Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
3. ஆசாமதா³யிகாவிமானவண்ணனா
3. Ācāmadāyikāvimānavaṇṇanā
பிண்டா³ய தே சரந்தஸ்ஸாதி ஆசாமதா³யிகாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரங் குலங் அஹிவாதரோகே³ன உபத்³து³தங் அஹோஸி. தத்த² ஸப்³பே³ ஜனா மதா ட²பெத்வா ஏகங் இத்தி²ங். ஸா கே³ஹங் கே³ஹக³தஞ்ச ஸப்³ப³ங் த⁴னத⁴ஞ்ஞங் ச²ட்³டெ³த்வா மரணப⁴யபீ⁴தா பி⁴த்திசி²த்³தே³ன பலாதா அனாதா² ஹுத்வா பரகே³ஹங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ பிட்டி²பஸ்ஸே வஸதி. தஸ்மிங் கே³ஹே மனுஸ்ஸா கருணாயந்தா உக்க²லிஆதீ³ஸு அவஸிட்ட²ங் யாகு³ப⁴த்தஆசாமாதி³ங் தஸ்ஸா தெ³ந்தி. ஸா தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஜீவிகங் கப்பேதி.
Piṇḍāyate carantassāti ācāmadāyikāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena rājagahe aññataraṃ kulaṃ ahivātarogena upaddutaṃ ahosi. Tattha sabbe janā matā ṭhapetvā ekaṃ itthiṃ. Sā gehaṃ gehagatañca sabbaṃ dhanadhaññaṃ chaḍḍetvā maraṇabhayabhītā bhittichiddena palātā anāthā hutvā paragehaṃ gantvā tassa piṭṭhipasse vasati. Tasmiṃ gehe manussā karuṇāyantā ukkhaliādīsu avasiṭṭhaṃ yāgubhattaācāmādiṃ tassā denti. Sā taṃ bhuñjitvā jīvikaṃ kappeti.
தேன ச ஸமயேன ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஸத்தாஹங் நிரோத⁴ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ததோ வுட்டி²தோ ‘‘கங் நு கோ² அஹங் அஜ்ஜ ஆஹாரபடிக்³க³ஹணேன அனுக்³க³ஹெஸ்ஸாமி, து³க்³க³திதோ ச து³க்க²தோ ச மோசெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெந்தோ தங் இத்தி²ங் ஆஸன்னமரணங் நிரயஸங்வத்தனிகஞ்சஸ்ஸா கம்மங் கதோகாஸங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மயி க³தே அத்தனா லத்³த⁴ங் ஆசாமங் த³ஸ்ஸதி, தேனேவ நிம்மானரதிதே³வலோகே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, ஏவங் நிரயூபபத்திதோ மோசெத்வா ஹந்தா³ஹங் இமிஸ்ஸா ஸக்³க³ஸம்பத்திங் நிப்பா²தெ³ஸ்ஸாமீ’’தி புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரங் ஆதா³ய தஸ்ஸா நிவேஸனட்டா²னாபி⁴முகோ² க³ச்ச²தி. அத² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ அஞ்ஞாதகவேஸேன அனேகரஸங் அனேகஸூபப்³யஞ்ஜனங் தி³ப்³பா³ஹாரங் உபனேஸி. தங் ஞத்வா தே²ரோ ‘‘கோஸிய, த்வங் கதகுஸலோ, கஸ்மா ஏவங் கரோஸி, மா து³க்³க³தானங் கபணானங் ஸம்பத்திங் விலும்பீ’’தி படிக்கி²பித்வா தஸ்ஸா இத்தி²யா புரதோ அட்டா²ஸி.
Tena ca samayena āyasmā mahākassapo sattāhaṃ nirodhasamāpattiṃ samāpajjitvā tato vuṭṭhito ‘‘kaṃ nu kho ahaṃ ajja āhārapaṭiggahaṇena anuggahessāmi, duggatito ca dukkhato ca mocessāmī’’ti cintento taṃ itthiṃ āsannamaraṇaṃ nirayasaṃvattanikañcassā kammaṃ katokāsaṃ disvā ‘‘ayaṃ mayi gate attanā laddhaṃ ācāmaṃ dassati, teneva nimmānaratidevaloke uppajjissati, evaṃ nirayūpapattito mocetvā handāhaṃ imissā saggasampattiṃ nipphādessāmī’’ti pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaraṃ ādāya tassā nivesanaṭṭhānābhimukho gacchati. Atha sakko devānamindo aññātakavesena anekarasaṃ anekasūpabyañjanaṃ dibbāhāraṃ upanesi. Taṃ ñatvā thero ‘‘kosiya, tvaṃ katakusalo, kasmā evaṃ karosi, mā duggatānaṃ kapaṇānaṃ sampattiṃ vilumpī’’ti paṭikkhipitvā tassā itthiyā purato aṭṭhāsi.
ஸா தே²ரங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மஹானுபா⁴வோ தே²ரோ, இமஸ்ஸ தா³தப்³ப³யுத்தகங் கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா இத⁴ நத்தி², இத³ஞ்ச கிலிட்ட²பா⁴ஜனக³தங் திணசுண்ணரஜானுகிண்ணங் அலோணங் ஸீதலங் அப்பரஸங் ஆசாமகஞ்ஜியமத்தங் ஏதி³ஸஸ்ஸ தா³துங் ந உஸ்ஸஹாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘அதிச்ச²தா²’’தி ஆஹ. தே²ரோ ஏகபத³னிக்கே²பமத்தங் அபஸக்கித்வா அட்டா²ஸி. கே³ஹவாஸினோ மனுஸ்ஸா பி⁴க்க²ங் உபனேஸுங், தே²ரோ ந ஸம்படிச்ச²தி. ஸா து³க்³க³தித்தீ² ‘‘மமேவ அனுக்³க³ஹத்தா²ய இதா⁴க³தோ, மம ஸந்தகமேவ படிக்³க³ஹேதுகாமோ’’தி ஞத்வா பஸன்னமானஸா ஆத³ரஜாதா தங் ஆசாமங் தே²ரஸ்ஸ பத்தே ஆகிரி. தே²ரோ தஸ்ஸா பஸாத³ஸங்வத்³த⁴னத்த²ங் பு⁴ஞ்ஜனாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி, மனுஸ்ஸா ஆஸனங் பஞ்ஞாபேஸுங். தே²ரோ தத்த² நிஸீதி³த்வா தங் ஆசாமங் பு⁴ஞ்ஜித்வா பிவித்வா ஓனீதபத்தபாணீ அனுமோத³னங் கத்வா தங் து³க்³க³தித்தி²ங் ‘‘த்வங் இதோ ததியே அத்தபா⁴வே மம மாதா அஹோஸீ’’தி வத்வா க³தோ. ஸா தேன தே²ரே அதிபஸாத³ஞ்ச உப்பாதெ³த்வா தஸ்ஸா ரத்தியா பட²மயாமே காலங் கத்வா நிம்மானரதீனங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜி. அத² ஸக்கோ தே³வராஜா தஸ்ஸா காலகதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘கத்த² நு கோ² உப்பன்னா’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ தாவதிங்ஸேஸு அதி³ஸ்வா ரத்தியா மஜ்ஜி²மயாமே ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் உபஸங்கமித்வா தஸ்ஸா நிப்³ப³த்தட்டா²னங் புச்ச²ந்தோ –
Sā theraṃ disvā ‘‘ayaṃ mahānubhāvo thero, imassa dātabbayuttakaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā idha natthi, idañca kiliṭṭhabhājanagataṃ tiṇacuṇṇarajānukiṇṇaṃ aloṇaṃ sītalaṃ apparasaṃ ācāmakañjiyamattaṃ edisassa dātuṃ na ussahāmī’’ti cintetvā ‘‘aticchathā’’ti āha. Thero ekapadanikkhepamattaṃ apasakkitvā aṭṭhāsi. Gehavāsino manussā bhikkhaṃ upanesuṃ, thero na sampaṭicchati. Sā duggatitthī ‘‘mameva anuggahatthāya idhāgato, mama santakameva paṭiggahetukāmo’’ti ñatvā pasannamānasā ādarajātā taṃ ācāmaṃ therassa patte ākiri. Thero tassā pasādasaṃvaddhanatthaṃ bhuñjanākāraṃ dassesi, manussā āsanaṃ paññāpesuṃ. Thero tattha nisīditvā taṃ ācāmaṃ bhuñjitvā pivitvā onītapattapāṇī anumodanaṃ katvā taṃ duggatitthiṃ ‘‘tvaṃ ito tatiye attabhāve mama mātā ahosī’’ti vatvā gato. Sā tena there atipasādañca uppādetvā tassā rattiyā paṭhamayāme kālaṃ katvā nimmānaratīnaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajji. Atha sakko devarājā tassā kālakatabhāvaṃ ñatvā ‘‘kattha nu kho uppannā’’ti āvajjento tāvatiṃsesu adisvā rattiyā majjhimayāme āyasmantaṃ mahākassapaṃ upasaṅkamitvā tassā nibbattaṭṭhānaṃ pucchanto –
185.
185.
‘‘பிண்டா³ய தே சரந்தஸ்ஸ, துண்ஹீபூ⁴தஸ்ஸ திட்ட²தோ;
‘‘Piṇḍāya te carantassa, tuṇhībhūtassa tiṭṭhato;
த³லித்³தா³ கபணா நாரீ, பராகா³ரங் அபஸ்ஸிதா.
Daliddā kapaṇā nārī, parāgāraṃ apassitā.
186.
186.
‘‘யா தே அதா³ஸி ஆசாமங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴;
‘‘Yā te adāsi ācāmaṃ, pasannā sehi pāṇibhi;
ஸா ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், கங் நு ஸா தி³ஸதங் க³தா’’தி. –
Sā hitvā mānusaṃ dehaṃ, kaṃ nu sā disataṃ gatā’’ti. –
த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.
Dve gāthā abhāsi.
185. தத்த² பிண்டா³யாதி பிண்ட³பாதத்தா²ய. துண்ஹீபூ⁴தஸ்ஸ திட்ட²தோதி இத³ங் பிண்டா³ய சரணாகாரத³ஸ்ஸனங், உத்³தி³ஸ்ஸ திட்ட²தோதி அத்தோ². த³லித்³தா³தி து³க்³க³தா. கபணாதி வராகீ. ‘‘த³லித்³தா³’’தி இமினா தஸ்ஸா போ⁴க³பாரிஜுஞ்ஞங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘கபணா’’தி இமினா ஞாதிபாரிஜுஞ்ஞங். பராகா³ரங் அபஸ்ஸிதாதி பரகே³ஹங் நிஸ்ஸிதா, பரேஸங் க⁴ரே ப³ஹிபிட்டி²ச²த³னங் நிஸ்ஸாய வஸந்தீ.
185. Tattha piṇḍāyāti piṇḍapātatthāya. Tuṇhībhūtassa tiṭṭhatoti idaṃ piṇḍāya caraṇākāradassanaṃ, uddissa tiṭṭhatoti attho. Daliddāti duggatā. Kapaṇāti varākī. ‘‘Daliddā’’ti iminā tassā bhogapārijuññaṃ dasseti, ‘‘kapaṇā’’ti iminā ñātipārijuññaṃ. Parāgāraṃ apassitāti paragehaṃ nissitā, paresaṃ ghare bahipiṭṭhichadanaṃ nissāya vasantī.
186. கங் நு ஸா தி³ஸதங் க³தாதி ச²ஸு காமதே³வலோகேஸு உப்பஜ்ஜனவஸேன கங் நாம தி³ஸங் க³தா. இதி ஸக்கோ ‘‘தே²ரேன ததா² கதானுக்³க³ஹா உளாராய தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியா பா⁴கி³னீ, ந ச தி³ஸ்ஸதீ’’தி ஹெட்டா² த்³வீஸு தே³வலோகேஸு அபஸ்ஸந்தோ ஸங்ஸயாபன்னோ புச்ச²தி.
186.Kaṃnu sā disataṃ gatāti chasu kāmadevalokesu uppajjanavasena kaṃ nāma disaṃ gatā. Iti sakko ‘‘therena tathā katānuggahā uḷārāya dibbasampattiyā bhāginī, na ca dissatī’’ti heṭṭhā dvīsu devalokesu apassanto saṃsayāpanno pucchati.
அத²ஸ்ஸ தே²ரோ –
Athassa thero –
187.
187.
‘‘பிண்டா³ய மே சரந்தஸ்ஸ, துண்ஹீபூ⁴தஸ்ஸ திட்ட²தோ;
‘‘Piṇḍāya me carantassa, tuṇhībhūtassa tiṭṭhato;
த³லித்³தா³ கபணா நாரீ, பராகா³ரங் அபஸ்ஸிதா.
Daliddā kapaṇā nārī, parāgāraṃ apassitā.
188.
188.
‘‘யா மே அதா³ஸி ஆசாமங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴;
‘‘Yā me adāsi ācāmaṃ, pasannā sehi pāṇibhi;
ஸா ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், விப்பமுத்தா இதோ சுதா.
Sā hitvā mānusaṃ dehaṃ, vippamuttā ito cutā.
189.
189.
‘‘நிம்மானரதினோ நாம, ஸந்தி தே³வா மஹித்³தி⁴கா;
‘‘Nimmānaratino nāma, santi devā mahiddhikā;
தத்த² ஸா ஸுகி²தா நாரீ, மோத³தாசாமதா³யிகா’’தி. –
Tattha sā sukhitā nārī, modatācāmadāyikā’’ti. –
புச்சி²தனியாமேனேவ படிவசனங் தெ³ந்தோ தஸ்ஸா நிப்³ப³த்தட்டா²னங் கதே²ஸி.
Pucchitaniyāmeneva paṭivacanaṃ dento tassā nibbattaṭṭhānaṃ kathesi.
188. தத்த² விப்பமுத்தாதி ததோ மனுஸ்ஸதோ³ப⁴க்³கி³யதோ பரமகாருஞ்ஞவுத்திதோ விப்பமுத்தா அபக³தா.
188. Tattha vippamuttāti tato manussadobhaggiyato paramakāruññavuttito vippamuttā apagatā.
189. மோத³தாசாமதா³யிகாதி ஆசாமமத்ததா³யிகா, ஸாபி நாம பஞ்சமே காமஸக்³கே³ தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியா மோத³தி, பஸ்ஸ தாவ கெ²த்தஸம்பத்திப²லந்தி த³ஸ்ஸேதி.
189.Modatācāmadāyikāti ācāmamattadāyikā, sāpi nāma pañcame kāmasagge dibbasampattiyā modati, passa tāva khettasampattiphalanti dasseti.
புன ஸக்கோ தஸ்ஸா தா³னஸ்ஸ மஹப்ப²லதங் மஹானிஸங்ஸதஞ்ச ஸுத்வா தங் தோ²மெந்தோ –
Puna sakko tassā dānassa mahapphalataṃ mahānisaṃsatañca sutvā taṃ thomento –
190.
190.
‘‘அஹோ தா³னங் வராகியா, கஸ்ஸபே ஸுப்பதிட்டி²தங்;
‘‘Aho dānaṃ varākiyā, kassape suppatiṭṭhitaṃ;
பராப⁴தேன தா³னேன, இஜ்ஜி²த்த² வத த³க்கி²ணா.
Parābhatena dānena, ijjhittha vata dakkhiṇā.
191.
191.
‘‘யா மஹேஸித்தங் காரெய்ய, சக்கவத்திஸ்ஸ ராஜினோ;
‘‘Yā mahesittaṃ kāreyya, cakkavattissa rājino;
நாரீ ஸப்³ப³ங்க³கல்யாணீ, ப⁴த்து சானோமத³ஸ்ஸிகா;
Nārī sabbaṅgakalyāṇī, bhattu cānomadassikā;
ஏதஸ்ஸாசாமதா³னஸ்ஸ, கலங் நாக்³க⁴தி ஸோளஸிங்.
Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgghati soḷasiṃ.
192.
192.
‘‘ஸுதங் நிக்கா² ஸதங் அஸ்ஸா, ஸதங் அஸ்ஸதரீரதா²;
‘‘Sutaṃ nikkhā sataṃ assā, sataṃ assatarīrathā;
ஸதங் கஞ்ஞாஸஹஸ்ஸானி, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா;
Sataṃ kaññāsahassāni, āmuttamaṇikuṇḍalā;
ஏதஸ்ஸாசாமதா³னஸ்ஸ, கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங்.
Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.
193.
193.
‘‘ஸதங் ஹேமவதா நாகா³, ஈஸாத³ந்தா உரூள்ஹவா;
‘‘Sataṃ hemavatā nāgā, īsādantā urūḷhavā;
ஸுவண்ணகச்சா² மிதங்கா³, ஹேமகப்பனவாஸஸா;
Suvaṇṇakacchā mitaṅgā, hemakappanavāsasā;
ஏதஸ்ஸாசாமதா³னஸ்ஸ, கலங் நாக³ச்ச²ந்தி ஸோளஸிங்.
Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgacchanti soḷasiṃ.
194.
194.
‘‘சதுன்னமபி தீ³பானங், இஸ்ஸரங் யோத⁴ காரயே;
‘‘Catunnamapi dīpānaṃ, issaraṃ yodha kāraye;
ஏதஸ்ஸாசாமதா³னஸ்ஸ, கலங் நாக்³க⁴தி ஸோளஸி’’ந்தி. – ஆஹ;
Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgghati soḷasi’’nti. – āha;
190. தத்த² அஹோதி அச்ச²ரியத்தே² நிபாதோ. வராகியாதி கபணியா. பராப⁴தேனாதி பரதோ ஆனீதேன, பரேஸங் க⁴ரதோ உச்சா²சரியாய லத்³தே⁴னாதி அத்தோ². தா³னேனாதி தா³தப்³பே³ன ஆசாமமத்தேன தெ³ய்யத⁴ம்மேன. இஜ்ஜி²த்த² வத த³க்கி²ணாதி த³க்கி²ணா தா³னங் அஹோ நிப்ப²ஜ்ஜித்த², அஹோ மஹப்ப²லா மஹாஜுதிகா மஹாவிப்பா²ரா அஹுவத்தா²தி அத்தோ².
190. Tattha ahoti acchariyatthe nipāto. Varākiyāti kapaṇiyā. Parābhatenāti parato ānītena, paresaṃ gharato ucchācariyāya laddhenāti attho. Dānenāti dātabbena ācāmamattena deyyadhammena. Ijjhittha vata dakkhiṇāti dakkhiṇā dānaṃ aho nipphajjittha, aho mahapphalā mahājutikā mahāvipphārā ahuvatthāti attho.
191. இதா³னி ‘‘இத்தி²ரதனாதீ³னிபி தஸ்ஸ தா³னஸ்ஸ ஸதபா⁴க³ம்பி ஸஹஸ்ஸபா⁴க³ம்பி ந உபெந்தீ’’தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யா மஹேஸித்தங் காரெய்யா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸப்³ப³ங்க³கல்யாணீதி ‘‘நாதிதீ³கா⁴ நாதிரஸ்ஸா நாதிகிஸா நாதிதூ²லா நாதிகாளீ நாச்சோதா³தா அதிக்கந்தா மானுஸவண்ணங் அப்பத்தா தி³ப்³ப³வண்ண’’ந்தி ஏவங் வுத்தேஹி ஸப்³பே³ஹி அங்கே³ஹி காரணேஹி, ஸப்³பே³ஹி வா அங்க³பச்சங்கே³ஹி கல்யாணீ ஸோப⁴னா ஸுந்த³ரா. ப⁴த்து சானோமத³ஸ்ஸிகாதி ஸாமிகஸ்ஸ அலாமகத³ஸ்ஸனா ஸாதிஸயங் த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா. ஏதஸ்ஸாசாமதா³னஸ்ஸ, கலங் நாக்³க⁴தி ஸோளஸிந்தி ஏதஸ்ஸ ஏதாய தி³ன்னஸ்ஸ ஆசாமதா³னஸ்ஸ ப²லங் ஸோளஸபா⁴க³ங் கத்வா ததோ ஏகங் பா⁴க³ங் புன ஸோளஸபா⁴க³ங் கத்வா க³ஹிதபா⁴க³ஸங்கா²தங் ஸோளஸிங் கலங் சக்கவத்திரஞ்ஞோ இத்தி²ரதனபா⁴வோபி நாக்³க⁴தி நானுபோ⁴தி ந பாபுணாதி. ‘‘ஸுவண்ணஸ்ஸ பஞ்சத³ஸத⁴ரணங் நிக்க²’’ந்தி வத³ந்தி, ‘‘ஸதத⁴ரண’’ந்தி அபரே.
191. Idāni ‘‘itthiratanādīnipi tassa dānassa satabhāgampi sahassabhāgampi na upentī’’ti dassetuṃ ‘‘yā mahesittaṃ kāreyyā’’tiādi vuttaṃ. Tattha sabbaṅgakalyāṇīti ‘‘nātidīghā nātirassā nātikisā nātithūlā nātikāḷī nāccodātā atikkantā mānusavaṇṇaṃ appattā dibbavaṇṇa’’nti evaṃ vuttehi sabbehi aṅgehi kāraṇehi, sabbehi vā aṅgapaccaṅgehi kalyāṇī sobhanā sundarā. Bhattu cānomadassikāti sāmikassa alāmakadassanā sātisayaṃ dassanīyā pāsādikā. Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgghati soḷasinti etassa etāya dinnassa ācāmadānassa phalaṃ soḷasabhāgaṃ katvā tato ekaṃ bhāgaṃ puna soḷasabhāgaṃ katvā gahitabhāgasaṅkhātaṃ soḷasiṃ kalaṃ cakkavattirañño itthiratanabhāvopi nāgghati nānubhoti na pāpuṇāti. ‘‘Suvaṇṇassa pañcadasadharaṇaṃ nikkha’’nti vadanti, ‘‘satadharaṇa’’nti apare.
193. ஹேமவதாதி ஹிமவதி ஜாதா, ஹேமவதஜாதிகா வா. தே ஹி மஹந்தா தா²மஜவஸம்பன்னா ச ஹொந்தி. ஈஸாத³ந்தாதி ரதீ²ஸாஸதி³ஸத³ந்தா, தோ²கங்யேவ அவனதத³ந்தாதி அத்தோ². தேன விஸாலகதா³டீ²பா⁴வங் நிவாரேதி. உரூள்ஹவாதி தா²மஜவபரக்கமேஹி ப்³ரூஹந்தோ, மஹந்தங் யுத்³த⁴கிச்சங் வஹிதுங் ஸமத்தா²தி அத்தோ². ஸுவண்ணகச்சா²தி ஹேமமயகீ³வெய்யகபடிமுக்கா. கச்ச²ஸீஸேன ஹி ஸப்³ப³ங் ஹத்தி²யொக்³க³ங் வத³தி. ஹேமகப்பனவாஸஸாதி ஸுவண்ணக²சிதக³ஜத்த²ரணகங்கனாதி³ஹத்தா²லங்காரஸம்பன்னா.
193.Hemavatāti himavati jātā, hemavatajātikā vā. Te hi mahantā thāmajavasampannā ca honti. Īsādantāti rathīsāsadisadantā, thokaṃyeva avanatadantāti attho. Tena visālakadāṭhībhāvaṃ nivāreti. Urūḷhavāti thāmajavaparakkamehi brūhanto, mahantaṃ yuddhakiccaṃ vahituṃ samatthāti attho. Suvaṇṇakacchāti hemamayagīveyyakapaṭimukkā. Kacchasīsena hi sabbaṃ hatthiyoggaṃ vadati. Hemakappanavāsasāti suvaṇṇakhacitagajattharaṇakaṅkanādihatthālaṅkārasampannā.
194. சதுன்னமபி தீ³பானங் இஸ்ஸரந்தி த்³விஸஹஸ்ஸபரித்ததீ³பபரிவாரானங் ஜம்பு³தீ³பாதீ³னங் சதுன்னங் மஹாதீ³பானங் இஸ்ஸரியங். தேன ஸத்தரதனஸமுஜ்ஜலங் ஸகலங் சக்கவத்திஸிரிங் வத³தி. யங் பனெத்த², தங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
194.Catunnamapi dīpānaṃ issaranti dvisahassaparittadīpaparivārānaṃ jambudīpādīnaṃ catunnaṃ mahādīpānaṃ issariyaṃ. Tena sattaratanasamujjalaṃ sakalaṃ cakkavattisiriṃ vadati. Yaṃ panettha, taṃ heṭṭhā vuttanayameva.
இத⁴ ஸக்கேன தே³வராஜேன அத்தனா ச வுத்தங் ஸப்³ப³ங் ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Idha sakkena devarājena attanā ca vuttaṃ sabbaṃ āyasmā mahākassapatthero bhagavato ārocesi. Bhagavā taṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya vitthārena dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.
ஆசாமதா³யிகாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Ācāmadāyikāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 3. ஆசாமதா³யிகாவிமானவத்து² • 3. Ācāmadāyikāvimānavatthu