Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
2. விப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனா
2. Vibhaṅgasuttavaṇṇanā
2. து³தியேபீதி து³தியஸுத்தேபி. பி-ஸத்³தே³ன தத³ஞ்ஞேஸு ஸுத்தேஸுபீதி அத்தோ². ‘‘விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தா ஏவா’’தி வத்வாபி ததே³கதே³ஸங் இத⁴ வினியோக³க்க²மங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தந்தி மூலங். வித்தா²ரதே³ஸனந்தி ‘‘விப⁴ஜிஸ்ஸாமீ’’தி பத³ஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ த³ஸ்ஸனவஸேன பவத்தங் விப⁴ங்க³தே³ஸனங். உத்³தே³ஸதே³ஸனா பட²மஸுத்தே அனுலோமதே³ஸனாஸதி³ஸாவ. புன வட்டவிவட்டங் த³ஸ்ஸெந்தோதி ‘‘இதி கோ², பி⁴க்க²வே’’திஆதி³னா பவத்திங் நிவத்திஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ. பட²மங் உத்³தே³ஸவஸேன விப⁴ஜனவஸேன விவட்டங் த³ஸ்ஸிதங், ததோ ஏவ ப்³யதிரேகனயேன விவட்டம்பி த³ஸ்ஸிதமேவ ஹோதீதி புனக்³க³ஹணங்.
2.Dutiyepīti dutiyasuttepi. Pi-saddena tadaññesu suttesupīti attho. ‘‘Visuddhimagge vuttā evā’’ti vatvāpi tadekadesaṃ idha viniyogakkhamaṃ dassetuṃ ‘‘yathā hī’’tiādi vuttaṃ. Tanti mūlaṃ. Vitthāradesananti ‘‘vibhajissāmī’’ti padassa atthassa dassanavasena pavattaṃ vibhaṅgadesanaṃ. Uddesadesanā paṭhamasutte anulomadesanāsadisāva. Puna vaṭṭavivaṭṭaṃ dassentoti ‘‘iti kho, bhikkhave’’tiādinā pavattiṃ nivattiñca dassento. Paṭhamaṃ uddesavasena vibhajanavasena vivaṭṭaṃ dassitaṃ, tato eva byatirekanayena vivaṭṭampi dassitameva hotīti punaggahaṇaṃ.
தேஸங் தேஸங் ஸத்தானந்தி இத³ங் கிஞ்சி பகாரதோ அனாமஸித்வா ஸப்³பே³பி ஸத்தே ஸாமஞ்ஞதோ ப்³யாபெத்வா க³ஹணந்தி ஆஹ ‘‘ஸங்கே²பதோ…பே॰… நித்³தே³ஸோ’’தி. க³திஜாதிவஸேனாதி பஞ்சக³திவஸேன, தத்தா²பி ஏகேகாய க³தியா க²த்தியாதி³பு⁴ம்மதே³வாதி³ஹத்தி²ஆதி³ஜாதிவஸேன ச. ‘‘சித்தங் மனோ’’திஆதீ³ஸு விய கிச்சவிஸேஸங், ‘‘மானஸ’’ந்திஆதீ³ஸு விய ஸமானே அத்தே² ஸத்³த³விஸேஸங், ‘‘பண்ட³ர’’ந்திஆதீ³ஸு விய கு³ணவிஸேஸங், ‘‘சேதஸிகங் ஹத³ய’’ந்திஆதீ³ஸு விய நிஸ்ஸயவிஸேஸங், ‘‘சித்தஸ்ஸ டி²தீ’’திஆதீ³ஸு விய அஞ்ஞஸ்ஸ அவத்தா²பா⁴வவிஸேஸங், ‘‘அலுப்³ப⁴னா’’திஆதீ³ஸு விய அஞ்ஞஸ்ஸ கிரியாபா⁴வவிஸேஸங், ‘‘அலுப்³பி⁴தத்த’’ந்திஆதீ³ஸு விய அஞ்ஞஸ்ஸ அபா⁴வதாவிஸேஸந்தி ஏவமாதி³கங் அனபெக்கி²த்வா த⁴ம்மமத்தங் வா தீ³பனா ஸபா⁴வனித்³தே³ஸோ. ஜிண்ணஸ்ஸ ஜீரணவஸேன பவத்தனாகாரோ ஜீரணதாதி ஆஹ ‘‘ஆகாரனித்³தே³ஸோ’’தி.
Tesaṃtesaṃ sattānanti idaṃ kiñci pakārato anāmasitvā sabbepi satte sāmaññato byāpetvā gahaṇanti āha ‘‘saṅkhepato…pe… niddeso’’ti. Gatijātivasenāti pañcagativasena, tatthāpi ekekāya gatiyā khattiyādibhummadevādihatthiādijātivasena ca. ‘‘Cittaṃ mano’’tiādīsu viya kiccavisesaṃ, ‘‘mānasa’’ntiādīsu viya samāne atthe saddavisesaṃ, ‘‘paṇḍara’’ntiādīsu viya guṇavisesaṃ, ‘‘cetasikaṃ hadaya’’ntiādīsu viya nissayavisesaṃ, ‘‘cittassa ṭhitī’’tiādīsu viya aññassa avatthābhāvavisesaṃ, ‘‘alubbhanā’’tiādīsu viya aññassa kiriyābhāvavisesaṃ, ‘‘alubbhitatta’’ntiādīsu viya aññassa abhāvatāvisesanti evamādikaṃ anapekkhitvā dhammamattaṃ vā dīpanā sabhāvaniddeso. Jiṇṇassa jīraṇavasena pavattanākāro jīraṇatāti āha ‘‘ākāraniddeso’’ti.
காலாதிக்கமே கிச்சனித்³தே³ஸாதி கலலகாலதோ பபு⁴தி புரிமரூபானங் ஜராபத்தக்க²ணே உப்பஜ்ஜமானானி பச்சி²மரூபானி பரிபக்கரூபானுரூபானி பரிணதபரிணதானி உப்பஜ்ஜந்தீதி அனுக்கமேன ஸுபரிணதரூபானங் பரிபாககாலே உப்பஜ்ஜமானானி க²ண்டி³ச்சாதி³ஸபா⁴வானி உப்பஜ்ஜந்தீதி ‘‘க²ண்டி³ச்ச’’ந்திஆத³யோ காலாதிக்கமே ஜராய கிச்சனித்³தே³ஸா. பகதினித்³தே³ஸாதி ப²லவிபச்சனபகதியா நித்³தே³ஸா, ஜராய வா பாபுணிதப்³ப³ப²லமேவ பகதி, தஸ்ஸா நித்³தே³ஸா, ந ச க²ண்டி³ச்சாதீ³னேவ ஜராதி உத³காதி³க³தமக்³கே³ஸு திணருக்க²ஸங்ப⁴க்³க³தாத³யோ விய பரிபாகக³தமக்³க³ஸங்கா²தேஸு பரிபுண்ணரூபேஸு லப்³ப⁴மானா க²ண்டி³ச்சாத³யோ ஜராய க³தமக்³கா³இச்சேவ வேதி³தப்³பா³, ந ஜராதி.
Kālātikkame kiccaniddesāti kalalakālato pabhuti purimarūpānaṃ jarāpattakkhaṇe uppajjamānāni pacchimarūpāni paripakkarūpānurūpāni pariṇatapariṇatāni uppajjantīti anukkamena supariṇatarūpānaṃ paripākakāle uppajjamānāni khaṇḍiccādisabhāvāni uppajjantīti ‘‘khaṇḍicca’’ntiādayo kālātikkame jarāya kiccaniddesā. Pakatiniddesāti phalavipaccanapakatiyā niddesā, jarāya vā pāpuṇitabbaphalameva pakati, tassā niddesā, na ca khaṇḍiccādīneva jarāti udakādigatamaggesu tiṇarukkhasaṃbhaggatādayo viya paripākagatamaggasaṅkhātesu paripuṇṇarūpesu labbhamānā khaṇḍiccādayo jarāya gatamaggāicceva veditabbā, na jarāti.
யஸ்மா ஜரங் பத்தஸ்ஸ ஆயு ஹாயதி, இந்த்³ரியானி ஜஜ்ஜரானி ஹொந்தீதி ஆயுஹானாத³யோ பகதினித்³தே³ஸா, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘பச்சி²மா த்³வே பகதினித்³தே³ஸா’’தி. தேனாஹ ‘‘இமேஹி பனா’’திஆதி³.
Yasmā jaraṃ pattassa āyu hāyati, indriyāni jajjarāni hontīti āyuhānādayo pakatiniddesā, tasmā vuttaṃ ‘‘pacchimā dve pakatiniddesā’’ti. Tenāha ‘‘imehi panā’’tiādi.
அவிஞ்ஞாயமானந்தரத்தா அவீசிஜரா மணிஆதீ³ஸு மந்த³த³ஸகாதீ³ஸு ஏகேகத³ஸகேஸு ச க²ணே க²ணே ஜிண்ணவிகாராதீ³னங் து³விஞ்ஞெய்யத்தா. ததோ அஞ்ஞேஸூதி மணிஆதி³தோ அஞ்ஞேஸு அஹிச்ச²த்தகாதீ³ஸு, பாணீனங் ஏகப⁴வபரியாபன்னே ஸகலஆயுஸ்மிங் க³ஹிததருணயுவாஜராகாலேஸு, ஏகத்³வித்திதி³வஸாதிக்கமேஸு புப்பா²தீ³ஸு வாதி அத்தோ². தத்த² ஹி ஜராவிஸேஸஸ்ஸ ஸுவிஞ்ஞெய்யத்தா ஸவீசிஜரா நாம.
Aviññāyamānantarattā avīcijarā maṇiādīsu mandadasakādīsu ekekadasakesu ca khaṇe khaṇe jiṇṇavikārādīnaṃ duviññeyyattā. Tato aññesūti maṇiādito aññesu ahicchattakādīsu, pāṇīnaṃ ekabhavapariyāpanne sakalaāyusmiṃ gahitataruṇayuvājarākālesu, ekadvittidivasātikkamesu pupphādīsu vāti attho. Tattha hi jarāvisesassa suviññeyyattā savīcijarā nāma.
சவனகவஸேனாதி சவனகானங் க²ந்தா⁴னங் வஸேன. ஏகசதுபஞ்சக்க²ந்தா⁴ய சுதியா சவனமேவ சவனதாதி ஆஹ ‘‘பா⁴வவசனேன லக்க²ணனித³ஸ்ஸன’’ந்தி, பாளியங் ‘‘சுதீ’’தி வுத்தஸ்ஸ மரணஸ்ஸ ஸபா⁴வத³ஸ்ஸனந்தி அத்தோ². ப⁴ங்கு³ப்பத்தி பி⁴ஜ்ஜமானதா. தேன ‘‘பே⁴தோ³’’தி இமினா க²ந்தா⁴னங் பி⁴ஜ்ஜமானதா பே⁴த³ஸமங்கி³தா வுத்தாதி த³ஸ்ஸேதி. டா²னாபா⁴வபரிதீ³பனந்தி கேனசிபி ஆகாரேன அவட்டா²னாபா⁴வதீ³பனங். க⁴டஸ்ஸேவாதி ஹி விஸதி³ஸூதா³ஹரணங். யதா² க⁴டே பி⁴ன்னே கபாலாதி³அவயவஸேஸோ லப்³ப⁴தி, ந ஏவங் சுதிக்க²ந்தே⁴ஸு ப⁴ங்கே³ஸு, ந கோசி விஸேஸோ திட்ட²தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அந்தரதா⁴ன’’ந்தி வுத்தங். மச்சுஸங்கா²தங் மரணந்தி மச்சுஸஞ்ஞிதங் மரணங். ‘‘காலமரண’’ந்தி வத³ந்தி. ஸந்தானஸ்ஸ அச்சந்தஸமுச்சே²த³பூ⁴தங் கீ²ணாஸவானங் மரணங் ஸமுச்சே²த³மரணங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன க²ணிகமரணங் ஸங்க³ண்ஹாதி. தஸ்ஸ கிரியாதி அந்தகஸ்ஸ கிரியா, யா லோகே வுச்சதி ‘‘மச்சூ’’தி, மரணந்தி அத்தோ². சவனகாலோ ஏவ வா அனதிக்கமனீயத்தா விஸேஸேன காலோதி வுத்தோதி தஸ்ஸ கிரியா அத்த²தோ சுதிக்க²ந்தா⁴னங் பே⁴த³பவத்தியேவ. ‘‘மச்சு மரண’’ந்தி வா எத்த² ஸமாஸங் அகத்வா யோ ‘‘மச்சூ’’தி வுச்சதி பே⁴தோ³, தமேவ மரணங் ‘‘பாணசாகோ³’’தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Cavanakavasenāti cavanakānaṃ khandhānaṃ vasena. Ekacatupañcakkhandhāya cutiyā cavanameva cavanatāti āha ‘‘bhāvavacanena lakkhaṇanidassana’’nti, pāḷiyaṃ ‘‘cutī’’ti vuttassa maraṇassa sabhāvadassananti attho. Bhaṅguppatti bhijjamānatā. Tena ‘‘bhedo’’ti iminā khandhānaṃ bhijjamānatā bhedasamaṅgitā vuttāti dasseti. Ṭhānābhāvaparidīpananti kenacipi ākārena avaṭṭhānābhāvadīpanaṃ. Ghaṭassevāti hi visadisūdāharaṇaṃ. Yathā ghaṭe bhinne kapālādiavayavaseso labbhati, na evaṃ cutikkhandhesu bhaṅgesu, na koci viseso tiṭṭhatīti dassetuṃ ‘‘antaradhāna’’nti vuttaṃ. Maccusaṅkhātaṃ maraṇanti maccusaññitaṃ maraṇaṃ. ‘‘Kālamaraṇa’’nti vadanti. Santānassa accantasamucchedabhūtaṃ khīṇāsavānaṃ maraṇaṃ samucchedamaraṇaṃ. Ādi-saddena khaṇikamaraṇaṃ saṅgaṇhāti. Tassa kiriyāti antakassa kiriyā, yā loke vuccati ‘‘maccū’’ti, maraṇanti attho. Cavanakālo eva vā anatikkamanīyattā visesena kāloti vuttoti tassa kiriyā atthato cutikkhandhānaṃ bhedapavattiyeva. ‘‘Maccu maraṇa’’nti vā ettha samāsaṃ akatvā yo ‘‘maccū’’ti vuccati bhedo, tameva maraṇaṃ ‘‘pāṇacāgo’’ti evamettha attho daṭṭhabbo.
சதுவோகாரவஸேனாதி சதுவோகாரப⁴வவஸேன. தத்த² ஹி ரூபகாயஸஞ்ஞிதோ களேவரோ நத்தி², யங் நிக்கி²பெய்ய. கிஞ்சாபி ஏகவோகாரப⁴வேபி களேவரனிக்கே²போ நத்தி², ரூபகாயஸ்ஸ பன தத்த² அத்தி²தாமத்தங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏகவோகாரவஸேன களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ’’தி வுத்தோ. சதுவோகாரவஸேன சாதி ச-ஸத்³தே³ன ‘‘ஸேஸத்³வயவஸேன க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³’’தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி ஸப்³ப³த்தே²வ க²ந்த⁴பே⁴த³ஸப்³பா⁴வதோ. ஸேஸத்³வயவஸேனாதி ஸேஸப⁴வத்³வயவஸேனேவ களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ. யதி³பி ஏகவோகாரப⁴வே ரூபகாயோ விஜ்ஜதி, களேவரனிக்கே²போ பன நத்தீ²தி ‘‘களேவரஸ்ஸ ஸப்³பா⁴வதோ’’இச்சேவ வுத்தங். யஸ்மா மனுஸ்ஸாதீ³ஸு களேவரனிக்கே²போ அத்தி², தஸ்மா மனுஸ்ஸாதீ³ஸு களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போதி யோஜனா. களேவரங் நிக்கி²பீயதி ஏதேனாதி மரணங் களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ. ஏகதோ கத்வாதி ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா, ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹணமத்தேன.
Catuvokāravasenāti catuvokārabhavavasena. Tattha hi rūpakāyasaññito kaḷevaro natthi, yaṃ nikkhipeyya. Kiñcāpi ekavokārabhavepi kaḷevaranikkhepo natthi, rūpakāyassa pana tattha atthitāmattaṃ gahetvā ‘‘ekavokāravasena kaḷevarassa nikkhepo’’ti vutto. Catuvokāravasena cāti ca-saddena ‘‘sesadvayavasena khandhānaṃ bhedo’’ti imamatthaṃ dasseti sabbattheva khandhabhedasabbhāvato. Sesadvayavasenāti sesabhavadvayavaseneva kaḷevarassa nikkhepo. Yadipi ekavokārabhave rūpakāyo vijjati, kaḷevaranikkhepo pana natthīti ‘‘kaḷevarassa sabbhāvato’’icceva vuttaṃ. Yasmā manussādīsu kaḷevaranikkhepo atthi, tasmā manussādīsu kaḷevarassa nikkhepoti yojanā. Kaḷevaraṃ nikkhipīyati etenāti maraṇaṃ kaḷevarassa nikkhepo. Ekato katvāti ekajjhaṃ katvā, ekajjhaṃ gahaṇamattena.
ஜாயனட்டே²னாதிஆதி³ ஆயதனவஸேன யோனிவஸேன ச த்³வீஹி பதே³ஹி ஸப்³ப³ஸத்தே பரியாதி³யித்வா பரியாதி³யித்வா ஜாதிங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். கேசி பன ‘‘கத்துபா⁴வவஸேன பத³த்³வயங் வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. ‘‘தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் ஜாதி ஸஞ்ஜாதீ’’தி பன கத்தரி ஸாமினித்³தே³ஸஸ்ஸ கதத்தா உப⁴யத்தா²பி பா⁴வனித்³தே³ஸோ. ஸம்புண்ணா ஜாதி ஸஞ்ஜாதி. பாகடா நிப்³ப³த்தி அபி⁴னிப்³ப³த்தி. தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங்…பே॰… அபி⁴னிப்³ப³த்தீதி ஸத்தவஸேன பவத்தத்தா வோஹாரதே³ஸனா.
Jāyanaṭṭhenātiādi āyatanavasena yonivasena ca dvīhi padehi sabbasatte pariyādiyitvā pariyādiyitvā jātiṃ dassetuṃ vuttaṃ. Keci pana ‘‘kattubhāvavasena padadvayaṃ vutta’’nti vadanti. ‘‘Tesaṃ tesaṃ sattānaṃ jāti sañjātī’’ti pana kattari sāminiddesassa katattā ubhayatthāpi bhāvaniddeso. Sampuṇṇā jāti sañjāti. Pākaṭā nibbatti abhinibbatti. Tesaṃ tesaṃ sattānaṃ…pe… abhinibbattīti sattavasena pavattattā vohāradesanā.
தத்ர தத்ராதி ஏகசதுவோகாரப⁴வேஸு த்³வின்னங் ஸேஸரூபதா⁴துயங் படிஸந்தி⁴க்க²ணே உப்பஜ்ஜமானானங் பஞ்சன்னங், காமதா⁴துயங் விகலாவிகலிந்த்³ரியானங் வஸேன ஸத்தன்னங் நவன்னங் த³ஸன்னங் புன த³ஸன்னங் ஏகாத³ஸன்னஞ்ச ஆயதனானங் வஸேன ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³. ஸந்ததியந்தி யேன கம்முனா க²ந்தா⁴னங் பாதுபா⁴வோ, தேன அபி⁴ஸங்க²தஸந்ததியங். தஞ்ச கோ² படிஸந்தி⁴க்க²ணவஸேன வேதி³தப்³ப³ங்.
Tatra tatrāti ekacatuvokārabhavesu dvinnaṃ sesarūpadhātuyaṃ paṭisandhikkhaṇe uppajjamānānaṃ pañcannaṃ, kāmadhātuyaṃ vikalāvikalindriyānaṃ vasena sattannaṃ navannaṃ dasannaṃ puna dasannaṃ ekādasannañca āyatanānaṃ vasena saṅgaho veditabbo. Santatiyanti yena kammunā khandhānaṃ pātubhāvo, tena abhisaṅkhatasantatiyaṃ. Tañca kho paṭisandhikkhaṇavasena veditabbaṃ.
கம்மங்யேவ கம்மப⁴வோ ‘‘ப⁴வதி ஏதஸ்மா உபபத்திப⁴வோ’’தி கத்வா. கம்மேன நிய்யாதி³தஅத்தபா⁴வுபபத்திவஸேன ப⁴வதீதி ப⁴வோ, ததா² ததா² நிப்³ப³த்தவிபாகோ கடத்தாரூபஞ்ச. அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ப⁴வதீதி கத்வா ப⁴வோ’’தி உபபத்திப⁴வஸ்ஸ வக்க²மானத்தா ‘‘கம்மங் ப²லவோஹாரேன ப⁴வோதி வுத்த’’ந்தி கதி²தங்.
Kammaṃyeva kammabhavo ‘‘bhavati etasmā upapattibhavo’’ti katvā. Kammena niyyāditaattabhāvupapattivasena bhavatīti bhavo, tathā tathā nibbattavipāko kaṭattārūpañca. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘bhavatīti katvā bhavo’’ti upapattibhavassa vakkhamānattā ‘‘kammaṃ phalavohārena bhavoti vutta’’nti kathitaṃ.
உபாதி³யந்தி ஸத்தா த³ள்ஹக்³கா³ஹங் க³ண்ஹந்தி ஏதேன கிலேஸகாமேன. ந கேவலங் இத⁴ கரணஸாத⁴னமேவ, அத² கோ² கத்துஸாத⁴னம்பி லப்³ப⁴தீதி வுத்தங் ‘‘ஸயங் வா’’தி. தந்தி வத்து²காமங். காமோ ச ஸோ காமனட்டே²ன, உபாதா³னஞ்ச பு⁴ஸமாதா³னட்டே²னாதி காமுபாதா³னங். ஏதந்தி காமுபாதா³னபத³ங். புன ஏதந்தி காமுபாதா³னஸங்கா²தங்.
Upādiyanti sattā daḷhaggāhaṃ gaṇhanti etena kilesakāmena. Na kevalaṃ idha karaṇasādhanameva, atha kho kattusādhanampi labbhatīti vuttaṃ ‘‘sayaṃ vā’’ti. Tanti vatthukāmaṃ. Kāmo ca so kāmanaṭṭhena, upādānañca bhusamādānaṭṭhenāti kāmupādānaṃ. Etanti kāmupādānapadaṃ. Puna etanti kāmupādānasaṅkhātaṃ.
ஸஸ்ஸதோ அத்தாதி இத³ங் புரிமதி³ட்டி²ங் உபாதி³யமானங் உத்தரதி³ட்டி²ங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். யதா² ஏஸா தி³ட்டி² த³ள்ஹீகரணவஸேன புரிமங் உத்தரா உபாதி³யதி, ஏவங் ‘‘நத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³காபீதி. அத்தக்³க³ஹணங் பன ‘‘அத்தவாது³பாதா³ன’’ந்தி இத³ங் ந தி³ட்டு²பாதா³னத³ஸ்ஸனந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். லோகோ சாதி அத்தக்³க³ஹணவினிமுத்தக்³க³ஹணங் தி³ட்டு²பாதா³னபூ⁴தங் இத⁴ புரிமதி³ட்டி²உத்தரதி³ட்டி²வசனேஹி வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Sassatoattāti idaṃ purimadiṭṭhiṃ upādiyamānaṃ uttaradiṭṭhiṃ dassetuṃ vuttaṃ. Yathā esā diṭṭhi daḷhīkaraṇavasena purimaṃ uttarā upādiyati, evaṃ ‘‘natthi dinna’’ntiādikāpīti. Attaggahaṇaṃ pana ‘‘attavādupādāna’’nti idaṃ na diṭṭhupādānadassananti daṭṭhabbaṃ. Loko cāti attaggahaṇavinimuttaggahaṇaṃ diṭṭhupādānabhūtaṃ idha purimadiṭṭhiuttaradiṭṭhivacanehi vuttanti daṭṭhabbaṃ.
யேன மிச்சா²பி⁴னிவேஸேன கோ³ஸீலகோ³வதாதி³ங் ஸமாதி³யதி சேவ அனுதிட்ட²தி ச, ஸோ கோ³ஸீலகோ³வதாதீ³னீதி அதி⁴ப்பேதானி. தேனாஹ ‘‘கோ³ஸீல…பே॰… ஸயமேவ உபாதா³னானீ’’தி. அபி⁴னிவேஸதோதி அபி⁴னிவேஸனதோ.
Yena micchābhinivesena gosīlagovatādiṃ samādiyati ceva anutiṭṭhati ca, so gosīlagovatādīnīti adhippetāni. Tenāha ‘‘gosīla…pe… sayameva upādānānī’’ti. Abhinivesatoti abhinivesanato.
அத்தவாது³பாதா³னந்தி ‘‘அத்தா’’தி வாத³ஸ்ஸ பஞ்ஞாபனஸ்ஸ க³ஹணஸ்ஸ காரணபூ⁴தா தி³ட்டீ²தி அத்தோ². அத்தவாத³மத்தமேவாதி அத்தஸ்ஸ அபா⁴வா ‘‘அத்தா’’தி இத³ங் வசனமத்தமேவ. உபாதி³யந்தி த³ள்ஹங் க³ண்ஹந்தி.
Attavādupādānanti ‘‘attā’’ti vādassa paññāpanassa gahaṇassa kāraṇabhūtā diṭṭhīti attho. Attavādamattamevāti attassa abhāvā ‘‘attā’’ti idaṃ vacanamattameva. Upādiyanti daḷhaṃ gaṇhanti.
சக்கு²த்³வாராதீ³ஸு பவத்தாயாதி இத³ங் தண்ஹாய ரூபதண்ஹாதி³பா⁴வஸ்ஸ காரணவசனங் ச²த்³வாராரம்மணிகத⁴ம்மானங் படினியதாரம்மணத்தா. ஜவனவீதி²யா பவத்தாயாதி இத³ங் தஸ்ஸா பவத்திட்டா²னத³ஸ்ஸனங். ஸபா⁴வேனேவ உட்டா²துங் அஸக்கொந்தஸ்ஸ வேளு விய நிஸ்ஸயோ அஹுத்வா ஓலும்ப⁴கபா⁴வேன பா⁴வோ உபாதா³னஸ்ஸ பச்சயபா⁴வதோ ஆரம்மணம்பி தங்ஸதி³ஸங் வுத்தங். ரூபேதி விஸயே பு⁴ம்மங். ஸா திவிதா⁴ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. காமதண்ஹா காமஸ்ஸாத³பா⁴வேன பவத்தியா. ஏவங் அஸ்ஸாதெ³ந்தீதி ஸஸ்ஸததி³ட்டி²யா ஸஹஜாதனிஸ்ஸயஸம்பயுத்தஅத்தி²அவிக³தாதி³பச்சயபூ⁴தாய ஸங்ஸட்ட²த்தா நிச்சது⁴வஸஸ்ஸதாபி⁴னிவேஸமுகே²ன அஸ்ஸாதெ³ந்தீ. ப⁴வஸஹக³தா தண்ஹா ப⁴வதண்ஹா. ப⁴வதி திட்ட²தி ஸப்³ப³காலந்தி ஹி ப⁴வதி³ட்டி² ப⁴வோ உத்தரபத³லோபேன, ப⁴வஸ்ஸாத³வஸேன பவத்தியா ச. இமினா நயேன விப⁴வதண்ஹாதி எத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. விப⁴வதி உச்சி²ஜ்ஜதி வினஸ்ஸதீதி ஏவங் பவத்தா தி³ட்டி² விப⁴வோ உத்தரபத³லோபேன. ஏவங் தானி அட்டா²ரஸாதி யா ச² காமதண்ஹா, ச² ப⁴வதண்ஹா, ச² விப⁴வதண்ஹா வுத்தா, ஏதானி அட்டா²ரஸ தண்ஹாவிசரிதானி தண்ஹாபச்சயோ. அஜ்ஜ²த்தந்தி ஸகஸந்ததியங். ப³ஹித்³தா⁴தி ததோ ப³ஹித்³தா⁴. அதீதாரம்மணானி வா ஹொந்து இதராரம்மணானி வா, ஸயங் பன அதீதானி ச²த்திங்ஸ தண்ஹாவிசரிதானி. ஸேஸபத³த்³வயேபி ஏஸேவ நயோ. ‘‘அட்ட²ஸதங் தண்ஹாவிசரிதானீ’’திஆதி³னா ஸம்ப³ந்தோ⁴. இதா³னி அபரேனபி பகாரேன அட்ட²ஸதங் தண்ஹாவிசரிதானி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அஜ்ஜ²த்திகஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அஜ்ஜ²த்திகஸ்ஸாதி அஜ்ஜ²த்திகக²ந்த⁴பஞ்சகங். உபயோக³த்தே² ஹி இத³ங் ஸாமிவசனங். உபாதா³யாதி க³ஹெத்வா. அஸ்மீதி ஹோதீதி யதே³தங் அஜ்ஜ²த்திகங் க²ந்த⁴பஞ்சகங் உபாதா³ய தண்ஹாமானதி³ட்டி²வஸேன ஸமுதா³யக்³கா³ஹதோ அஸ்மீதி கா³ஹோ ஹோதி, தஸ்மிங் ஸதீதி அத்தோ². இத⁴ பன ரூபாதி³ஆரம்மணவஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இத்த²மஸ்மீதி ஹோதீதி க²த்தியாதீ³ஸு ‘‘இத³ங்பகாரோ அஹ’’ந்தி ஏவங் தண்ஹாமானதி³ட்டி²வஸேன ஹோதீதி அத்தோ². இத³ங் தாவ அனுபனிதா⁴ய க³ஹணங்.
Cakkhudvārādīsu pavattāyāti idaṃ taṇhāya rūpataṇhādibhāvassa kāraṇavacanaṃ chadvārārammaṇikadhammānaṃ paṭiniyatārammaṇattā. Javanavīthiyā pavattāyāti idaṃ tassā pavattiṭṭhānadassanaṃ. Sabhāveneva uṭṭhātuṃ asakkontassa veḷu viya nissayo ahutvā olumbhakabhāvena bhāvo upādānassa paccayabhāvato ārammaṇampi taṃsadisaṃ vuttaṃ. Rūpeti visaye bhummaṃ. Sā tividhā hotīti sambandho. Kāmataṇhā kāmassādabhāvena pavattiyā. Evaṃ assādentīti sassatadiṭṭhiyā sahajātanissayasampayuttaatthiavigatādipaccayabhūtāya saṃsaṭṭhattā niccadhuvasassatābhinivesamukhena assādentī. Bhavasahagatā taṇhā bhavataṇhā. Bhavati tiṭṭhati sabbakālanti hi bhavadiṭṭhi bhavo uttarapadalopena, bhavassādavasena pavattiyā ca. Iminā nayena vibhavataṇhāti ettha attho veditabbo. Vibhavati ucchijjati vinassatīti evaṃ pavattā diṭṭhi vibhavo uttarapadalopena. Evaṃ tāni aṭṭhārasāti yā cha kāmataṇhā, cha bhavataṇhā, cha vibhavataṇhā vuttā, etāni aṭṭhārasa taṇhāvicaritāni taṇhāpaccayo. Ajjhattanti sakasantatiyaṃ. Bahiddhāti tato bahiddhā. Atītārammaṇāni vā hontu itarārammaṇāni vā, sayaṃ pana atītāni chattiṃsa taṇhāvicaritāni. Sesapadadvayepi eseva nayo. ‘‘Aṭṭhasataṃ taṇhāvicaritānī’’tiādinā sambandho. Idāni aparenapi pakārena aṭṭhasataṃ taṇhāvicaritāni dassetuṃ ‘‘ajjhattikassā’’tiādimāha. Tattha ajjhattikassāti ajjhattikakhandhapañcakaṃ. Upayogatthe hi idaṃ sāmivacanaṃ. Upādāyāti gahetvā. Asmīti hotīti yadetaṃ ajjhattikaṃ khandhapañcakaṃ upādāya taṇhāmānadiṭṭhivasena samudāyaggāhato asmīti gāho hoti, tasmiṃ satīti attho. Idha pana rūpādiārammaṇavasena attho veditabbo. Itthamasmīti hotīti khattiyādīsu ‘‘idaṃpakāro aha’’nti evaṃ taṇhāmānadiṭṭhivasena hotīti attho. Idaṃ tāva anupanidhāya gahaṇaṃ.
ஏவமாதீ³னீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘ஏவமஸ்மி, அஞ்ஞதா²ஸ்மி, அஹங் ப⁴விஸ்ஸங், இத்த²ங் ப⁴விஸ்ஸங், ஏவங் ப⁴விஸ்ஸங், அஞ்ஞதா² ப⁴விஸ்ஸங், அஸஸ்மி, ஸதஸ்மி, அஹங் ஸியங், இத்த²ங் ஸியங், ஏவங் ஸியங், அஞ்ஞதா² ஸியங், அபாஹங் ஸியங், அபாஹங் இத்த²ங் ஸியங், அபாஹங் ஏவங் ஸியங், அபாஹங் அஞ்ஞதா² ஸிய’’ந்தி ஏதேஸங் ஸங்க³ஹோ. உபனிதா⁴ய க³ஹணம்பி து³வித⁴ங் ஸமதோ அஸமதோ வாதி தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏவமஸ்மி, அஞ்ஞதா²ஸ்மீ’’தி ச வுத்தங். தத்த² ஏவமஸ்மீதி இத³ங் ஸமதோ உபனிதா⁴ய க³ஹணங், யதா² அயங் க²த்தியோ, ஏவங் அஹமஸ்மீதி அத்தோ². அஞ்ஞதா²ஸ்மீதி இத³ங் பன அஸமதோ க³ஹணங், யதா²யங் க²த்தியோ ததோ அஞ்ஞதா² அஹங் ஹீனோ வா அதி⁴கோ வாதி அத்தோ². இமானி தாவ பச்சுப்பன்னவஸேன சத்தாரி தண்ஹாவிசரிதானி. ப⁴விஸ்ஸந்திஆதீ³னி பன சத்தாரி அனாக³தவஸேன வுத்தானி, தேஸங் புரிமசதுக்கே வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அஸஸ்மீதி ஸஸ்ஸதோ அஸ்மி, நிச்சஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸதஸ்மீதி அஸஸ்ஸதோ அஸ்மி, அனிச்சஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். இதி இமானி த்³வே ஸஸ்ஸதுச்சே²த³வஸேன வுத்தானி. இதோ பரானி ஸியந்திஆதீ³னி சத்தாரி ஸங்ஸயபரிவிதக்கவஸேன வுத்தானி, தானி புரிமசதுக்கே வுத்தனயேன அத்த²தோ வேதி³தப்³பா³னி. அபாஹங் ஸியந்திஆதீ³னி பன சத்தாரி ‘‘அபி நாமாஹங் ப⁴வெய்ய’’ந்தி ஏவங் பத்த²னாகப்பனவஸேன வுத்தானி, தானிபி புரிமசதுக்கே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. ஏவமேதேஸு –
Evamādīnīti ādi-saddena ‘‘evamasmi, aññathāsmi, ahaṃ bhavissaṃ, itthaṃ bhavissaṃ, evaṃ bhavissaṃ, aññathā bhavissaṃ, asasmi, satasmi, ahaṃ siyaṃ, itthaṃ siyaṃ, evaṃ siyaṃ, aññathā siyaṃ, apāhaṃ siyaṃ, apāhaṃ itthaṃ siyaṃ, apāhaṃ evaṃ siyaṃ, apāhaṃ aññathā siya’’nti etesaṃ saṅgaho. Upanidhāya gahaṇampi duvidhaṃ samato asamato vāti taṃ dassetuṃ ‘‘evamasmi, aññathāsmī’’ti ca vuttaṃ. Tattha evamasmīti idaṃ samato upanidhāya gahaṇaṃ, yathā ayaṃ khattiyo, evaṃ ahamasmīti attho. Aññathāsmīti idaṃ pana asamato gahaṇaṃ, yathāyaṃ khattiyo tato aññathā ahaṃ hīno vā adhiko vāti attho. Imāni tāva paccuppannavasena cattāri taṇhāvicaritāni. Bhavissantiādīni pana cattāri anāgatavasena vuttāni, tesaṃ purimacatukke vuttanayeneva attho veditabbo. Asasmīti sassato asmi, niccassetaṃ adhivacanaṃ. Satasmīti asassato asmi, aniccassetaṃ adhivacanaṃ. Iti imāni dve sassatucchedavasena vuttāni. Ito parāni siyantiādīni cattāri saṃsayaparivitakkavasena vuttāni, tāni purimacatukke vuttanayena atthato veditabbāni. Apāhaṃ siyantiādīni pana cattāri ‘‘api nāmāhaṃ bhaveyya’’nti evaṃ patthanākappanavasena vuttāni, tānipi purimacatukke vuttanayeneva veditabbāni. Evametesu –
த்³வே தி³ட்டி²ஸீஸா சத்தாரோ, ஸுத்³த⁴ஸீஸா ஸீஸமூலகா;
Dve diṭṭhisīsā cattāro, suddhasīsā sīsamūlakā;
தயோ தயோதி ஏதானி, அட்டா²ரஸ விபா⁴வயே.
Tayo tayoti etāni, aṭṭhārasa vibhāvaye.
ஏதே ஹி ஸஸ்ஸதுச்சே²த³வஸேன வுத்தா த்³வே தி³ட்டி²ஸீஸா நாம, ‘‘அஸ்மி, ப⁴விஸ்ஸங் ஸியங், அபாஹங் ஸிய’’ந்தி ஏதே சத்தாரோ ஸுத்³த⁴ஸீஸா நாம, ‘‘இத்த²மஸ்மீ’’திஆத³யோ தயோ தயோதி த்³வாத³ஸ ஸீஸமூலகா நாமாதி வேதி³தப்³ப³ங். இத⁴ பாளியங் ரூபாரம்மணாதி³வஸேன தண்ஹா ஆக³தாதி ஆஹ ‘‘அஜ்ஜ²த்திகரூபாதி³னிஸ்ஸிதானீ’’தி. அட்டா²ரஸ தண்ஹாவிசரிதானீதி ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தோ⁴. இமினா அஸ்மீதி இமினா அபி⁴ஸேகஸேனாபச்சாதி³னா ‘‘க²த்தியோ அஹ’’ந்தி மூலபா⁴வதோ ‘‘அஸ்மீ’’தி ஹோதி. ஸேஸங் புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஸங்க³ஹேதி தண்ஹாய யதா²வுத்தவிபா⁴க³ஸ்ஸ ஸங்கி²பனவஸேன ஸங்க³ண்ஹனே கரியமானே. ‘‘ச²யிமே, பி⁴க்க²வே, தண்ஹாகாயா’’திஆதி³ நித்³தே³ஸோ. ‘‘ரூபே தண்ஹா ரூபதண்ஹா’’திஆதி³ நித்³தே³ஸத்தோ². ‘‘காமராக³பா⁴வேனா’’திஆதி³கோ, ‘‘அஜ்ஜ²த்திகஸ்ஸுபாதா³யா’’திஆதி³கோ ச நித்³தே³ஸவித்தா²ரோ. ‘‘ரூபாதீ³ஸு ஆரம்மணேஸு ச²ளேவா’’திஆதி³கோ ஸங்க³ஹோ.
Ete hi sassatucchedavasena vuttā dve diṭṭhisīsā nāma, ‘‘asmi, bhavissaṃ siyaṃ, apāhaṃ siya’’nti ete cattāro suddhasīsā nāma, ‘‘itthamasmī’’tiādayo tayo tayoti dvādasa sīsamūlakā nāmāti veditabbaṃ. Idha pāḷiyaṃ rūpārammaṇādivasena taṇhā āgatāti āha ‘‘ajjhattikarūpādinissitānī’’ti. Aṭṭhārasa taṇhāvicaritānīti ānetvā sambandho. Iminā asmīti iminā abhisekasenāpaccādinā ‘‘khattiyo aha’’nti mūlabhāvato ‘‘asmī’’ti hoti. Sesaṃ pubbe vuttanayeneva veditabbaṃ. Saṅgaheti taṇhāya yathāvuttavibhāgassa saṃkhipanavasena saṅgaṇhane kariyamāne. ‘‘Chayime, bhikkhave, taṇhākāyā’’tiādi niddeso. ‘‘Rūpe taṇhā rūpataṇhā’’tiādi niddesattho. ‘‘Kāmarāgabhāvenā’’tiādiko, ‘‘ajjhattikassupādāyā’’tiādiko ca niddesavitthāro. ‘‘Rūpādīsu ārammaṇesu chaḷevā’’tiādiko saṅgaho.
யஸ்மா சக்கு²த்³வாராதீ³ஸு ஏகேகஸ்மிங் த்³வாரே உப்பஜ்ஜனகவிஞ்ஞாணானி விய அனேகா ஏவ வேத³னா, தஸ்மா தா ராஸிவஸேன ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா ‘‘ச² வேத³னாகாயா’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘வேத³னாஸமூஹா’’தி. நிஸ்ஸயபா⁴வேன உப்பத்தித்³வாரபா⁴வேன நானாபச்சயா ஹொந்தி சக்கு²தா⁴துஆத³யோ, தா குச்சி²னா தா⁴ரெந்தியோ விய போஸெந்தியோ விய ச ஹொந்தீதி தாஸங் மாதுஸதி³ஸதா வுத்தா. சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸஹேதூதி நிஸ்ஸயாதி³சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸபச்சயா. அயந்தி அயங் வேத³னா ‘‘சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா’’திஆதி³னா ஸாதா⁴ரணதோ வுத்தா. எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் வேத³னாபதே³. ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகாதி குஸலாகுஸலவிபாககிரியானங் வஸேன ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகா. ஏவங் விப⁴ங்கே³ ஆக³தனயேன ஸாதா⁴ரணதோ வத்வாபி இதா⁴தி⁴ப்பேதவேத³னமேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘விபாகவஸேன பனா’’திஆதி³மாஹ. சக்கு²ம்ஹி ஸம்ப²ஸ்ஸோதி சக்கு²ம்ஹி நிஸ்ஸயபூ⁴தே உப்பன்னப²ஸ்ஸோ. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸு. யஸ்மா சக்கா²தீ³னி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ க²ந்த⁴னித்³தே³ஸே லக்க²ணாதி³விபா⁴க³தோ, ஆயதனநித்³தே³ஸே விஸேஸதோ, ஸாமஞ்ஞதோ ச ஸத்³த³த்த²த³ஸ்ஸனாதி³வஸேன விபா⁴விதானி, தஸ்மா ‘‘யங் வத்தப்³ப³ங்…பே॰… வுத்தமேவா’’தி ஆஹ.
Yasmā cakkhudvārādīsu ekekasmiṃ dvāre uppajjanakaviññāṇāni viya anekā eva vedanā, tasmā tā rāsivasena ekajjhaṃ gahetvā ‘‘cha vedanākāyā’’ti vuttanti āha ‘‘vedanāsamūhā’’ti. Nissayabhāvena uppattidvārabhāvena nānāpaccayā honti cakkhudhātuādayo, tā kucchinā dhārentiyo viya posentiyo viya ca hontīti tāsaṃ mātusadisatā vuttā. Cakkhusamphassahetūti nissayādicakkhusamphassapaccayā. Ayanti ayaṃ vedanā ‘‘cakkhusamphassajā vedanā’’tiādinā sādhāraṇato vuttā. Etthāti etasmiṃ vedanāpade. Sabbasaṅgāhikāti kusalākusalavipākakiriyānaṃ vasena sabbasaṅgāhikā. Evaṃ vibhaṅge āgatanayena sādhāraṇato vatvāpi idhādhippetavedanameva dassetuṃ ‘‘vipākavasena panā’’tiādimāha. Cakkhumhi samphassoti cakkhumhi nissayabhūte uppannaphasso. Esa nayo sesesu. Yasmā cakkhādīni visuddhimagge khandhaniddese lakkhaṇādivibhāgato, āyatananiddese visesato, sāmaññato ca saddatthadassanādivasena vibhāvitāni, tasmā ‘‘yaṃ vattabbaṃ…pe… vuttamevā’’ti āha.
நமனலக்க²ணந்தி ஆரம்மணாபி⁴முக²ங் ஹுத்வா நமனஸபா⁴வங் தேன வினா அப்பவத்தனதோ. ருப்பனலக்க²ணங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. வேத³னாக்க²ந்தோ⁴ பன ஏகாவ வேத³னா. ஸப்³ப³து³ப்³ப³லசித்தானி நாம பஞ்சவிஞ்ஞாணானி . நனு தத்த² ஜீவிதசித்தட்டி²தியோ ச ஸந்தீதி? ஸச்சங், தாஸங் பன கிச்சங் ந ததா² பாகடங், யதா² சேதனாதீ³னந்தி தே ஏவெத்த² பாளியங் உத்³த⁴டா. யேன மஹந்தபாதுபா⁴வாதி³னா காரணேன. எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் மஹாபூ⁴தனித்³தே³ஸே. அஞ்ஞோ வினிச்ச²யனயோதி ‘‘வசனத்த²தோ கலாபதோ’’திஆதி³னா லக்க²ணாதி³னிச்ச²யதோ அஞ்ஞோ வினிச்ச²யனயோ. நனு ஸோ சதுதா⁴துவவத்தா²னே வுத்தோ, ந ரூபக்க²ந்த⁴னித்³தே³ஸேதி? தத்த² வுத்தேபி ‘‘சதுதா⁴துவவத்தா²னே வுத்தானீ’’தி அதிதே³ஸவஸேன வுத்தத்தா ‘‘ரூபக்க²ந்த⁴னித்³தே³ஸே வுத்தோ’’தி வுத்தங். உபாதா³யாதி படிச்ச. பூ⁴தானி ஹி படிச்ச உப்பஜ்ஜமானங் உபாதா³ரூபங் ‘‘தானி க³ஹெத்வா’’தி வுத்தங் அவிஸ்ஸஜ்ஜனதோ. நிஸ்ஸாயாதிபி ஏகே தேஸங் நிஸ்ஸயபச்சயபா⁴வதோ. புப்³ப³காலகிரியா நாம ஏகங்ஸதோ அபரகாலகிரியாபெக்கா²தி பாட²ஸேஸேன அத்த²ங் வத³தி. விப⁴த்திவிபல்லாஸேன வினா ஏவ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸமூஹத்தே² வா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸமூஹஸம்ப³ந்தே⁴ ஸாமினித்³தே³ஸேன ஸமூஹத்தோ² தீ³பிதோதி தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸமூஹங் உபாதா³யா’’தி. த⁴ம்மஸங்க³ணியங் (த⁴॰ ஸ॰ 584) ஆக³தனயேன ‘‘தேவீஸதிவித⁴’’ந்தி வுத்தங். தத்த² ஹி ஹத³யவத்து² ந நித்³தி³ட்ட²ங், ‘‘யங் ரூபங் நிஸ்ஸாயா’’தி வா பட்டா²னே (பட்டா²ன॰ 1.1.8) ஆக³தத்தா ஹத³யவத்து²ம்பி க³ஹெத்வா ஜாதிரூபபா⁴வேன உபசயஸந்ததியோ ஏகதோ கத்வா ‘‘தேவீஸதிவித⁴’’ந்தி வுத்தங்.
Namanalakkhaṇanti ārammaṇābhimukhaṃ hutvā namanasabhāvaṃ tena vinā appavattanato. Ruppanalakkhaṇaṃ heṭṭhā vuttameva. Vedanākkhandho pana ekāva vedanā. Sabbadubbalacittāni nāma pañcaviññāṇāni . Nanu tattha jīvitacittaṭṭhitiyo ca santīti? Saccaṃ, tāsaṃ pana kiccaṃ na tathā pākaṭaṃ, yathā cetanādīnanti te evettha pāḷiyaṃ uddhaṭā. Yena mahantapātubhāvādinā kāraṇena. Etthāti etasmiṃ mahābhūtaniddese. Añño vinicchayanayoti ‘‘vacanatthato kalāpato’’tiādinā lakkhaṇādinicchayato añño vinicchayanayo. Nanu so catudhātuvavatthāne vutto, na rūpakkhandhaniddeseti? Tattha vuttepi ‘‘catudhātuvavatthāne vuttānī’’ti atidesavasena vuttattā ‘‘rūpakkhandhaniddese vutto’’ti vuttaṃ. Upādāyāti paṭicca. Bhūtāni hi paṭicca uppajjamānaṃ upādārūpaṃ ‘‘tāni gahetvā’’ti vuttaṃ avissajjanato. Nissāyātipi eke tesaṃ nissayapaccayabhāvato. Pubbakālakiriyā nāma ekaṃsato aparakālakiriyāpekkhāti pāṭhasesena atthaṃ vadati. Vibhattivipallāsena vinā eva atthaṃ dassetuṃ ‘‘samūhatthe vā’’tiādi vuttaṃ. Samūhasambandhe sāminiddesena samūhattho dīpitoti taṃ dassento āha ‘‘samūhaṃ upādāyā’’ti. Dhammasaṅgaṇiyaṃ (dha. sa. 584) āgatanayena ‘‘tevīsatividha’’nti vuttaṃ. Tattha hi hadayavatthu na niddiṭṭhaṃ, ‘‘yaṃ rūpaṃ nissāyā’’ti vā paṭṭhāne (paṭṭhāna. 1.1.8) āgatattā hadayavatthumpi gahetvā jātirūpabhāvena upacayasantatiyo ekato katvā ‘‘tevīsatividha’’nti vuttaṃ.
சக்கு²ஸ்ஸ விஞ்ஞாணந்தி வா சக்கு²விஞ்ஞாணங். அஸாதா⁴ரணகாரணேன சாயங் நித்³தே³ஸோ. ‘‘ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாண’’ந்தி எத்த² ஸப்³ப³லோகியவிபாகவிஞ்ஞாணஸ்ஸ க³ஹேதப்³ப³த்தா ‘‘தேபூ⁴மகவிபாகசித்தஸ்ஸேதங் அதி⁴வசன’’ந்தி வுத்தங்.
Cakkhussa viññāṇanti vā cakkhuviññāṇaṃ. Asādhāraṇakāraṇena cāyaṃ niddeso. ‘‘Saṅkhārapaccayā viññāṇa’’nti ettha sabbalokiyavipākaviññāṇassa gahetabbattā ‘‘tebhūmakavipākacittassetaṃ adhivacana’’nti vuttaṃ.
அபி⁴ஸங்க²ரணலக்க²ணோதி ஆயூஹனஸபா⁴வோ. சோபனவஸேனாதி விஞ்ஞத்திஸங்சோபனவஸேன, காயவிஞ்ஞத்தியா ஸமுட்டா²பனவஸேனாதி அத்தோ². வசனபே⁴த³வஸேனாதி வசீபே⁴து³ப்பாத³வஸேன, வசீவிஞ்ஞத்தியா ஸமுட்டா²பனவஸேனாதி அத்தோ². ஏவங் சோபனங் ந ப⁴வெய்யாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ரஹோ நிஸீதி³த்வா சிந்தெந்தஸ்ஸா’’தி வுத்தங். ஏகூனதிங்ஸாதி எத்த² அபி⁴ஞ்ஞாசேதனாவினிமுத்தா ஏவ ஏகூனதிங்ஸ சேதனா வேதி³தப்³பா³ தஸ்ஸா விபாகவிஞ்ஞாணஸ்ஸ பச்சயத்தாபா⁴வதோ.
Abhisaṅkharaṇalakkhaṇoti āyūhanasabhāvo. Copanavasenāti viññattisaṃcopanavasena, kāyaviññattiyā samuṭṭhāpanavasenāti attho. Vacanabhedavasenāti vacībheduppādavasena, vacīviññattiyā samuṭṭhāpanavasenāti attho. Evaṃ copanaṃ na bhaveyyāti dassetuṃ ‘‘raho nisīditvā cintentassā’’ti vuttaṃ. Ekūnatiṃsāti ettha abhiññācetanāvinimuttā eva ekūnatiṃsa cetanā veditabbā tassā vipākaviññāṇassa paccayattābhāvato.
து³க்கே²தி ஏகம்பி இத³ங் பு⁴ம்மவசனங் ஸங்ஸிலேஸனநிஸ்ஸயவிஸயப்³யாபனவஸேன அத்தானங் பி⁴ந்தி³த்வா வினியோக³ங் க³ச்ச²தீதி ‘‘சதூஹி காரணேஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். ஏகோபி ஹி விப⁴த்தினித்³தே³ஸோ அனேகதா⁴ வினியோக³ங் க³ச்ச²தி யதா² தத்³தி⁴தத்தே² உத்தரபத³ஸமாஹாரேதி. தந்தி அஞ்ஞாணங். து³க்க²ஸச்சந்தி ஹத³யவத்து²லக்க²ணங் து³க்க²ஸச்சங். அஸ்ஸாதி அஞ்ஞாணஸ்ஸ. நிஸ்ஸயபச்சயபா⁴வேனாதி புரேஜாதனிஸ்ஸயபா⁴வேன. ஸஹஜாதனிஸ்ஸயபச்சயபா⁴வேன பன தங்ஸஹஜாதா ப²ஸ்ஸாத³யோ வத்தப்³பா³. ஆரம்மணபச்சயபா⁴வேன து³க்க²ஸச்சங் அஸ்ஸ ஆரம்மணந்தி யோஜனா. து³க்க²ஸச்சந்தி உபயோக³ஏகவசனங் . ஏதந்தி அஞ்ஞாணங். தஸ்ஸாதி து³க்க²ஸச்சஸ்ஸ. ‘‘படிச்சா²தே³தீ’’தி எத்த² வுத்தங் படிச்சா²த³னாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யாதா²வா’’திஆதி³ வுத்தங். ஞாணவிப்பயுத்தசித்தேனபி ஏகதே³ஸேன யாதா²வதோ லக்க²ணபடிவேதோ⁴ ஹோதியேவாதி ‘‘யாதா²வலக்க²ணபடிவேத⁴னிவாரணேனா’’தி வத்வா ‘‘ஞாணபவத்தியா செத்த² அப்பதா³னேனா’’தி வுத்தந்தி வத³ந்தி. புரிமங் பன படிவேத⁴ஞாணுப்பத்தியா நிஸேத⁴கதா²த³ஸ்ஸனங், பச்சி²மங் அனுபோ³த⁴ஞாணுப்பத்தியா. ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. எத்தா²தி து³க்க²ஸச்சே.
Dukkheti ekampi idaṃ bhummavacanaṃ saṃsilesananissayavisayabyāpanavasena attānaṃ bhinditvā viniyogaṃ gacchatīti ‘‘catūhi kāraṇehī’’tiādi vuttaṃ. Ekopi hi vibhattiniddeso anekadhā viniyogaṃ gacchati yathā taddhitatthe uttarapadasamāhāreti. Tanti aññāṇaṃ. Dukkhasaccanti hadayavatthulakkhaṇaṃ dukkhasaccaṃ. Assāti aññāṇassa. Nissayapaccayabhāvenāti purejātanissayabhāvena. Sahajātanissayapaccayabhāvena pana taṃsahajātā phassādayo vattabbā. Ārammaṇapaccayabhāvena dukkhasaccaṃ assa ārammaṇanti yojanā. Dukkhasaccanti upayogaekavacanaṃ . Etanti aññāṇaṃ. Tassāti dukkhasaccassa. ‘‘Paṭicchādetī’’ti ettha vuttaṃ paṭicchādanākāraṃ dassetuṃ ‘‘yāthāvā’’tiādi vuttaṃ. Ñāṇavippayuttacittenapi ekadesena yāthāvato lakkhaṇapaṭivedho hotiyevāti ‘‘yāthāvalakkhaṇapaṭivedhanivāraṇenā’’ti vatvā ‘‘ñāṇapavattiyā cettha appadānenā’’ti vuttanti vadanti. Purimaṃ pana paṭivedhañāṇuppattiyā nisedhakathādassanaṃ, pacchimaṃ anubodhañāṇuppattiyā. Evamettha attho veditabbo. Etthāti dukkhasacce.
ஸஹஜாதஸ்ஸ அஞ்ஞாணஸ்ஸ ஸமுத³யஸச்சங் வத்து² ஹோதி நிஸ்ஸயபச்சயபா⁴வதோதி வுத்தங் ‘‘வத்து²தோ’’தி. ஆரம்மணதோதி ஆரம்மணபச்சயபா⁴வேன. யஸ்மா ஸமுத³யஸச்சங் அஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆரம்மணங் ஹோதி, தஸ்மா ‘‘து³க்க²ஸமுத³யே அஞ்ஞாண’’ந்தி வுத்தந்தி அத்தோ². படிச்சா²த³னங் து³க்க²ஸச்சே வுத்தனயமேவ ஏகேனேவ காரணேன இதரேஸங் திண்ணங் அஸம்ப⁴வதோ, கிங் பன ஏதங் ஏகங் காரணந்தி ஆஹ ‘‘படிச்சா²த³னதோ’’தி. இத³ங் வித்தா²ரதோ விபா⁴வேதுங் ‘‘நிரோத⁴படிபதா³னங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். ததா³ரப்³பா⁴தி தங் ஆரப்³ப⁴ தங் ஆரம்மணங் கத்வா. பச்சி²மஞ்ஹி ஸச்சத்³வயந்தி நிரோதோ⁴ மக்³கோ³. தஞ்ஹி நயக³ம்பீ⁴ரத்தா. து³த்³த³ஸந்தி ஸண்ஹஸுகு²மத⁴ம்மத்தா ஸபா⁴வேனேவ க³ம்பீ⁴ரதாய து³த்³த³ஸங் து³விஞ்ஞெய்யங் து³ரவக்³கா³ஹங். தத்தா²தி புரிமே ஸச்சத்³வயே. அந்த⁴பூ⁴தந்தி அந்த⁴காரபூ⁴தங். ந பவத்ததி ஆரம்மணங் காதுங் ந விஸஹதி. வசனீயத்தேனாதி வாசகபா⁴வேன ததா² உபட்டா²னதோ. ஸபா⁴வலக்க²ணஸ்ஸ து³த்³த³ஸத்தாதி பீளனாதி³ஆயூஹனாதி³வஸேன ‘‘இத³ங் து³க்க²ங், அயங் ஸமுத³யோ’’தி (ம॰ நி॰ 484; 3.104) யாதா²வதோ ஸபா⁴வலக்க²ணஸ்ஸ து³த்³த³ஸத்தா து³விஞ்ஞெய்யத்தா புரிமத்³வயங் க³ம்பீ⁴ரங். தத்தா²தி புரிமஸ்மிங் ஸச்சத்³வயே. விபல்லாஸக்³கா³ஹவஸேன பவத்ததீதி ஸுபா⁴தி³விபரீதக்³கா³ஹானங் பச்சயபா⁴வவஸேன அஞ்ஞாணங் பவத்ததி.
Sahajātassa aññāṇassa samudayasaccaṃ vatthu hoti nissayapaccayabhāvatoti vuttaṃ ‘‘vatthuto’’ti. Ārammaṇatoti ārammaṇapaccayabhāvena. Yasmā samudayasaccaṃ aññāṇassa ārammaṇaṃ hoti, tasmā ‘‘dukkhasamudaye aññāṇa’’nti vuttanti attho. Paṭicchādanaṃ dukkhasacce vuttanayameva ekeneva kāraṇena itaresaṃ tiṇṇaṃ asambhavato, kiṃ pana etaṃ ekaṃ kāraṇanti āha ‘‘paṭicchādanato’’ti. Idaṃ vitthārato vibhāvetuṃ ‘‘nirodhapaṭipadānaṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Tadārabbhāti taṃ ārabbha taṃ ārammaṇaṃ katvā. Pacchimañhi saccadvayanti nirodho maggo. Tañhi nayagambhīrattā. Duddasanti saṇhasukhumadhammattā sabhāveneva gambhīratāya duddasaṃ duviññeyyaṃ duravaggāhaṃ. Tatthāti purime saccadvaye. Andhabhūtanti andhakārabhūtaṃ. Na pavattati ārammaṇaṃ kātuṃ na visahati. Vacanīyattenāti vācakabhāvena tathā upaṭṭhānato. Sabhāvalakkhaṇassa duddasattāti pīḷanādiāyūhanādivasena ‘‘idaṃ dukkhaṃ, ayaṃ samudayo’’ti (ma. ni. 484; 3.104) yāthāvato sabhāvalakkhaṇassa duddasattā duviññeyyattā purimadvayaṃ gambhīraṃ. Tatthāti purimasmiṃ saccadvaye. Vipallāsaggāhavasena pavattatīti subhādiviparītaggāhānaṃ paccayabhāvavasena aññāṇaṃ pavattati.
இதா³னி ‘‘து³க்கே² அஞ்ஞாண’’ந்திஆதீ³ஸு பகாரந்தரேனபி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² து³க்கே²தி எத்தாவதாதி ‘‘அஞ்ஞாணந்தி வுச்சமானாய அவிஜ்ஜாய து³க்கே²’’தி எத்தகேன. ஸங்க³ஹதோதி ஸமோதா⁴னதோ. கிச்சதோதி அஸம்படிவேத⁴கிச்சதோ. அஞ்ஞாணமிவாதி விஸயஸபா⁴வங் யாதா²வதோ படிவிஜ்ஜி²துங் அப்பதா³னகிச்சமிவ. ‘‘து³க்கே²’’திஆதி³னா தத்த² அவிஜ்ஜா பவத்ததி, விஸேஸதோ நித்³தி³ட்ட²ங் ஹோதீதி கத்வா ஸப்³ப³த்தே²வ ததா² அவிஸிட்ட²ஸபா⁴வத³ஸ்ஸனங் இத³ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அவிஸேஸதோ பனா’’திஆதி³ வுத்தங்.