Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૬૦] ૬. યુધઞ્ચયજાતકવણ્ણના

    [460] 6. Yudhañcayajātakavaṇṇanā

    મિત્તામચ્ચપરિબ્યૂળ્હન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો મહાભિનિક્ખમનં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસઞ્હિ ધમ્મસભાયં સન્નિપતિતા ભિક્ખૂ ‘‘આવુસો, સચે દસબલો અગારં અજ્ઝાવસિસ્સ, સકલચક્કવાળગબ્ભે ચક્કવત્તિરાજા અભવિસ્સ સત્તરતનસમન્નાગતો ચતુરિદ્ધીહિ સમિદ્ધો પરોસહસ્સપુત્તપરિવારો , સો એવરૂપં સિરિવિભવં પહાય કામેસુ દોસં દિસ્વા અડ્ઢરત્તસમયે છન્નસહાયોવ કણ્ટકમારુય્હ નિક્ખમિત્વા અનોમનદીતીરે પબ્બજિત્વા છબ્બસ્સાનિ દુક્કરકારિકં કત્વા સમ્માસમ્બોધિં પત્તો’’તિ સત્થુ ગુણકથં કથયિંસુ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, તથાગતો ઇદાનેવ મહાભિનિક્ખમનં નિક્ખન્તો, પુબ્બેપિ દ્વાદસયોજનિકે બારાણસિનગરે રજ્જં પહાય નિક્ખન્તોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Mittāmaccaparibyūḷhanti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi dhammasabhāyaṃ sannipatitā bhikkhū ‘‘āvuso, sace dasabalo agāraṃ ajjhāvasissa, sakalacakkavāḷagabbhe cakkavattirājā abhavissa sattaratanasamannāgato caturiddhīhi samiddho parosahassaputtaparivāro , so evarūpaṃ sirivibhavaṃ pahāya kāmesu dosaṃ disvā aḍḍharattasamaye channasahāyova kaṇṭakamāruyha nikkhamitvā anomanadītīre pabbajitvā chabbassāni dukkarakārikaṃ katvā sammāsambodhiṃ patto’’ti satthu guṇakathaṃ kathayiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto, pubbepi dvādasayojanike bārāṇasinagare rajjaṃ pahāya nikkhantoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે રમ્મનગરે સબ્બદત્તો નામ રાજા અહોસિ. અયઞ્હિ બારાણસી ઉદયજાતકે (જા॰ ૧.૧૧.૩૭ આદયો) સુરુન્ધનનગરં નામ જાતા, ચૂળસુતસોમજાતકે (જા॰ ૨.૧૭.૧૯૫ આદયો) સુદસ્સનં નામ, સોણનન્દજાતકે (જા॰ ૨.૨૦.૯૨ આદયો) બ્રહ્મવડ્ઢનં નામ, ખણ્ડહાલજાતકે (જા॰ ૨.૨૨.૯૮૨ આદયો) પુપ્ફવતી નામ, સઙ્ખબ્રાહ્મણજાતકે (જા॰ ૧.૧૦.૩૯ આદયો) મોળિની નામ, ઇમસ્મિં પન યુધઞ્ચયજાતકે રમ્મનગરં નામ અહોસિ. એવમસ્સા કદાચિ નામં પરિવત્તતિ. તત્થ સબ્બદત્તરઞ્ઞો પુત્તસહસ્સં અહોસિ. યુધઞ્ચયસ્સ નામ જેટ્ઠપુત્તસ્સ ઉપરજ્જં અદાસિ. સો દિવસે દિવસે મહાદાનં પવત્તેસિ. એવં ગચ્છન્તે કાલે બોધિસત્તો એકદિવસં પાતોવ રથવરમારુય્હ મહન્તેન સિરિવિભવેન ઉય્યાનકીળં ગચ્છન્તો રુક્ખગ્ગતિણગ્ગસાખગ્ગમક્કટકસુત્તજાલાદીસુ મુત્તાજાલાકારેન લગ્ગિતઉસ્સવબિન્દૂનિ દિસ્વા ‘‘સમ્મ સારથિ, કિં નામેત’’ન્તિ પુચ્છિત્વા ‘‘એતે દેવ, હિમસમયે પતનકઉસ્સવબિન્દૂનિ નામા’’તિ સુત્વા દિવસભાગં ઉય્યાને કીળિત્વા સાયન્હકાલે પચ્ચાગચ્છન્તો તે અદિસ્વાવ ‘‘સમ્મ સારથિ, કહં નુ ખો એતે ઉસ્સવબિન્દૂ, ન તે ઇદાનિ પસ્સામી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘દેવ, તે સૂરિયે ઉગ્ગચ્છન્તે સબ્બેવ ભિજ્જિત્વા પથવિયં પતન્તી’’તિ સુત્વા સંવેગપ્પત્તો હુત્વા ‘‘ઇમેસં સત્તાનં જીવિતસઙ્ખારાપિ તિણગ્ગે ઉસ્સવબિન્દુસદિસાવ, મયા બ્યાધિજરામરણેહિ અપીળિતેયેવ માતાપિતરો આપુચ્છિત્વા પબ્બજિતું વટ્ટતી’’તિ ઉસ્સવબિન્દુમેવ આરમ્મણં કત્વા આદિત્તે વિય તયો ભવે પસ્સન્તો અત્તનો ગેહં અગન્ત્વા અલઙ્કતપટિયત્તાય વિનિચ્છયસાલાય નિસિન્નસ્સ પિતુ સન્તિકંયેવ ગન્ત્વા પિતરં વન્દિત્વા એકમન્તં ઠિતો પબ્બજ્જં યાચન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte rammanagare sabbadatto nāma rājā ahosi. Ayañhi bārāṇasī udayajātake (jā. 1.11.37 ādayo) surundhananagaraṃ nāma jātā, cūḷasutasomajātake (jā. 2.17.195 ādayo) sudassanaṃ nāma, soṇanandajātake (jā. 2.20.92 ādayo) brahmavaḍḍhanaṃ nāma, khaṇḍahālajātake (jā. 2.22.982 ādayo) pupphavatī nāma, saṅkhabrāhmaṇajātake (jā. 1.10.39 ādayo) moḷinī nāma, imasmiṃ pana yudhañcayajātake rammanagaraṃ nāma ahosi. Evamassā kadāci nāmaṃ parivattati. Tattha sabbadattarañño puttasahassaṃ ahosi. Yudhañcayassa nāma jeṭṭhaputtassa uparajjaṃ adāsi. So divase divase mahādānaṃ pavattesi. Evaṃ gacchante kāle bodhisatto ekadivasaṃ pātova rathavaramāruyha mahantena sirivibhavena uyyānakīḷaṃ gacchanto rukkhaggatiṇaggasākhaggamakkaṭakasuttajālādīsu muttājālākārena laggitaussavabindūni disvā ‘‘samma sārathi, kiṃ nāmeta’’nti pucchitvā ‘‘ete deva, himasamaye patanakaussavabindūni nāmā’’ti sutvā divasabhāgaṃ uyyāne kīḷitvā sāyanhakāle paccāgacchanto te adisvāva ‘‘samma sārathi, kahaṃ nu kho ete ussavabindū, na te idāni passāmī’’ti pucchi. ‘‘Deva, te sūriye uggacchante sabbeva bhijjitvā pathaviyaṃ patantī’’ti sutvā saṃvegappatto hutvā ‘‘imesaṃ sattānaṃ jīvitasaṅkhārāpi tiṇagge ussavabindusadisāva, mayā byādhijarāmaraṇehi apīḷiteyeva mātāpitaro āpucchitvā pabbajituṃ vaṭṭatī’’ti ussavabindumeva ārammaṇaṃ katvā āditte viya tayo bhave passanto attano gehaṃ agantvā alaṅkatapaṭiyattāya vinicchayasālāya nisinnassa pitu santikaṃyeva gantvā pitaraṃ vanditvā ekamantaṃ ṭhito pabbajjaṃ yācanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૭૩.

    73.

    ‘‘મિત્તામચ્ચપરિબ્યૂળ્હં , અહં વન્દે રથેસભં;

    ‘‘Mittāmaccaparibyūḷhaṃ , ahaṃ vande rathesabhaṃ;

    પબ્બજિસ્સામહં રાજ, તં દેવો અનુમઞ્ઞતૂ’’તિ.

    Pabbajissāmahaṃ rāja, taṃ devo anumaññatū’’ti.

    તત્થ પરિબ્યૂળ્હન્તિ પરિવારિતં. તં દેવોતિ તં મમ પબ્બજ્જં દેવો અનુજાનાતૂતિ અત્થો.

    Tattha paribyūḷhanti parivāritaṃ. Taṃ devoti taṃ mama pabbajjaṃ devo anujānātūti attho.

    અથ નં રાજા નિવારેન્તો દુતિયં ગાથમાહ –

    Atha naṃ rājā nivārento dutiyaṃ gāthamāha –

    ૭૪.

    74.

    ‘‘સચે તે ઊનં કામેહિ, અહં પરિપૂરયામિ તે;

    ‘‘Sace te ūnaṃ kāmehi, ahaṃ paripūrayāmi te;

    યો તં હિં સતિ વારેમિ, મા પબ્બજ યુધઞ્ચયા’’તિ.

    Yo taṃ hiṃ sati vāremi, mā pabbaja yudhañcayā’’ti.

    તં સુત્વા કુમારો તતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā kumāro tatiyaṃ gāthamāha –

    ૭૫.

    75.

    ‘‘ન મત્થિ ઊનં કામેહિ, હિંસિતા મે ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Na matthi ūnaṃ kāmehi, hiṃsitā me na vijjati;

    દીપઞ્ચ કાતુમિચ્છામિ, યં જરા નાભિકીરતી’’તિ.

    Dīpañca kātumicchāmi, yaṃ jarā nābhikīratī’’ti.

    તત્થ દીપઞ્ચાતિ તાત નેવ મય્હં કામેહિ ઊનં અત્થિ, ન મં હિંસન્તો કોચિ વિજ્જતિ, અહં પન પરલોકગમનાય અત્તનો પતિટ્ઠં કાતુમિચ્છામિ. કીદિસં? યં જરા નાભિકીરતિ ન વિદ્ધંસેતિ, તમહં કાતુમિચ્છામિ, અમતમહાનિબ્બાનં ગવેસિસ્સામિ, ન મે કામેહિ અત્થો, અનુજાનાથ મં, મહારાજાતિ વદતિ.

    Tattha dīpañcāti tāta neva mayhaṃ kāmehi ūnaṃ atthi, na maṃ hiṃsanto koci vijjati, ahaṃ pana paralokagamanāya attano patiṭṭhaṃ kātumicchāmi. Kīdisaṃ? Yaṃ jarā nābhikīrati na viddhaṃseti, tamahaṃ kātumicchāmi, amatamahānibbānaṃ gavesissāmi, na me kāmehi attho, anujānātha maṃ, mahārājāti vadati.

    ઇતિ પુનપ્પુનં કુમારો પબ્બજ્જં યાચિ, રાજા ‘‘મા પબ્બજા’’તિ વારેતિ. તમત્થમાવિકરોન્તો સત્થા ઉપડ્ઢં ગાથમાહ –

    Iti punappunaṃ kumāro pabbajjaṃ yāci, rājā ‘‘mā pabbajā’’ti vāreti. Tamatthamāvikaronto satthā upaḍḍhaṃ gāthamāha –

    ૭૬.

    76.

    ‘‘પુત્તો વા પિતરં યાચે, પિતા વા પુત્તમોરસ’’ન્તિ.

    ‘‘Putto vā pitaraṃ yāce, pitā vā puttamorasa’’nti.

    તત્થ વા-કારો સમ્પિણ્ડનત્થો. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘એવં, ભિક્ખવે, પુત્તો ચ પિતરં યાચતિ, પિતા ચ ઓરસં પુત્તં યાચતી’’તિ.

    Tattha -kāro sampiṇḍanattho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘evaṃ, bhikkhave, putto ca pitaraṃ yācati, pitā ca orasaṃ puttaṃ yācatī’’ti.

    સેસં ઉપડ્ઢગાથં રાજા આહ –

    Sesaṃ upaḍḍhagāthaṃ rājā āha –

    ‘‘નેગમો તં યાચે તાત, મા પબ્બજ યુધઞ્ચયા’’તિ.

    ‘‘Negamo taṃ yāce tāta, mā pabbaja yudhañcayā’’ti.

    તસ્સત્થો – અયં તે તાત નિગમવાસિમહાજનો યાચતિ, નગરજનોપિ મા ત્વં પબ્બજાતિ.

    Tassattho – ayaṃ te tāta nigamavāsimahājano yācati, nagarajanopi mā tvaṃ pabbajāti.

    કુમારો પુનપિ પઞ્ચમં ગાથમાહ –

    Kumāro punapi pañcamaṃ gāthamāha –

    ૭૭.

    77.

    ‘‘મા મં દેવ નિવારેહિ, પબ્બજન્તં રથેસભ;

    ‘‘Mā maṃ deva nivārehi, pabbajantaṃ rathesabha;

    માહં કામેહિ સમ્મત્તો, જરાય વસમન્વગૂ’’તિ.

    Māhaṃ kāmehi sammatto, jarāya vasamanvagū’’ti.

    તત્થ વસમન્વગૂતિ મા અહં કામેહિ સમ્મત્તો પમત્તો જરાય વસગામી નામ હોમિ, વટ્ટદુક્ખં પન ખેપેત્વા યથા ચ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણપ્પટિવિજ્ઝનકો હોમિ,. તથા મં ઓલોકેહીતિ અધિપ્પાયો.

    Tattha vasamanvagūti mā ahaṃ kāmehi sammatto pamatto jarāya vasagāmī nāma homi, vaṭṭadukkhaṃ pana khepetvā yathā ca sabbaññutaññāṇappaṭivijjhanako homi,. Tathā maṃ olokehīti adhippāyo.

    એવં વુત્તે રાજા અપ્પટિભાણો અહોસિ. માતા પનસ્સ ‘‘પુત્તો તે, દેવિ, પિતરં પબ્બજ્જં અનુજાનાપેતી’’તિ સુત્વા ‘‘કિં તુમ્હે કથેથા’’તિ નિરસ્સાસેન મુખેન સુવણ્ણસિવિકાય નિસીદિત્વા સીઘં વિનિચ્છયટ્ઠાનં ગન્ત્વા યાચમાના છટ્ઠં ગાથમાહ –

    Evaṃ vutte rājā appaṭibhāṇo ahosi. Mātā panassa ‘‘putto te, devi, pitaraṃ pabbajjaṃ anujānāpetī’’ti sutvā ‘‘kiṃ tumhe kathethā’’ti nirassāsena mukhena suvaṇṇasivikāya nisīditvā sīghaṃ vinicchayaṭṭhānaṃ gantvā yācamānā chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    ૭૮.

    78.

    ‘‘અહં તં તાત યાચામિ, અહં પુત્ત નિવારયે;

    ‘‘Ahaṃ taṃ tāta yācāmi, ahaṃ putta nivāraye;

    ચિરં તં દટ્ઠુમિચ્છામિ, મા પબ્બજ યુધઞ્ચયા’’તિ.

    Ciraṃ taṃ daṭṭhumicchāmi, mā pabbaja yudhañcayā’’ti.

    તં સુત્વા કુમારો સત્તમં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā kumāro sattamaṃ gāthamāha –

    ૭૯.

    79.

    ‘‘ઉસ્સાવોવ તિણગ્ગમ્હિ, સૂરિયુગ્ગમનં પતિ;

    ‘‘Ussāvova tiṇaggamhi, sūriyuggamanaṃ pati;

    એવમાયુ મનુસ્સાનં, મા મં અમ્મ નિવારયા’’તિ.

    Evamāyu manussānaṃ, mā maṃ amma nivārayā’’ti.

    તસ્સત્થો – અમ્મ, યથા તિણગ્ગે ઉસ્સવબિન્દુ સૂરિયસ્સ ઉગ્ગમનં પતિટ્ઠાતું ન સક્કોતિ, પથવિયં પતતિ, એવં ઇમેસં સત્તાનં જીવિતં પરિત્તં તાવકાલિકં અચિરટ્ઠિતિકં, એવરૂપે લોકસન્નિવાસે કથં ત્વં ચિરં મં પસ્સસિ, મા મં નિવારેહીતિ.

    Tassattho – amma, yathā tiṇagge ussavabindu sūriyassa uggamanaṃ patiṭṭhātuṃ na sakkoti, pathaviyaṃ patati, evaṃ imesaṃ sattānaṃ jīvitaṃ parittaṃ tāvakālikaṃ aciraṭṭhitikaṃ, evarūpe lokasannivāse kathaṃ tvaṃ ciraṃ maṃ passasi, mā maṃ nivārehīti.

    એવં વુત્તેપિ સા પુનપ્પુનં યાચિયેવ. તતો મહાસત્તો પિતરં આમન્તેત્વા અટ્ઠમં ગાથમાહ –

    Evaṃ vuttepi sā punappunaṃ yāciyeva. Tato mahāsatto pitaraṃ āmantetvā aṭṭhamaṃ gāthamāha –

    ૮૦.

    80.

    ‘‘તરમાનો ઇમં યાનં, આરોપેતુ રથેસભ;

    ‘‘Taramāno imaṃ yānaṃ, āropetu rathesabha;

    મા મે માતા તરન્તસ્સ, અન્તરાયકરા અહૂ’’તિ.

    Mā me mātā tarantassa, antarāyakarā ahū’’ti.

    તસ્સત્થો – તાત રથેસભ, ઇમં મમ માતરં તરમાનો પુરિસો સુવણ્ણસિવિકાયાનં આરોપેતુ, મા મે જાતિજરાબ્યાધિમરણકન્તારં તરન્તસ્સ અતિક્કમન્તસ્સ માતા અન્તરાયકરા અહૂતિ.

    Tassattho – tāta rathesabha, imaṃ mama mātaraṃ taramāno puriso suvaṇṇasivikāyānaṃ āropetu, mā me jātijarābyādhimaraṇakantāraṃ tarantassa atikkamantassa mātā antarāyakarā ahūti.

    રાજા પુત્તસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘ગચ્છ, ભદ્દે, તવ સિવિકાય નિસીદિત્વા રતિવડ્ઢનપાસાદં અભિરુહા’’તિ આહ. સા તસ્સ વચનં સુત્વા ઠાતું અસક્કોન્તી નારીગણપરિવુતા ગન્ત્વા પાસાદં અભિરુહિત્વા ‘‘કા નુ ખો પુત્તસ્સ પવત્તી’’તિ વિનિચ્છયટ્ઠાનં ઓલોકેન્તી અટ્ઠાસિ. બોધિસત્તો માતુ ગતકાલે પુન પિતરં યાચિ. રાજા પટિબાહિતું અસક્કોન્તો ‘‘તેન હિ તાત, તવ મનં મત્થકં પાપેહિ, પબ્બજાહી’’તિ અનુજાનિ. રઞ્ઞો અનુઞ્ઞાતકાલે બોધિસત્તસ્સ કનિટ્ઠો યુધિટ્ઠિલકુમારો નામ પિતરં વન્દિત્વા ‘‘તાત, મય્હં પબ્બજ્જં અનુજાનાથા’’તિ અનુજાનાપેસિ. ઉભોપિ ભાતરો પિતરં વન્દિત્વા કામે પહાય મહાજનપરિવુતા વિનિચ્છયતો નિક્ખમિંસુ. દેવીપિ મહાસત્તં ઓલોકેત્વા ‘‘મમ પુત્તે પબ્બજિતે રમ્મનગરં તુચ્છં ભવિસ્સતી’’તિ પરિદેવમાના ગાથાદ્વયમાહ –

    Rājā puttassa vacanaṃ sutvā ‘‘gaccha, bhadde, tava sivikāya nisīditvā rativaḍḍhanapāsādaṃ abhiruhā’’ti āha. Sā tassa vacanaṃ sutvā ṭhātuṃ asakkontī nārīgaṇaparivutā gantvā pāsādaṃ abhiruhitvā ‘‘kā nu kho puttassa pavattī’’ti vinicchayaṭṭhānaṃ olokentī aṭṭhāsi. Bodhisatto mātu gatakāle puna pitaraṃ yāci. Rājā paṭibāhituṃ asakkonto ‘‘tena hi tāta, tava manaṃ matthakaṃ pāpehi, pabbajāhī’’ti anujāni. Rañño anuññātakāle bodhisattassa kaniṭṭho yudhiṭṭhilakumāro nāma pitaraṃ vanditvā ‘‘tāta, mayhaṃ pabbajjaṃ anujānāthā’’ti anujānāpesi. Ubhopi bhātaro pitaraṃ vanditvā kāme pahāya mahājanaparivutā vinicchayato nikkhamiṃsu. Devīpi mahāsattaṃ oloketvā ‘‘mama putte pabbajite rammanagaraṃ tucchaṃ bhavissatī’’ti paridevamānā gāthādvayamāha –

    ૮૧.

    81.

    ‘‘અભિધાવથ ભદ્દન્તે, સુઞ્ઞં હેસ્સતિ રમ્મકં;

    ‘‘Abhidhāvatha bhaddante, suññaṃ hessati rammakaṃ;

    યુધઞ્ચયો અનુઞ્ઞાતો, સબ્બદત્તેન રાજિના.

    Yudhañcayo anuññāto, sabbadattena rājinā.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘યોહુ સેટ્ઠો સહસ્સસ્સ, યુવા કઞ્ચનસન્નિભો;

    ‘‘Yohu seṭṭho sahassassa, yuvā kañcanasannibho;

    સોયં કુમારો પબ્બજિતો, કાસાયવસનો બલી’’તિ.

    Soyaṃ kumāro pabbajito, kāsāyavasano balī’’ti.

    તત્થ અભિધાવથાતિ પરિવારેત્વા ઠિતા નારિયો સબ્બા વેગેન ધાવથાતિ આણાપેતિ. ભદ્દન્તેતિ એવં ગન્ત્વા ‘‘ભદ્દં તવ હોતૂ’’તિ વદથ. રમ્મકન્તિ રમ્મનગરં સન્ધાયાહ. યોહુ સેટ્ઠોતિ યો રઞ્ઞો પુત્તો સહસ્સસ્સ સેટ્ઠો અહોસિ, સો પબ્બજિતોતિ પબ્બજ્જાય ગચ્છન્તં સન્ધાયેવમાહ.

    Tattha abhidhāvathāti parivāretvā ṭhitā nāriyo sabbā vegena dhāvathāti āṇāpeti. Bhaddanteti evaṃ gantvā ‘‘bhaddaṃ tava hotū’’ti vadatha. Rammakanti rammanagaraṃ sandhāyāha. Yohu seṭṭhoti yo rañño putto sahassassa seṭṭho ahosi, so pabbajitoti pabbajjāya gacchantaṃ sandhāyevamāha.

    બોધિસત્તોપિ ન તાવ પબ્બજતિ. સો હિ માતાપિતરો વન્દિત્વા કનિટ્ઠં યુધિટ્ઠિલકુમારં ગહેત્વા નગરા નિક્ખમ્મ મહાજનં નિવત્તેત્વા ઉભોપિ ભાતરો હિમવન્તં પવિસિત્વા મનોરમે ઠાને અસ્સમપદં કરિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞં નિબ્બત્તેત્વા વનમૂલફલાદીહિ યાવજીવં યાપેત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણા અહેસું. તમત્થં ઓસાને અભિસમ્બુદ્ધગાથાય દીપેતિ –

    Bodhisattopi na tāva pabbajati. So hi mātāpitaro vanditvā kaniṭṭhaṃ yudhiṭṭhilakumāraṃ gahetvā nagarā nikkhamma mahājanaṃ nivattetvā ubhopi bhātaro himavantaṃ pavisitvā manorame ṭhāne assamapadaṃ karitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññaṃ nibbattetvā vanamūlaphalādīhi yāvajīvaṃ yāpetvā brahmalokaparāyaṇā ahesuṃ. Tamatthaṃ osāne abhisambuddhagāthāya dīpeti –

    ૮૩.

    83.

    ‘‘ઉભો કુમારા પબ્બજિતા, યુધઞ્ચયો યુધિટ્ઠિલો;

    ‘‘Ubho kumārā pabbajitā, yudhañcayo yudhiṭṭhilo;

    પહાય માતાપિતરો, સઙ્ગં છેત્વાન મચ્ચુનો’’તિ.

    Pahāya mātāpitaro, saṅgaṃ chetvāna maccuno’’ti.

    તત્થ મચ્ચુનોતિ મારસ્સ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ભિક્ખવે, યુધઞ્ચયો ચ યુધિટ્ઠિલો ચ તે ઉભોપિ કુમારા માતાપિતરો પહાય મારસ્સ સન્તકં રાગદોસમોહસઙ્ગં છિન્દિત્વા પબ્બજિતાતિ.

    Tattha maccunoti mārassa. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhikkhave, yudhañcayo ca yudhiṭṭhilo ca te ubhopi kumārā mātāpitaro pahāya mārassa santakaṃ rāgadosamohasaṅgaṃ chinditvā pabbajitāti.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા ‘‘ન ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ તથાગતો રજ્જં છડ્ડેત્વા પબ્બજિતોયેવા’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા માતાપિતરો મહારાજકુલાનિ અહેસું, યુધિટ્ઠિલકુમારો આનન્દો, યુધઞ્ચયો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā ‘‘na bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato rajjaṃ chaḍḍetvā pabbajitoyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mātāpitaro mahārājakulāni ahesuṃ, yudhiṭṭhilakumāro ānando, yudhañcayo pana ahameva ahosi’’nti.

    યુધઞ્ચયજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.

    Yudhañcayajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૬૦. યુધઞ્ચયજાતકં • 460. Yudhañcayajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact