Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
યાનટ્ઠકથાવણ્ણના
Yānaṭṭhakathāvaṇṇanā
૧૦૦. યાનટ્ઠકથાયં ઉભોસુ પસ્સેસૂતિ ચતુન્નં થમ્ભાનં ઉપરિ ચતુરસ્સં દારુસઙ્ઘાટં આરોપેત્વા તસ્સ વામદક્ખિણપસ્સેસુ ઉભોસુ વાતાતપાદિપરિસ્સયવિનોદનત્થં ગરુળપક્ખિનો ઉભો પક્ખા વિય કતા સન્દમાનિકા. દુકયુત્તસ્સાતિ દ્વીહિ ગોણેહિ યુત્તસ્સ. અયુત્તકન્તિ ગોણેહિ અયુત્તં. કપ્પકતાતિ દ્વિન્નં સિખાનં સન્ધિટ્ઠાને ગોસિઙ્ગાનિ વિય દ્વે કોટિયો ઠપેત્વા ઉપત્થમ્ભની કપ્પકતા નામ, સા દ્વીહિપિ કોટીહિ ભૂમિયં પતિટ્ઠાતિ, તેનાહ ‘‘છ ઠાનાની’’તિ. તીણિ વા ચત્તારિ વા ઠાનાનીતિ અકપ્પકતાય ઉપત્થમ્ભનિયા ચ દ્વિન્નં ચક્કાનઞ્ચ વસેન તીણિ ઠાનાનિ, કપ્પકતાય વસેન ચત્તારિ ઠાનાનિ, તથા પથવિયં ઠપિતસ્સ તીણિ ઠાનાનીતિ સમ્બન્ધો. અક્ખસીસેહીતિ અક્ખદારુનો દ્વીહિ કોટીહિ. અક્ખુદ્ધીહીતિ અક્ખદારુના સમ્પટિચ્છકા હેટ્ઠિમભાગે કપ્પકતા દ્વે દારુખણ્ડા અક્ખુદ્ધિયો નામ, તાસં કપ્પકતાનં દ્વિન્નં કપ્પસીસાનિ ચત્તારિ ઇધ ‘‘અક્ખુદ્ધિયો’’તિ વુચ્ચન્તિ, તેનાહ ‘‘ચતૂહિ ચ અક્ખુદ્ધીહી’’તિ. તાહિ પતિટ્ઠિતાહિ પતિટ્ઠિતટ્ઠાનાનિ ચત્તારિ ધુરેન પતિટ્ઠિતટ્ઠાનં એકન્તિ પઞ્ચ ઠાનાનિ હોન્તિ. ઉદ્ધિયોવ ‘‘ઉદ્ધિખાણુકા’’તિ વુત્તા, ઉદ્ધિખાણુકાનં અભાવે અક્ખસીસાનં પતિટ્ઠાનોકાસં દસ્સેન્તો આહ સમમેવ બાહં કત્વાતિઆદિ. તત્થ સમમેવાતિ ઉદ્ધિયો હેટ્ઠા અનોલમ્બેત્વા બાહુનો હેટ્ઠિમભાગં સમં કત્વા દ્વિન્નં બાહુદારૂનં મજ્ઝે અક્ખસીસપ્પમાણેન છિદ્દં કત્વા તત્થ અક્ખસીસાનિ પવેસિતાનિ હોન્તિ, તેન બાહાનં હેટ્ઠાભાગં સબ્બં ભૂમિં ફુસિત્વા તિટ્ઠતિ, તેનાહ ‘‘સબ્બં પથવિં ફુસિત્વા તિટ્ઠતી’’તિ. સેસં નાવાયં વુત્તસદિસન્તિ ઇમિના યદિ પન તં એવં ગચ્છન્તં પકતિગમનં પચ્છિન્દિત્વા અઞ્ઞં દિસાભાગં નેતિ, પારાજિકં. સયમેવ યં કિઞ્ચિ ઠાનં સમ્પત્તં ઠાના અચાલેન્તોવ વિક્કિણિત્વા ગચ્છતિ, નેવત્થિ અવહારો, ભણ્ડદેય્યં પન હોતીતિ ઇમં નયં અતિદિસતિ.
100. Yānaṭṭhakathāyaṃ ubhosu passesūti catunnaṃ thambhānaṃ upari caturassaṃ dārusaṅghāṭaṃ āropetvā tassa vāmadakkhiṇapassesu ubhosu vātātapādiparissayavinodanatthaṃ garuḷapakkhino ubho pakkhā viya katā sandamānikā. Dukayuttassāti dvīhi goṇehi yuttassa. Ayuttakanti goṇehi ayuttaṃ. Kappakatāti dvinnaṃ sikhānaṃ sandhiṭṭhāne gosiṅgāni viya dve koṭiyo ṭhapetvā upatthambhanī kappakatā nāma, sā dvīhipi koṭīhi bhūmiyaṃ patiṭṭhāti, tenāha ‘‘cha ṭhānānī’’ti. Tīṇi vā cattāri vā ṭhānānīti akappakatāya upatthambhaniyā ca dvinnaṃ cakkānañca vasena tīṇi ṭhānāni, kappakatāya vasena cattāri ṭhānāni, tathā pathaviyaṃ ṭhapitassa tīṇi ṭhānānīti sambandho. Akkhasīsehīti akkhadāruno dvīhi koṭīhi. Akkhuddhīhīti akkhadārunā sampaṭicchakā heṭṭhimabhāge kappakatā dve dārukhaṇḍā akkhuddhiyo nāma, tāsaṃ kappakatānaṃ dvinnaṃ kappasīsāni cattāri idha ‘‘akkhuddhiyo’’ti vuccanti, tenāha ‘‘catūhi ca akkhuddhīhī’’ti. Tāhi patiṭṭhitāhi patiṭṭhitaṭṭhānāni cattāri dhurena patiṭṭhitaṭṭhānaṃ ekanti pañca ṭhānāni honti. Uddhiyova ‘‘uddhikhāṇukā’’ti vuttā, uddhikhāṇukānaṃ abhāve akkhasīsānaṃ patiṭṭhānokāsaṃ dassento āha samameva bāhaṃ katvātiādi. Tattha samamevāti uddhiyo heṭṭhā anolambetvā bāhuno heṭṭhimabhāgaṃ samaṃ katvā dvinnaṃ bāhudārūnaṃ majjhe akkhasīsappamāṇena chiddaṃ katvā tattha akkhasīsāni pavesitāni honti, tena bāhānaṃ heṭṭhābhāgaṃ sabbaṃ bhūmiṃ phusitvā tiṭṭhati, tenāha ‘‘sabbaṃ pathaviṃ phusitvā tiṭṭhatī’’ti. Sesaṃ nāvāyaṃ vuttasadisanti iminā yadi pana taṃ evaṃ gacchantaṃ pakatigamanaṃ pacchinditvā aññaṃ disābhāgaṃ neti, pārājikaṃ. Sayameva yaṃ kiñci ṭhānaṃ sampattaṃ ṭhānā acālentova vikkiṇitvā gacchati, nevatthi avahāro, bhaṇḍadeyyaṃ pana hotīti imaṃ nayaṃ atidisati.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / યાનટ્ઠકથાવણ્ણના • Yānaṭṭhakathāvaṇṇanā