Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga

    ૮-૯-૧૦. અટ્ઠમ-નવમ-દસમસિક્ખાપદં

    8-9-10. Aṭṭhama-navama-dasamasikkhāpadaṃ

    ૧૨૧૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખુનિયો સિક્ખમાનાય ઉમ્મદ્દાપેન્તિપિ પરિમદ્દાપેન્તિપિ…પે॰… સામણેરિયા ઉમ્મદ્દાપેન્તિપિ પરિમદ્દાપેન્તિપિ…પે॰… ગિહિનિયા ઉમ્મદ્દાપેન્તિપિ પરિમદ્દાપેન્તિપિ. મનુસ્સા વિહારચારિકં આહિણ્ડન્તા પસ્સિત્વા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ ભિક્ખુનિયો ગિહિનિયા ઉમ્મદ્દાપેસ્સન્તિપિ પરિમદ્દાપેસ્સન્તિપિ, સેય્યથાપિ ગિહિનિયો કામભોગિનિયો’’તિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખુનિયો તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. યા તા ભિક્ખુનિયો અપ્પિચ્છા…પે॰… તા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – કથઞ્હિ નામ ભિક્ખુનિયો ગિહિનિયા ઉમ્મદ્દાપેસ્સન્તિપિ પરિમદ્દાપેસ્સન્તિપીતિ…પે॰… સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયો ગિહિનિયા ઉમ્મદ્દાપેન્તિપિ પરિમદ્દાપેન્તિપીતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયો ગિહિનિયા ઉમ્મદ્દાપેસ્સન્તિપિ પરિમદ્દાપેસ્સન્તિપિ! નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયો ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસન્તુ –

    1210. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhikkhuniyo sikkhamānāya ummaddāpentipi parimaddāpentipi…pe… sāmaṇeriyā ummaddāpentipi parimaddāpentipi…pe… gihiniyā ummaddāpentipi parimaddāpentipi. Manussā vihāracārikaṃ āhiṇḍantā passitvā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma bhikkhuniyo gihiniyā ummaddāpessantipi parimaddāpessantipi, seyyathāpi gihiniyo kāmabhoginiyo’’ti! Assosuṃ kho bhikkhuniyo tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Yā tā bhikkhuniyo appicchā…pe… tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – kathañhi nāma bhikkhuniyo gihiniyā ummaddāpessantipi parimaddāpessantipīti…pe… saccaṃ kira, bhikkhave, bhikkhuniyo gihiniyā ummaddāpentipi parimaddāpentipīti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma, bhikkhave, bhikkhuniyo gihiniyā ummaddāpessantipi parimaddāpessantipi! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, bhikkhuniyo imaṃ sikkhāpadaṃ uddisantu –

    ૧૨૧૧. ‘‘યા પન ભિક્ખુની (સિક્ખમાનાય…પે॰… સામણેરિયા…પે॰…) ગિહિનિયા ઉમ્મદ્દાપેય્ય વા પરિમદ્દાપેય્ય વા, પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    1211.‘‘Yā pana bhikkhunī (sikkhamānāya…pe… sāmaṇeriyā…pe…) gihiniyā ummaddāpeyya vā parimaddāpeyya vā, pācittiya’’nti.

    ૧૨૧૨. યા પનાતિ યા યાદિસા…પે॰… ભિક્ખુનીતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતા ભિક્ખુનીતિ.

    1212.Yā panāti yā yādisā…pe… bhikkhunīti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā bhikkhunīti.

    સિક્ખમાના નામ દ્વે વસ્સાનિ છસુ ધમ્મેસુ સિક્ખિતસિક્ખા.

    Sikkhamānā nāma dve vassāni chasu dhammesu sikkhitasikkhā.

    સામણેરી નામ દસસિક્ખાપદિકા.

    Sāmaṇerī nāma dasasikkhāpadikā.

    ગિહિની નામ અગારિની વુચ્ચતિ.

    Gihinī nāma agārinī vuccati.

    ઉમ્મદ્દાપેય્ય વાતિ ઉમ્મદ્દાપેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Ummaddāpeyyati ummaddāpeti, āpatti pācittiyassa.

    પરિમદ્દાપેય્ય વાતિ સમ્બાહાપેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Parimaddāpeyya vāti sambāhāpeti, āpatti pācittiyassa.

    ૧૨૧૩. અનાપત્તિ ગિલાનાય 1, આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાય, આદિકમ્મિકાયાતિ.

    1213. Anāpatti gilānāya 2, āpadāsu, ummattikāya, ādikammikāyāti.

    અટ્ઠમ નવમ દસમસિક્ખાપદાનિ નિટ્ઠિતાનિ.

    Aṭṭhama navama dasamasikkhāpadāni niṭṭhitāni.







    Footnotes:
    1. આબાધપ્પચ્ચયા (ક॰)
    2. ābādhappaccayā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૮-૯-૧૦. અટ્ઠમનવમદસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8-9-10. Aṭṭhamanavamadasamasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮-૧૦. અટ્ઠમાદિસિક્ખાપદં • 8-10. Aṭṭhamādisikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact