Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
વિનીતવત્થુવણ્ણના
Vinītavatthuvaṇṇanā
૧૮૦. વોહારવસેનાતિ પુબ્બભાગવોહારવસેન, મરણાધિપ્પાયસ્સ સન્નિટ્ઠાપકચેતનાક્ખણે કરુણાય અભાવતો કારુઞ્ઞેન પાસે બદ્ધસૂકરમોચનં (પારા॰ ૧૫૩) વિય ન હોતીતિ અધિપ્પાયો. ‘‘યથાયુના’’તિ વુત્તમેવત્થં ‘‘યથાનુસન્ધિના’’તિ પરિયાયન્તરેન વુત્તં. હેટ્ઠા કિસ્મિઞ્ચિ વિજ્જમાને સાટકં વલિં ગણ્હાતીતિ આહ ‘‘યસ્મિં વલિ ન પઞ્ઞાયતી’’તિ. પટિવેક્ખણઞ્ચેતં ગિહીનં સન્તકે એવાતિ દટ્ઠબ્બં. પાળિયં મુસલે ઉસ્સિતેતિ અઞ્ઞમઞ્ઞં ઉપત્થમ્ભેત્વા દ્વીસુ મુસલેસુ ભિત્તિં અપસ્સાય ઠપિતેસૂતિ અત્થો. ઉદુક્ખલભણ્ડિકન્તિ ઉદુક્ખલત્થાય આનીતં દારુભણ્ડં. પરિબન્ધન્તિ ભોજનપરિબન્ધં, ભોજનન્તરાયન્તિ વુત્તં હોતિ.
180.Vohāravasenāti pubbabhāgavohāravasena, maraṇādhippāyassa sanniṭṭhāpakacetanākkhaṇe karuṇāya abhāvato kāruññena pāse baddhasūkaramocanaṃ (pārā. 153) viya na hotīti adhippāyo. ‘‘Yathāyunā’’ti vuttamevatthaṃ ‘‘yathānusandhinā’’ti pariyāyantarena vuttaṃ. Heṭṭhā kismiñci vijjamāne sāṭakaṃ valiṃ gaṇhātīti āha ‘‘yasmiṃ vali na paññāyatī’’ti. Paṭivekkhaṇañcetaṃ gihīnaṃ santake evāti daṭṭhabbaṃ. Pāḷiyaṃ musale ussiteti aññamaññaṃ upatthambhetvā dvīsu musalesu bhittiṃ apassāya ṭhapitesūti attho. Udukkhalabhaṇḍikanti udukkhalatthāya ānītaṃ dārubhaṇḍaṃ. Paribandhanti bhojanaparibandhaṃ, bhojanantarāyanti vuttaṃ hoti.
૧૮૧. અગ્ગકારિકન્તિ એત્થ કારિક-સદ્દસ્સ ભાવવચનત્તા ‘‘અગ્ગકિરિય’’ન્તિ અત્થં વત્વાપિ યસ્મા કિરિયં દાતું ન સક્કા, તસ્મા દાનસઙ્ખાતાય અગ્ગકિરિયાય યુત્તપિણ્ડપાતમેવ ઇધ ઉપચારયુત્તિયા અગ્ગકિરિયાતિ ગહેતબ્બન્તિ આહ પઠમં લદ્ધપિણ્ડપાતન્તિઆદિ.
181. Aggakārikanti ettha kārika-saddassa bhāvavacanattā ‘‘aggakiriya’’nti atthaṃ vatvāpi yasmā kiriyaṃ dātuṃ na sakkā, tasmā dānasaṅkhātāya aggakiriyāya yuttapiṇḍapātameva idha upacārayuttiyā aggakiriyāti gahetabbanti āha paṭhamaṃ laddhapiṇḍapātantiādi.
૧૮૨-૩. દણ્ડમુગ્ગરનિખાદનવેમાદીનં વસેનાતિ એત્થ દણ્ડો નામ દીઘદણ્ડો. મુગ્ગરો નામ રસ્સો. વેમં નામ તન્તવાયાનં વત્થવાયનઉપકરણં, યેન વીતં તન્તં ઘટ્ટેન્તિ. વિભત્તિબ્યત્તયેનાતિ વિભત્તિવિપરિણામેન. વિસેસાધિગમોતિ સમાધિ વિપસ્સના ચ. વિસેસાધિગમન્તિ લોકુત્તરધમ્મપટિલાભં. બ્યાકરિત્વાતિ આરોચેત્વા, ઇદઞ્ચ વિસેસસ્સ અધિગતભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. અધિગતવિસેસા હિ દિટ્ઠાનુગતિઆપજ્જનત્થં લજ્જીભિક્ખૂનં અવસ્સં અધિગમં બ્યાકરોન્તિ, અધિગતવિસેસેન પન અબ્યાકરિત્વાપિ આહારં ઉપચ્છિન્દિતું ન વટ્ટતિ, અધિગમન્તરાયવિનોદનત્થમેવ આહારૂપચ્છેદસ્સ અનુઞ્ઞાતત્તા તદધિગમે સો ન કાતબ્બોવ. કિં પનાધિગમં આરોચેતું વટ્ટતીતિ આહ સભાગાનન્તિઆદિ. ભણ્ડકં વા ધોવન્તાતિ ચીવરં વા ધોવન્તા. ધોવનદણ્ડકન્તિ ચીવરધોવનદણ્ડં.
182-3.Daṇḍamuggaranikhādanavemādīnaṃ vasenāti ettha daṇḍo nāma dīghadaṇḍo. Muggaro nāma rasso. Vemaṃ nāma tantavāyānaṃ vatthavāyanaupakaraṇaṃ, yena vītaṃ tantaṃ ghaṭṭenti. Vibhattibyattayenāti vibhattivipariṇāmena. Visesādhigamoti samādhi vipassanā ca. Visesādhigamanti lokuttaradhammapaṭilābhaṃ. Byākaritvāti ārocetvā, idañca visesassa adhigatabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Adhigatavisesā hi diṭṭhānugatiāpajjanatthaṃ lajjībhikkhūnaṃ avassaṃ adhigamaṃ byākaronti, adhigatavisesena pana abyākaritvāpi āhāraṃ upacchindituṃ na vaṭṭati, adhigamantarāyavinodanatthameva āhārūpacchedassa anuññātattā tadadhigame so na kātabbova. Kiṃ panādhigamaṃ ārocetuṃ vaṭṭatīti āha sabhāgānantiādi. Bhaṇḍakaṃ vā dhovantāti cīvaraṃ vā dhovantā. Dhovanadaṇḍakanti cīvaradhovanadaṇḍaṃ.
૧૮૫. મદ્દાપેત્વા પાતેતિ, વિસઙ્કેતોતિ યથાણત્તિયા અકતત્તા વુત્તં, યદિ પન આણાપકો મદ્દનમ્પિ મદ્દાપનમ્પિ સન્ધાય વોહારવસેન ‘‘મદ્દિત્વા પાતેહી’’તિ વદતિ, વિસઙ્કેતો નત્થીતિ વેદિતબ્બં. ‘‘મરણવણ્ણં વા સંવણ્ણેય્યા’’તિ (પારા॰ ૧૭૧) વુત્તત્તા આહ ‘‘પરિયાયો નામ નત્થી’’તિ, પરિયાયેન આપત્તિમોક્ખો ન હોતીતિ અધિપ્પાયો. અવિજાયનત્થાય ગબ્ભગ્ગહણતો પુરેતરમેવ ભેસજ્જં દેન્તસ્સ કુચ્છિયં ઉપ્પજ્જિત્વા ગબ્ભો વિનસ્સતીતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન દિન્ને તથામરન્તાનં વસેન કમ્મબદ્ધો, કુચ્છિયં ન ઉપ્પજ્જિસ્સતીતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન દિન્ને ઉપ્પજ્જિત્વા મરતુ વા મા વા, નેવત્થિ કમ્મબદ્ધો.
185.Maddāpetvā pāteti, visaṅketoti yathāṇattiyā akatattā vuttaṃ, yadi pana āṇāpako maddanampi maddāpanampi sandhāya vohāravasena ‘‘madditvā pātehī’’ti vadati, visaṅketo natthīti veditabbaṃ. ‘‘Maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyyā’’ti (pārā. 171) vuttattā āha ‘‘pariyāyo nāma natthī’’ti, pariyāyena āpattimokkho na hotīti adhippāyo. Avijāyanatthāya gabbhaggahaṇato puretarameva bhesajjaṃ dentassa kucchiyaṃ uppajjitvā gabbho vinassatīti iminā adhippāyena dinne tathāmarantānaṃ vasena kammabaddho, kucchiyaṃ na uppajjissatīti iminā adhippāyena dinne uppajjitvā maratu vā mā vā, nevatthi kammabaddho.
સહધમ્મિકાનન્તિ એકસ્સ સત્થુ સાસને સહસિક્ખમાનધમ્માનં, સહધમ્મે વા સિક્ખાપદે સિક્ખનભાવેન નિયુત્તાનં. સમસીલસદ્ધાનન્તિઆદિના દુસ્સીલાનં ભિન્નલદ્ધિકાનઞ્ચ અકાતુમ્પિ લબ્ભતીતિ દસ્સેતિ. ઞાતકપવારિતટ્ઠાનતોતિ અત્તનો તેસં વા ઞાતકપવારિતટ્ઠાનતો. અરિયેહિ અકતા અયુત્તવસેન અકતપુબ્બા વિઞ્ઞત્તિ અકતવિઞ્ઞત્તિ.
Sahadhammikānanti ekassa satthu sāsane sahasikkhamānadhammānaṃ, sahadhamme vā sikkhāpade sikkhanabhāvena niyuttānaṃ. Samasīlasaddhānantiādinā dussīlānaṃ bhinnaladdhikānañca akātumpi labbhatīti dasseti. Ñātakapavāritaṭṭhānatoti attano tesaṃ vā ñātakapavāritaṭṭhānato. Ariyehi akatā ayuttavasena akatapubbā viññatti akataviññatti.
પટિયાદિયતીતિ સમ્પાદિયતિ. અકાતું ન વટ્ટતીતિ એત્થ દુક્કટં વદન્તિ, અયુત્તતાવસેનેવ પનેત્થ અકરણપટિક્ખેપો યુત્તો, ન આપત્તિવસેનાતિ ગહેતબ્બં. યાવ ઞાતકા પસ્સન્તીતિ યાવ તસ્સ ઞાતકા પસ્સન્તિ.
Paṭiyādiyatīti sampādiyati. Akātuṃ na vaṭṭatīti ettha dukkaṭaṃ vadanti, ayuttatāvaseneva panettha akaraṇapaṭikkhepo yutto, na āpattivasenāti gahetabbaṃ. Yāva ñātakā passantīti yāva tassa ñātakā passanti.
પિતુભગિની પિતુચ્છા. માતુભાતા માતુલો. નપ્પહોન્તીતિ કાતું ન સક્કોન્તિ. ન યાચન્તીતિ લજ્જાય ન યાચન્તિ. ‘‘આભોગં કત્વા’’તિ વુત્તત્તા અઞ્ઞથા દેન્તસ્સ આપત્તિયેવ. કેચિ પન ‘‘આભોગં અકત્વાપિ દાતું વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં ભેસજ્જકરણસ્સ પાળિયં ‘‘અનાપત્તિ ભિક્ખુ પારાજિકસ્સ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (પારા॰ ૧૮૭) એવં અન્તરાપત્તિદસ્સનવસેન સામઞ્ઞતો પટિક્ખિત્તત્તા, અટ્ઠકથાયં અવુત્તપ્પકારેન કરોન્તસ્સ સુત્તેનેવ આપત્તિ સિદ્ધાતિ દટ્ઠબ્બા, તેનેવ અટ્ઠકથાયમ્પિ ‘‘તેસઞ્ઞેવ સન્તક’’ન્તિઆદિ વુત્તં. અઞ્ઞેસન્તિ અસાલોહિતાનં, તેનાહ એતેસં પુત્તપરમ્પરાયાતિઆદિ. કુલપરિવટ્ટોતિ કુલસ્મિં ઞાતિપરમ્પરા. ભેસજ્જં કરોન્તસ્સાતિ યથાવુત્તવિધિના કરોન્તસ્સ, ‘‘તાવકાલિકં દસ્સામી’’તિ આભોગં અકત્વા દેન્તસ્સાપિ પન અન્તરાપત્તિ દુક્કટં વિના મિચ્છાજીવં વા કુલદૂસનં વા ન હોતિયેવ, તેનાહ – ‘‘વેજ્જકમ્મં વા કુલદૂસકાપત્તિ વા ન હોતી’’તિ. ઞાતકાનઞ્હિ સન્તકં યાચિત્વાપિ ગહેતું વટ્ટતિ, તસ્મા તત્થ કુલદૂસનાદિ ન સિયા. સબ્બપદેસૂતિ ‘‘ચૂળમાતુયા’’તિઆદીસુ સબ્બપદેસુ.
Pitubhaginī pitucchā. Mātubhātā mātulo. Nappahontīti kātuṃ na sakkonti. Na yācantīti lajjāya na yācanti. ‘‘Ābhogaṃ katvā’’ti vuttattā aññathā dentassa āpattiyeva. Keci pana ‘‘ābhogaṃ akatvāpi dātuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ bhesajjakaraṇassa pāḷiyaṃ ‘‘anāpatti bhikkhu pārājikassa, āpatti dukkaṭassā’’ti (pārā. 187) evaṃ antarāpattidassanavasena sāmaññato paṭikkhittattā, aṭṭhakathāyaṃ avuttappakārena karontassa sutteneva āpatti siddhāti daṭṭhabbā, teneva aṭṭhakathāyampi ‘‘tesaññeva santaka’’ntiādi vuttaṃ. Aññesanti asālohitānaṃ, tenāha etesaṃ puttaparamparāyātiādi. Kulaparivaṭṭoti kulasmiṃ ñātiparamparā. Bhesajjaṃ karontassāti yathāvuttavidhinā karontassa, ‘‘tāvakālikaṃ dassāmī’’ti ābhogaṃ akatvā dentassāpi pana antarāpatti dukkaṭaṃ vinā micchājīvaṃ vā kuladūsanaṃ vā na hotiyeva, tenāha – ‘‘vejjakammaṃ vā kuladūsakāpatti vā na hotī’’ti. Ñātakānañhi santakaṃ yācitvāpi gahetuṃ vaṭṭati, tasmā tattha kuladūsanādi na siyā. Sabbapadesūti ‘‘cūḷamātuyā’’tiādīsu sabbapadesu.
ઉપજ્ઝાયસ્સ આહરામાતિ ઇદં ઉપજ્ઝાયેન ‘‘મમ ઞાતકાનં ભેસજ્જં આહરથા’’તિ આણત્તેહિ કત્તબ્બવિધિદસ્સનત્થં વુત્તં, ઇમિના ચ સામણેરાદીનં અપચ્ચાસાયપિ પરજનસ્સ ભેસજ્જકરણં ન વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ. વુત્તનયેન પરિયેસિત્વાતિ ઇમિના ‘‘ભિક્ખાચારવત્તેન વા’’તિ ઇમિના, ‘‘ઞાતિસામણેરેહી’’તિ ઇમિના ચ વુત્તમત્થં અતિદિસતિ. અપચ્ચાસીસન્તેનાતિ આગન્તુકચોરાદીનં કરોન્તેનાપિ ‘‘મનુસ્સા નામ ઉપકારકા હોન્તી’’તિ અત્તનો તેહિ લાભં અપત્થયન્તેન. પચ્ચાસાય કરોન્તસ્સ પન વેજ્જકમ્મકુલદૂસનાદિદોસો હોતીતિ અધિપ્પાયો. ‘‘એવં ઉપકારે કતે સાસનગુણં ઞત્વા પસીદન્તિ, સઙ્ઘસ્સ વા ઉપકારકા હોન્તી’’તિ કરણે પન દોસો નત્થિ. કેચિ પન ‘‘અપચ્ચાસીસન્તેન આગન્તુકાદીનં પટિક્ખિત્તપુગ્ગલાદીનમ્પિ દાતું વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં કત્તબ્બાકત્તબ્બટ્ઠાનવિભાગસ્સનિરત્થકત્તપ્પસઙ્ગતો ‘‘અપચ્ચાસીસન્તેન સબ્બેસં દાતું કાતુઞ્ચ વટ્ટતી’’તિ એત્તકમત્તસ્સેવ વત્તબ્બતો. અપચ્ચાસીસનઞ્ચ મિચ્છાજીવકુલદૂસનાદિદોસનિસેધનત્થમેવ વુત્તં ભેસજ્જકરણસઙ્ખતાય ઇમિસ્સા અન્તરાપત્તિયા મુચ્ચનત્થં આગન્તુકચોરાદીનં અનુઞ્ઞાતાનં દાનેનેવ તાય આપત્તિયા મુચ્ચનતોતિ ગહેતબ્બં. તેનેવ અપચ્ચાસીસન્તેનાપિ અકાતબ્બટ્ઠાનં દસ્સેતું સદ્ધં કુલન્તિઆદિ વુત્તં. પુચ્છન્તીતિ ઇમિના દિટ્ઠદિટ્ઠરોગીનં પરિયાયેનાપિ વત્વા વિચરણં અયુત્તન્તિ દસ્સેતિ. પુચ્છિતસ્સાપિ પન પચ્ચાસીસન્તસ્સ પરિયાયકથાપિ ન વટ્ટતીતિ વદન્તિ.
Upajjhāyassaāharāmāti idaṃ upajjhāyena ‘‘mama ñātakānaṃ bhesajjaṃ āharathā’’ti āṇattehi kattabbavidhidassanatthaṃ vuttaṃ, iminā ca sāmaṇerādīnaṃ apaccāsāyapi parajanassa bhesajjakaraṇaṃ na vaṭṭatīti dasseti. Vuttanayena pariyesitvāti iminā ‘‘bhikkhācāravattena vā’’ti iminā, ‘‘ñātisāmaṇerehī’’ti iminā ca vuttamatthaṃ atidisati. Apaccāsīsantenāti āgantukacorādīnaṃ karontenāpi ‘‘manussā nāma upakārakā hontī’’ti attano tehi lābhaṃ apatthayantena. Paccāsāya karontassa pana vejjakammakuladūsanādidoso hotīti adhippāyo. ‘‘Evaṃ upakāre kate sāsanaguṇaṃ ñatvā pasīdanti, saṅghassa vā upakārakā hontī’’ti karaṇe pana doso natthi. Keci pana ‘‘apaccāsīsantena āgantukādīnaṃ paṭikkhittapuggalādīnampi dātuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ kattabbākattabbaṭṭhānavibhāgassaniratthakattappasaṅgato ‘‘apaccāsīsantena sabbesaṃ dātuṃ kātuñca vaṭṭatī’’ti ettakamattasseva vattabbato. Apaccāsīsanañca micchājīvakuladūsanādidosanisedhanatthameva vuttaṃ bhesajjakaraṇasaṅkhatāya imissā antarāpattiyā muccanatthaṃ āgantukacorādīnaṃ anuññātānaṃ dāneneva tāya āpattiyā muccanatoti gahetabbaṃ. Teneva apaccāsīsantenāpi akātabbaṭṭhānaṃ dassetuṃ saddhaṃ kulantiādi vuttaṃ. Pucchantīti iminā diṭṭhadiṭṭharogīnaṃ pariyāyenāpi vatvā vicaraṇaṃ ayuttanti dasseti. Pucchitassāpi pana paccāsīsantassa pariyāyakathāpi na vaṭṭatīti vadanti.
સમુલ્લપેસીતિ અપચ્ચાસીસન્તો એવં અઞ્ઞમઞ્ઞં કથં સમુટ્ઠાપેસિ. આચરિયભાગોતિ વિનયાચારં અકોપેત્વા ભેસજ્જાચિક્ખણેન વેજ્જાચરિયભાગોતિ અત્થો. પુપ્ફપૂજનત્થાય સમ્પટિચ્છિયમાનં રૂપિયં અત્તનો સન્તકત્તભજનેન નિસ્સગ્ગિયમેવાતિ આહ ‘‘કપ્પિયવસેન ગાહાપેત્વા’’તિ, ‘‘અમ્હાકં રૂપિયં ન વટ્ટતિ, પુપ્ફપૂજનત્થં પુપ્ફં વટ્ટતી’’તિઆદિના પટિક્ખિપિત્વા કપ્પિયેન કમ્મેન ગાહાપેત્વાતિ અત્થો.
Samullapesīti apaccāsīsanto evaṃ aññamaññaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesi. Ācariyabhāgoti vinayācāraṃ akopetvā bhesajjācikkhaṇena vejjācariyabhāgoti attho. Pupphapūjanatthāya sampaṭicchiyamānaṃ rūpiyaṃ attano santakattabhajanena nissaggiyamevāti āha ‘‘kappiyavasena gāhāpetvā’’ti, ‘‘amhākaṃ rūpiyaṃ na vaṭṭati, pupphapūjanatthaṃ pupphaṃ vaṭṭatī’’tiādinā paṭikkhipitvā kappiyena kammena gāhāpetvāti attho.
યદિ ‘‘પરિત્તં કરોથા’’તિ વુત્તે કરોન્તિ, ભેસજ્જકરણં વિય ગિહિકમ્મં વિય હોતીતિ ‘‘ન કાતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘પરિત્તં ભણથા’’તિ વુત્તે પન ધમ્મજ્ઝેસનત્તા અનજ્ઝિટ્ઠેનપિ ભણિતબ્બો ધમ્મો, પગેવ અજ્ઝિટ્ઠેનાપીતિ ‘‘કાતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. ચાલેત્વા સુત્તં પરિમજ્જિત્વાતિ ઇદં ‘‘પરિત્તાણં એત્થ પવેસેમી’’તિ ચિત્તેન એવં કતે પરિત્તાણા તત્થ પવેસિતા નામ હોતીતિ વુત્તં. વિહારતો…પે॰… દુક્કટન્તિ ઇદં અઞ્ઞાતકગહટ્ઠે સન્ધાય વુત્તન્તિ વદન્તિ. પાદેસુ ઉદકં આકિરિત્વાતિ ઇદં તસ્મિં દેસે ચારિત્તવસેન વુત્તં. વુત્તઞ્હિ ‘‘તત્થ પાળિયા નિસિન્નાનં ભિક્ખૂનં પાદેસુ રોગવૂપસમનાદિઅત્થાય ઉદકં સિઞ્ચિત્વા પરિત્તં કાતું સુત્તઞ્ચ ઠપેત્વા ‘પરિત્તં ભણથા’તિ વત્વા ગચ્છન્તિ. એવઞ્હિ કરિયમાને યદિ પાદે અપનેન્તિ, મનુસ્સા તં અવમઙ્ગલન્તિ મઞ્ઞન્તિ, રોગો વા ન વૂપસમિસ્સતી’’તિ. તેનાહ ‘‘ન પાદા અપનેતબ્બા’’તિ. મતસરીરદસ્સને વિય કેવલં સુસાનદસ્સનેપિ ‘‘ઇદં જાતાનં સત્તાનં ખયગમનટ્ઠાન’’ન્તિ મરણસઞ્ઞા ઉપ્પજ્જતીતિ આહ ‘‘સીવથિકદસ્સને…પે॰… ‘મરણસ્સતિં પટિલભિસ્સામા’તિ કમ્મટ્ઠાનસીસેન ગન્તું વટ્ટતી’’તિ. લેસકપ્પં અકત્વા સમુપ્પન્નસુદ્ધચિત્તેન ‘‘પરિવારત્થાય આગચ્છન્તૂ’’તિ વુત્તેપિ ગન્તું વટ્ટતિ.
Yadi ‘‘parittaṃ karothā’’ti vutte karonti, bhesajjakaraṇaṃ viya gihikammaṃ viya hotīti ‘‘na kātabba’’nti vuttaṃ. ‘‘Parittaṃ bhaṇathā’’ti vutte pana dhammajjhesanattā anajjhiṭṭhenapi bhaṇitabbo dhammo, pageva ajjhiṭṭhenāpīti ‘‘kātabba’’nti vuttaṃ. Cāletvā suttaṃ parimajjitvāti idaṃ ‘‘parittāṇaṃ ettha pavesemī’’ti cittena evaṃ kate parittāṇā tattha pavesitā nāma hotīti vuttaṃ. Vihārato…pe… dukkaṭanti idaṃ aññātakagahaṭṭhe sandhāya vuttanti vadanti. Pādesu udakaṃ ākiritvāti idaṃ tasmiṃ dese cārittavasena vuttaṃ. Vuttañhi ‘‘tattha pāḷiyā nisinnānaṃ bhikkhūnaṃ pādesu rogavūpasamanādiatthāya udakaṃ siñcitvā parittaṃ kātuṃ suttañca ṭhapetvā ‘parittaṃ bhaṇathā’ti vatvā gacchanti. Evañhi kariyamāne yadi pāde apanenti, manussā taṃ avamaṅgalanti maññanti, rogo vā na vūpasamissatī’’ti. Tenāha ‘‘na pādā apanetabbā’’ti. Matasarīradassane viya kevalaṃ susānadassanepi ‘‘idaṃ jātānaṃ sattānaṃ khayagamanaṭṭhāna’’nti maraṇasaññā uppajjatīti āha ‘‘sīvathikadassane…pe… ‘maraṇassatiṃ paṭilabhissāmā’ti kammaṭṭhānasīsena gantuṃ vaṭṭatī’’ti. Lesakappaṃ akatvā samuppannasuddhacittena ‘‘parivāratthāya āgacchantū’’ti vuttepi gantuṃ vaṭṭati.
અનામટ્ઠપિણ્ડપાતોતિ અગ્ગહિતઅગ્ગો, અપરિભુત્તોતિ અત્થો. કહાપણગ્ઘનકો હોતીતિ ઇમિના દાયકેહિ બહુબ્યઞ્જનેન સમ્પાદેત્વા સક્કચ્ચં દિન્નભાવં દીપેતિ. થાલકેતિ સઙ્ઘિકે કંસાદિમયે થાલકે, પત્તોપિ એત્થ સઙ્ગય્હતિ. ન વટ્ટતીતિ ઇમિના દુક્કટન્તિ દસ્સેતિ. દામરિકચોરસ્સાતિ રજ્જં પત્થેન્તસ્સ પાકટચોરસ્સ. અદીયમાનેપિ ‘‘ન દેન્તી’’તિ કુજ્ઝન્તીતિ સમ્બન્ધો. આમિસસ્સ ધમ્મસ્સ ચ અલાભેન અત્તનો પરસ્સ ચ અન્તરે સમ્ભવન્તસ્સ છિદ્દસ્સ ચ વિવરસ્સ પટિસન્થરણં પિદહનં પટિસન્થારો, સો પન ધમ્મામિસવસેન દુવિધો. તત્થ આમિસપટિસન્થારં સન્ધાય ‘‘કસ્સ કાતબ્બો, કસ્સ ન કાતબ્બો’’તિ વુત્તં. ‘‘આગન્તુકસ્સ વા…પે॰… કત્તબ્બો યેવા’’તિ સઙ્ખેપતો વુત્તમત્થં પાકટં કાતું આગન્તુકં તાવાતિઆદિમાહ. ખીણપરિબ્બયન્તિ ઇમિના અગતિભાવં કારુઞ્ઞભાજનતઞ્ચ દસ્સેતિ, તેન ચ તબ્બિધુરાનં સમિદ્ધાનં દાયકાદીનં આગન્તુકત્તેપિ દાતું ન વટ્ટતીતિ સિદ્ધં હોતિ. તણ્ડુલાદિમ્હિ દાતબ્બે સતિ ‘‘અવેલાયં…પે॰… ન વત્તબ્બો’’તિ વુત્તં. ‘‘અપચ્ચાસીસન્તેના’’તિ વત્વા પચ્ચાસીસનપ્પકારં દસ્સેતું મનુસ્સા નામાતિઆદિ વુત્તં. અનનુઞ્ઞાતાનં પન અપચ્ચાસીસન્તેનાપિ દાતું ન વટ્ટતિ સદ્ધાદેય્યવિનિપાતત્તા, પચ્ચાસીસાય પન સતિ કુલદૂસનમ્પિ હોતિ.
Anāmaṭṭhapiṇḍapātoti aggahitaaggo, aparibhuttoti attho. Kahāpaṇagghanako hotīti iminā dāyakehi bahubyañjanena sampādetvā sakkaccaṃ dinnabhāvaṃ dīpeti. Thālaketi saṅghike kaṃsādimaye thālake, pattopi ettha saṅgayhati. Na vaṭṭatīti iminā dukkaṭanti dasseti. Dāmarikacorassāti rajjaṃ patthentassa pākaṭacorassa. Adīyamānepi ‘‘na dentī’’ti kujjhantīti sambandho. Āmisassa dhammassa ca alābhena attano parassa ca antare sambhavantassa chiddassa ca vivarassa paṭisantharaṇaṃ pidahanaṃ paṭisanthāro, so pana dhammāmisavasena duvidho. Tattha āmisapaṭisanthāraṃ sandhāya ‘‘kassa kātabbo, kassa na kātabbo’’ti vuttaṃ. ‘‘Āgantukassa vā…pe… kattabbo yevā’’ti saṅkhepato vuttamatthaṃ pākaṭaṃ kātuṃ āgantukaṃ tāvātiādimāha. Khīṇaparibbayanti iminā agatibhāvaṃ kāruññabhājanatañca dasseti, tena ca tabbidhurānaṃ samiddhānaṃ dāyakādīnaṃ āgantukattepi dātuṃ na vaṭṭatīti siddhaṃ hoti. Taṇḍulādimhi dātabbe sati ‘‘avelāyaṃ…pe… na vattabbo’’ti vuttaṃ. ‘‘Apaccāsīsantenā’’ti vatvā paccāsīsanappakāraṃ dassetuṃ manussā nāmātiādi vuttaṃ. Ananuññātānaṃ pana apaccāsīsantenāpi dātuṃ na vaṭṭati saddhādeyyavinipātattā, paccāsīsāya pana sati kuladūsanampi hoti.
ઉબ્બાસેત્વાતિ સમન્તતો તિયોજનં વિલુમ્પન્તે મનુસ્સે પલાપેત્વા. વરપોત્થકચિત્તત્થરણન્તિ અનેકપ્પકારઇત્થિપુરિસાદિઉત્તમરૂપવિચિત્તં અત્થરણં.
Ubbāsetvāti samantato tiyojanaṃ vilumpante manusse palāpetvā. Varapotthakacittattharaṇanti anekappakāraitthipurisādiuttamarūpavicittaṃ attharaṇaṃ.
૧૮૭. સત્તરસવગ્ગિયેસુ પુબ્બે એકસ્સ અઙ્ગુલિપતોદકેન મારિતત્તા સેસેસુ સોળસજનેસુ ઉદરં આરુહિત્વા નિસિન્નમેકં ઠપેત્વા ‘‘સેસાપિ પન્નરસ જના’’તિ વુત્તં. અદૂહલપાસાણા વિયાતિ અદૂહલે આરોપિતપાસાણા વિય. કમ્માધિપ્પાયાતિ તજ્જનીયાદિકમ્મકરણાધિપ્પાયા.
187. Sattarasavaggiyesu pubbe ekassa aṅgulipatodakena māritattā sesesu soḷasajanesu udaraṃ āruhitvā nisinnamekaṃ ṭhapetvā ‘‘sesāpi pannarasa janā’’ti vuttaṃ. Adūhalapāsāṇā viyāti adūhale āropitapāsāṇā viya. Kammādhippāyāti tajjanīyādikammakaraṇādhippāyā.
આવાહેત્વાતિ આવિસાપેત્વા. રૂપં કત્વા હત્થપાદાદીનિ છિન્દન્તીતિ તસ્મિં પિટ્ઠાદિમયે રૂપે અમનુસ્સં આવાહેત્વા તસ્સ હત્થપાદાદીનિ છિન્દન્તિ. સક્કં દેવરાજાનં મારેય્યાતિ ઇદં સમ્ભાવનવસેન વુત્તં. ન હિ તાદિસા મહાનુભાવા યક્ખા સત્થઘાતારહા હોન્તિ દેવાસુરયુદ્ધેપિ તેસં સત્થપ્પહારેન મરણાભાવા.
Āvāhetvāti āvisāpetvā. Rūpaṃ katvā hatthapādādīni chindantīti tasmiṃ piṭṭhādimaye rūpe amanussaṃ āvāhetvā tassa hatthapādādīni chindanti. Sakkaṃ devarājānaṃ māreyyāti idaṃ sambhāvanavasena vuttaṃ. Na hi tādisā mahānubhāvā yakkhā satthaghātārahā honti devāsurayuddhepi tesaṃ satthappahārena maraṇābhāvā.
૧૮૮. પહારો ન દાતબ્બોતિ સમ્બન્ધો. અમનુસ્સં કોધચિત્તેન પહરન્તસ્સ દુક્કટમેવ. ચિકિચ્છાધિપ્પાયેન પહરન્તસ્સ અનાચારોતિ ગહેતબ્બો. તાલપણ્ણં…પે॰… બન્ધિતબ્બન્તિ અમનુસ્સા તાલપણ્ણબન્ધનેન પલાયન્તીતિ કત્વા વુત્તં, ઇદઞ્ચ ગિહીનં વેજ્જકમ્મવસેન કાતું ન વટ્ટતિ.
188. Pahāro na dātabboti sambandho. Amanussaṃ kodhacittena paharantassa dukkaṭameva. Cikicchādhippāyena paharantassa anācāroti gahetabbo. Tālapaṇṇaṃ…pe… bandhitabbanti amanussā tālapaṇṇabandhanena palāyantīti katvā vuttaṃ, idañca gihīnaṃ vejjakammavasena kātuṃ na vaṭṭati.
૧૮૯. યો રુક્ખેન ઓત્થતોપિ ન મરતીતિઆદીસુ યં વત્તબ્બં, તં ભૂતગામસિક્ખાપદટ્ઠકથાયં સયમેવ વક્ખતિ, તં તત્થેવ ગહેતબ્બં.
189.Yo rukkhena otthatopi na maratītiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ bhūtagāmasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ sayameva vakkhati, taṃ tattheva gahetabbaṃ.
૧૯૦. દબ્બૂપકરણાનીતિ કેહિચિ છિન્દિત્વા ઠપિતાનિ સપરિગ્ગહિતાનિ સન્ધાય વુત્તં. તત્થ હિ ઠાનાચાવનાભાવેન વિનાસાધિપ્પાયસ્સ દુક્કટં વુત્તં. ખિડ્ડાધિપ્પાયેનાપિ દુક્કટન્તિ સુક્ખતિણાદીસુ અગ્ગિકરણં સન્ધાય વુત્તં, અલ્લેસુ પન કીળાધિપ્પાયેનપિ કરોન્તસ્સ પાચિત્તિયમેવ. પટિપક્ખભૂતો, પટિમુખં ગચ્છન્તો વા અગ્ગિ પટગ્ગિ, તસ્સ અલ્લતિણાદીસુપિ દાનં અનુઞ્ઞાતં, તં દેન્તેન દૂરતો આગચ્છન્તં દાવગ્ગિં દિસ્વા વિહારસ્સ સમન્તતો એકક્ખણે અદત્વા એકદેસતો પટ્ઠાય વિહારસ્સ સમન્તતો સણિકં ઝાપેત્વા યથા મહન્તોપિ અગ્ગિ વિહારં પાપુણિતું ન સક્કોતિ, એવં વિહારસ્સ સમન્તા અબ્ભોકાસં કત્વા પટગ્ગિ દાતબ્બો, સો દાવગ્ગિનો પટિપથં ગન્ત્વા એકતો હુત્વા તેન સહ નિબ્બાતિ. પરિત્તકરણન્તિ સમન્તા રુક્ખતિણાદિચ્છેદનપરિખાખણનાદિઆરક્ખકરણં, તેનાહ તિણકુટિકાનં સમન્તા ભૂમિતચ્છનન્તિઆદિ.
190.Dabbūpakaraṇānīti kehici chinditvā ṭhapitāni sapariggahitāni sandhāya vuttaṃ. Tattha hi ṭhānācāvanābhāvena vināsādhippāyassa dukkaṭaṃ vuttaṃ. Khiḍḍādhippāyenāpi dukkaṭanti sukkhatiṇādīsu aggikaraṇaṃ sandhāya vuttaṃ, allesu pana kīḷādhippāyenapi karontassa pācittiyameva. Paṭipakkhabhūto, paṭimukhaṃ gacchanto vā aggi paṭaggi, tassa allatiṇādīsupi dānaṃ anuññātaṃ, taṃ dentena dūrato āgacchantaṃ dāvaggiṃ disvā vihārassa samantato ekakkhaṇe adatvā ekadesato paṭṭhāya vihārassa samantato saṇikaṃ jhāpetvā yathā mahantopi aggi vihāraṃ pāpuṇituṃ na sakkoti, evaṃ vihārassa samantā abbhokāsaṃ katvā paṭaggi dātabbo, so dāvaggino paṭipathaṃ gantvā ekato hutvā tena saha nibbāti. Parittakaraṇanti samantā rukkhatiṇādicchedanaparikhākhaṇanādiārakkhakaraṇaṃ, tenāha tiṇakuṭikānaṃ samantā bhūmitacchanantiādi.
૧૯૧. ખેત્તમેવ ઓતિણ્ણત્તા પારાજિકન્તિ દ્વીસુ એકસ્સાપિ અન્તોગધત્તા ‘‘દ્વીહી’’તિ વુત્તખેત્તે એકસ્સાપિ ઓતિણ્ણત્તા પારાજિકં, ‘‘દ્વીહિ એવ મારેહિ ન એકેના’’તિ નિયમિતે પન એકેનેવ મારિતે નત્થિ પારાજિકન્તિ વદન્તિ, એવં દ્વે એવ પુરિસાતિઆદીસુપિ. પુબ્બે કતસીસચ્છેદપયોગતો અઞ્ઞો પયોગો જીવિતિન્દ્રિયુપચ્છેદકો ન ઉપલબ્ભતિ, પઠમેન પયોગેનસ્સ જીવિતિન્દ્રિયં ઉપચ્છિજ્જતીતિ ‘‘સીસચ્છેદકસ્સા’’તિ વુત્તં, યં પન સારત્થદીપનિયં ‘‘જીવિતિન્દ્રિયસ્સ અવિજ્જમાનત્તા’’તિ કારણં વુત્તં, તં અકારણં જીવિતિન્દ્રિયસન્નિસ્સિતચિત્તસન્તતિં વિના ઉક્ખિપનસન્નિરુજ્ઝનાદિવસપ્પવત્તસ્સ ગમનસ્સ અસમ્ભવતો. ન હિ વાયુવેગેન પણ્ણપટાદયો વિય કાયો ગચ્છતિ, ન ચ ઉક્ખિપને પવત્તાવ ચિત્તજવિઞ્ઞત્તિઆદયોવ નિક્ખિપનાદિનોપિ હેતુભૂતાતિ સક્કા વત્તું વિચ્છિન્દિત્વા પવત્તનતો. પુબ્બે અનાહિતવેગાપિ હિ કાચિ સરીસપજાતિ દ્વિધા છિન્ના છેદનમત્તા દ્વીહિ વિભાગેહિ કતિપયક્ખણં દ્વીસુ દિસાસુ ગચ્છતિ, તત્થ ચ યસ્મિં ભાગે હદયવત્થુ તિટ્ઠતિ, તત્રટ્ઠં પઞ્ચદ્વારાવજ્જનચિત્તં દ્વીસુપિ ભાગેસુ કાયપ્પસાદે ઘટ્ટિતં ફોટ્ઠબ્બં આલમ્બિત્વા ઉપ્પજ્જતિ, તતો તદારમ્મણમેવ યથારહમેકસ્મિં ભાગે એકદા અઞ્ઞસ્મિં અઞ્ઞદાતિ એવં પરિયાયેન કાયવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જતિ, તતો હદયવત્થુસ્મિંયેવ સમ્પટિચ્છનાદિવીથિચિત્તાનિ ભવઙ્ગન્તરિતાનિ મનોદ્વારવીથિવિઞ્ઞાણાનિ ચ વિઞ્ઞત્તિજનકાનિ ઉપ્પજ્જન્તિ, યે હિ ઉભયભાગા ગચ્છન્તિ વા ચલન્તિ વા ફન્દન્તિ વા. ચિત્તસ્સ પન લહુપરિવત્તિયા એકક્ખણે ઉભયભાગાપિ ચલન્તા વિય ઉપટ્ઠહન્તિ, સેય્યથાપિ નામ કુક્કુળાદિનરકેસુ નિમુગ્ગસકલસરીરસ્સ સત્તસ્સ એકસ્મિં ખણે સકલસરીરેપિ કાયવિઞ્ઞાણદુક્ખં ઉપ્પજ્જમાનં વિય ઉપટ્ઠાતિ, એવંસમ્પદમિદં દટ્ઠબ્બં, તતો પન યસ્મિં ભાગે જીવિતિન્દ્રિયં સસેસકમ્મજરૂપં નિરુજ્ઝતિ, તત્થ કાયવિઞ્ઞાણં નપ્પવત્તતિ, હદયવત્થુસહિતભાગેયેવ યાવ જીવિતિન્દ્રિયનિરોધા પવત્તતિ.
191.Khettameva otiṇṇattā pārājikanti dvīsu ekassāpi antogadhattā ‘‘dvīhī’’ti vuttakhette ekassāpi otiṇṇattā pārājikaṃ, ‘‘dvīhi eva mārehi na ekenā’’ti niyamite pana ekeneva mārite natthi pārājikanti vadanti, evaṃ dve eva purisātiādīsupi. Pubbe katasīsacchedapayogato añño payogo jīvitindriyupacchedako na upalabbhati, paṭhamena payogenassa jīvitindriyaṃ upacchijjatīti ‘‘sīsacchedakassā’’ti vuttaṃ, yaṃ pana sāratthadīpaniyaṃ ‘‘jīvitindriyassa avijjamānattā’’ti kāraṇaṃ vuttaṃ, taṃ akāraṇaṃ jīvitindriyasannissitacittasantatiṃ vinā ukkhipanasannirujjhanādivasappavattassa gamanassa asambhavato. Na hi vāyuvegena paṇṇapaṭādayo viya kāyo gacchati, na ca ukkhipane pavattāva cittajaviññattiādayova nikkhipanādinopi hetubhūtāti sakkā vattuṃ vicchinditvā pavattanato. Pubbe anāhitavegāpi hi kāci sarīsapajāti dvidhā chinnā chedanamattā dvīhi vibhāgehi katipayakkhaṇaṃ dvīsu disāsu gacchati, tattha ca yasmiṃ bhāge hadayavatthu tiṭṭhati, tatraṭṭhaṃ pañcadvārāvajjanacittaṃ dvīsupi bhāgesu kāyappasāde ghaṭṭitaṃ phoṭṭhabbaṃ ālambitvā uppajjati, tato tadārammaṇameva yathārahamekasmiṃ bhāge ekadā aññasmiṃ aññadāti evaṃ pariyāyena kāyaviññāṇaṃ uppajjati, tato hadayavatthusmiṃyeva sampaṭicchanādivīthicittāni bhavaṅgantaritāni manodvāravīthiviññāṇāni ca viññattijanakāni uppajjanti, ye hi ubhayabhāgā gacchanti vā calanti vā phandanti vā. Cittassa pana lahuparivattiyā ekakkhaṇe ubhayabhāgāpi calantā viya upaṭṭhahanti, seyyathāpi nāma kukkuḷādinarakesu nimuggasakalasarīrassa sattassa ekasmiṃ khaṇe sakalasarīrepi kāyaviññāṇadukkhaṃ uppajjamānaṃ viya upaṭṭhāti, evaṃsampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ, tato pana yasmiṃ bhāge jīvitindriyaṃ sasesakammajarūpaṃ nirujjhati, tattha kāyaviññāṇaṃ nappavattati, hadayavatthusahitabhāgeyeva yāva jīvitindriyanirodhā pavattati.
નનુ નરકાદીસુ એકાબદ્ધે સરીરે સબ્બત્થ પરિયાયેન કાયવિઞ્ઞાણસમુપ્પત્તિ યુત્તા હોતુ, દ્વિધા હુત્વા વિચ્છિન્ને પન ભાગદ્વયે કથન્તિ? નાયં દોસો. સરીરે હિ એકાબદ્ધતા નામ પરમત્થધમ્મબ્યતિરિત્તા કાચિ નત્થિ પરવાદીનં અવયવીઆદિ વિય, કમ્માદિએકકારણપુઞ્જાયત્તતાય બહૂનં સહુપ્પત્તિયેવ એકાબદ્ધતા. તત્થ ચ સત્થપ્પહારાદિવિરુદ્ધપચ્ચયોપનિપાતેન વિભિન્નાનમ્પિ કમ્માદિએકકારણાનં પુઞ્જાયત્તતા ન વિગચ્છતિ, યાવ સા ન વિગચ્છતિ, તાવ અવિચ્છિન્નાવ તત્થ વિઞ્ઞાણપ્પવત્તિ. વિભિન્નાનં પન કમ્મજરૂપાનં અઞ્ઞેસઞ્ચ સેસતિસન્તતિરૂપાનઞ્ચ ઉપત્થમ્ભનભાવેન ચિરં પવત્તિતું ન સક્કોન્તિ, યાવ ચ ધરન્તિ, તાવ વિઞ્ઞાણપચ્ચયા હોન્તિ, વિઞ્ઞાણેન ચ તેસં ચલનગમનાદિદેસન્તરુપ્પત્તિ. તસ્મા કબન્ધસ્સપિ ધાવક્ખણે સવિઞ્ઞાણજીવિતિન્દ્રિયં અત્થેવ, તઞ્ચ સીસચ્છેદકપ્પયોગેનેવ સીઘં પતતિ, તતો અઞ્ઞપ્પયોગસ્સ સરીરે વિસેસુપ્પાદનતો પુરેતરમેવ પઠમેનેવ કિચ્ચનિપ્ફત્તિતો સીસચ્છેદકસ્સેવ કમ્મબદ્ધોતિ ગહેતબ્બો. એવરૂપાનીતિ કબન્ધવત્થુસદિસાનિ. ઇમસ્સ વત્થુસ્સાતિ આઘાતનવત્થુસ્સ. અત્થદીપનેતિ એકેન પુરિસેન પયોગેન વા મારિતતાસઙ્ખાતસ્સ અત્થસ્સ દીપને.
Nanu narakādīsu ekābaddhe sarīre sabbattha pariyāyena kāyaviññāṇasamuppatti yuttā hotu, dvidhā hutvā vicchinne pana bhāgadvaye kathanti? Nāyaṃ doso. Sarīre hi ekābaddhatā nāma paramatthadhammabyatirittā kāci natthi paravādīnaṃ avayavīādi viya, kammādiekakāraṇapuñjāyattatāya bahūnaṃ sahuppattiyeva ekābaddhatā. Tattha ca satthappahārādiviruddhapaccayopanipātena vibhinnānampi kammādiekakāraṇānaṃ puñjāyattatā na vigacchati, yāva sā na vigacchati, tāva avicchinnāva tattha viññāṇappavatti. Vibhinnānaṃ pana kammajarūpānaṃ aññesañca sesatisantatirūpānañca upatthambhanabhāvena ciraṃ pavattituṃ na sakkonti, yāva ca dharanti, tāva viññāṇapaccayā honti, viññāṇena ca tesaṃ calanagamanādidesantaruppatti. Tasmā kabandhassapi dhāvakkhaṇe saviññāṇajīvitindriyaṃ attheva, tañca sīsacchedakappayogeneva sīghaṃ patati, tato aññappayogassa sarīre visesuppādanato puretarameva paṭhameneva kiccanipphattito sīsacchedakasseva kammabaddhoti gahetabbo. Evarūpānīti kabandhavatthusadisāni. Imassa vatthussāti āghātanavatthussa. Atthadīpaneti ekena purisena payogena vā māritatāsaṅkhātassa atthassa dīpane.
૧૯૨. પાનપરિભોગેન વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. એવં પન વુત્તત્તા ‘‘લોણસોવીરકં યામકાલિક’’ન્તિ કેચિ વદન્તિ, કેચિ પન ‘‘ગિલાનાનં પાકતિકમેવ, અગિલાનાનં પન ઉદકસમ્ભિન્ન’’ન્તિ વુત્તત્તા ‘‘ગુળં વિય સત્તાહકાલિક’’ન્તિ.
192. Pānaparibhogena vaṭṭatīti sambandho. Evaṃ pana vuttattā ‘‘loṇasovīrakaṃ yāmakālika’’nti keci vadanti, keci pana ‘‘gilānānaṃ pākatikameva, agilānānaṃ pana udakasambhinna’’nti vuttattā ‘‘guḷaṃ viya sattāhakālika’’nti.
ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયટ્ઠકથાય વિમતિવિનોદનિયં
Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya vimativinodaniyaṃ
તતિયપારાજિકવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.
Tatiyapārājikavaṇṇanānayo niṭṭhito.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૩. તતિયપારાજિકં • 3. Tatiyapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. તતિયપારાજિકં • 3. Tatiyapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / વિનીતવત્થુવણ્ણના • Vinītavatthuvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વિનીતવત્થુવણ્ણના • Vinītavatthuvaṇṇanā