Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૩. તતિયવગ્ગો

    3. Tatiyavaggo

    (૨૩) ૩. વિમુત્તિકથા

    (23) 3. Vimuttikathā

    ૩૬૩. સરાગં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? આમન્તા. રાગસહગતં રાગસહજાતં રાગસંસટ્ઠં રાગસમ્પયુત્તં રાગસહભુ રાગાનુપરિવત્તિ અકુસલં લોકિયં સાસવં સંયોજનિયં ગન્થનિયં ઓઘનિયં યોગનિયં નીવરણિયં પરામટ્ઠં ઉપાદાનિયં સંકિલેસિયં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    363. Sarāgaṃ cittaṃ vimuccatīti? Āmantā. Rāgasahagataṃ rāgasahajātaṃ rāgasaṃsaṭṭhaṃ rāgasampayuttaṃ rāgasahabhu rāgānuparivatti akusalaṃ lokiyaṃ sāsavaṃ saṃyojaniyaṃ ganthaniyaṃ oghaniyaṃ yoganiyaṃ nīvaraṇiyaṃ parāmaṭṭhaṃ upādāniyaṃ saṃkilesiyaṃ cittaṃ vimuccatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સફસ્સં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, ફસ્સો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. સરાગં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, રાગો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saphassaṃ cittaṃ vimuccati, phasso ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Sarāgaṃ cittaṃ vimuccati, rāgo ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સવેદનં…પે॰… સસઞ્ઞં…પે॰… સચેતનં…પે॰… સપઞ્ઞં 1 ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, પઞ્ઞા ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. સરાગં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, રાગો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Savedanaṃ…pe… sasaññaṃ…pe… sacetanaṃ…pe… sapaññaṃ 2 cittaṃ vimuccati, paññā ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Sarāgaṃ cittaṃ vimuccati, rāgo ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સફસ્સં સરાગં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, ફસ્સો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. રાગો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saphassaṃ sarāgaṃ cittaṃ vimuccati, phasso ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Rāgo ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સવેદનં સરાગં…પે॰… સસઞ્ઞં સરાગં…પે॰… સચેતનં સરાગં…પે॰… સપઞ્ઞં સરાગં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, પઞ્ઞા ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. રાગો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Savedanaṃ sarāgaṃ…pe… sasaññaṃ sarāgaṃ…pe… sacetanaṃ sarāgaṃ…pe… sapaññaṃ sarāgaṃ cittaṃ vimuccati, paññā ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Rāgo ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૬૪. સદોસં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? આમન્તા. દોસસહગતં દોસસહજાતં દોસસંસટ્ઠં દોસસમ્પયુત્તં દોસસહભુ દોસાનુપરિવત્તિ અકુસલં લોકિયં સાસવં…પે॰… સંકિલેસિયં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    364. Sadosaṃ cittaṃ vimuccatīti? Āmantā. Dosasahagataṃ dosasahajātaṃ dosasaṃsaṭṭhaṃ dosasampayuttaṃ dosasahabhu dosānuparivatti akusalaṃ lokiyaṃ sāsavaṃ…pe… saṃkilesiyaṃ cittaṃ vimuccatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સફસ્સં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, ફસ્સો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. સદોસં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, દોસો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saphassaṃ cittaṃ vimuccati, phasso ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Sadosaṃ cittaṃ vimuccati, doso ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સવેદનં…પે॰… સસઞ્ઞં…પે॰… સચેતનં…પે॰… સપઞ્ઞં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, પઞ્ઞા ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા . સદોસં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, દોસો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Savedanaṃ…pe… sasaññaṃ…pe… sacetanaṃ…pe… sapaññaṃ cittaṃ vimuccati, paññā ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā . Sadosaṃ cittaṃ vimuccati, doso ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સફસ્સં સદોસં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, ફસ્સો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. સદોસં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, દોસો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saphassaṃ sadosaṃ cittaṃ vimuccati, phasso ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Sadosaṃ cittaṃ vimuccati, doso ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સવેદનં સદોસં… સસઞ્ઞં સદોસં… સચેતનં સદોસં… સપઞ્ઞં સદોસં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, પઞ્ઞા ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. દોસો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Savedanaṃ sadosaṃ… sasaññaṃ sadosaṃ… sacetanaṃ sadosaṃ… sapaññaṃ sadosaṃ cittaṃ vimuccati, paññā ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Doso ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૬૫. સમોહં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? આમન્તા. મોહસહગતં મોહસહજાતં મોહસંસટ્ઠં મોહસમ્પયુત્તં મોહસહભુ મોહાનુપરિવત્તિ અકુસલં લોકિયં સાસવં…પે॰… સંકિલેસિયં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    365. Samohaṃ cittaṃ vimuccatīti? Āmantā. Mohasahagataṃ mohasahajātaṃ mohasaṃsaṭṭhaṃ mohasampayuttaṃ mohasahabhu mohānuparivatti akusalaṃ lokiyaṃ sāsavaṃ…pe… saṃkilesiyaṃ cittaṃ vimuccatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સફસ્સં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, ફસ્સો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. સમોહં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, મોહો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saphassaṃ cittaṃ vimuccati, phasso ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Samohaṃ cittaṃ vimuccati, moho ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સવેદનં … સસઞ્ઞં… સચેતનં… સપઞ્ઞં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, પઞ્ઞા ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. સમોહં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, મોહો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Savedanaṃ … sasaññaṃ… sacetanaṃ… sapaññaṃ cittaṃ vimuccati, paññā ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Samohaṃ cittaṃ vimuccati, moho ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સફસ્સં સમોહં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, ફસ્સો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા . મોહો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saphassaṃ samohaṃ cittaṃ vimuccati, phasso ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā . Moho ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સવેદનં સમોહં… સસઞ્ઞં સમોહં… સચેતનં સમોહં…પે॰… સપઞ્ઞં સમોહં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ, પઞ્ઞા ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? આમન્તા. મોહો ચ ચિત્તઞ્ચ ઉભો વિમુચ્ચન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Savedanaṃ samohaṃ… sasaññaṃ samohaṃ… sacetanaṃ samohaṃ…pe… sapaññaṃ samohaṃ cittaṃ vimuccati, paññā ca cittañca ubho vimuccantīti? Āmantā. Moho ca cittañca ubho vimuccantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સરાગં સદોસં સમોહં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? આમન્તા. વીતરાગં વીતદોસં વીતમોહં નિક્કિલેસં ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘સરાગં સદોસં સમોહં ચિત્તં વિમુચ્ચતી’’તિ.

    Sarāgaṃ sadosaṃ samohaṃ cittaṃ vimuccatīti? Āmantā. Vītarāgaṃ vītadosaṃ vītamohaṃ nikkilesaṃ cittaṃ vimuccatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi na vattabbaṃ – ‘‘sarāgaṃ sadosaṃ samohaṃ cittaṃ vimuccatī’’ti.

    વિમુત્તિકથા નિટ્ઠિતા.

    Vimuttikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. સસઞ્ઞં (સી॰ ક॰)
    2. sasaññaṃ (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૩. વિમુત્તિકથાવણ્ણના • 3. Vimuttikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact