Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    4. வித்த²தப³லஸுத்தங்

    4. Vitthatabalasuttaṃ

    4. ‘‘ஸத்திமானி, பி⁴க்க²வே, ப³லானி. கதமானி ஸத்த? ஸத்³தா⁴ப³ல, வீரியப³லங், ஹிரீப³லங், ஒத்தப்பப³லங், ஸதிப³லங், ஸமாதி⁴ப³லங், பஞ்ஞாப³லங்.

    4. ‘‘Sattimāni, bhikkhave, balāni. Katamāni satta? Saddhābala, vīriyabalaṃ, hirībalaṃ, ottappabalaṃ, satibalaṃ, samādhibalaṃ, paññābalaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴ப³லங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஸத்³தோ⁴ ஹோதி, ஸத்³த³ஹதி ததா²க³தஸ்ஸ போ³தி⁴ங் – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴ப³லங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, saddhābalaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako saddho hoti, saddahati tathāgatassa bodhiṃ – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. Idaṃ vuccati, bhikkhave, saddhābalaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, வீரியப³லங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஆரத்³த⁴வீரியோ விஹரதி அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பஹானாய, குஸலானங் த⁴ம்மானங் உபஸம்பதா³ய, தா²மவா த³ள்ஹபரக்கமோ அனிக்கி²த்தது⁴ரோ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, வீரியப³லங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, vīriyabalaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako āraddhavīriyo viharati akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya, kusalānaṃ dhammānaṃ upasampadāya, thāmavā daḷhaparakkamo anikkhittadhuro kusalesu dhammesu. Idaṃ vuccati, bhikkhave, vīriyabalaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஹிரீப³லங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஹிரிமா ஹோதி, ஹிரீயதி காயது³ச்சரிதேன வசீது³ச்சரிதேன மனோது³ச்சரிதேன, ஹிரீயதி பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியா. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஹிரீப³லங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, hirībalaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako hirimā hoti, hirīyati kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena, hirīyati pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, hirībalaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஒத்தப்பப³லங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஒத்தப்பீ ஹோதி, ஒத்தப்பதி காயது³ச்சரிதேன வசீது³ச்சரிதேன மனோது³ச்சரிதேன, ஒத்தப்பதி பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியா. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஒத்தப்பப³லங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, ottappabalaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako ottappī hoti, ottappati kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena, ottappati pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, ottappabalaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸதிப³லங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஸதிமா ஹோதி பரமேன ஸதினேபக்கேன ஸமன்னாக³தோ சிரகதம்பி சிரபா⁴ஸிதம்பி ஸரிதா அனுஸ்ஸரிதா. இத³ங், வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸதிப³லங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, satibalaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako satimā hoti paramena satinepakkena samannāgato cirakatampi cirabhāsitampi saritā anussaritā. Idaṃ, vuccati, bhikkhave, satibalaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸமாதி⁴ப³லங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ விவிச்சேவ காமேஹி…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸமாதி⁴ப³லங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, samādhibalaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako vivicceva kāmehi…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Idaṃ vuccati, bhikkhave, samādhibalaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச , பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாப³லங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பஞ்ஞவா ஹோதி உத³யத்த²கா³மினியா பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ அரியாய நிப்³பே³தி⁴காய ஸம்மா து³க்க²க்க²யகா³மினியா. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாப³லங். இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, ஸத்த ப³லானீதி.

    ‘‘Katamañca , bhikkhave, paññābalaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako paññavā hoti udayatthagāminiyā paññāya samannāgato ariyāya nibbedhikāya sammā dukkhakkhayagāminiyā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, paññābalaṃ. Imāni kho, bhikkhave, satta balānīti.

    ‘‘ஸத்³தா⁴ப³லங் வீரியஞ்ச, ஹிரீ ஒத்தப்பியங் ப³லங்;

    ‘‘Saddhābalaṃ vīriyañca, hirī ottappiyaṃ balaṃ;

    ஸதிப³லங் ஸமாதி⁴ ச, பஞ்ஞா வே ஸத்தமங் ப³லங்;

    Satibalaṃ samādhi ca, paññā ve sattamaṃ balaṃ;

    ஏதேஹி ப³லவா பி⁴க்கு², ஸுக²ங் ஜீவதி பண்டி³தோ.

    Etehi balavā bhikkhu, sukhaṃ jīvati paṇḍito.

    ‘‘யோனிஸோ விசினே த⁴ம்மங், பஞ்ஞாயத்த²ங் விபஸ்ஸதி;

    ‘‘Yoniso vicine dhammaṃ, paññāyatthaṃ vipassati;

    பஜ்ஜோதஸ்ஸேவ நிப்³பா³னங், விமொக்கோ² ஹோதி சேதஸோ’’தி. சதுத்த²ங்;

    Pajjotasseva nibbānaṃ, vimokkho hoti cetaso’’ti. catutthaṃ;







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1-5. பட²மபியஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-5. Paṭhamapiyasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. த⁴னவக்³க³வண்ணனா • 1. Dhanavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact