Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૩. ચૂળવગ્ગો

    3. Cūḷavaggo

    ૧. અભિજ્જમાનપેતવત્થુ

    1. Abhijjamānapetavatthu

    ૩૮૭.

    387.

    ‘‘અભિજ્જમાને વારિમ્હિ, ગઙ્ગાય ઇધ ગચ્છસિ;

    ‘‘Abhijjamāne vārimhi, gaṅgāya idha gacchasi;

    નગ્ગો પુબ્બદ્ધપેતોવ માલધારી અલઙ્કતો;

    Naggo pubbaddhapetova māladhārī alaṅkato;

    કુહિં ગમિસ્સસિ પેત, કત્થ વાસો ભવિસ્સતી’’તિ.

    Kuhiṃ gamissasi peta, kattha vāso bhavissatī’’ti.

    ૩૮૮.

    388.

    ‘‘ચુન્દટ્ઠિલં 1 ગમિસ્સામિ, પેતો સો ઇતિ ભાસતિ;

    ‘‘Cundaṭṭhilaṃ 2 gamissāmi, peto so iti bhāsati;

    અન્તરે વાસભગામં, બારાણસિં ચ 3 સન્તિકે’’.

    Antare vāsabhagāmaṃ, bārāṇasiṃ ca 4 santike’’.

    ૩૮૯.

    389.

    તઞ્ચ દિસ્વા મહામત્તો, કોલિયો ઇતિ વિસ્સુતો;

    Tañca disvā mahāmatto, koliyo iti vissuto;

    સત્તું ભત્તઞ્ચ પેતસ્સ, પીતકઞ્ચ યુગં અદા.

    Sattuṃ bhattañca petassa, pītakañca yugaṃ adā.

    ૩૯૦.

    390.

    નાવાય તિટ્ઠમાનાય, કપ્પકસ્સ અદાપયિ;

    Nāvāya tiṭṭhamānāya, kappakassa adāpayi;

    કપ્પકસ્સ પદિન્નમ્હિ, ઠાને પેતસ્સ દિસ્સથ 5.

    Kappakassa padinnamhi, ṭhāne petassa dissatha 6.

    ૩૯૧.

    391.

    તતો સુવત્થવસનો, માલધારી અલઙ્કતો;

    Tato suvatthavasano, māladhārī alaṅkato;

    ઠાને ઠિતસ્સ પેતસ્સ, દક્ખિણા ઉપકપ્પથ;

    Ṭhāne ṭhitassa petassa, dakkhiṇā upakappatha;

    તસ્મા દજ્જેથ પેતાનં, અનુકમ્પાય પુનપ્પુનં.

    Tasmā dajjetha petānaṃ, anukampāya punappunaṃ.

    ૩૯૨.

    392.

    સાતુન્નવસના 7 એકે, અઞ્ઞે કેસનિવાસના 8;

    Sātunnavasanā 9 eke, aññe kesanivāsanā 10;

    પેતા ભત્તાય ગચ્છન્તિ, પક્કમન્તિ દિસોદિસં.

    Petā bhattāya gacchanti, pakkamanti disodisaṃ.

    ૩૯૩.

    393.

    દૂરે એકે 11 પધાવિત્વા, અલદ્ધાવ નિવત્તરે;

    Dūre eke 12 padhāvitvā, aladdhāva nivattare;

    છાતા પમુચ્છિતા ભન્તા, ભૂમિયં પટિસુમ્ભિતા.

    Chātā pamucchitā bhantā, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā.

    ૩૯૪.

    394.

    તે ચ 13 તત્થ પપતિતા 14, ભૂમિયં પટિસુમ્ભિતા;

    Te ca 15 tattha papatitā 16, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā;

    પુબ્બે અકતકલ્યાણા, અગ્ગિદડ્ઢાવ આતપે.

    Pubbe akatakalyāṇā, aggidaḍḍhāva ātape.

    ૩૯૫.

    395.

    ‘‘મયં પુબ્બે પાપધમ્મા, ઘરણી કુલમાતરો;

    ‘‘Mayaṃ pubbe pāpadhammā, gharaṇī kulamātaro;

    સન્તેસુ દેય્યધમ્મેસુ, દીપં નાકમ્હ અત્તનો.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.

    ૩૯૬.

    396.

    ‘‘પહૂતં અન્નપાનમ્પિ, અપિસ્સુ અવકિરીયતિ;

    ‘‘Pahūtaṃ annapānampi, apissu avakirīyati;

    સમ્મગ્ગતે પબ્બજિતે, ન ચ કિઞ્ચિ અદમ્હસે.

    Sammaggate pabbajite, na ca kiñci adamhase.

    ૩૯૭.

    397.

    ‘‘અકમ્મકામા અલસા, સાદુકામા મહગ્ઘસા;

    ‘‘Akammakāmā alasā, sādukāmā mahagghasā;

    આલોપપિણ્ડદાતારો, પટિગ્ગહે પરિભાસિમ્હસે 17.

    Ālopapiṇḍadātāro, paṭiggahe paribhāsimhase 18.

    ૩૯૮.

    398.

    ‘‘તે ઘરા તા ચ દાસિયો, તાનેવાભરણાનિ નો;

    ‘‘Te gharā tā ca dāsiyo, tānevābharaṇāni no;

    તે અઞ્ઞે પરિચારેન્તિ, મયં દુક્ખસ્સ ભાગિનો.

    Te aññe paricārenti, mayaṃ dukkhassa bhāgino.

    ૩૯૯.

    399.

    ‘‘વેણી વા અવઞ્ઞા હોન્તિ, રથકારી ચ દુબ્ભિકા;

    ‘‘Veṇī vā avaññā honti, rathakārī ca dubbhikā;

    ચણ્ડાલી કપણા હોન્તિ, કપ્પકા 19 ચ પુનપ્પુનં.

    Caṇḍālī kapaṇā honti, kappakā 20 ca punappunaṃ.

    ૪૦૦.

    400.

    ‘‘યાનિ યાનિ નિહીનાનિ, કુલાનિ કપણાનિ ચ;

    ‘‘Yāni yāni nihīnāni, kulāni kapaṇāni ca;

    તેસુ તેસ્વેવ જાયન્તિ, એસા મચ્છરિનો ગતિ.

    Tesu tesveva jāyanti, esā maccharino gati.

    ૪૦૧.

    401.

    ‘‘પુબ્બે ચ કતકલ્યાણા, દાયકા વીતમચ્છરા;

    ‘‘Pubbe ca katakalyāṇā, dāyakā vītamaccharā;

    સગ્ગં તે પરિપૂરેન્તિ, ઓભાસેન્તિ ચ નન્દનં.

    Saggaṃ te paripūrenti, obhāsenti ca nandanaṃ.

    ૪૦૨.

    402.

    ‘‘વેજયન્તે ચ પાસાદે, રમિત્વા કામકામિનો;

    ‘‘Vejayante ca pāsāde, ramitvā kāmakāmino;

    ઉચ્ચાકુલેસુ જાયન્તિ, સભોગેસુ તતો ચુતા.

    Uccākulesu jāyanti, sabhogesu tato cutā.

    ૪૦૩.

    403.

    ‘‘કૂટાગારે ચ પાસાદે, પલ્લઙ્કે ગોનકત્થતે;

    ‘‘Kūṭāgāre ca pāsāde, pallaṅke gonakatthate;

    બીજિતઙ્ગા 21 મોરહત્થેહિ, કુલે જાતા યસસ્સિનો.

    Bījitaṅgā 22 morahatthehi, kule jātā yasassino.

    ૪૦૪.

    404.

    ‘‘અઙ્કતો અઙ્કં ગચ્છન્તિ, માલધારી અલઙ્કતા;

    ‘‘Aṅkato aṅkaṃ gacchanti, māladhārī alaṅkatā;

    ધાતિયો ઉપતિટ્ઠન્તિ, સાયં પાતં સુખેસિનો.

    Dhātiyo upatiṭṭhanti, sāyaṃ pātaṃ sukhesino.

    ૪૦૫.

    405.

    ‘‘નયિદં અકતપુઞ્ઞાનં, કતપુઞ્ઞાનમેવિદં;

    ‘‘Nayidaṃ akatapuññānaṃ, katapuññānamevidaṃ;

    અસોકં નન્દનં રમ્મં, તિદસાનં મહાવનં.

    Asokaṃ nandanaṃ rammaṃ, tidasānaṃ mahāvanaṃ.

    ૪૦૬.

    406.

    ‘‘સુખં અકતપુઞ્ઞાનં, ઇધ નત્થિ પરત્થ ચ;

    ‘‘Sukhaṃ akatapuññānaṃ, idha natthi parattha ca;

    સુખઞ્ચ કતપુઞ્ઞાનં, ઇધ ચેવ પરત્થ ચ.

    Sukhañca katapuññānaṃ, idha ceva parattha ca.

    ૪૦૭.

    407.

    ‘‘તેસં સહબ્યકામાનં, કત્તબ્બં કુસલં બહું;

    ‘‘Tesaṃ sahabyakāmānaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ bahuṃ;

    કતપુઞ્ઞા હિ મોદન્તિ, સગ્ગે ભોગસમઙ્ગિનો’’તિ.

    Katapuññā hi modanti, sagge bhogasamaṅgino’’ti.

    અભિજ્જમાનપેતવત્થુ પઠમં.

    Abhijjamānapetavatthu paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ચુન્દટ્ઠિકં (સી॰)
    2. cundaṭṭhikaṃ (sī.)
    3. બારાણસિયા ચ (સી॰ સ્યા॰)
    4. bārāṇasiyā ca (sī. syā.)
    5. પેતસ્સુ’દિસ્સથ (સી॰), પેતસ્સુ’દિચ્છથ (?)
    6. petassu’dissatha (sī.), petassu’dicchatha (?)
    7. સાહુન્નવાસિનો (સ્યા॰ પી॰), સાહુન્દવાસિનો (ક॰)
    8. કેસનિવાસિનો (સ્યા॰ ક॰)
    9. sāhunnavāsino (syā. pī.), sāhundavāsino (ka.)
    10. kesanivāsino (syā. ka.)
    11. દૂરે પેતા (ક॰)
    12. dūre petā (ka.)
    13. કેચિ (સી॰ સ્યા॰)
    14. પપતિત્વા (સી॰), ચ પતિતા (સ્યા॰)
    15. keci (sī. syā.)
    16. papatitvā (sī.), ca patitā (syā.)
    17. પરિભાસિતા (સ્યા॰ ક॰)
    18. paribhāsitā (syā. ka.)
    19. ન્હાપિકા (સી॰)
    20. nhāpikā (sī.)
    21. વીજિતઙ્ગા (સી॰ સ્યા॰)
    22. vījitaṅgā (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧. અભિજ્જમાનપેતવત્થુવણ્ણના • 1. Abhijjamānapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact