Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૩. તતિયવગ્ગો

    3. Tatiyavaggo

    (૨૪) ૪. વિમુચ્ચમાનકથા

    (24) 4. Vimuccamānakathā

    ૩૬૬. વિમુત્તં વિમુચ્ચમાનન્તિ? આમન્તા. એકદેસં વિમુત્તં, એકદેસં અવિમુત્તન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    366. Vimuttaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    એકદેસં વિમુત્તં, એકદેસં અવિમુત્તન્તિ? આમન્તા. એકદેસં સોતાપન્નો, એકદેસં ન સોતાપન્નો, એકદેસં સોતાપત્તિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, એકદેસં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, એકદેસં સત્તક્ખત્તુપરમો કોલઙ્કોલો એકબીજી બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો, એકદેસં અરિયકન્તેહિ સીલેહિ ન સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā. Ekadesaṃ sotāpanno, ekadesaṃ na sotāpanno, ekadesaṃ sotāpattiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ sattakkhattuparamo kolaṅkolo ekabījī buddhe aveccappasādena samannāgato dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato, ekadesaṃ ariyakantehi sīlehi na samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    એકદેસં વિમુત્તં, એકદેસં અવિમુત્તન્તિ? આમન્તા . એકદેસં સકદાગામી, એકદેસં ન સકદાગામી, એકદેસં સકદાગામિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, એકદેસં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā . Ekadesaṃ sakadāgāmī, ekadesaṃ na sakadāgāmī, ekadesaṃ sakadāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    એકદેસં વિમુત્તં, એકદેસં અવિમુત્તન્તિ? આમન્તા. એકદેસં અનાગામી, એકદેસં ન અનાગામી, એકદેસં અનાગામિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, એકદેસં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, એકદેસં અન્તરાપરિનિબ્બાયી , ઉપહચ્ચપરિનિબ્બાયી, અસઙ્ખારપરિનિબ્બાયી, સસઙ્ખારપરિનિબ્બાયી, ઉદ્ધંસોતોઅકનિટ્ઠગામી, એકદેસં ન ઉદ્ધંસોતોઅકનિટ્ઠગામીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā. Ekadesaṃ anāgāmī, ekadesaṃ na anāgāmī, ekadesaṃ anāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ antarāparinibbāyī , upahaccaparinibbāyī, asaṅkhāraparinibbāyī, sasaṅkhāraparinibbāyī, uddhaṃsotoakaniṭṭhagāmī, ekadesaṃ na uddhaṃsotoakaniṭṭhagāmīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    એકદેસં વિમુત્તં, એકદેસં અવિમુત્તન્તિ? આમન્તા. એકદેસં અરહા એકદેસં ન અરહા, એકદેસં અરહત્તપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, એકદેસં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, એકદેસં વીતરાગો વીતદોસો વીતમોહો…પે॰… એકદેસં સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, એકદેસં સચ્છિકાતબ્બં ન સચ્છિકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Ekadesaṃ vimuttaṃ, ekadesaṃ avimuttanti? Āmantā. Ekadesaṃ arahā ekadesaṃ na arahā, ekadesaṃ arahattappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ na kāyena phusitvā viharati, ekadesaṃ vītarāgo vītadoso vītamoho…pe… ekadesaṃ sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, ekadesaṃ sacchikātabbaṃ na sacchikatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    વિમુત્તં વિમુચ્ચમાનન્તિ? આમન્તા. ઉપ્પાદક્ખણે વિમુત્તં, ભઙ્ગક્ખણે વિમુચ્ચમાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vimuttaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Uppādakkhaṇe vimuttaṃ, bhaṅgakkhaṇe vimuccamānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૬૭. ન વત્તબ્બં – ‘‘વિમુત્તં વિમુચ્ચમાન’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘તસ્સ એવં જાનતો એવં પસ્સતો કામાસવાપિ ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, ભવાસવાપિ ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, અવિજ્જાસવાપિ ચિત્તં વિમુચ્ચતી’’તિ 1! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા . તેન હિ વત્તબ્બં 2 – ‘‘વિમુત્તં વિમુચ્ચમાન’’ન્તિ.

    367. Na vattabbaṃ – ‘‘vimuttaṃ vimuccamāna’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘tassa evaṃ jānato evaṃ passato kāmāsavāpi cittaṃ vimuccati, bhavāsavāpi cittaṃ vimuccati, avijjāsavāpi cittaṃ vimuccatī’’ti 3! Attheva suttantoti? Āmantā . Tena hi vattabbaṃ 4 – ‘‘vimuttaṃ vimuccamāna’’nti.

    વિમુત્તં વિમુચ્ચમાનન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સો એવં સમાહિતે ચિત્તે પરિસુદ્ધે પરિયોદાતે અનઙ્ગણે વિગતૂપક્કિલેસે મુદુભૂતે કમ્મનિયે ઠિતે આનેઞ્જપ્પત્તે આસવાનં ખયઞાણાય ચિત્તં અભિનિન્નામેતી’’તિ! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘વિમુત્તં વિમુચ્ચમાન’’ન્તિ.

    Vimuttaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘so evaṃ samāhite citte parisuddhe pariyodāte anaṅgaṇe vigatūpakkilese mudubhūte kammaniye ṭhite āneñjappatte āsavānaṃ khayañāṇāya cittaṃ abhininnāmetī’’ti! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘vimuttaṃ vimuccamāna’’nti.

    અત્થિ ચિત્તં વિમુચ્ચમાનન્તિ? આમન્તા. અત્થિ ચિત્તં રજ્જમાનં દુસ્સમાનં મુય્હમાનં કિલિસ્સમાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ રત્તઞ્ચેવ અરત્તઞ્ચ, દુટ્ઠઞ્ચેવ અદુટ્ઠઞ્ચ, મૂળ્હઞ્ચેવ અમૂળ્હઞ્ચ, છિન્નઞ્ચેવ અછિન્નઞ્ચ, ભિન્નઞ્ચેવ અભિન્નઞ્ચ, કતઞ્ચેવ અકતઞ્ચાતિ ? આમન્તા. હઞ્ચિ રત્તઞ્ચેવ અરત્તઞ્ચ, દુટ્ઠઞ્ચેવ અદુટ્ઠઞ્ચ, મૂળ્હઞ્ચેવ અમૂળ્હઞ્ચ, છિન્નઞ્ચેવ અછિન્નઞ્ચ, ભિન્નઞ્ચેવ અભિન્નઞ્ચ, કતઞ્ચેવ અકતઞ્ચ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ ચિત્તં વિમુચ્ચમાન’’ન્તિ.

    Atthi cittaṃ vimuccamānanti? Āmantā. Atthi cittaṃ rajjamānaṃ dussamānaṃ muyhamānaṃ kilissamānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu rattañceva arattañca, duṭṭhañceva aduṭṭhañca, mūḷhañceva amūḷhañca, chinnañceva achinnañca, bhinnañceva abhinnañca, katañceva akatañcāti ? Āmantā. Hañci rattañceva arattañca, duṭṭhañceva aduṭṭhañca, mūḷhañceva amūḷhañca, chinnañceva achinnañca, bhinnañceva abhinnañca, katañceva akatañca, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi cittaṃ vimuccamāna’’nti.

    વિમુચ્ચમાનકથા નિટ્ઠિતા.

    Vimuccamānakathā niṭṭhitā.

    ૩. તતિયવગ્ગો

    3. Tatiyavaggo







    Footnotes:
    1. દી॰ નિ॰ ૧.૨૪૮ આદયો
    2. તેન હિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰), તેન હિ ન વત્તબ્બં (ક॰)
    3. dī. ni. 1.248 ādayo
    4. tena hi (sī. syā. kaṃ.), tena hi na vattabbaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. વિમુચ્ચમાનકથાવણ્ણના • 4. Vimuccamānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. વિમુચ્ચમાનકથાવણ્ણના • 4. Vimuccamānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. વિમુચ્ચમાનકથાવણ્ણના • 4. Vimuccamānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact