Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૦૪] ૪. વીરકજાતકવણ્ણના
[204] 4. Vīrakajātakavaṇṇanā
અપિ વીરક પસ્સેસીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો સુગતાલયં આરબ્ભ કથેસિ. દેવદત્તસ્સ પરિસં ગહેત્વા આગતેસુ હિ થેરેસુ સત્થા ‘‘સારિપુત્ત, દેવદત્તો તુમ્હે દિસ્વા કિં અકાસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સુગતાલયં, ભન્તે, દસ્સેસી’’તિ વુત્તે ‘‘ન ખો, સારિપુત્ત, ઇદાનેવ દેવદત્તો મમ અનુકિરિયં કરોન્તો વિનાસં પત્તો, પુબ્બેપિ વિનાસં પાપુણી’’તિ વત્વા થેરેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Api vīraka passesīti idaṃ satthā jetavane viharanto sugatālayaṃ ārabbha kathesi. Devadattassa parisaṃ gahetvā āgatesu hi theresu satthā ‘‘sāriputta, devadatto tumhe disvā kiṃ akāsī’’ti pucchitvā ‘‘sugatālayaṃ, bhante, dassesī’’ti vutte ‘‘na kho, sāriputta, idāneva devadatto mama anukiriyaṃ karonto vināsaṃ patto, pubbepi vināsaṃ pāpuṇī’’ti vatvā therena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે ઉદકકાકયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા એકં સરં ઉપનિસ્સાય વસિ, ‘‘વીરકો’’તિસ્સ નામં અહોસિ. તદા કાસિરટ્ઠે દુબ્ભિક્ખં અહોસિ, મનુસ્સા કાકભત્તં વા દાતું યક્ખનાગબલિકમ્મં વા કાતું નાસક્ખિંસુ. છાતકરટ્ઠતો કાકા યેભુય્યેન અરઞ્ઞં પવિસિંસુ. તત્થેકો બારાણસિવાસી સવિટ્ઠકો નામ કાકો કાકિં આદાય વીરકસ્સ વસનટ્ઠાનં ગન્ત્વા તં સરં નિસ્સાય એકમન્તે વાસં કપ્પેસિ. સો એકદિવસં તસ્મિં સરે ગોચરં ગણ્હન્તો વીરકં સરં ઓતરિત્વા મચ્છે ખાદિત્વા પચ્ચુત્તરિત્વા સરીરં સુક્ખાપેન્તં દિસ્વા ‘‘ઇમં ઉદકકાકં નિસ્સાય સક્કા બહૂ મચ્છે લદ્ધું, ઇમં ઉપટ્ઠહિસ્સામી’’તિ તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિં, સમ્મા’’તિ વુત્તે ‘‘ઇચ્છામિ તં સામિ ઉપટ્ઠહિતુ’’ન્તિ વત્વા ‘‘સાધૂ’’તિ તેન સમ્પટિચ્છિતો તતો પટ્ઠાય ઉપટ્ઠાસિ. વીરકોપિ તતો પટ્ઠાય અત્તનો યાપનમત્તં ખાદિત્વા મચ્છે ઉદ્ધરિત્વા સવિટ્ઠકસ્સ દેતિ. સોપિ અત્તનો યાપનમત્તં ખાદિત્વા સેસં કાકિયા દેતિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese udakakākayoniyaṃ nibbattitvā ekaṃ saraṃ upanissāya vasi, ‘‘vīrako’’tissa nāmaṃ ahosi. Tadā kāsiraṭṭhe dubbhikkhaṃ ahosi, manussā kākabhattaṃ vā dātuṃ yakkhanāgabalikammaṃ vā kātuṃ nāsakkhiṃsu. Chātakaraṭṭhato kākā yebhuyyena araññaṃ pavisiṃsu. Tattheko bārāṇasivāsī saviṭṭhako nāma kāko kākiṃ ādāya vīrakassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā taṃ saraṃ nissāya ekamante vāsaṃ kappesi. So ekadivasaṃ tasmiṃ sare gocaraṃ gaṇhanto vīrakaṃ saraṃ otaritvā macche khāditvā paccuttaritvā sarīraṃ sukkhāpentaṃ disvā ‘‘imaṃ udakakākaṃ nissāya sakkā bahū macche laddhuṃ, imaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti taṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, sammā’’ti vutte ‘‘icchāmi taṃ sāmi upaṭṭhahitu’’nti vatvā ‘‘sādhū’’ti tena sampaṭicchito tato paṭṭhāya upaṭṭhāsi. Vīrakopi tato paṭṭhāya attano yāpanamattaṃ khāditvā macche uddharitvā saviṭṭhakassa deti. Sopi attano yāpanamattaṃ khāditvā sesaṃ kākiyā deti.
તસ્સ અપરભાગે માનો ઉપ્પજ્જિ – ‘‘અયમ્પિ ઉદકકાકો કાળકો, અહમ્પિ કાળકો, અક્ખિતુણ્ડપાદેહિપિ એતસ્સ ચ મય્હઞ્ચ નાનાકરણં નત્થિ, ઇતો પટ્ઠાય ઇમિના ગહિતમચ્છેહિ મય્હં કમ્મં નત્થિ, અહમેવ ગણ્હિસ્સામી’’તિ. સો વીરકં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘સમ્મ, ઇતો પટ્ઠાય અહમેવ સરં ઓતરિત્વા મચ્છે ગણ્હિસ્સામી’’તિ વત્વા ‘‘ન ત્વં, સમ્મ, ઉદકં ઓતરિત્વા મચ્છે ગણ્હનકકુલે નિબ્બત્તો, મા નસ્સી’’તિ તેન વારિયમાનોપિ વચનં અનાદિયિત્વા સરં ઓરુય્હ ઉદકં પવિસિત્વા ઉમ્મુજ્જમાનો સેવાલં છિન્દિત્વા નિક્ખમિતું નાસક્ખિ, સેવાલન્તરે લગ્ગિ, અગ્ગતુણ્ડમેવ પઞ્ઞાયિ. સો નિરસ્સાસો અન્તોઉદકેયેવ જીવિતક્ખયં પાપુણિ. અથસ્સ ભરિયા આગમનં અપસ્સમાના તં પવત્તિં જાનનત્થં વીરકસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘સામિ, સવિટ્ઠકો ન પઞ્ઞાયતિ, કહં નુ ખો સો’’તિ પુચ્છમાના પઠમં ગાથમાહ –
Tassa aparabhāge māno uppajji – ‘‘ayampi udakakāko kāḷako, ahampi kāḷako, akkhituṇḍapādehipi etassa ca mayhañca nānākaraṇaṃ natthi, ito paṭṭhāya iminā gahitamacchehi mayhaṃ kammaṃ natthi, ahameva gaṇhissāmī’’ti. So vīrakaṃ upasaṅkamitvā ‘‘samma, ito paṭṭhāya ahameva saraṃ otaritvā macche gaṇhissāmī’’ti vatvā ‘‘na tvaṃ, samma, udakaṃ otaritvā macche gaṇhanakakule nibbatto, mā nassī’’ti tena vāriyamānopi vacanaṃ anādiyitvā saraṃ oruyha udakaṃ pavisitvā ummujjamāno sevālaṃ chinditvā nikkhamituṃ nāsakkhi, sevālantare laggi, aggatuṇḍameva paññāyi. So nirassāso antoudakeyeva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi. Athassa bhariyā āgamanaṃ apassamānā taṃ pavattiṃ jānanatthaṃ vīrakassa santikaṃ gantvā ‘‘sāmi, saviṭṭhako na paññāyati, kahaṃ nu kho so’’ti pucchamānā paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૦૭.
107.
‘‘અપિ વીરક પસ્સેસિ, સકુણં મઞ્જુભાણકં;
‘‘Api vīraka passesi, sakuṇaṃ mañjubhāṇakaṃ;
મયૂરગીવસઙ્કાસં, પતિં મય્હં સવિટ્ઠક’’ન્તિ.
Mayūragīvasaṅkāsaṃ, patiṃ mayhaṃ saviṭṭhaka’’nti.
તત્થ અપિ, વીરક, પસ્સેસીતિ, સામિ વીરક, અપિ પસ્સસિ. મઞ્જુભાણકન્તિ મઞ્જુભાણિનં. સા હિ રાગવસેન ‘‘મધુરસ્સરો મે પતી’’તિ મઞ્ઞતિ, તસ્મા એવમાહ. મયૂરગીવસઙ્કાસન્તિ મોરગીવસમાનવણ્ણં.
Tattha api, vīraka, passesīti, sāmi vīraka, api passasi. Mañjubhāṇakanti mañjubhāṇinaṃ. Sā hi rāgavasena ‘‘madhurassaro me patī’’ti maññati, tasmā evamāha. Mayūragīvasaṅkāsanti moragīvasamānavaṇṇaṃ.
તં સુત્વા વીરકો ‘‘આમ, જાનામિ તે સામિકસ્સ ગતટ્ઠાન’’ન્તિ વત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā vīrako ‘‘āma, jānāmi te sāmikassa gataṭṭhāna’’nti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
૧૦૮.
108.
‘‘ઉદકથલચરસ્સ પક્ખિનો, નિચ્ચં આમકમચ્છભોજિનો;
‘‘Udakathalacarassa pakkhino, niccaṃ āmakamacchabhojino;
તસ્સાનુકરં સવિટ્ઠકો, સેવાલે પલિગુણ્ઠિતો મતો’’તિ.
Tassānukaraṃ saviṭṭhako, sevāle paliguṇṭhito mato’’ti.
તત્થ ઉદકથલચરસ્સાતિ ઉદકે ચ થલે ચ ચરિતું સમત્થસ્સ. પક્ખિનોતિ અત્તાનં સન્ધાય વદતિ. તસ્સાનુકરન્તિ તસ્સ અનુકરોન્તો. સેવાલે પલિગુણ્ઠિતો મતોતિ ઉદકં પવિસિત્વા સેવાલં છિન્દિત્વા નિક્ખમિતું અસક્કોન્તો સેવાલપરિયોનદ્ધો અન્તોઉદકેયેવ મતો, પસ્સ, એતસ્સ તુણ્ડં દિસ્સતીતિ. તં સુત્વા કાકી પરિદેવિત્વા બારાણસિમેવ અગમાસિ.
Tattha udakathalacarassāti udake ca thale ca carituṃ samatthassa. Pakkhinoti attānaṃ sandhāya vadati. Tassānukaranti tassa anukaronto. Sevāle paliguṇṭhito matoti udakaṃ pavisitvā sevālaṃ chinditvā nikkhamituṃ asakkonto sevālapariyonaddho antoudakeyeva mato, passa, etassa tuṇḍaṃ dissatīti. Taṃ sutvā kākī paridevitvā bārāṇasimeva agamāsi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સવિટ્ઠકો દેવદત્તો અહોસિ, વીરકો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā saviṭṭhako devadatto ahosi, vīrako pana ahameva ahosi’’nti.
વીરકજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.
Vīrakajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૦૪. વીરકજાતકં • 204. Vīrakajātakaṃ