Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga

    ૭. વિહારકારસિક્ખાપદં

    7. Vihārakārasikkhāpadaṃ

    ૩૬૫. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા કોસમ્બિયં વિહરતિ ઘોસિતારામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મતો છન્નસ્સ ઉપટ્ઠાકો ગહપતિ આયસ્મન્તં છન્નં એતદવોચ – ‘‘વિહારવત્થું, ભન્તે, જાનાહિ અય્યસ્સ વિહારં કારાપેસ્સામી’’તિ. અથ ખો આયસ્મા છન્નો વિહારવત્થું સોધેન્તો અઞ્ઞતરં ચેતિયરુક્ખં છેદાપેસિ ગામપૂજિતં નિગમપૂજિતં નગરપૂજિતં જનપદપૂજિતં રટ્ઠપૂજિતં. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા ચેતિયરુક્ખં છેદાપેસ્સન્તિ ગામપૂજિતં નિગમપૂજિતં નગરપૂજિતં જનપદપૂજિતં રટ્ઠપૂજિતં! એકિન્દ્રિયં સમણા સક્યપુત્તિયા જીવં વિહેઠેન્તી’’ 1 તિ. અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ આયસ્મા છન્નો ચેતિયરુક્ખં છેદાપેસ્સતિ ગામપૂજિતં…પે॰… રટ્ઠપૂજિત’’ન્તિ! અથ ખો તે ભિક્ખૂ આયસ્મન્તં છન્નં અનેકપરિયાયેન વિગરહિત્વા ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, છન્ન, ચેતિયરુક્ખં છેદાપેસિ ગામપૂજિતં…પે॰… રટ્ઠપૂજિત’’ન્તિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… ‘‘કથઞ્હિ નામ ત્વં, મોઘપુરિસ, ચેતિયરુક્ખં છેદાપેસ્સસિ ગામપૂજિતં નિગમપૂજિતં નગરપૂજિતં જનપદપૂજિતં રટ્ઠપૂજિતં! જીવસઞ્ઞિનો હિ, મોઘપુરિસ, મનુસ્સા રુક્ખસ્મિં. નેતં, મોઘપુરિસ , અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    365. Tena samayena buddho bhagavā kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Tena kho pana samayena āyasmato channassa upaṭṭhāko gahapati āyasmantaṃ channaṃ etadavoca – ‘‘vihāravatthuṃ, bhante, jānāhi ayyassa vihāraṃ kārāpessāmī’’ti. Atha kho āyasmā channo vihāravatthuṃ sodhento aññataraṃ cetiyarukkhaṃ chedāpesi gāmapūjitaṃ nigamapūjitaṃ nagarapūjitaṃ janapadapūjitaṃ raṭṭhapūjitaṃ. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā cetiyarukkhaṃ chedāpessanti gāmapūjitaṃ nigamapūjitaṃ nagarapūjitaṃ janapadapūjitaṃ raṭṭhapūjitaṃ! Ekindriyaṃ samaṇā sakyaputtiyā jīvaṃ viheṭhentī’’ 2 ti. Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma āyasmā channo cetiyarukkhaṃ chedāpessati gāmapūjitaṃ…pe… raṭṭhapūjita’’nti! Atha kho te bhikkhū āyasmantaṃ channaṃ anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, channa, cetiyarukkhaṃ chedāpesi gāmapūjitaṃ…pe… raṭṭhapūjita’’nti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… ‘‘kathañhi nāma tvaṃ, moghapurisa, cetiyarukkhaṃ chedāpessasi gāmapūjitaṃ nigamapūjitaṃ nagarapūjitaṃ janapadapūjitaṃ raṭṭhapūjitaṃ! Jīvasaññino hi, moghapurisa, manussā rukkhasmiṃ. Netaṃ, moghapurisa , appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૩૬૬. ‘‘મહલ્લકં પન ભિક્ખુના વિહારં કારયમાનેન સસ્સામિકં અત્તુદ્દેસં ભિક્ખૂ અભિનેતબ્બા વત્થુદેસનાય. તેહિ ભિક્ખૂહિ વત્થુ દેસેતબ્બં અનારમ્ભં સપરિક્કમનં. સારમ્ભે ચે ભિક્ખુ વત્થુસ્મિં અપરિક્કમને મહલ્લકં વિહારં કારેય્ય ભિક્ખૂ વા અનભિનેય્ય વત્થુદેસનાય, સઙ્ઘાદિસેસો’’તિ.

    366.‘‘Mahallakaṃ pana bhikkhunā vihāraṃ kārayamānena sassāmikaṃ attuddesaṃ bhikkhū abhinetabbā vatthudesanāya. Tehi bhikkhūhi vatthu desetabbaṃ anārambhaṃ saparikkamanaṃ. Sārambhe ce bhikkhu vatthusmiṃ aparikkamane mahallakaṃ vihāraṃ kāreyya bhikkhū vā anabhineyya vatthudesanāya, saṅghādiseso’’ti.

    ૩૬૭. મહલ્લકો નામ વિહારો સસ્સામિકો વુચ્ચતિ.

    367.Mahallako nāma vihāro sassāmiko vuccati.

    વિહારો નામ ઉલ્લિત્તો વા હોતિ અવલિત્તો વા ઉલ્લિત્તાવલિત્તો વા.

    Vihāro nāma ullitto vā hoti avalitto vā ullittāvalitto vā.

    કારયમાનેનાતિ કરોન્તો વા કારાપેન્તો વા.

    Kārayamānenāti karonto vā kārāpento vā.

    સસ્સામિકન્તિ અઞ્ઞો કોચિ સામિકો હોતિ ઇત્થી વા પુરિસો વા ગહટ્ઠો વા પબ્બજિતો વા.

    Sassāmikanti añño koci sāmiko hoti itthī vā puriso vā gahaṭṭho vā pabbajito vā.

    અત્તુદ્દેસન્તિ અત્તનો અત્થાય.

    Attuddesanti attano atthāya.

    ભિક્ખૂ અભિનેતબ્બા વત્થુદેસનાયાતિ તેન વિહારકારકેન ભિક્ખુના વિહારવત્થું સોધેત્વા સઙ્ઘં ઉપસઙ્કમિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા વુડ્ઢાનં ભિક્ખૂનં પાદે વન્દિત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘‘અહં, ભન્તે, મહલ્લકં વિહારં કત્તુકામો સસ્સામિકં અત્તુદ્દેસં. સોહં, ભન્તે, સઙ્ઘં વિહારવત્થુઓલોકનં યાચામી’’તિ. દુતિયમ્પિ યાચિતબ્બા. તતિયમ્પિ યાચિતબ્બા. સચે સબ્બો સઙ્ઘો ઉસ્સહતિ વિહારવત્થું ઓલોકેતું સબ્બેન સઙ્ઘેન ઓલોકેતબ્બં. નો ચે સબ્બો સઙ્ઘો ઉસ્સહતિ વિહારવત્થું ઓલોકેતું, યે તત્થ હોન્તિ ભિક્ખૂ બ્યત્તા પટિબલા સારમ્ભં અનારમ્ભં સપરિક્કમનં અપરિક્કમનં જાનિતું તે યાચિત્વા સમ્મન્નિતબ્બા. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, સમ્મન્નિતબ્બા. બ્યત્તેન ભિક્ખુના પટિબલેન સઙ્ઘો ઞાપેતબ્બો –

    Bhikkhū abhinetabbā vatthudesanāyāti tena vihārakārakena bhikkhunā vihāravatthuṃ sodhetvā saṅghaṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā vuḍḍhānaṃ bhikkhūnaṃ pāde vanditvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo – ‘‘ahaṃ, bhante, mahallakaṃ vihāraṃ kattukāmo sassāmikaṃ attuddesaṃ. Sohaṃ, bhante, saṅghaṃ vihāravatthuolokanaṃ yācāmī’’ti. Dutiyampi yācitabbā. Tatiyampi yācitabbā. Sace sabbo saṅgho ussahati vihāravatthuṃ oloketuṃ sabbena saṅghena oloketabbaṃ. No ce sabbo saṅgho ussahati vihāravatthuṃ oloketuṃ, ye tattha honti bhikkhū byattā paṭibalā sārambhaṃ anārambhaṃ saparikkamanaṃ aparikkamanaṃ jānituṃ te yācitvā sammannitabbā. Evañca pana, bhikkhave, sammannitabbā. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –

    ૩૬૮. ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ મહલ્લકં વિહારં કત્તુકામો સસ્સામિકં અત્તુદ્દેસં. સો સઙ્ઘં વિહારવત્થુઓલોકનં યાચતિ. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો ઇત્થન્નામઞ્ચ ઇત્થન્નામઞ્ચ ભિક્ખુ સમ્મન્નેય્ય ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થું ઓલોકેતું. એસા ઞત્તિ.

    368. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ itthannāmo bhikkhu mahallakaṃ vihāraṃ kattukāmo sassāmikaṃ attuddesaṃ. So saṅghaṃ vihāravatthuolokanaṃ yācati. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmañca itthannāmañca bhikkhu sammanneyya itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthuṃ oloketuṃ. Esā ñatti.

    ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ મહલ્લકં વિહારં કત્તુકામો સસ્સામિકં અત્તુદ્દેસં. સો સઙ્ઘં વિહારવત્થુઓલોકનં યાચતિ. સઙ્ઘો ઇત્થન્નામઞ્ચ ઇત્થન્નામઞ્ચ ભિક્ખૂ સમ્મન્નતિ ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થું ઓલોકેતું. યસ્સાયસ્મતો ખમતિ ઇત્થન્નામસ્સ ચ ઇત્થન્નામસ્સ ચ ભિક્ખૂનં સમ્મુતિ ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થું ઓલોકેતું, સો તુણ્હસ્સ; યસ્સ નક્ખમતિ, સો ભાસેય્ય.

    ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ itthannāmo bhikkhu mahallakaṃ vihāraṃ kattukāmo sassāmikaṃ attuddesaṃ. So saṅghaṃ vihāravatthuolokanaṃ yācati. Saṅgho itthannāmañca itthannāmañca bhikkhū sammannati itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthuṃ oloketuṃ. Yassāyasmato khamati itthannāmassa ca itthannāmassa ca bhikkhūnaṃ sammuti itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthuṃ oloketuṃ, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya.

    ‘‘સમ્મતા સઙ્ઘેન ઇત્થન્નામો ચ ઇત્થન્નામો ચ ભિક્ખૂ ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થું ઓલોકેતું. ખમતિ સઙ્ઘસ્સ, તસ્મા તુણ્હી, એવમેતં ધારયામી’’તિ.

    ‘‘Sammatā saṅghena itthannāmo ca itthannāmo ca bhikkhū itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthuṃ oloketuṃ. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.

    ૩૬૯. તેહિ સમ્મતેહિ ભિક્ખૂહિ તત્થ ગન્ત્વા વિહારવત્થુ ઓલોકેતબ્બં; સારમ્ભં અનારમ્ભં સપરિક્કમનં અપરિક્કમનં જાનિતબ્બં. સચે સારમ્ભં હોતિ અપરિક્કમનં, ‘માયિધ કરી’તિ વત્તબ્બો. સચે અનારમ્ભં હોતિ સપરિક્કમનં, સઙ્ઘસ્સ આરોચેતબ્બં – ‘અનારમ્ભં સપરિક્કમન’ન્તિ . તેન વિહારકારકેન ભિક્ખુના સઙ્ઘં ઉપસઙ્કમિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા વુડ્ઢાનં ભિક્ખૂનં પાદે વન્દિત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘‘અહં, ભન્તે, મહલ્લકં વિહારં કત્તુકામો સસ્સામિકં અત્તુદ્દેસં . સોહં, ભન્તે, સઙ્ઘં વિહારવત્થુદેસનં યાચામી’’તિ. દુતિયમ્પિ યાચિતબ્બા. તતિયમ્પિ યાચિતબ્બા. બ્યત્તેન ભિક્ખુના પટિબલેન સઙ્ઘો ઞાપેતબ્બો –

    369. Tehi sammatehi bhikkhūhi tattha gantvā vihāravatthu oloketabbaṃ; sārambhaṃ anārambhaṃ saparikkamanaṃ aparikkamanaṃ jānitabbaṃ. Sace sārambhaṃ hoti aparikkamanaṃ, ‘māyidha karī’ti vattabbo. Sace anārambhaṃ hoti saparikkamanaṃ, saṅghassa ārocetabbaṃ – ‘anārambhaṃ saparikkamana’nti . Tena vihārakārakena bhikkhunā saṅghaṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā vuḍḍhānaṃ bhikkhūnaṃ pāde vanditvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo – ‘‘ahaṃ, bhante, mahallakaṃ vihāraṃ kattukāmo sassāmikaṃ attuddesaṃ . Sohaṃ, bhante, saṅghaṃ vihāravatthudesanaṃ yācāmī’’ti. Dutiyampi yācitabbā. Tatiyampi yācitabbā. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –

    ૩૭૦. ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ મહલ્લકં વિહારં કત્તુકામો સસ્સામિકં અત્તુદ્દેસં. સો સઙ્ઘં વિહારવત્થુદેસનં યાચતિ. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થું દેસેય્ય. એસા ઞત્તિ.

    370. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ itthannāmo bhikkhu mahallakaṃ vihāraṃ kattukāmo sassāmikaṃ attuddesaṃ. So saṅghaṃ vihāravatthudesanaṃ yācati. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthuṃ deseyya. Esā ñatti.

    ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં ઇત્થન્નામો ભિક્ખુ મહલ્લકં વિહારં કત્તુકામો સસ્સામિકં અત્તુદ્દેસં. સો સઙ્ઘં વિહારવત્થુદેસનં યાચતિ. સઙ્ઘો ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થું દેસેતિ. યસ્સાયસ્મતો ખમતિ ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થુસ્સ દેસના, સો તુણ્હસ્સ; યસ્સ નક્ખમતિ, સો ભાસેય્ય.

    ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ itthannāmo bhikkhu mahallakaṃ vihāraṃ kattukāmo sassāmikaṃ attuddesaṃ. So saṅghaṃ vihāravatthudesanaṃ yācati. Saṅgho itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthuṃ deseti. Yassāyasmato khamati itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthussa desanā, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya.

    ‘‘દેસિતં સઙ્ઘેન ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો વિહારવત્થું. ખમતિ સઙ્ઘસ્સ, તસ્મા તુણ્હી, એવમેતં ધારયામી’’તિ.

    ‘‘Desitaṃ saṅghena itthannāmassa bhikkhuno vihāravatthuṃ. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.

    ૩૭૧. સારમ્ભં નામ કિપિલ્લિકાનં વા આસયો હોતિ, ઉપચિકાનં વા આસયો હોતિ, ઉન્દૂરાનં વા…પે॰… અહીનં વા વિચ્છિકાનં વા સતપદીનં વા હત્થીનં વા અસ્સાનં વા સીહાનં વા બ્યગ્ઘાનં વા દીપીનં વા અચ્છાનં વા તરચ્છાનં વા આસયો હોતિ, યેસં કેસઞ્ચિ તિરચ્છાનગતાનં પાણાનં આસયો હોતિ, પુબ્બણ્ણનિસ્સિતં વા હોતિ, અપરણ્ણનિસ્સિતં વા હોતિ, અબ્ભાઘાતનિસ્સિતં વા હોતિ, આઘાતનનિસ્સિતં વા હોતિ, સુસાનનિસ્સિતં વા હોતિ, ઉય્યાનનિસ્સિતં વા હોતિ, રાજવત્થુનિસ્સિતં વા હોતિ, હત્થિસાલાનિસ્સિતં વા હોતિ, અસ્સસાલાનિસ્સિતં વા હોતિ, બન્ધનાગારનિસ્સિતં વા હોતિ, પાનાગારનિસ્સિતં વા હોતિ, સૂનનિસ્સિતં વા હોતિ, રચ્છાનિસ્સિતં વા હોતિ, ચચ્ચરનિસ્સિતં વા હોતિ, સભાનિસ્સિતં વા હોતિ, સંસરણનિસ્સિતં વા હોતિ. એતં સારમ્ભં નામ.

    371.Sārambhaṃ nāma kipillikānaṃ vā āsayo hoti, upacikānaṃ vā āsayo hoti, undūrānaṃ vā…pe… ahīnaṃ vā vicchikānaṃ vā satapadīnaṃ vā hatthīnaṃ vā assānaṃ vā sīhānaṃ vā byagghānaṃ vā dīpīnaṃ vā acchānaṃ vā taracchānaṃ vā āsayo hoti, yesaṃ kesañci tiracchānagatānaṃ pāṇānaṃ āsayo hoti, pubbaṇṇanissitaṃ vā hoti, aparaṇṇanissitaṃ vā hoti, abbhāghātanissitaṃ vā hoti, āghātananissitaṃ vā hoti, susānanissitaṃ vā hoti, uyyānanissitaṃ vā hoti, rājavatthunissitaṃ vā hoti, hatthisālānissitaṃ vā hoti, assasālānissitaṃ vā hoti, bandhanāgāranissitaṃ vā hoti, pānāgāranissitaṃ vā hoti, sūnanissitaṃ vā hoti, racchānissitaṃ vā hoti, caccaranissitaṃ vā hoti, sabhānissitaṃ vā hoti, saṃsaraṇanissitaṃ vā hoti. Etaṃ sārambhaṃ nāma.

    અપરિક્કમનં નામ ન સક્કા હોતિ યથાયુત્તેન સકટેન અનુપરિગન્તું, સમન્તા નિસ્સેણિયા અનુપરિગન્તું. એતં અપરિક્કમનં નામ.

    Aparikkamanaṃ nāma na sakkā hoti yathāyuttena sakaṭena anuparigantuṃ, samantā nisseṇiyā anuparigantuṃ. Etaṃ aparikkamanaṃ nāma.

    અનારમ્ભં નામ ન કિપિલ્લિકાનં વા આસયો હોતિ…પે॰… ન સંસરણનિસ્સિતં વા હોતિ. એતં અનારમ્ભં નામ.

    Anārambhaṃ nāma na kipillikānaṃ vā āsayo hoti…pe… na saṃsaraṇanissitaṃ vā hoti. Etaṃ anārambhaṃ nāma.

    સપરિક્કમનં નામ સક્કા હોતિ યથાયુત્તેન સકટેન અનુપરિગન્તું, સમન્તા નિસ્સેણિયા અનુપરિગન્તું. એતં સપરિક્કમનં નામ.

    Saparikkamanaṃ nāma sakkā hoti yathāyuttena sakaṭena anuparigantuṃ, samantā nisseṇiyā anuparigantuṃ. Etaṃ saparikkamanaṃ nāma.

    મહલ્લકો નામ વિહારો સસ્સામિકો વુચ્ચતિ.

    Mahallako nāma vihāro sassāmiko vuccati.

    વિહારો નામ ઉલ્લિત્તો વા હોતિ અવલિત્તો વા ઉલ્લિત્તાવલિત્તો વા.

    Vihāro nāma ullitto vā hoti avalitto vā ullittāvalitto vā.

    કારેય્યાતિ કરોતિ વા કારાપેતિ વા.

    Kāreyyāti karoti vā kārāpeti vā.

    ભિક્ખૂ વા અનભિનેય્ય વત્થુદેસનાયાતિ ઞત્તિદુતિયેન કમ્મેન વિહારવત્થું ન દેસાપેત્વા કરોતિ વા કારાપેતિ વા, પયોગે દુક્કટં. એકં પિણ્ડં અનાગતે, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ . તસ્મિં પિણ્ડે આગતે, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    Bhikkhū vā anabhineyya vatthudesanāyāti ñattidutiyena kammena vihāravatthuṃ na desāpetvā karoti vā kārāpeti vā, payoge dukkaṭaṃ. Ekaṃ piṇḍaṃ anāgate, āpatti thullaccayassa . Tasmiṃ piṇḍe āgate, āpatti saṅghādisesassa.

    સઙ્ઘાદિસેસોતિ…પે॰… તેનપિ વુચ્ચતિ – ‘સઙ્ઘાદિસેસો’તિ.

    Saṅghādisesoti…pe… tenapi vuccati – ‘saṅghādiseso’ti.

    ૩૭૨. ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ અદેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દ્વિન્નં દુક્કટાનં. ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ અદેસિતવત્થુકં સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ. ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ અદેસિતવત્થુકં અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ. ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ અદેસિતવત્થુકં અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    372. Bhikkhu vihāraṃ karoti adesitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dvinnaṃ dukkaṭānaṃ. Bhikkhu vihāraṃ karoti adesitavatthukaṃ sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa. Bhikkhu vihāraṃ karoti adesitavatthukaṃ anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa. Bhikkhu vihāraṃ karoti adesitavatthukaṃ anārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesassa.

    ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ દેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ દ્વિન્નં દુક્કટાનં. ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ દેસિતવત્થુકં સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ દેસિતવત્થુકં અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ભિક્ખુ વિહારં કરોતિ દેસિતવત્થુકં અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, અનાપત્તિ.

    Bhikkhu vihāraṃ karoti desitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ. Bhikkhu vihāraṃ karoti desitavatthukaṃ sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa. Bhikkhu vihāraṃ karoti desitavatthukaṃ anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa. Bhikkhu vihāraṃ karoti desitavatthukaṃ anārambhaṃ saparikkamanaṃ, anāpatti.

    ૩૭૩. ભિક્ખુ સમાદિસતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ અદેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    373. Bhikkhu samādisati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti adesitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesassa.

    ભિક્ખુ સમાદિસતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ દેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, અનાપત્તિ.

    Bhikkhu samādisati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti desitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, anāpatti.

    ૩૭૪. ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. ન ચ સમાદિસતિ – ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચ સપરિક્કમનો ચા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ અદેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    374. Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Na ca samādisati – ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho ca saparikkamano cā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti adesitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesassa.

    ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. ન ચ સમાદિસતિ – ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચ સપરિક્કમનો ચા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ દેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, અનાપત્તિ.

    Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Na ca samādisati – ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho ca saparikkamano cā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti desitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, anāpatti.

    ૩૭૫. ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. સમાદિસતિ ચ – ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચ સપરિક્કમનો ચા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ અદેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં. સો સુણાતિ – ‘‘વિહારો કિર મે કયિરતિ અદેસિતવત્થુકો સારમ્ભો અપરિક્કમનો’’તિ. તેન ભિક્ખુના સામં વા ગન્તબ્બં દૂતો વા પાહેતબ્બો – ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચ સપરિક્કમનો ચા’’તિ …પે॰… ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચા’’તિ…પે॰… ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ સપરિક્કમનો ચા’’તિ …પે॰… ‘‘દેસિતવત્થુકો હોતૂ’’તિ. નો ચે સામં વા ગચ્છેય્ય દૂતં વા પહિણેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    375. Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Samādisati ca – ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho ca saparikkamano cā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti adesitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ. So suṇāti – ‘‘vihāro kira me kayirati adesitavatthuko sārambho aparikkamano’’ti. Tena bhikkhunā sāmaṃ vā gantabbaṃ dūto vā pāhetabbo – ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho ca saparikkamano cā’’ti …pe… ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho cā’’ti…pe… ‘‘desitavatthuko ca hotu saparikkamano cā’’ti …pe… ‘‘desitavatthuko hotū’’ti. No ce sāmaṃ vā gaccheyya dūtaṃ vā pahiṇeyya, āpatti dukkaṭassa.

    ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. સમાદિસતિ ચ – ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચ સપરિક્કમનો ચા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ દેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં. સો સુણાતિ – ‘‘વિહારો કિર મે કયિરતિ દેસિતવત્થુકો સારમ્ભો અપરિક્કમનો’’તિ. તેન ભિક્ખુના સામં વા ગન્તબ્બં દૂતો વા પાહેતબ્બો – ‘‘અનારમ્ભો ચ હોતુ સપરિક્કમનો ચા’’તિ…પે॰… ‘‘અનારમ્ભો હોતૂ’’તિ ‘‘સપરિક્કમનો હોતૂ’’તિ, અનાપત્તિ.

    Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Samādisati ca – ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho ca saparikkamano cā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti desitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ. So suṇāti – ‘‘vihāro kira me kayirati desitavatthuko sārambho aparikkamano’’ti. Tena bhikkhunā sāmaṃ vā gantabbaṃ dūto vā pāhetabbo – ‘‘anārambho ca hotu saparikkamano cā’’ti…pe… ‘‘anārambho hotū’’ti ‘‘saparikkamano hotū’’ti, anāpatti.

    ૩૭૬. ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. સમાદિસતિ ચ – ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચ સપરિક્કમનો ચા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ અદેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ કારુકાનં તિણ્ણં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ કારુકાનં દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ કારુકાનં દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ કારુકાનં દુક્કટસ્સ.

    376. Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Samādisati ca – ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho ca saparikkamano cā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti adesitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti kārukānaṃ tiṇṇaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti kārukānaṃ dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti kārukānaṃ dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti kārukānaṃ dukkaṭassa.

    ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. સમાદિસતિ ચ – ‘‘દેસિતવત્થુકો ચ હોતુ અનારમ્ભો ચ સપરિક્કમનો ચા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ દેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં , આપત્તિ કારુકાનં દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ કારુકાનં દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ કારુકાનં દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, અનાપત્તિ.

    Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Samādisati ca – ‘‘desitavatthuko ca hotu anārambho ca saparikkamano cā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti desitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ , āpatti kārukānaṃ dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti kārukānaṃ dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti kārukānaṃ dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, anāpatti.

    ૩૭૭. ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ અદેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં. સો ચે વિપ્પકતે આગચ્છતિ, તેન ભિક્ખુના સો વિહારો અઞ્ઞસ્સ વા દાતબ્બો ભિન્દિત્વા વા પુન કાતબ્બો. નો ચે અઞ્ઞસ્સ વા દદેય્ય ભિન્દિત્વા વા પુન કારેય્ય, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસેન દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    377. Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti adesitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ. So ce vippakate āgacchati, tena bhikkhunā so vihāro aññassa vā dātabbo bhinditvā vā puna kātabbo. No ce aññassa vā dadeyya bhinditvā vā puna kāreyya, āpatti saṅghādisesena dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesena dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti saṅghādisesassa.

    ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ – ‘‘વિહારં મે કરોથા’’તિ. તસ્સ વિહારં કરોન્તિ દેસિતવત્થુકં સારમ્ભં અપરિક્કમનં. સો ચે વિપ્પકતે આગચ્છતિ, તેન ભિક્ખુના સો વિહારો અઞ્ઞસ્સ વા દાતબ્બો ભિન્દિત્વા વા પુન કાતબ્બો. નો ચે અઞ્ઞસ્સ વા દદેય્ય ભિન્દિત્વા વા પુન કારેય્ય, આપત્તિ દ્વિન્નં દુક્કટાનં…પે॰… સારમ્ભં સપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં અપરિક્કમનં, આપત્તિ દુક્કટસ્સ…પે॰… અનારમ્ભં સપરિક્કમનં, અનાપત્તિ.

    Bhikkhu samādisitvā pakkamati – ‘‘vihāraṃ me karothā’’ti. Tassa vihāraṃ karonti desitavatthukaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ. So ce vippakate āgacchati, tena bhikkhunā so vihāro aññassa vā dātabbo bhinditvā vā puna kātabbo. No ce aññassa vā dadeyya bhinditvā vā puna kāreyya, āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ…pe… sārambhaṃ saparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ aparikkamanaṃ, āpatti dukkaṭassa…pe… anārambhaṃ saparikkamanaṃ, anāpatti.

    ૩૭૮. અત્તના વિપ્પકતં અત્તના પરિયોસાપેતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ .

    378. Attanā vippakataṃ attanā pariyosāpeti, āpatti saṅghādisesassa .

    અત્તના વિપ્પકતં પરેહિ પરિયોસાપેતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    Attanā vippakataṃ parehi pariyosāpeti, āpatti saṅghādisesassa.

    પરેહિ વિપ્પકતં અત્તના પરિયોસાપેતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    Parehi vippakataṃ attanā pariyosāpeti, āpatti saṅghādisesassa.

    પરેહિ વિપ્પકતં પરેહિ પરિયોસાપેતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.

    Parehi vippakataṃ parehi pariyosāpeti, āpatti saṅghādisesassa.

    ૩૭૯. અનાપત્તિ લેણે ગુહાય તિણકુટિકાય અઞ્ઞસ્સત્થાય વાસાગારં ઠપેત્વા સબ્બત્થ. અનાપત્તિ ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    379. Anāpatti leṇe guhāya tiṇakuṭikāya aññassatthāya vāsāgāraṃ ṭhapetvā sabbattha. Anāpatti ummattakassa, ādikammikassāti.

    વિહારકારસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં સત્તમં.

    Vihārakārasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. વિહેઠેસ્સન્તિ (કત્થચિ)
    2. viheṭhessanti (katthaci)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. વિહારકારસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. વિહારકારસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. વિહારકારસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. વિહારકારસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Vihārakārasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact