Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૨. દુતિયવગ્ગો
2. Dutiyavaggo
(૧૯) ૧૦. વોહારકથા
(19) 10. Vohārakathā
૩૪૭. બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરોતિ? આમન્તા. લોકુત્તરે સોતે પટિહઞ્ઞતિ નો લોકિયે, લોકુત્તરેન વિઞ્ઞાણેન પટિવિજાનન્તિ નો લોકિયેન, સાવકા પટિવિજાનન્તિ નો પુથુજ્જનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
347. Buddhassa bhagavato vohāro lokuttaroti? Āmantā. Lokuttare sote paṭihaññati no lokiye, lokuttarena viññāṇena paṭivijānanti no lokiyena, sāvakā paṭivijānanti no puthujjanāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયે સોતે પટિહઞ્ઞતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયે સોતે પટિહઞ્ઞતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરો’’તિ.
Nanu buddhassa bhagavato vohāro lokiye sote paṭihaññatīti? Āmantā. Hañci buddhassa bhagavato vohāro lokiye sote paṭihaññati, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokuttaro’’ti.
નનુ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં લોકિયેન વિઞ્ઞાણેન પટિવિજાનન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં લોકિયેન વિઞ્ઞાણેન પટિવિજાનન્તિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરો’’તિ.
Nanu buddhassa bhagavato vohāraṃ lokiyena viññāṇena paṭivijānantīti? Āmantā. Hañci buddhassa bhagavato vohāraṃ lokiyena viññāṇena paṭivijānanti, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokuttaro’’ti.
નનુ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં પુથુજ્જના પટિવિજાનન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં પુથુજ્જના પટિવિજાનન્તિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરો’’તિ.
Nanu buddhassa bhagavato vohāraṃ puthujjanā paṭivijānantīti? Āmantā. Hañci buddhassa bhagavato vohāraṃ puthujjanā paṭivijānanti, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokuttaro’’ti.
૩૪૮. બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરોતિ? આમન્તા. મગ્ગો ફલં નિબ્બાનં, સોતાપત્તિમગ્ગો સોતાપત્તિફલં, સકદાગામિમગ્ગો સકદાગામિફલં, અનાગામિમગ્ગો અનાગામિફલં, અરહત્તમગ્ગો અરહત્તફલં, સતિપટ્ઠાનં સમ્મપ્પધાનં ઇદ્ધિપાદો ઇન્દ્રિયં બલં બોજ્ઝઙ્ગોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
348. Buddhassa bhagavato vohāro lokuttaroti? Āmantā. Maggo phalaṃ nibbānaṃ, sotāpattimaggo sotāpattiphalaṃ, sakadāgāmimaggo sakadāgāmiphalaṃ, anāgāmimaggo anāgāmiphalaṃ, arahattamaggo arahattaphalaṃ, satipaṭṭhānaṃ sammappadhānaṃ iddhipādo indriyaṃ balaṃ bojjhaṅgoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરોતિ? આમન્તા. અત્થિ કેચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં સુણન્તીતિ? આમન્તા. લોકુત્તરો ધમ્મો સોતવિઞ્ઞેય્યો, સોતસ્મિં પટિહઞ્ઞતિ, સોતસ્સ આપાથં આગચ્છતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Buddhassa bhagavato vohāro lokuttaroti? Āmantā. Atthi keci buddhassa bhagavato vohāraṃ suṇantīti? Āmantā. Lokuttaro dhammo sotaviññeyyo, sotasmiṃ paṭihaññati, sotassa āpāthaṃ āgacchatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ લોકુત્તરો ધમ્મો ન સોતવિઞ્ઞેય્યો, ન સોતસ્મિં પટિહઞ્ઞતિ, ન સોતસ્સ આપાથં આગચ્છતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ લોકુત્તરો ધમ્મો ન સોતવિઞ્ઞેય્યો, ન સોતસ્મિં પટિહઞ્ઞતિ, ન સોતસ્સ આપાથં આગચ્છતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરો’’તિ.
Nanu lokuttaro dhammo na sotaviññeyyo, na sotasmiṃ paṭihaññati, na sotassa āpāthaṃ āgacchatīti? Āmantā. Hañci lokuttaro dhammo na sotaviññeyyo, na sotasmiṃ paṭihaññati, na sotassa āpāthaṃ āgacchati, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokuttaro’’ti.
૩૪૯. બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરોતિ? આમન્તા. અત્થિ કેચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારે રજ્જેય્યુન્તિ? આમન્તા. લોકુત્તરો ધમ્મો રાગટ્ઠાનિયો રજનીયો કમનીયો મદનીયો બન્ધનીયો મુચ્છનીયોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
349. Buddhassa bhagavato vohāro lokuttaroti? Āmantā. Atthi keci buddhassa bhagavato vohāre rajjeyyunti? Āmantā. Lokuttaro dhammo rāgaṭṭhāniyo rajanīyo kamanīyo madanīyo bandhanīyo mucchanīyoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ લોકુત્તરો ધમ્મો ન રાગટ્ઠાનિયો ન રજનીયો ન કમનીયો ન મદનીયો ન બન્ધનીયો ન મુચ્છનીયોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ લોકુત્તરો ધમ્મો ન રાગટ્ઠાનિયો ન રજનીયો ન કમનીયો ન મદનીયો ન બન્ધનીયો ન મુચ્છનીયો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરો’’તિ.
Nanu lokuttaro dhammo na rāgaṭṭhāniyo na rajanīyo na kamanīyo na madanīyo na bandhanīyo na mucchanīyoti? Āmantā. Hañci lokuttaro dhammo na rāgaṭṭhāniyo na rajanīyo na kamanīyo na madanīyo na bandhanīyo na mucchanīyo, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokuttaro’’ti.
બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરોતિ? આમન્તા. અત્થિ કેચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારે દુસ્સેય્યુન્તિ? આમન્તા. લોકુત્તરો ધમ્મો દોસટ્ઠાનિયો કોપટ્ઠાનિયો પટિઘટ્ઠાનિયોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Buddhassa bhagavato vohāro lokuttaroti? Āmantā. Atthi keci buddhassa bhagavato vohāre dusseyyunti? Āmantā. Lokuttaro dhammo dosaṭṭhāniyo kopaṭṭhāniyo paṭighaṭṭhāniyoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ લોકુત્તરો ધમ્મો ન દોસટ્ઠાનિયો ન કોપટ્ઠાનિયો ન પટિઘટ્ઠાનિયોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ લોકુત્તરો ધમ્મો ન દોસટ્ઠાનિયો ન કોપટ્ઠાનિયો ન પટિઘટ્ઠાનિયો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરો’’તિ.
Nanu lokuttaro dhammo na dosaṭṭhāniyo na kopaṭṭhāniyo na paṭighaṭṭhāniyoti? Āmantā. Hañci lokuttaro dhammo na dosaṭṭhāniyo na kopaṭṭhāniyo na paṭighaṭṭhāniyo, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokuttaro’’ti.
બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરોતિ? આમન્તા. અત્થિ કેચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારે મુય્હેય્યુન્તિ? આમન્તા. લોકુત્તરો ધમ્મો મોહટ્ઠાનિયો અઞ્ઞાણકરણો અચક્ખુકરણો પઞ્ઞાનિરોધિકો વિઘાતપક્ખિકો અનિબ્બાનસંવત્તનિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Buddhassa bhagavato vohāro lokuttaroti? Āmantā. Atthi keci buddhassa bhagavato vohāre muyheyyunti? Āmantā. Lokuttaro dhammo mohaṭṭhāniyo aññāṇakaraṇo acakkhukaraṇo paññānirodhiko vighātapakkhiko anibbānasaṃvattanikoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ લોકુત્તરો ધમ્મો ન મોહટ્ઠાનિયો ન અઞ્ઞાણકરણો ન અચક્ખુકરણો પઞ્ઞાવુદ્ધિકો અવિઘાતપક્ખિકો નિબ્બાનસંવત્તનિકોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ લોકુત્તરો ધમ્મો ન મોહટ્ઠાનિયો ન અઞ્ઞાણકરણો ન અચક્ખુકરણો પઞ્ઞાવુદ્ધિકો અવિઘાતપક્ખિકો નિબ્બાનસંવત્તનિકો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરો’’તિ.
Nanu lokuttaro dhammo na mohaṭṭhāniyo na aññāṇakaraṇo na acakkhukaraṇo paññāvuddhiko avighātapakkhiko nibbānasaṃvattanikoti? Āmantā. Hañci lokuttaro dhammo na mohaṭṭhāniyo na aññāṇakaraṇo na acakkhukaraṇo paññāvuddhiko avighātapakkhiko nibbānasaṃvattaniko, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokuttaro’’ti.
૩૫૦. બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકુત્તરોતિ? આમન્તા. યે કેચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં સુણન્તિ, સબ્બે તે મગ્ગં ભાવેન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
350. Buddhassa bhagavato vohāro lokuttaroti? Āmantā. Ye keci buddhassa bhagavato vohāraṃ suṇanti, sabbe te maggaṃ bhāventīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
યે કેચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં સુણન્તિ, સબ્બે તે મગ્ગં ભાવેન્તીતિ? આમન્તા. બાલપુથુજ્જના બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં સુણન્તિ, બાલપુથુજ્જના મગ્ગં ભાવેન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… માતુઘાતકો મગ્ગં ભાવેતિ…પે॰… પિતુઘાતકો… અરહન્તઘાતકો… રુહિરુપ્પાદકો… સઙ્ઘભેદકો બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં સુણાતિ, સઙ્ઘભેદકો મગ્ગં ભાવેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Ye keci buddhassa bhagavato vohāraṃ suṇanti, sabbe te maggaṃ bhāventīti? Āmantā. Bālaputhujjanā buddhassa bhagavato vohāraṃ suṇanti, bālaputhujjanā maggaṃ bhāventīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… mātughātako maggaṃ bhāveti…pe… pitughātako… arahantaghātako… ruhiruppādako… saṅghabhedako buddhassa bhagavato vohāraṃ suṇāti, saṅghabhedako maggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૩૫૧. લબ્ભા સોવણ્ણમયાય લટ્ઠિયા ધઞ્ઞપુઞ્જોપિ સુવણ્ણપુઞ્જોપિ આચિક્ખિતુન્તિ? આમન્તા. એવમેવં ભગવા લોકુત્તરેન વોહારેન લોકિયમ્પિ લોકુત્તરમ્પિ ધમ્મં વોહરતીતિ.
351. Labbhā sovaṇṇamayāya laṭṭhiyā dhaññapuñjopi suvaṇṇapuñjopi ācikkhitunti? Āmantā. Evamevaṃ bhagavā lokuttarena vohārena lokiyampi lokuttarampi dhammaṃ voharatīti.
લબ્ભા એલણ્ડિયાય લટ્ઠિયા ધઞ્ઞપુઞ્જોપિ સુવણ્ણપુઞ્જોપિ આચિક્ખિતુન્તિ? આમન્તા. એવમેવં ભગવા લોકિયેન વોહારેન લોકિયમ્પિ લોકુત્તરમ્પિ ધમ્મં વોહરતીતિ.
Labbhā elaṇḍiyāya laṭṭhiyā dhaññapuñjopi suvaṇṇapuñjopi ācikkhitunti? Āmantā. Evamevaṃ bhagavā lokiyena vohārena lokiyampi lokuttarampi dhammaṃ voharatīti.
૩૫૨. બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયં વોહરન્તસ્સ લોકિયો હોતિ, લોકુત્તરં વોહરન્તસ્સ લોકુત્તરો હોતીતિ? આમન્તા. લોકિયં વોહરન્તસ્સ લોકિયે સોતે પટિહઞ્ઞતિ, લોકુત્તરં વોહરન્તસ્સ લોકુત્તરે સોતે પટિહઞ્ઞતિ; લોકિયં વોહરન્તસ્સ લોકિયેન વિઞ્ઞાણેન પટિવિજાનન્તિ, લોકુત્તરં વોહરન્તસ્સ લોકુત્તરેન વિઞ્ઞાણેન પટિવિજાનન્તિ; લોકિયં વોહરન્તસ્સ પુથુજ્જના પટિવિજાનન્તિ , લોકુત્તરં વોહરન્તસ્સ સાવકા પટિવિજાનન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
352. Buddhassa bhagavato vohāro lokiyaṃ voharantassa lokiyo hoti, lokuttaraṃ voharantassa lokuttaro hotīti? Āmantā. Lokiyaṃ voharantassa lokiye sote paṭihaññati, lokuttaraṃ voharantassa lokuttare sote paṭihaññati; lokiyaṃ voharantassa lokiyena viññāṇena paṭivijānanti, lokuttaraṃ voharantassa lokuttarena viññāṇena paṭivijānanti; lokiyaṃ voharantassa puthujjanā paṭivijānanti , lokuttaraṃ voharantassa sāvakā paṭivijānantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ન વત્તબ્બં – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયં વોહરન્તસ્સ લોકિયો હોતિ, લોકુત્તરં વોહરન્તસ્સ લોકુત્તરો હોતીતિ? આમન્તા. નનુ ભગવા લોકિયમ્પિ લોકુત્તરમ્પિ ધમ્મં વોહરતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ભગવા લોકિયમ્પિ લોકુત્તરમ્પિ ધમ્મં વોહરતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયં વોહરન્તસ્સ લોકિયો હોતિ, લોકુત્તરં વોહરન્તસ્સ લોકુત્તરો હોતી’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokiyaṃ voharantassa lokiyo hoti, lokuttaraṃ voharantassa lokuttaro hotīti? Āmantā. Nanu bhagavā lokiyampi lokuttarampi dhammaṃ voharatīti? Āmantā. Hañci bhagavā lokiyampi lokuttarampi dhammaṃ voharati, tena vata re vattabbe – ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokiyaṃ voharantassa lokiyo hoti, lokuttaraṃ voharantassa lokuttaro hotī’’ti.
બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયં વોહરન્તસ્સ લોકિયો હોતિ, લોકુત્તરં વોહરન્તસ્સ લોકુત્તરો હોતીતિ? આમન્તા. મગ્ગં વોહરન્તસ્સ મગ્ગો હોતિ, અમગ્ગં વોહરન્તસ્સ અમગ્ગો હોતિ, ફલં વોહરન્તસ્સ ફલં હોતિ, અફલં વોહરન્તસ્સ અફલં હોતિ, નિબ્બાનં વોહરન્તસ્સ નિબ્બાનં હોતિ, અનિબ્બાનં વોહરન્તસ્સ અનિબ્બાનં હોતિ, સઙ્ખતં વોહરન્તસ્સ સઙ્ખતં હોતિ, અસઙ્ખતં વોહરન્તસ્સ અસઙ્ખતં હોતિ, રૂપં વોહરન્તસ્સ રૂપં હોતિ, અરૂપં વોહરન્તસ્સ અરૂપં હોતિ, વેદનં વોહરન્તસ્સ વેદના હોતિ, અવેદનં વોહરન્તસ્સ અવેદના હોતિ, સઞ્ઞં વોહરન્તસ્સ સઞ્ઞા હોતિ, અસઞ્ઞં વોહરન્તસ્સ અસઞ્ઞા હોતિ, સઙ્ખારે વોહરન્તસ્સ સઙ્ખારા હોન્તિ, અસઙ્ખારે વોહરન્તસ્સ અસઙ્ખારા હોન્તિ, વિઞ્ઞાણં વોહરન્તસ્સ વિઞ્ઞાણં હોતિ, અવિઞ્ઞાણં વોહરન્તસ્સ અવિઞ્ઞાણં હોતીતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Buddhassa bhagavato vohāro lokiyaṃ voharantassa lokiyo hoti, lokuttaraṃ voharantassa lokuttaro hotīti? Āmantā. Maggaṃ voharantassa maggo hoti, amaggaṃ voharantassa amaggo hoti, phalaṃ voharantassa phalaṃ hoti, aphalaṃ voharantassa aphalaṃ hoti, nibbānaṃ voharantassa nibbānaṃ hoti, anibbānaṃ voharantassa anibbānaṃ hoti, saṅkhataṃ voharantassa saṅkhataṃ hoti, asaṅkhataṃ voharantassa asaṅkhataṃ hoti, rūpaṃ voharantassa rūpaṃ hoti, arūpaṃ voharantassa arūpaṃ hoti, vedanaṃ voharantassa vedanā hoti, avedanaṃ voharantassa avedanā hoti, saññaṃ voharantassa saññā hoti, asaññaṃ voharantassa asaññā hoti, saṅkhāre voharantassa saṅkhārā honti, asaṅkhāre voharantassa asaṅkhārā honti, viññāṇaṃ voharantassa viññāṇaṃ hoti, aviññāṇaṃ voharantassa aviññāṇaṃ hotīti ? Na hevaṃ vattabbe…pe….
વોહારકથા નિટ્ઠિતા.
Vohārakathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૦. વોહારકથાવણ્ણના • 10. Vohārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૦. વોહારકથાવણ્ણના • 10. Vohārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૦. વોહારકથાવણ્ણના • 10. Vohārakathāvaṇṇanā