Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૧૦. વોહારકથાવણ્ણના

    10. Vohārakathāvaṇṇanā

    ૩૪૭. વોહારકથાયં ઉદાહુ સોતાદીનિપીતિ એકન્તલોકિયેસુ વિસયવિસયીસુ વિસયસ્સેવ લોકુત્તરભાવો, ન વિસયીનન્તિ નત્થેત્થ કારણં. યથા ચ વિસયીનં લોકુત્તરભાવો અસિદ્ધો, તથા વિસયસ્સ સદ્દાયતનસ્સ. તત્થ યથા અસિદ્ધલોકુત્તરભાવસ્સ તસ્સ લોકુત્તરતા, એવં સોતાદીનં આપન્નાતિ કિન્તિ તાનિપિ લોકુત્તરાનીતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો.

    347. Vohārakathāyaṃ udāhu sotādīnipīti ekantalokiyesu visayavisayīsu visayasseva lokuttarabhāvo, na visayīnanti natthettha kāraṇaṃ. Yathā ca visayīnaṃ lokuttarabhāvo asiddho, tathā visayassa saddāyatanassa. Tattha yathā asiddhalokuttarabhāvassa tassa lokuttaratā, evaṃ sotādīnaṃ āpannāti kinti tānipi lokuttarānīti attho daṭṭhabbo.

    યદિ લોકુત્તરે પટિહઞ્ઞેય્ય, લોકુત્તરો સિયાતિ અત્થો ન ગહેતબ્બો. ન હિ લોકુત્તરે પટિહઞ્ઞતીતિ પરિકપ્પિતેપિ સદ્દસ્સ લોકુત્તરભાવો અત્થીતિ અધિપ્પાયો. ‘‘લોકિયેન ઞાણેના’’તિ ઉદ્ધટં, ‘‘વિઞ્ઞાણેના’’તિ પન પાળિ, તઞ્ચ વિઞ્ઞાણં સોતસમ્બન્ધેન સોતવિઞ્ઞાણન્તિ વિઞ્ઞાયતીતિ. અનેકન્તતાતિ લોકિયેન ઞાણેન જાનિતબ્બતો લોકિયોતિ એતસ્સ હેતુસ્સ લોકિયે લોકુત્તરે ચ સમ્ભવતો અનેકન્તભાવો સિયાતિ અધિપ્પાયો.

    Yadi lokuttare paṭihaññeyya, lokuttaro siyāti attho na gahetabbo. Na hi lokuttare paṭihaññatīti parikappitepi saddassa lokuttarabhāvo atthīti adhippāyo. ‘‘Lokiyena ñāṇenā’’ti uddhaṭaṃ, ‘‘viññāṇenā’’ti pana pāḷi, tañca viññāṇaṃ sotasambandhena sotaviññāṇanti viññāyatīti. Anekantatāti lokiyena ñāṇena jānitabbato lokiyoti etassa hetussa lokiye lokuttare ca sambhavato anekantabhāvo siyāti adhippāyo.

    વોહારકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vohārakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯) ૧૦. વોહારકથા • (19) 10. Vohārakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૦. વોહારકથાવણ્ણના • 10. Vohārakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૦. વોહારકથાવણ્ણના • 10. Vohārakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact