Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    11. விஜயஸுத்தங்

    11. Vijayasuttaṃ

    195.

    195.

    சரங் வா யதி³ வா திட்ட²ங், நிஸின்னோ உத³ வா ஸயங்;

    Caraṃ vā yadi vā tiṭṭhaṃ, nisinno uda vā sayaṃ;

    ஸமிஞ்ஜேதி பஸாரேதி, ஏஸா காயஸ்ஸ இஞ்ஜனா.

    Samiñjeti pasāreti, esā kāyassa iñjanā.

    196.

    196.

    அட்டி²னஹாருஸங்யுத்தோ, தசமங்ஸாவலேபனோ;

    Aṭṭhinahārusaṃyutto, tacamaṃsāvalepano;

    ச²வியா காயோ படிச்ச²ன்னோ, யதா²பூ⁴தங் ந தி³ஸ்ஸதி.

    Chaviyā kāyo paṭicchanno, yathābhūtaṃ na dissati.

    197.

    197.

    அந்தபூரோ உத³ரபூரோ, யகனபேளஸ்ஸ 1 வத்தி²னோ;

    Antapūro udarapūro, yakanapeḷassa 2 vatthino;

    ஹத³யஸ்ஸ பப்பா²ஸஸ்ஸ, வக்கஸ்ஸ பிஹகஸ்ஸ ச.

    Hadayassa papphāsassa, vakkassa pihakassa ca.

    198.

    198.

    ஸிங்கா⁴ணிகாய கே²ளஸ்ஸ, ஸேத³ஸ்ஸ ச மேத³ஸ்ஸ ச;

    Siṅghāṇikāya kheḷassa, sedassa ca medassa ca;

    லோஹிதஸ்ஸ லஸிகாய, பித்தஸ்ஸ ச வஸாய ச.

    Lohitassa lasikāya, pittassa ca vasāya ca.

    199.

    199.

    அத²ஸ்ஸ நவஹி ஸோதேஹி, அஸுசீ ஸவதி ஸப்³ப³தா³;

    Athassa navahi sotehi, asucī savati sabbadā;

    அக்கி²ம்ஹா அக்கி²கூ³த²கோ, கண்ணம்ஹா கண்ணகூ³த²கோ.

    Akkhimhā akkhigūthako, kaṇṇamhā kaṇṇagūthako.

    200.

    200.

    ஸிங்கா⁴ணிகா ச நாஸதோ, முகே²ன வமதேகதா³;

    Siṅghāṇikā ca nāsato, mukhena vamatekadā;

    பித்தங் ஸெம்ஹஞ்ச வமதி, காயம்ஹா ஸேத³ஜல்லிகா.

    Pittaṃ semhañca vamati, kāyamhā sedajallikā.

    201.

    201.

    அத²ஸ்ஸ ஸுஸிரங் ஸீஸங், மத்த²லுங்க³ஸ்ஸ பூரிதங்;

    Athassa susiraṃ sīsaṃ, matthaluṅgassa pūritaṃ;

    ஸுப⁴தோ நங் மஞ்ஞதி, பா³லோ அவிஜ்ஜாய புரக்க²தோ.

    Subhato naṃ maññati, bālo avijjāya purakkhato.

    202.

    202.

    யதா³ ச ஸோ மதோ ஸேதி, உத்³து⁴மாதோ வினீலகோ;

    Yadā ca so mato seti, uddhumāto vinīlako;

    அபவித்³தோ⁴ ஸுஸானஸ்மிங், அனபெக்கா² ஹொந்தி ஞாதயோ.

    Apaviddho susānasmiṃ, anapekkhā honti ñātayo.

    203.

    203.

    கா²த³ந்தி நங் ஸுவானா 3 ச, ஸிங்கா³லா 4 வகா கிமீ;

    Khādanti naṃ suvānā 5 ca, siṅgālā 6 vakā kimī;

    காகா கி³ஜ்ஜா² ச கா²த³ந்தி, யே சஞ்ஞே ஸந்தி பாணினோ.

    Kākā gijjhā ca khādanti, ye caññe santi pāṇino.

    204.

    204.

    ஸுத்வான பு³த்³த⁴வசனங், பி⁴க்கு² பஞ்ஞாணவா இத⁴;

    Sutvāna buddhavacanaṃ, bhikkhu paññāṇavā idha;

    ஸோ கோ² நங் பரிஜானாதி, யதா²பூ⁴தஞ்ஹி பஸ்ஸதி.

    So kho naṃ parijānāti, yathābhūtañhi passati.

    205.

    205.

    யதா² இத³ங் ததா² ஏதங், யதா² ஏதங் ததா² இத³ங்;

    Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;

    அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, காயே ச²ந்த³ங் விராஜயே.

    Ajjhattañca bahiddhā ca, kāye chandaṃ virājaye.

    206.

    206.

    ச²ந்த³ராக³விரத்தோ ஸோ, பி⁴க்கு² பஞ்ஞாணவா இத⁴;

    Chandarāgaviratto so, bhikkhu paññāṇavā idha;

    அஜ்ஜ²கா³ அமதங் ஸந்திங், நிப்³பா³னங் பத³மச்சுதங்.

    Ajjhagā amataṃ santiṃ, nibbānaṃ padamaccutaṃ.

    207.

    207.

    த்³விபாத³கோயங் 7 அஸுசி, து³க்³க³ந்தோ⁴ பரிஹாரதி 8;

    Dvipādakoyaṃ 9 asuci, duggandho parihārati 10;

    நானாகுணபபரிபூரோ, விஸ்ஸவந்தோ ததோ ததோ.

    Nānākuṇapaparipūro, vissavanto tato tato.

    208.

    208.

    ஏதாதி³ஸேன காயேன, யோ மஞ்ஞே உண்ணமேதவே 11;

    Etādisena kāyena, yo maññe uṇṇametave 12;

    பரங் வா அவஜானெய்ய, கிமஞ்ஞத்ர அத³ஸ்ஸனாதி.

    Paraṃ vā avajāneyya, kimaññatra adassanāti.

    விஜயஸுத்தங் ஏகாத³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Vijayasuttaṃ ekādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. யகபேளஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. yakapeḷassa (sī. syā.)
    3. ஸுபாணா (பீ॰)
    4. ஸிகா³லா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    5. supāṇā (pī.)
    6. sigālā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    7. தி³பாத³கோயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    8. பரிஹீரதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    9. dipādakoyaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    10. parihīrati (sī. syā. kaṃ. pī.)
    11. உன்னமேதவே (?)
    12. unnametave (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 11. விஜயஸுத்தவண்ணனா • 11. Vijayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact