Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. યસોધરાપમુખઅટ્ઠારસભિક્ખુનીસહસ્સઅપદાનં

    10. Yasodharāpamukhaaṭṭhārasabhikkhunīsahassaapadānaṃ

    ૪૨૬.

    426.

    ‘‘અટ્ઠારસસહસ્સાનિ , ભિક્ખુની સક્યસમ્ભવા;

    ‘‘Aṭṭhārasasahassāni , bhikkhunī sakyasambhavā;

    યસોધરાપમુખાનિ, સમ્બુદ્ધં ઉપસઙ્કમું.

    Yasodharāpamukhāni, sambuddhaṃ upasaṅkamuṃ.

    ૪૨૭.

    427.

    ‘‘અટ્ઠારસસહસ્સાનિ, સબ્બા હોન્તિ મહિદ્ધિકા;

    ‘‘Aṭṭhārasasahassāni, sabbā honti mahiddhikā;

    વન્દન્તી મુનિનો પાદે, આરોચેન્તિ યથાબલં.

    Vandantī munino pāde, ārocenti yathābalaṃ.

    ૪૨૮.

    428.

    ‘‘‘જાતિ ખીણા જરા બ્યાધિ, મરણઞ્ચ મહામુનિ;

    ‘‘‘Jāti khīṇā jarā byādhi, maraṇañca mahāmuni;

    અનાસવં પદં સન્તં, અમતં યામ નાયક.

    Anāsavaṃ padaṃ santaṃ, amataṃ yāma nāyaka.

    ૪૨૯.

    429.

    ‘‘‘ખલિતઞ્ચે પુરે અત્થિ, સબ્બાસમ્પિ મહામુનિ;

    ‘‘‘Khalitañce pure atthi, sabbāsampi mahāmuni;

    અપરાધમજાનન્તી, ખમ અમ્હં વિનાયક.

    Aparādhamajānantī, khama amhaṃ vināyaka.

    ૪૩૦.

    430.

    ‘‘‘ઇદ્ધિઞ્ચાપિ નિદસ્સેથ, મમ સાસનકારિકા;

    ‘‘‘Iddhiñcāpi nidassetha, mama sāsanakārikā;

    પરિસાનઞ્ચ સબ્બાસં, કઙ્ખં છિન્દથ યાવતા.

    Parisānañca sabbāsaṃ, kaṅkhaṃ chindatha yāvatā.

    ૪૩૧.

    431.

    ‘‘‘યસોધરા મહાવીર, મનાપા પિયદસ્સના;

    ‘‘‘Yasodharā mahāvīra, manāpā piyadassanā;

    સબ્બા તુય્હં મહાવીર, અગારસ્મિં પજાપતિ.

    Sabbā tuyhaṃ mahāvīra, agārasmiṃ pajāpati.

    ૪૩૨.

    432.

    ‘‘‘થીનં સતસહસ્સાનં, નવુતીનં છદુત્તરિ;

    ‘‘‘Thīnaṃ satasahassānaṃ, navutīnaṃ chaduttari;

    અગારે તે મયં વીર, પામોક્ખા સબ્બા ઇસ્સરા.

    Agāre te mayaṃ vīra, pāmokkhā sabbā issarā.

    ૪૩૩.

    433.

    ‘‘‘રૂપાચારગુણૂપેતા, યોબ્બનટ્ઠા પિયંવદા;

    ‘‘‘Rūpācāraguṇūpetā, yobbanaṭṭhā piyaṃvadā;

    સબ્બા નો અપચાયન્તિ, દેવતા વિય માનુસા.

    Sabbā no apacāyanti, devatā viya mānusā.

    ૪૩૪.

    434.

    ‘‘‘અટ્ઠારસસહસ્સાનિ, સબ્બા સાકિયસમ્ભવા;

    ‘‘‘Aṭṭhārasasahassāni, sabbā sākiyasambhavā;

    યસોધરાસહસ્સાનિ, પામોક્ખા ઇસ્સરા તદા.

    Yasodharāsahassāni, pāmokkhā issarā tadā.

    ૪૩૫.

    435.

    ‘‘‘કામધાતુમતિક્કમ્મ , સણ્ઠિતા રૂપધાતુયા;

    ‘‘‘Kāmadhātumatikkamma , saṇṭhitā rūpadhātuyā;

    રૂપેન સદિસા નત્થિ, સહસ્સાનં મહામુનિ.

    Rūpena sadisā natthi, sahassānaṃ mahāmuni.

    ૪૩૬.

    436.

    ‘‘‘સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, ઇદ્ધિં દસ્સંસુ સત્થુનો;

    ‘‘‘Sambuddhaṃ abhivādetvā, iddhiṃ dassaṃsu satthuno;

    નેકા નાનાવિધાકારા, મહાઇદ્ધીપિ દસ્સયું.

    Nekā nānāvidhākārā, mahāiddhīpi dassayuṃ.

    ૪૩૭.

    437.

    ‘‘‘ચક્કવાળસમં કાયં, સીસં ઉત્તરતો કુરુ;

    ‘‘‘Cakkavāḷasamaṃ kāyaṃ, sīsaṃ uttarato kuru;

    ઉભો પક્ખા દુવે દીપા, જમ્બુદીપં સરીરતો.

    Ubho pakkhā duve dīpā, jambudīpaṃ sarīrato.

    ૪૩૮.

    438.

    ‘‘‘દક્ખિણઞ્ચ સરં પિઞ્છં, નાનાસાખા તુ પત્તકા;

    ‘‘‘Dakkhiṇañca saraṃ piñchaṃ, nānāsākhā tu pattakā;

    ચન્દઞ્ચ સૂરિયઞ્ચક્ખિ, મેરુપબ્બતતો સિખં.

    Candañca sūriyañcakkhi, merupabbatato sikhaṃ.

    ૪૩૯.

    439.

    ‘‘‘ચક્કવાળગિરિં તુણ્ડં, જમ્બુરુક્ખં સમૂલકં;

    ‘‘‘Cakkavāḷagiriṃ tuṇḍaṃ, jamburukkhaṃ samūlakaṃ;

    બીજમાના ઉપાગન્ત્વા, વન્દન્તી લોકનાયકં.

    Bījamānā upāgantvā, vandantī lokanāyakaṃ.

    ૪૪૦.

    440.

    ‘‘‘હત્થિવણ્ણં તથેવસ્સં, પબ્બતં જલધિં તથા;

    ‘‘‘Hatthivaṇṇaṃ tathevassaṃ, pabbataṃ jaladhiṃ tathā;

    ચન્દઞ્ચ સૂરિયં મેરું, સક્કવણ્ણઞ્ચ દસ્સયું.

    Candañca sūriyaṃ meruṃ, sakkavaṇṇañca dassayuṃ.

    ૪૪૧.

    441.

    ‘‘‘યસોધરા મયં વીર, પાદે વન્દામ ચક્ખુમ;

    ‘‘‘Yasodharā mayaṃ vīra, pāde vandāma cakkhuma;

    તવ ચિરપભાવેન, નિપ્ફન્ના નરનાયક.

    Tava cirapabhāvena, nipphannā naranāyaka.

    ૪૪૨.

    442.

    ‘‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘‘Iddhīsu ca vasī homa, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમ મહામુને.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homa mahāmune.

    ૪૪૩.

    443.

    ‘‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāma, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૪૪૪.

    444.

    ‘‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં અમ્હં મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.

    Ñāṇaṃ amhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ૪૪૫.

    445.

    ‘‘‘પુબ્બાનં લોકનાથાનં, સઙ્ગમં નો નિદસ્સિતં;

    ‘‘‘Pubbānaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ no nidassitaṃ;

    અધિકારા બહૂ અમ્હં, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Adhikārā bahū amhaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    ૪૪૬.

    446.

    ‘‘‘યં અમ્હં પૂરિતં કમ્મં, કુસલં સરસે મુને;

    ‘‘‘Yaṃ amhaṃ pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sarase mune;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, પુઞ્ઞાનુપચિતાનિ નો.

    Tuyhatthāya mahāvīra, puññānupacitāni no.

    ૪૪૭.

    447.

    ‘‘‘અભબ્બટ્ઠાને વજ્જેત્વા, વારયિમ્હ અનાચરં;

    ‘‘‘Abhabbaṭṭhāne vajjetvā, vārayimha anācaraṃ;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, ચત્તાનિ જીવિતાનિ નો 1.

    Tuyhatthāya mahāvīra, cattāni jīvitāni no 2.

    ૪૪૮.

    448.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ , ભરિયત્થાયદાસિ નો;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni , bhariyatthāyadāsi no;

    ન તત્થ વિમના હોમ, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Na tattha vimanā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    ૪૪૯.

    449.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ, ઉપકારાયદાસિ નો;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, upakārāyadāsi no;

    ન તત્થ વિમના હોમ, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Na tattha vimanā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    ૪૫૦.

    450.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ, ભોજનત્થાયદાસિ નો;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, bhojanatthāyadāsi no;

    ન તત્થ વિમના હોમ, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Na tattha vimanā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    ૪૫૧.

    451.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ , જીવિતાનિ ચજિમ્હસે 3;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni , jīvitāni cajimhase 4;

    ભયમોક્ખં કરિસ્સામ, જીવિતાનિ ચજિમ્હસે.

    Bhayamokkhaṃ karissāma, jīvitāni cajimhase.

    ૪૫૨.

    452.

    ‘‘‘અઙ્ગગતે અલઙ્કારે, વત્થે નાનાવિધે બહૂ;

    ‘‘‘Aṅgagate alaṅkāre, vatthe nānāvidhe bahū;

    ઇત્થિભણ્ડે ન ગૂહામ, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Itthibhaṇḍe na gūhāma, tuyhatthāya mahāmune.

    ૪૫૩.

    453.

    ‘‘‘ધનધઞ્ઞપરિચ્ચાગં , ગામાનિ નિગમાનિ ચ;

    ‘‘‘Dhanadhaññapariccāgaṃ , gāmāni nigamāni ca;

    ખેત્તં પુત્તા ચ ધીતા ચ, પરિચ્ચત્તા મહામુને.

    Khettaṃ puttā ca dhītā ca, pariccattā mahāmune.

    ૪૫૪.

    454.

    ‘‘‘હત્થી અસ્સા ગવા ચાપિ, દાસિયો પરિચારિકા;

    ‘‘‘Hatthī assā gavā cāpi, dāsiyo paricārikā;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, પરિચ્ચત્તં અસઙ્ખિયં.

    Tuyhatthāya mahāvīra, pariccattaṃ asaṅkhiyaṃ.

    ૪૫૫.

    455.

    ‘‘‘યં અમ્હે પટિમન્તેસિ, દાનં દસ્સામ યાચકે;

    ‘‘‘Yaṃ amhe paṭimantesi, dānaṃ dassāma yācake;

    વિમનં નો ન પસ્સામ, દદતો દાનમુત્તમં.

    Vimanaṃ no na passāma, dadato dānamuttamaṃ.

    ૪૫૬.

    456.

    ‘‘‘નાનાવિધં બહું દુક્ખં, સંસારે ચ બહુબ્બિધે;

    ‘‘‘Nānāvidhaṃ bahuṃ dukkhaṃ, saṃsāre ca bahubbidhe;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, અનુભુત્તં અસઙ્ખિયં.

    Tuyhatthāya mahāvīra, anubhuttaṃ asaṅkhiyaṃ.

    ૪૫૭.

    457.

    ‘‘‘સુખપ્પત્તાનુમોદામ, ન ચ દુક્ખેસુ દુમ્મના;

    ‘‘‘Sukhappattānumodāma, na ca dukkhesu dummanā;

    સબ્બત્થ તુલિતા હોમ, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Sabbattha tulitā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    ૪૫૮.

    458.

    ‘‘‘અનુમગ્ગેન સમ્બુદ્ધો, યં ધમ્મં અભિનીહરિ;

    ‘‘‘Anumaggena sambuddho, yaṃ dhammaṃ abhinīhari;

    અનુભોત્વા સુખં દુક્ખં, પત્તો બોધિં મહામુને.

    Anubhotvā sukhaṃ dukkhaṃ, patto bodhiṃ mahāmune.

    ૪૫૯.

    459.

    ‘‘‘બ્રહ્મદેવઞ્ચ સમ્બુદ્ધં, ગોતમં લોકનાયકં;

    ‘‘‘Brahmadevañca sambuddhaṃ, gotamaṃ lokanāyakaṃ;

    અઞ્ઞેસં લોકનાથાનં, સઙ્ગમં તેહિ નો બહૂ.

    Aññesaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ tehi no bahū.

    ૪૬૦.

    460.

    ‘‘‘અધિકારં બહું અમ્હે, તુય્હત્થાય મહામુને;

    ‘‘‘Adhikāraṃ bahuṃ amhe, tuyhatthāya mahāmune;

    ગવેસતો બુદ્ધધમ્મે, મયં તે પરિચારિકા.

    Gavesato buddhadhamme, mayaṃ te paricārikā.

    ૪૬૧.

    461.

    ‘‘‘કપ્પે ચ સતસહસ્સે, ચતુરો ચ અસઙ્ખિયે;

    ‘‘‘Kappe ca satasahasse, caturo ca asaṅkhiye;

    દીપઙ્કરો મહાવીરો, ઉપ્પજ્જિ લોકનાયકો.

    Dīpaṅkaro mahāvīro, uppajji lokanāyako.

    ૪૬૨.

    462.

    ‘‘‘પચ્ચન્તદેસવિસયે, નિમન્તેત્વા તથાગતં;

    ‘‘‘Paccantadesavisaye, nimantetvā tathāgataṃ;

    તસ્સ આગમનં મગ્ગં, સોધેન્તિ તુટ્ઠમાનસા.

    Tassa āgamanaṃ maggaṃ, sodhenti tuṭṭhamānasā.

    ૪૬૩.

    463.

    ‘‘‘તેન કાલેન સો આસિ, સુમેધો નામ બ્રાહ્મણો;

    ‘‘‘Tena kālena so āsi, sumedho nāma brāhmaṇo;

    મગ્ગઞ્ચ પટિયાદેસિ, આયતો સબ્બદસ્સિનો.

    Maggañca paṭiyādesi, āyato sabbadassino.

    ૪૬૪.

    464.

    ‘‘‘તેન કાલેન અહુમ્હ, સબ્બા બ્રાહ્મણસમ્ભવા;

    ‘‘‘Tena kālena ahumha, sabbā brāhmaṇasambhavā;

    થલૂદજાનિ પુપ્ફાનિ, આહરિમ્હ સમાગમં.

    Thalūdajāni pupphāni, āharimha samāgamaṃ.

    ૪૬૫.

    465.

    ‘‘‘તસ્મિં સો સમયે બુદ્ધો, દીપઙ્કરો મહાયસો;

    ‘‘‘Tasmiṃ so samaye buddho, dīpaṅkaro mahāyaso;

    વિયાકાસિ મહાવીરો, ઇસિમુગ્ગતમાનસં.

    Viyākāsi mahāvīro, isimuggatamānasaṃ.

    ૪૬૬.

    466.

    ‘‘‘ચલતી રવતી પુથવી, સઙ્કમ્પતિ સદેવકે;

    ‘‘‘Calatī ravatī puthavī, saṅkampati sadevake;

    તસ્સ કમ્મં પકિત્તેન્તે, ઇસિમુગ્ગતમાનસં.

    Tassa kammaṃ pakittente, isimuggatamānasaṃ.

    ૪૬૭.

    467.

    ‘‘‘દેવકઞ્ઞા મનુસ્સા ચ, મયઞ્ચાપિ સદેવકા;

    ‘‘‘Devakaññā manussā ca, mayañcāpi sadevakā;

    નાનાપૂજનીયં ભણ્ડં, પૂજયિત્વાન પત્થયું.

    Nānāpūjanīyaṃ bhaṇḍaṃ, pūjayitvāna patthayuṃ.

    ૪૬૮.

    468.

    ‘‘‘તેસં બુદ્ધો વિયાકાસિ, જોતિદીપ સનામકો;

    ‘‘‘Tesaṃ buddho viyākāsi, jotidīpa sanāmako;

    અજ્જ યે પત્થિતા અત્થિ, તે ભવિસ્સન્તિ સમ્મુખા.

    Ajja ye patthitā atthi, te bhavissanti sammukhā.

    ૪૬૯.

    469.

    ‘‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, યં નો બુદ્ધો વિયાકરિ;

    ‘‘‘Aparimeyye ito kappe, yaṃ no buddho viyākari;

    તં વાચમનુમોદેન્તા, એવંકારી અહુમ્હ નો.

    Taṃ vācamanumodentā, evaṃkārī ahumha no.

    ૪૭૦.

    470.

    ‘‘‘તસ્સ કમ્મસ્સ સુકતસ્સ, તસ્સ ચિત્તં પસાદયું;

    ‘‘‘Tassa kammassa sukatassa, tassa cittaṃ pasādayuṃ;

    દેવમાનુસિકં યોનિં, અનુભોત્વા અસઙ્ખિયં.

    Devamānusikaṃ yoniṃ, anubhotvā asaṅkhiyaṃ.

    ૪૭૧.

    471.

    ‘‘‘સુખદુક્ખેનુભોત્વાન , દેવેસુ માનુસેસુ ચ;

    ‘‘‘Sukhadukkhenubhotvāna , devesu mānusesu ca;

    પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, જાતામ્હ સાકિયે કુલે.

    Pacchime bhave sampatte, jātāmha sākiye kule.

    ૪૭૨.

    472.

    ‘‘‘રૂપવતી ભોગવતી, યસસીલવતી તતો;

    ‘‘‘Rūpavatī bhogavatī, yasasīlavatī tato;

    સબ્બઙ્ગસમ્પદા હોમ, કુલેસુ અભિસક્કતા.

    Sabbaṅgasampadā homa, kulesu abhisakkatā.

    ૪૭૩.

    473.

    ‘‘‘લાભં સિલોકં સક્કારં, લોકધમ્મસમાગમં;

    ‘‘‘Lābhaṃ silokaṃ sakkāraṃ, lokadhammasamāgamaṃ;

    ચિત્તઞ્ચ દુક્ખિતં નત્થિ, વસામ અકુતોભયા.

    Cittañca dukkhitaṃ natthi, vasāma akutobhayā.

    ૪૭૪.

    474.

    ‘‘‘વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, રઞ્ઞો અન્તેપુરે તદા;

    ‘‘‘Vuttañhetaṃ bhagavatā, rañño antepure tadā;

    ખત્તિયાનં પુરે વીર 5, ઉપકારઞ્ચ નિદ્દિસિ.

    Khattiyānaṃ pure vīra 6, upakārañca niddisi.

    ૪૭૫.

    475.

    ‘‘‘ઉપકારા ચ યા નારી, યા ચ નારી સુખે દુખે;

    ‘‘‘Upakārā ca yā nārī, yā ca nārī sukhe dukhe;

    અત્થક્ખાયી ચ યા નારી, યા ચ નારીનુકમ્પિકા.

    Atthakkhāyī ca yā nārī, yā ca nārīnukampikā.

    ૪૭૬.

    476.

    ‘‘‘ધમ્મં ચરે સુચરિતં, ન નં દુચ્ચરિતં ચરે;

    ‘‘‘Dhammaṃ care sucaritaṃ, na naṃ duccaritaṃ care;

    ધમ્મચારી સુખં સેતિ, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચ.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    ૪૭૭.

    477.

    ‘‘‘અગારં વિજહિત્વાન, પબ્બજિમ્હનગારિયં;

    ‘‘‘Agāraṃ vijahitvāna, pabbajimhanagāriyaṃ;

    અડ્ઢમાસે અસમ્પત્તે, ચતુસચ્ચં ફુસિમ્હ નો.

    Aḍḍhamāse asampatte, catusaccaṃ phusimha no.

    ૪૭૮.

    478.

    ‘‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;

    ‘‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    ઉપનેન્તિ બહૂ અમ્હે, સાગરસ્સેવ ઊમિયો.

    Upanenti bahū amhe, sāgarasseva ūmiyo.

    ૪૭૯.

    479.

    ‘‘‘કિલેસા ઝાપિતા અમ્હં 7, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘‘Kilesā jhāpitā amhaṃ 8, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગીવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામ અનાસવા.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāma anāsavā.

    ૪૮૦.

    480.

    ‘‘‘સ્વાગતં વત નો આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘‘Svāgataṃ vata no āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૮૧.

    481.

    ‘‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’.

    ૪૮૨.

    482.

    ‘‘એવં બહુવિધં દુક્ખં, સમ્પત્તી ચ બહુબ્બિધા;

    ‘‘Evaṃ bahuvidhaṃ dukkhaṃ, sampattī ca bahubbidhā;

    વિસુદ્ધભાવં સમ્પત્તા, લભામ સબ્બસમ્પદા.

    Visuddhabhāvaṃ sampattā, labhāma sabbasampadā.

    ૪૮૩.

    483.

    ‘‘યા દદન્તિ સકત્તાનં, પુઞ્ઞત્થાય મહેસિનો;

    ‘‘Yā dadanti sakattānaṃ, puññatthāya mahesino;

    સહાયસમ્પદા હોન્તિ, નિબ્બાનપદમસઙ્ખતં.

    Sahāyasampadā honti, nibbānapadamasaṅkhataṃ.

    ૪૮૪.

    484.

    ‘‘પરિક્ખીણં અતીતઞ્ચ, પચ્ચુપ્પન્નં અનાગતં;

    ‘‘Parikkhīṇaṃ atītañca, paccuppannaṃ anāgataṃ;

    સબ્બકમ્મમ્પિ નો ખીણં, પાદે વન્દામ ચક્ખુમ.

    Sabbakammampi no khīṇaṃ, pāde vandāma cakkhuma.

    ૪૮૫.

    485.

    ‘‘નિબ્બાનાય વદન્તીનં, કિં વો વક્ખામ ઉત્તરિ;

    ‘‘Nibbānāya vadantīnaṃ, kiṃ vo vakkhāma uttari;

    સન્તસઙ્ખતદોસઞ્હિ, પપ્પોથ 9 અમતં પદં’’.

    Santasaṅkhatadosañhi, pappotha 10 amataṃ padaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં યસોધરાપમુખાનિ અટ્ઠારસભિક્ખુનીસહસ્સાનિ ભગવતો સમ્મુખા ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ yasodharāpamukhāni aṭṭhārasabhikkhunīsahassāni bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    યસોધરાપમુખઅટ્ઠારસભિક્ખુનીસહસ્સાપદાનં દસમં.

    Yasodharāpamukhaaṭṭhārasabhikkhunīsahassāpadānaṃ dasamaṃ.

    કુણ્ડલકેસીવગ્ગો તતિયો.

    Kuṇḍalakesīvaggo tatiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    કુણ્ડલા ગોતમી ચેવ, ધમ્મદિન્ના ચ સકુલા;

    Kuṇḍalā gotamī ceva, dhammadinnā ca sakulā;

    વરનન્દા ચ સોણા ચ, કાપિલાની યસોધરા.

    Varanandā ca soṇā ca, kāpilānī yasodharā.

    દસસહસ્સભિક્ખુની, અટ્ઠારસસહસ્સકા;

    Dasasahassabhikkhunī, aṭṭhārasasahassakā;

    ગાથાસતાનિ ચત્તારિ, છ ચ સત્તતિમેવ ચ 11.

    Gāthāsatāni cattāri, cha ca sattatimeva ca 12.







    Footnotes:
    1. સઞ્ચત્તં જીવિતમ્પિ નો (સ્યા॰)
    2. sañcattaṃ jīvitampi no (syā.)
    3. ચજિમ્હ નો (પી॰ ક॰)
    4. cajimha no (pī. ka.)
    5. તાસં (સ્યા॰)
    6. tāsaṃ (syā.)
    7. મય્હં (સ્યા॰), અમ્હાકં (ક॰)
    8. mayhaṃ (syā.), amhākaṃ (ka.)
    9. સન્તસઙ્ખતદોસો યો, પજ્જોતં (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    10. santasaṅkhatadoso yo, pajjotaṃ (syā. pī. ka.)
    11. અટ્ઠસત્તતિમેવ ચ (સ્યા॰)
    12. aṭṭhasattatimeva ca (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact