Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. ખત્તિયાવગ્ગો

    4. Khattiyāvaggo

    ૧. યસવતીપમુખઅટ્ઠારસભિક્ખુનીસહસ્સઅપદાનં

    1. Yasavatīpamukhaaṭṭhārasabhikkhunīsahassaapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘ભવા સબ્બે પરિક્ખીણા, ભવા સન્તિ વિમોચિતા;

    ‘‘Bhavā sabbe parikkhīṇā, bhavā santi vimocitā;

    સબ્બાસવા ચ નો નત્થિ, આરોચેમ મહામુને.

    Sabbāsavā ca no natthi, ārocema mahāmune.

    .

    2.

    ‘‘પુરિમં કુસલં કમ્મં 1, યં કિઞ્ચિ સાધુપત્થિતં;

    ‘‘Purimaṃ kusalaṃ kammaṃ 2, yaṃ kiñci sādhupatthitaṃ;

    પરિભોગમયં દિન્નં, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Paribhogamayaṃ dinnaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    .

    3.

    ‘‘બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધાનં, સાવકાનઞ્ચ પત્થિતં 3;

    ‘‘Buddhapaccekabuddhānaṃ, sāvakānañca patthitaṃ 4;

    પરિભોગમયં દિન્નં, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Paribhogamayaṃ dinnaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    .

    4.

    ‘‘ઉચ્ચનીચમયં કમ્મં, ભિક્ખૂનં સાધુપત્થિતં;

    ‘‘Uccanīcamayaṃ kammaṃ, bhikkhūnaṃ sādhupatthitaṃ;

    ઉચ્ચાકુલપરિકમ્મં, કતમેતં મહામુને 5.

    Uccākulaparikammaṃ, katametaṃ mahāmune 6.

    .

    5.

    ‘‘તેનેવ સુક્કમૂલેન, ચોદિતા કમ્મસમ્પદા;

    ‘‘Teneva sukkamūlena, coditā kammasampadā;

    માનુસિકમતિક્કન્તા, જાયિંસુ ખત્તિયે કુલે.

    Mānusikamatikkantā, jāyiṃsu khattiye kule.

    .

    6.

    ‘‘ઉપ્પત્તે ચ કતે કમ્મે, જાતિયા વાપિ એકતો;

    ‘‘Uppatte ca kate kamme, jātiyā vāpi ekato;

    પચ્છિમે એકતો જાતા, ખત્તિયા કુલસમ્ભવા.

    Pacchime ekato jātā, khattiyā kulasambhavā.

    .

    7.

    ‘‘રૂપવતી ભોગવતી, લાભસક્કારપૂજિતા;

    ‘‘Rūpavatī bhogavatī, lābhasakkārapūjitā;

    અન્તેપુરે મહાવીર, દેવાનં વિય નન્દને.

    Antepure mahāvīra, devānaṃ viya nandane.

    .

    8.

    ‘‘નિબ્બિન્દિત્વા અગારમ્હા, પબ્બજિમ્હનગારિયં;

    ‘‘Nibbinditvā agāramhā, pabbajimhanagāriyaṃ;

    કતિપાહં ઉપાદાય, સબ્બા પત્તામ્હ નિબ્બુતિં.

    Katipāhaṃ upādāya, sabbā pattāmha nibbutiṃ.

    .

    9.

    ‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    ઉપનેન્તિ બહૂ અમ્હે, સદા સક્કતપૂજિતા.

    Upanenti bahū amhe, sadā sakkatapūjitā.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા અમ્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā amhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગીવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામ અનાસવા.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāma anāsavā.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘સ્વાગતં વત નો આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata no āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં યસવતીપમુખાનિ ખત્તિયકઞ્ઞાભિક્ખુનિયો અટ્ઠારસસહસ્સાનિ ભગવતો સમ્મુખા ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ yasavatīpamukhāni khattiyakaññābhikkhuniyo aṭṭhārasasahassāni bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    યસવતીપમુખઅટ્ઠારસભિક્ખુનીસહસ્સાપદાનં પઠમં.

    Yasavatīpamukhaaṭṭhārasabhikkhunīsahassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પરિકમ્મઞ્ચ કુસલં (સ્યા॰)
    2. parikammañca kusalaṃ (syā.)
    3. બુદ્ધાનં સાવકાનઞ્ચ (સી॰ ક॰)
    4. buddhānaṃ sāvakānañca (sī. ka.)
    5. કતમ્હેહિ મહામુને (સ્યા॰ પી॰)
    6. katamhehi mahāmune (syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact