Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    340. விஸய்ஹஜாதகங் (4-4-10)

    340. Visayhajātakaṃ (4-4-10)

    157.

    157.

    அதா³ஸி தா³னானி புரே விஸய்ஹ, த³த³தோ ச தே க²யத⁴ம்மோ அஹோஸி;

    Adāsi dānāni pure visayha, dadato ca te khayadhammo ahosi;

    இதோ பரங் சே ந த³தெ³ய்ய தா³னங், திட்டெ²ய்யுங் தே ஸங்யமந்தஸ்ஸ போ⁴கா³.

    Ito paraṃ ce na dadeyya dānaṃ, tiṭṭheyyuṃ te saṃyamantassa bhogā.

    158.

    158.

    அனரியமரியேன ஸஹஸ்ஸனெத்த, ஸுது³க்³க³தேனாபி அகிச்சமாஹு;

    Anariyamariyena sahassanetta, suduggatenāpi akiccamāhu;

    மா வோ த⁴னங் தங் அஹு தே³வராஜ 1, யங் போ⁴க³ஹேது விஜஹேமு ஸத்³த⁴ங்.

    Mā vo dhanaṃ taṃ ahu devarāja 2, yaṃ bhogahetu vijahemu saddhaṃ.

    159.

    159.

    யேன ஏகோ ரதோ² யாதி, யாதி தேனாபரோ ரதோ²;

    Yena eko ratho yāti, yāti tenāparo ratho;

    போராணங் நிஹிதங் வத்தங், வத்ததஞ்ஞேவ 3 வாஸவ.

    Porāṇaṃ nihitaṃ vattaṃ, vattataññeva 4 vāsava.

    160.

    160.

    யதி³ ஹெஸ்ஸதி த³ஸ்ஸாம, அஸந்தே கிங் த³தா³மஸே;

    Yadi hessati dassāma, asante kiṃ dadāmase;

    ஏவங்பூ⁴தாபி த³ஸ்ஸாம, மா தா³னங் பமத³ம்ஹஸேதி.

    Evaṃbhūtāpi dassāma, mā dānaṃ pamadamhaseti.

    விஸய்ஹஜாதகங் த³ஸமங்.

    Visayhajātakaṃ dasamaṃ.

    கோகிலவக்³கோ³ 5 சதுத்தோ².

    Kokilavaggo 6 catuttho.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அதிவேலபபா⁴ஸதி ஜீதவரோ, வனமஜ்ஜ² ரதே²ஸப⁴ ஜிம்ஹக³மோ;

    Ativelapabhāsati jītavaro, vanamajjha rathesabha jimhagamo;

    அத² ஜம்பு³ திணாஸனபீட²வரங், அத² தண்டு³ல மோர விஸய்ஹ த³ஸாதி.

    Atha jambu tiṇāsanapīṭhavaraṃ, atha taṇḍula mora visayha dasāti.







    Footnotes:
    1. அஹுவா ஜனிந்த³ (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. ahuvā janinda (ka. sī. syā. pī.)
    3. வத்³த⁴ங், வத்³த⁴தஞ்ஞேவ (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    4. vaddhaṃ, vaddhataññeva (ka. sī. pī.)
    5. கோகாலிகவக்³கோ³ (க॰)
    6. kokālikavaggo (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [340] 10. விஸய்ஹஜாதகவண்ணனா • [340] 10. Visayhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact