Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૫૬. યસવગ્ગો
56. Yasavaggo
૧. યસત્થેરઅપદાનં
1. Yasattheraapadānaṃ
૧.
1.
‘‘મહાસમુદ્દં ઓગ્ગય્હ, ભવનં મે સુનિમ્મિતં;
‘‘Mahāsamuddaṃ oggayha, bhavanaṃ me sunimmitaṃ;
સુનિમ્મિતા પોક્ખરણી, ચક્કવાકૂપકૂજિતા.
Sunimmitā pokkharaṇī, cakkavākūpakūjitā.
૨.
2.
‘‘મન્દારકેહિ સઞ્છન્ના, પદુમુપ્પલકેહિ ચ;
‘‘Mandārakehi sañchannā, padumuppalakehi ca;
નદી ચ સન્દતે તત્થ, સુપતિત્થા મનોરમા.
Nadī ca sandate tattha, supatitthā manoramā.
૩.
3.
મયૂરકોઞ્ચાભિરુદા, કોકિલાદીહિ વગ્ગુહિ.
Mayūrakoñcābhirudā, kokilādīhi vagguhi.
૪.
4.
‘‘પારેવતા રવિહંસા, ચક્કવાકા નદીચરા;
‘‘Pārevatā ravihaṃsā, cakkavākā nadīcarā;
૫.
5.
સત્તરતનસમ્પન્ના, મણિમુત્તપવાળિકા.
Sattaratanasampannā, maṇimuttapavāḷikā.
૬.
6.
‘‘સબ્બે સોણ્ણમયા રુક્ખા, નાનાખન્ધસમેરિતા;
‘‘Sabbe soṇṇamayā rukkhā, nānākhandhasameritā;
ઉજ્જોતેન્તિ દિવારત્તિં, ભવનં સબ્બકાલિકં.
Ujjotenti divārattiṃ, bhavanaṃ sabbakālikaṃ.
૭.
7.
‘‘સટ્ઠિતુરિયસહસ્સાનિ, સાયં પાતો પવજ્જરે;
‘‘Saṭṭhituriyasahassāni, sāyaṃ pāto pavajjare;
સોળસિત્થિસહસ્સાનિ, પરિવારેન્તિ મં સદા.
Soḷasitthisahassāni, parivārenti maṃ sadā.
૮.
8.
‘‘અભિનિક્ખમ્મ ભવના, સુમેધં લોકનાયકં;
‘‘Abhinikkhamma bhavanā, sumedhaṃ lokanāyakaṃ;
૯.
9.
‘‘સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, સસઙ્ઘં તં નિમન્તયિં;
‘‘Sambuddhaṃ abhivādetvā, sasaṅghaṃ taṃ nimantayiṃ;
અધિવાસેસિ સો ધીરો, સુમેધો લોકનાયકો.
Adhivāsesi so dhīro, sumedho lokanāyako.
૧૦.
10.
‘‘મમ ધમ્મકથં કત્વા, ઉય્યોજેસિ મહામુનિ;
‘‘Mama dhammakathaṃ katvā, uyyojesi mahāmuni;
સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, ભવનં મે ઉપાગમિં.
Sambuddhaṃ abhivādetvā, bhavanaṃ me upāgamiṃ.
૧૧.
11.
‘‘આમન્તયિં પરિજનં, સબ્બે સન્નિપતું તદા;
‘‘Āmantayiṃ parijanaṃ, sabbe sannipatuṃ tadā;
‘પુબ્બણ્હસમયં બુદ્ધો, ભવનં આગમિસ્સતિ’.
‘Pubbaṇhasamayaṃ buddho, bhavanaṃ āgamissati’.
૧૨.
12.
‘‘‘લાભા અમ્હં સુલદ્ધા નો, યે વસામ તવન્તિકે;
‘‘‘Lābhā amhaṃ suladdhā no, ye vasāma tavantike;
મયમ્પિ બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, પૂજયિસ્સામ સત્થુનો’.
Mayampi buddhaseṭṭhassa, pūjayissāma satthuno’.
૧૩.
13.
‘‘અન્નં પાનં પટ્ઠપેત્વા, કાલં આરોચયિં અહં;
‘‘Annaṃ pānaṃ paṭṭhapetvā, kālaṃ ārocayiṃ ahaṃ;
વસીસતસહસ્સેહિ, ઉપેસિ લોકનાયકો.
Vasīsatasahassehi, upesi lokanāyako.
૧૪.
14.
‘‘પઞ્ચઙ્ગિકેહિ તુરિયેહિ, પચ્ચુગ્ગમમકાસહં;
‘‘Pañcaṅgikehi turiyehi, paccuggamamakāsahaṃ;
સબ્બસોણ્ણમયે પીઠે, નિસીદિ પુરિસુત્તમો.
Sabbasoṇṇamaye pīṭhe, nisīdi purisuttamo.
૧૫.
15.
‘‘ઉપરિચ્છદનં આસિ, સબ્બસોણ્ણમયં તદા;
‘‘Uparicchadanaṃ āsi, sabbasoṇṇamayaṃ tadā;
બીજનીયો પવાયન્તિ, ભિક્ખુસઙ્ઘં અનુત્તરં.
Bījanīyo pavāyanti, bhikkhusaṅghaṃ anuttaraṃ.
૧૬.
16.
‘‘પહૂતેનન્નપાનેન, ભિક્ખુસઙ્ઘં અતપ્પયિં;
‘‘Pahūtenannapānena, bhikkhusaṅghaṃ atappayiṃ;
પચ્ચેકદુસ્સયુગલે, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સદાસહં.
Paccekadussayugale, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ.
૧૭.
17.
‘‘યં વદેતિ સુમેધો સો, આહુતીનં પટિગ્ગહો;
‘‘Yaṃ vadeti sumedho so, āhutīnaṃ paṭiggaho;
ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.
Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.
૧૮.
18.
‘‘‘યો મં અન્નેન પાનેન, સબ્બે ઇમે ચ તપ્પયિ;
‘‘‘Yo maṃ annena pānena, sabbe ime ca tappayi;
તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.
Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.
૧૯.
19.
‘‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, દેવલોકે રમિસ્સતિ;
‘‘‘Aṭṭhārase kappasate, devaloke ramissati;
સહસ્સક્ખત્તું રાજાયં, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.
Sahassakkhattuṃ rājāyaṃ, cakkavattī bhavissati.
૨૦.
20.
‘‘‘ઉપગચ્છતિ યં યોનિં, દેવત્તં અથ માનુસં;
‘‘‘Upagacchati yaṃ yoniṃ, devattaṃ atha mānusaṃ;
સબ્બસોણ્ણમયં તસ્સ, છદનં ધારયિસ્સતિ.
Sabbasoṇṇamayaṃ tassa, chadanaṃ dhārayissati.
૨૧.
21.
‘‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;
‘‘‘Tiṃsakappasahassamhi, okkākakulasambhavo;
ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
૨૨.
22.
‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;
‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;
સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.
Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.
૨૩.
23.
‘‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, સીહનાદં નદિસ્સતિ’;
‘‘‘Bhikkhusaṅghe nisīditvā, sīhanādaṃ nadissati’;
ચિતકે છત્તં ધારેન્તિ, હેટ્ઠા છત્તમ્હિ ડય્હથ.
Citake chattaṃ dhārenti, heṭṭhā chattamhi ḍayhatha.
૨૪.
24.
‘‘સામઞ્ઞં મે અનુપ્પત્તં, કિલેસા ઝાપિતા મયા;
‘‘Sāmaññaṃ me anuppattaṃ, kilesā jhāpitā mayā;
મણ્ડપે રુક્ખમૂલે વા, સન્તાસો મે ન વિજ્જતિ.
Maṇḍape rukkhamūle vā, santāso me na vijjati.
૨૫.
25.
‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, યં દાનમદદિં તદા;
‘‘Tiṃsakappasahassamhi, yaṃ dānamadadiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, સબ્બદાનસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, sabbadānassidaṃ phalaṃ.
૨૬.
26.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.
Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.
૨૭.
27.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;
‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;
તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૨૮.
28.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા યસો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā yaso thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
યસત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.
Yasattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. યસત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Yasattheraapadānavaṇṇanā