Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    3. சூளவக்³கோ³

    3. Cūḷavaggo

    1. அபி⁴ஜ்ஜமானபேதவத்து²வண்ணனா

    1. Abhijjamānapetavatthuvaṇṇanā

    அபி⁴ஜ்ஜமானே வாரிம்ஹீதி இத³ங் ஸத்த²ரி வேளுவனே விஹரந்தே அஞ்ஞதரங் லுத்³த³பேதங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். பா³ராணஸியங் கிர அபரதி³ஸாபா⁴கே³ பாரக³ங்கா³ய வாஸப⁴கா³மங் அதிக்கமித்வா சுந்த³ட்டி²லனாமகே கா³மே ஏகோ லுத்³த³கோ அஹோஸி. ஸோ அரஞ்ஞே மிகே³ வதி⁴த்வா வரமங்ஸங் அங்கா³ரே பசித்வா கா²தி³த்வா அவஸேஸங் பண்ணபுடே ப³ந்தி⁴த்வா காஜேன க³ஹெத்வா கா³மங் ஆக³ச்ச²தி. தங் பா³லதா³ரகா கா³மத்³வாரே தி³ஸ்வா ‘‘மங்ஸங் மே தே³ஹி, மங்ஸங் மே தே³ஹீ’’தி ஹத்தே² பஸாரெத்வா உபதா⁴வந்தி. ஸோ தேஸங் தோ²கங் தோ²கங் மங்ஸங் தே³தி. அதே²கதி³வஸங் மங்ஸங் அலபி⁴த்வா உத்³தா³லகபுப்ப²ங் பிளந்தி⁴த்வா ப³ஹுஞ்ச ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா கா³மங் க³ச்ச²ந்தங் தங் தா³ரகா கா³மத்³வாரே தி³ஸ்வா ‘‘மங்ஸங் மே தே³ஹி, மங்ஸங் மே தே³ஹீ’’தி ஹத்தே² பஸாரெத்வா உபதா⁴விங்ஸு. ஸோ தேஸங் ஏகேகங் புப்ப²மஞ்ஜரிங் அதா³ஸி.

    Abhijjamānevārimhīti idaṃ satthari veḷuvane viharante aññataraṃ luddapetaṃ ārabbha vuttaṃ. Bārāṇasiyaṃ kira aparadisābhāge pāragaṅgāya vāsabhagāmaṃ atikkamitvā cundaṭṭhilanāmake gāme eko luddako ahosi. So araññe mige vadhitvā varamaṃsaṃ aṅgāre pacitvā khāditvā avasesaṃ paṇṇapuṭe bandhitvā kājena gahetvā gāmaṃ āgacchati. Taṃ bāladārakā gāmadvāre disvā ‘‘maṃsaṃ me dehi, maṃsaṃ me dehī’’ti hatthe pasāretvā upadhāvanti. So tesaṃ thokaṃ thokaṃ maṃsaṃ deti. Athekadivasaṃ maṃsaṃ alabhitvā uddālakapupphaṃ piḷandhitvā bahuñca hatthena gahetvā gāmaṃ gacchantaṃ taṃ dārakā gāmadvāre disvā ‘‘maṃsaṃ me dehi, maṃsaṃ me dehī’’ti hatthe pasāretvā upadhāviṃsu. So tesaṃ ekekaṃ pupphamañjariṃ adāsi.

    அத² அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா பேதேஸு நிப்³ப³த்தோ நக்³கோ³ விரூபரூபோ ப⁴யானகத³ஸ்ஸனோ ஸுபினேபி அன்னபானங் அஜானந்தோ ஸீஸே ஆப³ந்தி⁴தஉத்³தா³லககுஸுமமாலாகலாபோ ‘‘சுந்த³ட்டி²லாயங் ஞாதகானங் ஸந்திகே கிஞ்சி லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி க³ங்கா³ய உத³கே அபி⁴ஜ்ஜமானே படிஸோதங் பத³ஸா க³ச்ச²தி. தேன ச ஸமயேன கோலியோ நாம ரஞ்ஞோ பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ மஹாமத்தோ குபிதங் பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா படினிவத்தெந்தோ ஹத்தி²அஸ்ஸாதி³பரிவாரப³லங் த²லபதே²ன பேஸெத்வா ஸயங் க³ங்கா³ய நதி³யா அனுஸோதங் நாவாய ஆக³ச்ச²ந்தோ தங் பேதங் ததா² க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா புச்ச²ந்தோ –

    Atha aparena samayena kālaṃ katvā petesu nibbatto naggo virūparūpo bhayānakadassano supinepi annapānaṃ ajānanto sīse ābandhitauddālakakusumamālākalāpo ‘‘cundaṭṭhilāyaṃ ñātakānaṃ santike kiñci labhissāmī’’ti gaṅgāya udake abhijjamāne paṭisotaṃ padasā gacchati. Tena ca samayena koliyo nāma rañño bimbisārassa mahāmatto kupitaṃ paccantaṃ vūpasametvā paṭinivattento hatthiassādiparivārabalaṃ thalapathena pesetvā sayaṃ gaṅgāya nadiyā anusotaṃ nāvāya āgacchanto taṃ petaṃ tathā gacchantaṃ disvā pucchanto –

    387.

    387.

    ‘‘அபி⁴ஜ்ஜமானே வாரிம்ஹி, க³ங்கா³ய இத⁴ க³ச்ச²ஸி;

    ‘‘Abhijjamāne vārimhi, gaṅgāya idha gacchasi;

    நக்³கோ³ புப்³ப³த்³த⁴பேதோவ, மாலதா⁴ரீ அலங்கதோ;

    Naggo pubbaddhapetova, māladhārī alaṅkato;

    குஹிங் க³மிஸ்ஸஸி பேத, கத்த² வாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. –

    Kuhiṃ gamissasi peta, kattha vāso bhavissatī’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² அபி⁴ஜ்ஜமானேதி பத³னிக்கே²பேன அபி⁴ஜ்ஜமானே ஸங்கா⁴தே, வாரிம்ஹி க³ங்கா³யாதி க³ங்கா³ய நதி³யா உத³கே. இதா⁴தி இமஸ்மிங் டா²னே. புப்³ப³த்³த⁴பேதோவாதி காயஸ்ஸ புரிமத்³தே⁴ன அபேதோ விய அபேதயோனிகோ தே³வபுத்தோ விய. கத²ங்? மாலதா⁴ரீ அலங்கதோதி, மாலாஹி பிளந்தி⁴த்வா அலங்கதஸீஸக்³கோ³தி அத்தோ². கத்த² வாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீதி கதரஸ்மிங் கா³மே தே³ஸே வா துய்ஹங் நிவாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி, தங் கதே²ஹீதி அத்தோ².

    Gāthamāha. Tattha abhijjamāneti padanikkhepena abhijjamāne saṅghāte, vārimhi gaṅgāyāti gaṅgāya nadiyā udake. Idhāti imasmiṃ ṭhāne. Pubbaddhapetovāti kāyassa purimaddhena apeto viya apetayoniko devaputto viya. Kathaṃ? Māladhārī alaṅkatoti, mālāhi piḷandhitvā alaṅkatasīsaggoti attho. Kattha vāso bhavissatīti katarasmiṃ gāme dese vā tuyhaṃ nivāso bhavissati, taṃ kathehīti attho.

    இதா³னி யங் ததா³ தேன பேதேன கோலியேன ச வுத்தங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸங்கீ³திகாரா –

    Idāni yaṃ tadā tena petena koliyena ca vuttaṃ, taṃ dassetuṃ saṅgītikārā –

    388.

    388.

    ‘‘சுந்த³ட்டி²லங் க³மிஸ்ஸாமி, பேதோ ஸோ இதி பா⁴ஸதி;

    ‘‘Cundaṭṭhilaṃ gamissāmi, peto so iti bhāsati;

    அந்தரே வாஸப⁴கா³மங், பா³ராணஸிஞ்ச ஸந்திகே.

    Antare vāsabhagāmaṃ, bārāṇasiñca santike.

    389.

    389.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வா மஹாமத்தோ, கோலியோ இதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Tañca disvā mahāmatto, koliyo iti vissuto;

    ஸத்துங் ப⁴த்தஞ்ச பேதஸ்ஸ, பீதகஞ்ச யுக³ங் அதா³.

    Sattuṃ bhattañca petassa, pītakañca yugaṃ adā.

    390.

    390.

    ‘‘நாவாய திட்ட²மானாய, கப்பகஸ்ஸ அதா³பயி;

    ‘‘Nāvāya tiṭṭhamānāya, kappakassa adāpayi;

    கப்பகஸ்ஸ பதி³ன்னம்ஹி, டா²னே பேதஸ்ஸ தி³ஸ்ஸத².

    Kappakassa padinnamhi, ṭhāne petassa dissatha.

    391.

    391.

    ‘‘ததோ ஸுவத்த²வஸனோ, மாலதா⁴ரீ அலங்கதோ;

    ‘‘Tato suvatthavasano, māladhārī alaṅkato;

    டா²னே டி²தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ, த³க்கி²ணா உபகப்பத²;

    Ṭhāne ṭhitassa petassa, dakkhiṇā upakappatha;

    தஸ்மா த³ஜ்ஜேத² பேதானங், அனுகம்பாய புனப்புன’’ந்தி. – கா³தா²யோ அவோசுங்;

    Tasmā dajjetha petānaṃ, anukampāya punappuna’’nti. – gāthāyo avocuṃ;

    388. தத்த² சுந்த³ட்டி²லந்தி ஏவங்னாமகங் கா³மங். அந்தரே வாஸப⁴கா³மங், பா³ராணஸிஞ்ச ஸந்திகேதி வாஸப⁴கா³மஸ்ஸ ச பா³ராணஸியா ச வேமஜ்ஜே². அந்தரா-ஸத்³த³யோகே³ன ஹேதங் ஸாம்யத்தே² உபயோக³வசனங். பா³ராணஸியா ஸந்திகே ஹி ஸோ கா³மோதி. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – அந்தரே வாஸப⁴கா³மஸ்ஸ ச பா³ராணஸியா ச யோ சுந்த³ட்டி²லனாமகோ கா³மோ பா³ராணஸியா அவிதூ³ரே, தங் கா³மங் க³மிஸ்ஸாமீதி.

    388. Tattha cundaṭṭhilanti evaṃnāmakaṃ gāmaṃ. Antare vāsabhagāmaṃ, bārāṇasiñca santiketi vāsabhagāmassa ca bārāṇasiyā ca vemajjhe. Antarā-saddayogena hetaṃ sāmyatthe upayogavacanaṃ. Bārāṇasiyā santike hi so gāmoti. Ayañhettha attho – antare vāsabhagāmassa ca bārāṇasiyā ca yo cundaṭṭhilanāmako gāmo bārāṇasiyā avidūre, taṃ gāmaṃ gamissāmīti.

    389. கோலியோ இதி விஸ்ஸுதோதி கோலியோதி ஏவங்பகாஸிதனாமோ. ஸத்துங் ப⁴த்தஞ்சாதி ஸத்துஞ்சேவ ப⁴த்தஞ்ச. பீதகஞ்ச யுக³ங் அதா³தி பீதகங் ஸுவண்ணவண்ணங் ஏகங் வத்த²யுக³ஞ்ச அதா³ஸி.

    389.Koliyo iti vissutoti koliyoti evaṃpakāsitanāmo. Sattuṃ bhattañcāti sattuñceva bhattañca. Pītakañca yugaṃ adāti pītakaṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ ekaṃ vatthayugañca adāsi.

    390. கதா³ அதா³ஸீதி சே ஆஹ நாவாய திட்ட²மானாய. கப்பகஸ்ஸ அதா³பயீதி க³ச்ச²ந்திங் நாவங் ட²பெத்வா தத்த² ஏகஸ்ஸ ந்ஹாபிதஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ தா³பேஸி , தி³ன்னம்ஹி வத்த²யுகே³தி யோஜனா. டா²னேதி டா²னஸோ தங்க²ணஞ்ஞேவ. பேதஸ்ஸ தி³ஸ்ஸதா²தி பேதஸ்ஸ ஸரீரே பஞ்ஞாயித்த², தஸ்ஸ நிவாஸனபாருபனவத்த²ங் ஸம்பஜ்ஜி. தேனாஹ ‘‘ததோ ஸுவத்த²வஸனோ, மாலதா⁴ரீ அலங்கதோ’’தி, ஸுவத்த²வஸனோ மாலாப⁴ரணேஹி ஸுமண்டி³தபஸாதி⁴தோ. டா²னே டி²தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ, த³க்கி²ணா உபகப்பதா²தி த³க்கி²ணெய்யட்டா²னே டி²தா பனேஸா த³க்கி²ணா தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ யஸ்மா உபகப்பதி, வினியோக³ங் அக³மாஸி. தஸ்மா த³ஜ்ஜேத² பேதானங், அனுகம்பாய புனப்புனந்தி பேதானங் அனுகம்பாய பேதே உத்³தி³ஸ்ஸ புனப்புனங் த³க்கி²ணங் த³தெ³ய்யாதி அத்தோ².

    390. Kadā adāsīti ce āha nāvāya tiṭṭhamānāya. Kappakassa adāpayīti gacchantiṃ nāvaṃ ṭhapetvā tattha ekassa nhāpitassa upāsakassa dāpesi , dinnamhi vatthayugeti yojanā. Ṭhāneti ṭhānaso taṅkhaṇaññeva. Petassa dissathāti petassa sarīre paññāyittha, tassa nivāsanapārupanavatthaṃ sampajji. Tenāha ‘‘tato suvatthavasano, māladhārī alaṅkato’’ti, suvatthavasano mālābharaṇehi sumaṇḍitapasādhito. Ṭhāne ṭhitassa petassa, dakkhiṇā upakappathāti dakkhiṇeyyaṭṭhāne ṭhitā panesā dakkhiṇā tassa petassa yasmā upakappati, viniyogaṃ agamāsi. Tasmā dajjetha petānaṃ, anukampāya punappunanti petānaṃ anukampāya pete uddissa punappunaṃ dakkhiṇaṃ dadeyyāti attho.

    அத² ஸோ கோலியமஹாமத்தோ தங் பேதங் அனுகம்பமானோ தா³னவிதி⁴ங் ஸம்பாதெ³த்வா அனுஸோதங் ஆக³ந்த்வா ஸூரியே உக்³க³ச்ச²ந்தே பா³ராணஸிங் ஸம்பாபுணி. ப⁴க³வா ச தேஸங் அனுக்³க³ஹத்த²ங் ஆகாஸேன ஆக³ந்த்வா க³ங்கா³தீரே அட்டா²ஸி. கோலியமஹாமத்தோபி நாவாதோ ஓதரித்வா ஹட்ட²பஹட்டோ² ப⁴க³வந்தங் நிமந்தேஸி – ‘‘அதி⁴வாஸேத² மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா அஜ்ஜதனாய ப⁴த்தங் அனுகம்பங் உபாதா³யா’’தி. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன. ஸோ ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா தாவதே³வ ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ மஹந்தங் ஸாகா²மண்ட³பங் உபரி சதூஸு ச பஸ்ஸேஸு நானாவிராக³வண்ணவிசித்தவிவித⁴வஸனஸமலங்கதங் காரெத்வா தத்த² ப⁴க³வதோ ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே.

    Atha so koliyamahāmatto taṃ petaṃ anukampamāno dānavidhiṃ sampādetvā anusotaṃ āgantvā sūriye uggacchante bārāṇasiṃ sampāpuṇi. Bhagavā ca tesaṃ anuggahatthaṃ ākāsena āgantvā gaṅgātīre aṭṭhāsi. Koliyamahāmattopi nāvāto otaritvā haṭṭhapahaṭṭho bhagavantaṃ nimantesi – ‘‘adhivāsetha me, bhante, bhagavā ajjatanāya bhattaṃ anukampaṃ upādāyā’’ti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. So bhagavato adhivāsanaṃ viditvā tāvadeva ramaṇīye bhūmibhāge mahantaṃ sākhāmaṇḍapaṃ upari catūsu ca passesu nānāvirāgavaṇṇavicittavividhavasanasamalaṅkataṃ kāretvā tattha bhagavato āsanaṃ paññāpetvā adāsi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane.

    அத² ஸோ மஹாமத்தோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஹெட்டா² அத்தனோ வுத்தவசனங் பேதஸ்ஸ ச படிவசனங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஆக³ச்ச²தூ’’தி சிந்தேஸி. சிந்திதஸமனந்தரமேவ பு³த்³தா⁴னுபா⁴வஸஞ்சோதி³தோ ஸுவண்ணஹங்ஸக³ணோ விய த⁴தரட்ட²ஹங்ஸராஜங் பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ த⁴ம்மராஜங் ஸம்பரிவாரேஸி. தாவதே³வ மஹாஜனோ ஸன்னிபதி ‘‘உளாரா த⁴ம்மதே³ஸனா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ மஹாமத்தோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸந்தப்பேஸி. ப⁴க³வா கதப⁴த்தகிச்சோ மஹாஜனஸ்ஸ அனுகம்பாய ‘‘பா³ராணஸிஸமீபகா³மவாஸினோ ஸன்னிபதந்தூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி. ஸப்³பே³ ச தே இத்³தி⁴ப³லேன மஹாஜனா ஸன்னிபதிங்ஸு, உளாரே சஸ்ஸ பேதே பாகடே அகாஸி. தேஸு கேசி சி²ன்னபி⁴ன்னபிலோதிகக²ண்ட³த⁴ரா, கேசி அத்தனோ கேஸேஹேவ படிச்சா²தி³தகோபினா, கேசி நக்³கா³ யதா²ஜாதரூபா கு²ப்பிபாஸாபி⁴பூ⁴தா தசபரியோனத்³தா⁴ அட்டி²மத்தஸரீரா இதோ சிதோ ச பரிப்³ப⁴மந்தா மஹாஜனஸ்ஸ பச்சக்க²தோ பஞ்ஞாயிங்ஸு.

    Atha so mahāmatto bhagavantaṃ upasaṅkamitvā gandhapupphādīhi pūjetvā vanditvā ekamantaṃ nisinno heṭṭhā attano vuttavacanaṃ petassa ca paṭivacanaṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā ‘‘bhikkhusaṅgho āgacchatū’’ti cintesi. Cintitasamanantarameva buddhānubhāvasañcodito suvaṇṇahaṃsagaṇo viya dhataraṭṭhahaṃsarājaṃ bhikkhusaṅgho dhammarājaṃ samparivāresi. Tāvadeva mahājano sannipati ‘‘uḷārā dhammadesanā bhavissatī’’ti. Taṃ disvā pasannamānaso mahāmatto buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena santappesi. Bhagavā katabhattakicco mahājanassa anukampāya ‘‘bārāṇasisamīpagāmavāsino sannipatantū’’ti adhiṭṭhāsi. Sabbe ca te iddhibalena mahājanā sannipatiṃsu, uḷāre cassa pete pākaṭe akāsi. Tesu keci chinnabhinnapilotikakhaṇḍadharā, keci attano keseheva paṭicchāditakopinā, keci naggā yathājātarūpā khuppipāsābhibhūtā tacapariyonaddhā aṭṭhimattasarīrā ito cito ca paribbhamantā mahājanassa paccakkhato paññāyiṃsu.

    அத² ப⁴க³வா ததா²ரூபங் இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்கா²ஸி, யதா² தே ஏகஜ்ஜ²ங் ஸன்னிபதித்வா அத்தனா கதங் பாபகம்மங் மஹாஜனஸ்ஸ பவேதே³ஸுங். தமத்த²ங் தீ³பெந்தா ஸங்கீ³திகாரா –

    Atha bhagavā tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāsi, yathā te ekajjhaṃ sannipatitvā attanā kataṃ pāpakammaṃ mahājanassa pavedesuṃ. Tamatthaṃ dīpentā saṅgītikārā –

    392.

    392.

    ‘‘ஸாதுன்னவஸனா ஏகே, அஞ்ஞே கேஸனிவாஸனா;

    ‘‘Sātunnavasanā eke, aññe kesanivāsanā;

    பேதா ப⁴த்தாய க³ச்ச²ந்தி, பக்கமந்தி தி³ஸோதி³ஸங்.

    Petā bhattāya gacchanti, pakkamanti disodisaṃ.

    393.

    393.

    ‘‘தூ³ரே ஏகே பதா⁴வித்வா, அலத்³தா⁴வ நிவத்தரே;

    ‘‘Dūre eke padhāvitvā, aladdhāva nivattare;

    சா²தா பமுச்சி²தா ப⁴ந்தா, பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தா.

    Chātā pamucchitā bhantā, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā.

    394.

    394.

    ‘‘கேசி தத்த² பபதித்வா, பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தா;

    ‘‘Keci tattha papatitvā, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā;

    புப்³பே³ அகதகல்யாணா, அக்³கி³த³ட்³டா⁴வ ஆதபே.

    Pubbe akatakalyāṇā, aggidaḍḍhāva ātape.

    395.

    395.

    ‘‘மயங் புப்³பே³ பாபத⁴ம்மா, க⁴ரணீ குலமாதரோ;

    ‘‘Mayaṃ pubbe pāpadhammā, gharaṇī kulamātaro;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.

    396.

    396.

    ‘‘பஹூதங் அன்னபானம்பி, அபிஸ்ஸு அவகிரீயதி;

    ‘‘Pahūtaṃ annapānampi, apissu avakirīyati;

    ஸம்மக்³க³தே பப்³ப³ஜிதே, ந ச கிஞ்சி அத³ம்ஹஸே.

    Sammaggate pabbajite, na ca kiñci adamhase.

    397.

    397.

    ‘‘அகம்மகாமா அலஸா, ஸாது³காமா மஹக்³க⁴ஸா;

    ‘‘Akammakāmā alasā, sādukāmā mahagghasā;

    ஆலோபபிண்ட³தா³தாரோ, படிக்³க³ஹே பரிபா⁴ஸிம்ஹஸே.

    Ālopapiṇḍadātāro, paṭiggahe paribhāsimhase.

    398.

    398.

    ‘‘தே க⁴ரா தா ச தா³ஸியோ, தானேவாப⁴ரணானி நோ;

    ‘‘Te gharā tā ca dāsiyo, tānevābharaṇāni no;

    தே அஞ்ஞே பரிசாரெந்தி, மயங் து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னோ.

    Te aññe paricārenti, mayaṃ dukkhassa bhāgino.

    399.

    399.

    ‘‘வேணீ வா அவஞ்ஞா ஹொந்தி, ரத²காரீ ச து³ப்³பி⁴கா;

    ‘‘Veṇī vā avaññā honti, rathakārī ca dubbhikā;

    சண்டா³லீ கபணா ஹொந்தி, கப்பகா ச புனப்புனங்.

    Caṇḍālī kapaṇā honti, kappakā ca punappunaṃ.

    400.

    400.

    ‘‘யானி யானி நிஹீனானி, குலானி கபணானி ச;

    ‘‘Yāni yāni nihīnāni, kulāni kapaṇāni ca;

    தேஸு தெஸ்வேவ ஜாயந்தி, ஏஸா மச்ச²ரினோ க³தி.

    Tesu tesveva jāyanti, esā maccharino gati.

    401.

    401.

    ‘‘புப்³பே³ ச கதகல்யாணா, தா³யகா வீதமச்ச²ரா;

    ‘‘Pubbe ca katakalyāṇā, dāyakā vītamaccharā;

    ஸக்³க³ங் தே பரிபூரெந்தி, ஓபா⁴ஸெந்தி ச நந்த³னங்.

    Saggaṃ te paripūrenti, obhāsenti ca nandanaṃ.

    402.

    402.

    ‘‘வேஜயந்தே ச பாஸாதே³, ரமித்வா காமகாமினோ;

    ‘‘Vejayante ca pāsāde, ramitvā kāmakāmino;

    உச்சாகுலேஸு ஜாயந்தி, ஸபோ⁴கே³ஸு ததோ சுதா.

    Uccākulesu jāyanti, sabhogesu tato cutā.

    403.

    403.

    ‘‘கூடாகா³ரே ச பாஸாதே³, பல்லங்கே போனகத்த²தே;

    ‘‘Kūṭāgāre ca pāsāde, pallaṅke ponakatthate;

    பீ³ஜிதங்கா³ மோரஹத்தே²ஹி, குலே ஜாதா யஸஸ்ஸினோ.

    Bījitaṅgā morahatthehi, kule jātā yasassino.

    404.

    404.

    ‘‘அங்கதோ அங்கங் க³ச்ச²ந்தி, மாலதா⁴ரீ அலங்கதா;

    ‘‘Aṅkato aṅkaṃ gacchanti, māladhārī alaṅkatā;

    தா⁴தியோ உபதிட்ட²ந்தி, ஸாயங் பாதங் ஸுகே²ஸினோ.

    Dhātiyo upatiṭṭhanti, sāyaṃ pātaṃ sukhesino.

    405.

    405.

    ‘‘நயித³ங் அகதபுஞ்ஞானங், கதபுஞ்ஞானமேவித³ங்;

    ‘‘Nayidaṃ akatapuññānaṃ, katapuññānamevidaṃ;

    அஸோகங் நந்த³னங் ரம்மங், தித³ஸானங் மஹாவனங்.

    Asokaṃ nandanaṃ rammaṃ, tidasānaṃ mahāvanaṃ.

    406.

    406.

    ‘‘ஸுக²ங் அகதபுஞ்ஞானங், இத⁴ நத்தி² பரத்த² ச;

    ‘‘Sukhaṃ akatapuññānaṃ, idha natthi parattha ca;

    ஸுக²ஞ்ச கதபுஞ்ஞானங், இத⁴ சேவ பரத்த² ச.

    Sukhañca katapuññānaṃ, idha ceva parattha ca.

    407.

    407.

    ‘‘தேஸங் ஸஹப்³யகாமானங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Tesaṃ sahabyakāmānaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ bahuṃ;

    கதபுஞ்ஞா ஹி மோத³ந்தி, ஸக்³கே³ போ⁴க³ஸமங்கி³னோ’’தி. – கா³தா²யோ அவோசுங்;

    Katapuññā hi modanti, sagge bhogasamaṅgino’’ti. – gāthāyo avocuṃ;

    392. தத்த² ஸாதுன்னவஸனாதி சி²ன்னபி⁴ன்னபிலோதிகக²ண்ட³னிவாஸனா. ஏகேதி ஏகச்சே. கேஸனிவாஸனாதி கேஸேஹேவ படிச்சா²தி³தகோபினா. ப⁴த்தாய க³ச்ச²ந்தீதி ‘‘அப்பேவ நாம இதோ க³தா யத்த² வா தத்த² வா கிஞ்சி உச்சி²ட்ட²ப⁴த்தங் வா வமிதப⁴த்தங் வா க³ப்³ப⁴மலாதி³கங் வா லபெ⁴ய்யாமா’’தி கத்த²சிதே³வ அட்ட²த்வா கா⁴ஸத்தா²ய க³ச்ச²ந்தி. பக்கமந்தி தி³ஸோதி³ஸந்தி தி³ஸதோ தி³ஸங் அனேகயோஜனந்தரிகங் டா²னங் பக்கமந்தி.

    392. Tattha sātunnavasanāti chinnabhinnapilotikakhaṇḍanivāsanā. Eketi ekacce. Kesanivāsanāti keseheva paṭicchāditakopinā. Bhattāya gacchantīti ‘‘appeva nāma ito gatā yattha vā tattha vā kiñci ucchiṭṭhabhattaṃ vā vamitabhattaṃ vā gabbhamalādikaṃ vā labheyyāmā’’ti katthacideva aṭṭhatvā ghāsatthāya gacchanti. Pakkamanti disodisanti disato disaṃ anekayojanantarikaṃ ṭhānaṃ pakkamanti.

    393. தூ³ரேதி தூ³ரேவ டா²னே. ஏகேதி ஏகச்சே பேதா. பதா⁴வித்வாதி கா⁴ஸத்தா²ய உபதா⁴வித்வா. அலத்³தா⁴வ நிவத்தரேதி கிஞ்சி கா⁴ஸங் வா பானீயங் வா அலபி⁴த்வா ஏவ நிவத்தந்தி. பமுச்சி²தாதி கு²ப்பிபாஸாதி³து³க்கே²ன ஸஞ்ஜாதமுச்சா². ப⁴ந்தாதி பரிப்³ப⁴மந்தா. பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தாதி தாய ஏவ முச்சா²ய உப்பத்தியா ட²த்வா அவக்கி²த்தமத்திகாபிண்டா³ விய விஸ்ஸுஸ்ஸித்வா பத²வியங் பதிதா.

    393.Dūreti dūreva ṭhāne. Eketi ekacce petā. Padhāvitvāti ghāsatthāya upadhāvitvā. Aladdhāva nivattareti kiñci ghāsaṃ vā pānīyaṃ vā alabhitvā eva nivattanti. Pamucchitāti khuppipāsādidukkhena sañjātamucchā. Bhantāti paribbhamantā. Bhūmiyaṃ paṭisumbhitāti tāya eva mucchāya uppattiyā ṭhatvā avakkhittamattikāpiṇḍā viya vissussitvā pathaviyaṃ patitā.

    394. தத்தா²தி க³தட்டா²னே. பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தாதி பபாதே பதிதா விய ஜிக⁴ச்சா²தி³து³க்கே²ன டா²துங் அஸமத்த²பா⁴வேன பூ⁴மியங் பதிதா, தத்த² வா க³தட்டா²னே கா⁴ஸாதீ³னங் அலாபே⁴ன சி²ன்னாஸா ஹுத்வா கேனசி படிமுக²ங் ஸும்பி⁴தா போதி²தா விய பூ⁴மியங் பதிதா ஹொந்தீதி அத்தோ². புப்³பே³ அகதகல்யாணாதி புரிமப⁴வே அகதகுஸலா. அக்³கி³த³ட்³டா⁴வ ஆதபேதி நிதா³க⁴காலே ஆதபட்டா²னே அக்³கி³னா த³ட்³டா⁴ விய, கு²ப்பிபாஸக்³கி³னா ட³ய்ஹமானா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வந்தீதி அத்தோ².

    394.Tatthāti gataṭṭhāne. Bhūmiyaṃ paṭisumbhitāti papāte patitā viya jighacchādidukkhena ṭhātuṃ asamatthabhāvena bhūmiyaṃ patitā, tattha vā gataṭṭhāne ghāsādīnaṃ alābhena chinnāsā hutvā kenaci paṭimukhaṃ sumbhitā pothitā viya bhūmiyaṃ patitā hontīti attho. Pubbe akatakalyāṇāti purimabhave akatakusalā. Aggidaḍḍhāva ātapeti nidāghakāle ātapaṭṭhāne agginā daḍḍhā viya, khuppipāsagginā ḍayhamānā mahādukkhaṃ anubhavantīti attho.

    395. புப்³பே³தி அதீதப⁴வே. பாபத⁴ம்மாதி இஸ்ஸுகீமச்ச²ரீஆதி³பா⁴வேன லாமகஸபா⁴வா. க⁴ரணீதி க⁴ரஸாமினியோ. குலமாதரோதி குலதா³ரகானங் மாதரோ, குலபுரிஸானங் வா மாதரோ. தீ³பந்தி பதிட்ட²ங், புஞ்ஞந்தி அத்தோ². தஞ்ஹி ஸத்தானங் ஸுக³தீஸு பதிட்டா²பா⁴வதோ ‘‘பதிட்டா²’’தி வுச்சதி. நாகம்ஹாதி ந கரிம்ஹ.

    395.Pubbeti atītabhave. Pāpadhammāti issukīmaccharīādibhāvena lāmakasabhāvā. Gharaṇīti gharasāminiyo. Kulamātaroti kuladārakānaṃ mātaro, kulapurisānaṃ vā mātaro. Dīpanti patiṭṭhaṃ, puññanti attho. Tañhi sattānaṃ sugatīsu patiṭṭhābhāvato ‘‘patiṭṭhā’’ti vuccati. Nākamhāti na karimha.

    396. பஹூதந்தி ப³ஹுங். அன்னபானம்பீதி அன்னஞ்ச பானஞ்ச. அபிஸ்ஸு அவகிரீயதீதி ஸூதி நிபாதமத்தங், அபி அவகிரீயதி ச²ட்டீயதி. ஸம்மக்³க³தேதி ஸம்மா க³தே ஸம்மா படிபன்னே ஸம்மா படிபன்னாய. பப்³ப³ஜிதேதி பப்³ப³ஜிதாய. ஸம்பதா³னே ஹி இத³ங் பு⁴ம்மவசனங். ஸம்மக்³க³தே வா பப்³ப³ஜிதே ஸதி லப்³ப⁴மானேதி அத்தோ². ந ச கிஞ்சி அத³ம்ஹஸேதி ‘‘கிஞ்சிமத்தம்பி தெ³ய்யத⁴ம்மங் நாத³ம்ஹா’’தி விப்படிஸாராபி⁴பூ⁴தா வத³ந்தி.

    396.Pahūtanti bahuṃ. Annapānampīti annañca pānañca. Apissu avakirīyatīti ti nipātamattaṃ, api avakirīyati chaṭṭīyati. Sammaggateti sammā gate sammā paṭipanne sammā paṭipannāya. Pabbajiteti pabbajitāya. Sampadāne hi idaṃ bhummavacanaṃ. Sammaggate vā pabbajite sati labbhamāneti attho. Na ca kiñci adamhaseti ‘‘kiñcimattampi deyyadhammaṃ nādamhā’’ti vippaṭisārābhibhūtā vadanti.

    397. அகம்மகாமாதி ஸாதூ⁴தி அகத்தப்³ப³ங் கம்மங் அகுஸலங் காமெந்தீதி அகம்மகாமா, ஸாதூ⁴ஹி வா கத்தப்³ப³ங் குஸலங் காமெந்தீதி கம்மகாமா, ந கம்மகாமாதி அகம்மகாமா , குஸலத⁴ம்மேஸு அச்ச²ந்தி³காதி அத்தோ². அலஸாதி குஸீதா குஸலகம்மகரணே நிப்³பீ³ரியா. ஸாது³காமாதி ஸாதமது⁴ரவத்து²பியா. மஹக்³க⁴ஸாதி மஹாபோ⁴ஜனா, உப⁴யேனாபி ஸுந்த³ரஞ்ச மது⁴ரஞ்ச போ⁴ஜனங் லபி⁴த்வா அத்தி²கானங் கிஞ்சி அத³த்வா ஸயமேவ பு⁴ஞ்ஜிதாரோதி த³ஸ்ஸேதி. ஆலோபபிண்ட³தா³தாரோதி ஆலோபமத்தஸ்ஸபி போ⁴ஜனபிண்ட³ஸ்ஸ தா³யகா. படிக்³க³ஹேதி தஸ்ஸ படிக்³க³ண்ஹனகே. பரிபா⁴ஸிம்ஹஸேதி பரிப⁴வங் கரொந்தா பா⁴ஸிம்ஹ, அவமஞ்ஞிம்ஹ உப்பண்டி³ம்ஹா சாதி அத்தோ².

    397.Akammakāmāti sādhūti akattabbaṃ kammaṃ akusalaṃ kāmentīti akammakāmā, sādhūhi vā kattabbaṃ kusalaṃ kāmentīti kammakāmā, na kammakāmāti akammakāmā , kusaladhammesu acchandikāti attho. Alasāti kusītā kusalakammakaraṇe nibbīriyā. Sādukāmāti sātamadhuravatthupiyā. Mahagghasāti mahābhojanā, ubhayenāpi sundarañca madhurañca bhojanaṃ labhitvā atthikānaṃ kiñci adatvā sayameva bhuñjitāroti dasseti. Ālopapiṇḍadātāroti ālopamattassapi bhojanapiṇḍassa dāyakā. Paṭiggaheti tassa paṭiggaṇhanake. Paribhāsimhaseti paribhavaṃ karontā bhāsimha, avamaññimha uppaṇḍimhā cāti attho.

    398. தே க⁴ராதி யத்த² மயங் புப்³பே³ ‘‘அம்ஹாகங் க⁴ர’’ந்தி மமத்தங் அகரிம்ஹா, தானி க⁴ரானி யதா²டி²தானி, இதா³னி நோ ந கிஞ்சி உபகப்பதீதி அதி⁴ப்பாயோ. தா ச தா³ஸியோ தானேவாப⁴ரணானி நோதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. தத்த² நோதி அம்ஹாகங். தேதி தே க⁴ராதி³கே. அஞ்ஞே பரிசாரெந்தி, பரிபோ⁴கா³தி³வஸேன வினியோக³ங் கரொந்தீதி அத்தோ². மயங் து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னோதி மயங் பன புப்³பே³ கேவலங் கீளனப்பஸுதா ஹுத்வா ஸாபதெய்யங் பஹாய க³மனீயங் அனுகா³மிகங் காதுங் அஜானந்தா இதா³னி கு²ப்பிபாஸாதி³து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னோ ப⁴வாமாதி அத்தானங் க³ரஹந்தா வத³ந்தி.

    398.Te gharāti yattha mayaṃ pubbe ‘‘amhākaṃ ghara’’nti mamattaṃ akarimhā, tāni gharāni yathāṭhitāni, idāni no na kiñci upakappatīti adhippāyo. Tā ca dāsiyo tānevābharaṇāni noti etthāpi eseva nayo. Tattha noti amhākaṃ. Teti te gharādike. Aññe paricārenti, paribhogādivasena viniyogaṃ karontīti attho. Mayaṃ dukkhassa bhāginoti mayaṃ pana pubbe kevalaṃ kīḷanappasutā hutvā sāpateyyaṃ pahāya gamanīyaṃ anugāmikaṃ kātuṃ ajānantā idāni khuppipāsādidukkhassa bhāgino bhavāmāti attānaṃ garahantā vadanti.

    399. இதா³னி யஸ்மா பேதயோனிதோ சவித்வா மனுஸ்ஸேஸு உப்பஜ்ஜந்தாபி ஸத்தா யேபு⁴ய்யேன தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன ஹீனஜாதிகா கபணவுத்தினோவ ஹொந்தி, தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘வேணிவா’’திஆதி³னா த்³வே கா³தா² வுத்தா. தத்த² வேணிவாதி வேனஜாதிகா, விலீவகாரா நளகாரா ஹொந்தீதி அத்தோ². வா-ஸத்³தோ³ அனியமத்தோ². அவஞ்ஞாதி அவஞ்ஞெய்யா, அவஜானிதப்³பா³தி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘வம்ப⁴னா’’தி வா பாடோ², பரேஹி பா³த⁴னீயாதி அத்தோ². ரத²காரீதி சம்மகாரினோ. து³ப்³பி⁴காதி மித்தது³ப்³பி⁴கா மித்தானங் பா³தி⁴கா. சண்டா³லீதி சண்டா³லஜாதிகா. கபணாதி வனிப்³ப³கா அதிவிய காருஞ்ஞப்பத்தா . கப்பகாதி கப்பகஜாதிகா, ஸப்³ப³த்த² ‘‘ஹொந்தி புனப்புன’’ந்தி யோஜனா, அபராபரம்பி இமேஸு நிஹீனகுலேஸு உப்பஜ்ஜந்தீதி வுத்தங் ஹோதி.

    399. Idāni yasmā petayonito cavitvā manussesu uppajjantāpi sattā yebhuyyena tasseva kammassa vipākāvasesena hīnajātikā kapaṇavuttinova honti, tasmā tamatthaṃ dassetuṃ ‘‘veṇivā’’tiādinā dve gāthā vuttā. Tattha veṇivāti venajātikā, vilīvakārā naḷakārā hontīti attho. -saddo aniyamattho. Avaññāti avaññeyyā, avajānitabbāti vuttaṃ hoti. ‘‘Vambhanā’’ti vā pāṭho, parehi bādhanīyāti attho. Rathakārīti cammakārino. Dubbhikāti mittadubbhikā mittānaṃ bādhikā. Caṇḍālīti caṇḍālajātikā. Kapaṇāti vanibbakā ativiya kāruññappattā . Kappakāti kappakajātikā, sabbattha ‘‘honti punappuna’’nti yojanā, aparāparampi imesu nihīnakulesu uppajjantīti vuttaṃ hoti.

    400. தேஸு தெஸ்வேவ ஜாயந்தீதி யானி யானி அஞ்ஞானிபி நேஸாத³புக்குஸகுலாதீ³னி கபணானி அதிவிய வம்ப⁴னியானி பரமது³க்³க³தானி ச, தேஸு தேஸு ஏவ நிஹீனகுலேஸு மச்ச²ரியமலேன பேதேஸு நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சுதா நிப்³ப³த்தந்தி. தேனாஹ ‘‘ஏஸா மச்ச²ரினோ க³தீ’’தி.

    400.Tesu tesveva jāyantīti yāni yāni aññānipi nesādapukkusakulādīni kapaṇāni ativiya vambhaniyāni paramaduggatāni ca, tesu tesu eva nihīnakulesu macchariyamalena petesu nibbattitvā tato cutā nibbattanti. Tenāha ‘‘esā maccharino gatī’’ti.

    401. ஏவங் அகதபுஞ்ஞானங் ஸத்தானங் க³திங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி கதபுஞ்ஞானங் க³திங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘புப்³பே³ ச கதகல்யாணா’’தி ஸத்த கா³தா² வுத்தா. தத்த² ஸக்³க³ங் தே பரிபூரெந்தீதி யே புப்³பே³ புரிமஜாதியங் கதகல்யாணா தா³யகா தா³னபுஞ்ஞாபி⁴ரதா விக³தமலமச்சே²ரா, தே அத்தனோ ரூபஸம்பத்தியா சேவ பரிவாரஸம்பத்தியா ச ஸக்³க³ங் தே³வலோகங் பரிபூரெந்தி பரிபுண்ணங் கரொந்தி. ஓபா⁴ஸெந்தி ச நந்த³னந்தி ந கேவலங் பரிபூரெந்தியேவ, அத² கோ² கப்பருக்கா²தீ³னங் பபா⁴ஹி ஸபா⁴வேனேவ ஓபா⁴ஸமானம்பி நந்த³னவனங் அத்தனோ வத்தா²ப⁴ரணஜுதீஹி ஸரீரப்பபா⁴ய ச அபி⁴ப⁴வித்வா சேவ ஓபா⁴ஸெத்வா ச ஜோதெந்தி.

    401. Evaṃ akatapuññānaṃ sattānaṃ gatiṃ dassetvā idāni katapuññānaṃ gatiṃ dassetuṃ ‘‘pubbe ca katakalyāṇā’’ti satta gāthā vuttā. Tattha saggaṃ te paripūrentīti ye pubbe purimajātiyaṃ katakalyāṇā dāyakā dānapuññābhiratā vigatamalamaccherā, te attano rūpasampattiyā ceva parivārasampattiyā ca saggaṃ devalokaṃ paripūrenti paripuṇṇaṃ karonti. Obhāsenti ca nandananti na kevalaṃ paripūrentiyeva, atha kho kapparukkhādīnaṃ pabhāhi sabhāveneva obhāsamānampi nandanavanaṃ attano vatthābharaṇajutīhi sarīrappabhāya ca abhibhavitvā ceva obhāsetvā ca jotenti.

    402. காமகாமினோதி யதி²ச்சி²தேஸு காமகு³ணேஸு யதா²காமங் பரிபோ⁴க³வந்தோ. உச்சாகுலேஸூதி உச்சேஸு க²த்தியகுலாதீ³ஸு குலேஸு. ஸபோ⁴கே³ஸூதி மஹாவிப⁴வேஸு. ததோ சுதாதி ததோ தே³வலோகதோ சுதா.

    402.Kāmakāminoti yathicchitesu kāmaguṇesu yathākāmaṃ paribhogavanto. Uccākulesūti uccesu khattiyakulādīsu kulesu. Sabhogesūti mahāvibhavesu. Tato cutāti tato devalokato cutā.

    403. கூடாகா³ரே ச பாஸாதே³தி கூடாகா³ரே ச பாஸாதே³ ச. பீ³ஜிதங்கா³தி பீ³ஜியமானதே³ஹா. மோரஹத்தே²ஹீதி மோரபிஞ்ச²படிமண்டி³தபீ³ஜனீஹத்தே²ஹி. யஸஸ்ஸினோதி பரிவாரவந்தோ ரமந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    403.Kūṭāgāreca pāsādeti kūṭāgāre ca pāsāde ca. Bījitaṅgāti bījiyamānadehā. Morahatthehīti morapiñchapaṭimaṇḍitabījanīhatthehi. Yasassinoti parivāravanto ramantīti adhippāyo.

    404. அங்கதோ அங்கங் க³ச்ச²ந்தீதி தா³ரககாலேபி ஞாதீனங் தா⁴தீனஞ்ச அங்கட்டா²னதோ அங்கட்டா²னமேவ க³ச்ச²ந்தி, ந பூ⁴மிதலந்தி அதி⁴ப்பாயோ. உபதிட்ட²ந்தீதி உபட்டா²னங் கரொந்தி. ஸுகே²ஸினோதி ஸுக²மிச்ச²ந்தா, ‘‘மா ஸீதங் வா உண்ஹங் வா’’தி அப்பகம்பி து³க்க²ங் பரிஹரந்தா உபதிட்ட²ந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    404.Aṅkato aṅkaṃ gacchantīti dārakakālepi ñātīnaṃ dhātīnañca aṅkaṭṭhānato aṅkaṭṭhānameva gacchanti, na bhūmitalanti adhippāyo. Upatiṭṭhantīti upaṭṭhānaṃ karonti. Sukhesinoti sukhamicchantā, ‘‘mā sītaṃ vā uṇhaṃ vā’’ti appakampi dukkhaṃ pariharantā upatiṭṭhantīti adhippāyo.

    405. நயித³ங் அகதபுஞ்ஞானந்தி இத³ங் ஸோகவத்து²அபா⁴வதோ அஸோகங் ரம்மங் ரமணீயங் தித³ஸானங் தாவதிங்ஸதே³வானங் மஹாவனங் மஹாஉபவனபூ⁴தங் நந்த³னங் நந்த³னவனங் அகதபுஞ்ஞானங் ந ஹோதி, தேஹி லத்³து⁴ங் ந ஸக்காதி அத்தோ².

    405.Nayidaṃ akatapuññānanti idaṃ sokavatthuabhāvato asokaṃ rammaṃ ramaṇīyaṃ tidasānaṃ tāvatiṃsadevānaṃ mahāvanaṃ mahāupavanabhūtaṃ nandanaṃ nandanavanaṃ akatapuññānaṃ na hoti, tehi laddhuṃ na sakkāti attho.

    406. இதா⁴தி இமஸ்மிங் மனுஸ்ஸலோகே விஸேஸதோ புஞ்ஞங் கரீயதி, தங் ஸந்தா⁴யாஹ. இதா⁴தி வா தி³ட்ட²த⁴ம்மே. பரத்தா²தி ஸம்பராயே.

    406.Idhāti imasmiṃ manussaloke visesato puññaṃ karīyati, taṃ sandhāyāha. Idhāti vā diṭṭhadhamme. Paratthāti samparāye.

    407. தேஸந்தி தேஹி யதா²வுத்தேஹி தே³வேஹி. ஸஹப்³யகாமானந்தி ஸஹபா⁴வங் இச்ச²ந்தேஹி. போ⁴க³ஸமங்கி³னோதி போ⁴கே³ஹி ஸமன்னாக³தா, தி³ப்³பே³ஹி பஞ்சகாமகு³ணேஹி ஸமப்பிதா மோத³ந்தீதி அத்தோ². ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.

    407.Tesanti tehi yathāvuttehi devehi. Sahabyakāmānanti sahabhāvaṃ icchantehi. Bhogasamaṅginoti bhogehi samannāgatā, dibbehi pañcakāmaguṇehi samappitā modantīti attho. Sesaṃ uttānatthameva.

    ஏவங் தேஹி பேதேஹி ஸாதா⁴ரணதோ அத்தனா கதகம்மஸ்ஸ ச க³தியா புஞ்ஞகம்மஸ்ஸ ச க³தியா பவேதி³தாய ஸங்விக்³க³மனஸ்ஸ கோளியாமச்சபமுக²ஸ்ஸ தத்த² ஸன்னிபதிதஸ்ஸ மஹாஜனஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் ப⁴க³வா வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தே³ஸனாபரியோஸானே சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸீதி.

    Evaṃ tehi petehi sādhāraṇato attanā katakammassa ca gatiyā puññakammassa ca gatiyā paveditāya saṃviggamanassa koḷiyāmaccapamukhassa tattha sannipatitassa mahājanassa ajjhāsayānurūpaṃ bhagavā vitthārena dhammaṃ desesi. Desanāpariyosāne caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosīti.

    அபி⁴ஜ்ஜமானபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Abhijjamānapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 1. அபி⁴ஜ்ஜமானபேதவத்து² • 1. Abhijjamānapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact