Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. યઞ્ઞસામિકત્થેરઅપદાનં

    4. Yaññasāmikattheraapadānaṃ

    ૧૭.

    17.

    ‘‘જાતિયા સત્તવસ્સોહં, અહોસિં મન્તપારગૂ;

    ‘‘Jātiyā sattavassohaṃ, ahosiṃ mantapāragū;

    કુલવત્તં 1 અધારેસિં, યઞ્ઞો ઉસ્સાહિતો મયા.

    Kulavattaṃ 2 adhāresiṃ, yañño ussāhito mayā.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનિ , પસૂ હઞ્ઞન્તિ મે તદા;

    ‘‘Cullāsītisahassāni , pasū haññanti me tadā;

    સારથમ્ભુપનીતાનિ 3, યઞ્ઞત્થાય ઉપટ્ઠિતા.

    Sārathambhupanītāni 4, yaññatthāya upaṭṭhitā.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘ઉક્કામુખપહટ્ઠોવ , ખદિરઙ્ગારસન્નિભો;

    ‘‘Ukkāmukhapahaṭṭhova , khadiraṅgārasannibho;

    ઉદયન્તોવ સૂરિયો, પુણ્ણમાયેવ 5 ચન્દિમા.

    Udayantova sūriyo, puṇṇamāyeva 6 candimā.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘સિદ્ધત્થો સબ્બસિદ્ધત્થો, તિલોકમહિતો હિતો;

    ‘‘Siddhattho sabbasiddhattho, tilokamahito hito;

    ઉપગન્ત્વાન સમ્બુદ્ધો, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Upagantvāna sambuddho, idaṃ vacanamabravi.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘‘અહિંસા સબ્બપાણીનં, કુમાર મમ રુચ્ચતિ;

    ‘‘‘Ahiṃsā sabbapāṇīnaṃ, kumāra mama ruccati;

    થેય્યા ચ અતિચારા ચ, મજ્જપાના ચ આરતિ.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārati.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘‘રતિ ચ સમચરિયાય, બાહુસચ્ચં કતઞ્ઞુતા;

    ‘‘‘Rati ca samacariyāya, bāhusaccaṃ kataññutā;

    દિટ્ઠે ધમ્મે પરત્થ ચ, ધમ્મા એતે પસંસિયા.

    Diṭṭhe dhamme parattha ca, dhammā ete pasaṃsiyā.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘‘એતે ધમ્મે ભાવયિત્વા, સબ્બસત્તહિતે રતો 7;

    ‘‘‘Ete dhamme bhāvayitvā, sabbasattahite rato 8;

    બુદ્ધે ચિત્તં પસાદેત્વા, ભાવેહિ મગ્ગમુત્તમં’.

    Buddhe cittaṃ pasādetvā, bhāvehi maggamuttamaṃ’.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘ઇદં વત્વાન સબ્બઞ્ઞૂ, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sabbaññū, lokajeṭṭho narāsabho;

    મમેવં અનુસાસિત્વા, વેહાસં ઉગ્ગતો ગતો.

    Mamevaṃ anusāsitvā, vehāsaṃ uggato gato.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘પુબ્બે ચિત્તં વિસોધેત્વા, પચ્છા ચિત્તં પસાદયિં;

    ‘‘Pubbe cittaṃ visodhetvā, pacchā cittaṃ pasādayiṃ;

    તેન ચિત્તપ્પસાદેન, તુસિતં ઉપપજ્જહં.

    Tena cittappasādena, tusitaṃ upapajjahaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યદા ચિત્તં પસાદયિં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yadā cittaṃ pasādayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધસઞ્ઞાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhasaññāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા યઞ્ઞસામિકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā yaññasāmiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    યઞ્ઞસામિકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Yaññasāmikattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. કુલવંસં (સી॰ સ્યા॰)
    2. kulavaṃsaṃ (sī. syā.)
    3. તારસ્મીહિ ઉપનીતાનિ (ક॰), સારસ્મિંહિ ઉપનીતાનિ (સ્યા॰)
    4. tārasmīhi upanītāni (ka.), sārasmiṃhi upanītāni (syā.)
    5. પુણ્ણમાસેવ (સી॰)
    6. puṇṇamāseva (sī.)
    7. હિતેસિતો (ક॰)
    8. hitesito (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact