Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
૬. વિતક્કત્તિકવણ્ણના
6. Vitakkattikavaṇṇanā
૨૨. વિતક્કત્તિકે પટિચ્ચવારાનુલોમે અધિપતિયા તેવીસાતિ સત્તસુ મૂલકેસુ યથાક્કમં સત્ત પઞ્ચ તીણિ એકં તીણિ તીણિ એકન્તિ એવં તેવીસ, અઞ્ઞમઞ્ઞે અટ્ઠવીસ સત્ત પઞ્ચ પઞ્ચ તીણિ ચત્તારિ તીણિ એકન્તિ એવં, પુરેજાતે એકાદસ તીણિ ચત્તારિ દ્વે દુતિયતતિયદુમૂલકેસુ એકં એકન્તિ એવં, તથા આસેવને. અઞ્ઞાનિ ગણનાનિ હેતુઆરમ્મણસદિસાનિ.
22. Vitakkattike paṭiccavārānulome adhipatiyā tevīsāti sattasu mūlakesu yathākkamaṃ satta pañca tīṇi ekaṃ tīṇi tīṇi ekanti evaṃ tevīsa, aññamaññe aṭṭhavīsa satta pañca pañca tīṇi cattāri tīṇi ekanti evaṃ, purejāte ekādasa tīṇi cattāri dve dutiyatatiyadumūlakesu ekaṃ ekanti evaṃ, tathā āsevane. Aññāni gaṇanāni hetuārammaṇasadisāni.
૩૧. પચ્ચનીયે નાધિપતિપચ્ચયે પઠમપઞ્હે ‘‘અવિતક્કવિચારમત્તે ખન્ધે પટિચ્ચ અવિતક્કવિચારમત્તા અધિપતી’’તિ વત્વા પુન ‘‘વિપાકં અવિતક્કવિચારમત્તં એકં ખન્ધં પટિચ્ચા’’તિઆદિના વિસ્સજ્જનં કતં, ન પન અવિસેસેન. કસ્મા? વિપાકવજ્જાનં અવિતક્કવિચારમત્તક્ખન્ધાનં એકન્તેન સાધિપતિભાવતો . વિપાકાનં પન લોકુત્તરાનમેવ સાધિપતિભાવો, ન ઇતરેસન્તિ તે વિસું નિદ્ધારેત્વા વુત્તા. લોકુત્તરવિપાકાધિપતિસ્સ ચેત્થ પુરિમકોટ્ઠાસેયેવ સઙ્ગહો વેદિતબ્બો.
31. Paccanīye nādhipatipaccaye paṭhamapañhe ‘‘avitakkavicāramatte khandhe paṭicca avitakkavicāramattā adhipatī’’ti vatvā puna ‘‘vipākaṃ avitakkavicāramattaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭiccā’’tiādinā vissajjanaṃ kataṃ, na pana avisesena. Kasmā? Vipākavajjānaṃ avitakkavicāramattakkhandhānaṃ ekantena sādhipatibhāvato . Vipākānaṃ pana lokuttarānameva sādhipatibhāvo, na itaresanti te visuṃ niddhāretvā vuttā. Lokuttaravipākādhipatissa cettha purimakoṭṭhāseyeva saṅgaho veditabbo.
૩૮. નાસેવનમૂલકે અવિતક્કવિચારમત્તં વિપાકેન સહ ગચ્છન્તેનાતિ એતં મૂલં અવિતક્કવિચારમત્તઅવિતક્કવિચારપદેહિ અવિતક્કેહિ સહ યોજેન્તેન નપુરેજાતસદિસં પાળિગમનં કાતબ્બન્તિ વુત્તં હોતિ. સદિસતા ચેત્થ યેભુય્યેન વિસદિસતા ચ દટ્ઠબ્બા. તત્થ હિ આરુપ્પે અવિતક્કવિચારમત્તં ઇધ વિપાકં અવિતક્કવિચારમત્તન્તિઆદિ યોજેતબ્બન્તિ અયમેત્થ વિસેસો. ઇદઞ્ચ નાસેવનવિભઙ્ગાનન્તરં લિખિતબ્બં, ન ઝાનાનન્તરં, કેસુચિ પોત્થકેસુ લિખિતં.
38. Nāsevanamūlake avitakkavicāramattaṃ vipākena saha gacchantenāti etaṃ mūlaṃ avitakkavicāramattaavitakkavicārapadehi avitakkehi saha yojentena napurejātasadisaṃ pāḷigamanaṃ kātabbanti vuttaṃ hoti. Sadisatā cettha yebhuyyena visadisatā ca daṭṭhabbā. Tattha hi āruppe avitakkavicāramattaṃ idha vipākaṃ avitakkavicāramattantiādi yojetabbanti ayamettha viseso. Idañca nāsevanavibhaṅgānantaraṃ likhitabbaṃ, na jhānānantaraṃ, kesuci potthakesu likhitaṃ.
પચ્ચયવારે પઠમઘટને પવત્તિપટિસન્ધિયોતિ દુમૂલકેસુ પઠમે સત્તસુપિ પઞ્હેસુ પવત્તિઞ્ચ પટિસન્ધિઞ્ચ યોજેત્વાતિ વુત્તં હોતિ.
Paccayavāre paṭhamaghaṭane pavattipaṭisandhiyoti dumūlakesu paṭhame sattasupi pañhesu pavattiñca paṭisandhiñca yojetvāti vuttaṃ hoti.
૪૯. પચ્ચનીયે સત્તસુ ઠાનેસુ સત્ત મોહા ઉદ્ધરિતબ્બા મૂલપદેસુ એવાતિ સવિતક્કસવિચારાદિપદેસુ મૂલપદમેવ અવસાનભાવેન યેસુ પઞ્હેસુ યોજિતં, તેસુ સત્તસુ પઞ્હેસુ સત્ત મોહા ઉદ્ધરિતબ્બાતિ અત્થો.
49. Paccanīye sattasu ṭhānesu satta mohā uddharitabbā mūlapadesu evāti savitakkasavicārādipadesu mūlapadameva avasānabhāvena yesu pañhesu yojitaṃ, tesu sattasu pañhesu satta mohā uddharitabbāti attho.
પઞ્હાવારપચ્ચનીયે ‘‘અવિતક્કવિચારમત્તો ધમ્મો અવિતક્કવિચારમત્તસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણસહજાતઉપનિસ્સયકમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ કેસુચિ પોત્થકેસુ પાઠો દિસ્સતિ, ઉપનિસ્સયેન પન સઙ્ગહિતત્તા ‘‘કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ ન સક્કા વત્તું. ઉપાદિન્નત્તિકપઞ્હાવારપચ્ચનીયે હિ ‘‘અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયસ્સ ધમ્મસ્સ સહજાતઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૪.૫૮, ૬૨) એત્તકમેવ વુત્તં. પરિત્તત્તિકપઞ્હાવારપચ્ચનીયે ચ ‘‘મહગ્ગતો ધમ્મો મહગ્ગતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણસહજાતઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૨.૧૨.૫૭, ૬૫, ૭૩) એત્તકમેવ વુત્તન્તિ. એત્તકમેવ ચ અવિતક્કવિચારમત્તં કમ્મં અપ્પમાણં મહગ્ગતઞ્ચ, તઞ્ચ દુબ્બલં ન હોતીતિ એતેહિયેવ વચનેહિ વિઞ્ઞાયતીતિ.
Pañhāvārapaccanīye ‘‘avitakkavicāramatto dhammo avitakkavicāramattassa dhammassa ārammaṇasahajātaupanissayakammapaccayena paccayo’’ti kesuci potthakesu pāṭho dissati, upanissayena pana saṅgahitattā ‘‘kammapaccayena paccayo’’ti na sakkā vattuṃ. Upādinnattikapañhāvārapaccanīye hi ‘‘anupādinnaanupādāniyo dhammo anupādinnaanupādāniyassa dhammassa sahajātaupanissayapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.4.58, 62) ettakameva vuttaṃ. Parittattikapañhāvārapaccanīye ca ‘‘mahaggato dhammo mahaggatassa dhammassa ārammaṇasahajātaupanissayapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 2.12.57, 65, 73) ettakameva vuttanti. Ettakameva ca avitakkavicāramattaṃ kammaṃ appamāṇaṃ mahaggatañca, tañca dubbalaṃ na hotīti etehiyeva vacanehi viññāyatīti.
વિતક્કત્તિકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vitakkattikavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૬. વિતક્કત્તિકવણ્ણના • 6. Vitakkattikavaṇṇanā