Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. યસોધરાથેરીઅપદાનં

    8. Yasodharātherīapadānaṃ

    ૩૧૪.

    314.

    એકસ્મિં સમયે રમ્મે, ઇદ્ધે રાજગહે પુરે;

    Ekasmiṃ samaye ramme, iddhe rājagahe pure;

    પબ્ભારમ્હિ વરેકમ્હિ, વસન્તે નરનાયકે.

    Pabbhāramhi varekamhi, vasante naranāyake.

    ૩૧૫.

    315.

    વસન્તિયા તમ્હિ નગરે, રમ્મે ભિક્ખુનુપસ્સયે;

    Vasantiyā tamhi nagare, ramme bhikkhunupassaye;

    યસોધરાભિક્ખુનિયા, એવં આસિ વિતક્કિતં.

    Yasodharābhikkhuniyā, evaṃ āsi vitakkitaṃ.

    ૩૧૬.

    316.

    ‘‘સુદ્ધોદનો મહારાજા, ગોતમી ચ પજાપતી;

    ‘‘Suddhodano mahārājā, gotamī ca pajāpatī;

    અભિઞ્ઞાતા મહાથેરા, થેરિયો ચ મહિદ્ધિકા.

    Abhiññātā mahātherā, theriyo ca mahiddhikā.

    ૩૧૭.

    317.

    ‘‘સન્તિં ગતાવ આસું તે, દીપચ્ચીવ નિરાસવા;

    ‘‘Santiṃ gatāva āsuṃ te, dīpaccīva nirāsavā;

    લોકનાથે ધરન્તેવ, અહમ્પિ ચ સિવં પદં.

    Lokanāthe dharanteva, ahampi ca sivaṃ padaṃ.

    ૩૧૮.

    318.

    ‘‘ગમિસ્સામીતિ ચિન્તેત્વા, પસ્સન્તી આયુમત્તનો;

    ‘‘Gamissāmīti cintetvā, passantī āyumattano;

    પસ્સિત્વા આયુસઙ્ખારં, તદહેવ ખયં ગતં.

    Passitvā āyusaṅkhāraṃ, tadaheva khayaṃ gataṃ.

    ૩૧૯.

    319.

    ‘‘પત્તચીવરમાદાય, નિક્ખમિત્વા સકસ્સમા;

    ‘‘Pattacīvaramādāya, nikkhamitvā sakassamā;

    પુરક્ખતા ભિક્ખુનીભિ, સતેહિ સહસ્સેહિ સા 1.

    Purakkhatā bhikkhunībhi, satehi sahassehi sā 2.

    ૩૨૦.

    320.

    ‘‘મહિદ્ધિકા મહાપઞ્ઞા, સમ્બુદ્ધં ઉપસઙ્કમિ;

    ‘‘Mahiddhikā mahāpaññā, sambuddhaṃ upasaṅkami;

    સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, સત્થુનો ચક્કલક્ખણે;

    Sambuddhaṃ abhivādetvā, satthuno cakkalakkhaṇe;

    નિસિન્ના એકમન્તમ્હિ, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Nisinnā ekamantamhi, idaṃ vacanamabravi.

    ૩૨૧.

    321.

    ‘‘‘અટ્ઠસત્તતિવસ્સાહં, પચ્છિમો વત્તતે વયો 3;

    ‘‘‘Aṭṭhasattativassāhaṃ, pacchimo vattate vayo 4;

    પબ્ભારમ્હિ અનુપ્પત્તા, આરોચેમિ મહામુનિ.

    Pabbhāramhi anuppattā, ārocemi mahāmuni.

    ૩૨૨.

    322.

    ‘‘‘પરિપક્કો વયો મય્હં, પરિત્તં મમ જીવિતં;

    ‘‘‘Paripakko vayo mayhaṃ, parittaṃ mama jīvitaṃ;

    પહાય વો ગમિસ્સામિ, કતં મે સરણમત્તનો.

    Pahāya vo gamissāmi, kataṃ me saraṇamattano.

    ૩૨૩.

    323.

    ‘‘‘વયમ્હિ પચ્છિમે કાલે, મરણં ઉપરુદ્ધતિ;

    ‘‘‘Vayamhi pacchime kāle, maraṇaṃ uparuddhati;

    અજ્જરત્તિં મહાવીર, પાપુણિસ્સામિ નિબ્બુતિં.

    Ajjarattiṃ mahāvīra, pāpuṇissāmi nibbutiṃ.

    ૩૨૪.

    324.

    ‘‘‘નત્થિ જાતિ જરા બ્યાધિ, મરણઞ્ચ મહામુને;

    ‘‘‘Natthi jāti jarā byādhi, maraṇañca mahāmune;

    અજરામરણં પુરં, ગમિસ્સામિ અસઙ્ખતં.

    Ajarāmaraṇaṃ puraṃ, gamissāmi asaṅkhataṃ.

    ૩૨૫.

    325.

    ‘‘‘યાવતા પરિસા નામ, સમુપાસન્તિ સત્થુનો;

    ‘‘‘Yāvatā parisā nāma, samupāsanti satthuno;

    અપરાધમજાનન્તી 5, ખમન્તં સમ્મુખા મુને.

    Aparādhamajānantī 6, khamantaṃ sammukhā mune.

    ૩૨૬.

    326.

    ‘‘‘સંસરિત્વા ચ સંસારે, ખલિતઞ્ચે મમં તયિ;

    ‘‘‘Saṃsaritvā ca saṃsāre, khalitañce mamaṃ tayi;

    આરોચેમિ મહાવીર, અપરાધં ખમસ્સુ મે’.

    Ārocemi mahāvīra, aparādhaṃ khamassu me’.

    ૩૨૭.

    327.

    ‘‘સુત્વાન વચનં તસ્સા, મુનિન્દો ઇદમબ્રવિ;

    ‘‘Sutvāna vacanaṃ tassā, munindo idamabravi;

    ‘કિમુત્તરં તે વક્ખામિ, નિબ્બાનાય વજન્તિયા.

    ‘Kimuttaraṃ te vakkhāmi, nibbānāya vajantiyā.

    ૩૨૮.

    328.

    ‘‘‘ઇદ્ધિઞ્ચાપિ નિદસ્સેહિ, મમ સાસનકારિકે;

    ‘‘‘Iddhiñcāpi nidassehi, mama sāsanakārike;

    પરિસાનઞ્ચ સબ્બાસં, કઙ્ખં છિન્દસ્સુ યાવતા’.

    Parisānañca sabbāsaṃ, kaṅkhaṃ chindassu yāvatā’.

    ૩૨૯.

    329.

    ‘‘સુત્વા તં મુનિનો વાચં, ભિક્ખુની સા યસોધરા;

    ‘‘Sutvā taṃ munino vācaṃ, bhikkhunī sā yasodharā;

    વન્દિત્વા મુનિરાજં તં, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Vanditvā munirājaṃ taṃ, idaṃ vacanamabravi.

    ૩૩૦.

    330.

    ‘‘‘યસોધરા અહં વીર, અગારે તે પજાપતિ;

    ‘‘‘Yasodharā ahaṃ vīra, agāre te pajāpati;

    સાકિયમ્હિ કુલે જાતા, ઇત્થિઅઙ્ગે પતિટ્ઠિતા.

    Sākiyamhi kule jātā, itthiaṅge patiṭṭhitā.

    ૩૩૧.

    331.

    ‘‘‘થીનં સતસહસ્સાનં, નવુતીનં છદુત્તરિ;

    ‘‘‘Thīnaṃ satasahassānaṃ, navutīnaṃ chaduttari;

    અગારે તે અહં વીર, પામોક્ખા સબ્બા ઇસ્સરા.

    Agāre te ahaṃ vīra, pāmokkhā sabbā issarā.

    ૩૩૨.

    332.

    ‘‘‘રૂપાચારગુણૂપેતા , યોબ્બનટ્ઠા પિયંવદા;

    ‘‘‘Rūpācāraguṇūpetā , yobbanaṭṭhā piyaṃvadā;

    સબ્બા મં અપચાયન્તિ, દેવતા વિય માનુસા.

    Sabbā maṃ apacāyanti, devatā viya mānusā.

    ૩૩૩.

    333.

    ‘‘‘કઞ્ઞાસતસહસ્સપમુખા, સક્યપુત્તનિવેસને;

    ‘‘‘Kaññāsatasahassapamukhā, sakyaputtanivesane;

    સમાનસુખદુક્ખતા, દેવતા વિય નન્દને.

    Samānasukhadukkhatā, devatā viya nandane.

    ૩૩૪.

    334.

    ‘‘‘કામધાતુમતિક્કમ્મ 7, સણ્ઠિતા રૂપધાતુયા;

    ‘‘‘Kāmadhātumatikkamma 8, saṇṭhitā rūpadhātuyā;

    રૂપેન સદિસા નત્થિ, ઠપેત્વા લોકનાયકં.

    Rūpena sadisā natthi, ṭhapetvā lokanāyakaṃ.

    ૩૩૫.

    335.

    ‘‘‘સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, ઇદ્ધિં દસ્સેસિ સત્થુનો;

    ‘‘‘Sambuddhaṃ abhivādetvā, iddhiṃ dassesi satthuno;

    નેકા નાનાવિધાકારા, મહાઇદ્ધીપિ દસ્સયી 9.

    Nekā nānāvidhākārā, mahāiddhīpi dassayī 10.

    ૩૩૬.

    336.

    ‘‘‘ચક્કવાળસમં કાયં, સીસં ઉત્તરતો કુરુ;

    ‘‘‘Cakkavāḷasamaṃ kāyaṃ, sīsaṃ uttarato kuru;

    ઉભો પક્ખા દુવે દીપા, જમ્બુદીપં સરીરતો.

    Ubho pakkhā duve dīpā, jambudīpaṃ sarīrato.

    ૩૩૭.

    337.

    ‘‘‘દક્ખિણઞ્ચ સરં પિઞ્છં, નાનાસાખા તુ પત્તકા;

    ‘‘‘Dakkhiṇañca saraṃ piñchaṃ, nānāsākhā tu pattakā;

    ચન્દઞ્ચ સૂરિયઞ્ચક્ખિ, મેરુપબ્બતતો સિખં.

    Candañca sūriyañcakkhi, merupabbatato sikhaṃ.

    ૩૩૮.

    338.

    ‘‘‘ચક્કવાલગિરિં તુણ્ડં, જમ્બુરુક્ખં સમૂલકં;

    ‘‘‘Cakkavālagiriṃ tuṇḍaṃ, jamburukkhaṃ samūlakaṃ;

    બીજમાના ઉપાગન્ત્વા, વન્દન્તી લોકનાયકં.

    Bījamānā upāgantvā, vandantī lokanāyakaṃ.

    ૩૩૯.

    339.

    ‘‘‘હત્થિવણ્ણં તથેવસ્સં, પબ્બતં જલધિં તથા;

    ‘‘‘Hatthivaṇṇaṃ tathevassaṃ, pabbataṃ jaladhiṃ tathā;

    ચન્દિમં સૂરિયં મેરું, સક્કવણ્ણઞ્ચ દસ્સયિ.

    Candimaṃ sūriyaṃ meruṃ, sakkavaṇṇañca dassayi.

    ૩૪૦.

    340.

    ‘‘‘યસોધરા અહં વીર, પાદે વન્દામિ ચક્ખુમ;

    ‘‘‘Yasodharā ahaṃ vīra, pāde vandāmi cakkhuma;

    સહસ્સલોકધાતૂનં, ફુલ્લપદ્મેન છાદયિ.

    Sahassalokadhātūnaṃ, phullapadmena chādayi.

    ૩૪૧.

    341.

    ‘‘‘બ્રહ્મવણ્ણઞ્ચ માપેત્વા, ધમ્મં દેસેસિ સુઞ્ઞતં;

    ‘‘‘Brahmavaṇṇañca māpetvā, dhammaṃ desesi suññataṃ;

    યસોધરા અહં વીર, પાદે વન્દામિ ચક્ખુમ.

    Yasodharā ahaṃ vīra, pāde vandāmi cakkhuma.

    ૩૪૨.

    342.

    ‘‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુનિ.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmuni.

    ૩૪૩.

    343.

    ‘‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૩૪૪.

    344.

    ‘‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં મય્હં મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.

    Ñāṇaṃ mayhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ૩૪૫.

    345.

    ‘‘‘પુબ્બાનં લોકનાથાનં, સઙ્ગમં તે નિદસ્સિતં 11;

    ‘‘‘Pubbānaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ te nidassitaṃ 12;

    અધિકારં બહું મય્હં, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Adhikāraṃ bahuṃ mayhaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    ૩૪૬.

    346.

    ‘‘‘યં મય્હં પૂરિતં કમ્મં, કુસલં સરસે મુને;

    ‘‘‘Yaṃ mayhaṃ pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sarase mune;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, પુઞ્ઞં ઉપચિતં મયા.

    Tuyhatthāya mahāvīra, puññaṃ upacitaṃ mayā.

    ૩૪૭.

    347.

    ‘‘‘અભબ્બટ્ઠાને વજ્જેત્વા, વારયિત્વા અનાચરં;

    ‘‘‘Abhabbaṭṭhāne vajjetvā, vārayitvā anācaraṃ;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, સઞ્ચત્તં જીવિતં મયા.

    Tuyhatthāya mahāvīra, sañcattaṃ jīvitaṃ mayā.

    ૩૪૮.

    348.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ , ભરિયત્થાયદાસિ મં;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni , bhariyatthāyadāsi maṃ;

    ન તત્થ વિમના હોમિ, તુય્હત્થાય મહામુનિ.

    Na tattha vimanā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    ૩૪૯.

    349.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ, ઉપકારાયદાસિ મં;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, upakārāyadāsi maṃ;

    ન તત્થ વિમના હોમિ, તુય્હત્થાય મહામુનિ.

    Na tattha vimanā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    ૩૫૦.

    350.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ, ભોજનત્થાયદાસિ મં;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, bhojanatthāyadāsi maṃ;

    ન તત્થ વિમના હોમિ, તુય્હત્થાય મહામુનિ.

    Na tattha vimanā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    ૩૫૧.

    351.

    ‘‘‘નેકકોટિસહસ્સાનિ, જીવિતાનિ પરિચ્ચજિં;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, jīvitāni pariccajiṃ;

    ભયમોક્ખં કરિસ્સન્તિ, દદામિ મમ જીવિતં.

    Bhayamokkhaṃ karissanti, dadāmi mama jīvitaṃ.

    ૩૫૨.

    352.

    ‘‘‘અઙ્ગગતે 13 અલઙ્કારે, વત્થે નાનાવિધે બહૂ;

    ‘‘‘Aṅgagate 14 alaṅkāre, vatthe nānāvidhe bahū;

    ઇત્થિમણ્ડે ન ગૂહામિ, તુય્હત્થાય મહામુનિ.

    Itthimaṇḍe na gūhāmi, tuyhatthāya mahāmuni.

    ૩૫૩.

    353.

    ‘‘‘ધનધઞ્ઞપરિચ્ચાગં , ગામાનિ નિગમાનિ ચ;

    ‘‘‘Dhanadhaññapariccāgaṃ , gāmāni nigamāni ca;

    ખેત્તં પુત્તા ચ ધીતા ચ, પરિચ્ચત્તા મહામુનિ.

    Khettaṃ puttā ca dhītā ca, pariccattā mahāmuni.

    ૩૫૪.

    354.

    ‘‘‘હત્થી અસ્સા ગવા ચાપિ, દાસિયો પરિચારિકા;

    ‘‘‘Hatthī assā gavā cāpi, dāsiyo paricārikā;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, પરિચ્ચત્તા અસઙ્ખિયા.

    Tuyhatthāya mahāvīra, pariccattā asaṅkhiyā.

    ૩૫૫.

    355.

    ‘‘‘યં મય્હં પટિમન્તેસિ 15, દાનં દસ્સામિ યાચકે;

    ‘‘‘Yaṃ mayhaṃ paṭimantesi 16, dānaṃ dassāmi yācake;

    વિમનં મે ન પસ્સામિ, દદતો દાનમુત્તમં.

    Vimanaṃ me na passāmi, dadato dānamuttamaṃ.

    ૩૫૬.

    356.

    ‘‘‘નાનાવિધં બહું દુક્ખં, સંસારે ચ બહુબ્બિધે;

    ‘‘‘Nānāvidhaṃ bahuṃ dukkhaṃ, saṃsāre ca bahubbidhe;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, અનુભુત્તં અસઙ્ખિયં.

    Tuyhatthāya mahāvīra, anubhuttaṃ asaṅkhiyaṃ.

    ૩૫૭.

    357.

    ‘‘‘સુખપ્પત્તાનુમોદામિ, ન ચ દુક્ખેસુ દુમ્મના;

    ‘‘‘Sukhappattānumodāmi, na ca dukkhesu dummanā;

    સબ્બત્થ તુલિતા હોમિ, તુય્હત્થાય મહામુનિ.

    Sabbattha tulitā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    ૩૫૮.

    358.

    ‘‘‘અનુમગ્ગેન સમ્બુદ્ધો, યં ધમ્મં અભિનીહરિ;

    ‘‘‘Anumaggena sambuddho, yaṃ dhammaṃ abhinīhari;

    અનુભોત્વા સુખં દુક્ખં, પત્તો બોધિં મહામુનિ.

    Anubhotvā sukhaṃ dukkhaṃ, patto bodhiṃ mahāmuni.

    ૩૫૯.

    359.

    ‘‘‘બ્રહ્મદેવઞ્ચ સમ્બુદ્ધં, ગોતમં લોકનાયકં;

    ‘‘‘Brahmadevañca sambuddhaṃ, gotamaṃ lokanāyakaṃ;

    અઞ્ઞેસં લોકનાથાનં, સઙ્ગમં તે બહું મયા.

    Aññesaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ te bahuṃ mayā.

    ૩૬૦.

    360.

    ‘‘‘અધિકારં બહું મય્હં, તુય્હત્થાય મહામુનિ;

    ‘‘‘Adhikāraṃ bahuṃ mayhaṃ, tuyhatthāya mahāmuni;

    ગવેસતો બુદ્ધધમ્મે, અહં તે પરિચારિકા.

    Gavesato buddhadhamme, ahaṃ te paricārikā.

    ૩૬૧.

    361.

    ‘‘‘કપ્પે ચ સતસહસ્સે, ચતુરો ચ અસઙ્ખિયે;

    ‘‘‘Kappe ca satasahasse, caturo ca asaṅkhiye;

    દીપઙ્કરો મહાવીરો, ઉપ્પજ્જિ લોકનાયકો.

    Dīpaṅkaro mahāvīro, uppajji lokanāyako.

    ૩૬૨.

    362.

    ‘‘‘પચ્ચન્તદેસવિસયે, નિમન્તેત્વા તથાગતં;

    ‘‘‘Paccantadesavisaye, nimantetvā tathāgataṃ;

    તસ્સ આગમનં મગ્ગં, સોધેન્તિ તુટ્ઠમાનસા.

    Tassa āgamanaṃ maggaṃ, sodhenti tuṭṭhamānasā.

    ૩૬૩.

    363.

    ‘‘‘તેન કાલેન સો આસિ, સુમેધો નામ બ્રાહ્મણો;

    ‘‘‘Tena kālena so āsi, sumedho nāma brāhmaṇo;

    મગ્ગઞ્ચ પટિયાદેસિ, આયતો 17 સબ્બદસ્સિનો.

    Maggañca paṭiyādesi, āyato 18 sabbadassino.

    ૩૬૪.

    364.

    ‘‘‘તેન કાલેનહં આસિં, કઞ્ઞા બ્રાહ્મણસમ્ભવા;

    ‘‘‘Tena kālenahaṃ āsiṃ, kaññā brāhmaṇasambhavā;

    સુમિત્તાનામ નામેન, ઉપગચ્છિં સમાગમં.

    Sumittānāma nāmena, upagacchiṃ samāgamaṃ.

    ૩૬૫.

    365.

    ‘‘‘અટ્ઠ ઉપ્પલહત્થાનિ, પૂજનત્થાય સત્થુનો;

    ‘‘‘Aṭṭha uppalahatthāni, pūjanatthāya satthuno;

    આદાય જનસંમજ્ઝે, અદ્દસં ઇસિ મુગ્ગતં.

    Ādāya janasaṃmajjhe, addasaṃ isi muggataṃ.

    ૩૬૬.

    366.

    ‘‘‘ચિરાનુગતં દયિતં 19, અતિક્કન્તં મનોહરં;

    ‘‘‘Cirānugataṃ dayitaṃ 20, atikkantaṃ manoharaṃ;

    દિસ્વા તદા અમઞ્ઞિસ્સં, સફલં જીવિતં મમ.

    Disvā tadā amaññissaṃ, saphalaṃ jīvitaṃ mama.

    ૩૬૭.

    367.

    ‘‘‘પરક્કમં તં સફલં, અદ્દસં ઇસિનો તદા;

    ‘‘‘Parakkamaṃ taṃ saphalaṃ, addasaṃ isino tadā;

    પુબ્બકમ્મેન સમ્બુદ્ધે, ચિત્તઞ્ચાપિ પસીદિ મે.

    Pubbakammena sambuddhe, cittañcāpi pasīdi me.

    ૩૬૮.

    368.

    ‘‘‘ભિય્યો ચિત્તં પસાદેસિં, ઇસે ઉગ્ગતમાનસે;

    ‘‘‘Bhiyyo cittaṃ pasādesiṃ, ise uggatamānase;

    દેય્યં અઞ્ઞં ન પસ્સામિ, દેમિ પુપ્ફાનિ તે ઇસિ.

    Deyyaṃ aññaṃ na passāmi, demi pupphāni te isi.

    ૩૬૯.

    369.

    ‘‘‘પઞ્ચહત્થા તવ હોન્તુ, તયો હોન્તુ મમં ઇસે;

    ‘‘‘Pañcahatthā tava hontu, tayo hontu mamaṃ ise;

    તેન સદ્ધિં સમા હોન્તુ, બોધત્થાય તવં ઇસે’.

    Tena saddhiṃ samā hontu, bodhatthāya tavaṃ ise’.

    ચતુત્થં ભાણવારં.

    Catutthaṃ bhāṇavāraṃ.

    ૩૭૦.

    370.

    ‘‘ઇસિ ગહેત્વા પુપ્ફાનિ, આગચ્છન્તં મહાયસં;

    ‘‘Isi gahetvā pupphāni, āgacchantaṃ mahāyasaṃ;

    પૂજેસિ જનસંમજ્ઝે, બોધત્થાય મહાઇસિ.

    Pūjesi janasaṃmajjhe, bodhatthāya mahāisi.

    ૩૭૧.

    371.

    ‘‘પસ્સિત્વા જનસંમજ્ઝે, દીપઙ્કરો મહામુનિ;

    ‘‘Passitvā janasaṃmajjhe, dīpaṅkaro mahāmuni;

    વિયાકાસિ મહાવીરો, ઇસિ મુગ્ગતમાનસં.

    Viyākāsi mahāvīro, isi muggatamānasaṃ.

    ૩૭૨.

    372.

    ‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, દીપઙ્કરો મહામુનિ;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, dīpaṅkaro mahāmuni;

    મમ કમ્મં વિયાકાસિ, ઉજુભાવં મહામુનિ.

    Mama kammaṃ viyākāsi, ujubhāvaṃ mahāmuni.

    ૩૭૩.

    373.

    ‘‘‘સમચિત્તા સમકમ્મા, સમકારી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Samacittā samakammā, samakārī bhavissati;

    પિયા હેસ્સતિ કમ્મેન, તુય્હત્થાય મહાઇસિ 21.

    Piyā hessati kammena, tuyhatthāya mahāisi 22.

    ૩૭૪.

    374.

    ‘‘‘સુદસ્સના સુપિયા ચ, મનાપા પિયવાદિની;

    ‘‘‘Sudassanā supiyā ca, manāpā piyavādinī;

    તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, વિહરિસ્સતિ ઇદ્ધિકા.

    Tassa dhammesu dāyādā, viharissati iddhikā.

    ૩૭૫.

    375.

    ‘‘‘યથાપિ ભણ્ડસામુગ્ગં, અનુરક્ખતિ સામિનો;

    ‘‘‘Yathāpi bhaṇḍasāmuggaṃ, anurakkhati sāmino;

    એવં કુસલધમ્માનં, અનુરક્ખિસ્સતે અયં.

    Evaṃ kusaladhammānaṃ, anurakkhissate ayaṃ.

    ૩૭૬.

    376.

    ‘‘‘તસ્સ તે 23 અનુકમ્પન્તી, પૂરયિસ્સતિ પારમી;

    ‘‘‘Tassa te 24 anukampantī, pūrayissati pāramī;

    સીહોવ પઞ્જરં ભેત્વા 25, પાપુણિસ્સતિ બોધિયં’.

    Sīhova pañjaraṃ bhetvā 26, pāpuṇissati bodhiyaṃ’.

    ૩૭૭.

    377.

    ‘‘અપરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, યં મં બુદ્ધો વિયાકરી;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, yaṃ maṃ buddho viyākarī;

    તં વાચં અનુમોદેન્તી, એવંકારી ભવિં અહં.

    Taṃ vācaṃ anumodentī, evaṃkārī bhaviṃ ahaṃ.

    ૩૭૮.

    378.

    ‘‘તસ્સ કમ્મસ્સ સુકતસ્સ, તત્થ ચિત્તં પસાદયિં;

    ‘‘Tassa kammassa sukatassa, tattha cittaṃ pasādayiṃ;

    દેવમનુસ્સકં યોનિં, અનુભોત્વા અસઙ્ખિયં.

    Devamanussakaṃ yoniṃ, anubhotvā asaṅkhiyaṃ.

    ૩૭૯.

    379.

    ‘‘સુખદુક્ખેનુભોત્વાહં, દેવેસુ માનુસેસુ ચ;

    ‘‘Sukhadukkhenubhotvāhaṃ, devesu mānusesu ca;

    પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, અજાયિં સાકિયે કુલે.

    Pacchime bhave sampatte, ajāyiṃ sākiye kule.

    ૩૮૦.

    380.

    ‘‘રૂપવતી ભોગવતી, યસસીલવતી તતો;

    ‘‘Rūpavatī bhogavatī, yasasīlavatī tato;

    સબ્બઙ્ગસમ્પદા હોમિ, કુલેસુ અભિસક્કતા.

    Sabbaṅgasampadā homi, kulesu abhisakkatā.

    ૩૮૧.

    381.

    ‘‘લાભં સિલોકં સક્કારં, લોકધમ્મસમાગમં;

    ‘‘Lābhaṃ silokaṃ sakkāraṃ, lokadhammasamāgamaṃ;

    ચિત્તઞ્ચ દુક્ખિતં નત્થિ, વસામિ અકુતોભયા.

    Cittañca dukkhitaṃ natthi, vasāmi akutobhayā.

    ૩૮૨.

    382.

    ‘‘વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, રઞ્ઞો અન્તેપુરે તદા;

    ‘‘Vuttañhetaṃ bhagavatā, rañño antepure tadā;

    ખત્તિયાનં પુરે વીર, ઉપકારઞ્ચ નિદ્દિસિ.

    Khattiyānaṃ pure vīra, upakārañca niddisi.

    ૩૮૩.

    383.

    ‘‘ઉપકારા ચ યા નારી, યા ચ નારી સુખે દુખે;

    ‘‘Upakārā ca yā nārī, yā ca nārī sukhe dukhe;

    અત્થક્ખાયી ચ યા નારી, યા ચ નારીનુકમ્પિકા.

    Atthakkhāyī ca yā nārī, yā ca nārīnukampikā.

    ૩૮૪.

    384.

    ‘‘પઞ્ચકોટિસતા બુદ્ધા, નવકોટિસતાનિ ચ;

    ‘‘Pañcakoṭisatā buddhā, navakoṭisatāni ca;

    એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    ૩૮૫.

    385.

    ‘‘અધિકારં મહા 27 મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે;

    ‘‘Adhikāraṃ mahā 28 mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    એકાદસકોટિસતા, બુદ્ધા દ્વાદસ કોટિયો 29.

    Ekādasakoṭisatā, buddhā dvādasa koṭiyo 30.

    ૩૮૬.

    386.

    ‘‘એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં;

    ‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    ૩૮૭.

    387.

    ‘‘‘વીસકોટિસતા બુદ્ધા, તિંસકોટિસતાનિ ચ;

    ‘‘‘Vīsakoṭisatā buddhā, tiṃsakoṭisatāni ca;

    એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    ૩૮૮.

    388.

    ‘‘‘અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે;

    ‘‘‘Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    ચત્તાલીસકોટિસતા, પઞ્ઞાસ કોટિસતાનિ ચ.

    Cattālīsakoṭisatā, paññāsa koṭisatāni ca.

    ૩૮૯.

    389.

    ‘‘‘એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    ૩૯૦.

    390.

    ‘‘‘સટ્ઠિકોટિસતા બુદ્ધા, સત્તતિકોટિસતાનિ ચ;

    ‘‘‘Saṭṭhikoṭisatā buddhā, sattatikoṭisatāni ca;

    એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    ૩૯૧.

    391.

    ‘‘‘અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે;

    ‘‘‘Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    અસીતિકોટિસતા બુદ્ધા, નવુતિકોટિસતાનિ ચ.

    Asītikoṭisatā buddhā, navutikoṭisatāni ca.

    ૩૯૨.

    392.

    ‘‘‘એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    ૩૯૩.

    393.

    ‘‘‘કોટિસતસહસ્સાનિ, હોન્તિ લોકગ્ગનાયકા;

    ‘‘‘Koṭisatasahassāni, honti lokagganāyakā;

    એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    ૩૯૪.

    394.

    ‘‘‘અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે;

    ‘‘‘Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    નવકોટિસહસ્સાનિ, અપરે લોકનાયકા.

    Navakoṭisahassāni, apare lokanāyakā.

    ૩૯૫.

    395.

    ‘‘‘એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    ૩૯૬.

    396.

    ‘‘‘કોટિસતસહસ્સાનિ, પઞ્ચાસીતિમહેસિનં;

    ‘‘‘Koṭisatasahassāni, pañcāsītimahesinaṃ;

    પઞ્ચાસીતિકોટિસતા, સત્તતિંસા ચ કોટિયો.

    Pañcāsītikoṭisatā, sattatiṃsā ca koṭiyo.

    ૩૯૭.

    397.

    ‘‘‘એતેસં દેવદેવાનં, મહાદાનં પવત્તયિં;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    ૩૯૮.

    398.

    ‘‘‘પચ્ચેકબુદ્ધા વીતરાગા 31, અટ્ઠટ્ઠમકકોટિયો 32;

    ‘‘‘Paccekabuddhā vītarāgā 33, aṭṭhaṭṭhamakakoṭiyo 34;

    અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    ૩૯૯.

    399.

    ‘‘‘ખીણાસવા વીતમલા, અસઙ્ખિયા બુદ્ધસાવકા;

    ‘‘‘Khīṇāsavā vītamalā, asaṅkhiyā buddhasāvakā;

    અધિકારં મહા મય્હં, ધમ્મરાજ સુણોહિ મે.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    ૪૦૦.

    400.

    ‘‘‘એવં ધમ્મે સુચિણ્ણાનં, સદા ધમ્મસ્સ ચારિનં;

    ‘‘‘Evaṃ dhamme suciṇṇānaṃ, sadā dhammassa cārinaṃ;

    ધમ્મચારી સુખં સેતિ, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચ.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    ૪૦૧.

    401.

    ‘‘‘ધમ્મં ચરે સુચરિતં, ન નં દુચ્ચરિતં ચરે;

    ‘‘‘Dhammaṃ care sucaritaṃ, na naṃ duccaritaṃ care;

    ધમ્મચારી સુખં સેતિ, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચ.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    ૪૦૨.

    402.

    ‘‘‘નિબ્બિન્દિત્વાન સંસારે, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘‘Nibbinditvāna saṃsāre, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    સહસ્સપરિવારેન, પબ્બજિત્વા અકિઞ્ચના.

    Sahassaparivārena, pabbajitvā akiñcanā.

    ૪૦૩.

    403.

    ‘‘‘અગારં વિજહિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘‘Agāraṃ vijahitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    અડ્ઢમાસે અસમ્પત્તે, ચતુસચ્ચમપાપુણિં.

    Aḍḍhamāse asampatte, catusaccamapāpuṇiṃ.

    ૪૦૪.

    404.

    ‘‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;

    ‘‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    ઉપનેન્તિ બહૂ જના, સાગરેયેવ ઊમિયો.

    Upanenti bahū janā, sāgareyeva ūmiyo.

    ૪૦૫.

    405.

    ‘‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૪૦૬.

    406.

    ‘‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૦૭.

    407.

    ‘‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’.

    ‘‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’.

    ૪૦૮.

    408.

    ‘‘એવં બહુવિધં દુક્ખં, સમ્પત્તી ચ બહુબ્બિધા;

    ‘‘Evaṃ bahuvidhaṃ dukkhaṃ, sampattī ca bahubbidhā;

    વિસુદ્ધિભાવં સમ્પત્તા, લભામિ સબ્બસમ્પદા.

    Visuddhibhāvaṃ sampattā, labhāmi sabbasampadā.

    ૪૦૯.

    409.

    ‘‘યા દદાતિ સકત્તાનં, પુઞ્ઞત્થાય મહેસિનો;

    ‘‘Yā dadāti sakattānaṃ, puññatthāya mahesino;

    સહાયસમ્પદા હોન્તિ, નિબ્બાનપદમસઙ્ખતં.

    Sahāyasampadā honti, nibbānapadamasaṅkhataṃ.

    ૪૧૦.

    410.

    ‘‘પરિક્ખીણં અતીતઞ્ચ, પચ્ચુપ્પન્નં અનાગતં;

    ‘‘Parikkhīṇaṃ atītañca, paccuppannaṃ anāgataṃ;

    સબ્બકમ્મં મમં ખીણં, પાદે વન્દામિ ચક્ખુમ’’.

    Sabbakammaṃ mamaṃ khīṇaṃ, pāde vandāmi cakkhuma’’.

    ઇત્થં સુદં યસોધરા ભિક્ખુની ભગવતો સમ્મુખા ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ yasodharā bhikkhunī bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    યસોધરાથેરિયાપદાનં અટ્ઠમં.

    Yasodharātheriyāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સહ પઞ્ચહિ (સી॰ પી॰)
    2. saha pañcahi (sī. pī.)
    3. પચ્છિમા વત્તયિ વયા (સ્યા॰)
    4. pacchimā vattayi vayā (syā.)
    5. સચે મેત્થિ (સી॰), પજાનન્તી (ક॰)
    6. sace metthi (sī.), pajānantī (ka.)
    7. કામધાતુમતિક્કન્તા (સી॰ સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    8. kāmadhātumatikkantā (sī. syā. pī. ka.)
    9. એવમાદીનિ વત્વાન, ઉપતિત્વાન અમ્બરં; ઇદ્ધી અનેકા દસ્સેસિ, બુદ્ધાનુઞ્ઞા યસોધરા; (સી॰)
    10. evamādīni vatvāna, upatitvāna ambaraṃ; iddhī anekā dassesi, buddhānuññā yasodharā; (sī.)
    11. સુદસ્સિતં (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    12. sudassitaṃ (syā. pī. ka.)
    13. અઙ્ગે એવં (ક॰)
    14. aṅge evaṃ (ka.)
    15. પતિમન્તેસિ (સી॰)
    16. patimantesi (sī.)
    17. આયતં (સી॰)
    18. āyataṃ (sī.)
    19. ચિરાનુપરિ આસીનં (સી॰)
    20. cirānupari āsīnaṃ (sī.)
    21. મહાઇસે (સ્યા॰)
    22. mahāise (syā.)
    23. તસ્સ તં (સ્યા॰)
    24. tassa taṃ (syā.)
    25. હિત્વા (સ્યા॰), હેત્વા (પી॰)
    26. hitvā (syā.), hetvā (pī.)
    27. સદા (પી॰) એવમુપરિપિ
    28. sadā (pī.) evamuparipi
    29. હોન્તિ લોકગ્ગનાયકા (સી॰ સ્યા॰), પણ્ણાકોટિસતાનિ ચ (પી॰)
    30. honti lokagganāyakā (sī. syā.), paṇṇākoṭisatāni ca (pī.)
    31. ધુતરાગા (પી॰ ક॰)
    32. અટ્ઠમત્તક… (સી॰), અટ્ઠમત્થક… (સ્યા॰)
    33. dhutarāgā (pī. ka.)
    34. aṭṭhamattaka… (sī.), aṭṭhamatthaka… (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact