Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૭. વિકાલભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના
7. Vikālabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
૨૪૭-૯. નટાનં નાટકાનિ નટનાટકાનિ, સીતાહરણાદીનિ. મૂલઞ્ચ તં ખાદનીયઞ્ચાતિ મૂલખાદનીયં. એસ નયો સબ્બત્થ. પિટ્ઠન્તિ ચુણ્ણં. ખારકમૂલન્તિ યૂપસમૂલં. ચચ્ચુમૂલં નેળિયમૂલં. તમ્બકં વચં. તણ્ડુલેય્યકં ચૂળકુહુ. વત્થુલેય્યકં મહાકુહુ. વજકલિ નિકોટ્ઠં. જજ્ઝરી હિરતો.
247-9. Naṭānaṃ nāṭakāni naṭanāṭakāni, sītāharaṇādīni. Mūlañca taṃ khādanīyañcāti mūlakhādanīyaṃ. Esa nayo sabbattha. Piṭṭhanti cuṇṇaṃ. Khārakamūlanti yūpasamūlaṃ. Caccumūlaṃ neḷiyamūlaṃ. Tambakaṃ vacaṃ. Taṇḍuleyyakaṃ cūḷakuhu. Vatthuleyyakaṃ mahākuhu. Vajakali nikoṭṭhaṃ. Jajjharī hirato.
કોટ્ઠં જરટ્ઠં વુચ્ચતિ. ગણ્ઠિ મુહુકુલમુદુ વિચયત્થ વજમુજુ વદુળવિ.
Koṭṭhaṃ jaraṭṭhaṃ vuccati. Gaṇṭhi muhukulamudu vicayattha vajamuju vaduḷavi.
વજ્જયેતિમે કિંસુકં, હલિદ્દિ. કસેરુકો, કટિબલવન્તિ તસ્સ નામં. અમ્બાટકં અમૂલકં પિઢલ કક્કુલ. મસાલુ કિનળ. આલુવ કળિ તડ્ઢિઅળિ અલસ કટિસ્સલ નમેદતિ મેર. સિગ્ગુ સીરિ કોળ કાલકં નેકળવિ. ખીરવલ્લિકન્દો તુમૂરોરિયો હોતિ. સઙ્ખતો ધોવનમેવ. અયં ‘‘પરિસઙ્ખારો’’તિ લિખિતં. ખીરકાકોલી કિરિકવેળિ. જીવિકં જીવિહિ. ઉસભક ઉમ્મસુવિયિ.
Vajjayetime kiṃsukaṃ, haliddi. Kaseruko, kaṭibalavanti tassa nāmaṃ. Ambāṭakaṃ amūlakaṃ piḍhala kakkula. Masālu kinaḷa. Āluva kaḷi taḍḍhiaḷi alasa kaṭissala namedati mera. Siggu sīri koḷa kālakaṃ nekaḷavi. Khīravallikando tumūroriyo hoti. Saṅkhato dhovanameva. Ayaṃ ‘‘parisaṅkhāro’’ti likhitaṃ. Khīrakākolī kirikaveḷi. Jīvikaṃ jīvihi. Usabhaka ummasuviyi.
હિન્તાલં કિતિલિ. કુન્તાલ તોહો તિલિસતા પદિકળિરો પટસેવલકળિ. કરમન્દકં કરમ્બ દણ્ડોકિર ઉદકજોતિ કણ્ડકો. ‘‘સિઙ્ઘતકોતિપિ વુચ્ચતી’’તિ લિખિતં. ફગ્ગવ હકિળિ. નત્તમાલન્તિ કરઞ્જિ.
Hintālaṃ kitili. Kuntāla toho tilisatā padikaḷiro paṭasevalakaḷi. Karamandakaṃ karamba daṇḍokira udakajoti kaṇḍako. ‘‘Siṅghatakotipi vuccatī’’ti likhitaṃ. Phaggava hakiḷi. Nattamālanti karañji.
સેલ્લુ લોહોલિયં. કાસમદ્દક કુદુવવલિ અનસિકિન. ઉમ્માદિય મેલેલિદિય. ચીનમુગ્ગો વેનમુત્તિ હુરમુગ્ગ. રાજમાસો માહવિલિતિ. અગ્ગિમન્તો મુઞ્ચિ. સુનિપણ્ણકો તિપિલવનિનાળિકા તિલક. ભૂમિયં જાતલોણીતિ એત્થ લોણીનામસ્સ સાધારણત્તા ‘‘ભૂમિય’’ન્તિ વિસેસેત્વા વુત્તં. બ્રહ્મીપત્તં દેમેતેયે પણસા. ‘‘દીપવાસિનો વદન્તી’’તિ સિથિલં કત્વા કસ્મા વુત્તન્તિ ચે? ‘‘ખાદનીયત્થં ફરતીતિ લક્ખણેન અસમાનત્તા’’તિ વુત્તં. પદેલિવિનિતેકિ. સુલસિપણ્ણન્તિ તસાપલિકં.
Sellu loholiyaṃ. Kāsamaddaka kuduvavali anasikina. Ummādiya melelidiya. Cīnamuggo venamutti huramugga. Rājamāso māhaviliti. Aggimanto muñci. Sunipaṇṇako tipilavanināḷikā tilaka. Bhūmiyaṃ jātaloṇīti ettha loṇīnāmassa sādhāraṇattā ‘‘bhūmiya’’nti visesetvā vuttaṃ. Brahmīpattaṃ demeteye paṇasā. ‘‘Dīpavāsino vadantī’’ti sithilaṃ katvā kasmā vuttanti ce? ‘‘Khādanīyatthaṃ pharatīti lakkhaṇena asamānattā’’ti vuttaṃ. Padeliviniteki. Sulasipaṇṇanti tasāpalikaṃ.
અગન્ધિકપુપ્ફં કરિસ્સયેતિ ચેકવાદિદપુપ્ફં ચેલેપતિમલં. જીવન્તીપુપ્ફં જીવિતન્દિગમલ. બકુલ મુથુવલ. કુય્યક પુનપુન્નામપુન્નરા, જાતિસુમન. નવમાલિકા ચેહેમલ.
Agandhikapupphaṃ karissayeti cekavādidapupphaṃ celepatimalaṃ. Jīvantīpupphaṃ jīvitandigamala. Bakula muthuvala. Kuyyaka punapunnāmapunnarā, jātisumana. Navamālikā cehemala.
તિન્તિણિક કચિની વિલેયિ. માતુલુઙ્ગ લવનો. પુસ્સફલ સુપુલિ. તિમ્બરૂસક તિગિબ્બેરેહિતિ સુસતુધુત. તિપુસવાતિઙ્ગણ ધુતતિકેણ પટિયિ. ચોચ વરિયિયેલિ. મોચ અતિરેલિ. ગોટ્ઠફલં પૂવફલન્તિ એકે. કોટ્ઠસે કિર અચ્છિવ.
Tintiṇika kacinī vileyi. Mātuluṅga lavano. Pussaphala supuli. Timbarūsaka tigibberehiti susatudhuta. Tipusavātiṅgaṇa dhutatikeṇa paṭiyi. Coca variyiyeli. Moca atireli. Goṭṭhaphalaṃ pūvaphalanti eke. Koṭṭhase kira acchiva.
અસમુસ્સિ બિમ્બ ઇતિ કેચિ. કાસ્મરીતિ સેપણ્ણિ. અતિતેમેતિ કરિયમેતિસ્સ. જાતિફલં કતંમેતિ. કટુકફલં તિરિરક.
Asamussi bimba iti keci. Kāsmarīti sepaṇṇi. Atitemeti kariyametissa. Jātiphalaṃ kataṃmeti. Kaṭukaphalaṃ tiriraka.
તરુણફલં કિરિઉપુલુ. પોક્ખરટ્ઠિ કિઞ્ચક્ખટ્ઠિ. સિદ્ધત્થકં સાસપં સેતવણ્ણં. રાજિકં રત્તં હોતિ.
Taruṇaphalaṃ kiriupulu. Pokkharaṭṭhi kiñcakkhaṭṭhi. Siddhatthakaṃ sāsapaṃ setavaṇṇaṃ. Rājikaṃ rattaṃ hoti.
હિઙ્ગું હિઙ્ગુજતુન્તિ સબ્બાપિ હિઙ્ગુવિકતિયો. એત્થ હિઙ્ગુજતુ નામ પત્તસાખા પચિત્વા કાતબ્બા. સાખા પચિત્વા કતા સિપાટિકા. અઞ્ઞેહિ મિસ્સેત્વા કતાતિ કેચિ. તકં કટ્ઠજન્તિ અગ્ગિકેળિનિ. નિકિતિસ્સાકાલેસયો. તિમેર, તકપત્તિ પસાખાપત્તે પચિત્વા કાતબ્બા. ‘‘તકપણ્ણિ સાવતિ એવ કાતબ્બા’’તિ લિખિતં.
Hiṅguṃ hiṅgujatunti sabbāpi hiṅguvikatiyo. Ettha hiṅgujatu nāma pattasākhā pacitvā kātabbā. Sākhā pacitvā katā sipāṭikā. Aññehi missetvā katāti keci. Takaṃ kaṭṭhajanti aggikeḷini. Nikitissākālesayo. Timera, takapatti pasākhāpatte pacitvā kātabbā. ‘‘Takapaṇṇi sāvati eva kātabbā’’ti likhitaṃ.
વિકાલભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vikālabhojanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. વિકાલભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Vikālabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. વિકાલભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Vikālabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. વિકાલભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Vikālabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. વિકાલભોજનસિક્ખાપદં • 7. Vikālabhojanasikkhāpadaṃ