Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૬. યજમાનસુત્તવણ્ણના

    6. Yajamānasuttavaṇṇanā

    ૨૬૨. યજન્તાનન્તિ દક્ખિણેય્યં ઉદ્દિસ્સ દેન્તાનં. અટ્ઠુપ્પત્તિકો સુત્તનિક્ખેપોતિ દસ્સેત્વા અત્થવણ્ણનં કાતું ‘‘તદા કિરા’’તિઆદિ વુત્તં. અગ્ગન્તિ સેટ્ઠં. તેહિ તેહિ વા યથાલદ્ધસપ્પિઆદયો મા નસ્સન્તુ, અગ્ગભાવેન ગહિતાનિ સપ્પિઆદીનિ કેવલં અગ્ગિમ્હિ ઝાપનેન, દેવા મનુસ્સા મિચ્છાગાહેન મા નસ્સન્તુ. તક્કેનાતિ તક્કમત્તેન. ‘‘કથેમા’’તિ અમ્હે મઞ્ઞથ, ઇદાનિ પસ્સથ, પચ્ચક્ખતો અયં વો…પે॰… આગચ્છતીતિ આહંસૂતિ યોજના.

    262.Yajantānanti dakkhiṇeyyaṃ uddissa dentānaṃ. Aṭṭhuppattiko suttanikkhepoti dassetvā atthavaṇṇanaṃ kātuṃ ‘‘tadā kirā’’tiādi vuttaṃ. Agganti seṭṭhaṃ. Tehi tehi vā yathāladdhasappiādayo mā nassantu, aggabhāvena gahitāni sappiādīni kevalaṃ aggimhi jhāpanena, devā manussā micchāgāhena mā nassantu. Takkenāti takkamattena. ‘‘Kathemā’’ti amhe maññatha, idāni passatha, paccakkhato ayaṃ vo…pe… āgacchatīti āhaṃsūti yojanā.

    ઉપધિવિપાકન્તિ ઉપધીસુ વા વિપચ્ચતિ, ઉપધયો વા વિપાકા એતસ્સાતિ ઉપધિવિપાકં. વિપ્ફારવન્તં હોતિ વિપુલપક્ખતાય. ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અદંસુ ‘‘સમ્માસમ્બુદ્ધેન મહાબ્રહ્મુના ચ એવં ઓવાદો દિન્નો’’તિ.

    Upadhivipākanti upadhīsu vā vipaccati, upadhayo vā vipākā etassāti upadhivipākaṃ. Vipphāravantaṃ hoti vipulapakkhatāya. Bhikkhusaṅghassa adaṃsu ‘‘sammāsambuddhena mahābrahmunā ca evaṃ ovādo dinno’’ti.

    યજમાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Yajamānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. યજમાનસુત્તં • 6. Yajamānasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. યજમાનસુત્તવણ્ણના • 6. Yajamānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact