Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    460. யுத⁴ஞ்சயஜாதகங் (6)

    460. Yudhañcayajātakaṃ (6)

    73.

    73.

    மித்தாமச்சபரிப்³யூள்ஹங் 1, அஹங் வந்தே³ ரதே²ஸப⁴ங்;

    Mittāmaccaparibyūḷhaṃ 2, ahaṃ vande rathesabhaṃ;

    பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமஹங் ராஜ 3, தங் தே³வோ அனுமஞ்ஞது.

    Pabbajissāmahaṃ rāja 4, taṃ devo anumaññatu.

    74.

    74.

    ஸசே தே ஊனங் காமேஹி, அஹங் பரிபூரயாமி 5 தே;

    Sace te ūnaṃ kāmehi, ahaṃ paripūrayāmi 6 te;

    யோ தங் ஹிங்ஸதி வாரேமி, மா பப்³ப³ஜ 7 யுத⁴ஞ்சய 8.

    Yo taṃ hiṃsati vāremi, mā pabbaja 9 yudhañcaya 10.

    75.

    75.

    ந மத்தி² ஊனங் காமேஹி, ஹிங்ஸிதா மே ந விஜ்ஜதி;

    Na matthi ūnaṃ kāmehi, hiṃsitā me na vijjati;

    தீ³பஞ்ச காதுமிச்சா²மி, யங் ஜரா நாபி⁴கீரதி.

    Dīpañca kātumicchāmi, yaṃ jarā nābhikīrati.

    76.

    76.

    புத்தோ வா பிதரங் யாசே, பிதா வா புத்தமோரஸங்;

    Putto vā pitaraṃ yāce, pitā vā puttamorasaṃ;

    நேக³மோ தங் யாசே 11 தாத, மா பப்³ப³ஜ யுத⁴ஞ்சய.

    Negamo taṃ yāce 12 tāta, mā pabbaja yudhañcaya.

    77.

    77.

    மா மங் தே³வ நிவாரேஹி, பப்³ப³ஜந்தங் ரதே²ஸப⁴;

    Mā maṃ deva nivārehi, pabbajantaṃ rathesabha;

    மாஹங் காமேஹி ஸம்மத்தோ, ஜராய வஸமன்வகூ³.

    Māhaṃ kāmehi sammatto, jarāya vasamanvagū.

    78.

    78.

    அஹங் தங் தாத யாசாமி, அஹங் புத்த நிவாரயே;

    Ahaṃ taṃ tāta yācāmi, ahaṃ putta nivāraye;

    சிரங் தங் த³ட்டு²மிச்சா²மி, மா பப்³ப³ஜ யுத⁴ஞ்சய.

    Ciraṃ taṃ daṭṭhumicchāmi, mā pabbaja yudhañcaya.

    79.

    79.

    உஸ்ஸாவோவ திணக்³க³ம்ஹி, ஸூரியுக்³க³மனங் பதி;

    Ussāvova tiṇaggamhi, sūriyuggamanaṃ pati;

    ஏவமாயு மனுஸ்ஸானங், மா மங் அம்ம நிவாரய.

    Evamāyu manussānaṃ, mā maṃ amma nivāraya.

    80.

    80.

    தரமானோ இமங் யானங், ஆரோபேது 13 ரதே²ஸப⁴;

    Taramāno imaṃ yānaṃ, āropetu 14 rathesabha;

    மா மே மாதா தரந்தஸ்ஸ, அந்தராயகரா அஹு.

    Mā me mātā tarantassa, antarāyakarā ahu.

    81.

    81.

    அபி⁴தா⁴வத² ப⁴த்³த³ந்தே, ஸுஞ்ஞங் ஹெஸ்ஸதி ரம்மகங்;

    Abhidhāvatha bhaddante, suññaṃ hessati rammakaṃ;

    யுத⁴ஞ்சயோ அனுஞ்ஞாதோ, ஸப்³ப³த³த்தேன ராஜினா.

    Yudhañcayo anuññāto, sabbadattena rājinā.

    82.

    82.

    யோஹு ஸெட்டோ² ஸஹஸ்ஸஸ்ஸ 15, யுவா கஞ்சனஸன்னிபோ⁴;

    Yohu seṭṭho sahassassa 16, yuvā kañcanasannibho;

    ஸோயங் குமாரோ பப்³ப³ஜிதோ, காஸாயவஸனோ ப³லீ.

    Soyaṃ kumāro pabbajito, kāsāyavasano balī.

    83.

    83.

    உபோ⁴ குமாரா பப்³ப³ஜிதா, யுத⁴ஞ்சயோ யுதி⁴ட்டி²லோ;

    Ubho kumārā pabbajitā, yudhañcayo yudhiṭṭhilo;

    பஹாய மாதாபிதரோ, ஸங்க³ங் செ²த்வான மச்சுனோதி.

    Pahāya mātāpitaro, saṅgaṃ chetvāna maccunoti.

    யுத⁴ஞ்சயஜாதகங் ச²ட்ட²ங்.

    Yudhañcayajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பரிப்³பூ³ள்ஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. paribbūḷhaṃ (sī. pī.)
    3. பப்³ப³ஜிஸ்ஸங் மஹாராஜ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. pabbajissaṃ mahārāja (sī. pī.)
    5. அஹங்வ பூரயாமி (க॰)
    6. ahaṃva pūrayāmi (ka.)
    7. பப்³ப³ஜி (பீ॰)
    8. யுத⁴ஞ்ஜய (ஸீ॰ ஸ்யா॰), யுவஞ்ஜய (பீ॰)
    9. pabbaji (pī.)
    10. yudhañjaya (sī. syā.), yuvañjaya (pī.)
    11. நேக³மோ யாசதே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. negamo yācate (sī. syā. pī.)
    13. தரமானா இமங் யானங், ஆரோபெந்து (ஸீ॰ பீ॰)
    14. taramānā imaṃ yānaṃ, āropentu (sī. pī.)
    15. மனுஸ்ஸானங் (ஸ்யா॰), ஸஹஸ்ஸானங் (க॰)
    16. manussānaṃ (syā.), sahassānaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [460] 6. யுத⁴ஞ்சயஜாதகவண்ணனா • [460] 6. Yudhañcayajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact