Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
6. வித்த²தத⁴னஸுத்தங்
6. Vitthatadhanasuttaṃ
6. ‘‘ஸத்திமானி, பி⁴க்க²வே, த⁴னானி. கதமானி ஸத்த? ஸத்³தா⁴த⁴னங், ஸீலத⁴னங், ஹிரீத⁴னங், ஒத்தப்பத⁴னங், ஸுதத⁴னங், சாக³த⁴னங், பஞ்ஞாத⁴னங்.
6. ‘‘Sattimāni, bhikkhave, dhanāni. Katamāni satta? Saddhādhanaṃ, sīladhanaṃ, hirīdhanaṃ, ottappadhanaṃ, sutadhanaṃ, cāgadhanaṃ, paññādhanaṃ.
‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴த⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஸத்³தோ⁴ ஹோதி, ஸத்³த³ஹதி ததா²க³தஸ்ஸ போ³தி⁴ங் – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴…பே॰… பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴த⁴னங்.
‘‘Katamañca, bhikkhave, saddhādhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako saddho hoti, saddahati tathāgatassa bodhiṃ – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho…pe… buddho bhagavā’ti. Idaṃ vuccati, bhikkhave, saddhādhanaṃ.
‘‘கதமஞ்ச , பி⁴க்க²வே, ஸீலத⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா படிவிரதோ ஹோதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸீலத⁴னங்.
‘‘Katamañca , bhikkhave, sīladhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti. Idaṃ vuccati, bhikkhave, sīladhanaṃ.
‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஹிரீத⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஹிரீமா ஹோதி, ஹிரீயதி காயது³ச்சரிதேன வசீது³ச்சரிதேன மனோது³ச்சரிதேன, ஹிரீயதி பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியா. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஹிரீத⁴னங்.
‘‘Katamañca, bhikkhave, hirīdhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako hirīmā hoti, hirīyati kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena, hirīyati pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, hirīdhanaṃ.
‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஒத்தப்பத⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஒத்தப்பீ ஹோதி, ஒத்தப்பதி காயது³ச்சரிதேன வசீது³ச்சரிதேன மனோது³ச்சரிதேன, ஒத்தப்பதி பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியா. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஒத்தப்பத⁴னங்.
‘‘Katamañca, bhikkhave, ottappadhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako ottappī hoti, ottappati kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena, ottappati pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, ottappadhanaṃ.
‘‘கதமஞ்ச , பி⁴க்க²வே, ஸுதத⁴னங்? இத⁴ , பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஹோதி ஸுதத⁴ரோ ஸுதஸன்னிசயோ. யே தே த⁴ம்மா ஆதி³கல்யாணா மஜ்ஜே²கல்யாணா பரியோஸானகல்யாணா ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங், கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அபி⁴வத³ந்தி. ததா²ரூபாஸ்ஸ த⁴ம்மா ப³ஹுஸ்ஸுதா ஹொந்தி தா⁴தா வசஸா பரிசிதா மனஸானுபெக்கி²தா தி³ட்டி²யா ஸுப்படிவித்³தா⁴. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸுதத⁴னங்.
‘‘Katamañca , bhikkhave, sutadhanaṃ? Idha , bhikkhave, ariyasāvako bahussuto hoti sutadharo sutasannicayo. Ye te dhammā ādikalyāṇā majjhekalyāṇā pariyosānakalyāṇā sātthaṃ sabyañjanaṃ, kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ abhivadanti. Tathārūpāssa dhammā bahussutā honti dhātā vacasā paricitā manasānupekkhitā diṭṭhiyā suppaṭividdhā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, sutadhanaṃ.
‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, சாக³த⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி முத்தசாகோ³ பயதபாணி வொஸ்ஸக்³க³ரதோ யாசயோகோ³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதோ. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, சாக³த⁴னங்.
‘‘Katamañca, bhikkhave, cāgadhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati muttacāgo payatapāṇi vossaggarato yācayogo dānasaṃvibhāgarato. Idaṃ vuccati, bhikkhave, cāgadhanaṃ.
‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாத⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பஞ்ஞவா ஹோதி…பே॰… ஸம்மா து³க்க²க்க²யகா³மினியா. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாத⁴னங். இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, ஸத்தத⁴னானீதி.
‘‘Katamañca, bhikkhave, paññādhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako paññavā hoti…pe… sammā dukkhakkhayagāminiyā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, paññādhanaṃ. Imāni kho, bhikkhave, sattadhanānīti.
‘‘ஸத்³தா⁴த⁴னங் ஸீலத⁴னங், ஹிரீ ஒத்தப்பியங் த⁴னங்;
‘‘Saddhādhanaṃ sīladhanaṃ, hirī ottappiyaṃ dhanaṃ;
ஸுதத⁴னஞ்ச சாகோ³ ச, பஞ்ஞா வே ஸத்தமங் த⁴னங்.
Sutadhanañca cāgo ca, paññā ve sattamaṃ dhanaṃ.
‘‘யஸ்ஸ ஏதே த⁴னா அத்தி², இத்தி²யா புரிஸஸ்ஸ வா;
‘‘Yassa ete dhanā atthi, itthiyā purisassa vā;
அத³லித்³தோ³தி தங் ஆஹு, அமோக⁴ங் தஸ்ஸ ஜீவிதங்.
Adaliddoti taṃ āhu, amoghaṃ tassa jīvitaṃ.
‘‘தஸ்மா ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலஞ்ச, பஸாத³ங் த⁴ம்மத³ஸ்ஸனங்;
‘‘Tasmā saddhañca sīlañca, pasādaṃ dhammadassanaṃ;
அனுயுஞ்ஜேத² மேதா⁴வீ, ஸரங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸன’’ந்தி. ச²ட்ட²ங்;
Anuyuñjetha medhāvī, saraṃ buddhāna sāsana’’nti. chaṭṭhaṃ;
Related texts:
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. த⁴னவக்³க³வண்ணனா • 1. Dhanavaggavaṇṇanā