Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૩. તતિયપણ્ણાસકં
3. Tatiyapaṇṇāsakaṃ
(૧૧) ૧. આસાદુપ્પજહવગ્ગો
(11) 1. Āsāduppajahavaggo
૧૧૯. ‘‘દ્વેમા , ભિક્ખવે, આસા દુપ્પજહા. કતમા દ્વે? લાભાસા ચ જીવિતાસા ચ. ઇમા ખો, ભિક્ખવે, દ્વે આસા દુપ્પજહા’’તિ.
119. ‘‘Dvemā , bhikkhave, āsā duppajahā. Katamā dve? Lābhāsā ca jīvitāsā ca. Imā kho, bhikkhave, dve āsā duppajahā’’ti.
૧૨૦. ‘‘દ્વેમે , ભિક્ખવે, પુગ્ગલા દુલ્લભા લોકસ્મિં. કતમે દ્વે ? યો ચ પુબ્બકારી, યો ચ કતઞ્ઞૂ કતવેદી. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પુગ્ગલા દુલ્લભા લોકસ્મિ’’ન્તિ.
120. ‘‘Dveme , bhikkhave, puggalā dullabhā lokasmiṃ. Katame dve ? Yo ca pubbakārī, yo ca kataññū katavedī. Ime kho, bhikkhave, dve puggalā dullabhā lokasmi’’nti.
૧૨૧. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, પુગ્ગલા દુલ્લભા લોકસ્મિં. કતમે દ્વે? તિત્તો ચ તપ્પેતા ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પુગ્ગલા દુલ્લભા લોકસ્મિ’’ન્તિ.
121. ‘‘Dveme, bhikkhave, puggalā dullabhā lokasmiṃ. Katame dve? Titto ca tappetā ca. Ime kho, bhikkhave, dve puggalā dullabhā lokasmi’’nti.
૧૨૨. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, પુગ્ગલા દુત્તપ્પયા. કતમે દ્વે? યો ચ લદ્ધં લદ્ધં નિક્ખિપતિ, યો ચ લદ્ધં લદ્ધં વિસ્સજ્જેતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પુગ્ગલા દુત્તપ્પયા’’તિ.
122. ‘‘Dveme, bhikkhave, puggalā duttappayā. Katame dve? Yo ca laddhaṃ laddhaṃ nikkhipati, yo ca laddhaṃ laddhaṃ vissajjeti. Ime kho, bhikkhave, dve puggalā duttappayā’’ti.
૧૨૩. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, પુગ્ગલા સુતપ્પયા. કતમે દ્વે? યો ચ લદ્ધં લદ્ધં ન નિક્ખિપતિ, યો ચ લદ્ધં લદ્ધં ન વિસ્સજ્જેતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પુગ્ગલા સુતપ્પયા’’તિ.
123. ‘‘Dveme, bhikkhave, puggalā sutappayā. Katame dve? Yo ca laddhaṃ laddhaṃ na nikkhipati, yo ca laddhaṃ laddhaṃ na vissajjeti. Ime kho, bhikkhave, dve puggalā sutappayā’’ti.
૧૨૪. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, પચ્ચયા રાગસ્સ ઉપ્પાદાય. કતમે દ્વે? સુભનિમિત્તઞ્ચ અયોનિસો ચ મનસિકારો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પચ્ચયા રાગસ્સ ઉપ્પાદાયા’’તિ.
124. ‘‘Dveme, bhikkhave, paccayā rāgassa uppādāya. Katame dve? Subhanimittañca ayoniso ca manasikāro. Ime kho, bhikkhave, dve paccayā rāgassa uppādāyā’’ti.
૧૨૫. ‘‘દ્વેમે , ભિક્ખવે, પચ્ચયા દોસસ્સ ઉપ્પાદાય. કતમે દ્વે? પટિઘનિમિત્તઞ્ચ અયોનિસો ચ મનસિકારો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પચ્ચયા દોસસ્સ ઉપ્પાદાયા’’તિ.
125. ‘‘Dveme , bhikkhave, paccayā dosassa uppādāya. Katame dve? Paṭighanimittañca ayoniso ca manasikāro. Ime kho, bhikkhave, dve paccayā dosassa uppādāyā’’ti.
૧૨૬. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, પચ્ચયા મિચ્છાદિટ્ઠિયા ઉપ્પાદાય. કતમે દ્વે? પરતો ચ ઘોસો અયોનિસો ચ મનસિકારો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પચ્ચયા મિચ્છાદિટ્ઠિયા ઉપ્પાદાયા’’તિ.
126. ‘‘Dveme, bhikkhave, paccayā micchādiṭṭhiyā uppādāya. Katame dve? Parato ca ghoso ayoniso ca manasikāro. Ime kho, bhikkhave, dve paccayā micchādiṭṭhiyā uppādāyā’’ti.
૧૨૭. ‘‘દ્વેમે , ભિક્ખવે, પચ્ચયા સમ્માદિટ્ઠિયા ઉપ્પાદાય. કતમે દ્વે? પરતો ચ ઘોસો, યોનિસો ચ મનસિકારો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે પચ્ચયા સમ્માદિટ્ઠિયા ઉપ્પાદાયા’’તિ.
127. ‘‘Dveme , bhikkhave, paccayā sammādiṭṭhiyā uppādāya. Katame dve? Parato ca ghoso, yoniso ca manasikāro. Ime kho, bhikkhave, dve paccayā sammādiṭṭhiyā uppādāyā’’ti.
૧૨૮. ‘‘દ્વેમા, ભિક્ખવે, આપત્તિયો. કતમા દ્વે? લહુકા ચ આપત્તિ, ગરુકા ચ આપત્તિ. ઇમા ખો, ભિક્ખવે, દ્વે આપત્તિયો’’તિ.
128. ‘‘Dvemā, bhikkhave, āpattiyo. Katamā dve? Lahukā ca āpatti, garukā ca āpatti. Imā kho, bhikkhave, dve āpattiyo’’ti.
૧૨૯. ‘‘દ્વેમા, ભિક્ખવે, આપત્તિયો. કતમા દ્વે? દુટ્ઠુલ્લા ચ આપત્તિ, અદુટ્ઠુલ્લા ચ આપત્તિ. ઇમા ખો, ભિક્ખવે, દ્વે આપત્તિયો’’તિ.
129. ‘‘Dvemā, bhikkhave, āpattiyo. Katamā dve? Duṭṭhullā ca āpatti, aduṭṭhullā ca āpatti. Imā kho, bhikkhave, dve āpattiyo’’ti.
૧૩૦. ‘‘દ્વેમા, ભિક્ખવે, આપત્તિયો. કતમા દ્વે? સાવસેસા ચ આપત્તિ, અનવસેસા ચ આપત્તિ. ઇમા ખો, ભિક્ખવે, દ્વે આપત્તિયો’’તિ.
130. ‘‘Dvemā, bhikkhave, āpattiyo. Katamā dve? Sāvasesā ca āpatti, anavasesā ca āpatti. Imā kho, bhikkhave, dve āpattiyo’’ti.
આસાદુપ્પજહવગ્ગો પઠમો.
Āsāduppajahavaggo paṭhamo.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / (૧૧) ૧. આસાદુપ્પજહવગ્ગવણ્ણના • (11) 1. Āsāduppajahavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / (૧૧) ૧. આસાદુપ્પજહવગ્ગવણ્ણના • (11) 1. Āsāduppajahavaggavaṇṇanā