Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    7. வீமங்ஸகஸுத்தவண்ணனா

    7. Vīmaṃsakasuttavaṇṇanā

    487. ஏவங் மே ஸுதந்தி வீமங்ஸகஸுத்தங். தத்த² வீமங்ஸகேனாதி தயோ வீமங்ஸகா – அத்த²வீமங்ஸகோ ஸங்கா²ரவீமங்ஸகோ ஸத்து²வீமங்ஸகோதி. தேஸு, ‘‘பண்டி³தா ஹாவுஸோ, மனுஸ்ஸா வீமங்ஸகா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.2) எத்த² அத்த²வீமங்ஸகோ ஆக³தோ. ‘‘யதோ கோ², ஆனந்த³, பி⁴க்கு² தா⁴துகுஸலோ ச ஹோதி, ஆயதனகுஸலோ ச ஹோதி, படிச்சஸமுப்பாத³குஸலோ ச ஹோதி, டா²னாட்டா²னகுஸலோ ச ஹோதி, எத்தாவதா கோ², ஆனந்த³, பண்டி³தோ பி⁴க்கு² வீமங்ஸகோதி அலங் வசனாயா’’தி (ம॰ நி॰ 3.124) எத்த² ஸங்கா²ரவீமங்ஸகோ ஆக³தோ. இமஸ்மிங் பன ஸுத்தே ஸத்து²வீமங்ஸகோ அதி⁴ப்பேதோ. சேதோபரியாயந்தி சித்தவாரங் சித்தபரிச்சே²த³ங். ஸமன்னேஸனாதி ஏஸனா பரியேஸனா உபபரிக்கா². இதி விஞ்ஞாணாயாதி ஏவங் விஜானநத்தா²ய.

    487.Evaṃme sutanti vīmaṃsakasuttaṃ. Tattha vīmaṃsakenāti tayo vīmaṃsakā – atthavīmaṃsako saṅkhāravīmaṃsako satthuvīmaṃsakoti. Tesu, ‘‘paṇḍitā hāvuso, manussā vīmaṃsakā’’ti (saṃ. ni. 3.2) ettha atthavīmaṃsako āgato. ‘‘Yato kho, ānanda, bhikkhu dhātukusalo ca hoti, āyatanakusalo ca hoti, paṭiccasamuppādakusalo ca hoti, ṭhānāṭṭhānakusalo ca hoti, ettāvatā kho, ānanda, paṇḍito bhikkhu vīmaṃsakoti alaṃ vacanāyā’’ti (ma. ni. 3.124) ettha saṅkhāravīmaṃsako āgato. Imasmiṃ pana sutte satthuvīmaṃsako adhippeto. Cetopariyāyanti cittavāraṃ cittaparicchedaṃ. Samannesanāti esanā pariyesanā upaparikkhā. Iti viññāṇāyāti evaṃ vijānanatthāya.

    488. த்³வீஸு த⁴ம்மேஸு ததா²க³தோ ஸமன்னேஸிதப்³போ³தி இத⁴ கல்யாணமித்தூபனிஸ்ஸயங் த³ஸ்ஸேதி. மஹா ஹி ஏஸ கல்யாணமித்தூபனிஸ்ஸயோ நாம. தஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வோ ஏவங் வேதி³தப்³போ³ – ஏகஸ்மிங் ஹி ஸமயே ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ உபட்³ட⁴ங் அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ஹோதி, உபட்³ட⁴ங் கல்யாணமித்தானுபா⁴வேனாதி சிந்தெத்வா அத்தனோ த⁴ம்மதாய நிச்சே²துங் அஸக்கொந்தோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா புச்சி², – ‘‘உபட்³ட⁴மித³ங், ப⁴ந்தே, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா கல்யாணஸம்பவங்கதா’’தி. ப⁴க³வா ஆஹ – ‘‘மா ஹேவங், ஆனந்த³, மா ஹேவங், ஆனந்த³, ஸகலமேவித³ங், ஆனந்த³, ப்³ரஹ்மசரியங் யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா, கல்யாணஸம்பவங்கதா. கல்யாணமித்தஸ்ஸேதங், ஆனந்த³, பி⁴க்கு²னோ பாடிகங்க²ங் கல்யாணஸஹாயஸ்ஸ கல்யாணஸம்பவங்கஸ்ஸ, அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வெஸ்ஸதி, அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் ப³ஹுலீகரிஸ்ஸதி. கத²ஞ்சானந்த³, பி⁴க்கு² கல்யாணமித்தோ…பே॰… அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வேதி, அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் ப³ஹுலீகரோதி. இதா⁴னந்த³, பி⁴க்கு² ஸம்மாதி³ட்டி²ங் பா⁴வேதி…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴ங் பா⁴வேதி விவேகனிஸ்ஸிதங் ஏவங் கோ², ஆனந்த³, பி⁴க்கு² கல்யாணமித்தோ…பே॰… ப³ஹுலீகரோதி, தத³மினாபேதங், ஆனந்த³, பரியாயேன வேதி³தப்³ப³ங். யதா² ஸகலமேவித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா கல்யாணஸம்பவங்கதா. மமஞ்ஹி, ஆனந்த³, கல்யாணமித்தங் ஆக³ம்ம ஜாதித⁴ம்மா ஸத்தா ஜாதியா பரிமுச்சந்தி. ஜராத⁴ம்மா…பே॰… ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸத⁴ம்மா ஸத்தா ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸேஹி பரிமுச்சந்தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.2).

    488.Dvīsu dhammesu tathāgato samannesitabboti idha kalyāṇamittūpanissayaṃ dasseti. Mahā hi esa kalyāṇamittūpanissayo nāma. Tassa mahantabhāvo evaṃ veditabbo – ekasmiṃ hi samaye āyasmā ānando upaḍḍhaṃ attano ānubhāvena hoti, upaḍḍhaṃ kalyāṇamittānubhāvenāti cintetvā attano dhammatāya nicchetuṃ asakkonto bhagavantaṃ upasaṅkamitvā pucchi, – ‘‘upaḍḍhamidaṃ, bhante, brahmacariyassa, yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā kalyāṇasampavaṅkatā’’ti. Bhagavā āha – ‘‘mā hevaṃ, ānanda, mā hevaṃ, ānanda, sakalamevidaṃ, ānanda, brahmacariyaṃ yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā, kalyāṇasampavaṅkatā. Kalyāṇamittassetaṃ, ānanda, bhikkhuno pāṭikaṅkhaṃ kalyāṇasahāyassa kalyāṇasampavaṅkassa, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvessati, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkarissati. Kathañcānanda, bhikkhu kalyāṇamitto…pe… ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāveti, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkaroti. Idhānanda, bhikkhu sammādiṭṭhiṃ bhāveti…pe… sammāsamādhiṃ bhāveti vivekanissitaṃ evaṃ kho, ānanda, bhikkhu kalyāṇamitto…pe… bahulīkaroti, tadamināpetaṃ, ānanda, pariyāyena veditabbaṃ. Yathā sakalamevidaṃ brahmacariyaṃ yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā kalyāṇasampavaṅkatā. Mamañhi, ānanda, kalyāṇamittaṃ āgamma jātidhammā sattā jātiyā parimuccanti. Jarādhammā…pe… sokaparidevadukkhadomanassupāyāsadhammā sattā sokaparidevadukkhadomanassupāyāsehi parimuccantī’’ti (saṃ. ni. 5.2).

    பி⁴க்கூ²னங் பா³ஹிரங்க³ஸம்பத்திங் கதெ²ந்தோபி ஆஹ – ‘‘பா³ஹிரங், பி⁴க்க²வே, அங்க³ந்தி கரித்வா நாஞ்ஞங் ஏகங்க³ம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமி, யங் ஏவங் மஹதோ அத்தா²ய ஸங்வத்ததி, யத²யித³ங், பி⁴க்க²வே, கல்யாணமித்ததா. கல்யாணமித்ததா, பி⁴க்க²வே, மஹதோ அத்தா²ய ஸங்வத்ததீ’’தி (அ॰ நி॰ 1.113). மஹாசுந்த³ஸ்ஸ கிலேஸஸல்லேக²படிபத³ங் கதெ²ந்தோபி, ‘‘பரே பாபமித்தா ப⁴விஸ்ஸந்தி, மயமெத்த² கல்யாணமித்தா ப⁴விஸ்ஸாமாதி ஸல்லேகோ² கரணீயோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.83) ஆஹ. மேகி⁴யத்தே²ரஸ்ஸ விமுத்திபரிபாசனியத⁴ம்மே கதெ²ந்தோபி, ‘‘அபரிபக்காய, மேகி⁴ய, சேதோவிமுத்தியா பஞ்ச த⁴ம்மா பரிபாகாய ஸங்வத்தந்தி. கதமே பஞ்ச? இத⁴, மேகி⁴ய, பி⁴க்கு² கல்யாணமித்தோ ஹோதி’’தி (உதா³॰ 31) கல்யாணமித்தூபனிஸ்ஸயமேவ விஸேஸேஸி. பியபுத்தஸ்ஸ ராஹுலத்தே²ரஸ்ஸ அபி⁴ண்ஹோவாத³ங் தெ³ந்தோபி –

    Bhikkhūnaṃ bāhiraṅgasampattiṃ kathentopi āha – ‘‘bāhiraṃ, bhikkhave, aṅganti karitvā nāññaṃ ekaṅgampi samanupassāmi, yaṃ evaṃ mahato atthāya saṃvattati, yathayidaṃ, bhikkhave, kalyāṇamittatā. Kalyāṇamittatā, bhikkhave, mahato atthāya saṃvattatī’’ti (a. ni. 1.113). Mahācundassa kilesasallekhapaṭipadaṃ kathentopi, ‘‘pare pāpamittā bhavissanti, mayamettha kalyāṇamittā bhavissāmāti sallekho karaṇīyo’’ti (ma. ni. 1.83) āha. Meghiyattherassa vimuttiparipācaniyadhamme kathentopi, ‘‘aparipakkāya, meghiya, cetovimuttiyā pañca dhammā paripākāya saṃvattanti. Katame pañca? Idha, meghiya, bhikkhu kalyāṇamitto hoti’’ti (udā. 31) kalyāṇamittūpanissayameva visesesi. Piyaputtassa rāhulattherassa abhiṇhovādaṃ dentopi –

    ‘‘மித்தே ப⁴ஜஸ்ஸு கல்யாணே, பந்தஞ்ச ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Mitte bhajassu kalyāṇe, pantañca sayanāsanaṃ;

    விவித்தங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸங், மத்தஞ்ஞூ ஹோஹி போ⁴ஜனே.

    Vivittaṃ appanigghosaṃ, mattaññū hohi bhojane.

    சீவரே பிண்ட³பாதே ச, பச்சயே ஸயனாஸனே;

    Cīvare piṇḍapāte ca, paccaye sayanāsane;

    ஏதேஸு தண்ஹங் மாகாஸி, மா லோகங் புனராக³மீ’’தி. (ஸு॰ நி॰ 340, 341) –

    Etesu taṇhaṃ mākāsi, mā lokaṃ punarāgamī’’ti. (su. ni. 340, 341) –

    கல்யாணமித்தூபனிஸ்ஸயமேவ ஸப்³ப³பட²மங் கதே²ஸி. ஏவங் மஹா ஏஸ கல்யாணமித்தூபனிஸ்ஸயோ நாம. இதா⁴பி தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ப⁴க³வா த்³வீஸு த⁴ம்மேஸு ததா²க³தோ ஸமன்னேஸிதப்³போ³தி தே³ஸனங் ஆரபி⁴. பண்டி³தோ பி⁴க்கு² த்³வீஸு த⁴ம்மேஸு ததா²க³தங் ஏஸது க³வேஸதூதி அத்தோ². ஏதேன ப⁴க³வா அயங் மஹாஜச்சோதி வா, லக்க²ணஸம்பன்னோதி வா, அபி⁴ரூபோ த³ஸ்ஸனீயோதி வா, அபி⁴ஞ்ஞாதோ அபி⁴லக்கி²தோதி வா, இமங் நிஸ்ஸாயாஹங் சீவராத³யோ பச்சயே லபி⁴ஸ்ஸாமீதி வா, ஏவங் சிந்தெத்வா மங் நிஸ்ஸாய வஸனகிச்சங் நத்தி². யோ பன ஏவங் ஸல்லக்கே²தி, ‘‘பஹோதி மே ஏஸ ஸத்தா² ஹுத்வா ஸத்து²கிச்சங் ஸாதே⁴து’’ந்தி, ஸோ மங் ப⁴ஜதூதி ஸீஹனாத³ங் நத³தி. பு³த்³த⁴ஸீஹனாதோ³ கிர நாமேஸ ஸுத்தந்தோதி.

    Kalyāṇamittūpanissayameva sabbapaṭhamaṃ kathesi. Evaṃ mahā esa kalyāṇamittūpanissayo nāma. Idhāpi taṃ dassento bhagavā dvīsu dhammesu tathāgato samannesitabboti desanaṃ ārabhi. Paṇḍito bhikkhu dvīsu dhammesu tathāgataṃ esatu gavesatūti attho. Etena bhagavā ayaṃ mahājaccoti vā, lakkhaṇasampannoti vā, abhirūpo dassanīyoti vā, abhiññāto abhilakkhitoti vā, imaṃ nissāyāhaṃ cīvarādayo paccaye labhissāmīti vā, evaṃ cintetvā maṃ nissāya vasanakiccaṃ natthi. Yo pana evaṃ sallakkheti, ‘‘pahoti me esa satthā hutvā satthukiccaṃ sādhetu’’nti, so maṃ bhajatūti sīhanādaṃ nadati. Buddhasīhanādo kira nāmesa suttantoti.

    இதா³னி தே த்³வே த⁴ம்மே த³ஸ்ஸெந்தோ சக்கு²ஸோதவிஞ்ஞெய்யேஸூதி ஆஹ. தத்த² ஸத்து² காயிகோ ஸமாசாரோ வீமங்ஸகஸ்ஸ சக்கு²விஞ்ஞெய்யோ த⁴ம்மோ நாம. வாசஸிகோ ஸமாசாரோ ஸோதவிஞ்ஞெய்யோ த⁴ம்மோ நாம. இதா³னி தேஸு ஸமன்னேஸிதப்³பா³காரங் த³ஸ்ஸெந்தோ யே ஸங்கிலிட்டா²திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸங்கிலிட்டா²தி கிலேஸஸம்பயுத்தா. தே ச ந சக்கு²ஸோதவிஞ்ஞெய்யா. யதா² பன உத³கே சலந்தே வா புப்பு²ளகே வா முஞ்சந்தே அந்தோ மச்சோ² அத்தீ²தி விஞ்ஞாயதி, ஏவங் பாணாதிபாதாதீ³னி வா கரொந்தஸ்ஸ, முஸாவாதா³தீ³னி வா ப⁴ணந்தஸ்ஸ காயவசீஸமாசாரே தி³ஸ்வா ச ஸுத்வா ச தங்ஸமுட்டா²பகசித்தங் ஸங்கிலிட்ட²ந்தி விஞ்ஞாயதி. தஸ்மா ஏவமாஹ. ஸங்கிலிட்ட²சித்தஸ்ஸ ஹி காயவசீஸமாசாராபி ஸங்கிலிட்டா²யேவ நாம. ந தே ததா²க³தஸ்ஸ ஸங்விஜ்ஜந்தீதி ந தே ததா²க³தஸ்ஸ அத்தி². ந உபலப்³ப⁴ந்தீதி ஏவங் ஜானாதீதி அத்தோ². நத்தி²தாயேவ ஹி தே ந உபலப்³ப⁴ந்தி ந படிச்ச²ன்னதாய. ததா² ஹி ப⁴க³வா ஏகதி³வஸங் இமேஸு த⁴ம்மேஸு பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பவாரெந்தோ ஆஹ – ‘‘ஹந்த³ தா³னி, பி⁴க்க²வே, பவாரேமி வோ, ந ச மே கிஞ்சி க³ரஹத² காயிகங் வா வாசஸிகங் வா’’தி. ஏவங் வுத்தே ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ந கோ² மயங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ கிஞ்சி க³ரஹாம காயிகங் வா வாசஸிகங் வா. ப⁴க³வா ஹி, ப⁴ந்தே, அனுப்பன்னஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ உப்பாதே³தா, அஸஞ்ஜாதஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ ஸஞ்ஜானேதா, அனக்கா²தஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ அக்கா²தா, மக்³க³ஞ்ஞூ மக்³க³விதூ³ மக்³க³கோவிதோ³. மக்³கா³னுகா³ ச, ப⁴ந்தே, ஏதரஹி ஸாவகா விஹரந்தி பச்சா²ஸமன்னாக³தா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.215). ஏவங் பரிஸுத்³தா⁴ ததா²க³தஸ்ஸ காயவசீஸமாசாரா. உத்தரோபி ஸுத³ங் மாணவோ ததா²க³தஸ்ஸ காயவசீத்³வாரே அனாராத⁴னீயங் கிஞ்சி பஸ்ஸிஸ்ஸாமீதி ஸத்த மாஸே அனுப³ந்தி⁴த்வா லிக்கா²மத்தம்பி ந அத்³த³ஸ. மனுஸ்ஸபூ⁴தோ வா ஏஸ பு³த்³த⁴பூ⁴தஸ்ஸ காயவசீத்³வாரே கிங் அனாராத⁴னீயங் பஸ்ஸிஸ்ஸதி? மாரோபி தே³வபுத்தோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸதோ மஹாபி⁴னிக்க²மனதோ பட்டா²ய ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி க³வேஸமானோ கிஞ்சி அனாராத⁴னீயங் நாத்³த³ஸ, அந்தமஸோ சேதோபரிவிதக்கமத்தம்பி. மாரோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘ஸசஸ்ஸ விதக்கிதமத்தம்பி அகுஸலங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமி, தத்தே²வ நங் முத்³த⁴னி பஹரித்வா பக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி அதி³ஸ்வா பு³த்³த⁴பூ⁴தம்பி ஏகங் வஸ்ஸங் அனுப³ந்தி⁴த்வா கிஞ்சி வஜ்ஜங் அபஸ்ஸந்தோ க³மனஸமயே வந்தி³த்வா –

    Idāni te dve dhamme dassento cakkhusotaviññeyyesūti āha. Tattha satthu kāyiko samācāro vīmaṃsakassa cakkhuviññeyyo dhammo nāma. Vācasiko samācāro sotaviññeyyo dhammo nāma. Idāni tesu samannesitabbākāraṃ dassento ye saṃkiliṭṭhātiādimāha. Tattha saṃkiliṭṭhāti kilesasampayuttā. Te ca na cakkhusotaviññeyyā. Yathā pana udake calante vā pupphuḷake vā muñcante anto maccho atthīti viññāyati, evaṃ pāṇātipātādīni vā karontassa, musāvādādīni vā bhaṇantassa kāyavacīsamācāre disvā ca sutvā ca taṃsamuṭṭhāpakacittaṃ saṃkiliṭṭhanti viññāyati. Tasmā evamāha. Saṃkiliṭṭhacittassa hi kāyavacīsamācārāpi saṃkiliṭṭhāyeva nāma. Na te tathāgatassa saṃvijjantīti na te tathāgatassa atthi. Na upalabbhantīti evaṃ jānātīti attho. Natthitāyeva hi te na upalabbhanti na paṭicchannatāya. Tathā hi bhagavā ekadivasaṃ imesu dhammesu bhikkhusaṅghaṃ pavārento āha – ‘‘handa dāni, bhikkhave, pavāremi vo, na ca me kiñci garahatha kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā’’ti. Evaṃ vutte āyasmā sāriputto uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘na kho mayaṃ, bhante, bhagavato kiñci garahāma kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā. Bhagavā hi, bhante, anuppannassa maggassa uppādetā, asañjātassa maggassa sañjānetā, anakkhātassa maggassa akkhātā, maggaññū maggavidū maggakovido. Maggānugā ca, bhante, etarahi sāvakā viharanti pacchāsamannāgatā’’ti (saṃ. ni. 1.215). Evaṃ parisuddhā tathāgatassa kāyavacīsamācārā. Uttaropi sudaṃ māṇavo tathāgatassa kāyavacīdvāre anārādhanīyaṃ kiñci passissāmīti satta māse anubandhitvā likkhāmattampi na addasa. Manussabhūto vā esa buddhabhūtassa kāyavacīdvāre kiṃ anārādhanīyaṃ passissati? Māropi devaputto bodhisattassa sato mahābhinikkhamanato paṭṭhāya chabbassāni gavesamāno kiñci anārādhanīyaṃ nāddasa, antamaso cetoparivitakkamattampi. Māro kira cintesi – ‘‘sacassa vitakkitamattampi akusalaṃ passissāmi, tattheva naṃ muddhani paharitvā pakkamissāmī’’ti. So chabbassāni adisvā buddhabhūtampi ekaṃ vassaṃ anubandhitvā kiñci vajjaṃ apassanto gamanasamaye vanditvā –

    ‘‘மஹாவீர மஹாபுஞ்ஞங், இத்³தி⁴யா யஸஸா ஜலங்;

    ‘‘Mahāvīra mahāpuññaṃ, iddhiyā yasasā jalaṃ;

    ஸப்³ப³வேரப⁴யாதீதங், பாதே³ வந்தா³மி கோ³தம’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.159) –

    Sabbaverabhayātītaṃ, pāde vandāmi gotama’’nti. (saṃ. ni. 1.159) –

    கா³த²ங் வத்வா க³தோ.

    Gāthaṃ vatvā gato.

    வீதிமிஸ்ஸாதி காலே கண்ஹா, காலே ஸுக்காதி ஏவங் வோமிஸ்ஸகா. வோதா³தாதி பரிஸுத்³தா⁴ நிக்கிலேஸா. ஸங்விஜ்ஜந்தீதி வோதா³தா த⁴ம்மா அத்தி² உபலப்³ப⁴ந்தி. ததா²க³தஸ்ஸ ஹி பரிஸுத்³தா⁴ காயஸமாசாராத³யோ. தேனாஹ – ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தஸ்ஸ அரக்கெ²ய்யானி. கதமானி சத்தாரி? பரிஸுத்³த⁴காயஸமாசாரோ, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ, நத்தி² ததா²க³தஸ்ஸ காயது³ச்சரிதங், யங் ததா²க³தோ ரக்கெ²ய்ய, ‘மா மே இத³ங் பரோ அஞ்ஞாஸீ’தி. பரிஸுத்³த⁴வசீஸமாசாரோ… பரிஸுத்³த⁴மனோஸமாசாரோ… பரிஸுத்³தா⁴ஜீவோ, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ , நத்தி² ததா²க³தஸ்ஸ மிச்சா²ஜீவோ, யங் ததா²க³தோ ரக்கெ²ய்ய, மா மே இத³ங் பரோ அஞ்ஞாஸீ’’தி (அ॰ நி॰ 7.58).

    Vītimissāti kāle kaṇhā, kāle sukkāti evaṃ vomissakā. Vodātāti parisuddhā nikkilesā. Saṃvijjantīti vodātā dhammā atthi upalabbhanti. Tathāgatassa hi parisuddhā kāyasamācārādayo. Tenāha – ‘‘cattārimāni, bhikkhave, tathāgatassa arakkheyyāni. Katamāni cattāri? Parisuddhakāyasamācāro, bhikkhave, tathāgato, natthi tathāgatassa kāyaduccaritaṃ, yaṃ tathāgato rakkheyya, ‘mā me idaṃ paro aññāsī’ti. Parisuddhavacīsamācāro… parisuddhamanosamācāro… parisuddhājīvo, bhikkhave, tathāgato , natthi tathāgatassa micchājīvo, yaṃ tathāgato rakkheyya, mā me idaṃ paro aññāsī’’ti (a. ni. 7.58).

    இமங் குஸலங் த⁴ம்மந்தி இமங் அனவஜ்ஜங் ஆஜீவட்ட²மகஸீலங். ‘‘அயமாயஸ்மா ஸத்தா² கிங் நு கோ² தீ³க⁴ரத்தங் ஸமாபன்னோ அதிசிரகாலதோ பட்டா²ய இமினா ஸமன்னாக³தோ, உதா³ஹு இத்தரஸமாபன்னோ ஹிய்யோ வா பரே வா பரஸுவே வா தி³வஸே ஸமாபன்னோ’’தி ஏவங் க³வேஸதூதி அத்தோ². ஏகச்சேன ஹி ஏகஸ்மிங் டா²னே வஸந்தேன ப³ஹு மிச்சா²ஜீவகம்மங் கதங், தங் தத்த² காலாதிக்கமே பஞ்ஞாயதி, பாகடங் ஹோதி. ஸோ அஞ்ஞதரங் பச்சந்தகா³மங் வா ஸமுத்³த³தீரங் வா க³ந்த்வா பண்ணஸாலங் காரெத்வா ஆரஞ்ஞகோ விய ஹுத்வா விஹரதி. மனுஸ்ஸா ஸம்பா⁴வனங் உப்பாதெ³த்வா தஸ்ஸ பணீதே பச்சயே தெ³ந்தி. ஜனபத³வாஸினோ பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ பரிஹாரங் தி³ஸ்வா, ‘‘அதித³ப்பிதோ வதாயங் ஆயஸ்மா, கோ நு கோ² ஏஸோ’’தி பரிக்³க³ண்ஹந்தா, ‘‘அஸுகட்டா²னே அஸுகங் நாம மிச்சா²ஜீவங் கத்வா பக்கந்தபி⁴க்கூ²’’தி ஞத்வா ந ஸக்கா இமினா ஸத்³தி⁴ங் உபோஸதோ² வா பவாரணா வா காதுந்தி ஸன்னிபதித்வா த⁴ம்மேன ஸமேன உக்கே²பனீயாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் கம்மங் கரொந்தி. ஏவரூபாய படிச்ச²ன்னபடிபத்தியா அத்தி²பா⁴வங் வா நத்தி²பா⁴வங் வா வீமங்ஸாபேதுங் ஏவமாஹ.

    Imaṃ kusalaṃ dhammanti imaṃ anavajjaṃ ājīvaṭṭhamakasīlaṃ. ‘‘Ayamāyasmā satthā kiṃ nu kho dīgharattaṃ samāpanno aticirakālato paṭṭhāya iminā samannāgato, udāhu ittarasamāpanno hiyyo vā pare vā parasuve vā divase samāpanno’’ti evaṃ gavesatūti attho. Ekaccena hi ekasmiṃ ṭhāne vasantena bahu micchājīvakammaṃ kataṃ, taṃ tattha kālātikkame paññāyati, pākaṭaṃ hoti. So aññataraṃ paccantagāmaṃ vā samuddatīraṃ vā gantvā paṇṇasālaṃ kāretvā āraññako viya hutvā viharati. Manussā sambhāvanaṃ uppādetvā tassa paṇīte paccaye denti. Janapadavāsino bhikkhū tassa parihāraṃ disvā, ‘‘atidappito vatāyaṃ āyasmā, ko nu kho eso’’ti pariggaṇhantā, ‘‘asukaṭṭhāne asukaṃ nāma micchājīvaṃ katvā pakkantabhikkhū’’ti ñatvā na sakkā iminā saddhiṃ uposatho vā pavāraṇā vā kātunti sannipatitvā dhammena samena ukkhepanīyādīsu aññataraṃ kammaṃ karonti. Evarūpāya paṭicchannapaṭipattiyā atthibhāvaṃ vā natthibhāvaṃ vā vīmaṃsāpetuṃ evamāha.

    ஏவங் ஜானாதீதி தீ³க⁴ரத்தங் ஸமாபன்னோ, ந இத்தரஸமாபன்னோதி ஜானாதி. அனச்ச²ரியங் சேதங். யங் ததா²க³தஸ்ஸ ஏதரஹி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் ஆஜீவட்ட²மகஸீலங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப⁴வெய்ய. யஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தகாலேபி ஏவங் அஹோஸி.

    Evaṃjānātīti dīgharattaṃ samāpanno, na ittarasamāpannoti jānāti. Anacchariyaṃ cetaṃ. Yaṃ tathāgatassa etarahi sabbaññutaṃ pattassa dīgharattaṃ ājīvaṭṭhamakasīlaṃ parisuddhaṃ bhaveyya. Yassa bodhisattakālepi evaṃ ahosi.

    அதீதே கிர க³ந்தா⁴ரராஜா ச வேதே³ஹராஜா ச த்³வேபி ஸஹாயகா ஹுத்வா காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா ரஜ்ஜானி புத்தானங் நிய்யாதெத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஏகஸ்மிங் அரஞ்ஞகா³மகே பிண்டா³ய சரந்தி. பச்சந்தோ நாம து³ல்லப⁴லோணோ ஹோதி. ததோ அலோணங் யாகு³ங் லபி⁴த்வா ஏகிஸ்ஸாய ஸாலாய நிஸீதி³த்வா பிவந்தி. அந்தரந்தரே மனுஸ்ஸா லோணசுண்ணங் ஆஹரித்வா தெ³ந்தி. ஏகதி³வஸங் ஏகோ வேதே³ஹிஸிஸ்ஸ பண்ணே பக்கி²பித்வா லோணசுண்ணங் அதா³ஸி . வேதே³ஹிஸி க³ஹெத்வா உபட்³ட⁴ங் க³ந்தா⁴ரிஸிஸ்ஸ-ஸந்திகே ட²பெத்வா உபட்³ட⁴ங் அத்தனோ ஸந்திகே ட²பேஸி. ததோ தோ²கங் பரிபு⁴த்தாவஸேஸங் தி³ஸ்வா, ‘‘மா இத³ங் நஸ்ஸீ’’தி பண்ணேன வேடெ²த்வா திணக³ஹனே ட²பேஸி. புன ஏகஸ்மிங் தி³வஸே யாகு³பானகாலே ஸதிங் கத்வா ஓலோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா க³ந்தா⁴ரிஸிங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘இதோ தோ²கங் க³ண்ஹத² ஆசரியா’’தி ஆஹ. குதோ தே லத்³த⁴ங் வேதே³ஹிஸீதி? தஸ்மிங் தி³வஸே பரிபு⁴த்தாவஸேஸங் ‘‘மா நஸ்ஸீ’’தி மயா ட²பிதந்தி. க³ந்தா⁴ரிஸி க³ஹேதுங் ந இச்ச²தி, அலோணகங்யேவ யாகு³ங் பிவித்வா வேதே³ஹங் இஸிங் அவோச –

    Atīte kira gandhārarājā ca vedeharājā ca dvepi sahāyakā hutvā kāmesu ādīnavaṃ disvā rajjāni puttānaṃ niyyātetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā ekasmiṃ araññagāmake piṇḍāya caranti. Paccanto nāma dullabhaloṇo hoti. Tato aloṇaṃ yāguṃ labhitvā ekissāya sālāya nisīditvā pivanti. Antarantare manussā loṇacuṇṇaṃ āharitvā denti. Ekadivasaṃ eko vedehisissa paṇṇe pakkhipitvā loṇacuṇṇaṃ adāsi . Vedehisi gahetvā upaḍḍhaṃ gandhārisissa-santike ṭhapetvā upaḍḍhaṃ attano santike ṭhapesi. Tato thokaṃ paribhuttāvasesaṃ disvā, ‘‘mā idaṃ nassī’’ti paṇṇena veṭhetvā tiṇagahane ṭhapesi. Puna ekasmiṃ divase yāgupānakāle satiṃ katvā olokento taṃ disvā gandhārisiṃ upasaṅkamitvā, ‘‘ito thokaṃ gaṇhatha ācariyā’’ti āha. Kuto te laddhaṃ vedehisīti? Tasmiṃ divase paribhuttāvasesaṃ ‘‘mā nassī’’ti mayā ṭhapitanti. Gandhārisi gahetuṃ na icchati, aloṇakaṃyeva yāguṃ pivitvā vedehaṃ isiṃ avoca –

    ‘‘ஹித்வா கா³மஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸோளஸ;

    ‘‘Hitvā gāmasahassāni, paripuṇṇāni soḷasa;

    கொட்டா²கா³ரானி பீ²தானி, ஸன்னிதி⁴ங் தா³னி குப்³ப³ஸீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.76);

    Koṭṭhāgārāni phītāni, sannidhiṃ dāni kubbasī’’ti. (jā. 1.7.76);

    வேதே³ஹிஸி அவோச – ‘‘தும்ஹே ரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜிதா, இதா³னி கஸ்மா லோணசுண்ணமத்தஸன்னிதி⁴காரணா பப்³ப³ஜ்ஜாய அனுச்ச²விகங் ந கரோதா²’’தி? கிங் மயா கதங் வேதே³ஹிஸீதி? அத² நங் ஆஹ –

    Vedehisi avoca – ‘‘tumhe rajjaṃ pahāya pabbajitā, idāni kasmā loṇacuṇṇamattasannidhikāraṇā pabbajjāya anucchavikaṃ na karothā’’ti? Kiṃ mayā kataṃ vedehisīti? Atha naṃ āha –

    ‘‘ஹித்வா க³ந்தா⁴ரவிஸயங், பஹூதத⁴னதா⁴ரியங்;

    ‘‘Hitvā gandhāravisayaṃ, pahūtadhanadhāriyaṃ;

    பஸாஸனதோ நிக்க²ந்தோ, இத⁴ தா³னி பஸாஸஸீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.77);

    Pasāsanato nikkhanto, idha dāni pasāsasī’’ti. (jā. 1.7.77);

    க³ந்தா⁴ரோ ஆஹ –

    Gandhāro āha –

    ‘‘த⁴ம்மங் ப⁴ணாமி வேதே³ஹ, அத⁴ம்மோ மே ந ருச்சதி;

    ‘‘Dhammaṃ bhaṇāmi vedeha, adhammo me na ruccati;

    த⁴ம்மங் மே ப⁴ணமானஸ்ஸ, ந பாபமுபலிம்பதீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.78);

    Dhammaṃ me bhaṇamānassa, na pāpamupalimpatī’’ti. (jā. 1.7.78);

    வேதே³ஹோ ஆஹ –

    Vedeho āha –

    ‘‘யேன கேனசி வண்ணேன, பரோ லப⁴தி ருப்பனங்;

    ‘‘Yena kenaci vaṇṇena, paro labhati ruppanaṃ;

    மஹத்தி²யம்பி சே வாசங், ந தங் பா⁴ஸெய்ய பண்டி³தோ’’தி. (ஜா॰ 1.7.79);

    Mahatthiyampi ce vācaṃ, na taṃ bhāseyya paṇḍito’’ti. (jā. 1.7.79);

    க³ந்தா⁴ரோ ஆஹ –

    Gandhāro āha –

    ‘‘காமங் ருப்பது வா மா வா, பு⁴ஸங்வ விகிரீயது;

    ‘‘Kāmaṃ ruppatu vā mā vā, bhusaṃva vikirīyatu;

    த⁴ம்மங் மே ப⁴ணமானஸ்ஸ, ந பாபமுபலிம்பதீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.80);

    Dhammaṃ me bhaṇamānassa, na pāpamupalimpatī’’ti. (jā. 1.7.80);

    ததோ வேதே³ஹிஸி யஸ்ஸ ஸகாபி பு³த்³தி⁴ நத்தி², ஆசரியஸந்திகே வினயங் ந ஸிக்க²தி, ஸோ அந்த⁴மஹிங்ஸோ விய வனே சரதீதி சிந்தெத்வா ஆஹ –

    Tato vedehisi yassa sakāpi buddhi natthi, ācariyasantike vinayaṃ na sikkhati, so andhamahiṃso viya vane caratīti cintetvā āha –

    ‘‘நோ சே அஸ்ஸ ஸகா பு³த்³தி⁴, வினயோ வா ஸுஸிக்கி²தோ;

    ‘‘No ce assa sakā buddhi, vinayo vā susikkhito;

    வனே அந்த⁴மஹிங்ஸோவ, சரெய்ய ப³ஹுகோ ஜனோ.

    Vane andhamahiṃsova, careyya bahuko jano.

    யஸ்மா ச பனிதே⁴கச்சே, ஆசேரம்ஹி ஸுஸிக்கி²தா;

    Yasmā ca panidhekacce, āceramhi susikkhitā;

    தஸ்மா வினீதவினயா, சரந்தி ஸுஸமாஹிதா’’தி. (ஜா॰ 1.7.81-82);

    Tasmā vinītavinayā, caranti susamāhitā’’ti. (jā. 1.7.81-82);

    ஏவஞ்ச பன வத்வா வேதே³ஹிஸி அஜானித்வா மயா கதந்தி க³ந்தா⁴ரிஸிங் க²மாபேஸி. தே உபோ⁴பி தபங் சரித்வா ப்³ரஹ்மலோகங் அக³மங்ஸு. ஏவங் ததா²க³தஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தகாலேபி தீ³க⁴ரத்தங் ஆஜீவட்ட²மகஸீலங் பரிஸுத்³த⁴ங் அஹோஸி.

    Evañca pana vatvā vedehisi ajānitvā mayā katanti gandhārisiṃ khamāpesi. Te ubhopi tapaṃ caritvā brahmalokaṃ agamaṃsu. Evaṃ tathāgatassa bodhisattakālepi dīgharattaṃ ājīvaṭṭhamakasīlaṃ parisuddhaṃ ahosi.

    உத்தஜ்ஜா²பன்னோ அயமாயஸ்மா பி⁴க்கு² யஸபத்தோதி அயமாயஸ்மா அம்ஹாகங் ஸத்தா² பி⁴க்கு² ஞத்தங் பஞ்ஞாதபா⁴வங் பாகடபா⁴வங் அஜ்ஜா²பன்னோ நு கோ², ஸயஞ்ச பரிவாரஸம்பத்திங் பத்தோ நு கோ² நோதி. தேன சஸ்ஸ பஞ்ஞாதஜ்ஜா²பன்னபா⁴வேன யஸஸன்னிஸ்ஸிதபா⁴வேன ச கிங் ஏகச்சே ஆதீ³னவா ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி உதா³ஹு நோதி ஏவங் ஸமன்னேஸந்தூதி த³ஸ்ஸேதி. ந தாவ, பி⁴க்க²வேதி, பி⁴க்க²வே, யாவ பி⁴க்கு² ந ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³ஸு அபி⁴ஞ்ஞாதபா⁴வங் வா பரிவாரஸம்பத்திங் வா ஆபன்னோ ஹோதி, தாவ ஏகச்சே மானாதிமானாத³யோ ஆதீ³னவா ந ஸங்விஜ்ஜந்தி உபஸந்தூபஸந்தோ விய ஸோதாபன்னோ விய ஸகதா³கா³மீ விய ச விஹரதி. அரியோ நு கோ² புது²ஜ்ஜனோ நு கோ²திபி ஞாதுங் ந ஸக்கா ஹோதி.

    Uttajjhāpanno ayamāyasmā bhikkhu yasapattoti ayamāyasmā amhākaṃ satthā bhikkhu ñattaṃ paññātabhāvaṃ pākaṭabhāvaṃ ajjhāpanno nu kho, sayañca parivārasampattiṃ patto nu kho noti. Tena cassa paññātajjhāpannabhāvena yasasannissitabhāvena ca kiṃ ekacce ādīnavā sandissanti udāhu noti evaṃ samannesantūti dasseti. Na tāva, bhikkhaveti, bhikkhave, yāva bhikkhu na rājarājamahāmattādīsu abhiññātabhāvaṃ vā parivārasampattiṃ vā āpanno hoti, tāva ekacce mānātimānādayo ādīnavā na saṃvijjanti upasantūpasanto viya sotāpanno viya sakadāgāmī viya ca viharati. Ariyo nu kho puthujjano nu khotipi ñātuṃ na sakkā hoti.

    யதோ ச கோ², பி⁴க்க²வேதி யதா³ பன இதே⁴கச்சோ பி⁴க்கு² ஞாதோ ஹோதி பரிவாரஸம்பன்னோ வா, ததா³ திண்ஹேன ஸிங்கே³ன கோ³க³ணங் விஜ்ஜ²ந்தோ து³ட்ட²கோ³ணோ விய, மிக³ஸங்க⁴ங் அபி⁴மத்³த³மானோ தீ³பி விய ச அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² தத்த² தத்த² விஜ்ஜ²ந்தோ அகா³ரவோ அஸபா⁴க³வுத்தி அக்³க³பாதே³ன பூ⁴மிங் பு²ஸந்தோ விய சரதி. ஏகச்சோ பன குலபுத்தோ யதா² யதா² ஞாதோ ஹோதி யஸஸ்ஸீ, ததா² ததா² ப²லபா⁴ரப⁴ரிதோ விய ஸாலி ஸுட்டு²தரங் ஓனமதி, ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³ஸு உபஸங்கமந்தேஸு அகிஞ்சனபா⁴வங் பச்சவெக்கி²த்வா ஸமணஸஞ்ஞங் உபட்ட²பெத்வா சி²ன்னவிஸாணஉஸபோ⁴ விய, சண்டா³லதா³ரகோ விய ச ஸோரதோ நிவாதோ நீசசித்தோ ஹுத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ சேவ ஸதே³வகஸ்ஸ ச லோகஸ்ஸ, ஹிதாய ஸுகா²ய படிபஜ்ஜதி. ஏவரூபங் படிபத்திங் ஸந்தா⁴ய ‘‘நாஸ்ஸ இதே⁴கச்சே ஆதீ³னவா’’தி ஆஹ.

    Yatoca kho, bhikkhaveti yadā pana idhekacco bhikkhu ñāto hoti parivārasampanno vā, tadā tiṇhena siṅgena gogaṇaṃ vijjhanto duṭṭhagoṇo viya, migasaṅghaṃ abhimaddamāno dīpi viya ca aññe bhikkhū tattha tattha vijjhanto agāravo asabhāgavutti aggapādena bhūmiṃ phusanto viya carati. Ekacco pana kulaputto yathā yathā ñāto hoti yasassī, tathā tathā phalabhārabharito viya sāli suṭṭhutaraṃ onamati, rājarājamahāmattādīsu upasaṅkamantesu akiñcanabhāvaṃ paccavekkhitvā samaṇasaññaṃ upaṭṭhapetvā chinnavisāṇausabho viya, caṇḍāladārako viya ca sorato nivāto nīcacitto hutvā bhikkhusaṅghassa ceva sadevakassa ca lokassa, hitāya sukhāya paṭipajjati. Evarūpaṃ paṭipattiṃ sandhāya ‘‘nāssa idhekacce ādīnavā’’ti āha.

    ததா²க³தோ பன அட்ட²ஸு லோகத⁴ம்மேஸு தாதீ³, ஸோ ஹி லாபே⁴பி தாதீ³, அலாபே⁴பி தாதீ³, யஸேபி தாதீ³, அயஸேபி தாதீ³, பஸங்ஸாயபி தாதீ³, நிந்தா³யபி தாதீ³, ஸுகே²பி தாதீ³, து³க்கே²பி தாதீ³, தஸ்மா ஸப்³பா³காரேன நாஸ்ஸ இதே⁴கச்சே ஆதீ³னவா ஸங்விஜ்ஜந்தி. அப⁴யூபரதோதி அப⁴யோ ஹுத்வா உபரதோ, அச்சந்தூபரதோ ஸததூபரதோதி அத்தோ². ந வா ப⁴யேன உபரதோதிபி அப⁴யூபரதோ. சத்தாரி ஹி ப⁴யானி கிலேஸப⁴யங் வட்டப⁴யங் து³க்³க³திப⁴யங் உபவாத³ப⁴யந்தி. புது²ஜ்ஜனோ சதூஹிபி ப⁴யேஹி பா⁴யதி. ஸெக்கா² தீஹி, தேஸஞ்ஹி து³க்³க³திப⁴யங் பஹீனங், இதி ஸத்த ஸெக்கா² ப⁴யூபரதா, கீ²ணாஸவோ அப⁴யூபரதோ நாம, தஸ்ஸ ஹி ஏகம்பி ப⁴யங் நத்தி². கிங் பரவாத³ப⁴யங் நத்தீ²தி? நத்தி². பரானுத்³த³யங் பன படிச்ச, ‘‘மாதி³ஸங் கீ²ணாஸவங் படிச்ச ஸத்தா மா நஸ்ஸந்தூ’’தி உபவாத³ங் ரக்க²தி. மூலுப்பலவாபிவிஹாரவாஸீ யஸத்தே²ரோ விய.

    Tathāgato pana aṭṭhasu lokadhammesu tādī, so hi lābhepi tādī, alābhepi tādī, yasepi tādī, ayasepi tādī, pasaṃsāyapi tādī, nindāyapi tādī, sukhepi tādī, dukkhepi tādī, tasmā sabbākārena nāssa idhekacce ādīnavā saṃvijjanti. Abhayūparatoti abhayo hutvā uparato, accantūparato satatūparatoti attho. Na vā bhayena uparatotipi abhayūparato. Cattāri hi bhayāni kilesabhayaṃ vaṭṭabhayaṃ duggatibhayaṃ upavādabhayanti. Puthujjano catūhipi bhayehi bhāyati. Sekkhā tīhi, tesañhi duggatibhayaṃ pahīnaṃ, iti satta sekkhā bhayūparatā, khīṇāsavo abhayūparato nāma, tassa hi ekampi bhayaṃ natthi. Kiṃ paravādabhayaṃ natthīti? Natthi. Parānuddayaṃ pana paṭicca, ‘‘mādisaṃ khīṇāsavaṃ paṭicca sattā mā nassantū’’ti upavādaṃ rakkhati. Mūluppalavāpivihāravāsī yasatthero viya.

    தே²ரோ கிர மூலுப்பலவாபிகா³மங் பிண்டா³ய பாவிஸி. அத²ஸ்ஸ உபட்டா²ககுலத்³வாரங் பத்தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வா த²ண்டி³லபீட²கங் நிஸ்ஸாய ஆஸனங் பஞ்ஞபேஸுங். அமச்சதீ⁴தாபி தங்யேவ பீட²கங் நிஸ்ஸாய பரதோபா⁴கே³ நீசதரங் ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா நிஸீதி³. ஏகோ நேவாஸிகோ பி⁴க்கு² பச்சா² பிண்டா³ய பவிட்டோ² த்³வாரே ட²த்வாவ ஓலோகெந்தோ தே²ரோ அமச்சதீ⁴தரா ஸத்³தி⁴ங் ஏகமஞ்சே நிஸின்னோதி ஸல்லக்கெ²த்வா, ‘‘அயங் பங்ஸுகூலிகோ விஹாரேவ உபஸந்தூபஸந்தோ விய விஹரதி, அந்தோகா³மே பன உபட்டா²யிகாஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகமஞ்சே நிஸீத³தீ’’தி சிந்தெத்வா, ‘‘கிங் நு கோ² மயா து³த்³தி³ட்ட²’’ந்தி புனப்புனங் ஓலோகெத்வா ததா²ஸஞ்ஞீவ ஹுத்வா பக்காமி. தே²ரோபி ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா வஸனட்டா²னங் பவிஸித்வா த்³வாரங் பிதா⁴ய நிஸீதி³. நேவாஸிகோபி கதப⁴த்தகிச்சோ விஹாரங் க³ந்த்வா, ‘‘தங் பங்ஸுகூலிகங் நிக்³க³ண்ஹித்வா விஹாரா நிக்கட்³டி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி அஸஞ்ஞதனீஹாரேன தே²ரஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா பரிபோ⁴க³க⁴டதோ உலுங்கேன உத³கங் க³ஹெத்வா மஹாஸத்³த³ங் கரொந்தோ பாதே³ தோ⁴வி. தே²ரோ, ‘‘கோ நு கோ² அயங் அஸஞ்ஞதசாரிகோ’’தி ஆவஜ்ஜந்தோ ஸப்³ப³ங் ஞத்வா, ‘‘அயங் மயி மனங் பதோ³ஸெத்வா அபாயூபகோ³ மா அஹோஸீ’’தி வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா கண்ணிகாமண்ட³லஸமீபே பல்லங்கேன நிஸீதி³. நேவாஸிகோ து³ட்டா²காரேன க⁴டிகங் உக்கி²பித்வா த்³வாரங் விவரித்வா அந்தோ பவிட்டோ² தே²ரங் அபஸ்ஸந்தோ, ‘‘ஹெட்டா²மஞ்சங் பவிட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஓலோகெத்வா தத்தா²பி அபஸ்ஸந்தோ நிக்க²மிதுங் ஆரபி⁴. தே²ரோ உக்காஸி. இதரோ உத்³த⁴ங் ஓலோகெந்தோ தி³ஸ்வா அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ ஏவமாஹ – ‘‘பதிரூபங் தே, ஆவுஸோ, பங்ஸுகூலிக ஏவங் ஆனுபா⁴வஸம்பன்னஸ்ஸ உபட்டா²யிகாய ஸத்³தி⁴ங் ஏகமஞ்சே நிஸீதி³து’’ந்தி. பப்³ப³ஜிதா நாம, ப⁴ந்தே, மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴ங் ந ஏகமஞ்சே நிஸீத³ந்தி, தும்ஹேஹி பன து³த்³தி³ட்ட²மேதந்தி. ஏவங் கீ²ணாஸவா பரானுத்³த³யாய உபவாத³ங் ரக்க²ந்தி.

    Thero kira mūluppalavāpigāmaṃ piṇḍāya pāvisi. Athassa upaṭṭhākakuladvāraṃ pattassa pattaṃ gahetvā thaṇḍilapīṭhakaṃ nissāya āsanaṃ paññapesuṃ. Amaccadhītāpi taṃyeva pīṭhakaṃ nissāya paratobhāge nīcataraṃ āsanaṃ paññāpetvā nisīdi. Eko nevāsiko bhikkhu pacchā piṇḍāya paviṭṭho dvāre ṭhatvāva olokento thero amaccadhītarā saddhiṃ ekamañce nisinnoti sallakkhetvā, ‘‘ayaṃ paṃsukūliko vihāreva upasantūpasanto viya viharati, antogāme pana upaṭṭhāyikāhi saddhiṃ ekamañce nisīdatī’’ti cintetvā, ‘‘kiṃ nu kho mayā duddiṭṭha’’nti punappunaṃ oloketvā tathāsaññīva hutvā pakkāmi. Theropi bhattakiccaṃ katvā vihāraṃ gantvā vasanaṭṭhānaṃ pavisitvā dvāraṃ pidhāya nisīdi. Nevāsikopi katabhattakicco vihāraṃ gantvā, ‘‘taṃ paṃsukūlikaṃ niggaṇhitvā vihārā nikkaḍḍhissāmī’’ti asaññatanīhārena therassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā paribhogaghaṭato uluṅkena udakaṃ gahetvā mahāsaddaṃ karonto pāde dhovi. Thero, ‘‘ko nu kho ayaṃ asaññatacāriko’’ti āvajjanto sabbaṃ ñatvā, ‘‘ayaṃ mayi manaṃ padosetvā apāyūpago mā ahosī’’ti vehāsaṃ abbhuggantvā kaṇṇikāmaṇḍalasamīpe pallaṅkena nisīdi. Nevāsiko duṭṭhākārena ghaṭikaṃ ukkhipitvā dvāraṃ vivaritvā anto paviṭṭho theraṃ apassanto, ‘‘heṭṭhāmañcaṃ paviṭṭho bhavissatī’’ti oloketvā tatthāpi apassanto nikkhamituṃ ārabhi. Thero ukkāsi. Itaro uddhaṃ olokento disvā adhivāsetuṃ asakkonto evamāha – ‘‘patirūpaṃ te, āvuso, paṃsukūlika evaṃ ānubhāvasampannassa upaṭṭhāyikāya saddhiṃ ekamañce nisīditu’’nti. Pabbajitā nāma, bhante, mātugāmena saddhiṃ na ekamañce nisīdanti, tumhehi pana duddiṭṭhametanti. Evaṃ khīṇāsavā parānuddayāya upavādaṃ rakkhanti.

    க²யா ராக³ஸ்ஸாதி ராக³ஸ்ஸ க²யேனேவ. வீதராக³த்தா காமே ந படிஸேவதி, ந படிஸங்கா²ய வாரெத்வாதி. தஞ்சேதி ஏவங் ததா²க³தஸ்ஸ கிலேஸப்பஹானங் ஞத்வா தத்த² தத்த² டி²தனிஸின்னகாலாதீ³ஸுபி சதுபரிஸமஜ்ஜே² அலங்கதத⁴ம்மாஸனே நிஸீதி³த்வாபி இதிபி ஸத்தா² வீதராகோ³ வீததோ³ஸோ வீதமோஹோ வந்தகிலேஸோ பஹீனமலோ அப்³பா⁴ முத்தபுண்ணசந்தோ³ விய ஸுபரிஸுத்³தோ⁴தி ஏவங் ததா²க³தஸ்ஸ கிலேஸப்பஹானே வண்ணங் கத²யமானங் தங் வீமங்ஸகங் பி⁴க்கு²ங் பரே ஏவங் புச்செ²ய்யுங் சேதி அத்தோ².

    Khayā rāgassāti rāgassa khayeneva. Vītarāgattā kāme na paṭisevati, na paṭisaṅkhāya vāretvāti. Tañceti evaṃ tathāgatassa kilesappahānaṃ ñatvā tattha tattha ṭhitanisinnakālādīsupi catuparisamajjhe alaṅkatadhammāsane nisīditvāpi itipi satthā vītarāgo vītadoso vītamoho vantakileso pahīnamalo abbhā muttapuṇṇacando viya suparisuddhoti evaṃ tathāgatassa kilesappahāne vaṇṇaṃ kathayamānaṃ taṃ vīmaṃsakaṃ bhikkhuṃ pare evaṃ puccheyyuṃ ceti attho.

    ஆகாராதி காரணானி. அன்வயாதி அனுபு³த்³தி⁴யோ. ஸங்கே⁴ வா விஹரந்தோதி அப்பேகதா³ அபரிச்சி²ன்னக³ணனஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஜ்ஜே² விஹரந்தோ. ஏகோ வா விஹரந்தோதி இச்சா²மஹங், பி⁴க்க²வே , அட்³ட⁴மாஸங் படிஸல்லீயிதுந்தி, தேமாஸங் படிஸல்லீயிதுந்தி ஏவங் படிஸல்லானே சேவ பாலிலெய்யகவனஸண்டே³ ச ஏககோ விஹரந்தோ. ஸுக³தாதி ஸுட்டு²க³தா ஸுப்படிபன்னா காரகா யுத்தபயுத்தா. ஏவரூபாபி ஹி ஏகச்சே பி⁴க்கூ² அத்தி². து³க்³க³தாதி து³ட்டு²க³தா து³ப்படிபன்னா காயத³ள்ஹிப³ஹுலா விஸ்ஸட்ட²கம்மட்டா²னா. ஏவரூபாபி ஏகச்சே அத்தி². க³ணமனுஸாஸந்தீதி க³ணப³ந்த⁴னேன ப³த்³தா⁴ க³ணாராமா க³ணப³ஹுலிகா ஹுத்வா க³ணங் பரிஹரந்தி. ஏவரூபாபி ஏகச்சே அத்தி². தேஸங் படிபக்க²பூ⁴தா க³ணதோ நிஸ்ஸடா விஸங்ஸட்டா² விப்பமுத்தவிஹாரினோபி அத்தி².

    Ākārāti kāraṇāni. Anvayāti anubuddhiyo. Saṅghe vā viharantoti appekadā aparicchinnagaṇanassa bhikkhusaṅghassa majjhe viharanto. Eko vā viharantoti icchāmahaṃ, bhikkhave , aḍḍhamāsaṃ paṭisallīyitunti, temāsaṃ paṭisallīyitunti evaṃ paṭisallāne ceva pālileyyakavanasaṇḍe ca ekako viharanto. Sugatāti suṭṭhugatā suppaṭipannā kārakā yuttapayuttā. Evarūpāpi hi ekacce bhikkhū atthi. Duggatāti duṭṭhugatā duppaṭipannā kāyadaḷhibahulā vissaṭṭhakammaṭṭhānā. Evarūpāpi ekacce atthi. Gaṇamanusāsantīti gaṇabandhanena baddhā gaṇārāmā gaṇabahulikā hutvā gaṇaṃ pariharanti. Evarūpāpi ekacce atthi. Tesaṃ paṭipakkhabhūtā gaṇato nissaṭā visaṃsaṭṭhā vippamuttavihārinopi atthi.

    ஆமிஸேஸு ஸந்தி³ஸ்ஸந்தீதி ஆமிஸகி³த்³தா⁴ ஆமிஸசக்கு²கா சதுபச்சயஆமிஸத்த²மேவ ஆஹிண்ட³மானா ஆமிஸேஸு ஸந்தி³ஸ்ஸமானகபி⁴க்கூ²பி அத்தி². ஆமிஸேன அனுபலித்தா சதூஹி பச்சயேஹி வினிவத்தமானஸா அப்³பா⁴ முத்தசந்த³ஸதி³ஸா ஹுத்வா விஹரமானாபி அத்தி². நாயமாயஸ்மா தங் தேன அவஜானாதீதி அயங் ஆயஸ்மா ஸத்தா² தாய தாய படிபத்தியா தங் தங் புக்³க³லங் நாவஜானாதி, அயங் படிபன்னோ காரகோ, அயங் க³ணதோ நிஸ்ஸடோ விஸங்ஸட்டோ². அயங் ஆமிஸேன அனுபலித்தோ பச்சயேஹி வினிவத்தமானஸோ அப்³பா⁴ முத்தோ சந்தி³மா வியாதி ஏவமஸ்ஸ கே³ஹஸிதவஸேன உஸ்ஸாத³னாபி நத்தி². அயங் து³ப்படிபன்னோ அகாரகோ காயத³ள்ஹிப³ஹுலோ விஸ்ஸட்ட²கம்மட்டா²னோ, அயங் க³ணப³ந்த⁴னப³த்³தோ⁴, அயங் ஆமிஸகி³த்³தோ⁴ லோலோ ஆமிஸசக்கு²கோதி ஏவமஸ்ஸ கே³ஹஸிதவஸேன அபஸாத³னாபி நத்தீ²தி அத்தோ². இமினா கிங் கதி²தங் ஹோதி? ததா²க³தஸ்ஸ ஸத்தேஸு தாதி³பா⁴வோ கதி²தோ ஹோதி. அயஞ்ஹி –
