Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. બીજનિવગ્ગો

    6. Bījanivaggo

    ૧. વિધૂપનદાયકત્થેરઅપદાનં

    1. Vidhūpanadāyakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ , લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa , lokajeṭṭhassa tādino;

    બીજનિકા 1 મયા દિન્ના, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો.

    Bījanikā 2 mayā dinnā, dvipadindassa tādino.

    .

    2.

    ‘‘સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, પગ્ગહેત્વાન અઞ્જલિં;

    ‘‘Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, paggahetvāna añjaliṃ;

    સમ્બુદ્ધમભિવાદેત્વા, પક્કમિં ઉત્તરામુખો.

    Sambuddhamabhivādetvā, pakkamiṃ uttarāmukho.

    .

    3.

    ‘‘બીજનિં પગ્ગહેત્વાન, સત્થા લોકગ્ગનાયકો 3;

    ‘‘Bījaniṃ paggahetvāna, satthā lokagganāyako 4;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે ઠિતો સન્તો, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe ṭhito santo, imā gāthā abhāsatha.

    .

    4.

    ‘‘‘ઇમિના બીજનિદાનેન, ચિત્તસ્સ પણિધીહિ 5 ચ;

    ‘‘‘Iminā bījanidānena, cittassa paṇidhīhi 6 ca;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, વિનિપાતં ન ગચ્છતિ’.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, vinipātaṃ na gacchati’.

    .

    5.

    ‘‘આરદ્ધવીરિયો પહિતત્તો, ચેતોગુણસમાહિતો;

    ‘‘Āraddhavīriyo pahitatto, cetoguṇasamāhito;

    જાતિયા સત્તવસ્સોહં, અરહત્તં અપાપુણિં.

    Jātiyā sattavassohaṃ, arahattaṃ apāpuṇiṃ.

    .

    6.

    ‘‘સટ્ઠિકપ્પસહસ્સમ્હિ, બીજમાનસનામકા;

    ‘‘Saṭṭhikappasahassamhi, bījamānasanāmakā;

    સોળસાસિંસુ રાજાનો, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Soḷasāsiṃsu rājāno, cakkavattī mahabbalā.

    .

    7.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા વિધૂપનદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā vidhūpanadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    વિધૂપનદાયકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Vidhūpanadāyakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. વીજનિકા (સી॰ સ્યા॰)
    2. vījanikā (sī. syā.)
    3. લોકે અનુત્તરો (સી॰)
    4. loke anuttaro (sī.)
    5. ચેતનાપણિધીહિ (અઞ્ઞત્થ)
    6. cetanāpaṇidhīhi (aññattha)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. વિધૂપનદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Vidhūpanadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact