Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૩. વિત્તસુત્તવણ્ણના
3. Vittasuttavaṇṇanā
૭૩. સદ્ધાયાતિ સદ્ધાહેતુ. કુલસમ્પદાતિ ખત્તિયાદિસમ્પત્તિયો. સબ્બલોકિયલોકુત્તરવિત્તપટિલાભહેતુતો સદ્ધાવિત્તમેવ. હેટ્ઠા તિણ્ણં દ્વારાનં વસેન ઉપ્પન્નકસ્સ સબ્બસ્સપિ અનવજ્જધમ્મસ્સ સઙ્ગણ્હનતો ‘‘ધમ્મોતિ દસકુસલકમ્મપથો’’તિ વુત્તં. અસંકિલિટ્ઠસુખન્તિ. નિરામિસં સુખં. તમેવ સામિસં ઉપનિધાય સમ્ભાવેન્તો આહ ‘‘અસંકિલિટ્ઠ’’ન્તિ. અસેચનકભાવેન અભિરુચિજનનતો પિયાકિચ્છકરણતો બહું સુચિરમ્પિ કાલં આસેવન્તસ્સ અદોસાવહતો સચ્ચમેવ મધુરતરં. ન હિ તં પિવિતબ્બતો સાદિતબ્બતો અનુભવિતબ્બતો રસોતિ વત્તબ્બતં અરહતિ. ઇદાનિ તસ્સ કિચ્ચસમ્પત્તિઅત્થેહિપિ મહારહતં દસ્સેતું ‘‘સચ્ચસ્મિં હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ નદીનિવત્તનં મહાકપ્પિનવત્થુઆદીહિ (ધ॰ પ॰ અટ્ઠ॰ ૧.મહાકપ્પિનત્થેરવત્થુ; અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૨૩૧; થેરગા॰ અટ્ઠ॰ ૨.મહાકપ્પિનત્થેરગાથાવણ્ણના) દીપેતબ્બં, ઇતરાનિ કણ્હદીપાયનજાતક- (જા॰ ૧.૧૦.૬૨ આદયો) સુતસોમ- (જા॰ ૨.૨૧.૩૭૧ આદયો) મચ્છજાતકેહિ (જા॰ ૧.૧.૩૪, ૭૫; ૧.૨.૧૩૧ આદયો) દીપેતબ્બાનિ. નિમ્મદ્દેન્તિ અભિભવન્તિ. મધુરતરન્તિ સુન્દરતરં સેટ્ઠેસૂતિ અત્થો. પઞ્ઞાજીવીતિ પઞ્ઞાય જીવનસીલોતિ પઞ્ઞાજીવી, પઞ્ઞાપુબ્બઙ્ગમચરિયોતિ અત્થો. પઞ્ઞાજીવીતિ ચ પઞ્ઞાવસેન ઇરિયતિ વત્તતિ જીવિતં પવત્તેતીતિ અત્થોતિ દસ્સેન્તો ‘‘યો પઞ્ઞાજીવી’’તિઆદિમાહ. ‘‘જીવત’’ન્તિ કેચિ પઠન્તિ, જીવન્તાનં પઞ્ઞાજીવિં સેટ્ઠમાહૂતિ અત્થો.
73.Saddhāyāti saddhāhetu. Kulasampadāti khattiyādisampattiyo. Sabbalokiyalokuttaravittapaṭilābhahetuto saddhāvittameva. Heṭṭhā tiṇṇaṃ dvārānaṃ vasena uppannakassa sabbassapi anavajjadhammassa saṅgaṇhanato ‘‘dhammoti dasakusalakammapatho’’ti vuttaṃ. Asaṃkiliṭṭhasukhanti. Nirāmisaṃ sukhaṃ. Tameva sāmisaṃ upanidhāya sambhāvento āha ‘‘asaṃkiliṭṭha’’nti. Asecanakabhāvena abhirucijananato piyākicchakaraṇato bahuṃ sucirampi kālaṃ āsevantassa adosāvahato saccameva madhurataraṃ. Na hi taṃ pivitabbato sāditabbato anubhavitabbato rasoti vattabbataṃ arahati. Idāni tassa kiccasampattiatthehipi mahārahataṃ dassetuṃ ‘‘saccasmiṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha nadīnivattanaṃ mahākappinavatthuādīhi (dha. pa. aṭṭha. 1.mahākappinattheravatthu; a. ni. aṭṭha. 1.1.231; theragā. aṭṭha. 2.mahākappinattheragāthāvaṇṇanā) dīpetabbaṃ, itarāni kaṇhadīpāyanajātaka- (jā. 1.10.62 ādayo) sutasoma- (jā. 2.21.371 ādayo) macchajātakehi (jā. 1.1.34, 75; 1.2.131 ādayo) dīpetabbāni. Nimmaddenti abhibhavanti. Madhurataranti sundarataraṃ seṭṭhesūti attho. Paññājīvīti paññāya jīvanasīloti paññājīvī, paññāpubbaṅgamacariyoti attho. Paññājīvīti ca paññāvasena iriyati vattati jīvitaṃ pavattetīti atthoti dassento ‘‘yo paññājīvī’’tiādimāha. ‘‘Jīvata’’nti keci paṭhanti, jīvantānaṃ paññājīviṃ seṭṭhamāhūti attho.
વિત્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vittasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. વિત્તસુત્તં • 3. Vittasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. વિત્તસુત્તવણ્ણના • 3. Vittasuttavaṇṇanā