Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. વિજયાસુત્તવણ્ણના

    4. Vijayāsuttavaṇṇanā

    ૧૬૫. પઞ્ચ અઙ્ગાનિ એતસ્સાતિ પઞ્ચઙ્ગં, પઞ્ચઙ્ગમેવ પઞ્ચઙ્ગિકં, તેન પઞ્ચઙ્ગિકેન. આતતન્તિઆદીસુ આતતં નામ ચમ્મપરિયોનદ્ધેસુ ભેરિઆદીસુ એકતલં તૂરિયં. વિતતં નામ ઉભયતલં. આતતવિતતં નામ તન્તિબદ્ધવીણાદિ. સુસિરં વંસાદિ. ઘનં સમ્માદિ. તતઆદિવિસેસોપિ આતતમેવાતિ ‘‘ચમ્મપરિયોનદ્ધેસૂ’’તિ વિસેસનં. એકતલં કુમ્ભથૂણદદ્દરાદિ. ઉભયતલં ભેરિમુદિઙ્ગાદિ. ચમ્મપરિયોનદ્ધં સેસં તન્તિબદ્ધં સબ્બં આતતવિતતં નામ, ગોમુખીઆદીનમ્પિ એત્થેવ સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. વંસાદીતિ આદિસદ્દેન સઙ્ખસિઙ્ગાનમ્પિ સઙ્ગહો. સમ્મતાળ-કંસતાળ-સિલાતાળ-સલાકતાળાદિ સમ્માદિ નામ. તત્થ સમ્મતાળં નામ દણ્ડમયતાળં, કંસમયતાળં કંસતાળં, સિલાયં અયોપત્તેન ચ તાળનતાળં. સબ્બે કામગુણે. ઉગ્ઘરિતપગ્ઘરિતટ્ઠેનાતિ ઉપરિ ઘરણેન ચ વિસ્સન્દનેન ચ. એવન્તિ ‘‘ઇમિના પૂતિકાયેના’’તિ. અરૂપટ્ઠાયિનોતિ સત્તાધિટ્ઠાનેનાયં ધમ્મદેસનાતિ આહ ‘‘સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ રૂપારૂપભવેસૂ’’તિ. તેસં દ્વિન્નં રૂપારૂપભવાનં ગહિતત્તા. ભવભાવસામઞ્ઞતો, તદધિટ્ઠાનતો ગહિતે કામભવે. અવિજ્જાતમો વિહતો અગ્ગમગ્ગેન સમુગ્ઘાતિતત્તા.

    165. Pañca aṅgāni etassāti pañcaṅgaṃ, pañcaṅgameva pañcaṅgikaṃ, tena pañcaṅgikena. Ātatantiādīsu ātataṃ nāma cammapariyonaddhesu bheriādīsu ekatalaṃ tūriyaṃ. Vitataṃ nāma ubhayatalaṃ. Ātatavitataṃ nāma tantibaddhavīṇādi. Susiraṃ vaṃsādi. Ghanaṃ sammādi. Tataādivisesopi ātatamevāti ‘‘cammapariyonaddhesū’’ti visesanaṃ. Ekatalaṃ kumbhathūṇadaddarādi. Ubhayatalaṃ bherimudiṅgādi. Cammapariyonaddhaṃ sesaṃ tantibaddhaṃ sabbaṃ ātatavitataṃ nāma, gomukhīādīnampi ettheva saṅgaho daṭṭhabbo. Vaṃsādīti ādisaddena saṅkhasiṅgānampi saṅgaho. Sammatāḷa-kaṃsatāḷa-silātāḷa-salākatāḷādi sammādi nāma. Tattha sammatāḷaṃ nāma daṇḍamayatāḷaṃ, kaṃsamayatāḷaṃ kaṃsatāḷaṃ, silāyaṃ ayopattena ca tāḷanatāḷaṃ. Sabbe kāmaguṇe. Uggharitapaggharitaṭṭhenāti upari gharaṇena ca vissandanena ca. Evanti ‘‘iminā pūtikāyenā’’ti. Arūpaṭṭhāyinoti sattādhiṭṭhānenāyaṃ dhammadesanāti āha ‘‘sabbatthāti sabbesu rūpārūpabhavesū’’ti. Tesaṃ dvinnaṃ rūpārūpabhavānaṃ gahitattā. Bhavabhāvasāmaññato, tadadhiṭṭhānato gahite kāmabhave. Avijjātamo vihato aggamaggena samugghātitattā.

    વિજયાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vijayāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. વિજયાસુત્તં • 4. Vijayāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. વિજયાસુત્તવણ્ણના • 4. Vijayāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact