્ઝં સમ્પત્તકાલે કમ્મજવાતા ચલિંસુ. અથ અમચ્ચા રઞ્ઞો આરોચેસું. તં સુત્વા વેસ્સવીથિયંયેવ તસ્સા સૂતિઘરં કારાપેત્વા વાસં ગણ્હાપેસિ. સા તત્થ પુત્તં વિજાયિ. તેન વુત્તં –

    Rājā tassā dohaḷaṃ sutvā nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchi. Nemittakā – ‘‘mahārāja, deviyā kucchimhi dānābhirato satto uppanno, dānena tittiṃ na gamissatī’’ti vadiṃsu. Taṃ sutvā rājā tuṭṭhamānaso hutvā cha dānasālāyo kārāpetvā vuttappakāraṃ dānaṃ paṭṭhapesi. Bodhisattassa paṭisandhiggahaṇakālato paṭṭhāya rañño āyassa pamāṇaṃ nāma nāhosi. Tassa puññānubhāvena sakalajambudīparājāno paṇṇākāraṃ pahiṇiṃsu. Devī mahantena parivārena gabbhaṃ dhārentī dasamāse paripuṇṇe nagaraṃ daṭṭhukāmā hutvā rañño ārocesi. Rājā nagaraṃ devanagaraṃ viya alaṅkārāpetvā deviṃ rathavaraṃ āropetvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ kāresi. Tassā vessānaṃ vīthiyā vemajjhaṃ sampattakāle kammajavātā caliṃsu. Atha amaccā rañño ārocesuṃ. Taṃ sutvā vessavīthiyaṃyeva tassā sūtigharaṃ kārāpetvā vāsaṃ gaṇhāpesi. Sā tattha puttaṃ vijāyi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘દસ માસે ધારયિત્વાન, કરોન્તી પુરં પદક્ખિણં;

    ‘‘Dasa māse dhārayitvāna, karontī puraṃ padakkhiṇaṃ;

    વેસ્સાનં વીથિયા મજ્ઝે, જનેસિ ફુસ્સતી મમ’’ન્તિ. (ચરિયા॰ ૧.૭૬);

    Vessānaṃ vīthiyā majjhe, janesi phussatī mama’’nti. (cariyā. 1.76);

    મહાસત્તો માતુ કુચ્છિતો નિક્ખન્તોયેવ વિસદો હુત્વા અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા નિક્ખમિ. નિક્ખન્તોયેવ ચ માતુ હત્થં પસારેત્વા ‘‘અમ્મ, દાનં દસ્સામિ, અત્થિ કિઞ્ચિ તે ધન’’ન્તિ આહ. અથસ્સ માતા ‘‘તાત, યથાઅજ્ઝાસયેન દાનં દેહી’’તિ પસારિતહત્થે સહસ્સત્થવિકં ઠપેસિ. મહાસત્તો હિ ઉમઙ્ગજાતકે ઇમસ્મિં જાતકે પચ્છિમત્તભાવેતિ તીસુ ઠાનેસુ જાતમત્તેયેવ માતરા સદ્ધિં કથેસિ. અથસ્સ નામગ્ગહણદિવસે વેસ્સવીથિયં જાતત્તા ‘‘વેસ્સન્તરો’’તિ નામં કરિંસુ.

    Mahāsatto mātu kucchito nikkhantoyeva visado hutvā akkhīni ummīletvā nikkhami. Nikkhantoyeva ca mātu hatthaṃ pasāretvā ‘‘amma, dānaṃ dassāmi, atthi kiñci te dhana’’nti āha. Athassa mātā ‘‘tāta, yathāajjhāsayena dānaṃ dehī’’ti pasāritahatthe sahassatthavikaṃ ṭhapesi. Mahāsatto hi umaṅgajātake imasmiṃ jātake pacchimattabhāveti tīsu ṭhānesu jātamatteyeva mātarā saddhiṃ kathesi. Athassa nāmaggahaṇadivase vessavīthiyaṃ jātattā ‘‘vessantaro’’ti nāmaṃ kariṃsu.

    તેન વુત્તં –

    Tena vuttaṃ –

    ‘‘ન મય્હં મત્તિકં નામં, નપિ પેત્તિકસમ્ભવં;

    ‘‘Na mayhaṃ mattikaṃ nāmaṃ, napi pettikasambhavaṃ;

    જાતોમ્હિ વેસ્સવીથિયં, તસ્મા વેસ્સન્તરો અહુ’’ન્તિ. (ચરિયા॰ ૧.૭૭);

    Jātomhi vessavīthiyaṃ, tasmā vessantaro ahu’’nti. (cariyā. 1.77);

    જાતદિવસેયેવ પનસ્સ એકા આકાસચારિની કરેણુકા અભિમઙ્ગલસમ્મતં સબ્બસેતં હત્થિપોતકં આનેત્વા મઙ્ગલહત્થિટ્ઠાને ઠપેત્વા પક્કામિ. તસ્સ મહાસત્તં પચ્ચયં કત્વા ઉપ્પન્નત્તા ‘‘પચ્ચયો’’ત્વેવ નામં કરિંસુ. તં દિવસમેવ અમચ્ચગેહેસુ સટ્ઠિસહસ્સકુમારકા જાયિંસુ. રાજા મહાસત્તસ્સ અતિદીઘાદિદોસે વિવજ્જેત્વા અલમ્બથનિયો મધુરખીરાયો ચતુસટ્ઠિ ધાતિયો ઉપટ્ઠાપેસિ. તેન સદ્ધિં જાતાનઞ્ચ સટ્ઠિદારકસહસ્સાનં એકેકા ધાતિયો ઉપટ્ઠાપેસિ. સો સટ્ઠિસહસ્સેહિ દારકેહિ સદ્ધિં મહન્તેન પરિવારેન વડ્ઢતિ. અથસ્સ રાજા સતસહસ્સગ્ઘનકં કુમારપિળન્ધનં કારાપેસિ. સો ચતુપ્પઞ્ચવસ્સિકકાલે તં ઓમુઞ્ચિત્વા ધાતીનં દત્વા પુન તાહિ દીયમાનમ્પિ ન ગણ્હિ. તા રઞ્ઞો આરોચયિંસુ. રાજા તં સુત્વા ‘‘મમ પુત્તેન દિન્નં બ્રહ્મદેય્યમેવ હોતૂ’’તિ અપરમ્પિ કારેસિ. કુમારો તમ્પિ અદાસિયેવ. ઇતિ દારકકાલેયેવ ધાતીનં નવ વારે પિળન્ધનં અદાસિ.

    Jātadivaseyeva panassa ekā ākāsacārinī kareṇukā abhimaṅgalasammataṃ sabbasetaṃ hatthipotakaṃ ānetvā maṅgalahatthiṭṭhāne ṭhapetvā pakkāmi. Tassa mahāsattaṃ paccayaṃ katvā uppannattā ‘‘paccayo’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Taṃ divasameva amaccagehesu saṭṭhisahassakumārakā jāyiṃsu. Rājā mahāsattassa atidīghādidose vivajjetvā alambathaniyo madhurakhīrāyo catusaṭṭhi dhātiyo upaṭṭhāpesi. Tena saddhiṃ jātānañca saṭṭhidārakasahassānaṃ ekekā dhātiyo upaṭṭhāpesi. So saṭṭhisahassehi dārakehi saddhiṃ mahantena parivārena vaḍḍhati. Athassa rājā satasahassagghanakaṃ kumārapiḷandhanaṃ kārāpesi. So catuppañcavassikakāle taṃ omuñcitvā dhātīnaṃ datvā puna tāhi dīyamānampi na gaṇhi. Tā rañño ārocayiṃsu. Rājā taṃ sutvā ‘‘mama puttena dinnaṃ brahmadeyyameva hotū’’ti aparampi kāresi. Kumāro tampi adāsiyeva. Iti dārakakāleyeva dhātīnaṃ nava vāre piḷandhanaṃ adāsi.

    અટ્ઠવસ્સિકકાલે પન પાસાદવરગતો સિરિસયનપિટ્ઠે નિસિન્નોવ ચિન્તેસિ ‘‘અહં બાહિરકદાનમેવ દેમિ, તં મં ન પરિતોસેતિ, અજ્ઝત્તિકદાનં દાતુકામોમ્હિ, સચે મં કોચિ સીસં યાચેય્ય, સીસં છિન્દિત્વા તસ્સ દદેય્યં. સચેપિ મં કોચિ હદયં યાચેય્ય, ઉરં ભિન્દિત્વા હદયં નીહરિત્વા દદેય્યં. સચે અક્ખીનિ યાચેય્ય, અક્ખીનિ ઉપ્પાટેત્વા દદેય્યં. સચે સરીરમંસં યાચેય્ય, સકલસરીરતો મંસં છિન્દિત્વા દદેય્યં. સચેપિ મં કોચિ રુધિરં યાચેય્ય, રુધિરં ગહેત્વા દદેય્યં. અથ વાપિ કોચિ ‘દાસો મે હોહી’તિ વદેય્ય, અત્તાનમસ્સ સાવેત્વા દાસં કત્વા દદેય્ય’’ન્તિ. તસ્સેવં સભાવં ચિન્તેન્તસ્સ ચતુનહુતાધિકદ્વિયોજનસતસહસ્સબહલા અયં મહાપથવી મત્તવરવારણો વિય ગજ્જમાના કમ્પિ. સિનેરુપબ્બતરાજા સુસેદિતવેત્તઙ્કુરો વિય ઓનમિત્વા જેતુત્તરનગરાભિમુખો અટ્ઠાસિ. પથવિસદ્દેન દેવા ગજ્જન્તો ખણિકવસ્સં વસ્સિ, અકાલવિજ્જુલતા નિચ્છરિંસુ, સાગરો સઙ્ખુભિ. સક્કો દેવરાજા અપ્ફોટેસિ, મહાબ્રહ્મા સાધુકારમદાસિ. પથવિતલતો પટ્ઠાય યાવ બ્રહ્મલોકા એકકોલાહલં અહોસિ.

    Aṭṭhavassikakāle pana pāsādavaragato sirisayanapiṭṭhe nisinnova cintesi ‘‘ahaṃ bāhirakadānameva demi, taṃ maṃ na paritoseti, ajjhattikadānaṃ dātukāmomhi, sace maṃ koci sīsaṃ yāceyya, sīsaṃ chinditvā tassa dadeyyaṃ. Sacepi maṃ koci hadayaṃ yāceyya, uraṃ bhinditvā hadayaṃ nīharitvā dadeyyaṃ. Sace akkhīni yāceyya, akkhīni uppāṭetvā dadeyyaṃ. Sace sarīramaṃsaṃ yāceyya, sakalasarīrato maṃsaṃ chinditvā dadeyyaṃ. Sacepi maṃ koci rudhiraṃ yāceyya, rudhiraṃ gahetvā dadeyyaṃ. Atha vāpi koci ‘dāso me hohī’ti vadeyya, attānamassa sāvetvā dāsaṃ katvā dadeyya’’nti. Tassevaṃ sabhāvaṃ cintentassa catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalā ayaṃ mahāpathavī mattavaravāraṇo viya gajjamānā kampi. Sinerupabbatarājā suseditavettaṅkuro viya onamitvā jetuttaranagarābhimukho aṭṭhāsi. Pathavisaddena devā gajjanto khaṇikavassaṃ vassi, akālavijjulatā nicchariṃsu, sāgaro saṅkhubhi. Sakko devarājā apphoṭesi, mahābrahmā sādhukāramadāsi. Pathavitalato paṭṭhāya yāva brahmalokā ekakolāhalaṃ ahosi.

    વુત્તમ્પિ ચેતં –

    Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘યદાહં દારકો હોમિ, જાતિયા અટ્ઠવસ્સિકો;

    ‘‘Yadāhaṃ dārako homi, jātiyā aṭṭhavassiko;

    તદા નિસજ્જ પાસાદે, દાનં દાતું વિચિન્તયિં.

    Tadā nisajja pāsāde, dānaṃ dātuṃ vicintayiṃ.

    ‘‘હદયં દદેય્યં ચક્ખું, મંસમ્પિ રુધિરમ્પિ ચ;

    ‘‘Hadayaṃ dadeyyaṃ cakkhuṃ, maṃsampi rudhirampi ca;

    દદેય્યં કાયં સાવેત્વા, યદિ કોચિ યાચયે મમં.

    Dadeyyaṃ kāyaṃ sāvetvā, yadi koci yācaye mamaṃ.

    ‘‘સભાવં ચિન્તયન્તસ્સ, અકમ્પિતમસણ્ઠિતં;

    ‘‘Sabhāvaṃ cintayantassa, akampitamasaṇṭhitaṃ;

    અકમ્પિ તત્થ પથવી, સિનેરુવનવટંસકા’’તિ. (ચરિયા॰ ૧.૭૮-૮૦);

    Akampi tattha pathavī, sineruvanavaṭaṃsakā’’ti. (cariyā. 1.78-80);

    બોધિસત્તો સોળસવસ્સિકકાલેયેવ સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પાપુણિ. અથસ્સ પિતા રજ્જં દાતુકામો માતરા સદ્ધિં મન્તેત્વા મદ્દરાજકુલતો માતુલધીતરં મદ્દિં નામ રાજકઞ્ઞં આનેત્વા સોળસન્નં ઇત્થિસહસ્સાનં જેટ્ઠિકં અગ્ગમહેસિં કત્વા મહાસત્તં રજ્જે અભિસિઞ્ચિ. મહાસત્તો રજ્જે પતિટ્ઠિતકાલતો પટ્ઠાય દેવસિકં છ સતસહસ્સાનિ વિસ્સજ્જેન્તો મહાદાનં પવત્તેસિ. અપરભાગે મદ્દિદેવી પુત્તં વિજાયિ. તં કઞ્ચનજાલેન સમ્પટિચ્છિંસુ, તેનસ્સ ‘‘જાલીકુમારો’’ત્વેવ નામં કરિંસુ. તસ્સ પદસા ગમનકાલે ધીતરં વિજાયિ. તં કણ્હાજિનેન સમ્પટિચ્છિંસુ, તેનસ્સા ‘‘કણ્હાજિના’’ત્વેવ નામં કરિંસુ. મહાસત્તો માસસ્સ છક્ખત્તું અલઙ્કતહત્થિક્ખન્ધવરગતો છ દાનસાલાયો ઓલોકેસિ. તદા કાલિઙ્ગરટ્ઠે દુબ્બુટ્ઠિકા અહોસિ, સસ્સાનિ ન સમ્પજ્જિંસુ, મનુસ્સાનં મહન્તં છાતભયં પવત્તિ. મનુસ્સા જીવિતું અસક્કોન્તાચોરકમ્મં કરોન્તિ. દુબ્ભિક્ખપીળિતા જાનપદા રાજઙ્ગણે સન્નિપતિત્વા રાજાનં ઉપક્કોસિંસુ . તં સુત્વા રઞ્ઞા ‘‘કિં, તાતા’’તિ વુત્તે તમત્થં આરોચયિંસુ. રાજા ‘‘સાધુ, તાતા, દેવં વસ્સાપેસ્સામી’’તિ તે ઉય્યોજેત્વા સમાદિન્નસીલો ઉપોસથવાસં વસન્તોપિ દેવં વસ્સાપેતું નાસક્ખિ. સો નાગરે સન્નિપાતેત્વા ‘‘અહં સમાદિન્નસીલો સત્તાહં ઉપોસથવાસં વસન્તોપિ દેવં વસ્સાપેતું નાસક્ખિં, કિં નુ ખો કાતબ્બ’’ન્તિ પુચ્છિ. સચે, દેવ, દેવં વસ્સાપેતું ન સક્કોસિ, એસ જેતુત્તરનગરે સઞ્જયસ્સ રઞ્ઞો પુત્તો વેસ્સન્તરો નામ દાનાભિરતો. તસ્સં કિર સબ્બસેતો મઙ્ગલહત્થી અત્થિ, તસ્સ ગતગતટ્ઠાને દેવો વસ્સિ. બ્રાહ્મણે પેસેત્વા તં હત્થિં યાચાપેતું વટ્ટતિ, આણાપેથાતિ.
