Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    8. விஸாகா²ஸுத்தங்

    8. Visākhāsuttaṃ

    78. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி புப்³பா³ராமே மிகா³ரமாதுபாஸாதே³. தேன கோ² பன ஸமயேன விஸாகா²ய மிகா³ரமாதுயா நத்தா காலங்கதா ஹோதி பியா மனாபா. அத² கோ² விஸாகா² மிகா³ரமாதா அல்லவத்தா² அல்லகேஸா தி³வா தி³வஸ்ஸ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² விஸாக²ங் மிகா³ரமாதரங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    78. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati pubbārāme migāramātupāsāde. Tena kho pana samayena visākhāya migāramātuyā nattā kālaṅkatā hoti piyā manāpā. Atha kho visākhā migāramātā allavatthā allakesā divā divassa yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho visākhaṃ migāramātaraṃ bhagavā etadavoca –

    ‘‘ஹந்த³ குதோ நு த்வங், விஸாகே², ஆக³ச்ச²ஸி அல்லவத்தா² அல்லகேஸா இதூ⁴பஸங்கந்தா தி³வா தி³வஸ்ஸா’’தி? ‘‘நத்தா மே, ப⁴ந்தே, பியா மனாபா காலங்கதா. தேனாஹங் அல்லவத்தா² அல்லகேஸா இதூ⁴பஸங்கந்தா தி³வா தி³வஸ்ஸா’’தி. ‘‘இச்செ²ய்யாஸி த்வங், விஸாகே², யாவதிகா 1 ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா தாவதிகே 2 புத்தே ச நத்தாரோ சா’’தி? ‘‘இச்செ²ய்யாஹங், ப⁴க³வா 3 யாவதிகா ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா தாவதிகே புத்தே ச நத்தாரோ சா’’தி.

    ‘‘Handa kuto nu tvaṃ, visākhe, āgacchasi allavatthā allakesā idhūpasaṅkantā divā divassā’’ti? ‘‘Nattā me, bhante, piyā manāpā kālaṅkatā. Tenāhaṃ allavatthā allakesā idhūpasaṅkantā divā divassā’’ti. ‘‘Iccheyyāsi tvaṃ, visākhe, yāvatikā 4 sāvatthiyā manussā tāvatike 5 putte ca nattāro cā’’ti? ‘‘Iccheyyāhaṃ, bhagavā 6 yāvatikā sāvatthiyā manussā tāvatike putte ca nattāro cā’’ti.

    ‘‘கீவப³ஹுகா பன, விஸாகே², ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா தே³வஸிகங் காலங் கரொந்தீ’’தி? ‘‘த³ஸபி, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா தே³வஸிகங் காலங் கரொந்தி; நவபி, ப⁴ந்தே… அட்ட²பி, ப⁴ந்தே… ஸத்தபி, ப⁴ந்தே… ச²பி, ப⁴ந்தே… பஞ்சபி, ப⁴ந்தே… சத்தாரோபி, ப⁴ந்தே… தீணிபி, ப⁴ந்தே… த்³வேபி, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா தே³வஸிகங் காலங் கரொந்தி. ஏகோபி, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸோ தே³வஸிகங் காலங் கரோதி. அவிவித்தா, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி² மனுஸ்ஸேஹி காலங் கரொந்தேஹீ’’தி.

    ‘‘Kīvabahukā pana, visākhe, sāvatthiyā manussā devasikaṃ kālaṃ karontī’’ti? ‘‘Dasapi, bhante, sāvatthiyā manussā devasikaṃ kālaṃ karonti; navapi, bhante… aṭṭhapi, bhante… sattapi, bhante… chapi, bhante… pañcapi, bhante… cattāropi, bhante… tīṇipi, bhante… dvepi, bhante, sāvatthiyā manussā devasikaṃ kālaṃ karonti. Ekopi, bhante, sāvatthiyā manusso devasikaṃ kālaṃ karoti. Avivittā, bhante, sāvatthi manussehi kālaṃ karontehī’’ti.

    ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, விஸாகே², அபி நு த்வங் கதா³சி கரஹசி அனல்லவத்தா² வா ப⁴வெய்யாஸி அனல்லகேஸா வா’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே . அலங் மே, ப⁴ந்தே, தாவ ப³ஹுகேஹி புத்தேஹி ச நத்தாரேஹி சா’’தி.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, visākhe, api nu tvaṃ kadāci karahaci anallavatthā vā bhaveyyāsi anallakesā vā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante . Alaṃ me, bhante, tāva bahukehi puttehi ca nattārehi cā’’ti.

    ‘‘யேஸங் கோ², விஸாகே², ஸதங் பியானி, ஸதங் தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் நவுதி பியானி, நவுதி தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் அஸீதி பியானி, அஸீதி தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் ஸத்ததி பியானி, ஸத்ததி தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் ஸட்டி² பியானி, ஸட்டி² தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் பஞ்ஞாஸங் பியானி, பஞ்ஞாஸங் தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் சத்தாரீஸங் பியானி, சத்தாரீஸங் தேஸங் து³க்கா²னி, யேஸங் திங்ஸங் பியானி, திங்ஸங் தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் வீஸதி பியானி, வீஸதி தேஸங் து³க்கா²னி, யேஸங் த³ஸ பியானி, த³ஸ தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் நவ பியானி, நவ தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் அட்ட² பியானி, அட்ட² தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் ஸத்த பியானி, ஸத்த தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் ச² பியானி, ச² தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் பஞ்ச பியானி, பஞ்ச தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் சத்தாரி பியானி, சத்தாரி தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் தீணி பியானி, தீணி தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் த்³வே பியானி, த்³வே தேஸங் து³க்கா²னி; யேஸங் ஏகங் பியங், ஏகங் தேஸங் து³க்க²ங்; யேஸங் நத்தி² பியங், நத்தி² தேஸங் து³க்க²ங், அஸோகா தே விரஜா அனுபாயாஸாதி வதா³மீ’’தி.

    ‘‘Yesaṃ kho, visākhe, sataṃ piyāni, sataṃ tesaṃ dukkhāni; yesaṃ navuti piyāni, navuti tesaṃ dukkhāni; yesaṃ asīti piyāni, asīti tesaṃ dukkhāni; yesaṃ sattati piyāni, sattati tesaṃ dukkhāni; yesaṃ saṭṭhi piyāni, saṭṭhi tesaṃ dukkhāni; yesaṃ paññāsaṃ piyāni, paññāsaṃ tesaṃ dukkhāni; yesaṃ cattārīsaṃ piyāni, cattārīsaṃ tesaṃ dukkhāni, yesaṃ tiṃsaṃ piyāni, tiṃsaṃ tesaṃ dukkhāni; yesaṃ vīsati piyāni, vīsati tesaṃ dukkhāni, yesaṃ dasa piyāni, dasa tesaṃ dukkhāni; yesaṃ nava piyāni, nava tesaṃ dukkhāni; yesaṃ aṭṭha piyāni, aṭṭha tesaṃ dukkhāni; yesaṃ satta piyāni, satta tesaṃ dukkhāni; yesaṃ cha piyāni, cha tesaṃ dukkhāni; yesaṃ pañca piyāni, pañca tesaṃ dukkhāni; yesaṃ cattāri piyāni, cattāri tesaṃ dukkhāni; yesaṃ tīṇi piyāni, tīṇi tesaṃ dukkhāni; yesaṃ dve piyāni, dve tesaṃ dukkhāni; yesaṃ ekaṃ piyaṃ, ekaṃ tesaṃ dukkhaṃ; yesaṃ natthi piyaṃ, natthi tesaṃ dukkhaṃ, asokā te virajā anupāyāsāti vadāmī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யே கேசி ஸோகா பரிதே³விதா வா,

    ‘‘Ye keci sokā paridevitā vā,

    து³க்கா² ச 7 லோகஸ்மிமனேகரூபா;

    Dukkhā ca 8 lokasmimanekarūpā;

    பியங் படிச்சப்பப⁴வந்தி ஏதே,

    Piyaṃ paṭiccappabhavanti ete,

    பியே அஸந்தே ந ப⁴வந்தி ஏதே.

    Piye asante na bhavanti ete.

    ‘‘தஸ்மா ஹி தே ஸுகி²னோ வீதஸோகா,

    ‘‘Tasmā hi te sukhino vītasokā,

    யேஸங் பியங் நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே;

    Yesaṃ piyaṃ natthi kuhiñci loke;

    தஸ்மா அஸோகங் விரஜங் பத்த²யானோ,

    Tasmā asokaṃ virajaṃ patthayāno,

    பியங் ந கயிராத² குஹிஞ்சி லோகே’’தி. அட்ட²மங்;

    Piyaṃ na kayirātha kuhiñci loke’’ti. aṭṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. யாவதகா (?)
    2. தாவதகே (?)
    3. இச்செ²ய்யாஹங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வா (ஸ்யா॰)
    4. yāvatakā (?)
    5. tāvatake (?)
    6. iccheyyāhaṃ bhante bhagavā (syā.)
    7. து³க்கா² வ (அட்ட²॰)
    8. dukkhā va (aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 8. விஸாகா²ஸுத்தவண்ணனா • 8. Visākhāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact