Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
4. விபஸ்ஸீஸுத்தவண்ணனா
4. Vipassīsuttavaṇṇanā
4. விப்ப²ந்த³ந்தீதி நிமிஸனவஸேன. அனிமிஸேஹீதி விக³தனிமிஸேஹி உம்மீலந்தேஹேவ. தேன வுத்தங் மஹாபதா³னே. எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் ‘‘விபஸ்ஸீ’’தி பதே³, ஏதஸ்மிங் வா ‘‘அனிமிஸேஹீ’’திஆதி³கே யதா²க³தே ஸுத்தந்தே.
4.Vipphandantīti nimisanavasena. Animisehīti vigatanimisehi ummīlanteheva. Tena vuttaṃ mahāpadāne. Etthāti etasmiṃ ‘‘vipassī’’ti pade, etasmiṃ vā ‘‘animisehī’’tiādike yathāgate suttante.
மஹாபுரிஸஸ்ஸ அனிமிஸலோசனதோ ‘‘விபஸ்ஸீ’’தி ஸமஞ்ஞாபடிலாப⁴ஸ்ஸ காரணங் வுத்தங், தங் அகாரணங் அஞ்ஞேஸம்பி மஹாஸத்தானங் சரிமப⁴வே அனிமிஸலோசனத்தாதி சோத³னங் ஸந்தா⁴ய ‘‘எத்த² சா’’திஆதி³ங் வத்வா ததோ பன அஞ்ஞமேவ காரணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ வுத்தங். பலாளயமானஸ்ஸாதி தோஸெந்தஸ்ஸ. அனாத³ரே சேதங் ஸாமிவசனங். அட்டஸ்ஸாதி அத்த²ஸ்ஸ.
Mahāpurisassa animisalocanato ‘‘vipassī’’ti samaññāpaṭilābhassa kāraṇaṃ vuttaṃ, taṃ akāraṇaṃ aññesampi mahāsattānaṃ carimabhave animisalocanattāti codanaṃ sandhāya ‘‘ettha cā’’tiādiṃ vatvā tato pana aññameva kāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ. Palāḷayamānassāti tosentassa. Anādare cetaṃ sāmivacanaṃ. Aṭṭassāti atthassa.
புஞ்ஞுஸ்ஸயஸங்கா²தோ ப⁴கோ³ அஸ்ஸ அதிஸயேன அத்தீ²தி ப⁴க³வாதி ‘‘பா⁴க்³யஸம்பன்னஸ்ஸா’’தி வுத்தங். ஸம்மாதி ஸம்மதே³வ யாதா²வதோ, ஞாயேன காரணேனாதி வுத்தங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘நயேன ஹேதுனா’’தி. ஸங்-ஸத்³தோ³ ‘‘ஸாம’’ந்தி இமினா ஸமானத்தோ²தி ஆஹ ‘‘ஸாமங் பச்சத்தபுரிஸகாரேனா’’தி, ஸயம்பு⁴ஞாணேனாதி அத்தோ². ஸம்மா, ஸாமங் பு³ஜ்ஜி² ஏதேனாதி ஸம்போ³தோ⁴ வுச்சதி மக்³க³ஞாணங், ‘‘பு³ஜ்ஜ²தி ஏதேனா’’தி கத்வா இத⁴ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸபி ஸங்க³ஹோ. போ³தி⁴மா ஸத்தோ போ³தி⁴ஸத்தோ, புரிமபதே³ உத்தரபத³லோபோ யதா² ‘‘ஸாகபத்த²வோ’’தி. பு³ஜ்ஜ²னகஸத்தோதி எத்த² மஹாபோ³தி⁴யானபடிபதா³ய பு³ஜ்ஜ²தீதி போ³தி⁴ ச ஸோ ஸத்தவிஸேஸயோக³தோ ஸத்தோ சாதி போ³தி⁴ஸத்தோ. பத்த²யமானோ பவத்ததீதி ‘‘குதா³ஸ்ஸு நாம மஹந்தங் போ³தி⁴ங் பாபுணிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஞ்ஜாதச்ச²ந்தோ³ படிபஜ்ஜதி. து³க்க²ந்தி ஜாதிஆதி³மூலகங் து³க்க²ங். காமங் சுதுபபாதாபி மரணஜாதியோ, ‘‘ஜாயதி மீயதீ’’தி பன வத்வா ‘‘சவதி உபபஜ்ஜதீ’’தி வசனங் ந ஏகப⁴வபரியாபன்னானங் தேஸங் க³ஹணங், அத² கோ² நானாப⁴வபரியாபன்னானங் ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹணந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘இத³ங்…பே॰… வுத்த’’ந்தி. தஸ்ஸ நிஸ்ஸரணந்தி தஸ்ஸ ஜராமரணஸ்ஸ நிஸ்ஸரணந்தி வுச்சதி. யஸ்மா மஹாஸத்தோ ஜிண்ணப்³யாதி⁴மதே தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிதோ, தஸ்மாஸ்ஸ ஜராமரணமேவ ஆதி³தோ உபட்டா²ஸி.
Puññussayasaṅkhāto bhago assa atisayena atthīti bhagavāti ‘‘bhāgyasampannassā’’ti vuttaṃ. Sammāti sammadeva yāthāvato, ñāyena kāraṇenāti vuttaṃ hotīti āha ‘‘nayena hetunā’’ti. Saṃ-saddo ‘‘sāma’’nti iminā samānatthoti āha ‘‘sāmaṃ paccattapurisakārenā’’ti, sayambhuñāṇenāti attho. Sammā, sāmaṃ bujjhi etenāti sambodho vuccati maggañāṇaṃ, ‘‘bujjhati etenā’’ti katvā idha sabbaññutaññāṇassapi saṅgaho. Bodhimā satto bodhisatto, purimapade uttarapadalopo yathā ‘‘sākapatthavo’’ti. Bujjhanakasattoti ettha mahābodhiyānapaṭipadāya bujjhatīti bodhi ca so sattavisesayogato satto cāti bodhisatto. Patthayamāno pavattatīti ‘‘kudāssu nāma mahantaṃ bodhiṃ pāpuṇissāmī’’ti sañjātacchando paṭipajjati. Dukkhanti jātiādimūlakaṃ dukkhaṃ. Kāmaṃ cutupapātāpi maraṇajātiyo, ‘‘jāyati mīyatī’’ti pana vatvā ‘‘cavati upapajjatī’’ti vacanaṃ na ekabhavapariyāpannānaṃ tesaṃ gahaṇaṃ, atha kho nānābhavapariyāpannānaṃ ekajjhaṃ gahaṇanti dassento āha ‘‘idaṃ…pe… vutta’’nti. Tassa nissaraṇanti tassa jarāmaraṇassa nissaraṇanti vuccati. Yasmā mahāsatto jiṇṇabyādhimate disvā pabbajito, tasmāssa jarāmaraṇameva ādito upaṭṭhāsi.
உபாயமனஸிகாரேனாதி உபாயேன விதி⁴னா ஞாயேன மனஸிகாரேன பதே²ன மனஸிகாரஸ்ஸ பவத்தனதோ. ஸமாயோகோ³ அஹோஸீதி யாதா²வதோ படிவிஜ்ஜ²னவஸேன ஸமாக³மோ அஹோஸி. யோனிஸோ மனஸிகாராதி ஹேதும்ஹி நிஸ்ஸக்கவசனந்தி தஸ்ஸ ‘‘யோனிஸோ மனஸிகாரேனா’’தி ஹேதும்ஹி கரணவசனேன ஆஹ. ஜாதியா கோ² ஸதி ஜராமரணந்தி ‘‘கிம்ஹி நு கோ² ஸதி ஜராமரணங் ஹோதி, கிங் பச்சயா ஜராமரண’’ந்தி ஜராமரணே காரணங் பரிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ‘‘யஸ்மிங் ஸதி யங் ஹோதி, அஸதி ச ந ஹோதி, தங் தஸ்ஸ காரண’’ந்தி ஏவங் அப்³யபி⁴சாரஜாதிகாரணபரிக்³க³ண்ஹனேன ‘‘ஜாதியா கோ² ஸதி ஜராமரணங் ஹோதி, ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’ந்தி யா ஜராமரணஸ்ஸ காரணபரிக்³கா³ஹிகா பஞ்ஞா உப்பஜ்ஜி, தாய உப்பஜ்ஜந்தியா சஸ்ஸ அபி⁴ஸமயோ படிவேதோ⁴ அஹோஸீதி அத்தோ².
Upāyamanasikārenāti upāyena vidhinā ñāyena manasikārena pathena manasikārassa pavattanato. Samāyogo ahosīti yāthāvato paṭivijjhanavasena samāgamo ahosi. Yoniso manasikārāti hetumhi nissakkavacananti tassa ‘‘yoniso manasikārenā’’ti hetumhi karaṇavacanena āha. Jātiyā kho sati jarāmaraṇanti ‘‘kimhi nu kho sati jarāmaraṇaṃ hoti, kiṃ paccayā jarāmaraṇa’’nti jarāmaraṇe kāraṇaṃ pariggaṇhantassa bodhisattassa ‘‘yasmiṃ sati yaṃ hoti, asati ca na hoti, taṃ tassa kāraṇa’’nti evaṃ abyabhicārajātikāraṇapariggaṇhanena ‘‘jātiyā kho sati jarāmaraṇaṃ hoti, jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti yā jarāmaraṇassa kāraṇapariggāhikā paññā uppajji, tāya uppajjantiyā cassa abhisamayo paṭivedho ahosīti attho.
இதீதி வுத்தப்பகாரபராமஸனங். ஹீதி நிபாதமத்தங். இத³ந்தி யதா²வுத்தஸ்ஸ வட்டஸ்ஸ பச்சக்க²தோ க³ஹணங். தேனாஹ ‘‘ஏவமித³’’ந்தி. இத⁴ அவிஜ்ஜாய ஸமுத³யஸ்ஸ ஆக³தத்தா ‘‘ஏகாத³ஸஸு டா²னேஸூ’’தி வுத்தங். ஸமுத³யங் ஸம்பிண்டெ³த்வாதி ஸங்கா²ராதீ³னங் ஸமுத³யங் ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா. அனேகவாரஞ்ஹி ஸமுத³யத³ஸ்ஸனவஸேன ஞாணஸ்ஸ பவத்தத்தா ‘‘ஸமுத³யோ ஸமுத³யோ’’தி ஆமேடி³தவசனங். அத² வா ‘‘ஏவங் ஸமுத³யோ ஹோதீ’’தி இத³ங் ந கேவலங் நிப்³ப³த்தித³ஸ்ஸனபரங், அத² கோ² படிச்சஸமுப்பாத³ஸத்³தோ³ விய படிச்சஸமுப்பாத³முகே²ன இத⁴ ஸமுத³யஸத்³தோ³ நிப்³ப³த்திமுகே²ன பச்சயத்தங் வத³தி. விஞ்ஞாணாத³யோ ச யாவந்தோ இத⁴ பச்சயத⁴ம்மா நித்³தி³ட்டா², தே ஸாமஞ்ஞரூபேன ப்³யாபனிச்சா²வஸேன க³ண்ஹந்தோ ‘‘ஸமுத³யோ ஸமுத³யோ’’தி அவோச. தேனாஹ ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரானங் ஸமுத³யோ ஹோதீ’’தி. த³ஸ்ஸனட்டே²ன சக்கூ²தி ஸமுத³யஸ்ஸ பச்சக்க²தோ த³ஸ்ஸனபா⁴வோ சக்கு². ஞாதட்டே²னாதி ஞாதபா⁴வேன. பஜானநட்டே²னாதி ‘‘அவிஜ்ஜாஸங்கா²ராதி³தங்தங்பச்சயத⁴ம்மபவத்தியா ஏதஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ’’தி பகாரதோ வா ஜானநட்டே²ன. படிவேத⁴னட்டே²னாதி ‘‘அயங் அவிஜ்ஜாதி³ பச்சயத⁴ம்மோ இமஸ்ஸ ஸங்கா²ராதி³கஸ்ஸ பச்சயபா⁴வதோ ஸமுத³யோ’’தி படிவிஜ்ஜ²னட்டே²ன. ஓபா⁴ஸனட்டே²னாதி ஸமுத³யபா⁴வபடிச்சா²த³கஸ்ஸ மோஹந்த⁴காரஸ்ஸ கிலேஸந்த⁴காரஸ்ஸ வித⁴மனவஸேன அவபா⁴ஸனவஸேன. தங் பனேதங் ‘‘சக்கு²’’ந்திஆதி³னா வுத்தங் ஞாணங். நிரோத⁴வாரேதி படிலோமவாரே. ஸோ ஹி ‘‘கிஸ்ஸ நிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴’’தி நிரோத⁴கித்தனவஸேன ஆக³தோ.
Itīti vuttappakāraparāmasanaṃ. Hīti nipātamattaṃ. Idanti yathāvuttassa vaṭṭassa paccakkhato gahaṇaṃ. Tenāha ‘‘evamida’’nti. Idha avijjāya samudayassa āgatattā ‘‘ekādasasu ṭhānesū’’ti vuttaṃ. Samudayaṃ sampiṇḍetvāti saṅkhārādīnaṃ samudayaṃ ekajjhaṃ gahetvā. Anekavārañhi samudayadassanavasena ñāṇassa pavattattā ‘‘samudayo samudayo’’ti āmeḍitavacanaṃ. Atha vā ‘‘evaṃ samudayo hotī’’ti idaṃ na kevalaṃ nibbattidassanaparaṃ, atha kho paṭiccasamuppādasaddo viya paṭiccasamuppādamukhena idha samudayasaddo nibbattimukhena paccayattaṃ vadati. Viññāṇādayo ca yāvanto idha paccayadhammā niddiṭṭhā, te sāmaññarūpena byāpanicchāvasena gaṇhanto ‘‘samudayo samudayo’’ti avoca. Tenāha ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārānaṃ samudayo hotī’’ti. Dassanaṭṭhena cakkhūti samudayassa paccakkhato dassanabhāvo cakkhu. Ñātaṭṭhenāti ñātabhāvena. Pajānanaṭṭhenāti ‘‘avijjāsaṅkhārāditaṃtaṃpaccayadhammapavattiyā etassa dukkhakkhandhassa samudayo’’ti pakārato vā jānanaṭṭhena. Paṭivedhanaṭṭhenāti ‘‘ayaṃ avijjādi paccayadhammo imassa saṅkhārādikassa paccayabhāvato samudayo’’ti paṭivijjhanaṭṭhena. Obhāsanaṭṭhenāti samudayabhāvapaṭicchādakassa mohandhakārassa kilesandhakārassa vidhamanavasena avabhāsanavasena. Taṃ panetaṃ ‘‘cakkhu’’ntiādinā vuttaṃ ñāṇaṃ. Nirodhavāreti paṭilomavāre. So hi ‘‘kissa nirodhā jarāmaraṇanirodho’’ti nirodhakittanavasena āgato.
விபஸ்ஸீஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Vipassīsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 4. விபஸ்ஸீஸுத்தங் • 4. Vipassīsuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. விபஸ்ஸீஸுத்தவண்ணனா • 4. Vipassīsuttavaṇṇanā