Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. વુટ્ઠિસુત્તવણ્ણના

    4. Vuṭṭhisuttavaṇṇanā

    ૭૪. ચતુત્થે બીજન્તિ ઉપ્પતન્તાનં સત્તવિધં ધઞ્ઞબીજં સેટ્ઠં. તસ્મિઞ્હિ ઉગ્ગતે જનપદો ખેમો હોતિ સુભિક્ખો. નિપતતન્તિ નિપતન્તાનં મેઘવુટ્ઠિ સેટ્ઠા. મેઘવુટ્ઠિયઞ્હિ સતિ વિવિધાનિ સસ્સાનિ ઉપ્પજ્જન્તિ, જનપદા ફીતા હોન્તિ ખેમા સુભિક્ખા. પવજમાનાનન્તિ જઙ્ગમાનં પદસા ચરમાનાનં ગાવો સેટ્ઠા. તા નિસ્સાય હિ સત્તા પઞ્ચ ગોરસે પરિભુઞ્જમાના સુખં વિહરન્તિ. પવદતન્તિ રાજકુલમજ્ઝાદીસુ વદન્તાનં પુત્તો વરો. સો હિ માતાપિતૂનં અનત્થાવહં ન વદતિ.

    74. Catutthe bījanti uppatantānaṃ sattavidhaṃ dhaññabījaṃ seṭṭhaṃ. Tasmiñhi uggate janapado khemo hoti subhikkho. Nipatatanti nipatantānaṃ meghavuṭṭhi seṭṭhā. Meghavuṭṭhiyañhi sati vividhāni sassāni uppajjanti, janapadā phītā honti khemā subhikkhā. Pavajamānānanti jaṅgamānaṃ padasā caramānānaṃ gāvo seṭṭhā. Tā nissāya hi sattā pañca gorase paribhuñjamānā sukhaṃ viharanti. Pavadatanti rājakulamajjhādīsu vadantānaṃ putto varo. So hi mātāpitūnaṃ anatthāvahaṃ na vadati.

    વિજ્જા ઉપ્પતતં સેટ્ઠાતિ પુરિમપઞ્હે કિર સુત્વા સમીપે ઠિતા એકા દેવતા ‘‘દેવતે, કસ્મા ત્વં એતં પઞ્હં દસબલં પુચ્છસિ? અહં તે કથેસ્સામી’’તિ અત્તનો ખન્તિયા લદ્ધિયા પઞ્હં કથેસિ. અથ નં ઇતરા દેવતા આહ – ‘‘યાવ પધંસી વદેસિ દેવતે યાવ પગબ્ભા મુખરા, અહં બુદ્ધં ભગવન્તં પુચ્છામિ. ત્વં મય્હં કસ્મા કથેસી’’તિ? નિવત્તેત્વા તદેવ પઞ્હં દસબલં પુચ્છિ. અથસ્સા સત્થા વિસ્સજ્જેન્તો વિજ્જા ઉપ્પતતન્તિઆદિમાહ. તત્થ વિજ્જાતિ ચતુમગ્ગવિજ્જા. સા હિ ઉપ્પતમાના સબ્બાકુસલધમ્મે સમુગ્ઘાતેતિ. તસ્મા ‘‘ઉપ્પતતં સેટ્ઠા’’તિ વુત્તા. અવિજ્જાતિ વટ્ટમૂલકમહાઅવિજ્જા. સા હિ નિપતન્તાનં ઓસીદન્તાનં વરા. પવજમાનાનન્તિ પદસા ચરમાનાનં જઙ્ગમાનં અનોમપુઞ્ઞક્ખેત્તભૂતો સઙ્ઘો વરો. તઞ્હિ તત્થ તત્થ દિસ્વા પસન્નચિત્તા સત્તા સોત્થિં પાપુણન્તિ. બુદ્ધોતિ યાદિસો પુત્તો વા હોતુ અઞ્ઞો વા, યેસં કેસઞ્ચિ વદમાનાનં બુદ્ધો વરો. તસ્સ હિ ધમ્મદેસનં આગમ્મ અનેકસતસહસ્સાનં પાણાનં બન્ધનમોક્ખો હોતીતિ. ચતુત્થં.

    Vijjāuppatataṃ seṭṭhāti purimapañhe kira sutvā samīpe ṭhitā ekā devatā ‘‘devate, kasmā tvaṃ etaṃ pañhaṃ dasabalaṃ pucchasi? Ahaṃ te kathessāmī’’ti attano khantiyā laddhiyā pañhaṃ kathesi. Atha naṃ itarā devatā āha – ‘‘yāva padhaṃsī vadesi devate yāva pagabbhā mukharā, ahaṃ buddhaṃ bhagavantaṃ pucchāmi. Tvaṃ mayhaṃ kasmā kathesī’’ti? Nivattetvā tadeva pañhaṃ dasabalaṃ pucchi. Athassā satthā vissajjento vijjā uppatatantiādimāha. Tattha vijjāti catumaggavijjā. Sā hi uppatamānā sabbākusaladhamme samugghāteti. Tasmā ‘‘uppatataṃ seṭṭhā’’ti vuttā. Avijjāti vaṭṭamūlakamahāavijjā. Sā hi nipatantānaṃ osīdantānaṃ varā. Pavajamānānanti padasā caramānānaṃ jaṅgamānaṃ anomapuññakkhettabhūto saṅgho varo. Tañhi tattha tattha disvā pasannacittā sattā sotthiṃ pāpuṇanti. Buddhoti yādiso putto vā hotu añño vā, yesaṃ kesañci vadamānānaṃ buddho varo. Tassa hi dhammadesanaṃ āgamma anekasatasahassānaṃ pāṇānaṃ bandhanamokkho hotīti. Catutthaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. વુટ્ઠિસુત્તં • 4. Vuṭṭhisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. વુટ્ઠિસુત્તવણ્ણના • 4. Vuṭṭhisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact