Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૯. નવમવગ્ગો
9. Navamavaggo
(૯૧) ૮. વિતક્કવિપ્ફારસદ્દકથા
(91) 8. Vitakkavipphārasaddakathā
૫૬૩. સબ્બસો વિતક્કયતો વિચારયતો વિતક્કવિપ્ફારો સદ્દોતિ? આમન્તા. સબ્બસો ફુસયતો ફસ્સવિપ્ફારો સદ્દો, સબ્બસો વેદયતો વેદનાવિપ્ફારો સદ્દો, સબ્બસો સઞ્જાનતો સઞ્ઞાવિપ્ફારો સદ્દો, સબ્બસો ચેતયતો ચેતનાવિપ્ફારો સદ્દો, સબ્બસો ચિન્તયતો ચિત્તવિપ્ફારો સદ્દો, સબ્બસો સરતો સતિવિપ્ફારો સદ્દો, સબ્બસો પજાનતો પઞ્ઞાવિપ્ફારો સદ્દોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
563. Sabbaso vitakkayato vicārayato vitakkavipphāro saddoti? Āmantā. Sabbaso phusayato phassavipphāro saddo, sabbaso vedayato vedanāvipphāro saddo, sabbaso sañjānato saññāvipphāro saddo, sabbaso cetayato cetanāvipphāro saddo, sabbaso cintayato cittavipphāro saddo, sabbaso sarato sativipphāro saddo, sabbaso pajānato paññāvipphāro saddoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સબ્બસો વિતક્કયતો વિચારયતો વિતક્કવિપ્ફારો સદ્દોતિ? આમન્તા. વિતક્કવિપ્ફારો સદ્દો સોતવિઞ્ઞેય્યો સોતસ્મિં પટિહઞ્ઞતિ સોતસ્સ આપાથં આગચ્છતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. નનુ વિતક્કવિપ્ફારો સદ્દો ન સોતવિઞ્ઞેય્યો ન સોતસ્મિં પટિહઞ્ઞતિ ન સોતસ્સ આપાથં આગચ્છતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વિતક્કવિપ્ફારો સદ્દો ન સોતવિઞ્ઞેય્યો ન સોતસ્મિં પટિહઞ્ઞતિ ન સોતસ્સ આપાથં આગચ્છતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સબ્બસો વિતક્કયતો વિચારયતો વિતક્કવિપ્ફારો સદ્દો’’તિ.
Sabbaso vitakkayato vicārayato vitakkavipphāro saddoti? Āmantā. Vitakkavipphāro saddo sotaviññeyyo sotasmiṃ paṭihaññati sotassa āpāthaṃ āgacchatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Nanu vitakkavipphāro saddo na sotaviññeyyo na sotasmiṃ paṭihaññati na sotassa āpāthaṃ āgacchatīti? Āmantā. Hañci vitakkavipphāro saddo na sotaviññeyyo na sotasmiṃ paṭihaññati na sotassa āpāthaṃ āgacchati, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbaso vitakkayato vicārayato vitakkavipphāro saddo’’ti.
વિતક્કવિપ્ફારસદ્દકથા નિટ્ઠિતા.
Vitakkavipphārasaddakathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. વિતક્કવિપ્ફારસદ્દકથાવણ્ણના • 8. Vitakkavipphārasaddakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૮. વિતક્કવિપ્ફારસદ્દકથાવણ્ણના • 8. Vitakkavipphārasaddakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૮. વિતક્કવિપ્ફારસદ્દકથાવણ્ણના • 8. Vitakkavipphārasaddakathāvaṇṇanā