Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
૧૩. વિસાખાથેરીગાથાવણ્ણના
13. Visākhātherīgāthāvaṇṇanā
કરોથ બુદ્ધસાસનન્તિ વિસાખાય થેરિયા ગાથા. તસ્સા વત્થુ ધીરાથેરિયાવત્થુસદિસમેવ. સા અરહત્તં પત્વા વિમુત્તિસુખેન વીતિનામેન્તી –
Karothabuddhasāsananti visākhāya theriyā gāthā. Tassā vatthu dhīrātheriyāvatthusadisameva. Sā arahattaṃ patvā vimuttisukhena vītināmentī –
૧૩.
13.
‘‘કરોથ બુદ્ધસાસનં, યં કત્વા નાનુતપ્પતિ;
‘‘Karotha buddhasāsanaṃ, yaṃ katvā nānutappati;
ખિપ્પં પાદાનિ ધોવિત્વા, એકમન્તે નિસીદથા’’તિ. –
Khippaṃ pādāni dhovitvā, ekamante nisīdathā’’ti. –
ઇમાય ગાથાય અઞ્ઞં બ્યાકાસિ.
Imāya gāthāya aññaṃ byākāsi.
તત્થ કરોથ બુદ્ધસાસનન્તિ બુદ્ધસાસનં ઓવાદઅનુસિટ્ઠિં કરોથ, યથાનુસિટ્ઠં પટિપજ્જથાતિ અત્થો. યં કત્વા નાનુતપ્પતીતિ અનુસિટ્ઠિં કત્વા કરણહેતુ ન અનુતપ્પતિ તક્કરસ્સ સમ્મદેવ અધિપ્પાયાનં સમિજ્ઝનતો. ખિપ્પં પાદાનિ ધોવિત્વા, એકમન્તે નિસીદથાતિ ઇદં યસ્મા સયં પચ્છાભત્તં પિણ્ડપાતપટિક્કન્તા આચરિયુપજ્ઝાયાનં વત્તં દસ્સેત્વા અત્તનો દિવાટ્ઠાને પાદે ધોવિત્વા રહો નિસિન્ના સદત્થં મત્થકં પાપેસિ, તસ્મા તત્થ અઞ્ઞેપિ નિયોજેન્તી અવોચ.
Tattha karotha buddhasāsananti buddhasāsanaṃ ovādaanusiṭṭhiṃ karotha, yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjathāti attho. Yaṃ katvā nānutappatīti anusiṭṭhiṃ katvā karaṇahetu na anutappati takkarassa sammadeva adhippāyānaṃ samijjhanato. Khippaṃ pādāni dhovitvā, ekamante nisīdathāti idaṃ yasmā sayaṃ pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantā ācariyupajjhāyānaṃ vattaṃ dassetvā attano divāṭṭhāne pāde dhovitvā raho nisinnā sadatthaṃ matthakaṃ pāpesi, tasmā tattha aññepi niyojentī avoca.
વિસાખાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Visākhātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૧૩.વિસાખાથેરીગાથા • 13.Visākhātherīgāthā