Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi |
3. யஸோஜஸுத்தங்
3. Yasojasuttaṃ
23. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன யஸோஜப்பமுகா²னி பஞ்சமத்தானி பி⁴க்கு²ஸதானி ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தானி ஹொந்தி ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய. தேத⁴ கோ² ஆக³ந்துகா பி⁴க்கூ² நேவாஸிகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் படிஸம்மோத³மானா ஸேனாஸனானி பஞ்ஞாபயமானா பத்தசீவரானி படிஸாமயமானா உச்சாஸத்³தா³ மஹாஸத்³தா³ 1 அஹேஸுங் .
23. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena yasojappamukhāni pañcamattāni bhikkhusatāni sāvatthiṃ anuppattāni honti bhagavantaṃ dassanāya. Tedha kho āgantukā bhikkhū nevāsikehi bhikkhūhi saddhiṃ paṭisammodamānā senāsanāni paññāpayamānā pattacīvarāni paṭisāmayamānā uccāsaddā mahāsaddā 2 ahesuṃ .
அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘கே பனேதே, ஆனந்த³, உச்சாஸத்³தா³ மஹாஸத்³தா³ கேவட்டா மஞ்ஞே மச்ச²விலோபே’’தி? ‘‘ஏதானி, ப⁴ந்தே, யஸோஜப்பமுகா²னி பஞ்சமத்தானி பி⁴க்கு²ஸதானி ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தானி ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய. தேதே ஆக³ந்துகா பி⁴க்கூ² நேவாஸிகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் படிஸம்மோத³மானா ஸேனாஸனானி பஞ்ஞாபயமானா பத்தசீவரானி படிஸாமயமானா உச்சாஸத்³தா³ மஹாஸத்³தா³’’தி. ‘‘தேனஹானந்த³, மம வசனேன தே பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஹி – ‘ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தே ஆமந்தேதீ’’’தி.
Atha kho bhagavā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘ke panete, ānanda, uccāsaddā mahāsaddā kevaṭṭā maññe macchavilope’’ti? ‘‘Etāni, bhante, yasojappamukhāni pañcamattāni bhikkhusatāni sāvatthiṃ anuppattāni bhagavantaṃ dassanāya. Tete āgantukā bhikkhū nevāsikehi bhikkhūhi saddhiṃ paṭisammodamānā senāsanāni paññāpayamānā pattacīvarāni paṭisāmayamānā uccāsaddā mahāsaddā’’ti. ‘‘Tenahānanda, mama vacanena te bhikkhū āmantehi – ‘satthā āyasmante āmantetī’’’ti.
‘‘ஏவங் , ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா யேன தே பி⁴க்கூ² தேனுபஸங்கமி ; உபஸங்கமித்வா தே பி⁴க்கூ² ஏதத³வோச – ‘‘ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தே ஆமந்தேதீ’’தி. ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு ; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னே கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
‘‘Evaṃ , bhante’’ti kho āyasmā ānando bhagavato paṭissutvā yena te bhikkhū tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā te bhikkhū etadavoca – ‘‘satthā āyasmante āmantetī’’ti. ‘‘Evamāvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato ānandassa paṭissutvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu ; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinne kho te bhikkhū bhagavā etadavoca –
‘‘கிங் நு தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, உச்சாஸத்³தா³ மஹாஸத்³தா³, கேவட்டா மஞ்ஞே மச்ச²விலோபே’’தி? ஏவங் வுத்தே, ஆயஸ்மா யஸோஜோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இமானி, ப⁴ந்தே, பஞ்சமத்தானி பி⁴க்கு²ஸதானி ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தானி ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய. தேமே ஆக³ந்துகா பி⁴க்கூ² நேவாஸிகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் படிஸம்மோத³மானா ஸேனாஸனானி பஞ்ஞாபயமானா பத்தசீவரானி படிஸாமயமானா உச்சாஸத்³தா³ மஹாஸத்³தா³’’தி. ‘‘க³ச்ச²த², பி⁴க்க²வே, பணாமேமி வோ 3; ந வோ மம ஸந்திகே வத்த²ப்³ப³’’ந்தி.
‘‘Kiṃ nu tumhe, bhikkhave, uccāsaddā mahāsaddā, kevaṭṭā maññe macchavilope’’ti? Evaṃ vutte, āyasmā yasojo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘imāni, bhante, pañcamattāni bhikkhusatāni sāvatthiṃ anuppattāni bhagavantaṃ dassanāya. Teme āgantukā bhikkhū nevāsikehi bhikkhūhi saddhiṃ paṭisammodamānā senāsanāni paññāpayamānā pattacīvarāni paṭisāmayamānā uccāsaddā mahāsaddā’’ti. ‘‘Gacchatha, bhikkhave, paṇāmemi vo 4; na vo mama santike vatthabba’’nti.
‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா 5 பத்தசீவரமாதா³ய யேன வஜ்ஜீ தேன சாரிகங் பக்கமிங்ஸு. வஜ்ஜீஸு அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானா யேன வக்³கு³முதா³ நதீ³ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா வக்³கு³முதா³ய நதி³யா தீரே பண்ணகுடியோ கரித்வா வஸ்ஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸு.
‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paṭissutvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā senāsanaṃ saṃsāmetvā 6 pattacīvaramādāya yena vajjī tena cārikaṃ pakkamiṃsu. Vajjīsu anupubbena cārikaṃ caramānā yena vaggumudā nadī tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā vaggumudāya nadiyā tīre paṇṇakuṭiyo karitvā vassaṃ upagacchiṃsu.
அத² கோ² ஆயஸ்மா யஸோஜோ வஸ்ஸூபக³தோ 7 பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ப⁴க³வதா மயங், ஆவுஸோ, பணாமிதா அத்த²காமேன ஹிதேஸினா, அனுகம்பகேன அனுகம்பங் உபாதா³ய. ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, ததா² விஹாரங் கப்பேம யதா² நோ விஹரதங் ப⁴க³வா அத்தமனோ அஸ்ஸா’’தி. ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ யஸோஜஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸுங். அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² வூபகட்டா² அப்பமத்தா ஆதாபினோ பஹிதத்தா விஹரந்தா தேனேவந்தரவஸ்ஸேன ஸப்³பே³வ திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸச்சா²கங்ஸு.
Atha kho āyasmā yasojo vassūpagato 8 bhikkhū āmantesi – ‘‘bhagavatā mayaṃ, āvuso, paṇāmitā atthakāmena hitesinā, anukampakena anukampaṃ upādāya. Handa mayaṃ, āvuso, tathā vihāraṃ kappema yathā no viharataṃ bhagavā attamano assā’’ti. ‘‘Evamāvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato yasojassa paccassosuṃ. Atha kho te bhikkhū vūpakaṭṭhā appamattā ātāpino pahitattā viharantā tenevantaravassena sabbeva tisso vijjā sacchākaṃsu.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன வேஸாலீ தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன வேஸாலீ தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங்.
Atha kho bhagavā sāvatthiyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena vesālī tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena vesālī tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ.
அத² கோ² ப⁴க³வா வக்³கு³முதா³தீரியானங் பி⁴க்கூ²னங் சேதஸா சேதோ பரிச்ச மனஸி கரித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆலோகஜாதா விய மே, ஆனந்த³, ஏஸா தி³ஸா, ஓபா⁴ஸஜாதா விய மே, ஆனந்த³, ஏஸா தி³ஸா; யஸ்ஸங் தி³ஸாயங் 9 வக்³கு³முதா³தீரியா பி⁴க்கூ² விஹரந்தி. க³ந்துங் அப்படிகூலாஸி மே மனஸி காதுங். பஹிணெய்யாஸி த்வங், ஆனந்த³, வக்³கு³முதா³தீரியானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே தூ³தங் – ‘ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தே ஆமந்தேதி, ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தானங் த³ஸ்ஸனகாமோ’’’தி.
Atha kho bhagavā vaggumudātīriyānaṃ bhikkhūnaṃ cetasā ceto paricca manasi karitvā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘ālokajātā viya me, ānanda, esā disā, obhāsajātā viya me, ānanda, esā disā; yassaṃ disāyaṃ 10 vaggumudātīriyā bhikkhū viharanti. Gantuṃ appaṭikūlāsi me manasi kātuṃ. Pahiṇeyyāsi tvaṃ, ānanda, vaggumudātīriyānaṃ bhikkhūnaṃ santike dūtaṃ – ‘satthā āyasmante āmanteti, satthā āyasmantānaṃ dassanakāmo’’’ti.
‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா யேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏஹி த்வங், ஆவுஸோ, யேன வக்³கு³முதா³தீரியா பி⁴க்கூ² தேனுபஸங்கம; உபஸங்கமித்வா வக்³கு³முதா³தீரியே பி⁴க்கூ² ஏவங் வதே³ஹி – ‘ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தே ஆமந்தேதி, ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தானங் த³ஸ்ஸனகாமோ’’’தி.
‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā ānando bhagavato paṭissutvā yena aññataro bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘ehi tvaṃ, āvuso, yena vaggumudātīriyā bhikkhū tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā vaggumudātīriye bhikkhū evaṃ vadehi – ‘satthā āyasmante āmanteti, satthā āyasmantānaṃ dassanakāmo’’’ti.
‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ – மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங் அந்தரஹிதோ வக்³கு³முதா³ய நதி³யா தீரே தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் புரதோ பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² வக்³கு³முதா³தீரியே பி⁴க்கூ² ஏதத³வோச – ‘‘ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தே ஆமந்தேதி, ஸத்தா² ஆயஸ்மந்தானங் த³ஸ்ஸனகாமோ’’தி.
‘‘Evamāvuso’’ti kho so bhikkhu āyasmato ānandassa paṭissutvā – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ antarahito vaggumudāya nadiyā tīre tesaṃ bhikkhūnaṃ purato pāturahosi. Atha kho so bhikkhu vaggumudātīriye bhikkhū etadavoca – ‘‘satthā āyasmante āmanteti, satthā āyasmantānaṃ dassanakāmo’’ti.
‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ படிஸ்ஸுத்வா ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ – வக்³கு³முதா³ய நதி³யா தீரே அந்தரஹிதா மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங் ப⁴க³வதோ ஸம்முகே² பாதுரஹேஸுங். தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஆனேஞ்ஜேன ஸமாதி⁴னா நிஸின்னோ ஹோதி. அத² கோ² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கதமேன நு கோ² ப⁴க³வா விஹாரேன ஏதரஹி விஹரதீ’’தி? அத² கோ² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஆனேஞ்ஜேன கோ² ப⁴க³வா விஹாரேன ஏதரஹி விஹரதீ’’தி. ஸப்³பே³வ ஆனேஞ்ஜஸமாதி⁴னா நிஸீதி³ங்ஸு.
‘‘Evamāvuso’’ti kho te bhikkhū tassa bhikkhuno paṭissutvā senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – vaggumudāya nadiyā tīre antarahitā mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ bhagavato sammukhe pāturahesuṃ. Tena kho pana samayena bhagavā āneñjena samādhinā nisinno hoti. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘katamena nu kho bhagavā vihārena etarahi viharatī’’ti? Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘āneñjena kho bhagavā vihārena etarahi viharatī’’ti. Sabbeva āneñjasamādhinā nisīdiṃsu.
அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா, நிக்க²ந்தே பட²மே யாமே, உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் 11 கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தா, ப⁴ந்தே, ரத்தி; நிக்க²ந்தோ பட²மோ யாமோ; சிரனிஸின்னா ஆக³ந்துகா பி⁴க்கூ²; படிஸம்மோத³து, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஆக³ந்துகேஹி பி⁴க்கூ²ஹீ’’தி. ஏவங் வுத்தே, ப⁴க³வா துண்ஹீ அஹோஸி.
Atha kho āyasmā ānando abhikkantāya rattiyā, nikkhante paṭhame yāme, uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ 12 karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantā, bhante, ratti; nikkhanto paṭhamo yāmo; ciranisinnā āgantukā bhikkhū; paṭisammodatu, bhante, bhagavā āgantukehi bhikkhūhī’’ti. Evaṃ vutte, bhagavā tuṇhī ahosi.
து³தியம்பி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா, நிக்க²ந்தே மஜ்ஜி²மே யாமே, உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தா, ப⁴ந்தே, ரத்தி; நிக்க²ந்தோ மஜ்ஜி²மோ யாமோ; சிரனிஸின்னா ஆக³ந்துகா பி⁴க்கூ²; படிஸம்மோத³து, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஆக³ந்துகேஹி பி⁴க்கூ²ஹீ’’தி. து³தியம்பி கோ² ப⁴க³வா துண்ஹீ அஹோஸி.
Dutiyampi kho āyasmā ānando abhikkantāya rattiyā, nikkhante majjhime yāme, uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantā, bhante, ratti; nikkhanto majjhimo yāmo; ciranisinnā āgantukā bhikkhū; paṭisammodatu, bhante, bhagavā āgantukehi bhikkhūhī’’ti. Dutiyampi kho bhagavā tuṇhī ahosi.
ததியம்பி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா, நிக்க²ந்தே பச்சி²மே யாமே, உத்³த⁴ஸ்தே அருணே, நந்தி³முகி²யா ரத்தியா உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தா, ப⁴ந்தே, ரத்தி; நிக்க²ந்தோ பச்சி²மோ யாமோ; உத்³த⁴ஸ்தோ அருணோ; நந்தி³முகீ² ரத்தி; சிரனிஸின்னா ஆக³ந்துகா பி⁴க்கூ²; படிஸம்மோத³து, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா, ஆக³ந்துகேஹி பி⁴க்கூ²ஹீ’’தி.
Tatiyampi kho āyasmā ānando abhikkantāya rattiyā, nikkhante pacchime yāme, uddhaste aruṇe, nandimukhiyā rattiyā uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantā, bhante, ratti; nikkhanto pacchimo yāmo; uddhasto aruṇo; nandimukhī ratti; ciranisinnā āgantukā bhikkhū; paṭisammodatu, bhante, bhagavā, āgantukehi bhikkhūhī’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்ட²ஹித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஸசே கோ² த்வங், ஆனந்த³, ஜானெய்யாஸி எத்தகம்பி தே நப்படிபா⁴ஸெய்ய 13. அஹஞ்ச, ஆனந்த³, இமானி ச பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி ஸப்³பே³வ ஆனேஞ்ஜஸமாதி⁴னா நிஸீதி³ம்ஹா’’தி.
Atha kho bhagavā tamhā samādhimhā vuṭṭhahitvā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘sace kho tvaṃ, ānanda, jāneyyāsi ettakampi te nappaṭibhāseyya 14. Ahañca, ānanda, imāni ca pañca bhikkhusatāni sabbeva āneñjasamādhinā nisīdimhā’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘யஸ்ஸ ஜிதோ காமகண்டகோ,
‘‘Yassa jito kāmakaṇṭako,
அக்கோஸோ ச வதோ⁴ ச ப³ந்த⁴னஞ்ச;
Akkoso ca vadho ca bandhanañca;
ஸுக²து³க்கே²ஸு ந வேத⁴தீ ஸ பி⁴க்கூ²’’தி. ததியங்;
Sukhadukkhesu na vedhatī sa bhikkhū’’ti. tatiyaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 3. யஸோஜஸுத்தவண்ணனா • 3. Yasojasuttavaṇṇanā