Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    મહાસઙ્ગામો

    Mahāsaṅgāmo

    વોહરન્તેન જાનિતબ્બાદિવણ્ણના

    Voharantena jānitabbādivaṇṇanā

    ૩૬૮-૩૭૪. મહાસઙ્ગામે – વત્થુતો વા વત્થું સઙ્કમતીતિ ‘‘પઠમપારાજિકવત્થુ મયા દિટ્ઠં વા સુતં વા’’તિ વત્વા પુન પુચ્છિયમાનો નિઘંસિયમાનો ‘‘ન મયા પઠમપારાજિકસ્સ વત્થુ દિટ્ઠં, ન સુતં; દુતિયપારાજિકસ્સ વત્થુ દિટ્ઠં વા સુતં વા’’તિ વદતિ. એતેનેવ નયેન સેસવત્થુસઙ્કમનં, વિપત્તિતો વિપત્તિસઙ્કમનં આપત્તિતો આપત્તિસઙ્કમનઞ્ચ વેદિતબ્બં. યો પન ‘‘નેવ મયા દિટ્ઠં, ન સુત’’ન્તિ વત્વા પચ્છા ‘‘મયાપેતં દિટ્ઠં વા સુતં વા’’તિ વદતિ, ‘‘દિટ્ઠં વા સુતં વા’’તિ વત્વા પચ્છા ‘‘ન દિટ્ઠં વા ન સુતં વા’’તિ વદતિ, અયં અવજાનિત્વા પટિજાનાતિ, પટિજાનિત્વા અવજાનાતીતિ વેદિતબ્બો. એસેવ અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરતિ નામ.

    368-374. Mahāsaṅgāme – vatthuto vā vatthuṃ saṅkamatīti ‘‘paṭhamapārājikavatthu mayā diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā’’ti vatvā puna pucchiyamāno nighaṃsiyamāno ‘‘na mayā paṭhamapārājikassa vatthu diṭṭhaṃ, na sutaṃ; dutiyapārājikassa vatthu diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā’’ti vadati. Eteneva nayena sesavatthusaṅkamanaṃ, vipattito vipattisaṅkamanaṃ āpattito āpattisaṅkamanañca veditabbaṃ. Yo pana ‘‘neva mayā diṭṭhaṃ, na suta’’nti vatvā pacchā ‘‘mayāpetaṃ diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā’’ti vadati, ‘‘diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā’’ti vatvā pacchā ‘‘na diṭṭhaṃ vā na sutaṃ vā’’ti vadati, ayaṃ avajānitvā paṭijānāti, paṭijānitvā avajānātīti veditabbo. Eseva aññenaññaṃ paṭicarati nāma.

    ૩૭૫. વણ્ણાવણ્ણોતિ નીલાદિવણ્ણાવણ્ણવસેન સુક્કવિસ્સટ્ઠિસિક્ખાપદં વુત્તં. વચનમનુપ્પદાનન્તિ સઞ્ચરિત્તં વુત્તં. કાયસંસગ્ગાદિત્તયં સરૂપેનેવ વુત્તં. ઇતિ ઇમાનિ પઞ્ચ મેથુનધમ્મસ્સ પુબ્બભાગો પુબ્બપયોગોતિ વેદિતબ્બાનિ.

    375.Vaṇṇāvaṇṇoti nīlādivaṇṇāvaṇṇavasena sukkavissaṭṭhisikkhāpadaṃ vuttaṃ. Vacanamanuppadānanti sañcarittaṃ vuttaṃ. Kāyasaṃsaggādittayaṃ sarūpeneva vuttaṃ. Iti imāni pañca methunadhammassa pubbabhāgo pubbapayogoti veditabbāni.

    ૩૭૬. ચત્તારિ અપલોકનકમ્માનીતિ અધમ્મેનવગ્ગાદીનિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. ઇતિ ચત્તારિ ચતુક્કાનિ સોળસ હોન્તિ.

    376.Cattāri apalokanakammānīti adhammenavaggādīni. Sesesupi eseva nayo. Iti cattāri catukkāni soḷasa honti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. વોહરન્તેન જાનિતબ્બાદિ • 1. Voharantena jānitabbādi

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ગામદ્વયવણ્ણના • Saṅgāmadvayavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વોહરન્તેનજાનિતબ્બાદિવણ્ણના • Voharantenajānitabbādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહરન્તેન જાનિતબ્બાદિવણ્ણના • Voharantena jānitabbādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / વોહરન્તેન જાનિતબ્બાદિવણ્ણના • Voharantena jānitabbādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact