Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૪૬] ૯. વિધુરજાતકવણ્ણના
[546] 9. Vidhurajātakavaṇṇanā
ચતુપોસથકણ્ડં
Catuposathakaṇḍaṃ
પણ્ડુ કિસિયાસિ દુબ્બલાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો અત્તનો પઞ્ઞાપારમિં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસઞ્હિ ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, સત્થા મહાપઞ્ઞો પુથુપઞ્ઞો ગમ્ભીરપઞ્ઞો જવનપઞ્ઞો હાસપઞ્ઞો તિક્ખપઞ્ઞો નિબ્બેધિકપઞ્ઞો પરપ્પવાદમદ્દનો, અત્તનો પઞ્ઞાનુભાવેન ખત્તિયપણ્ડિતાદીહિ અભિસઙ્ખતે સુખુમપઞ્હે ભિન્દિત્વા તે દમેત્વા નિબ્બિસેવને કત્વા તીસુ સરણેસુ ચેવ સીલેસુ ચ પતિટ્ઠાપેત્વા અમતગામિમગ્ગં પટિપાદેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘અનચ્છરિયં, ભિક્ખવે, યં તથાગતો પરમાભિસમ્બોધિપ્પત્તો પરપ્પવાદં ભિન્દિત્વા ખત્તિયાદયો દમેય્ય. પુરિમભવસ્મિઞ્હિ બોધિઞાણં પરિયેસન્તોપિ તથાગતો પઞ્ઞવા પરપ્પવાદમદ્દનોયેવ. તથા હિ અહં વિધુરકાલે સટ્ઠિયોજનુબ્બેધે કાળપબ્બતમુદ્ધનિ પુણ્ણકં નામ યક્ખસેનાપતિં અત્તનો ઞાણબલેનેવ દમેત્વા નિબ્બિસેવનં કત્વા પઞ્ચસીલેસુ પતિટ્ઠાપેન્તો અત્તનો જીવિતં દાપેસિ’’ન્તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.
Paṇḍukisiyāsi dubbalāti idaṃ satthā jetavane viharanto attano paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, satthā mahāpañño puthupañño gambhīrapañño javanapañño hāsapañño tikkhapañño nibbedhikapañño parappavādamaddano, attano paññānubhāvena khattiyapaṇḍitādīhi abhisaṅkhate sukhumapañhe bhinditvā te dametvā nibbisevane katvā tīsu saraṇesu ceva sīlesu ca patiṭṭhāpetvā amatagāmimaggaṃ paṭipādesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, yaṃ tathāgato paramābhisambodhippatto parappavādaṃ bhinditvā khattiyādayo dameyya. Purimabhavasmiñhi bodhiñāṇaṃ pariyesantopi tathāgato paññavā parappavādamaddanoyeva. Tathā hi ahaṃ vidhurakāle saṭṭhiyojanubbedhe kāḷapabbatamuddhani puṇṇakaṃ nāma yakkhasenāpatiṃ attano ñāṇabaleneva dametvā nibbisevanaṃ katvā pañcasīlesu patiṭṭhāpento attano jīvitaṃ dāpesi’’nti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
અતીતે કુરુરટ્ઠે ઇન્દપત્થનગરે ધનઞ્ચયકોરબ્યો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. વિધુરપણ્ડિતો નામ અમચ્ચો તસ્સ અત્થધમ્માનુસાસકો અહોસિ. સો મધુરકથો મહાધમ્મકથિકો સકલજમ્બુદીપે રાજાનો હત્થિકન્તવીણાસરેન પલુદ્ધહત્થિનો વિય અત્તનો મધુરધમ્મદેસનાય પલોભેત્વા તેસં સકસકરજ્જાનિ ગન્તું અદદમાનો બુદ્ધલીલાય મહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેન્તો મહન્તેન યસેન તસ્મિં નગરે પટિવસિ.
Atīte kururaṭṭhe indapatthanagare dhanañcayakorabyo nāma rājā rajjaṃ kāresi. Vidhurapaṇḍito nāma amacco tassa atthadhammānusāsako ahosi. So madhurakatho mahādhammakathiko sakalajambudīpe rājāno hatthikantavīṇāsarena paluddhahatthino viya attano madhuradhammadesanāya palobhetvā tesaṃ sakasakarajjāni gantuṃ adadamāno buddhalīlāya mahājanassa dhammaṃ desento mahantena yasena tasmiṃ nagare paṭivasi.
તદા હિ બારાણસિયમ્પિ ગિહિસહાયકા ચત્તારો બ્રાહ્મણમહાસાલા મહલ્લકકાલે કામેસુ આદીનવં દિસ્વા હિમવન્તં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા વનમૂલફલાહારા તત્થેવ ચિરં વસિત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય ચારિકં ચરમાના અઙ્ગરટ્ઠે કાલચમ્પાનગરં પત્વા રાજુય્યાને વસિત્વા પુનદિવસે ભિક્ખાય નગરં પવિસિંસુ. તત્થ ચત્તારો સહાયકા કુટુમ્બિકા તેસં ઇરિયાપથેસુ પસીદિત્વા વન્દિત્વા ભિક્ખાભાજનં ગહેત્વા એકેકં અત્તનો નિવેસને નિસીદાપેત્વા પણીતેન આહારેન પરિવિસિત્વા પટિઞ્ઞં ગાહાપેત્વા ઉય્યાનેયેવ વાસાપેસું. તે ચત્તારો તાપસા ચતુન્નં કુટુમ્બિકાનં ગેહેસુ નિબદ્ધં ભુઞ્જિત્વા દિવાવિહારત્થાય એકો તાપસો તાવતિંસભવનં ગચ્છતિ, એકો નાગભવનં, એકો સુપણ્ણભવનં, એકો કોરબ્યરઞ્ઞો મિગાજિનઉય્યાનં ગચ્છતિ. તેસુ યો દેવલોકં ગન્ત્વા દિવાવિહારં કરોતિ, સો સક્કસ્સ યસં ઓલોકેત્વા અત્તનો ઉપટ્ઠાકસ્સ તમેવ વણ્ણેતિ. યો નાગભવનં ગન્ત્વા દિવાવિહારં કરોતિ, સો નાગરાજસ્સ સમ્પત્તિં ઓલોકેત્વા અત્તનો ઉપટ્ઠાકસ્સ તમેવ વણ્ણેતિ. યો સુપણ્ણભવનં ગન્ત્વા દિવાવિહારં કરોતિ, સો સુપણ્ણરાજસ્સ વિભૂતિં ઓલોકેત્વા અત્તનો ઉપટ્ઠાકસ્સ તમેવ વણ્ણેતિ. યો ધનઞ્ચયકોરબ્યરાજસ્સ ઉય્યાનં ગન્ત્વા દિવાવિહારં કરોતિ, સો ધનઞ્ચયકોરબ્યરઞ્ઞો સિરિસોભગ્ગં ઓલોકેત્વા અત્તનો ઉપટ્ઠાકસ્સ તમેવ વણ્ણેતિ.
Tadā hi bārāṇasiyampi gihisahāyakā cattāro brāhmaṇamahāsālā mahallakakāle kāmesu ādīnavaṃ disvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā vanamūlaphalāhārā tattheva ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya cārikaṃ caramānā aṅgaraṭṭhe kālacampānagaraṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase bhikkhāya nagaraṃ pavisiṃsu. Tattha cattāro sahāyakā kuṭumbikā tesaṃ iriyāpathesu pasīditvā vanditvā bhikkhābhājanaṃ gahetvā ekekaṃ attano nivesane nisīdāpetvā paṇītena āhārena parivisitvā paṭiññaṃ gāhāpetvā uyyāneyeva vāsāpesuṃ. Te cattāro tāpasā catunnaṃ kuṭumbikānaṃ gehesu nibaddhaṃ bhuñjitvā divāvihāratthāya eko tāpaso tāvatiṃsabhavanaṃ gacchati, eko nāgabhavanaṃ, eko supaṇṇabhavanaṃ, eko korabyarañño migājinauyyānaṃ gacchati. Tesu yo devalokaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so sakkassa yasaṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti. Yo nāgabhavanaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so nāgarājassa sampattiṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti. Yo supaṇṇabhavanaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so supaṇṇarājassa vibhūtiṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti. Yo dhanañcayakorabyarājassa uyyānaṃ gantvā divāvihāraṃ karoti, so dhanañcayakorabyarañño sirisobhaggaṃ oloketvā attano upaṭṭhākassa tameva vaṇṇeti.
તે ચત્તારોપિ જના તં તદેવ ઠાનં પત્થેત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા આયુપરિયોસાને એકો સક્કો હુત્વા નિબ્બત્તિ, એકો સપુત્તદારો નાગભવને નાગરાજા હુત્વા નિબ્બત્તિ, એકો સુપણ્ણભવને સિમ્બલિવિમાને સુપણ્ણરાજા હુત્વા નિબ્બત્તિ. એકો ધનઞ્ચયકોરબ્યરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિ. તેપિ તાપસા અપરિહીનજ્ઝાના કાલં કત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તિંસુ. કોરબ્યકુમારો વુડ્ઢિમન્વાય પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે પતિટ્ઠહિત્વા ધમ્મેન સમેન રજ્જં કારેસિ. સો પન જૂતવિત્તકો અહોસિ. સો વિધુરપણ્ડિતસ્સ ઓવાદે ઠત્વા દાનં દેતિ, સીલં રક્ખતિ, ઉપોસથં ઉપવસતિ.
Te cattāropi janā taṃ tadeva ṭhānaṃ patthetvā dānādīni puññāni katvā āyupariyosāne eko sakko hutvā nibbatti, eko saputtadāro nāgabhavane nāgarājā hutvā nibbatti, eko supaṇṇabhavane simbalivimāne supaṇṇarājā hutvā nibbatti. Eko dhanañcayakorabyarañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Tepi tāpasā aparihīnajjhānā kālaṃ katvā brahmaloke nibbattiṃsu. Korabyakumāro vuḍḍhimanvāya pitu accayena rajje patiṭṭhahitvā dhammena samena rajjaṃ kāresi. So pana jūtavittako ahosi. So vidhurapaṇḍitassa ovāde ṭhatvā dānaṃ deti, sīlaṃ rakkhati, uposathaṃ upavasati.
સો એકદિવસં સમાદિન્નુપોસથો ‘‘વિવેકમનુબ્રૂહિસ્સામી’’તિ ઉય્યાનં ગન્ત્વા મનુઞ્ઞટ્ઠાને નિસીદિત્વા સમણધમ્મં અકાસિ. સક્કોપિ સમાદિન્નુપોસથો ‘‘દેવલોકે પલિબોધો હોતી’’તિ મનુસ્સલોકે તમેવ ઉય્યાનં આગન્ત્વા એકસ્મિં મનુઞ્ઞટ્ઠાને નિસીદિત્વા સમણધમ્મં અકાસિ. વરુણનાગરાજાપિ સમાદિન્નુપોસથો ‘‘નાગભવને પલિબોધો હોતી’’તિ તત્થેવાગન્ત્વા એકસ્મિં મનુઞ્ઞટ્ઠાને નિસીદિત્વા સમણધમ્મં અકાસિ. સુપણ્ણરાજાપિ સમાદિન્નુપોસથો ‘‘સુપણ્ણભવને પલિબોધો હોતી’’તિ તત્થેવાગન્ત્વા એકસ્મિં મનુઞ્ઞટ્ઠાને નિસીદિત્વા સમણધમ્મં અકાસિ. તેપિ ચત્તારો જના સાયન્હસમયે સકટ્ઠાનેહિ નિક્ખમિત્વા મઙ્ગલપોક્ખરણિતીરે સમાગન્ત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં ઓલોકેત્વા પુબ્બસિનેહવસેન સમગ્ગા સમ્મોદમાના હુત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં મેત્તચિત્તં ઉપટ્ઠપેત્વા મધુરપટિસન્થારં કરિંસુ. તેસુ સક્કો મઙ્ગલસિલાપટ્ટે નિસીદિ, ઇતરેપિ અત્તનો અત્તનો યુત્તાસનં ઞત્વા નિસીદિંસુ. અથ ને સક્કો આહ ‘‘મયં ચત્તારોપિ રાજાનોવ , અમ્હેસુ પન કસ્સ સીલં મહન્ત’’ન્તિ? અથ નં વરુણનાગરાજા આહ ‘‘તુમ્હાકં તિણ્ણં જનાનં સીલતો મય્હં સીલં મહન્ત’’ન્તિ. ‘‘કિમેત્થ કારણ’’ન્તિ? ‘‘અયં સુપણ્ણરાજા અમ્હાકં જાતાનમ્પિ અજાતાનમ્પિ પચ્ચામિત્તોવ, અહં એવરૂપં અમ્હાકં જીવિતક્ખયકરં પચ્ચામિત્તં દિસ્વાપિ કોધં ન કરોમિ, ઇમિના કારણેન મમ સીલં મહન્ત’’ન્તિ વત્વા ઇદં દસકનિપાતે ચતુપોસથજાતકે પઠમં ગાથમાહ –
So ekadivasaṃ samādinnuposatho ‘‘vivekamanubrūhissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Sakkopi samādinnuposatho ‘‘devaloke palibodho hotī’’ti manussaloke tameva uyyānaṃ āgantvā ekasmiṃ manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Varuṇanāgarājāpi samādinnuposatho ‘‘nāgabhavane palibodho hotī’’ti tatthevāgantvā ekasmiṃ manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Supaṇṇarājāpi samādinnuposatho ‘‘supaṇṇabhavane palibodho hotī’’ti tatthevāgantvā ekasmiṃ manuññaṭṭhāne nisīditvā samaṇadhammaṃ akāsi. Tepi cattāro janā sāyanhasamaye sakaṭṭhānehi nikkhamitvā maṅgalapokkharaṇitīre samāgantvā aññamaññaṃ oloketvā pubbasinehavasena samaggā sammodamānā hutvā aññamaññaṃ mettacittaṃ upaṭṭhapetvā madhurapaṭisanthāraṃ kariṃsu. Tesu sakko maṅgalasilāpaṭṭe nisīdi, itarepi attano attano yuttāsanaṃ ñatvā nisīdiṃsu. Atha ne sakko āha ‘‘mayaṃ cattāropi rājānova , amhesu pana kassa sīlaṃ mahanta’’nti? Atha naṃ varuṇanāgarājā āha ‘‘tumhākaṃ tiṇṇaṃ janānaṃ sīlato mayhaṃ sīlaṃ mahanta’’nti. ‘‘Kimettha kāraṇa’’nti? ‘‘Ayaṃ supaṇṇarājā amhākaṃ jātānampi ajātānampi paccāmittova, ahaṃ evarūpaṃ amhākaṃ jīvitakkhayakaraṃ paccāmittaṃ disvāpi kodhaṃ na karomi, iminā kāraṇena mama sīlaṃ mahanta’’nti vatvā idaṃ dasakanipāte catuposathajātake paṭhamaṃ gāthamāha –
‘‘યો કોપનેય્યે ન કરોતિ કોપં, ન કુજ્ઝતિ સપ્પુરિસો કદાચિ;
‘‘Yo kopaneyye na karoti kopaṃ, na kujjhati sappuriso kadāci;
કુદ્ધોપિ સો નાવિકરોતિ કોપં, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૨૪);
Kuddhopi so nāvikaroti kopaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.24);
તત્થ યોતિ ખત્તિયાદીસુ યો કોચિ. કોપનેય્યેતિ કુજ્ઝિતબ્બયુત્તકે પુગ્ગલે ખન્તીવાદીતાપસો વિય કોપં ન કરોતિ. કદાચીતિ યો કિસ્મિઞ્ચિ કાલે ન કુજ્ઝતેવ. કુદ્ધોપીતિ સચે પન સો સપ્પુરિસો કુજ્ઝતિ, અથ કુદ્ધોપિ તં કોપં નાવિકરોતિ ચૂળબોધિતાપસો વિય. તં વે નરન્તિ મહારાજાનો તં વે પુરિસં સમિતપાપતાય લોકે પણ્ડિતા ‘‘સમણ’’ન્તિ કથેન્તિ. ઇમે પન ગુણા મયિ સન્તિ, તસ્મા મમેવ સીલં મહન્તન્તિ.
Tattha yoti khattiyādīsu yo koci. Kopaneyyeti kujjhitabbayuttake puggale khantīvādītāpaso viya kopaṃ na karoti. Kadācīti yo kismiñci kāle na kujjhateva. Kuddhopīti sace pana so sappuriso kujjhati, atha kuddhopi taṃ kopaṃ nāvikaroti cūḷabodhitāpaso viya. Taṃ ve naranti mahārājāno taṃ ve purisaṃ samitapāpatāya loke paṇḍitā ‘‘samaṇa’’nti kathenti. Ime pana guṇā mayi santi, tasmā mameva sīlaṃ mahantanti.
તં સુત્વા સુપણ્ણરાજા ‘‘અયં નાગો મમ અગ્ગભક્ખો, યસ્મા પનાહં એવરૂપં અગ્ગભક્ખં દિસ્વાપિ ખુદં અધિવાસેત્વા આહારહેતુ પાપં ન કરોમિ, તસ્મા મમેવ સીલં મહન્ત’’ન્તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā supaṇṇarājā ‘‘ayaṃ nāgo mama aggabhakkho, yasmā panāhaṃ evarūpaṃ aggabhakkhaṃ disvāpi khudaṃ adhivāsetvā āhārahetu pāpaṃ na karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahanta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
‘‘ઊનૂદરો યો સહતે જિઘચ્છં, દન્તો તપસ્સી મિતપાનભોજનો;
‘‘Ūnūdaro yo sahate jighacchaṃ, danto tapassī mitapānabhojano;
આહારહેતુ ન કરોતિ પાપં, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૨૫);
Āhārahetu na karoti pāpaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.25);
તત્થ દન્તોતિ ઇન્દ્રિયદમનેન સમન્નાગતો. તપસ્સીતિ તપનિસ્સિતકો. આહારહેતૂતિ અતિજિઘચ્છપિળિતોપિ યો પાપં લામકકમ્મં ન કરોતિ ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરો વિય. અહં પનજ્જ આહારહેતુ પાપં ન કરોમિ, તસ્મા મમેવ સીલં મહન્તન્તિ.
Tattha dantoti indriyadamanena samannāgato. Tapassīti tapanissitako. Āhārahetūti atijighacchapiḷitopi yo pāpaṃ lāmakakammaṃ na karoti dhammasenāpatisāriputtatthero viya. Ahaṃ panajja āhārahetu pāpaṃ na karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahantanti.
તતો સક્કો દેવરાજા ‘‘અહં નાનપ્પકારં સુખપદટ્ઠાનં દેવલોકસમ્પત્તિં પહાય સીલરક્ખણત્થાય મનુસ્સલોકં આગતો, તસ્મા મમેવ સીલં મહન્ત’’ન્તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Tato sakko devarājā ‘‘ahaṃ nānappakāraṃ sukhapadaṭṭhānaṃ devalokasampattiṃ pahāya sīlarakkhaṇatthāya manussalokaṃ āgato, tasmā mameva sīlaṃ mahanta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
‘‘ખિડ્ડં રતિં વિપ્પજહિત્વાન સબ્બં, ન ચાલિકં ભાસતિ કિઞ્ચિ લોકે;
‘‘Khiḍḍaṃ ratiṃ vippajahitvāna sabbaṃ, na cālikaṃ bhāsati kiñci loke;
વિભૂસટ્ઠાના વિરતો મેથુનસ્મા, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૨૬);
Vibhūsaṭṭhānā virato methunasmā, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.26);
તત્થ ખિડ્ડન્તિ કાયિકવાચસિકખિડ્ડં. રતિન્તિ દિબ્બકામગુણરતિં. કિઞ્ચીતિ અપ્પમત્તકમ્પિ. વિભૂસટ્ઠાનાતિ મંસવિભૂસા છવિવિભૂસાતિ દ્વે વિભૂસા. તત્થ અજ્ઝોહરણીયાહારો મંસવિભૂસા નામ, માલાગન્ધાદીનિ છવિવિભૂસા નામ, યેન અકુસલચિત્તેન ધારીયતિ, તં તસ્સ ઠાનં, તતો વિરતો મેથુનસેવનતો ચ યો પટિવિરતો. તં વે નરં સમણમાહુ લોકેતિ અહં અજ્જ દેવચ્છરાયો પહાય ઇધાગન્ત્વા સમણધમ્મં કરોમિ, તસ્મા મમેવ સીલં મહન્તન્તિ. એવં સક્કોપિ અત્તનો સીલમેવ વણ્ણેતિ.
Tattha khiḍḍanti kāyikavācasikakhiḍḍaṃ. Ratinti dibbakāmaguṇaratiṃ. Kiñcīti appamattakampi. Vibhūsaṭṭhānāti maṃsavibhūsā chavivibhūsāti dve vibhūsā. Tattha ajjhoharaṇīyāhāro maṃsavibhūsā nāma, mālāgandhādīni chavivibhūsā nāma, yena akusalacittena dhārīyati, taṃ tassa ṭhānaṃ, tato virato methunasevanato ca yo paṭivirato. Taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loketi ahaṃ ajja devaccharāyo pahāya idhāgantvā samaṇadhammaṃ karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahantanti. Evaṃ sakkopi attano sīlameva vaṇṇeti.
તં સુત્વા ધનઞ્ચયરાજા ‘‘અહં અજ્જ મહન્તં પરિગ્ગહં સોળસસહસ્સનાટકિત્થિપરિપુણ્ણં અન્તેપુરં ચજિત્વા ઉય્યાને સમણધમ્મં કરોમિ, તસ્મા મમેવ સીલં મહન્ત’’ન્તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā dhanañcayarājā ‘‘ahaṃ ajja mahantaṃ pariggahaṃ soḷasasahassanāṭakitthiparipuṇṇaṃ antepuraṃ cajitvā uyyāne samaṇadhammaṃ karomi, tasmā mameva sīlaṃ mahanta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
‘‘પરિગ્ગહં લોભધમ્મઞ્ચ સબ્બં, યો વે પરિઞ્ઞાય પરિચ્ચજેતિ;
‘‘Pariggahaṃ lobhadhammañca sabbaṃ, yo ve pariññāya pariccajeti;
દન્તં ઠિતત્તં અમમં નિરાસં, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૨૭);
Dantaṃ ṭhitattaṃ amamaṃ nirāsaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.27);
તત્થ પરિગ્ગહન્તિ નાનપ્પકારં વત્થુકામં. લોભધમ્મન્તિ તસ્મિં ઉપ્પજ્જનતણ્હં. પરિઞ્ઞાયાતિ ઞાતપરિઞ્ઞા, તીરણપરિઞ્ઞા, પહાનપરિઞ્ઞાતિ ઇમાહિ તીહિ પરિઞ્ઞાહિ પરિજાનિત્વા. તત્થ ખન્ધાદીનં દુક્ખાદિસભાવજાનનં ઞાતપરિઞ્ઞા, તેસુ અગુણં ઉપધારેત્વા તીરણં તીરણપરિઞ્ઞા, તેસુ દોસં દિસ્વા છન્દરાગસ્સાપકડ્ઢનં પહાનપરિઞ્ઞા. યો ઇમાહિ તીહિ પરિઞ્ઞાહિ જાનિત્વા વત્થુકામકિલેસકામે પરિચ્ચજતિ, છડ્ડેત્વા ગચ્છતિ. દન્તન્તિ નિબ્બિસેવનં. ઠિતત્તન્તિ મિચ્છાવિતક્કાભાવેન ઠિતસભાવં. અમમન્તિ અહન્તિ મમાયનતણ્હારહિતં. નિરાસન્તિ પુત્તદારાદીસુ નિચ્છન્દરાગં. તં વે નરન્તિ તં એવરૂપં પુગ્ગલં ‘‘સમણ’’ન્તિ વદન્તિ.
Tattha pariggahanti nānappakāraṃ vatthukāmaṃ. Lobhadhammanti tasmiṃ uppajjanataṇhaṃ. Pariññāyāti ñātapariññā, tīraṇapariññā, pahānapariññāti imāhi tīhi pariññāhi parijānitvā. Tattha khandhādīnaṃ dukkhādisabhāvajānanaṃ ñātapariññā, tesu aguṇaṃ upadhāretvā tīraṇaṃ tīraṇapariññā, tesu dosaṃ disvā chandarāgassāpakaḍḍhanaṃ pahānapariññā. Yo imāhi tīhi pariññāhi jānitvā vatthukāmakilesakāme pariccajati, chaḍḍetvā gacchati. Dantanti nibbisevanaṃ. Ṭhitattanti micchāvitakkābhāvena ṭhitasabhāvaṃ. Amamanti ahanti mamāyanataṇhārahitaṃ. Nirāsanti puttadārādīsu nicchandarāgaṃ. Taṃ ve naranti taṃ evarūpaṃ puggalaṃ ‘‘samaṇa’’nti vadanti.
ઇતિ તે સબ્બેપિ અત્તનો અત્તનો સીલમેવ મહન્તન્તિ વણ્ણેત્વા સક્કાદયો ધનઞ્ચયં પુચ્છિંસુ ‘‘અત્થિ પન, મહારાજ, કોચિ તુમ્હાકં સન્તિકે પણ્ડિતો, યો નો ઇમં કઙ્ખં વિનોદેય્યા’’તિ . ‘‘આમ, મહારાજાનો મમ અત્થધમ્માનુસાસકો મહાપઞ્ઞો અસમધુરો વિધુરપણ્ડિતો નામ અત્થિ, સો નો ઇમં કઙ્ખં વિનોદેસ્સતિ, તસ્સ સન્તિકં ગચ્છામા’’તિ. અથ તે સબ્બે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિંસુ. અથ સબ્બેપિ ઉય્યાના નિક્ખમિત્વા ધમ્મસભં ગન્ત્વા પલ્લઙ્કં અલઙ્કારાપેત્વા બોધિસત્તં પલ્લઙ્કવરમજ્ઝે નિસીદાપેત્વા પટિસન્થારં કત્વા એકમન્તં નિસિન્ના ‘‘પણ્ડિત, અમ્હાકં કઙ્ખા ઉપ્પન્ના, તં નો વિનોદેહી’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહંસુ –
Iti te sabbepi attano attano sīlameva mahantanti vaṇṇetvā sakkādayo dhanañcayaṃ pucchiṃsu ‘‘atthi pana, mahārāja, koci tumhākaṃ santike paṇḍito, yo no imaṃ kaṅkhaṃ vinodeyyā’’ti . ‘‘Āma, mahārājāno mama atthadhammānusāsako mahāpañño asamadhuro vidhurapaṇḍito nāma atthi, so no imaṃ kaṅkhaṃ vinodessati, tassa santikaṃ gacchāmā’’ti. Atha te sabbe ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu. Atha sabbepi uyyānā nikkhamitvā dhammasabhaṃ gantvā pallaṅkaṃ alaṅkārāpetvā bodhisattaṃ pallaṅkavaramajjhe nisīdāpetvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisinnā ‘‘paṇḍita, amhākaṃ kaṅkhā uppannā, taṃ no vinodehī’’ti vatvā imaṃ gāthamāhaṃsu –
‘‘પુચ્છામ કત્તારમનોમપઞ્ઞં, કથાસુ નો વિગ્ગહો અત્થિ જાતો;
‘‘Pucchāma kattāramanomapaññaṃ, kathāsu no viggaho atthi jāto;
છિન્દજ્જ કઙ્ખં વિચિકિચ્છિતાનિ, તદજ્જ કઙ્ખં વિતરેમુ સબ્બે’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૨૮);
Chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitāni, tadajja kaṅkhaṃ vitaremu sabbe’’ti. (jā. 1.10.28);
તત્થ કત્તારન્તિ કત્તબ્બયુત્તકકારકં. વિગ્ગહો અત્થિ જાતોતિ એકો સીલવિગ્ગહો સીલવિવાદો ઉપ્પન્નો અત્થિ. છિન્દજ્જાતિ અમ્હાકં તં કઙ્ખં તાનિ ચ વિચિકિચ્છિતાનિ વજિરેન સિનેરું પહરન્તો વિય અજ્જ છિન્દ. વિતરેમૂતિ વિતરેય્યામ.
Tattha kattāranti kattabbayuttakakārakaṃ. Viggaho atthi jātoti eko sīlaviggaho sīlavivādo uppanno atthi. Chindajjāti amhākaṃ taṃ kaṅkhaṃ tāni ca vicikicchitāni vajirena sineruṃ paharanto viya ajja chinda. Vitaremūti vitareyyāma.
પણ્ડિતો તેસં કથં સુત્વા ‘‘મહારાજાનો તુમ્હાકં સીલં નિસ્સાય ઉપ્પન્નં વિવાદકથં સુકથિતદુક્કથિતં જાનિસ્સામી’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Paṇḍito tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘mahārājāno tumhākaṃ sīlaṃ nissāya uppannaṃ vivādakathaṃ sukathitadukkathitaṃ jānissāmī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
‘‘યે પણ્ડિતા અત્થદસા ભવન્તિ, ભાસન્તિ તે યોનિસો તત્થ કાલે;
‘‘Ye paṇḍitā atthadasā bhavanti, bhāsanti te yoniso tattha kāle;
કથં નુ કથાનં અભાસિતાનં, અત્થં નયેય્યું કુસલા જનિન્દા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૨૯);
Kathaṃ nu kathānaṃ abhāsitānaṃ, atthaṃ nayeyyuṃ kusalā janindā’’ti. (jā. 1.10.29);
તત્થ અત્થદસાતિ અત્થદસ્સનસમત્થા. તત્થ કાલેતિ તસ્મિં વિગ્ગહે આરોચિતે યુત્તપ્પયુત્તકાલે તે પણ્ડિતા તમત્થં આચિક્ખન્તા યોનિસો ભાસન્તિ. અત્થં નયેય્યું કુસલાતિ કુસલા છેકાપિ સમાના અભાસિતાનં કથાનં કથં નુ અત્થં ઞાણેન નયેય્યું ઉપપરિક્ખેય્યું. જનિન્દાતિ રાજાનો આલપતિ. તસ્મા ઇદં તાવ મે વદેથ.
Tattha atthadasāti atthadassanasamatthā. Tattha kāleti tasmiṃ viggahe ārocite yuttappayuttakāle te paṇḍitā tamatthaṃ ācikkhantā yoniso bhāsanti. Atthaṃ nayeyyuṃ kusalāti kusalā chekāpi samānā abhāsitānaṃ kathānaṃ kathaṃ nu atthaṃ ñāṇena nayeyyuṃ upaparikkheyyuṃ. Janindāti rājāno ālapati. Tasmā idaṃ tāva me vadetha.
‘‘કથં હવે ભાસતિ નાગરાજા, ગરુળો પન વેનતેય્યો કિમાહ;
‘‘Kathaṃ have bhāsati nāgarājā, garuḷo pana venateyyo kimāha;
ગન્ધબ્બરાજા પન કિં વદેતિ, કથં પન કુરૂનં રાજસેટ્ઠો’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૩૦);
Gandhabbarājā pana kiṃ vadeti, kathaṃ pana kurūnaṃ rājaseṭṭho’’ti. (jā. 1.10.30);
તત્થ ગન્ધબ્બરાજાતિ સક્કં સન્ધાયાહ.
Tattha gandhabbarājāti sakkaṃ sandhāyāha.
અથસ્સ તે ઇમં ગાથમાહંસુ –
Athassa te imaṃ gāthamāhaṃsu –
‘‘ખન્તિં હવે ભાસતિ નાગરાજા, અપ્પાહારં ગરુળો વેનતેય્યો;
‘‘Khantiṃ have bhāsati nāgarājā, appāhāraṃ garuḷo venateyyo;
ગન્ધબ્બરાજા રતિવિપ્પહાનં, અકિઞ્ચનં કુરૂનં રાજસેટ્ઠો’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૩૧);
Gandhabbarājā rativippahānaṃ, akiñcanaṃ kurūnaṃ rājaseṭṭho’’ti. (jā. 1.10.31);
તસ્સત્થો – પણ્ડિત, નાગરાજા તાવ કોપનેય્યેપિ પુગ્ગલે અકુપ્પનસઙ્ખાતં અધિવાસનખન્તિં વણ્ણેતિ, ગરુળો અપ્પાહારતાસઙ્ખાતં આહારહેતુ પાપસ્સ અકરણં, સક્કો પઞ્ચકામગુણરતીનં વિપ્પહાનં, કુરુરાજા નિપ્પલિબોધભાવં વણ્ણેતીતિ.
Tassattho – paṇḍita, nāgarājā tāva kopaneyyepi puggale akuppanasaṅkhātaṃ adhivāsanakhantiṃ vaṇṇeti, garuḷo appāhāratāsaṅkhātaṃ āhārahetu pāpassa akaraṇaṃ, sakko pañcakāmaguṇaratīnaṃ vippahānaṃ, kururājā nippalibodhabhāvaṃ vaṇṇetīti.
અથ તેસં કથં સુત્વા મહાસત્તો ઇમં ગાથમાહ –
Atha tesaṃ kathaṃ sutvā mahāsatto imaṃ gāthamāha –
‘‘સબ્બાનિ એતાનિ સુભાસિતાનિ, ન હેત્થ દુબ્ભાસિતમત્થિ કિઞ્ચિ;
‘‘Sabbāni etāni subhāsitāni, na hettha dubbhāsitamatthi kiñci;
યસ્મિઞ્ચ એતાનિ પતિટ્ઠિતાનિ, અરાવ નાભ્યા સુસમોહિતાનિ;
Yasmiñca etāni patiṭṭhitāni, arāva nābhyā susamohitāni;
ચતુબ્ભિ ધમ્મેહિ સમઙ્ગિભૂતં, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૩૨);
Catubbhi dhammehi samaṅgibhūtaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke’’ti. (jā. 1.10.32);
તત્થ એતાનીતિ એતાનિ ચત્તારિપિ ગુણજાતાનિ યસ્મિં પુગ્ગલે સકટનાભિયં સુટ્ઠુ સમોહિતાનિ અરા વિય પતિટ્ઠિતાનિ, ચતૂહિપેતેહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતં પુગ્ગલં પણ્ડિતા ‘‘સમણ’’ન્તિ આહુ લોકેતિ.
Tattha etānīti etāni cattāripi guṇajātāni yasmiṃ puggale sakaṭanābhiyaṃ suṭṭhu samohitāni arā viya patiṭṭhitāni, catūhipetehi dhammehi samannāgataṃ puggalaṃ paṇḍitā ‘‘samaṇa’’nti āhu loketi.
એવં મહાસત્તો ચતુન્નમ્પિ સીલં એકસમમેવ અકાસિ. તં સુત્વા ચત્તારોપિ રાજાનો તસ્સ તુટ્ઠા થુતિં કરોન્તા ઇમં ગાથમાહંસુ –
Evaṃ mahāsatto catunnampi sīlaṃ ekasamameva akāsi. Taṃ sutvā cattāropi rājāno tassa tuṭṭhā thutiṃ karontā imaṃ gāthamāhaṃsu –
‘‘તુવઞ્હિ સેટ્ઠો ત્વમનુત્તરોસિ, ત્વં ધમ્મગૂ ધમ્મવિદૂ સુમેધો;
‘‘Tuvañhi seṭṭho tvamanuttarosi, tvaṃ dhammagū dhammavidū sumedho;
પઞ્ઞાય પઞ્હં સમધિગ્ગહેત્વા, અચ્છેચ્છિ ધીરો વિચિકિચ્છિતાનિ;
Paññāya pañhaṃ samadhiggahetvā, acchecchi dhīro vicikicchitāni;
અચ્છેચ્છિ કઙ્ખં વિચિકિચ્છિતાનિ, ચુન્દો યથા નાગદન્તં ખરેના’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૩૩).
Acchecchi kaṅkhaṃ vicikicchitāni, cundo yathā nāgadantaṃ kharenā’’ti. (jā. 1.10.33).
તત્થ ત્વમનુત્તરોસીતિ ત્વં અનુત્તરો અસિ, નત્થિ તયા ઉત્તરિતરો નામ. ધમ્મગૂતિ ધમ્મસ્સ ગોપકો ચેવ ધમ્મઞ્ઞૂ ચ. ધમ્મવિદૂતિ પાકટધમ્મો. સુમેધોતિ સુન્દરપઞ્ઞો પઞ્ઞાયાતિ અત્તનો પઞ્ઞાય અમ્હાકં પઞ્હં સુટ્ઠુ અધિગણ્હિત્વા ‘‘ઇદમેત્થ કારણ’’ન્તિ યથાભૂતં ઞત્વા. અચ્છેચ્છીતિ ત્વં ધીરો અમ્હાકં વિચિકિચ્છિતાનિ છિન્દિ, એવં છિન્દન્તો ચ ‘‘છિન્દજ્જ કઙ્ખં વિચિકિચ્છિતાની’’તિ ઇદં અમ્હાકં આયાચનં સમ્પાદેન્તો અચ્છેચ્છિ કઙ્ખં વિચિકિચ્છિતાનિ . ચુન્દો યથા નાગદન્તં ખરેનાતિ યથા દન્તકારો કકચેન હત્થિદન્તં છિન્દેય્ય, એવં છિન્દીતિ અત્થો.
Tattha tvamanuttarosīti tvaṃ anuttaro asi, natthi tayā uttaritaro nāma. Dhammagūti dhammassa gopako ceva dhammaññū ca. Dhammavidūti pākaṭadhammo. Sumedhoti sundarapañño paññāyāti attano paññāya amhākaṃ pañhaṃ suṭṭhu adhigaṇhitvā ‘‘idamettha kāraṇa’’nti yathābhūtaṃ ñatvā. Acchecchīti tvaṃ dhīro amhākaṃ vicikicchitāni chindi, evaṃ chindanto ca ‘‘chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitānī’’ti idaṃ amhākaṃ āyācanaṃ sampādento acchecchi kaṅkhaṃ vicikicchitāni . Cundo yathā nāgadantaṃ kharenāti yathā dantakāro kakacena hatthidantaṃ chindeyya, evaṃ chindīti attho.
એવં તે ચત્તારોપિ રાજાનો તસ્સ પઞ્હબ્યાકરણેન તુટ્ઠમાનસા અહેસું. અથ નં સક્કો દિબ્બદુકૂલેન પૂજેસિ, ગરુળો સુવણ્ણમાલાય, વરુણો નાગરાજા મણિના, ધનઞ્ચયરાજા ગવસહસ્સાદીહિ પૂજેસિ. તેનેવાહ –
Evaṃ te cattāropi rājāno tassa pañhabyākaraṇena tuṭṭhamānasā ahesuṃ. Atha naṃ sakko dibbadukūlena pūjesi, garuḷo suvaṇṇamālāya, varuṇo nāgarājā maṇinā, dhanañcayarājā gavasahassādīhi pūjesi. Tenevāha –
‘‘નીલુપ્પલાભં વિમલં અનગ્ઘં, વત્થં ઇદં ધૂમસમાનવણ્ણં;
‘‘Nīluppalābhaṃ vimalaṃ anagghaṃ, vatthaṃ idaṃ dhūmasamānavaṇṇaṃ;
પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ધમ્મપૂજાય ધીર.
Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.
‘‘સુવણ્ણમાલં સતપત્તફુલ્લિતં, સકેસરં રત્નસહસ્સમણ્ડિતં;
‘‘Suvaṇṇamālaṃ satapattaphullitaṃ, sakesaraṃ ratnasahassamaṇḍitaṃ;
પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ધમ્મપૂજાય ધીર.
Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.
‘‘મણિં અનગ્ઘં રુચિરં પભસ્સરં, કણ્ઠાવસત્તં મણિભૂસિતં મે;
‘‘Maṇiṃ anagghaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, kaṇṭhāvasattaṃ maṇibhūsitaṃ me;
પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ધમ્મપૂજાય ધીર.
Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.
‘‘ગવં સહસ્સં ઉસભઞ્ચ નાગં, આજઞ્ઞયુત્તે ચ રથે દસ ઇમે;
‘‘Gavaṃ sahassaṃ usabhañca nāgaṃ, ājaññayutte ca rathe dasa ime;
પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ગામવરાનિ સોળસા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૩૪-૩૭);
Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te gāmavarāni soḷasā’’ti. (jā. 1.10.34-37);
એવં સક્કાદયો મહાસત્તં પૂજેત્વા સકટ્ઠાનમેવ અગમિંસુ.
Evaṃ sakkādayo mahāsattaṃ pūjetvā sakaṭṭhānameva agamiṃsu.
ચતુપોસથકણ્ડં નિટ્ઠિતં.
Catuposathakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.
દોહળકણ્ડં
Dohaḷakaṇḍaṃ
તેસુ નાગરાજસ્સ ભરિયા વિમલાદેવી નામ. સા તસ્સ ગીવાય પિળન્ધનમણિં અપસ્સન્તી પુચ્છિ ‘‘દેવ, કહં પન તે મણી’’તિ? ‘‘ભદ્દે, ચન્દબ્રાહ્મણપુત્તસ્સ વિધુરપણ્ડિતસ્સ ધમ્મકથં સુત્વા પસન્નચિત્તો અહં તેન મણિના તં પૂજેસિં. ન કેવલઞ્ચ અહમેવ, સક્કોપિ તં દિબ્બદુકૂલેન પૂજેસિ, સુપણ્ણરાજા સુવણ્ણમાલાય, ધનઞ્ચયરાજા ગવસ્સસહસ્સાદીહિ પૂજેસી’’તિ. ‘‘ધમ્મકથિકો સો, દેવા’’તિ. ‘‘ભદ્દે, કિં વદેસિ, જમ્બુદીપતલે બુદ્ધુપ્પાદો વિય પવત્તતિ, સકલજમ્બુદીપે એકસતરાજાનો તસ્સ મધુરધમ્મકથાય બજ્ઝિત્વા હત્થિકન્તવીણાસરેન પલુદ્ધમત્તવારણા વિય અત્તનો અત્તનો રજ્જાનિ ગન્તું ન ઇચ્છન્તિ, એવરૂપો સો મધુરધમ્મકથિકો’’તિ તસ્સ ગુણં વણ્ણેસિ. સા વિધુરપણ્ડિતસ્સ ગુણકથં સુત્વા તસ્સ ધમ્મકથં સોતુકામા હુત્વા ચિન્તેસિ ‘‘સચાહં વક્ખામિ ‘દેવ, તસ્સ ધમ્મકથં સોતુકામા, ઇધ નં આનેહી’તિ, ન મેતં આનેસ્સતિ. યંનૂનાહં ‘તસ્સ મે હદયે દોહળો ઉપ્પન્નો’તિ ગિલાનાલયં કરેય્ય’’ન્તિ. સા તથા કત્વા સિરગબ્ભં પવિસિત્વા અત્તનો પરિચારિકાનં સઞ્ઞં દત્વા સિરિસયને નિપજ્જિ. નાગરાજા ઉપટ્ઠાનવેલાય તં અપસ્સન્તો ‘‘કહં વિમલા’’તિ પરિચારિકાયો પુચ્છિત્વા ‘‘ગિલાના, દેવા’’તિ વુત્તે ઉટ્ઠાયાસના તસ્સા સન્તિકં ગન્ત્વા સયનપસ્સે નિસીદિત્વા સરીરં પરિમજ્જન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Tesu nāgarājassa bhariyā vimalādevī nāma. Sā tassa gīvāya piḷandhanamaṇiṃ apassantī pucchi ‘‘deva, kahaṃ pana te maṇī’’ti? ‘‘Bhadde, candabrāhmaṇaputtassa vidhurapaṇḍitassa dhammakathaṃ sutvā pasannacitto ahaṃ tena maṇinā taṃ pūjesiṃ. Na kevalañca ahameva, sakkopi taṃ dibbadukūlena pūjesi, supaṇṇarājā suvaṇṇamālāya, dhanañcayarājā gavassasahassādīhi pūjesī’’ti. ‘‘Dhammakathiko so, devā’’ti. ‘‘Bhadde, kiṃ vadesi, jambudīpatale buddhuppādo viya pavattati, sakalajambudīpe ekasatarājāno tassa madhuradhammakathāya bajjhitvā hatthikantavīṇāsarena paluddhamattavāraṇā viya attano attano rajjāni gantuṃ na icchanti, evarūpo so madhuradhammakathiko’’ti tassa guṇaṃ vaṇṇesi. Sā vidhurapaṇḍitassa guṇakathaṃ sutvā tassa dhammakathaṃ sotukāmā hutvā cintesi ‘‘sacāhaṃ vakkhāmi ‘deva, tassa dhammakathaṃ sotukāmā, idha naṃ ānehī’ti, na metaṃ ānessati. Yaṃnūnāhaṃ ‘tassa me hadaye dohaḷo uppanno’ti gilānālayaṃ kareyya’’nti. Sā tathā katvā siragabbhaṃ pavisitvā attano paricārikānaṃ saññaṃ datvā sirisayane nipajji. Nāgarājā upaṭṭhānavelāya taṃ apassanto ‘‘kahaṃ vimalā’’ti paricārikāyo pucchitvā ‘‘gilānā, devā’’ti vutte uṭṭhāyāsanā tassā santikaṃ gantvā sayanapasse nisīditvā sarīraṃ parimajjanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૩૪૬.
1346.
‘‘પણ્ડુ કિસિયાસિ દુબ્બલા, વણ્ણરૂપં ન તવેદિસં પુરે;
‘‘Paṇḍu kisiyāsi dubbalā, vaṇṇarūpaṃ na tavedisaṃ pure;
વિમલે અક્ખાહિ પુચ્છિતા, કીદિસી તુય્હં સરીરવેદના’’તિ.
Vimale akkhāhi pucchitā, kīdisī tuyhaṃ sarīravedanā’’ti.
તત્થ પણ્ડૂતિ પણ્ડુપલાસવણ્ણા. કિસિયાતિ કિસા. દુબ્બલાતિ અપ્પથામા. વણ્ણરૂપં ન તવેદિસં પુરેતિ તવ વણ્ણસઙ્ખાતં રૂપં પુરે એદિસં ન હોતિ, નિદ્દોસં અનવજ્જં, તં ઇદાનિ પરિવત્તિત્વા અમનુઞ્ઞસભાવં જાતં. વિમલેતિ તં આલપતિ.
Tattha paṇḍūti paṇḍupalāsavaṇṇā. Kisiyāti kisā. Dubbalāti appathāmā. Vaṇṇarūpaṃ na tavedisaṃ pureti tava vaṇṇasaṅkhātaṃ rūpaṃ pure edisaṃ na hoti, niddosaṃ anavajjaṃ, taṃ idāni parivattitvā amanuññasabhāvaṃ jātaṃ. Vimaleti taṃ ālapati.
અથસ્સ સા આચિક્ખન્તી દુતિયં ગાથમાહ –
Athassa sā ācikkhantī dutiyaṃ gāthamāha –
૧૩૪૭.
1347.
‘‘ધમ્મો મનુજેસુ માતીનં, દોહળો નામ જનિન્દ વુચ્ચતિ;
‘‘Dhammo manujesu mātīnaṃ, dohaḷo nāma janinda vuccati;
ધમ્માહટં નાગકુઞ્જર, વિધુરસ્સ હદયાભિપત્થયે’’તિ.
Dhammāhaṭaṃ nāgakuñjara, vidhurassa hadayābhipatthaye’’ti.
તત્થ ધમ્મોતિ સભાવો. માતીનન્તિ ઇત્થીનં. જનિન્દાતિ નાગજનસ્સ ઇન્દ. ધમ્માહટં નાગકુઞ્જર, વિધુરસ્સ હદયાભિપત્થયેતિ નાગસેટ્ઠ, અહં ધમ્મેન સમેન અસાહસિકકમ્મેન આહટં વિધુરસ્સ હદયં અભિપત્થયામિ, તં મે લભમાનાય જીવિતં અત્થિ, અલભમાનાય ઇધેવ મરણન્તિ તસ્સ પઞ્ઞં સન્ધાયેવમાહ –
Tattha dhammoti sabhāvo. Mātīnanti itthīnaṃ. Janindāti nāgajanassa inda. Dhammāhaṭaṃ nāgakuñjara, vidhurassa hadayābhipatthayeti nāgaseṭṭha, ahaṃ dhammena samena asāhasikakammena āhaṭaṃ vidhurassa hadayaṃ abhipatthayāmi, taṃ me labhamānāya jīvitaṃ atthi, alabhamānāya idheva maraṇanti tassa paññaṃ sandhāyevamāha –
તં સુત્વા નાગરાજા તતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā nāgarājā tatiyaṃ gāthamāha –
૧૩૪૮.
1348.
‘‘ચન્દં ખો ત્વં દોહળાયસિ, સૂરિયં વા અથ વાપિ માલુતં;
‘‘Candaṃ kho tvaṃ dohaḷāyasi, sūriyaṃ vā atha vāpi mālutaṃ;
દુલ્લભઞ્હિ વિધુરસ્સ દસ્સનં, કો વિધુરમિધ માનયિસ્સતી’’તિ.
Dullabhañhi vidhurassa dassanaṃ, ko vidhuramidha mānayissatī’’ti.
તત્થ દુલ્લભઞ્હિ વિધુરસ્સ દસ્સનન્તિ અસમધુરસ્સ વિધુરસ્સ દસ્સનમેવ દુલ્લભં. તસ્સ હિ સકલજમ્બુદીપે રાજાનો ધમ્મિકં રક્ખાવરણગુત્તિં પચ્ચુપટ્ઠાપેત્વા વિચરન્તિ, પસ્સિતુમ્પિ નં કોચિ ન લભતિ, તં કો ઇધ આનયિસ્સતીતિ વદતિ.
Tattha dullabhañhi vidhurassa dassananti asamadhurassa vidhurassa dassanameva dullabhaṃ. Tassa hi sakalajambudīpe rājāno dhammikaṃ rakkhāvaraṇaguttiṃ paccupaṭṭhāpetvā vicaranti, passitumpi naṃ koci na labhati, taṃ ko idha ānayissatīti vadati.
સા તસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘અલભમાનાય મે ઇધેવ મરણ’’ન્તિ પરિવત્તિત્વા પિટ્ઠિં દત્વા સાળકકણ્ણેન મુખં પિદહિત્વા નિપજ્જિ. નાગરાજા અનત્તમનો સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા સયનપિટ્ઠે નિસિન્નો ‘‘વિમલા વિધુરપણ્ડિતસ્સ હદયમંસં આહરાપેતી’’તિ સઞ્ઞી હુત્વા ‘‘પણ્ડિતસ્સ હદયં અલભન્તિયા વિમલાય જીવિતં નત્થિ, કથં નુ ખો તસ્સ હદયમંસં લભિસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. અથસ્સ ધીતા ઇરન્ધતી નામ નાગકઞ્ઞા સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતા મહન્તેન સિરિવિલાસેન પિતુ ઉપટ્ઠાનં આગન્ત્વા પિતરં વન્દિત્વા એકમન્તં ઠિતા, સા તસ્સ ઇન્દ્રિયવિકારં દિસ્વા ‘‘તાત, અતિવિય દોમનસ્સપ્પત્તોસિ, કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ પુચ્છન્તી ઇમં ગાથમાહ –
Sā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘alabhamānāya me idheva maraṇa’’nti parivattitvā piṭṭhiṃ datvā sāḷakakaṇṇena mukhaṃ pidahitvā nipajji. Nāgarājā anattamano sirigabbhaṃ pavisitvā sayanapiṭṭhe nisinno ‘‘vimalā vidhurapaṇḍitassa hadayamaṃsaṃ āharāpetī’’ti saññī hutvā ‘‘paṇḍitassa hadayaṃ alabhantiyā vimalāya jīvitaṃ natthi, kathaṃ nu kho tassa hadayamaṃsaṃ labhissāmī’’ti cintesi. Athassa dhītā irandhatī nāma nāgakaññā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā mahantena sirivilāsena pitu upaṭṭhānaṃ āgantvā pitaraṃ vanditvā ekamantaṃ ṭhitā, sā tassa indriyavikāraṃ disvā ‘‘tāta, ativiya domanassappattosi, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti pucchantī imaṃ gāthamāha –
૧૩૪૯.
1349.
‘‘કિં નુ તાત તુવં પજ્ઝાયસિ, પદુમં હત્થગતંવ તે મુખં;
‘‘Kiṃ nu tāta tuvaṃ pajjhāyasi, padumaṃ hatthagataṃva te mukhaṃ;
કિં નુ દુમ્મનરૂપોસિ ઇસ્સર, મા ત્વં સોચિ અમિત્તતાપના’’તિ.
Kiṃ nu dummanarūposi issara, mā tvaṃ soci amittatāpanā’’ti.
તત્થ પજ્ઝાયસીતિ પુનપ્પુનં ચિન્તેસિ. હત્થગતન્તિ હત્થેન પરિમદ્દિતં પદુમં વિય તે મુખં જાતં. ઇસ્સરાતિ પઞ્ચયોજનસતિકસ્સ મન્દિરનાગભવનસ્સ, સામીતિ.
Tattha pajjhāyasīti punappunaṃ cintesi. Hatthagatanti hatthena parimadditaṃ padumaṃ viya te mukhaṃ jātaṃ. Issarāti pañcayojanasatikassa mandiranāgabhavanassa, sāmīti.
ધીતુ વચનં સુત્વા નાગરાજા તમત્થં આરોચેન્તો આહ –
Dhītu vacanaṃ sutvā nāgarājā tamatthaṃ ārocento āha –
૧૩૫૦.
1350.
‘‘માતા હિ તવ ઇરન્ધતિ, વિધુરસ્સ હદયં ધનિયતિ;
‘‘Mātā hi tava irandhati, vidhurassa hadayaṃ dhaniyati;
દુલ્લભઞ્હિ વિધુરસ્સ દસ્સનં, કો વિધુરમિધ માનયિસ્સતી’’તિ.
Dullabhañhi vidhurassa dassanaṃ, ko vidhuramidha mānayissatī’’ti.
તત્થ ધનિયતીતિ પત્થેતિ ઇચ્છતિ.
Tattha dhaniyatīti pattheti icchati.
અથ નં નાગરાજા ‘‘અમ્મ, મમ સન્તિકે વિધુરં આનેતું સમત્થો નત્થિ, ત્વં માતુ જીવિતં દેહિ, વિધુરં આનેતું સમત્થં ભત્તારં પરિયેસાહી’’તિ ઉય્યોજેન્તો ઉપડ્ઢગાથમાહ –
Atha naṃ nāgarājā ‘‘amma, mama santike vidhuraṃ ānetuṃ samattho natthi, tvaṃ mātu jīvitaṃ dehi, vidhuraṃ ānetuṃ samatthaṃ bhattāraṃ pariyesāhī’’ti uyyojento upaḍḍhagāthamāha –
૧૩૫૧.
1351.
‘‘તસ્સ ભત્તુપરિયેસનં ચર, યો વિધુરમિધ માનયિસ્સતી’’તિ.
‘‘Tassa bhattupariyesanaṃ cara, yo vidhuramidha mānayissatī’’ti.
તત્થ ચરાતિ વિચર.
Tattha carāti vicara.
ઇતિ સો કિલેસાભિરતભાવેન ધીતુ અનનુચ્છવિકં કથં કથેસિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Iti so kilesābhiratabhāvena dhītu ananucchavikaṃ kathaṃ kathesi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
‘‘પિતુનો ચ સા સુત્વાન વાક્યં, રત્તિં નિક્ખમ્મ અવસ્સુતિં ચરી’’તિ.
‘‘Pituno ca sā sutvāna vākyaṃ, rattiṃ nikkhamma avassutiṃ carī’’ti.