Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૬. સેનાસનક્ખન્ધકો
6. Senāsanakkhandhako
વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના
Vihārānujānanakathāvaṇṇanā
૨૯૫. સેનાસનક્ખન્ધકે સિસિરેતિ સિસિરકાલે હિમપાતવસેન સત્તાહવદ્દલિકાદિવસ્સપાતવસ્સેન ચ ઉપ્પન્નો ખરો સીતસમ્ફસ્સો અધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘સમ્ફુસિતકો’’તિ. ‘‘તતો’’તિ ઇદં કત્તુઅત્થે નિસ્સક્કવચનં, તેન ચ વિહારેન વાતાતપો પટિહઞ્ઞતીતિ અત્થોતિ આહ ‘‘વિહારેન પટિહઞ્ઞતી’’તિ.
295. Senāsanakkhandhake sisireti sisirakāle himapātavasena sattāhavaddalikādivassapātavassena ca uppanno kharo sītasamphasso adhippetoti āha ‘‘samphusitako’’ti. ‘‘Tato’’ti idaṃ kattuatthe nissakkavacanaṃ, tena ca vihārena vātātapo paṭihaññatīti atthoti āha ‘‘vihārena paṭihaññatī’’ti.
૨૯૬. આવિઞ્છનછિદ્દન્તિ યત્થ અઙ્ગુલિં વા રજ્જુસઙ્ખલિકાદિં વા પવેસેત્વા કવાટં આકડ્ઢન્તા દ્વારબાહં ફુસાપેન્તિ, તસ્સેતં અધિવચનં. સેનાસનપરિભોગે અકપ્પિયં નામ નત્થીતિ દસ્સનત્થં ‘‘સચેપિ દીપિનઙ્ગુટ્ઠેના’’તિઆદિ વુત્તં. ચેતિયે વેદિકાસદિસન્તિ વાતપાનદારું વા જાલં વા અટ્ઠપેત્વા દારુટ્ઠાને ચેતિયે વેદિકાય પટ્ટાદીનિ વિય ઇટ્ઠકાદીહિ ઉદ્ધં, તિરિયઞ્ચ પટ્ટિકાદયો દસ્સેત્વા ચતુછિદ્દયુત્તં કતં. થમ્ભકવાતપાનં નામ તિરિયં દારૂનિ અદત્વા ઉદ્ધં ઠપિતદારૂહિ એવ કતં. ચોળકપાદપુઞ્છનં બન્ધિતુન્તિ વાતપાનપ્પમાણેન પાદપુઞ્છનસદિસં ચોળકાદિના બન્ધિત્વા વગ્ગુલિઆદિપ્પવેસનનિવારણત્થં, કથેતુન્તિ અત્થો. મિડ્ઢકન્તિ મઞ્ચાકારેન કટ્ઠમત્તિકાદીહિ કતવેદિકાકારં.
296.Āviñchanachiddanti yattha aṅguliṃ vā rajjusaṅkhalikādiṃ vā pavesetvā kavāṭaṃ ākaḍḍhantā dvārabāhaṃ phusāpenti, tassetaṃ adhivacanaṃ. Senāsanaparibhoge akappiyaṃ nāma natthīti dassanatthaṃ ‘‘sacepi dīpinaṅguṭṭhenā’’tiādi vuttaṃ. Cetiye vedikāsadisanti vātapānadāruṃ vā jālaṃ vā aṭṭhapetvā dāruṭṭhāne cetiye vedikāya paṭṭādīni viya iṭṭhakādīhi uddhaṃ, tiriyañca paṭṭikādayo dassetvā catuchiddayuttaṃ kataṃ. Thambhakavātapānaṃ nāma tiriyaṃ dārūni adatvā uddhaṃ ṭhapitadārūhi eva kataṃ. Coḷakapādapuñchanaṃ bandhitunti vātapānappamāṇena pādapuñchanasadisaṃ coḷakādinā bandhitvā vagguliādippavesananivāraṇatthaṃ, kathetunti attho. Miḍḍhakanti mañcākārena kaṭṭhamattikādīhi katavedikākāraṃ.
૨૯૭. ચતુરસ્સપીઠન્તિ સમચતુરસ્સં. અટ્ઠઙ્ગુલપાદકં વટ્ટતીતિ અટ્ઠઙ્ગુલપાદકમેવ વટ્ટતિ. પમાણાતિક્કન્તોપિ વટ્ટતીતિ સમચતુરસ્સમેવ સન્ધાય વુત્તં. આયતચતુરસ્સા પન સત્તઙ્ગપઞ્ચઙ્ગાપિ ઉચ્ચપાદા ન વટ્ટન્તિ. વેત્તેહેવ ચતુરસ્સાદિઆકારેન કતં ભદ્દપીઠન્તિ આહ ‘‘વેત્તમયં પીઠ’’ન્તિ. દારુપટ્ટિકાય ઉપરીતિ અટનિઆકારેન ઠિતદારુપટલસ્સ હેટ્ઠા ઉદ્ધં પાદં કત્વા. પવેસનકાલઞ્હિ સન્ધાય ‘‘ઉપરી’’તિ વુત્તં. એળકસ્સ પચ્છિમપાદદ્વયં વિય વઙ્કાકારેન ઠિતત્તા પનેતં ‘‘એળકપાદપીઠ’’ન્તિ વુત્તં. પલોઠેન્તીતિ સહ મઞ્ચેહિ પવટ્ટેન્તિ. રુક્ખે , લતા ચ મુઞ્ચિત્વા અવસેસં ગચ્છાદિકં સબ્બમ્પિ તિણજાતિ એવાતિ આહ ‘‘યેસં કેસઞ્ચિ તિણજાતિકાન’’ન્તિઆદિ.
297.Caturassapīṭhanti samacaturassaṃ. Aṭṭhaṅgulapādakaṃ vaṭṭatīti aṭṭhaṅgulapādakameva vaṭṭati. Pamāṇātikkantopi vaṭṭatīti samacaturassameva sandhāya vuttaṃ. Āyatacaturassā pana sattaṅgapañcaṅgāpi uccapādā na vaṭṭanti. Vetteheva caturassādiākārena kataṃ bhaddapīṭhanti āha ‘‘vettamayaṃ pīṭha’’nti. Dārupaṭṭikāya uparīti aṭaniākārena ṭhitadārupaṭalassa heṭṭhā uddhaṃ pādaṃ katvā. Pavesanakālañhi sandhāya ‘‘uparī’’ti vuttaṃ. Eḷakassa pacchimapādadvayaṃ viya vaṅkākārena ṭhitattā panetaṃ ‘‘eḷakapādapīṭha’’nti vuttaṃ. Paloṭhentīti saha mañcehi pavaṭṭenti. Rukkhe , latā ca muñcitvā avasesaṃ gacchādikaṃ sabbampi tiṇajāti evāti āha ‘‘yesaṃ kesañci tiṇajātikāna’’ntiādi.
ઉપદહન્તીતિ ઠપેન્તિ. સીસપ્પમાણં નામ યત્થ ગીવાય સહ સકલં સીસં ઠપેતું સક્કા, તસ્સ ચ મુટ્ઠિરતનં વિત્થારપ્પમાણન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘વિત્થારતો’’તિઆદિમાહ. ઇદઞ્ચ બિમ્બોહનસ્સ ઉભોસુ અન્તેસુ ઠપેતબ્બચોળપ્પમાણદસ્સનં. તસ્સ વસેન બિમ્બોહનસ્સ વિત્થારપ્પમાણં પરિચ્છિજ્જતિ, તં વટ્ટં વા ચતુરસ્સં વા કત્વા સિબ્બિતં યથા કોટિતો કોટિ વિત્થારતો પુથુલટ્ઠાનં મુટ્ઠિરતનપ્પમાણં હોતિ, એવં સિબ્બિતબ્બં. ઇતો અધિકં ન વટ્ટતિ, તં પન અન્તેસુ ઠપિતચોળં કોટિયા કોટિં આહચ્ચ દિગુણં કતં તિકણ્ણં હોતિ. તેસુ તીસુ કણ્ણેસુ દ્વિન્નં કણ્ણાનમન્તરં વિદત્થિચતુરઙ્ગુલં હોતિ, મજ્ઝટ્ઠાનં કોટિતો કોટિં આહચ્ચ મુટ્ઠિરતનં હોતિ, ઇદમસ્સ ઉક્કટ્ઠપ્પમાણં. તેનાહ ‘‘તીસુ કણ્ણેસૂ’’તિઆદિ.
Upadahantīti ṭhapenti. Sīsappamāṇaṃ nāma yattha gīvāya saha sakalaṃ sīsaṃ ṭhapetuṃ sakkā, tassa ca muṭṭhiratanaṃ vitthārappamāṇanti dassento ‘‘vitthārato’’tiādimāha. Idañca bimbohanassa ubhosu antesu ṭhapetabbacoḷappamāṇadassanaṃ. Tassa vasena bimbohanassa vitthārappamāṇaṃ paricchijjati, taṃ vaṭṭaṃ vā caturassaṃ vā katvā sibbitaṃ yathā koṭito koṭi vitthārato puthulaṭṭhānaṃ muṭṭhiratanappamāṇaṃ hoti, evaṃ sibbitabbaṃ. Ito adhikaṃ na vaṭṭati, taṃ pana antesu ṭhapitacoḷaṃ koṭiyā koṭiṃ āhacca diguṇaṃ kataṃ tikaṇṇaṃ hoti. Tesu tīsu kaṇṇesu dvinnaṃ kaṇṇānamantaraṃ vidatthicaturaṅgulaṃ hoti, majjhaṭṭhānaṃ koṭito koṭiṃ āhacca muṭṭhiratanaṃ hoti, idamassa ukkaṭṭhappamāṇaṃ. Tenāha ‘‘tīsu kaṇṇesū’’tiādi.
‘‘કમ્બલમેવ…પે॰… ઉણ્ણભિસિસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતી’’તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા ગોનકાદિઅકપ્પિયમ્પિ ઉણ્ણમયત્થરણં ભિસિયં પક્ખિપિત્વા સયિતું વટ્ટતીતિ દટ્ઠબ્બં.
‘‘Kambalameva…pe… uṇṇabhisisaṅkhyameva gacchatī’’ti sāmaññato vuttattā gonakādiakappiyampi uṇṇamayattharaṇaṃ bhisiyaṃ pakkhipitvā sayituṃ vaṭṭatīti daṭṭhabbaṃ.
મસૂરકેતિ ચમ્મમયભિસિયં. ચમ્મમયં પન બિમ્બોહનં તૂલપુણ્ણમ્પિ ન વટ્ટતિ. પાળિયં સેનાસનપરિક્ખારદુસ્સન્તિ સેનાસનપરિક્ખારકરણત્થાય દુસ્સં. ભિસિં ઓનન્ધિતુન્તિ ભિસિત્થવિકાય પક્ખિપિત્વા બન્ધિતું. પરિભિજ્જતીતિ મઞ્ચાદિતો સારિયમાના પીઠકોટિઆદીસુ નિસીદન્તેહિ ઘંસિયમાના ભિસિ પરિભિજ્જતિ. ઓનદ્ધમઞ્ચન્તિ ભિસિં એકાબદ્ધં કત્વા બદ્ધમઞ્ચં. પાળિયં છવિં ઉપ્પાટેત્વા હરન્તીતિ ભિસિચ્છવિં ચોરા હરન્તિ. ફોસિતુન્તિ ચોરેહિ હરિતસ્સ પચ્છા હરિતસઞ્ઞાણફુસિતબિન્દૂનિ દાતું. ભિત્તિકમ્મન્તિ નાનાવણ્ણેહિ વિભિત્તિરાજિકરણં. હત્થકમ્મન્તિ હત્થેન યં કિઞ્ચિ સઞ્ઞાકરણં.
Masūraketi cammamayabhisiyaṃ. Cammamayaṃ pana bimbohanaṃ tūlapuṇṇampi na vaṭṭati. Pāḷiyaṃ senāsanaparikkhāradussanti senāsanaparikkhārakaraṇatthāya dussaṃ. Bhisiṃ onandhitunti bhisitthavikāya pakkhipitvā bandhituṃ. Paribhijjatīti mañcādito sāriyamānā pīṭhakoṭiādīsu nisīdantehi ghaṃsiyamānā bhisi paribhijjati. Onaddhamañcanti bhisiṃ ekābaddhaṃ katvā baddhamañcaṃ. Pāḷiyaṃ chaviṃ uppāṭetvā harantīti bhisicchaviṃ corā haranti. Phositunti corehi haritassa pacchā haritasaññāṇaphusitabindūni dātuṃ. Bhittikammanti nānāvaṇṇehi vibhittirājikaraṇaṃ. Hatthakammanti hatthena yaṃ kiñci saññākaraṇaṃ.
૨૯૮. પાળિયં ન નિપતતીતિ ન અલ્લીયતિ. પટિબાહેત્વાતિ ઘંસિત્વા. ન નિબન્ધતીતિ અનિબન્ધનીયો, ન લગ્ગનકોતિ અત્થો.
298. Pāḷiyaṃ na nipatatīti na allīyati. Paṭibāhetvāti ghaṃsitvā. Na nibandhatīti anibandhanīyo, na lagganakoti attho.
૨૯૯. ‘‘કરોહી’’તિ વત્તુમ્પિ ન લબ્ભતીતિ આણત્તિયા એવ પટિક્ખિત્તત્તા દ્વારપાલં ‘‘કિં ન કરોસી’’તિઆદિના પરિયાયેન વત્તું વટ્ટતિ. જાતકપકરણન્તિ જાતકપટિસંયુત્તં ઇત્થિપુરિસાદિ યં કિઞ્ચિ રૂપં અધિપ્પેતં. ‘‘પરેહિ કારાપેતુ’’ન્તિ વુત્તત્તા બુદ્ધરૂપમ્પિ સયં કાતું ન લભતિ. પાળિયં પઞ્ચપટિકન્તિ જાતિઆદિપઞ્ચપ્પકારવણ્ણમટ્ઠં.
299.‘‘Karohī’’ti vattumpi na labbhatīti āṇattiyā eva paṭikkhittattā dvārapālaṃ ‘‘kiṃ na karosī’’tiādinā pariyāyena vattuṃ vaṭṭati. Jātakapakaraṇanti jātakapaṭisaṃyuttaṃ itthipurisādi yaṃ kiñci rūpaṃ adhippetaṃ. ‘‘Parehi kārāpetu’’nti vuttattā buddharūpampi sayaṃ kātuṃ na labhati. Pāḷiyaṃ pañcapaṭikanti jātiādipañcappakāravaṇṇamaṭṭhaṃ.
૩૦૦. ઉપચારો ન હોતીતિ ગબ્ભસ્સ બહિ સમન્તા અનુપરિગમનસ્સ ઓકાસો નપ્પહોતિ. રુક્ખં વિજ્ઝિત્વાતિ તચ્છિતસારદારું અગ્ગસમીપે વિજ્ઝિત્વા. કત્વાતિ છિદ્દે કત્વા. કપ્પકતં વિય સારખાણુકે આકોટેત્વા એવં કતમેવ ‘‘આહરિમં ભિત્તિપાદ’’ન્તિ વુત્તં. ઉપત્થમ્ભનત્થં ભૂમિયં પતિટ્ઠાપેતુન્તિ જિણ્ણભિત્તિપાદેન બહિ સમાનભારં ખાણુકપ્પસીસેન ઉસ્સાપેત્વા મૂલેન ભૂમિયં પતિટ્ઠાપેતું. પરિત્તાણત્થન્તિ ઉલ્લિત્તાવલિત્તકુટિયા ઓવસ્સનટ્ઠાનસ્સ પરિત્તાણત્થં. કિટિકન્તિ તાલપણ્ણાદીહિ કતપદલં. મદ્દિતમત્તિકન્તિ ઓવસ્સનછિદ્દસ્સ પિદહનત્થં વુત્તં.
300.Upacārona hotīti gabbhassa bahi samantā anuparigamanassa okāso nappahoti. Rukkhaṃ vijjhitvāti tacchitasāradāruṃ aggasamīpe vijjhitvā. Katvāti chidde katvā. Kappakataṃ viya sārakhāṇuke ākoṭetvā evaṃ katameva ‘‘āharimaṃ bhittipāda’’nti vuttaṃ. Upatthambhanatthaṃ bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetunti jiṇṇabhittipādena bahi samānabhāraṃ khāṇukappasīsena ussāpetvā mūlena bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetuṃ. Parittāṇatthanti ullittāvalittakuṭiyā ovassanaṭṭhānassa parittāṇatthaṃ. Kiṭikanti tālapaṇṇādīhi katapadalaṃ. Madditamattikanti ovassanachiddassa pidahanatthaṃ vuttaṃ.
ઉભતોકુટ્ટં નીહરિત્વા કતપદેસસ્સાતિ યથા બહિ ઠિતા ઉજુકં અન્તો નિસિન્ને ન પસ્સન્તિ, એવં દ્વારાભિમુખં પિદહનવસેન ભિત્તિઞ્ચ અઞ્ઞતો દ્વારઞ્ચ યોજેત્વા કતટ્ઠાનં વદતિ. સમન્તા પરિયાગારોતિ સમન્તતો આવિદ્ધપમુખં. વંસં દત્વાતિ પુરિસપ્પમાણે પાદે નિખણિત્વા તેસં ઉપરિ પિટ્ઠિવંસસદિસં પસ્સવંસં ઠપેત્વા ઓસારેત્વા. એકં દણ્ડકોટિં અતિઉચ્ચાય વિહારભિત્તિકોટિયા એકં કોટિં નીચે વંસપિટ્ઠિયં ઠપનવસેન દણ્ડકે પસારેત્વા. ચક્કલયુત્તો કિટિકોતિ કવાટં વિય વિવરણથકનસુખત્થં ચક્કલબન્ધકિટિકં. પાળિયં ઉગ્ઘાટનકિટિકન્તિ આપણાદીસુ અનત્થિકકાલે ઉક્ખિપિત્વા, ઉપરિ ચ બન્ધિત્વા પચ્છા ઓતરણકિટિકં, કપ્પસીસેહિ વા ઉપત્થમ્ભનીહિ ઉક્ખિપિત્વા પચ્છા ઓતરણકિટિકમ્પિ.
Ubhatokuṭṭaṃ nīharitvā katapadesassāti yathā bahi ṭhitā ujukaṃ anto nisinne na passanti, evaṃ dvārābhimukhaṃ pidahanavasena bhittiñca aññato dvārañca yojetvā kataṭṭhānaṃ vadati. Samantā pariyāgāroti samantato āviddhapamukhaṃ. Vaṃsaṃ datvāti purisappamāṇe pāde nikhaṇitvā tesaṃ upari piṭṭhivaṃsasadisaṃ passavaṃsaṃ ṭhapetvā osāretvā. Ekaṃ daṇḍakoṭiṃ atiuccāya vihārabhittikoṭiyā ekaṃ koṭiṃ nīce vaṃsapiṭṭhiyaṃ ṭhapanavasena daṇḍake pasāretvā. Cakkalayutto kiṭikoti kavāṭaṃ viya vivaraṇathakanasukhatthaṃ cakkalabandhakiṭikaṃ. Pāḷiyaṃ ugghāṭanakiṭikanti āpaṇādīsu anatthikakāle ukkhipitvā, upari ca bandhitvā pacchā otaraṇakiṭikaṃ, kappasīsehi vā upatthambhanīhi ukkhipitvā pacchā otaraṇakiṭikampi.
૩૦૧. પાનીયં ઓતપ્પતીતિ પાનીયભાજનેસુ ઠપિતપાનીયં આતપેન સન્તપ્પતિ.
301.Pānīyaṃ otappatīti pānīyabhājanesu ṭhapitapānīyaṃ ātapena santappati.
૩૦૩. તયો વાટેતિ તયો પરિક્ખેપે. વેળુવાટન્તિ સબ્બં દારુપરિક્ખેપં સઙ્ગણ્હાતિ. કણ્ટકવાટન્તિ સબ્બસાખાપરિક્ખેપં.
303.Tayo vāṭeti tayo parikkhepe. Veḷuvāṭanti sabbaṃ dāruparikkhepaṃ saṅgaṇhāti. Kaṇṭakavāṭanti sabbasākhāparikkhepaṃ.
૩૦૫. આલોકો અન્તરધાયીતિ યો બુદ્ધારમ્મણાય પીતિયા આનુભાવેન મહન્તો ઓભાસો અહોસિ, યેન ચસ્સ પદીપસહસ્સેન વિય વિગતન્ધકારો મગ્ગો અહોસિ, સો બહિનગરે છવસરીરસમાકુલં દુગ્ગન્ધં બીભચ્છં આમકસુસાનં પત્તસ્સ ભયેન પીતિવેગે મન્દીભૂતે અન્તરધાયિ.
305.Āloko antaradhāyīti yo buddhārammaṇāya pītiyā ānubhāvena mahanto obhāso ahosi, yena cassa padīpasahassena viya vigatandhakāro maggo ahosi, so bahinagare chavasarīrasamākulaṃ duggandhaṃ bībhacchaṃ āmakasusānaṃ pattassa bhayena pītivege mandībhūte antaradhāyi.
સતં હત્થીતિ ગાથાય હત્થિનો સતસહસ્સાનીતિ એવં પચ્ચેકં સહસ્સ-સદ્દેન યોજેત્વા અત્થો ઞાતબ્બો. પદવીતિહારસ્સાતિ ‘‘બુદ્ધં વન્દિસ્સામી’’તિ રતનત્તયં ઉદ્દિસ્સ ગચ્છતો એકપદવીતિહારસ્સ , તપ્પચ્ચયકુસલફલસ્સાતિ અત્થો. તસ્સ સોળસમો ભાગો કલં નામ, તં સોળસિં કલં યથાવુત્તા હત્થિઆદયો સબ્બે નાગ્ઘન્તિ નારહન્તિ, નિદસ્સનમત્તઞ્ચેતં. અનેકસતસહસ્સભાગમ્પિ નાગ્ઘન્તિ.
Sataṃhatthīti gāthāya hatthino satasahassānīti evaṃ paccekaṃ sahassa-saddena yojetvā attho ñātabbo. Padavītihārassāti ‘‘buddhaṃ vandissāmī’’ti ratanattayaṃ uddissa gacchato ekapadavītihārassa , tappaccayakusalaphalassāti attho. Tassa soḷasamo bhāgo kalaṃ nāma, taṃ soḷasiṃ kalaṃ yathāvuttā hatthiādayo sabbe nāgghanti nārahanti, nidassanamattañcetaṃ. Anekasatasahassabhāgampi nāgghanti.
અન્ધકારો અન્તરધાયીતિ પુન બલવપીતિયા આલોકે સમુપ્પન્ને અન્તરધાયિ. આસત્તિયોતિ તણ્હાયો. વયકરણન્તિ દેય્યધમ્મમૂલં નવકમ્મં.
Andhakāro antaradhāyīti puna balavapītiyā āloke samuppanne antaradhāyi. Āsattiyoti taṇhāyo. Vayakaraṇanti deyyadhammamūlaṃ navakammaṃ.
૩૦૯. દદેય્યાતિ નવકમ્મં અધિટ્ઠાતું વિહારે ઇસ્સરિયં દદેય્યાતિ અત્થો. દિન્નોતિ નવકમ્મં કાતું વિહારો દિન્નો, વિહારે નવકમ્મં દિન્નન્તિ વા અત્થો.
309.Dadeyyāti navakammaṃ adhiṭṭhātuṃ vihāre issariyaṃ dadeyyāti attho. Dinnoti navakammaṃ kātuṃ vihāro dinno, vihāre navakammaṃ dinnanti vā attho.
૩૧૩-૪. સન્થાગારેતિ સન્નિપાતમણ્ડપે. ઓકાસેતિ નિવાસોકાસે. ઉદ્દિસ્સ કતન્તિ સઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સ કતં. ગિહિવિકટન્તિ ગિહીહિ કતં પઞ્ઞત્તં, ગિહિસન્તકન્તિ અત્થો.
313-4.Santhāgāreti sannipātamaṇḍape. Okāseti nivāsokāse. Uddissa katanti saṅghaṃ uddissa kataṃ. Gihivikaṭanti gihīhi kataṃ paññattaṃ, gihisantakanti attho.
વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vihārānujānanakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
વિહારાનુજાનનં • Vihārānujānanaṃ
મઞ્ચપીઠાદિઅનુજાનનં • Mañcapīṭhādianujānanaṃ
સેતવણ્ણાદિઅનુજાનનં • Setavaṇṇādianujānanaṃ
પટિભાનચિત્તપટિક્ખેપં • Paṭibhānacittapaṭikkhepaṃ
ઇટ્ઠકાચયાદિઅનુજાનનં • Iṭṭhakācayādianujānanaṃ
ઉપટ્ઠાનસાલાઅનુજાનનં • Upaṭṭhānasālāanujānanaṃ
આરામપરિક્ખેપઅનુજાનનં • Ārāmaparikkhepaanujānanaṃ
અનાથપિણ્ડિકવત્થુ • Anāthapiṇḍikavatthu
નવકમ્મદાનં • Navakammadānaṃ
આસનપ્પટિબાહનપટિક્ખેપં • Āsanappaṭibāhanapaṭikkhepaṃ
ગિહિવિકતઅનુજાનનં • Gihivikataanujānanaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / વિહારાનુજાનનકથા • Vihārānujānanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā
મઞ્ચપીઠાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Mañcapīṭhādianujānanakathāvaṇṇanā
ઇટ્ઠકાચયાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Iṭṭhakācayādianujānanakathāvaṇṇanā
અનાથપિણ્ડિકવત્થુકથાવણ્ણના • Anāthapiṇḍikavatthukathāvaṇṇanā
આસનપ્પટિબાહનાદિકથાવણ્ણના • Āsanappaṭibāhanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / વિહારાનુજાનનકથા • Vihārānujānanakathā