Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    (૧૮) ૮. રાગપેય્યાલં

    (18) 8. Rāgapeyyālaṃ

    ૧૮૪. ‘‘રાગસ્સ , ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય તયો ધમ્મા ભાવેતબ્બા. કતમે તયો? સુઞ્ઞતો સમાધિ, અનિમિત્તો સમાધિ, અપ્પણિહિતો સમાધિ – રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય ઇમે તયો ધમ્મા ભાવેતબ્બા. ( ) 1

    184. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya tayo dhammā bhāvetabbā. Katame tayo? Suññato samādhi, animitto samādhi, appaṇihito samādhi – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime tayo dhammā bhāvetabbā. ( ) 2

    ‘‘રાગસ્સ , ભિક્ખવે, પરિઞ્ઞાય…પે॰… પરિક્ખયાય… પહાનાય… ખયાય… વયાય… વિરાગાય… નિરોધાય… ચાગાય… પટિનિસ્સગ્ગાય ઇમે તયો ધમ્મા ભાવેતબ્બા.

    ‘‘Rāgassa , bhikkhave, pariññāya…pe… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya ime tayo dhammā bhāvetabbā.

    ‘‘દોસસ્સ… મોહસ્સ… કોધસ્સ… ઉપનાહસ્સ… મક્ખસ્સ… પલાસસ્સ… ઇસ્સાય… મચ્છરિયસ્સ… માયાય… સાઠેય્યસ્સ… થમ્ભસ્સ… સારમ્ભસ્સ… માનસ્સ… અતિમાનસ્સ… મદસ્સ… પમાદસ્સ અભિઞ્ઞાય… પરિઞ્ઞાય… પરિક્ખયાય… પહાનાય… ખયાય… વયાય… વિરાગાય… નિરોધાય… ચાગાય… પટિનિસ્સગ્ગાય ઇમે તયો ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ.

    ‘‘Dosassa… mohassa… kodhassa… upanāhassa… makkhassa… palāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa abhiññāya… pariññāya… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya ime tayo dhammā bhāvetabbā’’ti.

    (ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તે ભિક્ખૂ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દુન્તિ.) 3

    (Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.) 4

    રાગપેય્યાલં નિટ્ઠિતં.

    Rāgapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    5 રાગં દોસઞ્ચ મોહઞ્ચ, કોધૂપનાહપઞ્ચમં;

    6 Rāgaṃ dosañca mohañca, kodhūpanāhapañcamaṃ;

    મક્ખપળાસઇસ્સા ચ, મચ્છરિમાયાસાઠેય્યા.

    Makkhapaḷāsaissā ca, maccharimāyāsāṭheyyā.

    થમ્ભસારમ્ભમાનઞ્ચ, અતિમાનમદસ્સ ચ;

    Thambhasārambhamānañca, atimānamadassa ca;

    પમાદા સત્તરસ વુત્તા, રાગપેય્યાલનિસ્સિતા.

    Pamādā sattarasa vuttā, rāgapeyyālanissitā.

    એતે ઓપમ્મયુત્તેન, આપાદેન અભિઞ્ઞાય;

    Ete opammayuttena, āpādena abhiññāya;

    પરિઞ્ઞાય પરિક્ખયા, પહાનક્ખયબ્બયેન;

    Pariññāya parikkhayā, pahānakkhayabbayena;

    વિરાગનિરોધચાગં, પટિનિસ્સગ્ગે ઇમે દસ.

    Virāganirodhacāgaṃ, paṭinissagge ime dasa.

    સુઞ્ઞતો અનિમિત્તો ચ, અપ્પણિહિતો ચ તયો;

    Suññato animitto ca, appaṇihito ca tayo;

    સમાધિમૂલકા પેય્યાલેસુપિ વવત્થિતા ચાતિ.

    Samādhimūlakā peyyālesupi vavatthitā cāti.

    તિકનિપાતપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Tikanipātapāḷi niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. (રાગસ્સ ભિક્ખવે અભિઞ્ઞાય તયો ધમ્મા ભાવેતબ્બા. કતમે તયો? સવિતક્કસવિચારો સમાધિ, અવિતક્કવિચારમત્તો સમાધિ, અવિતક્કઅવિચારો સમાધિ. રાગસ્સ ભિક્ખવે અભિઞ્ઞાય ઇમે તયો ધમ્મા ભાવેતબ્બા.) એત્થન્તરે પાઠો કત્થચિ દિસ્સતિ, અટ્ઠકથાયં પસ્સિતબ્બો
    2. (rāgassa bhikkhave abhiññāya tayo dhammā bhāvetabbā. katame tayo? savitakkasavicāro samādhi, avitakkavicāramatto samādhi, avitakkaavicāro samādhi. rāgassa bhikkhave abhiññāya ime tayo dhammā bhāvetabbā.) etthantare pāṭho katthaci dissati, aṭṭhakathāyaṃ passitabbo
    3. ( ) એત્થન્તરે પાઠો સ્યા॰ કં॰ ક॰ પોત્થકેસુ ન દિસ્સતિ
    4. ( ) etthantare pāṭho syā. kaṃ. ka. potthakesu na dissati
    5. ઇમા ઉદ્દાનગાથાયો સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰ પોત્થકેસુ ન દિસ્સન્તિ
    6. imā uddānagāthāyo sī. syā. kaṃ. pī. potthakesu na dissanti



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૭-૧૮. પેય્યાલવગ્ગાદિવણ્ણના • 17-18. Peyyālavaggādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / પેય્યાલવગ્ગવણ્ણના • Peyyālavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact