Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૯-૧૦. અભિસન્દસુત્તાદિવણ્ણના

    9-10. Abhisandasuttādivaṇṇanā

    ૩૯-૪૦. નવમે પુઞ્ઞાભિસન્દાતિ પુઞ્ઞનદિયો. કુસલાભિસન્દાતિ કુસલાનં પવાહા. સુખસ્સાહારાતિ સુખપચ્ચયા. અગ્ગાનીતિ ઞાતત્તા અગ્ગઞ્ઞાનિ. ચિરરત્તં ઞાતત્તા રત્તઞ્ઞાનિ. અરિયાનં સાધૂનં વંસાનીતિ ઞાતત્તા વંસઞ્ઞાનિ. પોરાણાનં આદિપુરિસાનં એતાનીતિ પોરાણાનિ. સબ્બસો કેનચિપિ પકારેન સાધૂહિ ન કિણ્ણાનિ ન ખિત્તાનિ છડ્ડિતાનીતિ અસંકિણ્ણાનિ. અયઞ્ચ નયો નેસં યથા અતીતે, એવં એતરહિ અનાગતે ચાતિ આહ ‘‘અસંકિણ્ણપુબ્બાનિ ન સંકિયન્તિ ન સંકિયિસ્સન્તી’’તિ. તતો એવ અપ્પટિકુટ્ઠાનિ. ન હિ કદાચિ વિઞ્ઞૂ સમણબ્રાહ્મણા હિંસાદિપાપધમ્મં અનુજાનન્તિ. અપરિમાણાનં સત્તાનં અભયં દેતીતિ સબ્બેસુ ભૂતેસુ નિહિતદણ્ડત્તા સકલસ્સપિ સત્તકાયસ્સ ભયાભાવં દેતિ. અવેરન્તિ વેરાભાવં. અબ્યાબજ્ઝન્તિ નિદ્દુક્ખતં. એવમેત્થ સઙ્ખેપતો પાળિવણ્ણના વેદિતબ્બા. દસમે નત્થિ વત્તબ્બં.

    39-40. Navame puññābhisandāti puññanadiyo. Kusalābhisandāti kusalānaṃ pavāhā. Sukhassāhārāti sukhapaccayā. Aggānīti ñātattā aggaññāni. Cirarattaṃ ñātattā rattaññāni. Ariyānaṃ sādhūnaṃ vaṃsānīti ñātattā vaṃsaññāni. Porāṇānaṃ ādipurisānaṃ etānīti porāṇāni. Sabbaso kenacipi pakārena sādhūhi na kiṇṇāni na khittāni chaḍḍitānīti asaṃkiṇṇāni. Ayañca nayo nesaṃ yathā atīte, evaṃ etarahi anāgate cāti āha ‘‘asaṃkiṇṇapubbāni na saṃkiyanti na saṃkiyissantī’’ti. Tato eva appaṭikuṭṭhāni. Na hi kadāci viññū samaṇabrāhmaṇā hiṃsādipāpadhammaṃ anujānanti. Aparimāṇānaṃ sattānaṃ abhayaṃ detīti sabbesu bhūtesu nihitadaṇḍattā sakalassapi sattakāyassa bhayābhāvaṃ deti. Averanti verābhāvaṃ. Abyābajjhanti niddukkhataṃ. Evamettha saṅkhepato pāḷivaṇṇanā veditabbā. Dasame natthi vattabbaṃ.

    અભિસન્દસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Abhisandasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    દાનવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dānavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૯. અભિસન્દસુત્તં • 9. Abhisandasuttaṃ
    ૧૦. દુચ્ચરિતવિપાકસુત્તં • 10. Duccaritavipākasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
    ૯. અભિસન્દસુત્તવણ્ણના • 9. Abhisandasuttavaṇṇanā
    ૧૦. દુચ્ચરિતવિપાકસુત્તવણ્ણના • 10. Duccaritavipākasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact